![]() |
Cytat:
A w biosie Ci widzi nagrywarke OK??? |
Ja mam combo LG 4480 i wgrywałem nowe biosy (v. 1.02 koreańska - bez Mt Rainier i dla reszty świata - z Mt. Rainier) bez problemu. Ale wiem, że niektóry goście mieli z tym problem - po prostu program LG do upgrade'u BIOS'u nie rozpoznawał prawidłowo napędu i odmawiał dalszej pracy. Ostatecznie udało się to obejść: ściągnąłem z mojego napędu BIOS binarny mtkflash'em (w DOS-ie!), wysłałem gościowi, on sobie wgrał też mtkflash'em w DOS-ie, i działa.
Boję się, że dla tego problemu nie ma rozwiązania, jest tylko obejście j.w. Poproś kogoś, żeby Ci ze swojego napędu ściągnął BIOS jako plik binarny (a może znajdziesz to gdzieś w sieci?), i wgraj z DOS-u dosowym mtkflash'em. Nie wiem, od czego to zależy, może od chipsetu płyty głównej, albo jej BIOS-u? Za dużo tu zmiennych czynników. Pamiętaj też, że program upgrade'u LG wyraźnie wymaga, by napęd był podłączony jako samotny Secondary Master (choć teoretycznie są też inne opcje) do kontrolera IDE na płycie głównej (a nie kontrolera dodatkowego czy RAID zintegrowanego z płytą główną). |
jasne
Zrobiłem dokładnie jak tu napisane otworzyłem kompa z ms-dos-u wpisąlem te kompendy i nic nie działa w windowsie nadal pisze mi ze mam 8481b... prosze o pomoc!!!!
|
Re: jasne
Cytat:
|
hehe
Wiec wziolem ten mtkflash i pod windowsem to zrobilem ale tez nic z tego hehehe.mam winxp nie wiem moze sobie sformatuje dysk zamatuje win98 ...
|
[QUOTE]grequ22 napisa***322;(a)
[B]powiedzcie mi jak zrobic upgrade biosu do 1.04 na lg GCE-8520B. Bo za każdym razem jak włączam flashera to wyskakuje napis: cd-rom drive model doesn't match. Podaje mu sciezke do hexa bo bina nie ma. Jest podpięty jako master na secondary ide. Ale dalej nic. Do tej pory flashowalem ok 20 teaców i tam flashowalem z bina i wsio dzialalo a tu jakos nie moge se dac rady. Odpiszcie co po kolei musze zrobić. Ja mam nagrywarkę LG 8480B przerobioną na LG 8520B (jest ona podłączona na Secondary Master) nie miałem żadnego problemu z wgraniem biosu 1.04. Pobierz z CDRinfo.pl lub CDRinfo.com |
Problem taki, że windowsowy program flashujący nie rozpoznaje właściwie napędu zdarza się. Dlaczego - nie wiem! Przypuszczam, że może to zależeć od chipsetu płyty głównej, od zainstalowanych - lub nie - sterowników do chipsetu, czy są to sterowniki MS czy producenta chipsetu, może także od taśmy IDE, od tego, czy do taśmy podłączony jest jako Slave drugi napęd (napęd flashowany powinien być jako samotny Secondary Master), zainstalowane lub nie ASPI, itd., itp. Czasem skłonny jestem sądzić, że takie rzeczy zależą od faz księżyca, humoru sąsiada i pogody na Saharze... ;) albo innych równie dających się kontrolować czynników.
Słyszałem i czytałem o tym już ładne parę razy, ale liczba zmiennych elementów (lub niewiadomych) jest tak duża, nie nie udało mi się ustalić jakiejkolwiek regularności. Sam się z tym problemem zetknąłem - rzekłbym - przelotnie: uruchomiłem program LG, on zaprotestował, ja (nie zamykając programu) kazałem mu jeszcze raz - i on to zrobił. I wszystko było w porządku. Sytuacja powtórzyła się dokładnie tak samo za drugim razem. Dlatego proponuję nie rozwiązanie problemu, bo go nie znam, ale jego obejście - załadowanie binarnego pliku BIOSu programem mtkflash.exe (nie mtkwinflash!) - UWAGA - z czystego DOS'u - komputer trzeba odpalić z "czystej" dyskietki startowej np. DOS'a 6.22 - bez żadnych sterowników dla CD-ROM-ów, mscdex'a, itd. - tylko sam system. Na wszelki wypadek proponuję jako środek ostrożności odłączenie od płyty głównej wszystkich napędów, z wyjątkiem flashowanego (już parę osób pomyliło się, i wgrało bios od nagrywarki do DVD czy CD-ROMu, czy odwrotnie). Wiem o kilku osobach, którym właśnie w ten sposób udało się ten problem obejść. |
odp
[QUOTE]Zetor napisa***322;(a)
[B] Cytat:
|
Cytat:
Posiadam wypalarke LG-GCE8520B (nie przerabiana) z ta wlasnie wersja biosu i tez pokazuje 40x odtwarzanie (powinno 52x). |
Panowie, ten temat był już omawiany, i to chyba nawet parę postów wcześniej w tym samym temacie.
Nowe nagrywarki i combo LG (48x, 52x) mają ograniczoną do 40x prędkość odczytu płyt CD-R i CD-RW. Model 52x prędkość odczytu 52x osiąga wg specyfikacji producenta tylko na płytach tłoczonych i tylko przy długości płyty 700 MB. Nowsze wersje biosu pozwalają podobno podnieść w razie potrzeby prędkość odczytu CD-R sztuczką z przyciskiem Eject. |
Witam
Cytat:
|
Cześć
Mam nagrywarkę LG8481b i postąpiłem zgodnie z wspomnianymi tu instrukcjami, ale nie ma żadnego rezultatu. Jak było 48 tak jest, co może być powodem? I jeszcze pytanie, czy ta przeróbka daje wszystkie możliwości 8520b, chodzi mi to głównie o czytanie zabezpieczen SafeDisk 2.51 i wyżej. |
czesc
widac ze nie czytasz uwaznie wszytskich wypowiedzi po prostu tak juz jest ze bedzie 40X przy odczycie i kazdy ci to powie i nic nie zmienisz chyba ze wrocisz do 8184b to bedziesz mial 48x. Polecam wszytskich wgrac wersje 1.04 jezeli juz podkrecili mi dzila bez zadnych problemow i wgralo sie tez ok na 1.04 do 8520(( :) |
W następnym biosie powinni dożucić bezproblemowy odczyt płyt zabezpieczony key2audio ;p;p;p
|
Cytat:
sie ma a mozesz mi powiedziec w jaki sposob zrobic 48X??? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:26. |