![]() |
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
cos za latwo mi to wyglada... przede wszystkim guzik mono niekoniecznie doda ci dwa kanaly do siebie w prosty matematyczny sposob (znaczylo by to ze centralnie nagrana perkusje slychac dwa razy glosniej niz boczna gitare...) - jaki tam jest uklad przydalo by sie sprawdzic i wtedy prowadzic testy zostało sprawdzone i jest tak jak mówiłem jesli zgrasz to ze wzmacniacza dojda ci szumy kabli, samego wzmacniacza, karty itp - test sie sypnie bo bedziesz mial miliony pikow (zakladajac ciagle ze L+P=0) nalozonych na zerowy sygnal z CDka szumy beda conajmniej o 70db cichsze niz sygnal wiec nie bedą miały wpływu na test - trzeba przyjąc pewien poziom szumow za zero na oscyloskopie nic nie zauwazysz - to nie tedy droga - ludzkie ucho jest setki razy bardziej czule niz oscyloskopy - one po prostu nie sluza do obserwacji takich szybkozmiennych przebiegow Wystarczy ustawić ręczne wyzwalanie podstawy czasu i dobrać odpowiedni poziom szkoda ze moj wzmacniacz nie ma takiego guzika mono... - ale jestem raczej przekonany co do wynikow [/B] |
cos za latwo mi to wyglada...
przede wszystkim guzik mono niekoniecznie doda ci dwa kanaly do siebie w prosty matematyczny sposob (znaczylo by to ze centralnie nagrana perkusje slychac dwa razy glosniej niz boczna gitare...) - jaki tam jest uklad przydalo by sie sprawdzic i wtedy prowadzic testy jesli zgrasz to ze wzmacniacza dojda ci szumy kabli, samego wzmacniacza, karty itp - test sie sypnie bo bedziesz mial miliony pikow (zakladajac ciagle ze L+P=0) nalozonych na zerowy sygnal z CDka na oscyloskopie nic nie zauwazysz - to nie tedy droga - ludzkie ucho jest setki razy bardziej czule niz oscyloskopy - one po prostu nie sluza do obserwacji takich szybkozmiennych przebiegow szkoda ze moj wzmacniacz nie ma takiego guzika mono... - ale jestem raczej przekonany co do wynikow |
Cytat:
-------============================================------------ Mniejsza o to, zapomnijmy o tym sposobie. Nie mogąc wczoraj zasnąć opracowałem banalnie prosty i skuteczny sposób sprawdzania czy nie występują przekłamania. Użyjmy do testu fali np 16 Khz 0 db wygenerowanej w cooledicie i nagranej na CDR. PRAWY KANAŁ SYGANŁU TESTOWEGO MUSI BYĆ PRZESUNIĘTY W FAZIE o 180 STOPNI WZGLĘDEM LEWEGO. da się to też bez problemu zrobić w edytorze dźwiękowym. Jeżeli teraz odtworzymy taką płytę w odtwarzaczu CD i zsumujemy kanały (chociażby naciskając guzik mono we wzmacniaczu) to suma L+P wyjdzie 0 (brak dźwięku) ZGADZA SIĘ? A czy zgodzicie się, że jakikolwiek błąd podczas odczytu spowoduje zaburzenie nagranych dźwięków - na pewno tak. Po drugie: NA PEWNO błąd nie będzie w tej samej chwili identyczny w obydwu kanałach lub wystąpi tylko w jednym. I tu cały sekret: SUMA L+P nie będzie w tej chwili równa 0 tylko pojawi się jakiś krótki sygnał będący wynikiem sumowania uszkodzonych zapisów!!!!! I tu koniec, wystarczy wykryć tylko te "szpilki" - używając do tego oscyloskopu lub nagrywająz zsumowany sygnał na komputer i oglądając go potem w edytorze. Wydaje mi się, że na pierwszy rzut oka na ekran edytora wystarczy do zauważenia uszkodzeń - edytor przecież podczas otwierania pliku skanuje go szukając maksimów - znajdzie na pewno chwilowe sygnały oznaczające błędy. ZGADZA SIĘ? Postaram się jutro przeprowadzić taki test i opublikuję jego wyniki na forum. |
Cytat:
Cytat:
|
Było to oczywiście pewne urozmaicenie, ale niepotrzebne i mam nadzieję, że szybko się nie powtórzy.
|
Cytat:
No fakt dawno nie odwiedzałem działu cdr ale coś we mnie dziś drgneło i musiałem tu zaglądnąć:) |
generalnie to wlasnie w tym poscie zaczal sie
dym:o Siedzicie tam cicho na OT a pozniej takie zdziwienie. Tyle ciekawych rozmow opuszczacie... :D :D :D :D |
Widze , że ten idiota na dziale cdr też był.....
|
Cytat:
Podsumowojac bo nie chce mi sie juz ciagnac tematu - sa tu widze ludzie znajacy go o wiele lepiej ode mnie i moze oni beda go kontynuowac(?) - jesli nie slyszysz roznicy i czas ma duze znaczenie to pal z jak najwieksza predkoscia, jednak pamietaj tez o zmniejszonej trwalosci takiego nosnika (zwlaszcza tanich plytek palonych X >40). Pozdrawiam. |
sprawozdanie u nas sie odaje - niewyklczone ze kiedys jeszcze je znajde
zreszta byla to stosunkowo malo wazna laborka ale samo zjawisko zapamietalem dosc dobrze - bardzo potrafi psuc - zwlaszcza sygnaly o bardzo duzej dynamice (w przypadakch skrajnych z sinusojdy moze zrobic linie ciagla..) radze przebic sie przez te artykuly - sa co prawda po ang i dosc gleboko wnikaja w temat - ale sa madrzejsze nzz jakiekolwiek moje sprawozdanie (ktore odwalam zawsze jak leci...) |
Cytat:
Pozdrawiam P.S. |
heh - z bledow jitter mialem CALA laborke - 3h z kompem i naprade dobrym przetwornikiem - to sa bledy probkowania - rozklad probek nei jest rownomierny - im wieksza dynamika sygnalu tym wieksze bledy (tnie wyskoie czestotliwosci)
|
Ja dalej o błędach jitter. Poczytajcie sobie FAQ z tej strony http://digido.com/portal/pmodule_id=...der_page_id=28 i tutaj http://digido.com/portal/pmodule_id=...der_page_id=52 Jak to człowiek mało wie.
Widziałem też na stronach zachodnich specjalistyczne układy pomiarowe wyglądające na dużo profesjonalne niż domowe rozwiązanie. |
napisz taki program - bo bez tego na oko nie dostrzezesz roznic - probkowanie 44.1kHz - czyli ile tam jest probek? - chyba wlasnie 44tys na sekunde - troche ciezko czytac to z monitora i nie stwierdzic roznic (stwierdzic je byloby rownie trudno)
i czy mozesz te plytke troche zarysowac - albo nagrac nowa z takim dzwiekiem i nagrac ja SZYBKO? |
Do plemnika
Zmusiłeś mnie do przejścia do prób praktycznych!!! Nie przygotowałem specjalnej płyty ale wykorzystałem to co miałem pod ręką. A mam płytę, na której nagrałem niedawno na jednej ze ścieżek sygnał 19Khz. Sygnał nagrany pod koniec nośnika - płyta traxdata cdr74 12x nagrana z prędkością 16x. Oto co zrobiłem: 1. Podłączyłem stacjonarny odtwarzacz CD "ruski" WEGA C122 (w środku Sanyo) do karty dźwiękowej 2. Nagrałem 2sekundowy fragment tego sygnału 3. Podjąłem się syzyfowego zadania oglądania przebiegu w edytorze dźwiękowym. Wysoka częstotliwość sygnału (19Khz) wyklucza jakąkolwiek interpolcję dźwięku przez odtwarzacz - gdyby wystąpił jakiś nieskorygowany błąd w strumieniu dla przetwornika C/A to na pewno byłoby go widać. 4. Nie zauważyłem żadnej różnicy!!!!!!!! I CO WY NA TO??????? Postaram się przygotować na przyszłość bardziej dokładny i dłuższy test (przynajmniej minuta zapisu). Spróbuję napisać program, który "obejrzy" zarejestrowany sygnał pod kątem anomali (w porównaniu z czystą sinusoidą). Jeżeli się okaże, że w dalszym ciągu nie ma żadnych zniekształceń to chyba będzie to oznaczało koniec mitów o kopiach audio |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42. |