Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Najnowsze firmware do NEC 3500 (https://forum.cdrinfo.pl/f29/najnowsze-firmware-nec-3500-a-42464/)

maniek997 11.01.2005 14:05

Cytat:

Napisany przez MegadetH
Co tu jest grane ? Napęd bez problemu czyta i pali DVD ale coś chyba jest nie tak z paleniem CD-R. Niezależnie od prędkośći nagrywania wypalona płytka (mtec stary Basf) się nie czyta. Na teście powierzchni w cd-speed przeważają żółte sektory ale od 1/3 zaczynają się sypać bad sektory. Płytki nagrywałem x24 i x 40 zawsze jest to samo. Ktoś ma pomysł co jest ?

P.s.
bios 218btrpc1

Ja jakoś pozostałem przy biosie 2C8 od TDK i jak do tej pory żaden nosnik nie sprawił mi kłopotu.
maniek

ff1 16.01.2005 11:32

Ja nieco z innej beczki:

na post : http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46374 do tej pory nikt nie zareagowal ale moze moglibyscie sprawdzic jak u was zachowuje sie nec w tescie nero cd-dvd speed-quality test.Oddzielnie dla plytek cd i dvd z podaniem numeru firmware.
Ciekawi mnie czy nec fizycznie nie moze zwrocic bledow czy po prostu ma takie firmware (inzynierom neca sie nie chcialo).

VIZZARD 16.01.2005 23:56

Cytat:

Napisany przez ff1
Ja nieco z innej beczki:

na post : http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46374 do tej pory nikt nie zareagowal ale moze moglibyscie sprawdzic jak u was zachowuje sie nec w tescie nero cd-dvd speed-quality test.Oddzielnie dla plytek cd i dvd z podaniem numeru firmware.
Ciekawi mnie czy nec fizycznie nie moze zwrocic bledow czy po prostu ma takie firmware (inzynierom neca sie nie chcialo).

Nie zwraca :nie:
Ale to i nawet lepiej :idea:

Gdyż podłogi nie trzeba po tym sprzątać :nie:

:D

.Michu 18.01.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez Korowiow
Z nowosci dotyczacych NECa - w moim wczesniejszym poscie napisalem o plycie DVD-R ktorej nie da sie zamknac i naped jej nie widzi - poprawka - plyta jest zamknieta i miala przestawiony przy nagrywaniu Booktype na DVD-ROM - naped jej teraz nie widzi. Jest to dosyc zenujace. Nagranie wykonano na Liteon SOHW 832S. Wiec albo nie pelna kompatybilnosc firmware LiteOn'a - i stad jakies "niedorobione" wykrywanie plyt przez inne napedy ( wykryly ja jednak :/ ) albo NEC musi sie solidnie przylozyc do roboty z firmwarem. A moze mam pasciaty egzemplarz. Kusi mnie kupno napedu DVD-ROM ale to jest dla mnie niezrozumiale zeby naped nie trawil takiej plyty (ze zmienionym Booktype). Cos czuje ze wymienie firmware na ten z TDK i sprawdze...

:wow: Płyty dvd-r/rw nie są zgodne z dvd-rom i tym samym zmiana booktype nie powinna być wogóle możliwa !

Pozdr.

.Michu 18.01.2005 19:18

dziwne - dvd+r jako dvd-r

Ilość załączników: 1
mam oto taką płytkę - PLATINUM DVD+R 4.7GB 8x :
http://delfin-cdr.pl/zdjecia/platinum.dvd+r.8x.luz.jpg

a mój NEC 3500AG @ 2.28_QV2MR_Extreme, pokazuje, że to dvd-r.

Trochę to dziwne, nie sądzicie :D
Czy ktoś miał podobne przypadki ?

pozdr.

pawelblu 18.01.2005 19:36

Po prostu zly nadruk ... ale oczywiscie tak nie powinno byc :)

MegadetH 19.01.2005 14:08

CD-R MTec Vs NEC 3500

Czy ktoś mógłby sprawdzić czy płytki CD-R MTeca x48 wypalają się na NECu 3500 ? U mnie po wypaleniu 10 % to bad sectory. Pozostałe płyty nawet te za 50 gr. palą się ok.

tytusdezoo 19.01.2005 19:56

Cytat:

Napisany przez MegadetH
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy płytki CD-R MTeca x48 wypalają się na NECu 3500 ? U mnie po wypaleniu 10 % to bad sectory. Pozostałe płyty nawet te za 50 gr. palą się ok.

Z jaką szybkością palisz??? Bo taki syf to max 16x, na nagrywarkach DVD mozna wypalać.

koks5 19.01.2005 20:04

Pomocy!!!

Mam nagrywarke NEC ND-3500AG! Mam płyte Dwuwarstwową - niezabezpieczoną!!!Chce teraz ją przegrać w Nero 6.3.1.20 - Plyta się kopiuje na dysk a przy próbie nagrania wyskakuje mi komunikat że zapis z prędkością 2,4x nie powiódł się i w okienku gdzie pokazują się wszystko co Nero Robi pisze: _NEC DVD-RW ND-3500AG Przeszukiwanie nie zakończone! Nastęopnie pisze: C DVD-RW ND-3500AG Wykonanie polecenia Rozpocznij w trybie DAO nie jest możliwe!Zapias z prędkością 2,4x nie powiódł się! PROSZE O POMOC BO NIE WIEM CO JEST TEGO PRZYCZYNĄ! ZA PŁYTE DWYWARSTWOWĄ DVD+R PLATINUM ZAPŁACIŁEM 25 ZŁ! Film jaki mam przegrać to: "Czterej Pancerni i Pies" :) są na tej płycie 3 odicnki! Mam to przegarć dla Taty :) ale nie mogę!!! :-( Czy ktoś wie co może jest tego przyczyną że nie mogę nagrać z dysku na płyte Dwuwarstwową??? PROSZE O POMOC!!!

koks5 19.01.2005 20:48

Pomocy!!!

Mam nagrywarke NEC ND-3500AG! Mam płyte Dwuwarstwową - niezabezpieczoną!!!Chce teraz ją przegrać w Nero 6.3.1.20 - Plyta się kopiuje na dysk a przy próbie nagrania wyskakuje mi komunikat że zapis z prędkością 2,4x nie powiódł się i w okienku gdzie pokazują się wszystko co Nero Robi pisze: _NEC DVD-RW ND-3500AG Przeszukiwanie nie zakończone! Nastęopnie pisze: C DVD-RW ND-3500AG Wykonanie polecenia Rozpocznij w trybie DAO nie jest możliwe!Zapias z prędkością 2,4x nie powiódł się! PROSZE O POMOC BO NIE WIEM CO JEST TEGO PRZYCZYNĄ! ZA PŁYTE DWYWARSTWOWĄ DVD+R PLATINUM ZAPŁACIŁEM 25 ZŁ! Film jaki mam przegrać to: "Czterej Pancerni i Pies" :) są na tej płycie 3 odicnki! Mam to przegarć dla Taty :) ale nie mogę!!! :-( Czy ktoś wie co może jest tego przyczyną że nie mogę nagrać z dysku na płyte Dwuwarstwową??? PROSZE O POMOC!!! Mój mail to perszong5@poczta.wp.pl ! Dziękuje z Góry!!!

MegadetH 20.01.2005 10:42

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Z jaką szybkością palisz??? Bo taki syf to max 16x, na nagrywarkach DVD mozna wypalać.

Paliłem przy x24. Czy to naprawde taki syf ten MTec skoro najtańsze cd-ry ten nec pali bez bólu ? A może po prostu tych płytek Nec nie rusza ? Wypaliłem resztę tych mtecow na liptonie 812@832 przy x32 i wszystko jest ok, jakość zapisu sprawdziłem cd-speed i wyszło 91. Więc może jednak Nec nie jest kompatybilny z tymi cd-r ?

terpilowski 21.01.2005 08:15

Widocznie w biosie jest niezbyt udana strategia zapisu konkretnie dla tego nosnika lub przyczyna jest zla jakosc plytek z tej serii/partii/cake.
nosniki od "takich" firm sa naprawde bardzo roznego pochodzenia i nigdy nie wiadomo na co sie trafi.

wwojtek26 26.01.2005 22:33

no właśnie mam podobny problem z esperansa dvd-r X 4.Dodam tylko że palę na dwie nagrywarki, nec 2500a i nec 3500.kiedy w nero zaznaczam użyj wielu nagrywarek i chcę wypalić po dwie kopie na każdej to pierwsze wypalają się dobrze a drugi wsad... nec 2500 pali dobrze natomiast 3500 wywala taki sam błąd jak wyżej.I tak już 3 razy i zawsze nec 3500 wyweala ten błąd.O co chodzi? Ktoś może wie?

VIZZARD 26.01.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez wwojtek26
no właśnie mam podobny problem z esperansa dvd-r X 4.Dodam tylko że palę na dwie nagrywarki, nec 2500a i nec 3500.kiedy w nero zaznaczam użyj wielu nagrywarek i chcę wypalić po dwie kopie na każdej to pierwsze wypalają się dobrze a drugi wsad... nec 2500 pali dobrze natomiast 3500 wywala taki sam błąd jak wyżej.I tak już 3 razy i zawsze nec 3500 wyweala ten błąd.O co chodzi? Ktoś może wie?

A jakie biosy w tych Nekach? :idea:

wwojtek26 26.01.2005 22:59

w 2500 od 2k5107v2b5dl a 3500 218btrpc1

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:51.