![]() |
a moze sprawdz u kogos inego na pioneer'rze jak sie pala, albo na innej nagrywarce, wtedy bedziesz mial pewnosc czy to dvd-rw czy plytki
|
gwarancja jest. Nagrywarka ma niecały rok. Ale chyba te płyty są jakies do d..py, bo na innych wszystko ładnie cacy.
A może nagrywarce coś nie pasują te płyty. Ehhh..szkoda że otworzyłem te wałki, bo mogłbym je gdzieś opchnąć. Nie wiem już nic.... |
a jak z gwarancja, moze nagrywarka juz odsluzyla swoje
|
więc mam ASPI. I dalej to samo. Gdy wypalę x4 to płyta jest do wyrzucenia :/
A gdy wypalę x8 to są duże błędy PI, ale PI Failures są w porządku. :worek_tre :buu: |
i?aspi sluzy do komunikacji i jest wykorzystywane do nagrywania, nie oznacza, ze widzi, to ze juz dobrze bedzie dzialac.
|
Hmm. Ale komp widzi nagrywarkę. Tylko nagrywarka nie widzi płyty.
|
A co z ASPI? Masz zainstalowane?
|
Dokladnie tak.
Np na TDK moze byc OK albo na jakichs innych. Potestuj troche na roznych plytkach albo poczytaj opinie wypalaczy i bedziesz wiedzial. |
firmware mam 1.20, czyli poki co najnowszy. rozumiem, ze to nie jest w takim razie jakas wada nagrywarki, i np.: na tdk moze byc ok?
|
Po prostu taka predkosc jest przypisana dla tych plyt w firmware twojej nagrywarki.
Wyjscia masz 2 - probowac na innych plytach albo wgrac najnowszy bios do nagrywary, standardowo nowe biosy maja aktualizowana baze nosnikow. |
problem z nagrywaniem 16x na pioneer 108
witam, tak jak w temacie: dzis kupilem plyte verbatim+r 16x, wlozylem na tacke, odpalam nero (6.6.0.13), a tam dostepne opcje koncza sie na 12x. po wyjeciu plyty pokazala sie opcja 16x, jednakze zniknela po ponownym wlozeniu dvd. bylbym bardzo wdzieczny, gdyby ktos pomogl mi rozwiazac moj problem.
|
Cytat:
|
Pioneer 107 i Verbatim x16
Ilość załączników: 1
Witam!
Zakupiłem w Proline'ie wałek Verbatimów DVD+R x16. Niby ładnie: MCC 004. Ale coś się dzieje. Gdy palę je x2,4 albo x4 to w ogóle nie mogę ich odtworzyć (komp w ogóle nie znajduje płyty w nagrywarce, to samo na stacjonarnym odtwarzaczu DVD). A gdy palę x6 lub x8 to wszystko jest ok, tylko że PI Errors są bardzo duże. (pierwszy raz w życiu miałem takie błedy PI). Ale PI Failures ładnie na poziomie 1. Stacjonarne DVD wtedy ładnie czyta, bez problemów, to samo komp. Kurczę, nigdy takich problemów nie miałem (kupowałem albo Verbatimy x8 albo TDK).A teraz nie spojrzałem przy kupowaniu na prędkość zapisu na opakowaniu, bo na stronie Proline były x8. Czy to wina tego że kupiłem x16 ? Pomózcie mi. Jak mam palić te płyty, bo wydałem troche kasy, a tu taki zonk :( :ysz: Czy mam wywalić ten wałek przez okno ? :blee: Pozdrawiam. P.S 1 Zamieszczam screen z testu. Płyta wypalona x6. Czy aż tak bardzo źle jest nagrana ta płyta ? P.S 2 Inne płyty palą się dobrze, więc wykluczam winę palnika. P.S 3 Dlaczego gdy zaznaczam prędkość testu: x8 albo maximum w Nero CD-DVD Speed to nigdy takiej prędkości nie mam ? |
w dobrym servisie elektronicznym raczej ci ustawia
|
Zamiana lasera w Pioneer
Jakiś czas temu padł mi laser w A07 XLA, właściwie tylko od zapisu dvd, odczyt dvd i nagrywanie cd jest ok. Mniejwięcej w tym samym czasie kumplowi padł mechanizm od zwykłej 107 z jego winy (nie będę się o tym rozpisywał bo to mało ważne) no i wpadliśmy na pomysł aby jego laser wpakować do mojej nagrywarki. Wszystko wyglądało dobrze, ale owy laser jest skręcony na prowadnicach trzema śrubkami. I właśnie to jest problem bo ciężko jest teraz ustawić laser tak aby nagrywała dobrze wypalała cd jak i dvd. Po kilku próbach udało się nam ustawić tak, że odczyt cd i dvd jest ok, ale z nagrywaniem jest trochę gorzej. CD wypala się bardzo dobrze ale dvd wyłącznie x2, wyżej nie da rady a nie chce mi się ciągle sprawdzać (na początku nagrywała razy nawet 4 ale po pewnym czasie już nie można, pewnie coś się poluźniło). Czy macie może takie doświadczenia, które pomogły by mi dobrze ustawić laser? Czy w zwykłym serwisie ustawili by mi laser odpowiednio i zalepili śrubki tak aby się nie poluzowały? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:16. |