Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   [Serial] Gra o Tron (https://forum.cdrinfo.pl/f26/serial-gra-o-tron-88688/)

Patrix 30.07.2011 23:24

Krisu rozczarował się... ynsiwy JAK MOGŁEŚ !!! :D

Berion 31.07.2011 15:26

Nadejdzie kiedyś dzień, kiedy żaden film nie będzie już kręcony. Wszystko na stacjach graficznych będzie (chciałbym mieć film, w którym sam ustawiam kamery :]). Ciekawe czy aktorzy jeszcze będą potrzebni (bo taniej ;)) czy też będą renderowani.

woitas 01.08.2011 18:00

pewnie tak. już dzisiaj można renderować aktorów (np.: Tron2).
chociaż z drugiej strony, ciągle mam wrażenie, że nie potrafią sobie poradzić z animacją oczu.
mimo, że mimika jest genialna, to one zawsze pozostają jakieś takie... puste...

sobrus 03.08.2011 09:18

Ja tam w Tronie widziałem niestety sztuczność.
Mimika jest zbyt teatralna, jakby z Disneya.
Oczywiście sę lepsze i gorsze sceny, tym niemniej to jeszcze nie to.

Troche byłem zdziwiony, bo tam mieli tylko odmłodzić aktora, co mogli zrobić na zasadzie post-processingu obrazu, z zachowaniem oryginalnej mimiki....
A wyglądało momentami sztucznie, np uśmiech Flynna do tłumu/dziennikarzy. Normalnie jak król w Shreku ;)

Myśle, że to nie jest wina zbyt słabych komputerów, a po prostu umiejętności animatorów. Człowiek jest bardzo wyczulony na ludzką twarz. Niewielkie odchyłki koloru, deliketne ruchy mięśni - wszystko wyłapujemy podświadomie i natychmiastowo.

A animator to tylko człowiek, jakby się nie starał zawsze coś przeoczy, albo zrobi tak idealnie, że aż sztucznie. To ujdzie jeżeli kręcimy "Advent Children", ale nie jeżeli połączymy to z żywym obrazem.

Oktawian89 03.08.2011 10:54

Jak dla mnie serial jest genialny :D

sobrus 07.08.2011 22:04

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dolina_niesamowito%C5%9Bci

Patrix 07.08.2011 22:06

sobrus, wtf ?

sobrus 08.08.2011 08:08

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1174594)
Nadejdzie kiedyś dzień, kiedy żaden film nie będzie już kręcony. Wszystko na stacjach graficznych będzie (chciałbym mieć film, w którym sam ustawiam kamery :]). Ciekawe czy aktorzy jeszcze będą potrzebni (bo taniej ;)) czy też będą renderowani.

To w sprawie zastępowania żywych aktorów animacją komputerową.
Im dokładniej naśladujemy człowieka, tym trudniej.
Trzeba naprawdę zrobić to idealnie, aby nasze zmysły dały się oszukać, tzn trzeba pokonać dolinę niesamowitości.

Cytat:

Początkowo, rezultaty były przewidywalne: czym robot był bardziej podobny do człowieka, tym sympatyczniejszym się on wydawał - jednak tylko do określonej granicy. Roboty najbardziej zbliżone do człowieka nieoczekiwanie okazywały się niemiłe dla ludzi z powodu niewielkich szczegółów odróżniających je od człowieka.
Kiedy sztuczny twój przestaje przypominać rzecz, a zaczyna przypominać człowieka, uruchamiają się w nas mechanizmy oceny ludzi po gestach, mimice, twarzy, odruchach, reakcjach itd.
I zrobić tak żeby widz się nie pokapował to jest problem, bo my te mechanizmy doskonalimy od dziecka.

Kogoro 08.08.2011 12:33

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1175794)
To w sprawie zastępowania żywych aktorów animacją komputerową.
Im dokładniej naśladujemy człowieka, tym trudniej.
Trzeba naprawdę zrobić to idealnie, aby nasze zmysły dały się oszukać, tzn trzeba pokonać dolinę niesamowitości.

Kiedy sztuczny twój przestaje przypominać rzecz, a zaczyna przypominać człowieka, uruchamiają się w nas mechanizmy oceny ludzi po gestach, mimice, twarzy, odruchach, reakcjach itd.
I zrobić tak żeby widz się nie pokapował to jest problem, bo my te mechanizmy doskonalimy od dziecka.

Może i pojawią się cyfrowi aktorzy, ale żywi ludzie nie znikną. Dobrym przykładem jest Hollywood. Nie idzie postawić znaku równości między najlepszym aktorem a gwiazdą hollywoodzką. Kochamy celebrytów, a ci muszą być żywymi ludźmi (przede wszystkim).
--------------------------------------------------------

Pierwszy sezon "Gry o tron" można uznać za całkiem udany, ale HBO już tak generalnie ma.

@Sobrus
Masz rację, że gra jest nieco teatralna, ale taki chyba był zamiar twórców. Dla mnie całkiem dobry pomysł.

Berion 08.08.2011 22:42

Ja tam ich nie kocham. Jeśliby człowiek zdolny był zrobić mimikę itd. na tym samym poziomie co gra żywego aktora to jak dla mnie mogli by całkiem zniknąć. ;)

Patrix 08.08.2011 22:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1175963)
Ja tam ich nie kocham. Jeśliby człowiek zdolny był zrobić mimikę itd. na tym samym poziomie co gra żywego aktora to jak dla mnie mogli by całkiem zniknąć. ;)

I kogo będziemy wielbić ? :'(

Kris 08.08.2011 22:59

Kogo-ro.

Cylonów. Szósteczkę. :D

Patrix 08.08.2011 23:06

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1175972)
Cylonów. Szósteczkę. :D

No dobra :D
Blondyna może być :serdusz:

Kogoro 09.08.2011 07:39

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1175963)

Sporo zależy od filmu, jeżeli jest to typowe kino akcji, to od aktorów nie wymaga się zazwyczaj zbyt wielkiego rzemiosła (poza ewentualnie wysportowaniem, sztuki walki, etc.). W kinie bardziej ambitnym aktor bywa współtwórcą danej sceny - liczy się także jego kreatywność. Zatem końcowy efekt zależy od całej ekipy.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1175971)
I kogo będziemy wielbić ? :'(

Spoko, celebrytom nie grozi wymarcie, to nie dinozaury.
Poza tym pozostają religie.

joujoujou 04.10.2011 15:06

Leci on, czy nie? :hmm:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:55.