![]() |
Podaj choc jeden WYBITNY film amerykanski zatem...
|
@Sunna byś się zdziwił. Zapewne tak jak 99% ludzi nie masz pojęcia o azjatyckim kinie (ja również się w tym znajduję) i od razu wystawiasz cenzurkę.
Patrząc na tą HOLIŁUDZKą papkę, szmirę itd. to słabo mi się robi :blee: Owszem można w amerykańskim kinie (jak w każdym zresztą) znaleźć wiele wartościowych filmów, ale podejrzewam, iż gdybyśmy się wgłębili się w tajniki azjatyckiego kina, mogli byśmy się bardzo zdziwić. Oczywiście ze względu na różnicę kulturową wiele filmów może być dla nas trudno przyswajalnych albo kompletnie nie zrozumianych. Amerykańska kultura zresztą też nie jest nam bliższa (choć zdecydownie bliższa niż azjatycka), ale została nam niejako narzucona poprzez wszechobecną amerykanizację życia. A wracając do filmów, to już ktoś wspominał o "Shooting dogs". Po prostu rewelacja :spoko: Warto obejrzeć i przekonać się co warte są te misje "pokojowe"... Film oparty na faktach. :ysz: teraz nakręciłem się bardzo na "Plac Zbawiciela" - muszę obejrzeć koniecznie :taktak: |
Cytat:
Natomiast azjatyckie filmy to w wiekszosci super, mega produkcje gdzie lataja po drzewach. A to, ze w kinach azjatyckich jest wieksza ogladalnosc ich filmow niz amerykanskich niekoniecznie wiaze sie akurat z filmami wybitnymi. Bo moze maja jakis uraz do samej kultury amerykanskiej. Poza tym o jakiej konkretnie produkcji mowisz. Japonskiej, chinskiej... Czy tak ogolnikowo? |
"Bo lataja po drzewach" - tylko to widzicie? Amerykanie robia Wam z mozgu papke... Jak mozna patrzec tylko na fabule? Fabula to dodatek do perfekcyjnej operacji na obrazie... Barwa, zdjecia, montaz, gra aktorska... Wiele aspektow skladajacych sie na artystyczna, perfekcyjna calosc... Idac Waszym tropem np. Jarmush robi filmy nudne i zalosne... A jakos nagrody zdobywa...
|
Oj nie, przesadzasz, podstawa jest FABULA !!!!!
I tu nie ma dyskusji. Dobra fabula moze uratowac kazdy film. A np efekty specjalne, gra aktorska czy co tam wymieniles nie uratuje zadnego filmu. No i jesli usa nie ma filmow wybitnych to hmm, nie znam sie wybitnie. Oczywiscie nie mowie ze kazdy film z hollywood to arcydzielo. Wymieniac filmow nie bede bo nie wiem od czego zaczac. ''Barwa, zdjecia, montaz, gra aktorska'' - jaki to ma sens bez fabuly ? Chyba film jest po to by opowiedziec jakas historie, poruszyc jakis temat a nie by pokazac jakies kolorki itd. Azjatyckie filmy to mi sie kojarzy ze zwyklym lubudubu. A jesleli nie widzisz w hollywood dobrych filmow to nie wiem komu papke zrobili. |
Nie tylko patrze na fabule zauwazam tez inne rzeczy. np pozwole sobie wymienic intonacje. Dlatego filmy ogladam w wersji oryginalnej, nigdy z dubbingiem. W filmach azjatyckich ciezko cos takiego zauwazyc bo w kazdym tak samo wyja. :)
|
Po co si***281; spieracie kryteria oceny filmu s***261; rzecz***261; bardzo subiektywn***261;. To co dla jednej osoby jest dzie***322;em wybitnym, dla kogo***347; innego jest zwyk***322;***261; szmir***261;.
Darujmy sobie tego typu rozwa***380;ania. Ka***380;de kino jest mo***380;e zaoferowa***263;, pokaza***263; co***347; ciekawego. wszystko zale***380;y kryteri***243;w jakimi si***281; kierujemy przy ocenie filmu. ja dodam tyle, ***380;e w hollywoodzkim kinie coraz rzadziej spotykam dobre (dla mnie) filmy. |
Weron - znasz jezyk? Ja pobieznie znam japonski, i zdziwilbys sie jaka roznica jest w akcencie jaki slyszymy w japonskich filmach, a na ulicach Tokio... Japonczycy to nei rozpuszczone gwiazdy, ktorcyh przyczepa jest wiecznie za mala. To skromni ludzie, ktorzy patrza na siebie jak na artsytow TEATRALNYCH. I tam wlasnie liczy sie piekna mowa wraz z intonacja o ktorej wspominasz. Intonacja ma tez niekiedy podloze jezykwoe - nie wiem czy wiesz, ze w jezyku tajskim to samo slowo, jednak zaakcentowane inaczej znaczy zupelnie co innego! Dlatego boli mnie, ze powzalasz sobie oceniac jezyk, ktorego nie znasz. Prawdopodobnie nawet nie odrozniasz od siebie aktorow, bo przeciez "wszystkei zoltki wygladaja tak samo"... Przykre to i bolace...
@Sunna - ja musze sie o kinie jescze wiele nauczyc. Ale ty musisz duzo, duzo wiecej... |
M@X ja to tez troche zartobliwie napisalem i zdajesz na pewno sobie z tego sprawe ale tak to wyglada. Co do tego akcentowania to wiem o co chodzi. Poczytalem cos niecos na necie. Nie byl to tajski ale chinski i tam taka wzmianka byla. (nie znam jezyka)Natomiast co do skromnosci to fakt caly czas kiwaja glowami. :) Tacy skromni. A jak wejdziesz do restauracji, nie mowie, ze w kazdej to ci powiedza, ze bialych nie obsluguja. Bardzo skromni sa naprawde. Bylem w Japonii to wiem o czym pisze. To mnie wrecz zaszokowalo.
|
Dziwy acan prawisz... Mam kilku znajomych ktorzy byli w Japonii przez kilka miesiecy (to oni zaszczepili we mnie te kulturowosc) i zaden z nich nie spotkal sie z opisywanym przez Ciebie przypadkiem. Japonczycy sa na ogol bardzo przyjacielscy i towarzyscy - wiele przyjazni tam nawiazanych jest kultywowanych do dzisiaj (glownie internetowo, ale tez wspolne wypady np. na wakacje). Dlatego jestem zszokowany - byc moze trafiles na "feralna" restauracje.
|
Miesiacami tam nie przebywalem tylko pare dni. Ale taka sytuacja miala miejsce. Nie wiem o co tam do konca chodzilo bo ciezko sie z nimi dogadac.
|
Cytat:
|
Cytat:
I _musisz_ sie ze mna zgodzic! Otoz - Memento. |
Cytat:
ale dobre czy wręcz wybitne filmy sie też zdarzają :) |
Dobra, oddwor mnie zagial - nie sadzilem ze ktos jeszce pamieta Kane'a ;-). Ale sam przyznasz ze to propozycja dosc wyrwana z rzeczywistosci, jako ze film ma juz jesli dobrze licze... 65 lat. Tak czy owak - zgadzam sie, krok milowy pod wzgledem operatorskim, gdyby nie on wiele filmow dzis wygladaloby zupelnie inaczej. Co nie zmienia faktu, ze troche przydlugi - historia "Rozyczki" troche mnie zruzyla... tfu, znuzyla ;-).
@Smartek - nie widzialem, ale czytajac komentarze w internecie to wiekszosc ludzi chwali go za scenariusz... Czy ktos dsotrzega w filmach cos innego? Nie wiem czy zauwazyliscie, ale wszelkie nagrody filmowe sa przyznawane za FILMY a nie za SCENARIUSZE. Nie wspominajac juz o odrebnych kategoriach za zdjecia, za rezyserie, muzyke itd. Zatem "Memento" obejrze, ale nie spodziewam sie cudow. Aha, co do wybitnych filmow amerykanskich - trylogia "Matrix'a". Ale trzbea byc naprawde niesamowicie inteligentnym, zey zrozumiec ze tam zadne ujecie nie jest przypadkowe... Ja tego nie dostrzeglem, uswiadomilem to sobie czytajac "O filmie". Gdzies w tym temacie sa moje linki do esejow na ten temat - zainteresowanym polecam. |
Cytat:
A w gruncie rzeczy to czesc 2 i 3, wielkie gowno i poza efektami specjalnymi nic nie wnosi. 2 jeszcze moze ujdzie. 3 to kompletna porazka. Nawet nie skonczylem ogladac. Film sie zaczyna i pie.rdol.a przez caly czas. Mozna zasnac. To wszystko jest zrobione dla kasy. No i dodam, ze za duzo tam latania. Co prawda nie po drzewach. Matrix zaczal sie tak jak sie skonczyl. Czyli na czesci pierwszej To jest niezle kino. Ogladajac ten film jeszcze na vhs. Od razu zobaczylem, ze bedzie dobry. Pierwsza scena jak gosc biegnie juz wgniatala. Ten sposob w jaki sie poruszal. |
@Weron - Matrix powinien byc po prostu w "jednej" czesci, a jako _CALOSC_ tworzy naprawde dobra fabule, w ktorej (jak juz Max wspomnial) nie maja miejsca przypadkowe sceny. Bledem jest ogladanie pierwszej i drugiej czesci bez skonczenia trzeciej :-).
@Max - w niektorych filmach (takich jak np. wczesniej wymieniony przeze mnie Memento) procz naprawde dobrego (osobiscie lepszego nie widzialem) scenariusza nie trzeba patrzec na nic innego.. Przebija wszystko i dziwie sie, ze go jeszcze nie obejrzales. Dobrym filmem jest tez Fight Club. Tak wiec Memento, Fight Club i (wszystkie) Matriksy to chyba moja czolowka. Tyle w temacie.. |
Fight Club suxxx... Po calosci...
@Weron : "Znajdzie sie paru filozofow i beda dyskutowac o co tam chodzilo." - chyba raczej filmowcow z prawdziwego zdarzenia, i chyba wlasnie o to chodzi? Ja podziwiam czlowieka ktory przeanalizowal Matrix w calosci i udowdnil geniusz Wachowskich! A ty nie dosc ze patrzysz tylko na efekty ("Pierwsza scena jak gosc biegnie juz wgniatala. Ten sposob w jaki sie poruszal.") to jeszcze sam sobie przeczysz ("No i dodam, ze za duzo tam latania."). Nie podoba sie - nie ogladaj. A fabula Matrixa wcale nie jest genialna - zycie jako sen (wariata?) bylo juz przestawiane przez filozofow na poczatku XX wieku, dlatego scenariusz wcale nie jest genialny ani odkrywczy - stary pomysl opakowano tylko w komputery i intenet. Tyle. A propos, Smartek, jak masz jeszce te linki do esejow to wklej prosze. |
Cytat:
A pozostala czesc jest juz do kolejnych czesci. Czyli tego chlamu nazwanego czescia 2 i 3. Gdzie jak nie skacza to mozna sie katowac tym na dobranoc. Co do geniuszu ludzi... znam takich geniuszy jak sie nacpaja to tez moga udowodnic pare teorii ale chyba nie o to w tym chodzi. I o fabule genialnej Matriksa nigdzie nie wspomnialem. Film po prostu mi sie spodobal. Jesli chodzi o fabuly to znam o wiele lepsze. I jeszcze jedno takie stwierdzenie"nie podoba sie to nie ogladaj" Jakbym nie ogladal to nie moglbym sie na ten temat w ogole wypowiadac bo co moglbym na ten temat wiedziec skoro tego nie widzialem. Owszem nie ogladam tego duzo ale od czasu do czasu musze, zeby wiedziec w co sie tam gra. |
nic nie pisalem ... ale M@X@ juz cie ponosi ...
jesli dla ciebie fight club to sux to jakie ty filmy ogladasz? podaj choc trzy filmy twoim zdaniem wybijajace sie ponad piedestal pierwszy matrix byl zaje***ty reszta z nich to gnioty widac ze dla kasy robione memento mnie nie rzucil na kolana azumi nudy - taka bajeczka dla nastaltkow obywatel cane, smierdzi mysza na odleglosc trzy razy do niego podchodzilem - zawsze konczylo sie tak samo - zasypialem ... |
Porsze bardzo :
"Dogville", Lars von Trier (podobnie z reszta jak druga czesc tej samej "Trylogii Amerykanskiej" tego samego pana - "Manderlay") "Requiem dla Snu", Darren Aronofsky "Wszyscy jestesmy Chrystusami", Marek Koterski |
koterski jakos we mnie nie trafia ...
"Dogville" ale nie widzialem ... ale "Breaking the Waves" polecam "Requiem dla Snu" bardzo dobry film ... ale juz "Pi" za ciezki |
"Przelamujac fale" to peirwszy film Triera - zasluzenie zdobyl mnostwo nagrod. Jednak na te czasy juz innowacyjnoscia nie uderza. Potrzeba nowej formy, ktora mistrz serwuje nam w "Dogville". Ja jestem rozsmakowanym w tym, co z kazdym nowym filmem serwuje nam LvT!
|
Ta nowa forma wyglada mi na forme garazowa, nieprawdaz?
|
Nie, to teatr w kinie... Cos, czego jeszcze wczesniej nie bylo... NIEPRAWDAZ?
|
siegne po dogville przy zblizajacej sie okazji ...
ale nie robil bym z Lars von Trier'a jakiegos wspanialego rezysera nie wszystkim jego tworczosc musi sie podobac jego krolestwo I/II, idioci czy tez tanczac w ciemnosci mnie poprostu znurzyly na takie traumatyczne opowiesci trzeba miec wysublimowany smak - lub byc zdrowo pogietym ... ja raczej szukam filmow "guma do rzucia" dla oczu obejrzysz, pomyslisz a przede wszystkim odpoczniesz ... a za 'suxxx' na Fight Club to troche cie ponioslo ... NIEPRAWDAZ? :> |
Cytat:
Co do teatru - jak ktos chce teatr to idzie do teatru - nie do kina. Na Romeo i Julie, Szekspira i inne "przekolorowane" cuda chodzi sie do teatru. Kino ma byc rozrywka. |
Otoz dla mnie nie... Rozrywka to ma byc seks ;-), film ma byc okazja do wejscia w specyficzny stan ducha... Czasem podziwu, przemyslen... Od rozrywki sa seks, internet, konsola czy strzelanie - film to natomiast cos szczegolnego.
@Smartek - widac ze dawno nie byles w teatrze... Wydaje Ci sie ze graja tam tylko Romeo i Julie? BEEP! WRONG! Byles w ogole kiedykolwiek na jakiejs nowoczesnej sztuce? Podejrzewam ze nie... A uproszczenie formy w Trierze cenie. Spotkalem keidys na jakiejs stronie taki naglowek : "Wszystko juz bylo? Nie. Nie bylo Larsa von Triera.". @Alex69 moze i z lekka przesadzam, ale pewnie kazdy tak robi ze swoim ulubionym rezyserem. Cenie kino europejskie, bo tam naziwsko rezysera naprawde cos znaczy. W amerykanskim filmie moznaby w trakcie kreceneia filmu zmienic go 10 razy a i tak nikt by nie zauwazyl. W USA film to film AKTORA, w Europie - REZYSERA. Wobec czego, Alex69, nie wiem czy mam "wysublimowany smak" czy tez jestem "zdrowo pogiety". Zapewne po czesci jedno i drugie, ale specjalnie mi to nie przeszkadza. Jedyne co boli to swiadomosc okradania producentow przez scaiganie ich filmow i wiazace sie z tym poczucie bezsilnosci - nie moja wina ze tak malo sprowadza sie do Polski filmow ambitnych. Nie sprzedadza sie, fakt, bo jak powiedziales pojdzie na nie kilku ludzi z "wysublimowanym smakiem". A jednak GF ladnym ciagiem zajmuje sie dystrybucja filmow Triera, van Santa, Jarmusha, wielu pozycji z Chin, Tajwanu, Japonii czy Korei. I jakos sie na rynku trzymaja. Da sie? Da sie. Tylko trzeba chciec. Duzo latwiej otworzyc McDonald niz restauracje z kuchnia szwedzka... Aha, co do innych filmow Triera - Krolestwo istotnie bylo troche efektem slabej formy, to z reszta serial telewizyjny - forma w ktorej Trier sie nie sprawdzil, choc pomysl horroru z przymruzeniem oka nawet byl dobry. "Tanczac w ciemnosciach" - nie lubie Bjork, i pewnie dlatego mam takie samo zdanie jak ty... Jednak dla kogos kto uwaza ze ona jednak umie spiewac a nie tylko wyc - rozumiem ze ten film moze sie podobac. Nie rozumiem zas twojej postawy wobec "Idiotow" - nakreceni w pelnej zgodnosci z "Dogma '95" sa jednym z lepszych i ciekawszych filmow Triera. Rozumiem ze moze Ci sie nie podobac to ze Trier lamie ogolnie przyjete "amerykanskie" zasady do ktorych Twoje oko jest przywyczajone, jednak zpaoznaj sie prosze z tekstem dogmatu przed wyglaszaniem opinii : http://www.gutekfilm.pl/idioci/manifest.htm Tyle, wszelka konstruktywna polemike podejme. |
Cytat:
Co do samego Larsa. Efekt garazowy byl juz zastosowany w kinie i to w o wiele lepszej postaci. Od razu jak widze taki film to przychodzi mi na mysl Q. Tarantino "Reservoir Dogs". Mozesz oczywiscie sie nie zgodzic. Nawet powiedziec, ze jestem kompletnie szalony, albo nawet, ze sie kompletnie nie znam, ale porownujac te dwa filmy nie mniej jednak maja cos wspolnego. W filmie Tarantino zdaje sie tylko raz bohaterowie wychodza z garazu. Mniej wiecej jest to samo. Nie po to stworzono kino aby isc i ogladac film na duzym ekranie ze wspanialym naglosnieniem aby ogladac tam teatr czy tez wysluchiwac efektow dzwiekowych w stylu otwierania drzwi, ktorych nie ma. Lub tez wysluchiwac dzwiek mlota pneumatycznego (Dzien Swira). Paranoja. Wiesz czemu jest kino ambitne? Bo ciezko sie przebic. Wiec na sile kreca takie badziewia aby zaistniec. Probuja zrobic cos czego jeszcze nie bylo. Ale problem tego gatunku polega na tym, ze on jest. Ale nie w kinie tylko na ulicy. Nie musze isc do kina aby zobaczyc dramat ludzi, ktorzy sa alkoholikami lub tez narkomanami. Ja to moge zaobserwowac na ulicy. Wiec po co mam dodatkowo ogladac to na duzym ekranie. Duzo by tu jeszcze pisac. Tylko po co? Wczoraj ogladalem taki film jak "Czeka Na Nas Swiat". I czym on mnie zachwycil? Niczym. Kolejny polski badziew, ktory nic nie wnosi. Ile tego mozna krecic. Manifest tego Larsa to mnie nie interesuje i nie bede sie na ten temat wypowiadal. Niech sobie pisze co tez tam chce. Jego sprawa. Jesli juz mowimy o kinie skandynawskim bo wnioskuje, ze Lars jest jakims jego przedstawicielem to Ondskan podobal mi sie. No i konczac juz ta wypowiedz dodam, ze film Reservoir Dogs mimo, ze zostal uzyty przeze mnie jako przyklad nie oznacza, ze jest on zly, glupi lub cos w tym stylu. Nie, jest jednym z lepszych jaki widzialem. |
Cytat:
My sie nie spieramy. Czy ty nas bierzesz za poslow ? My dyskutujemy. :D EDIT: Po raz kolejny sie przekonalem ze o gustach sie nie dyskutuje. Jesli koles mowi ze memento nie widzial i ze slysze obok ze jest slabe, ze slaby jest fight club to ja wysiadam. Jeszcze uslysze ze np: american history x, shawshank (jak to sie pisze) redemption, blade runner, i z mniej znanych np below, impostor to szmira i tandeta to ja wysiadam i podziekuje takim krytykom. :) Film ma mi sie podobac i nie nad kazdym mam sie zachwycac i miec orgazm. Ma mi zapewnic >90 min dobrej zabawy. I tyle. Jak bede chcial poogladac kolory to wyjde na dwor i przejade sie do parku lub lasu rowerem :) Wiele filmow nie musi sie wam podobac ale sa warte obejrzenia. Byli juz time bandits ? |
Skonczyl sie festiwal w Gdyni. Jak zwykle "ciekawe" produkcje zostaly nagrodzone. Same dramaty. Cala polska kinematografia to jeden wielki dramat. Tylko usiasc i zaplakac.
|
Z wynikow "Gdyni" jestem zadowolony - czekam az pojawia sie ripy na torrencie, bo jak zwykle offu w innej formie dostac nie mozna...
@Sunna : American History X to film swietny - obejrzalem w prawdzie dopeiro niedawno, jednak zachwycil mnie. Zapewnil Ci dobra zabawe? Mnie nie. Byl wlasnie dramatem, ktore wszyscy tak zbiorczo krytykujecie. W dodatku wiele pieknych scen inspirowanych biblia (trzy upadki Derka jak trzy upadki Jezusa, obaj z reszta niosa krzyz - jeden prawdziwy, drugi - ten brzemienny). Sas co do "Shawshank Redemption" i "Blade Runner" to co w nich takiego wysmienitego. Fabula? To informuje ze obie powstaly na kanwach ksiazek i nic odkrywczego w nich nie ma. Choc Blade Runner ma ladna kolorystyke i zdjecia - dobrze jest oddany klimat swiata, w jakim zyje bohater. Tyle. |
@M@X
A rippy skad niby sie biorą? Z marsa? Zawsze wydawalo mi sie, ze z dvd. Najpierw masz pretensje, ze wychodza. A teraz sam sciagasz. Przejdz sie do wypozyczalni i wypozycz film jesli nie pojawi sie w kinie. Co jak co. Duzo mozna zrozumiec Twoj gust np. Ale, zeby sie skarzyc na rippy, a potem sam masz zamiar sciagnac? W tym miejscu nawet nie widze sprzecznosci... Chyba masz swiadomosc, ze cos takiego funkcjonuje jak wypozyczalnia filmow dvd? Co do skarzenia sie na dramaty. To trzeba umiec zrobic taki dramat, a nie pokazac zapijaczonego menela pchającego wozek przed soba i napisac w gatunku filmu, ze to dramat. |
Cytat:
|
@Weron - wiekszosc dobrych filmow z Gdyni z ostatnich dwoch lat nie pojawila sie nigdy na DVD. Mowiac rip'y mialem na mysli kinowki z festiwalu, zgrywy z VHS'ow, tudziez zgrywki z satelity (dwa lata temu najlepsze "Gdyniaki" lecialy w TVP w godzinach wieczornych). Na DVD filmy te nigdy nei wychodza, bo to kino niszowe i kazdy boi sie je wydac.
EDIT : "Z dozysku" Slawomira Fabickiego uznawane za jeden z lepszych filmow na festiwalu bedzie wydane na DVD. Znajac kino offowe cena wydania nie przekroczy 40 zl, wiec sie w nie na pewno zaopatrze... http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=19900 |
@M@X
O tym to nie wiedzialem. W tym wypadku dziwie sie po co to w ogole kreca. Bo jasno wynika, ze w kinie nie puszcza, na dvd nie wydadza. Wepchna za to do tv. A ci z tv to krzycza, ze znowu abonamentu nikt im nie placi. No bo faktycznie nie ma za co im placic. Jak upychaja te swoje mega produkcje. Malo tego dodam, ze skoro zysku z tego zadnego to w co sie tam gra? To mi wyglada na "pralnie", lewe interesy co najmniej. Wczoraj na TVP1 lecial jakis chyba skrot z festiwalu. Machulski sie wypowiadal. I powiedzial, ze zawsze mowi rezyserom aby krecili dobre filmy , a widz sam sie znajdzie. Co to jest w ogole za rozumowanie. Szkoda na ten temat sie wypowiadac. Widzalem te ostatnie jego "dobre" filmy: Vinci i Superprodukcja. |
Superprodukcja byla nawet zabawna, ale dla ludzi ze "srodowiska" - filmowcow, poniewaz kpila z wielu zachowan i nawykow ktore sie dosc czesto w "srodowisku" dostrzega. Machulski nakrecil jeden kultowy film - "Seksmisje" i wydaje mu sie ze jest dobrym rezyserem... Rezyser powinien trzymac poziom a nie krecic coraz gorsze filmy.
|
Dodalbym Kilera, Kilerow dwoch i Vabanki :-).
|
Kiler peirwszy mial oryginalny scenariusz, ale filmem dobrym nie byl... A Vabanki to majstersztyk - zapomnialem o nich, nie wiem czemu...
|
Te filmy to wychodzily 20 lat temu. Ile w koncu mozna sie podpierac tym co sie kiedys zrobilo.
Kilerow 2 to wylaczylem po 30 minutach. Jedynke mozna obejrzec, dosc dobrze sie ogladalo. Nie bede sie czepial 1 bo w porzadku jest. Vabank 2 tez juz tak mi nie podchodzi ale przyznam sie, ze dawno nie ogladalem to nie pamietam szczegolow. Trudno, zebym pamietal dokladnie kazdy film, ktory ogladalem bo nie jest ich malo. Jesli chodzi o superprodukcje to oczywiscie latwo bylo sie domyslic o co tam chodzi nie wdajac sie wszczegoly. Czyli, ze byl to film szyderczy ale...no wlasnie ale sam film to mial dobry wstep, a pozniej to juz tylko ziew. Rywinski mi sie podoba on to nawet jakos mi pasuje do takich komedii. Jakies takie zycie temu nadawal. Ale jak ja widze Przybylska to mnie krew zalewa. Obojetnie gdzie ja nie zobacze to caly film juz mam zje.b..ny. |
Nie no, film na podstawie to nic odkrywczego. A co wnosza te super filmy azjatyckie ? Latanie na linach to w kazdym jest. W kazdym jest walka dobra ze zlem w jakiejs tam postaci a przecez to malo odkrywcze, to czym sie zachwycac ?
Wymien jakies azjatyckie filmy co wnosza cos nowego do swiatowej kinematografii. Wracajac do filmow na podstawie ksiazek. To maja nie ekranizowac powiesci, opowiadan, etc? Taki film nie dosc ze moze byc ciekawy to zacheca do pzreczytania innych dziel danego autora. Pozatym wyobrazac sobie akcje i zobaczyc ja na wlasne oczy to niebo a ziemia. Chocbys nie wiem jak mial silna imaginacje (? zeby nie powtarzac sie :P) to przenigdy nie dorowna ona filmowemu obrazowi. Mozna czytac o okrucienstwach wojny itp ale nie zrozumiesz dopuki tego nie zobaczysz na wlasne oczy. No a przynajmniej ja nigd nie zapomne wielu scen batalistycznych chocby z szeregowca rajana, z bylismy zolnierzami i wielu innych. Ksiazka ci nie pozwoli sie cieszyc z zreczy smiesznyc tak bardzo jak film. Jakos nie widze siebie turlajacego sie ze smiechu czytajac monty pythona lub little britain. Co innego film. |
Cytat:
Co do Kilerów i Vabanków wszystkie części mi się podobały, choć w obu przypadkach "dwójki" nieco słabsze. |
@Sunna, przesadzasz. Aczkolwiek nie zgadzam się z większością tez stawianych przez M@X'a, to w tej swojej wypowiedzi trochę się zapędziłeś.
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
No pewnie ze sie zapedzilem. Zostalem zmuszony :P Zdarza sie.
To ja jeszcze zagadne o placu zbawienia czy jak ten szajs sie zwie. To musi byc kapitalny film, a wnioskuje to po tym jak zostal zaprezentowany na festiwau, zacytuje najdokladniej jak potrafie: ''wypier..., wypier..., skur...''. Jak sie nie ma nic do powiedzenia to sie siega po takie kwiatki. Czy nie bylo innego fragmentu tego filmu ktory mozna by pokazac ? A moze to bylo najlzesze co dalo sie pokazac ? Kto podjalby sie proby ? Poprostu pisze co widzialem. Sa ksiazki opisem scena po scenie (kto co mowie, gdzie sie akcja rozgrywa, opis otoczenia) monty pythona i litle britain, jas fasola tez zapewne jest. Wizja rezysera ? Hmm, mysle ze on ma tylko ogolny zarys. I wszytsko sie krystalizuje dopiero podczas krecenia, moga dojsc pewne sceny lub wypasc bo wygladaja one inaczej niz sobie wyobrazal. Dlatego czasem w dodatkach na dvd mamy alternatywne sceny lub wyciete. Do pomocy ma przeciez ludzi od charakteryzacji, scenografi, kostiumach ktorzy znaja sie na tym co robia lepiej od rezysera (sa ekspertami od danej epoki itp). Wiec podtrzymuje swoje zdanie ze my mamy conajwyzej szeroki zarys jakiejs sceny, ktora nabiera wyrazistosci, zycia gdy zostanie nakrecona. No ale moze jest jakis rezyser ktory sobie dokladnie zaplanuje wszystko sam. |
Cytat:
Co do filmu, z tego co wiem, to porusza tematyk***281; zwi***261;zan***261; z ***380;yciem przeci***281;tnego Polaka. Wychyl g***322;ow***281; przez okno i pos***322;uchaj, jak teraz ludzie rozmawiaj***261;, jak m***322;odzie***380; rozmawia. Tego typu kwestie s***322;ycha***263; najcz***281;***347;ciej przy placach zabaw i szko***322;ach, wi***281;c sam widzisz ***380;e to si***281; nie bierze z kosmosu :ysz: Cytat:
|
No niechcialbym oceniac tak odrazu ale sami organizatorzy festiwalu mnie do tego zmuszaja. Jeszcze raz powtorze :''Czy nie bylo innego fragmentu tego filmu ktory mozna by pokazac ?''.
A jakby tak reklamowac film jakas ostra scena erotyczna ? Co bys pomyslal jakbys zobaczyl kilkunastosekundowe rzniecie jako info o filmie? Wydaje mi sie ze 9 songs nie reklamowala ktoras z licznych scen lozkowych. Co do wyobrazni: ktos kto nie zetknal sie nigdy np z MP nie bedzie mial pojecia o czym mowa przegladajac dana ksiazke. No i wielu rzeczy (m.in. skeczy) poprostu nie da sie opisac. |
Cytat:
Cytat:
Nie mo***380;esz m***243;wi***263;: Cytat:
|
Dla wszystkich tu tak ladne piszacych ......... tylko ..... ? .....
o filmach sie nie 'pisze' tylko oglada i albo zostaje w pamieci albo NIE ... polecam FILM-y ...... Midnight Express (1978) i Pluton / Platoon (1986) |
Platoon niezly jest fakt.
Lubie filmy o wietnamie. Jedyny, ktory mi sie nie podobal to Full Metal Jacket. Totalna nuda. |
Znowu sie uwidaczniaja nasze rozne gusta :-).
Full Metal Jacket - polecam. Podobnie jak chyba wspominany juz przeze mnie "Czas apokalipsy". Nawet jesli juz o nich mowilem w tym topicu, nie zaszkodzi przypomniec przy okazji dobrych filmow z Wietnamem w tle ;-)! |
Dawno ogladalem Czas Apokalipsy. Nie pamietam juz go za bardzo. Ale to nie jest tak do konca film o wietnamie, znaczy sie jest ale...bo tam na koncu zdaje sie jest motyw z tym gosciem co to panstwo sobie utworzyl. Wiec ja bym go potraktowal tak inaczej, jako fikcje bardziej. Mi chodzi o realne fakty. Przede wszystkim realizm i jeszcze raz realizm.
Zreszta Copolla to dla mnie tylko Ojciec Chrzestny, ktory i tak zostal kompletnie skopany przez niego. Ksiazka to arcydzielo literackie. |
a co powieci na ...
***321;owca Jeleni |
Pluton - ile ja czasu stracilem zeby zrobic polskie i ang napisy do tego :D Zeby to jeszcze bylo samo dopasowywanie.
Takie mam przewrotne pytanie: czy ''miedzy slowami'' zaliczyc do filmow azjatyckich czy do usa :D I jak mi ktos napisze ze to slaby film to go zbanuje. Tzn najpierw go zaprosze na huba apotem zbanuje. :P EDIT: Lowcy nie widzialem, ale wszyscy chwala, wiec pewnie nabede droga kupna w jakiejs taniej serii. |
@Weron - nie napisalem nigdzie "o Wietnamie" tylko "z Wietnamem w tle". "Czas apokalipsy" jest oparty na ksiazke pt. "Jadro ciemnosci". Jednak Coppola pozwolil sobie na bardoz smialy wybieg artystyczny prenoszac caly klimat w sam srodek Wietnamu. Wedlug mnie udalo mu sie to doskonale.
@Sunna - "Miedzy slowami" zaliczylbym do kina silnie europejskiego. Corka Coppoli ma specyficzne podejscie do filmow, dlatego jej filmy sa takie fajne. Jesli lubisz klimat jaki tworzy u siebie mloda Coppola - polecam "Virgin suicides"! |
Widzialem Virgin takze. Sam nie wiem co myslec. Llubie takie pokrecone filmy ale moja dziewczyna marudzila i moze dlatego.
Przypomnialy mi sie dwa dobre filmy: - podejrzani (klasyka juz) z knypkiem z american bjuty - podejrzany (ten film ma w sobie to cos) z freemanem M@X - widze ze znalazles wybitny film z usa:) |
To Jadro Ciemnosci to zdaje sie taki film tez jest. Nie ogladalem. Jak bym mial tylko dramaty ogladac to bym schizme zalapal.
Lowce Jeleni ogladalem z 10 lat temu. Tez juz nie pamietam. Jedynie co moge powiedziec to film strasznie dlugi. :) ...no i dramat. Wiem, ze jeden z bohaterow stracil nogi jak spadl na te skaly czy tez kamienie kolo rzeki. Cos takiego bylo. Drugi strzelil sobie w glowe bo zwariowal i gral w rosyjska ruletke. Nie wiem co z trzecim. Trzeci to De Niro byl. Nie wiem jak skonczyl sie jego zywot. |
Po pierwsze jest film jadro ciemnosci.
Po drugie grzecznie prosze o umieszczanie info ze bedzie spojler ok ? Bo wlasnie stracilem ochote na ogladanie lowcy. Strasznie dlugie to byly filmy kurosawy, spac mi sie chcialo. I miales na mysli schize ? Bo jesli nie to nie wiem co :) |
Cytat:
American Beauty tez jest niezly. Ci ludzie w nim przedstawieni to jeden lepszy talent od drugiego. Ta cala otoczka. 2 sasiadow pedalow, nastepna rodzina to dzieciak z ta kamera, jego matka zastraszona, ojciec pedal. Potem Spacay i jego rodzina tez odjechane towarzystwo. Cytat:
Cytat:
|
W USA pojawily sie ciekawe filmy:
Black Dahlia http://www.filmweb.pl/Film?id=109908 Hollywoodland http://www.filmweb.pl/Film?id=205798 Nie wiem jak Wam ale mi taki klimat odpowiada. Mam nadzieje, ze bedzie to dobre kino. Obsade maja dobra. Nic tylko zacierac rece. Ten drugi ma lepsze notowania. Osobiscie patrzac na fabule to wedlug mnie pierwszy ma lepsza. |
Cytat:
Dodam tylko, że film ten absolutnie urzekł mnie swoim klimatem, zdjęciami i doskonałą rolą Billa Murray'a i zdecydowanie zliczam go do mojego osobistego Top 10 :spoko: |
Bo chodzi o klimat a nie o to gdzie powstal, kto gra i gdzie studiowal rezyser...
|
Cytat:
to ze sushii jest trendy nie znaczy ze nie mozna jesc mc.donalda wczoraj obejrzalem: Hollowmen 2 BloodRayne UltraViolet UnderWorld Evolution no i zaplakalem ... jedynie ostatni ktory sobie zostawilem na deser uratowal maraton przy hollowman zasnalem :D, bloodrayne gdybym nie gral w gre pewnie bym wylaczyl po 15min ogladania - to ze filmy na slowacji i na wegrzech kreci sie tanio nie znaczy ze trzeba krecic wszytko ultraviolet - juz bylo troche lepiej - fajne patenty ale nic wiecej zaraz zmykam na pokaz Po rozum do mrówek (The Ant Bully) zobaczymy jak to sie bedzie prezentowac ... :fiu: |
wlasnie w TV2 nadaja
FARGO kto nie ogladal polecam |
Cytat:
Schizme hmm, czyli ciebie jest dwoch, ewentualnie bedzie :P Black Dhalia to mi sie z gra kojarzy, nie gralem ale wiem ze to byl jakis interaktywny kryminal. A cos mi nawet swita ze to niedawno w emulu bylo. EDIT: Sie nie mylilem. Gierka ma 8 CD i jest powiazana tematem z filmem. Szkoda ze tego juz nie mozna kupic w jakiejs taniej serii na dvd lub uzywke jak na zachodzie. Ale to nie temat o grach. :D |
Co do kina europejskiego to polecam kino brytyjskie. Dobre filmy ostatnio kreca. Zreszta ich najlepsi aktorzy graja w hollywood.
Przekret, Porachunki - rezyser Guy Ritchie Do tego takie filmy jak: Insomnia, The Business, Football Factory, Layer Cake( gra wnim Daniel Craig - nowy James Bond.) Jeszzce tam pare widzialem. Ostatnio pojawily sie tez dwie produkcje Jeszcze nie ogladalem, naleze leza i nabieraja mocy urzedowej. |
MI3 - cenizna, chociaż trafi się sporo gorszych fimów
9. kompania - dobre rosyjskie kino P.S. ostatnio same dobre filmy do nas trafiają zza wschodniej granicy :taktak: moje zdanie |
Cytat:
2 BRACI(blizniakow) - powinno ogladnac a pozniej myslec czy wysylac polskie wojsko . |
Cytat:
1. ruscy byli - nic nie wskórali 2. amerykańce byli - także przetrzepali im tyłki 3. teraz wysyłają europejczyków na rzeź czysty idiotyzm, i nikt nie uczy się na niczyich błędach :( ale wszystko tylko KASA |
Czy kto***347; widzia***322; film pt. Efekt Motyla 2? Je***380;eli tak to prosz***281; o opinie.
|
Cytat:
|
Jak juz jestesmy przy 9 kompani - film slaby jak dla mnie, to dlaczego nikt nie wspomni ze nie ma on nic wspolnego z rzeczywistoscia ? Ot takie na amerykanskie stylizowane filmidlo wojenne. Z tego co slyszalem to nie tak wygladala ta akcja i zginal tylko jeden zolnierz.
Propaganda w 100%. A ze tam jest bagno to inna sprawa, ale cel jest szczytny. |
Cytat:
|
wlasnie wrocilem z premiery Diabeł ubiera się u Prady (Devil wears Prada, The (2006))
film jako ekranizacja ksiazki ... latwy mily i przyjemy taki poprostu ... na wieczor z dziewczyna :mruga: a co do to ekranizacj kolejnej ksiazki Po rozum do mrówek ((Ant Bully, The (2006)) film wylacznie dla dzieci - teksty go nie ratuja a moralizatorskie przeslania filmu ... sa tylko dla dzieci |
Plac Zbawiciela
polecam ale dla neco starszych ogladajacych ..... mocno realny film |
Cytat:
Obejrzalem - D-N-O i K-U-P-A! :-/ |
wczoraj widzia***322;em "Crank" - nie wiem co pali***322; re***380;yser, ale nie***378;le go waln***281;***322;o - film 3/10 - NIE POLECAM
|
Ta. Crank to niezle badziewie. Widzialem kiedys jego zapowiedz i wydawalo mi sie, ze to bedzie dobry film. Statham tam gra. Niestety nie dane mi bylo to nawet obejrzec do konca. kawal syfu. To wszystko co mozna powiedziec o tym filmie. A juz scena z jego dziewczyna na ulicy kompletnie mnie rozwalila.
|
pomysl na film dosc ciekawy. ale sposob realizacji to dno
mimo wszystko 5/10 a tylko za pomysl |
Przepraszam że zanieham troche temat ale mam pytanko!
Zna ktoś film pt" Czarno Biały" czy coś w tym stylu, bo babka od fizyki mówiła żeby przynieśc kto ma mozliwość ściagnąć, pytam dlatego bo nie wiem jak ten tytuł prawidowo brzmi, być może tak jak zapisałem? Ale też nie mogę nic znaleść na temat tego filmu w google aby się upewnić czy ten film istnieje wogole:P Prosze o pomoc, babce do fizyki chodziło w tym filmie szczególnie ten urywek w filmie co most się wali, moze komuś podpowiem. Moze ktoś akurat oglądał ten film, wydający mi się strasznie nudny skoro nawet w google nie mogę go znaleśc opisu filmu:/ |
Nikt nie słyszał o takim filmie ? :ysz:
Widocznie nie ma takiego dziwadztwa:wow: |
wczoraj na jedynce lecia***322; "Lemur zwany Rollo", kt***243;ry powsta***322; po sukcesie kasowym komedii "Rybka zwana Wand***261;"...
tak si***281; dziwnie z***322;o***380;y***322;o, ***380;e jak do tej pory nie mia***322;em okazji zobaczy***263; tego filmu. powiem jedno - fenomenalna rola John'a Cleese - ten kole***347; jest po prostu niesamowity. |
A ja polece SAW III ! Poprzednie dwie czesci bardzo mi sie podobaly i mam nadzieje ze 3 tez nie zawiedzie. Spojrzcie na zwiastuny ;> :
Fabuła "Piły III" przedstawia się następująco: Tym razem morderczą grą kieruje, znana nam z poprzednich części, Amanda. Głównym bohaterem tej gry będzie Dr Lynn Denlon, która zostaje porwana i przewieziona do starego opuszczonego magazynu, gdzie spotyka Pana Układankę, który jest przypięty do łóżka. Pan Układanka jest na granicy życia i śmierci, a zadaniem Dr Lynn jest utrzymywanie go przy życiu dopóki kolejny element układanki, Jeff, nie ukończy swojej części gry. Losy Lynn i Jeffa przetną się w najmniej nieoczekiwanym momencie. Zwiastun 1 Zwiastun 2 Zwiastun 3 |
Skoro nie ogladales to dlaczego polecasz?
|
Saw 2 wedlug mnie byl slaby. Przecietniak nie wart uwagi. Nie widzialem w tym filmie nic ciekawego.
|
Cytat:
Ogólnie seria Saw jest dla mnie niewarta uwagi :) Z Horrorów polecam serię The Ring :) |
ide dzis na pokaz Sezon na misia Open Season (2006)
nastawiam sie na ostra jazde ... jak wroce zdam goraca relacje :D |
Cytat:
'skok przez plotnie' nadal nie do pobica ... |
Widzial ktos z Was film "Demon"? http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=21912
Wart jest obejrzenia, czy jest to kolejny naiwny film o "duchach"? --==edzio==-- Nie wiem czy pisaliscie o filmie "Hostel" ale nie polecam; film w stylu "Pily" ale z naiwnym scenariuszem pelnym badziewnych, niepasujacych do klimatu pomyslow. |
Cytat:
:spoko: wart ogladniecia :taktak: film oparty na FAKTACH |
Co do filmow opartych na faktach to polecam "Egzorcyzmy Emily Rose" (nie wiem czy juz ktos o nim pisal, za duzo by szukac :P). Film naprawde zapada w pamiec.
|
Cytat:
A pisano o nim duuużo :) |
Dzi***347;, o 2015 na "jedynce" jest Osada z 2004 roku.
W mie***347;cie jest kilka bilbord***243;w zapowiadaj***261;cych ten film wi***281;c chyba obejrz***281; :) |
Cytat:
Dzieki za info, bo TV nie ogladam i bym nawet nie wiedzial ;-). |
Dizeki, tez z checia obejrze :-). W "Osadzi" maczal paluszki gosc od "Szostego zmyslu".
|
Cholera! Zapomnialem..
|
Cytat:
Film troch***281; za kr***243;tki :hmm: Gdy Ivy m***243;wi, ***380;e ju***380; wr***243;ci***322;a to potem my***347;la***322;em, ***380;e mi si***281; kana***322; przypadkiem prze***322;***261;czy***322; jak zobaczy***322;em napisy ko***324;cowe ;) Napi***281;cie do po***322;owy filmu wysokie, druga po***322;owa to praktycznie zero z wiadomych powod***243;w... cho***263; my***347;la***322;em, ***380;e w tym lesie co***347; jeszcze si***281; wydarzy. 6,5/10 |
Ogolnie ta cala "Osada" to jakas nudna byla :hmm: . Nie rozumiem ludzi ktorzy tak sie tym filmem zachwycali :P .
|
Cytat:
|
ja ostatnio ogladalem 3 filmy w tym 2 bardzo mi sie podobaly, moze zaczne od filmu ktory mi sie mniej podobal czyli Oszukac Przeznaczenie 3 chyba najgorsza czesc nudny dluzy sie i oklepany, czyli po raz 3 to samo 5/10, kolejne filmy ktore mialem przyjemnosc obejrzec to Click bardzo przyjemna komedia z elementami dramtu:) oraz Sztuka zrywania tez bardzo dobry film nie powiela schematow 8/10 oba....mam pytanie czy ktos ogladal juz film Zrodlo....http://zrodlo.filmweb.pl/
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:23. |