Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Podstawy podpinania napędów, co to jest ATA, UDMA, PIO itd. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/podstawy-podpinania-napedow-co-jest-ata-udma-pio-itd-8234/)

camell 15.06.2003 19:14

tak ale płyty tłoczone odczytuje x40 .... wszystko czyta x 40... choć nominalnie ma X52 !!! dlaczego??

CrazyLucas 15.06.2003 21:15

niektore nagrywarki i cd tak maja - i dobrze ze tak jest bo sie plyta w napedzie raczej nie rozwali od za duzych obrotow

Martin_TP 18.06.2003 15:26

Niektore napedy maja wlasnie ograniczonie na 40x mimo ze na pudelku i w instrukcji pisze max 48x lub 52x. Np. sa to cdromy i dvdromy toshiby, nagrywarki plextora. By wlaczyc odczyt z maks predkoscia naogol trzeba urzyc jakiegos programu dolaczonego do urzadzenia (np. Plextor), lub podmienic firmware by odblkowowac odczyt z maks predkoscia.

Blaze 20.06.2003 23:31

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Niektore napedy maja wlasnie ograniczonie na 40x mimo ze na pudelku i w instrukcji pisze max 48x lub 52x...By wlaczyc odczyt z maks predkoscia naogol trzeba urzyc jakiegos programu dolaczonego do urzadzenia (np. Plextor), lub podmienic firmware by odblkowowac odczyt z maks predkoscia.
W przypadku LG wystarczy przy wkładaniu płyty przytrzymać EJECT przez kilka sekund (aż się przyta rozpędzi)

memorando 20.06.2003 23:33

Cytat:

Blaze napisa***322;(a)
W przypadku LG wystarczy przy wkładaniu płyty przytrzymać EJECT przez kilka sekund (aż się przyta rozpędzi)
Amerykę odkryleś???? mój philips to samo ma spawara razy 48

coolart 21.06.2003 23:38

ja po zainstalowaniu w xp i 2000 sterow aspi czy cos w tym stylu mialem pio i tylko , nie szlo przelaczyc na dma w zaden sposob jedynie zainstalowac deflaud stery z windy jeszcze raz

ManDragon 04.07.2003 12:11

Mówicie że żeby odblokować prędkość 48 przy odczycie wypalanych płytek wystarczy na kilka sek. przycisk od szuflady przytrzymać. U mnie to jakoś nie działa w LG 48/16/48. Płytka zawsze sie wysuwa. Może mi ktoś wytłumaczy dokładniej kiedy trzeba wcisnąć ten przycisk THX za odpowiedzi.

Blaze 04.07.2003 13:14

Cytat:

ManDragon napisał(a):
Płytka zawsze sie wysuwa. Może mi ktoś wytłumaczy dokładniej kiedy trzeba wcisnąć ten przycisk THX za odpowiedzi.
przy wkładaniu zamiast "wpychać" tackę z płytą, wciśnij przycisk i przytrzymaj

CIAPEK 07.07.2003 20:10

FAQ?

Szczerze?

to w tym FAQ (jesli mozna to wogole tak nazwac) to panuje niezly chaos.

Nie wiem jak poczatkujacy moga sie w tym polapac i cos z tego wyniesc jak po przeczytaniu pierwszych postow nie wiadomo o co chodzi i co robic.

Sory, ale.... to moja opinia i tyle. Nie podoba mi sie to.

esem 07.07.2003 20:17

Re: FAQ?

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
Szczerze?

to w tym FAQ (jesli mozna to wogole tak nazwac) to panuje niezly chaos.

Nie wiem jak poczatkujacy moga sie w tym polapac i cos z tego wyniesc jak po przeczytaniu pierwszych postow nie wiadomo o co chodzi i co robic.

Sory, ale.... to moja opinia i tyle. Nie podoba mi sie to.

To zajrzyj na główną stronę portalu: tam są informacje dla "leniwych". Tutaj dla "zaawansowanych". 8)

CIAPEK 07.07.2003 20:25

Re: Re: FAQ?

Cytat:

esem napisa***322;(a)
To zajrzyj na główną stronę portalu: tam są informacje dla "leniwych". Tutaj dla "zaawansowanych". 8)
8) 8) 8)

Polecasz kazdemu ten FAQ, nawet nowym, zakreconym Userom wiec po co to piszesz???

To nie znaczy ze moze panowac tu taki balagan.

Pod tym tematem jest wzorowy FAQ, zobacz jak powinien wygladac i tam nie ma informacji ani dla leniwych ani dla zaawansowanych tylko dla kazdego.

esem 07.07.2003 20:49

Re: Re: Re: FAQ?

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
...
A czego tu szukasz? W założeniu tu są tylko linki do fachowych informacji. FAQ w tym temacie to nieporozumienie: mnogość płyt (chipsetów), napędów i indywidualnych rozwiązań problemów przekracza możliwości zwykłego FAQu - nieuważasz? 8)

jawlo 13.07.2003 12:53

Mam TEACa i działa mi razem z DVD Tochiba i nic się nie dzieje.
TEAC jest podłączony jako SM a Tochiba SS.NIe mam problemów z nagrywaniem ani w Nero ani Clone.Pozdrawiam Jawlo.

tedp2 19.08.2003 20:38

czy ktos mi moze pomuc jak mam wlaczyc tryb dma pod XP sp1 dla nagrywarki Plextor premium. plyta to epox 8rda na nforsie . niewiem co jest grane kiedys zawsze mi dzialalo dma na xp a teraz po swiezo zinstalowanym systemie juz niedziala. Nagrywarke mam podpieta osobno na drugim kablu ide i jest na master. czy ktos mi powiedziec jak znowu zalaczyc ten tryb dma

esem 19.08.2003 21:00

Cytat:

tedp2 napisa***322;(a)
czy ktos mi moze pomuc jak mam wlaczyc tryb dma pod XP sp1 dla nagrywarki Plextor premium. plyta to epox 8rda na nforsie . niewiem co jest grane kiedys zawsze mi dzialalo dma na xp a teraz po swiezo zinstalowanym systemie juz niedziala. Nagrywarke mam podpieta osobno na drugim kablu ide i jest na master. czy ktos mi powiedziec jak znowu zalaczyc ten tryb dma
Sterowniki do nForce2 są "chore" = odinstaluj je, pracuj na oryginalnych z winXP.
Temat jest znany, użyj opcji SZUKAJ. 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:10.