Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.04.2005, 18:25   #1
Baras
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.04.2005
Baras w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pls
A ja mam pytanko troche wiekszych rozmiarow.
Wpadło mi w rece juz kilka plytek (Multibotowalna win 2000, all-win-dvd, multibotowalna 2003 itd) obrazy plyt zajmuja standardowe rozmiary dla cdr 700 z groszami, dla dvd 4,3 ale po wypaleniu - zaznaczam pliki na plycie i okazuje sie ze zajmuja na cdr 1,5GB a na dvd 12GB. rozumiem ze mozna poprobowac z trybem zapisu ale zeby zwiekszyc pojemnosc 3x?? Moze mi to ktos wyjasnic?
Może należałoby sprawdzić czy te pliki rzeczywiście tyle zajmują (np. jakimś edytorem szestnastkowym, albo kliknąć na właściwości płyty w nero lub w jakimś innym programie). Bo samo stworzenie pliku, który pokazuje błędną wielkość, to żaden problem.

(Tak przy okazji: Znajdzie się ktoś, kto będzie znał odpowiedź na moje pytanie sprzed dwóch dni? )
Baras jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.04.2005, 14:34   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
klingońskieko nie znam za dobrze

ale powiem Ci tyle, że po rozpakowaniu (z kompresji) plik może zmienić zasadniczo wielkość; pliki tekstowe tu przodują.
ed hunter jest offline  
Stary 27.04.2005, 14:41   #3
grzeniu
XV1100
Zlotowicz

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jesli ten film ma 982MB to znaczy ze normalnie go nie nagrasz, przeciez plyta ma 870.
Nie wiem czy to cie urzadza, ale sprobuj wypalic go w w kompilacji vcd/svcd albo pozostaje ci podzielic film.
Nie piszesz w jakim formacie jest ten film, a moze ten bin jest wlasnie obrazem plyty vcd? Ile trwa ten film?
Nie ma plyt cdrw 870, wiec przy takich nieudanych probach traci sie plyty.

PS Short lead out w kazdej sytuacji zyskujesz te 12 MB, zauwaz ze nero normalnie spyta cie o owerburning dopiero jak zwykla kompilacja przekroczy ok 715MB a nie standardowo 703. Automatycznie przy plycie 870 masz do dyspozycji ok 882. To jest chyba najprzydatniejsza nowosc w nero 6.6.xx.

Ostatnio zmieniany przez grzeniu : 27.04.2005 o godz. 14:44
grzeniu jest offline  
Stary 28.04.2005, 14:40   #4
Baras
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.04.2005
Baras w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Film ma 982MB, ale w każdym sektorze płyty jest go 2324 bajty, czyli tak samo jak w przypadku vcd/svcd.
Z resztą co to za różnica, obraz ma 996 MB - 3 MB mniej niż możliwa najmniejsza pojemność tej płyty, mówiąc inaczej nie mogę nagrać 98:41 na 99min CD, a podkreślam, że w "normalnym" trybie nagrałem już na inną płytkę z tego samego opakowania przeszło 870MB - czyli ponad 99 minut. Dlatego właśnie nie kumam czemu nie wypala mi do końca tego obrazu.
A co do Short-Lead-Out - taki mały test:
Nagrałem na 700RW 720MB (wiem, że jest to mniej więcej max na tym krążku), ale nie używając funkcji Short-L-O, wcześniej wyskoczył monit, że musi być overburning - OK, wypalił, przetestował, żadnych problemów.
Zgodnie z tym, co napisałeś postanowiłem nagrać dodatkowe mega bajty (nawet nie 12, tylko 6) używając S-L-O. Nagrywa mi 726MB, ale pod koniec - Burn process Failed...
Ciekawe czemu...
Baras jest offline  
Stary 04.06.2005, 14:22   #5
kapa
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.06.2005
kapa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kurde..... Sorry ale tu jest 16 stron nie dalemr ady przeczytac wszystkiego. A mam problem z nagraniem plyty 800 mb.

Najpierw moze dane techniczne:

Nagrywarka: LiteOn CD-RW SOHR-5238S
Software: Ner Burning ROM 6.606 , Nero Smart Start 2.009
System: WinXP
Płytka: Platinum 800 mb
Rozmiar pliku: 801 mb.....

No to chyba wszystko...Ustawilem w Nero Burning ROM tak jak bylo napisane w poradniku: zezwala na overburning, tryb Disc At Once wlaczony itd. Przeczytalem w bazie nagrywarek na stronie głównej że ten model obsluguje plyty 800 mb zarowno odczyt jak i zapis. Mimo to i tak wyświetla że na płycie jest za mało miejsca na dysku...
Z góry dzięki za pomoc
kapa jest offline  
Stary 04.06.2005, 14:33   #6
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
taki komunikat dostajesz?

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 04.06.2005, 15:21   #7
kapa
Nowy na forum

Właśnie nie... Wyswietla mi:

Screen zostal zrobiony juz po wysunieciu plytki przez nagrywarke.
kapa jest offline  
Stary 04.06.2005, 15:23   #8
Y@nkee_PL
CDRinfo VIP

czyli definitywnie nie masz w Opcjach zaawansowanych włączonej opcji Overburnigu, sprawdź jeszcze raz te ustawienia, wrzuć też może screena

Y@nkee_PL jest offline  
Stary 04.06.2005, 16:06   #9
kapa
Nowy na forum

OK. Prosze:

kapa jest offline  
Stary 04.06.2005, 16:15   #10
Y@nkee_PL
CDRinfo VIP

a weź może przejdź do pełnego Nero (Burning ROM) i tam zobacz bo jakoś temu Express nigdy nie ufałem

dodatkowo uaktualnij Nero do najnowszej wersji

Y@nkee_PL jest offline  
Stary 05.06.2005, 11:58   #11
kapa
Nowy na forum

Ok teraz jest Nero 6.6.0.13. W Nero Express nadal nie dziala. Tylko jest maly smieszny problem
Jak przejsc z Nero Express do normalnego ?
kapa jest offline  
Stary 05.06.2005, 12:02   #12
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>

Piterniel jest offline  
Stary 05.06.2005, 14:44   #13
kapa
Nowy na forum

:\
kapa jest offline  
Stary 11.06.2005, 11:56   #14
jarcezzz
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.06.2005
jarcezzz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Poomocy, mam nagrywarkę liteon i nero wersja 6.007 - chciałem nagrać 745 MB plik z filmem na 800 MB płytkę a on wyrzuca i podaje komunikat, że płytka ma za małą pojemność. W ustawieniach zaawansowanych zaznaczyłem overbuning
jarcezzz jest offline  
Stary 13.06.2005, 00:53   #15
berko
Registered

Data rejestracji: 08.10.2004
berko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Gorzala
Niebezpieczeństwa uszkodzenia sprzetu/nośnika...

Zawsze istnieje niebezpieczeństwo, chociaż zazwyczaj jest ono znikome, że podczas przeprowadzania overburningu, nasz nośnik lub co gorsza - nagrywarka, ulegnie uszkodzeniu.
Tak więc poniższe rady stosujcie wyłącznie na własną odpowiedzialność

Do czego słuzy overburning?

Overburning pozwala na "upchnięcie" na nośnik większej ilości danych niż wskazuje na to opis płyty oraz na nagrywanie płyt o zwiększonej pojemności: 800MB i 870MB.
Napis na powierzchni CDR 800MB lub 870MB oznacza, że płyta ta jest przeznaczona do overburningu i powinno udać się nadpalić 100MB (700+100=800) lub 170MB (700+170=870). CDR 800/870MB (z takim opisem) zawsze jest identyfikowany jako ~700MB (najczęściej 703MB). [Pali - ]

Gdzie sprawdzić, czy moja nagrywarka obsługuje overburning?

Aby móc wykorzystać overburning, nasza nagrywarka musi go obsługiwać, co sprawdzić można np. w:
bazie danych na temat nagrywarek serwisu CDRInfo.pl. W tej samej bazie możemy sprawdzić, czy nasza "spawarka" potrafi nagrywać płyty o zwiększonej pojemności, ponieważ obsługa overburningu nie jest jednoznaczna z obsługą płyt tego rodzaju.

Ile można nadpalić?

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Każdy nośnik, nawet z tej samej serii, nadpala się inaczej. Korzystając z aplikacji Nero CD Speed, wchodzącej w skład pakietu Nero Burning Rom, możemy sprawdzić ile powinniśmy móc nadpalić na danej płycie. Aby się tego dowiedzieć wybieramy w tej aplikacji polecenie "Overburning test..." z menu "Extra", "Start"... i czekamy na efekty .

A teraz do rzeczy, czyli czas na konkrety...

Przed skorzystaniem z poniższych rad, należy wyłączyć kreatora [Pawelblu - ]

Aby uaktywnić opcję overburningu w Nero, wybieramy z menu "Plik" polecenie "Preferencje", tam przechodzimy na zakładkę "Ustawienia zaawansowane" i aktywujemy opcję "Zezwalaj na overburning w trybie DAO", tak jak pokazano na poniższym rysunku:

W miejsce "Maks. długość CD" wpisujemy 99min bądź też 119min (co zaleca Tom's Hardware Guide), dajemy "OK".

Resztę wykonujemy tak, jak przy nagrywaniu bez użycia overburningu, z tym, że na zakładce "Ilość sesji na płytce", musimy wybrać "Pojedyncza sesja".

Kiedy wybierzemy "Zapis na CD", na zakładce "zapis", powinniśmy ustawić "Metodę zapisu płyty na "Disc at Once (DAO)", zgodnie z ponizszym rysunkiem:

Po kliknięciu na przyckisk "Zapis" program wyświetli następujący komunikat:

Należy w nim wybrać opcję "Wykorzystaj overburning" i cierpliwie poczekać na gotową płytę...

Dodatkowo polecam lekturę tego oraz tego artykulu...

P.S.
Wszelkie komentarze miło widziane...
OK. A jak ustawić overburning DVD w nero wiecej niż 4600 mb, bo nero ma blokadę.
berko jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: