Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Co przeczytales ostatnio? (https://forum.cdrinfo.pl/f26/co-przeczytales-ostatnio-59760/)

MacGyver 18.03.2006 15:16

Cytat:

Napisany przez TORQUE
chciałbym przeczytać wszystkie książki Clancy'ego

Trochę ich jest: http://www.nabo.pl/index.php/autor/2974
...książki Clancy'ego (te dotyczące Jacka Ryana, Johna Clarka i Dinga Chaveza) trzeba czytać w odpowiedniej kolejności bo inaczej całkiem się pogubisz ;)

Jak coś to mogę odsprzedać "Niedźwiedzia i smoka" :) [twarda oprawa]

http://img122.imageshack.us/img122/6387/aaa7fg.jpg

TORQUE 18.03.2006 14:25

nareszcie ktoś coś napisał, dzięki Mac ;)
niedawno sobie kupiłem książkę "Suma wszystkich strachów" i niedługo zabiorę się za nią
chciałbym przeczytać wszystkie książki Clancy'ego ale brak czasu i motywacji :)

MacGyver 18.03.2006 13:28

Cytat:

Napisany przez TORQUE
kumpel polecił mi serię książek Toma Clancy'ego, co o nich sądzicie?

Z książek Toma Clancy'ego przeczytałem tylko "Tęcza Sześć" (Rainbow Six) i musze powiedzieć, że całkiem ciekawa książka :spoko: Na półce mam jeszcze "Niedźwiedź i smok" ale jakoś niemogę się zebrać na jej czytanie :ysz:
Na podstawie książek Clancy'ego powstały takie filmy jak "Polwanie na Czerwony Październik", "Stan zagrożenia", "Czas patriotów", "Suma wszystkich strachów", "NetForce".

radw 18.03.2006 13:18

Cytat:

Napisany przez gochawiocha
A ja sięgnęłam po bardzo ciekawą książkę, która niedawno wyszła- polecam!
Adresowana do młodzieży , pewnie ze względu na wiek bohatera.
Andrzej Pilipiuk- Norweski Dzienik t. 1 i juz nie mogę doczekać się na dalsze.
Akcja dzieje się głównie w Norwegii, dokąd został przewieziony chłopak z Poski, podobno ze względów bezpieczeństwa. Mieszka w rozwalonym domu,który to dom sam (a później z przyjacielem), doprowadza do stanu używalności.
A w tym wszystkim koncepcja, że potomkowie carów stworzyli własne miasto- w Norwegii właśnie-w którym zajmują się dość dziwnymi rzeczami.

Ogolnie zecz biorac Pilipiuk fajnie pisze, przymierzam sie do Dziennika...

radw 18.03.2006 13:15

Cytat:

Napisany przez zuk4u
Jacek Piekara:
Sługa Boży
Młot na czarownice
Miecz Aniołów

jak dla mnie - swietne
az sie nie moge doczekac kolejnego tomu - Łowcy dusz :)

Popieram, cykl jest za***(...)sty ;->

Joe_Doe 14.03.2006 18:49

Wlasnie skonczylem: "Sprawa pana X i inne"

Banana Coctail 12.03.2006 23:45

Ja przeczytalem "Manifest Komunistyczny" Marksa i Engelsa oraz "Socjalizm a religia" Lenina. Bardzo ciekawe lektury, obecnie biore sie za "Mein Kampf" oraz "Socjalizm czy anarchizm" Stalina.

Yarozelsky 12.03.2006 22:44

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Ostatnio co przeczytałem to Ród Korrinów (3 część preludium do Diuny).

I co jaka jest ta książka?? bo właśnie kończę sage Diuny i przymierzam sie do kupna tych 3 preludiów.Wypożyczyłbym z biblioteki ale niema.

TORQUE 11.03.2006 19:17

Ostatnio naszła mnie jakaś dziwna chęć przeczytania jakiejś książki, ale nie wiem jakiej
Lubię takie klimaty jak Władca pierścieni itp., choć niekoniecznie, byleby było bardzo ciekawe i wciągające
Zdam się na wasze propozycje ;)

edit:
kumpel polecił mi serię książek Toma Clancy'ego, co o nich sądzicie?

Joe_Doe 11.03.2006 18:45

Wczoraj: Armegedon (na podstawie scenariusza) - dla zabicia czasu. Gniot jescze gorszy niz film.
Wczesniej:
"Budo - japonskie sztuki walki"
"John Lennon - wlasnymi slowami"
"Skrzydlate wspomnienia"

joujoujou 07.03.2006 19:02

Cytat:

Napisany przez yahol
:)
Byl wydawany kiedys, przez Wyd Literackie w serii Stanislaw Lem Poleca.
Razem z Dickiem "Ubik", etc...........:)

A już traciłem nadzieję, że ktokolwiek wie.

Ja w każdym razie gorąco polecam, prawdopodobnie jedynie na rynku antykwarycznym (ja też tak kupowałem). Udało mi się przeczytać chyba wszystko, co Grabiński napisał, warto, oj warto... :tak!:

yahol 07.03.2006 09:52

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Sapkowski, owszem, niczego sobie. :taktak:

A mowi komuś coś nazwisko Grabiński, Stefan Grabiński? :D

Cytat:

Urodzony 25 lutego 1887 w Kaminonce Strumiłowej nad Bugiem; ojciec był sędzią powiatowym, matka nauczycielką gry na fortepianie. Naukę rozpoczął w Samborze, maturę uzyskał we Lwowie. W 1905 roku wstąpił na wydział filologiczny Uniwersytetu we Lwowie. Studiował literaturę polską i filologię klasyczną pod kierunkiem Wilhelma Bruchnalskiego i Józefa Kallenbacha. Na studiach nawiązał znajomości m.in. z Juliuszem Kleinerem, Stanisławem Łempickim, Stanisławem Kotem, Stefanem Wierczyńskim. Po ukończeniu studiów w 1910 uczył w lwowskich gimnazjach państwowych i przwatnych. W latach 1914-1915 przebywał w Wiedniu, w latach 1917-1921 uczył w Przemyślu. W 1927 odbył podróż do Włoch, w 1929 do Rumunii. W 1931 z powodu zaawansowanej gruźlicy przeszedł w stan spoczynku i zamieszkał w Brzuchowicach - podlwowskiej miejscowości kuracyjnej. Zmarł 12 listopada 1936 we Lwowie.

Zaprzyjaźniony z nim Karol Irzykowski napisał we wspomnieniu pośmiertnym, iż pisarz, świadomy śmiertelnej choroby zawczasu penetrował zaświaty. W swoich (wyjątkowych na terenie literatury polskiej) Grabiński wykorzystywał perfekcyjnie schematy europejskiej literatury grozy, wprowadzał elementy spirytyzmu, nawiązywał do zjawisk określanym mianem parapsychologicznych. Debiutował pod pseudonimem Stanisław Żalny w 1909 roku tomem nowel pt. Z wyjątków. W pomrokach wiary. W 1918 ukazał się zbiór Na wzgórzu róż, odnotowany entuzjastycznie przez Karola Irzykowkiego i Wilama Horzycę. Kolejne tomy nowel to: Demon ruchu (1919), Szalony pątnik (1920), Niesamowita opowieść (1922), Księga ognia (1922); na scenie Teatru Małego w Warszawie (następnie w Krakowie i Lwowie) wystawia Willę nad morzem. (Ciemne siły) oraz misterium dramatyczne Zaduszki. Pisze scenariusz filmowy do własnej noweli Kochanka Szamoty. Był także autorem powieści: Salamandra (1924), Cień Bafometa (1926), Klasztor i morze (1928), Wyspa Itongo (1936), realizujących znakomicie konwencję literatury grozy.
Byl wydawany kiedys, przez Wyd Literackie w serii Stanislaw Lem Poleca.
Razem z Dickiem "Ubik", etc...........:)

Kris 07.03.2006 09:08

Właśnie czytam pierwszą część "Pięcioksięgu Caddrly'ego" pt. "Kantyczka" - po prawie 100 storonach mogę stwierdzić, że jest naprawdę fajna i jeśli ktoś lubi książki a'la Sapkowski, Tolkien, fantasy, to polecam! :)

PS. Dzięki Pagerus! :piwo:

siwy_mw 23.02.2006 16:01

ja wlasnie po raz kolejny przeczytalem "Pięć lat kacetu" i "Na marginesie życia"
Stanisława Grzesiuka, dzis sie biore za za "Kod leonarda ..." Browna i w planie (musze dopiero kupic) to co tygryski lubia najbardziej czyli Bogusław Wołoszański i najnowsza ksiazka "Operacja Talos"
jak ktos zna jakies ciekawe wspomnienia lub pamietniki obozowe to pisac :piwo:

Smartek 23.02.2006 14:34

przebywajac w szpitalu dostalem (na chwile nudy) od cioci do poczytania narrenturm sapkowskiego, przeczytalem 10 stron i stwierdzilem, ze to "nie moje klimaty" i odlozylem..
hm, wlasciwie to zastanawiam sie o co chodzilo w tej ksiazce ?:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08.