![]() |
Cytat:
Być może nowe sterowniki do nVidia2 nie zawierają tego błędu o którym piszesz. 8) |
odinstalowalem sterowniki z nforce i dalej to samo
|
Cytat:
Jakie sterowniki IDE zainstalował Ci winXP? 8) |
dobra dzieki juz mi sie udalo z tymo poradzic usunąlem stery z nforce i zrestartowalem kompa potem win mi sam zainstalowal stery z ide lecz tez z nforce ale nowsze 2.45 i teraz juz wszystko hodzi
|
Witam, poczytałam sobie tu trochę o różnych metodach podłączania dysków/nagrywarek i mam jedno pytanie: Czy nagrywarka musi być zawsze podłączona jako master i najlepiej osobno? Mam nagrywarkę LITE-ON LTR-52327S i 3xHDD Seagate, a wszystko podłączone tak:
PRIMARY Master: Seagate ST340016A (40GB/7200/ATA100) - kabel ATA133 (wtyczka czarna) PRIMARY Slave: Seagate ST3120026A (120GB/7200/ATA100) - kabel ATA133 (wtyczka szara) SECONDARY Master: Seagate ST340823A (40GB/5400/ATA100) - kabel ATA133 (wtyczka czarna) SECONDARY Slave : LITE-ON LTR-52327S (ATA33) - kabel ATA133 (wtyczka szara) I wszystko śmiga aż miło :) XP rozpoznaje tryb UDMA2 dla nagrywarki i UDMA5 dla dysków. Płytę CD 703 MB nagrywa w 2:31 z prędkością x52, więc zgodnie z testami (i to bez rzadnych zgrzytów pobierając dane z dysku Seagate ST340823A podłączonego na wspólnej taśmie). Zrobiłam testy programem FreshDiagnose i dysk Seagate ST340823A pracuje chyba dobrze - Write Speed 15,44 MB/s Read Speed 29,95 MB/s. A może za wolno? (Według programu wygrywa nawet z dyskiem Quantum 30GB 7200 co mnie zdziwiło) Przedtem myślałam, że nie powinno się spinać dysku i nagrywarki, bo dysk będzie pracował wolniej.. ale teraz jestem troche skołowana.. co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Anka. |
Cytat:
Wszystko masz w jak najlepszym porządku: najlepszym weryfikatorem teorii jest praktyka. HDD masz spięty z CD-RW, nie korzystaj z tego HDD jak używasz nagrywarki: zwolni Ci transfer - ale jak nie robisz produkcji płytek to nie ma to żadnego znaczenia. Pozdrawiam, zaglądaj do nas częściej. 8) |
Cytat:
PS. Tą moją obecność w sieci w ostatnim czasie można chyba porównać do trybu "Niewidoczny" z GG ;) Jestem, ale tego nie widać.. |
ale konfig to masz szalony :) zapytalbym po co ci ~200gb ale az sie boje :)
tylko jedna mala uwaga - bo na dobrym sprzecie to w tej chwili nie ma juz znaczenia jak sie do podepnie - wszystkie nagry maja burnproofa, transfery sa szybkie, procek wszystko przenosi nie ma gdzie sie zatkac - no i ide dopracowali - nie nagrywaj plyt 52x... prosze... bo potem bedziesz pytac jak to odczytac... :D |
Hmm.. chyba masz rację.. mój Litek odczyta bez problemu, ale nie pomyślałam o straszym sprzęcie.. muszę trochę potestować z rodziną/znajomymi ten odczyt szybko zapisywanych płyt.. a hdd :) ostatnio mi sie ciasno na 80GB zrobiło (filmy/gry itd), więc postanowiłam dokupić dysk.. myślałam nad kolejną 40 ale wpadł mi w oko nowy model Seagate.. no cóż i tak pewnie się szybko zapełni - nie wiem jak ja kiedyś na 800MB HDD pracowałam ;) Pozdrawiam, Anka.
|
Mialem podobne problemy z napedem Teac CD-W516 w momencie wlaczenia sie korekcji bledow w napedzie natychmiast z UDMA 2 robilo sie PIO a juz notorycznie takie sprawy dzialy sie pod winXP w innych systemach w miare.Obecnie mam LiteON LTR-48125S i z kolei ten naped w win2000pro (service pack 4) prezentuje sie jako PIO po recznym ustawieniu na DMA dziala bez zarzutu.
|
Cytat:
|
Na www.viaarena.com jest najnowszy IDE Tool do pobrania. Oczywiście dla posiadaczy płyt na chipsetach VIA. Wydaje się nie robić problemów takich jak jego poprzednik, ma też podpis cyfrowy. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
Sytuacja prosi się o dodatkowy kontroler IDE, co kosztuje. Biorąc pod uwagę sytuację, że nagrywarka i HDD spięte razem na jednej taśmie rzadko będą jednocześnie pracowały - to wydatek na kontroler IDE wydaje się być zbędny. I tak to ująłem w swojej wcześniejszej wypowiedzi. 8) |
Witam, ale ten dysk wcale nie zwolnil, pracuje tak jak powinnien dysk tej klasy (zrobilam testy FreshDiagnose). Wszedzie jest info ze pracuje na ATA100 (i w biosie i w systemie). A nagrywarka jako ATA33. Wszystko chodzi ok :) A co do drugiego kontrolera: moja plyta jest w mare nowa i posiada kontroler RAID/ATA133 ale nie chce go narazie wykorzystywac ze wzgledu na wiele dluzszy start komputera. Pozdrawiam, Anka.
PS. Jak uzywam dodatkowego kontrolera IDE to XP rozpoznaje dyski jako SCSI a nie IDE.. ale znow Nero Info Tool widzi wszytko ok.. dziwne.. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:34. |