Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.12.2004, 18:31   #196
athlon
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.12.2004
athlon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thumbs up

A po co się rozpisywać, przecież wszystko potoczyło się dla mnie bardzo dobrze, płyta nagrana i o to chodziło.
Pozdrawiam
athlon jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.12.2004, 02:19   #197
rybolon
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.12.2004
rybolon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam serdecznie!
Przeczytałem wszystko co mogłem na tym forum. W międzyczasie znalazłem kilka wskazówek na przyszłość. Jestem też pod wrażeniem Waszej wiedzy i cierpliwości.
Mój problem polega na tym, że już nie wiem czy moja wypalarka może nadpalać czy nie. Na forum jest info o wypalarkach i znalazłem tam również i mój sprzęt (toshiba dvd-rom sd-r2102). Jak wynika z tabeli mam możliwość overburnu ale... nero pokazuje, że nie mam. I teraz nie bardzo wiem co robić. Instalować innego nero (teraz mam 6.6.00), czy zmienić bios? Może zainstalować forceaspi? A może zapomnieć o wypalaniu większych plików? Bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam
rybolon jest offline  
Stary 20.12.2004, 08:45   #198
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nero pokazuje? w nero po prostu to wlaczasz i nadpalasz juz na wlasne "ryzyko"
wlacz sobie overburning jak w opisie, wez jakas plytke, wlacz sdspeeda i tam masz w menu test overburningu - zobaczysz ile (na danej plycie! na kazdej jest inaczej) mozesz nadpalic
nimal jest offline  
Stary 20.12.2004, 19:17   #199
rybolon
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.12.2004
rybolon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No cóż Nimal. Jest taka opcja w tym programie. CTR + R i masz kilka info o wypalarce. Tylko, że u mnie przy overburn jest jak byk: not supported. Tak więc nie bardzo rozumiem dlaczego tak się dziwisz, że nero POKAZUJE? Jak zwał tak zwał, tylko nie wiem czy dobrze rozpoznaje możliwości mojej wypalarki, bo już nie raz czytałem (na tym forum), że czasami bywają problemy z samym nerosem. Dla przypomnienia napiszę, że na stronie z info o sprzęcie, moja wypalarka podobno ma funkcję nadpalania. Ok. ale to nie wszystko. Tak się składa, że poustawiałem już wszystko - zresztą od tego zacząłem - i nie mogę zrobić testu na overburn bo wyskakuje mi komunikat "invalid field in parameter list". Nie rozumiem też skąd pomysł, że jeszcze tego nie ustawilem?
OK.
Wielkie dzięki za wsparcie. Gdybyś miał inne pomysły to napisz.

Przy okazji zwram się ponownie do wszytkich, którzy się na tym znają, z prośbą o pomoc.
Co myślicie o przeinstalowaniu biosu i zainstalowaniu forceaspi? Ewentualnie o zmianie nero(6.6.0.0.)
Pozdrawiam
rybolon jest offline  
Stary 23.12.2004, 00:21   #200
jurek61
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2004
jurek61 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
niech ktoś mi powie - CD jest 870 MB, co mam zrobić, żeby mi nagrywało chociaż 800 MB
Stary 23.12.2004, 00:47   #201
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez jurek61
niech ktoś mi powie - CD jest 870 MB, co mam zrobić, żeby mi nagrywało chociaż 800 MB
podstawa ...nagrywarka musi obsługiwać takie płyty.
Stary 23.12.2004, 08:22   #202
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
rybolon - skoro zaczoles od ustawiania to bardzo dobrze - wiec dokoncz dziela i zmien nero i zmien bios - moze to cos zmieni e wsolpracy spawara-program
a skad pomysl ze nie zrobiles tego o czym mowa w topicu? bo nie napisales tego a 99% klopotow z overburnem to wynik braku/bldnych ustawien

jurek61 - jesli spawara bedzie obslugiwac takie plyty to na pierwszej stronie topicu masz napisane co jak poustwiac i ze takie plyty i tak sa widoczne jako 700 MB
no i pamietaj ze sporo nagrywarek (tych troche straszych) potrafi poprawnie nagrac takie plyty ale nie potrafi ich odczytac!
nimal jest offline  
Stary 23.12.2004, 16:18   #203
ken-masters
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.12.2004
ken-masters w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam wszystkich,to moj pierwszy post i nieznam sie zabardzo na tym wszystkim wiec prosze o wyrozumialosc mam problem otoz niemoge nagrac na plytce 700MB ani 800MB pliku ktory zajmuje 706MB...zdazylem sie skapnac ze chodzi o overburning i ze(co mnie zdziwilo) plytka 800MB jest i tak pokazywana jako 700MB..mam zaznaczony overburning jak w opisie ale chodzi o to ze niewiem czy moge zmienic "Kiedy wybierzemy "Zapis na CD", na zakładce "zapis", powinniśmy ustawić "Metodę zapisu płyty na "Disc at Once (DAO)", zgodnie z ponizszym rysunkiem:" no ale jak tam wejde mam zaznaczone track-at-once i jest na szaro czyli niemoge niby tego zmienic,ale w multisession (drugie od lewej) jest opcja "no multisession" i po ustawieniu jej mam mozliwosc juz zmiany na disc-at-once,ale pytanie teraz czy moge to zrobic?czy lepiej nie skoro bylo ustawione na szaro? (wiem ze overburning robie na wlasne ryzyko ale tak pytam na wszelki wypadek) moja nagrywarka to Lite-on CD-RW SOHR-5238S i posiadam mozliwosc oveburningu niby ale przy testowaniu ile moge nadpalic zacina mi sie na 2% i pisze mi ze"the drive does not support overburning with this type of disc WRITE ERROR"mile widziane sugestie co najlepiej zrobic(mam najnowsze Nero jakby co 6.6.0.3)

Ostatnio zmieniany przez ken-masters : 23.12.2004 o godz. 16:25
ken-masters jest offline  
Stary 23.12.2004, 17:26   #204
Victorek
Nadszyszkownik

Data rejestracji: 27.09.2002
Victorek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Musisz wybrać "no multisession" i metodę zapisu DAO, żeby użyć overburningu. Użyj najnowszej wersji Nero.
Victorek jest offline  
Stary 23.12.2004, 18:36   #205
nimal
Author
Zlotowicz

poki nie musisz to zawsze pal w jednej sesji i w trybie dao - tak jest po prostu lepiej (kompatybilniej z czytnikami niekomputerowymi i baaardzo starymi komputerowymi)
ovrburning to zadne ryzyko, zreszta 706 MB da sie zapisac bez overburnu - trzeba wlaczyc short leadout i na plytke 700 wejdzie kolo 712MB (z niewiadomych przyczym to ustawnienie dziala u mnie tylko przy pierwszej kompilacji po wlaczeniu nero - potem musze restartnoc nero bo nagle plyta znowu jest widziana jako 703 a nie 712 )
no i ovrburnem 10MB z palcem w tylnej czesci ciala na kazdej plycie zapiszesz
zrezta - ryzyko zadne, jak juz wspomnialem
nimal jest offline  
Stary 23.12.2004, 18:40   #206
ken-masters
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.12.2004
ken-masters w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no tak...tylko ze ani z lead-outem ani z overburningiem jak wlasnie sprawdzilem niemoge tego nagrac najgorsze jest to ze niemam zielonego pojecia dlaczego:/ poprzednie plytki normalnie nagrywalo a tej niemoge:/

Edit: (oo cicho bo mi sie udalo)nagralo sie wielkie dzieki za pomoc!!

Ostatnio zmieniany przez ken-masters : 23.12.2004 o godz. 18:58
ken-masters jest offline  
Stary 04.01.2005, 16:51   #207
jac.owcz
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.01.2005
jac.owcz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak ustawić Overburning

Jak ustawić Overburning?mam nagrywarkę Liteon i program Nero Burning 5,no i .....jesten całkowitym lailkiem.Błagam o bardzo szczegółowe instrukcje.
Pozdrawiam
Jacek GG 1556684
jac.owcz jest offline  
Stary 04.01.2005, 17:06   #208
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez jac.owcz
Jak ustawić Overburning?mam nagrywarkę Liteon i program Nero Burning 5,no i .....jesten całkowitym lailkiem.Błagam o bardzo szczegółowe instrukcje.
Pozdrawiam
Jacek GG 1556684
Przeczytaj początek wątku...pewnie tam cos jest

..::Update::..
Jest "cos"....
Stary 10.01.2005, 18:39   #209
fdab
XBOX FAN

Data rejestracji: 17.12.2004
fdab w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja Mam Problem z LITEON 1633s

14:00 Rozpoczęto zapis z prędkością 2x
14:20 LITE-ON DVDRW SHOW-1633S
Błąd zapisu!
LITE-ON DVDRW SHOW-1633S\H0 T1
14:20 LITE-ON DVDRW SHOW-1633S
Nie można wykonać polecenia Zakończ w trybie DAO!
14:20 Zapis z prędkością 2x nie powiódł się!

Gdy nagrywam to mi wyskakuje cos takiego :/
i jak zmieniam np. kontynluj dysk wielosesyjny lub pojedyncza sesja to
i tak mam tylko DAO
piszcie nara all
fdab jest offline  
Stary 10.01.2005, 21:57   #210
nimal
Author
Zlotowicz

za duzo probowales tam wrzucic
jaka to plyta dokladnie? dvdr (jakie!)? x2 to za niska predkosc, a nadpalanie na dvd to ciagle ruletka - odradzam
zreszta zalezy kiedy sie wykrzaczyl - jesli zaczol juz lead out to i tak plyta powinna dzialac
nimal jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: