Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Podstawy podpinania napędów, co to jest ATA, UDMA, PIO itd. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/podstawy-podpinania-napedow-co-jest-ata-udma-pio-itd-8234/)

esem 19.08.2003 21:23

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Sterowniki do nForce2 są "chore" = odinstaluj je, pracuj na oryginalnych z winXP.
Temat jest znany, użyj opcji SZUKAJ. 8)

Oczywiście chodzi o sterowniki IDE, pozostałe są O.K.
Być może nowe sterowniki do nVidia2 nie zawierają tego błędu o którym piszesz. 8)

tedp2 20.08.2003 15:47

odinstalowalem sterowniki z nforce i dalej to samo

esem 20.08.2003 16:33

Cytat:

tedp2 napisa***322;(a)
odinstalowalem sterowniki z nforce i dalej to samo
Rozumiem, że TYLKO sterowniki IDE?
Jakie sterowniki IDE zainstalował Ci winXP? 8)

tedp2 21.08.2003 15:20

dobra dzieki juz mi sie udalo z tymo poradzic usunąlem stery z nforce i zrestartowalem kompa potem win mi sam zainstalowal stery z ide lecz tez z nforce ale nowsze 2.45 i teraz juz wszystko hodzi

anka725 27.08.2003 14:13

Witam, poczytałam sobie tu trochę o różnych metodach podłączania dysków/nagrywarek i mam jedno pytanie: Czy nagrywarka musi być zawsze podłączona jako master i najlepiej osobno? Mam nagrywarkę LITE-ON LTR-52327S i 3xHDD Seagate, a wszystko podłączone tak:

PRIMARY Master: Seagate ST340016A (40GB/7200/ATA100) - kabel ATA133 (wtyczka czarna)
PRIMARY Slave: Seagate ST3120026A (120GB/7200/ATA100) - kabel ATA133 (wtyczka szara)
SECONDARY Master: Seagate ST340823A (40GB/5400/ATA100) - kabel ATA133 (wtyczka czarna)
SECONDARY Slave : LITE-ON LTR-52327S (ATA33) - kabel ATA133 (wtyczka szara)

I wszystko śmiga aż miło :) XP rozpoznaje tryb UDMA2 dla nagrywarki i UDMA5 dla dysków. Płytę CD 703 MB nagrywa w 2:31 z prędkością x52, więc zgodnie z testami (i to bez rzadnych zgrzytów pobierając dane z dysku Seagate ST340823A podłączonego na wspólnej taśmie). Zrobiłam testy programem FreshDiagnose i dysk Seagate ST340823A pracuje chyba dobrze - Write Speed 15,44 MB/s Read Speed 29,95 MB/s. A może za wolno? (Według programu wygrywa nawet z dyskiem Quantum 30GB 7200 co mnie zdziwiło)

Przedtem myślałam, że nie powinno się spinać dysku i nagrywarki, bo dysk będzie pracował wolniej.. ale teraz jestem troche skołowana.. co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Anka.

esem 27.08.2003 16:59

Cytat:

anka725 napisa***322;(a)
...
Witam po długiej niebytności: co się z Tobą działo?

Wszystko masz w jak najlepszym porządku: najlepszym weryfikatorem teorii jest praktyka.
HDD masz spięty z CD-RW, nie korzystaj z tego HDD jak używasz nagrywarki: zwolni Ci transfer - ale jak nie robisz produkcji płytek to nie ma to żadnego znaczenia.
Pozdrawiam, zaglądaj do nas częściej. 8)

anka725 27.08.2003 17:28

Cytat:

Witam, no to cieszę się że wszystko ok z moja konfiguracją dysków/nagrywarek :) Racja trochę zaniedbałam to forum (i nie tylko to):zawstydz:, ale studia pożerają mnóstwo czasu.. a i w wakacje jest co robić (np. praktyki) :( Ale newsy na www.CDRInfo.pl to od zawsze moja obowiązkowa codzienna pozycja :) Pozdrawiam, Anka.

PS. Tą moją obecność w sieci w ostatnim czasie można chyba porównać do trybu "Niewidoczny" z GG ;) Jestem, ale tego nie widać..

-Sid-The-Rat=> 27.08.2003 17:39

ale konfig to masz szalony :) zapytalbym po co ci ~200gb ale az sie boje :)

tylko jedna mala uwaga - bo na dobrym sprzecie to w tej chwili nie ma juz znaczenia jak sie do podepnie - wszystkie nagry maja burnproofa, transfery sa szybkie, procek wszystko przenosi nie ma gdzie sie zatkac - no i ide dopracowali - nie nagrywaj plyt 52x... prosze... bo potem bedziesz pytac jak to odczytac... :D

anka725 27.08.2003 17:49

Hmm.. chyba masz rację.. mój Litek odczyta bez problemu, ale nie pomyślałam o straszym sprzęcie.. muszę trochę potestować z rodziną/znajomymi ten odczyt szybko zapisywanych płyt.. a hdd :) ostatnio mi sie ciasno na 80GB zrobiło (filmy/gry itd), więc postanowiłam dokupić dysk.. myślałam nad kolejną 40 ale wpadł mi w oko nowy model Seagate.. no cóż i tak pewnie się szybko zapełni - nie wiem jak ja kiedyś na 800MB HDD pracowałam ;) Pozdrawiam, Anka.

dokuro 28.08.2003 22:18

Mialem podobne problemy z napedem Teac CD-W516 w momencie wlaczenia sie korekcji bledow w napedzie natychmiast z UDMA 2 robilo sie PIO a juz notorycznie takie sprawy dzialy sie pod winXP w innych systemach w miare.Obecnie mam LiteON LTR-48125S i z kolei ten naped w win2000pro (service pack 4) prezentuje sie jako PIO po recznym ustawieniu na DMA dziala bez zarzutu.

esem 29.08.2003 06:47

Cytat:

dokuro napisa***322;(a)
Mialem podobne problemy z napedem Teac CD-W516 w momencie wlaczenia sie korekcji bledow w napedzie natychmiast z UDMA 2 robilo sie PIO a juz notorycznie takie sprawy dzialy sie pod winXP w innych systemach w miare.Obecnie mam LiteON LTR-48125S i z kolei ten naped w win2000pro (service pack 4) prezentuje sie jako PIO po recznym ustawieniu na DMA dziala bez zarzutu.
Zgadza się, po pełnej (nowej) instalce systemu często, gęsto trzeba ręcznie korygować ustawienia trybów transferu w menadżerze urządzeń. 8)

esem 30.08.2003 19:19

Na www.viaarena.com jest najnowszy IDE Tool do pobrania. Oczywiście dla posiadaczy płyt na chipsetach VIA. Wydaje się nie robić problemów takich jak jego poprzednik, ma też podpis cyfrowy. 8)

dokuro 01.09.2003 14:12

Cytat:

esem napisa***322;(a)

Wszystko masz w jak najlepszym porządku: najlepszym weryfikatorem teorii jest praktyka.
HDD masz spięty z CD-RW, nie korzystaj z tego HDD jak używasz nagrywarki: zwolni Ci transfer - ale jak nie robisz produkcji płytek to nie ma to żadnego znaczenia.
Pozdrawiam, zaglądaj do nas częściej. 8)

Nie wiem czy jest w porzadku podpiecie na jednej tasmie urzadzenia pracujacego w trybie UDMA 100 z UDMA33 bo taki ma interfejs nagrywarka zapewne przepustowosc tego kanalu zwolni do UDMA33 zamiast UDMA100 wiec transfer z dysku znacznie spadnie moim zdaniem wiec jezeli masz mozliwosc nie podlaczaj wolniejszego urzadzenia do tego samego kanalu IDE na jednej tasmie.

esem 01.09.2003 17:31

Cytat:

dokuro napisa***322;(a)
Nie wiem czy jest w porzadku podpiecie na jednej tasmie urzadzenia pracujacego w trybie UDMA 100 z UDMA33 bo taki ma interfejs nagrywarka zapewne przepustowosc tego kanalu zwolni do UDMA33 zamiast UDMA100 wiec transfer z dysku znacznie spadnie moim zdaniem wiec jezeli masz mozliwosc nie podlaczaj wolniejszego urzadzenia do tego samego kanalu IDE na jednej tasmie.
Masz absolutną rację: ale tak krawiec kraje jak materii staje.
Sytuacja prosi się o dodatkowy kontroler IDE, co kosztuje.
Biorąc pod uwagę sytuację, że nagrywarka i HDD spięte razem na jednej taśmie rzadko będą jednocześnie pracowały - to wydatek na kontroler IDE wydaje się być zbędny. I tak to ująłem w swojej wcześniejszej wypowiedzi. 8)

anka725 01.09.2003 21:34

Witam, ale ten dysk wcale nie zwolnil, pracuje tak jak powinnien dysk tej klasy (zrobilam testy FreshDiagnose). Wszedzie jest info ze pracuje na ATA100 (i w biosie i w systemie). A nagrywarka jako ATA33. Wszystko chodzi ok :) A co do drugiego kontrolera: moja plyta jest w mare nowa i posiada kontroler RAID/ATA133 ale nie chce go narazie wykorzystywac ze wzgledu na wiele dluzszy start komputera. Pozdrawiam, Anka.

PS. Jak uzywam dodatkowego kontrolera IDE to XP rozpoznaje dyski jako SCSI a nie IDE.. ale znow Nero Info Tool widzi wszytko ok.. dziwne..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:34.