Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Co przeczytales ostatnio? (https://forum.cdrinfo.pl/f26/co-przeczytales-ostatnio-59760/)

Jabba the Hutt 22.12.2005 01:49

- Dawid Weber - Wojna Honor t.I i II
- Timothy Zahn - ''Rozbitkowie z Nirauan'' (Star Wars)

oraz po raz kolejny starą książkę Aleksandra Krawczuka o rzymskich cesarzach - tym razem część II - Dominat.

A książki są za drogie. Za SW zapłaciłem 34 zł (a to mała książeczka). Wojna Honor to 28 i 29 zł.Bo dwa tomy.

Na Święta radzę zabrac sie ponownie lub po raz pierwszy za Władcę Pierścieni. To taka "świąteczna" książka.

Jabba

gochawiocha 20.12.2005 10:29

A ja sięgnęłam po bardzo ciekawą książkę, która niedawno wyszła- polecam!
Adresowana do młodzieży , pewnie ze względu na wiek bohatera.
Andrzej Pilipiuk- Norweski Dzienik t. 1 i juz nie mogę doczekać się na dalsze.
Akcja dzieje się głównie w Norwegii, dokąd został przewieziony chłopak z Poski, podobno ze względów bezpieczeństwa. Mieszka w rozwalonym domu,który to dom sam (a później z przyjacielem), doprowadza do stanu używalności.
A w tym wszystkim koncepcja, że potomkowie carów stworzyli własne miasto- w Norwegii właśnie-w którym zajmują się dość dziwnymi rzeczami.

nimal 20.12.2005 09:16

wlasnie czytam Roberta Ludluma - The Bourne Identity (po raz drugi, tym razem w orginale - dlatego podaje ang tytul)
wczesniej czytalem Diana Wynne Jones - Howl's Moving Castle (tez w ang)
wieczorami malenstwu na dobranoc - J.K.Rowling - Harry Potter and the Sorcerer's Stone (tez w ang)

edit:
kocham ksiazki i czytam je, choc nie poswiecam im tyle czasu co np w liceum (kiedy potrafilem czytac po jednej ksiazce dziennie), bo nie mam na to tyle czasu juz teraz... jedno co mnie dobija to ceny - mam sporo ksiazek i je kupuje nadal
mam np cala kolekcje harrego... ale po pl, choc czytam tez (najpierw...) w orginale - jednak kupowanie w polsce ksiazek wydawanych w jezyku angielskim to samobojstwo - ceny powalaja
wiec i tu kwitnie netowe piractwo :D

Pagerus 20.12.2005 09:06

Ech... wychodzi na to, że coraz mniej ludzi czyta - albo im się nie chce albo brakuje czasu - przynajmniej tak mi się wydaje... ja tam się cieszę, że od dziecka lubiłem dużo czytać - i tak mi pozostało po dziś dzień :)

yahol 19.12.2005 23:54

Cytat:

Napisany przez Berion
Na to, to raczej nie ma szans. Co najwyżej dopisanie lit. do f&m...
.

O tempora, o mores!

Berion 19.12.2005 19:36

Cytat:

Napisany przez yahol
Czarno widze przyszlosc dzialu, czy subforum o ksiazkach. [...]

Na to, to raczej nie ma szans. Co najwyżej dopisanie lit. do f&m...

Cytat:

Napisany przez malaczarna
[...] a moze ktos czyta chociaz gazete z programem??? [...]

Po co jak nic nie ma w telewizji ? :D

Cytat:

[...] warto tez napisac list zamiast meila to mile:)
... ale jakże wolne.

malaczarna 19.12.2005 18:41

Cytat:

Napisany przez yahol
Czarno widze przyszlosc dzialu, czy subforum o ksiazkach.
Nikt nic nie pisze, nikt nic nie czyta.
Normalka.

to tragedia a nie normalka:(

a moze ktos czyta chociaz gazete z programem???

ludzie zacznijcie czytac

warto tez napisac list zamiast meila to mile:)

Pagerus 17.12.2005 13:41

Ja cały czas czytam tę samą książkę - długa jest, mało czasu - i to dlatego... a nie będę się przecież o niej w nieskończoność wypowiadał...

malaczarna 16.12.2005 13:08

co mozna poczytac na swieta??????cos optymistycznego:)

ja czytam:) a reszta zapomniala o istnieniu ksiazek:(, albo jeszcze nie wie o tym:) ze mozna o nich napisac

yahol 16.12.2005 13:08

Czarno widze przyszlosc dzialu, czy subforum o ksiazkach.
Nikt nic nie pisze, nikt nic nie czyta.
Normalka.

Pagerus 13.12.2005 18:20

W tej książce Salvatore, którą obecnie czytam też jest ciekawie przedstawiony układ Państwo - Kościół... A wszystko w moim ukochanym świecie fantasy :)

DreamCrusher 13.12.2005 17:54

Jacek Piekara:
Sługa Boży
Młot na czarownice
Miecz Aniołów
Cytat:

Mordimer Madderdin powraca w kolejnym, trzecim już tomie. Fabuła sześciu opowiadań toczy się w alternatywnej (tu w roku 33 Chrystus nie umarł na krzyżu, lecz zszedł z niego i ukarał swych wrogów) rzeczywistości późnego średniowiecza. Główny bohater - inkwizytor - jak zwykle będzie czujnie stał na straży jedynie prawdziwej i świętej wiary, a grzesznikom z miłością ofiaruje ekstatyczną boleść stosu. Jego rola będzie tym trudniejsza, że na świecie szerzą się niepokoje oraz herezje, a w dodatku narasta śmiertelny konflikt pomiędzy władzami Kościoła a pragnącym utrzymać niezależność Świętym Officjum. Oczywiście inkwizytor będzie musiał i tym razem rozwiązać kryminalne intrygi, zmierzy się z demonami i czarnoksiężnikami oraz przeciwnikami religijnymi i politycznymi.
jak dla mnie - swietne
az sie nie moge doczekac kolejnego tomu - Łowcy dusz :)

malaczarna 13.12.2005 17:20

Cytat:

Napisany przez Smartek
ja "Syzyfowe Prace" Stefana Zeromskiego - bo to lektura..
i niedlugo nastepna : "Maly Ksiaze".. pozniej "Pan Tadeusz" - ale juz sie w audiobook'a zaopatrzylem :taktak: ;)
pozdro ;)

a przy okazji lektur to ja mam swoja ulubiona:) "Kamienie na szaniec"

yahol 13.12.2005 17:06

William Gibson - prorok cyberpuku

Neuromancer.

Case jest kowbojem cyberprzestrzeni - hakerem przyszłości, który z powodu nielojalności zostaje okaleczony przez rosyjską mafię. Wstrzykują mu mykotoksynę, która blokuje część funkcji układu nerwowego. Od tej pory nie może wykonywać swego zawodu, gdyż wejście w cyberprzestrzeń odbywa się na zasadzie połączenia komputera z mózgiem człowieka. Cały czas szuka kogoś, kto mógłby mu pomóc. Szansą staje się nowo poznany człowiek.
Powieść określana jest jako kultowa pozycja gatunku zwanego "cyberpunk". Rzeczywiście odnajdziemy tu wszystko, co jest charakterystyczne dla tego typu pisarstawa: szybkie i inteligentne komputery, cuda techniki tworzące z ludzi cyborgów, wyszukane narkotyki, wielkie pieniądze, ciemne interesy i dużą dawkę dekadencji. Utwór Gibsona czyta się łatwo, choć czasami trudno nadążyć za akcją. Być może niektóre fantazje autora mogą dziś wywołać uśmiech na twarzy czytelnika, lecz nie zapominajmy, że książka powstała 17 lat temu. Obowiązkowa lektura dla fanów SF.

Czytajcie i radujcie sie :)

Pagerus 13.12.2005 17:04

Cytat:

Napisany przez Smartek
ja "Syzyfowe Prace" Stefana Zeromskiego - bo to lektura..
i niedlugo nastepna : "Maly Ksiaze".. pozniej "Pan Tadeusz" - ale juz sie w audiobook'a zaopatrzylem :taktak: ;)
pozdro ;)

Leniuszek :bicz: :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08.