Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Najnowsze firmware do NEC 3500 (https://forum.cdrinfo.pl/f29/najnowsze-firmware-nec-3500-a-42464/)

ffariat 23.12.2004 12:42

Cytat:

Napisany przez slawekj
Dla próby sprawdziłem płytkę Chip'a 1/2005 na Nec'u 3500.
Też nie można odczytać. Ale z 12/2004 można.
Obie poprawnie czytane są na BenQ 1620.

:)

a mowilem ze NEC kiepsko czyta to mnie zbesztali wszyscy :D:D
ale o dziwo tego CHIPa 1/2005 przeczytał mi bez zająknięcia :)
az sie zdziwilem :D i poprawnie przebiegł test w NERO CD/DVD SPEED :)
tyle ze płytka płytce nierówna... i jedna moze sie czytac a drugi egzemplarz juz nie..

terpilowski 23.12.2004 14:44

Cytat:

Napisany przez ffariat
a mowilem ze NEC kiepsko czyta to mnie zbesztali wszyscy :D:D

nie mozna napisac, ze nec ma super odczyt (korekcje) , czyta jak czyta - wg mnie normalnie, bez rewelacji ale tez i jakiejs lipy.
nie ma idealnego palinka i tyle.
nec to dobry writer dvd, nawet bardzo dobry - czolowka i do tego tani.

czasami sprawdzam sobie plytki cdr nagrywane ponad 2 lata temu
mam 3 napedy optczne - czego nie odczyta nec pozostale **najczesciej** tez nie odczytaja.

natomiast ripowanie plytek audio (lekko porysowanych) idzie koszmarnie na necu.
tu moja toshiba i liteon bija neca na glowe.

ale nec to palnik dvd ...tu sie sprawdza wysmienicie
moja statystyka wyglada tak: na 70 plyt dvd jedna nie do odczytu - i mam wrazenie, ze to wada fizyczna samej plytki (tdk +r x4).
tak wiec chwale sobie neca bardzo i podkreslam po raz kolejny, ze najbardziej brakuje mi mozliwosci przetestowania pi/pif

ww liteon to 523273 - cdrw, wiec dvd nie sprawdze
ww toshiba sd m-1612 nie mierzy rowniez pi/pif
dupka blada z testowania :(

androx 24.12.2004 16:45

Na Jaki Kolor SiĘ Wam Pali Dioda ?
Podczas Odczytu Mruga I Pali SiĘ Na Zielono
Podczas Nagrywania Pali SiĘ CiĄgle (nie MrÓga) TeŻ Na Zielono

ffariat 24.12.2004 23:32

Cytat:

Napisany przez androx

tak a czemu pytasz ?

VIZZARD 25.12.2004 22:02

Cytat:

Napisany przez androx

Zielony uspokaja - relaksujesz się i wiesz, że wszystko OK :D

Czerwony jest kolorem drażniącym - ciągle byś się martwił i denerwował: "A nóż się nie nagra?"

:czar:

ffariat 25.12.2004 23:43

VIZZARD jak zawsze potrafisz uradowac człowieka swoimi wypowiedziami :D szkoda ze takiego szłowieka niema na innych forach ;)
pozdrawiam

VIZZARD 26.12.2004 00:02

Cytat:

Napisany przez ffariat
VIZZARD jak zawsze potrafisz uradowac człowieka swoimi wypowiedziami :D szkoda ze takiego szłowieka niema na innych forach ;)
pozdrawiam

:uklon:

Korowiow 26.12.2004 21:19

Platinum 8x@8 - NEC 3500 AG / FW. 2.18

http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/plat881.jpg

Paltinum 8x@8 - NEC 3500 AG / FW. 2.18

http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/plat882.jpg

A teraz cos o samym napędzie. Generalnie wygląda na solidną konstrukcję. Jest dosyć cichy i ma stabilną tackę - co jest miłą odmianą po tych z Lite-On'a. Sprzedawca wydał mi sprzęt na test - miałem nagrywarkę tydzień - oddałem i wymieniłem na Lite-On SOHW 1633S. Napęd był na tyle hałaśliwy że następnego dnia znowu pojechałem do sklepu i wziąłem spowrotem NEC'a.

Jako nagrywarka spisuje się bez zarzutu - nie uszkodziłem jeszcze ani jednej płyty w nim. Przyklęknął na jakims starym CD-RW Ultra Speed marki Dysan - wybaczam. Jako czytnik jest też dobry - płyty które czyta - śmigają. Jest jednak pare płyt których napęd przeczytać nie potrafi - zwraca błędy CRC i odmawia kopiowania - plyty Princo i Gigamaster - o dziwo - byly one odczytywane w innych napedach DVD-RW/DVD-ROM i nawet w stacjonarnym odtwarzaczu Panasonic. Na kilku plytach CD-R pokazal : 0 MB dostepnego miejsca, plyta nagrywalna - lecz nagral ja bez problemu - mianowicie na plytach Platinum (z nosnikiem roznych producentow : Plasmon / Farba-costam) - blad w sumie zaden - bo z nagraniem nie bylo problemu.

Natomiast zdazyla sie plyta CD-R ktora byly przez naped wykrywana jednak eksplorowanie jej zawartosci z poziomu powloki systemowej skutkowalo widokiem pustki - naped potrafil wykonac obraz takiej plyty. Po zamontowaniu w napedzie wirtualnym - to samo - powloka przestala odpowiadac, natomiast na samym koncu - przkonwertowalem obraz na format ISO z uzyciem narzedzia UltraISO i bylo ok - tak bylo tylko na 1 CD.

Dzisiaj znalazlem przypadkiem wielosesyjne DVD-R Gigamaster - naped widzi plyte jako pusta - sa na niej 2 sesje - jedna w formacje ISO/Joliet druga ISO - naped badz soft (Nero 6.3.1.25) odmawiaja zamkniecia plyty. Nie mozna nagrac/zamknac wielosesyjnej plyty w trybie disc-at-once - przy czym nie ma mozliwosci zmiany trybu na inny (pole nieaktywne) - uwazam ze to wina oprogramowiania i mojej nieuwagi.

Dobralem do niego nosnik i bede sie go trzymal - mianowicie Platinum x8 +R (@Ricoh) - testowany powyzej - cena 1.6 PLN/sztuka - dostepny w szpulach 50 i czasem - 25 sztuk.

Co chcialbym w tym napedzie zmienic? to troche usprawnic korekcje bledow. Po swietach - a bycmoze w Nowym Roku - podrzuce znajomemu niejadalne dla mojego NECa plytki i/lub moj egzemplarz. Zobaczymy co z tego bedzie - po testach - odpisze. Narazie zapowiada sie kupno DVD-ROMu - chociaz nie powiem zebym sie specjalnie cieszyl z takiej perspektywy. Nie bardzo tez mam pomysl na ten DVD-ROM - co sprzedawca / serwis / test to inne wyniki. Moje typy - Samsung (aka Toshiba-Samsung), Lite-On (tylko taki ktory nie sypie ryzem po wyjeciu plyty), moze... Toshiba albo Asus - na pewno z 2 letnim okresem gwarancji.

maniek997 26.12.2004 22:00

Jeśli możesz to zrób test Platimium x8@12 bo w zasadzie Nec domyślnie chce z tą prędkościa palić te płyty. Co do wykresu to zmień prędkość tesu na x4 nie max.
maniek

danielek 26.12.2004 23:06

Mam wielką proźbe, a mianowicie zakupiłem nagrywarke nec 3500A wszystkow wporzo wypaliłęm sobie płytke DVD+R z mp3 sprawdziłem na kompie działa, ale jak chciałem jąodtworzyć w dvd od kina domowego to już nie było tak pięknie wziełem instrukcje i co nie czyta plusów więc prosze o pomoc co mam zrobić by móc to odtwarzać na dvd który czyta tylko "-". Słyszałem, że można jakoś "oszukać" DVD by widziało DVD-ROM czy jakoś tak wiem tyle, że ten patent przerabia na minus. Mam nadzieję, że ktoś mi pomorze i nie będziecie pisać, żębym czytał forum od początku troche tu jest a nawed jak by mi się udał coś wygrzebać to wątpie bym wiedział co zrobić.
Prosze o pomoc co i jak mam zrobić
Pozdr

VIZZARD 26.12.2004 23:20

Cytat:

Napisany przez danielek
Mam wielką proźbe, a mianowicie zakupiłem nagrywarke nec 3500A wszystkow wporzo wypaliłęm sobie płytke DVD+R z mp3 sprawdziłem na kompie działa, ale jak chciałem jąodtworzyć w dvd od kina domowego to już nie było tak pięknie wziełem instrukcje i co nie czyta plusów więc prosze o pomoc co mam zrobić by móc to odtwarzać na dvd który czyta tylko "-". Słyszałem, że można jakoś "oszukać" DVD by widziało DVD-ROM czy jakoś tak wiem tyle, że ten patent przerabia na minus. Mam nadzieję, że ktoś mi pomorze i nie będziecie pisać, żębym czytał forum od początku troche tu jest a nawed jak by mi się udał coś wygrzebać to wątpie bym wiedział co zrobić.
Prosze o pomoc co i jak mam zrobić
Pozdr

Stary!

Ale ty jesteś upierdliwy i leniwy! :zly:

Nie chce ci sie przejrzeć dwóch topiców o Necu 3500 :glaszcze:

Ponadto podałem ci w innym temacie rozwiązanie na tacy :tak!:

Sprawdziłeś to chociaż? ???

W tym czasie co łazisz po forum zakładając tematy i snując posty

Dawno już byś to sprawdził

Ale po co?

Więc specjalnie dla ciebie
W tym oto temacie znalazłem TEN oto post :czytaj:

Gdzie jest potwierdzone, że na 3500 też to działa :czytaj:

Jest jeszcze kilka innych sposobów

Na które szukając wpaść nietrudno

A jak ci się nie chce to zrób jak masz w instrukcji i sprawdź

A nie wypisuj, że ci się nie chce :klnie:

:sciana:

danielek 26.12.2004 23:45

dobra może troche przesadzam klikam w tym programiku te ikonke z rw i mam całkiem inne okno niż takie jakie było moje tyczy się płyt dwuwarstwowych i te moge zmieniać czy to wina biosu bo żadnego nie wgrywałem

VIZZARD 27.12.2004 00:21

Cytat:

Napisany przez danielek
dobra może troche przesadzam klikam w tym programiku te ikonke z rw i mam całkiem inne okno niż takie jakie było moje tyczy się płyt dwuwarstwowych i te moge zmieniać czy to wina biosu bo żadnego nie wgrywałem

Tak. Biosu.

Jaki bios obsługuje bitsetting masz np. w tym poście co ci link do niego podałem

Oraz TU :czytaj:

Tam jest wszelkie info :taktak:

danielek 27.12.2004 18:31

a jaki wybrać by działał patent ze zmiano booktype z "+" na '-"
i jak tak bios się dogrywa

Koji 27.12.2004 23:33

Siemanoooooo

A ja mam taki problem.Kupiłem Neca 3500AG wszystko było ok ale po tyg zaczely sie problemy.
Podczas nagrywania płyty buff nagle spada do 0 i sayonara płytko.
Nie moge nagrac zadnej płyty dvd.Wyskakuje jakis błąd i nic nie da sie zrobic.
Zmieniłem Bios na 2.18,nie pomogło.
Uzywam róznych programów i efekt ten sam

Ma ktos jakis pomysł.
Problem z buff...

dzia

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:44.