Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Najnowsze firmware do NEC 3500 (https://forum.cdrinfo.pl/f29/najnowsze-firmware-nec-3500-a-42464/)

slawekj 17.11.2004 16:24

W dzisiejszym numerze Chipa 12/2004 w testach nagrywarek DVD NEC 3500A otrzymał z notą 99/100 punktów 1-sze miejsce na 25 testowanych napędów.

Krótki cytat:
"Nagrywarka ta dysponuje wszystkim czego można dziś wymagać od tego typu urządzenia;
-warto też dodać, że Nec 3500A uzyskał największą liczbę punktów za prędkość zapisu czystych nośników DVD;
-to co największą zaletą Nec'a ND 3500A, trudno zauważyć na pierwszy rzut oka.
Otóż napęd ten jako jeden z niewielu został w całości wyprodukowany przez jedną firmę. NEC sam wytwarza chipsety i optykę oraz montuje urządzenia.
- jedynym minusem nagrywarki jest brak możliwości zapisu płyt CD-R o pojemności 800 MB(90 min). Czy jednak to aż tak istotny argument. Chyba nie..."

:)

ffariat 17.11.2004 16:59

Cytat:

Napisany przez slawekj
W dzisiejszym numerze Chipa 12/2004 w testach nagrywarek DVD NEC 3500A otrzymał z notą 99/100 punktów 1-sze miejsce na 25 testowanych napędów.

Krótki cytat:
"Nagrywarka ta dysponuje wszystkim czego można dziś wymagać od tego typu urządzenia;
-warto też dodać, że Nec 3500A uzyskał największą liczbę punktów za prędkość zapisu czystych nośników DVD;
Otóż napęd ten jako jeden z niewielu został w całości wyprodukowany przez jedną firmę. NEC sam wytwarza chipsety i optykę oraz montuje urządzenia.
- jedynym minusem nagrywarki jest brak możliwości zapisu płyt CD-R o pojemności 800 MB(90 min). Czy jednak to aż tak istotny argument. Chyba nie..."

czytałem to dzis bo kupiłem CHIPa :D
zaczynam byc dumny z mojej nagrywałki :P hehe

VIZZARD 17.11.2004 17:00

Cytat:

Napisany przez slawekj

Krótki cytat:

Ciekawe czy sami to wymyślili :idea:

Czy ktoś im powiedział :na_ucho:

:>

VIZZARD 17.11.2004 17:01

Cytat:

Napisany przez ffariat
czytałem to dzis bo kupiłem CHIPa :D
zaczynam byc dumny z mojej nagrywałki :P hehe

A to o twojej pisali? :O

tytusdezoo 17.11.2004 17:39

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A to o twojej pisali? :O

Chłopak chyba już zapomniał co pisał o NECu , wieszał psy na nim || , przeklinał (( , bo mu dwóch jakiś bardziewnych płyt cd nie widziała a teraz jest "DUMNY". :ysz:
:haha: :haha: :haha: :haha:

VIZZARD 17.11.2004 17:59

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Chłopak chyba już zapomniał co pisał o NECu , wieszał psy na nim || , przeklinał (( , bo mu dwóch jakiś bardziewnych płyt cd nie widziała a teraz jest "DUMNY". :|

No!

W końcu nie o każdym w gazecie piszą :mruga:

pawelblu 17.11.2004 18:05

Cytat:

Napisany przez slawekj

Krótki cytat:

Hm jakby to zgrabnie powiedziec...

Te kryteria sa znowu do dupy :)

Co mi z tego ze wszystko w srodku jest jednego producenta i wypala plytke 30 sekund krocej. WAZNE ZEBY ROBIL TO DOBRZE (a to mozna naprawde tak wyszczegolowic, ze 50% punktow spokojnie sie rozdysponuje, poczawszy od listy obslugiwanych nosnikow, przez test kompatybilnosci zestawu sprawdzanych nosnikow z PS2, na jakosci audio i kompatybilnosci z wiezami i car-audio skonczywszy). Wiec to uzasadnienie (co by jednak nie mowic do dobrego werdyktu) jest IMO zupelnie nie trafione. Nie pierwszy raz zreszta ...

ero 17.11.2004 18:53

no wlasnie

no wlasnie wyrzuca pi i pif tylko tak mie powiedzialo a nie ma jakiejgos sposobu zeby bylo mniej tych bledow? b w sumie to sie troche obawiam o dane...moze dajcie jakies namiary na wykresy jak powinny wygladac zebym sie nie stresowal tym i zebym sie utwierdzil ze dobrze zrobilem wybierajac neca zamiast pionka :)

slawekj 17.11.2004 18:58

Cytat:

Napisany przez ero
...moze dajcie jakies namiary na wykresy jak powinny wygladac zebym sie nie stresowal tym i zebym sie utwierdzil ze dobrze zrobilem wybierajac neca zamiast pionka :)

:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=99

... i wiele innych w tym temacie:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=42137

ero 17.11.2004 19:24

no wlasnie

no wlasnie zgrasza bledy pi i pif kurcze martwi mnie to troche nie chce stracic danych...napiszcie cos zeby mnie utwierdzic ze dokonalem slusznego wyboru kupujac neca a nie pionka

pantest 17.11.2004 19:26

http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?m=89610

;)

anka725 17.11.2004 20:42

Nowy dzien, nowe firmware :D

Hmm, narazie zostane przy zwyklym Liggy 2.18. Wychodze z zalozenia, ze lepiej nagrac plytki wolniej ale pewniej, niz na sile z 8x robic 12x lub 16x, a potem miec problemy z odczytem plytek.

Plytek DL, dla ktorych przyspieszenia warto aktualizowac to firmware narazie nie nagrywam wcale - ech te ceny u nas :(

ffariat 17.11.2004 22:02

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Chłopak chyba już zapomniał co pisał o NECu , wieszał psy na nim || , przeklinał (( , bo mu dwóch jakiś bardziewnych płyt cd nie widziała a teraz jest "DUMNY". :ysz:

lubisz sie czepiac wszystkiego i wszystkich prawda ?:)
dalej mnie wkurza ze nie widzi tych płytek ale nic na to nieporadze wiec kupiłem drugi naped DVD-Rom Asusa i problem z głowy.
WIdze ze chyba jestes z tych ludzi co to lubią wypominac wszystko.

slawekj 17.11.2004 22:46

Panowie @Liggy i @Quikee2 nie wiem dlaczego zaczynają próby ze zmianami strategii w modowanych przez siebie biosach.
Jest to błąd. Zmieniać strategię zapisu można przy stałych parametrach zapisu bez aktywnego OPC. W przypadku Nec'a i nie tylko zmiana strategii zapisanej w biosie na podstawie wcześniejszej kalibracji OPC prowadzi przy zapisie płytki wprawadzenie błędnych informacji o min i max mocy lasera dla danego obszaru płyty ( dla każdego nośnika inny obszar).
W rezultacie otrzymujemy większe błędy Jitter co może prowadzić do braku możliwości poprawnego odczytu danych mimo stosunkowo małych błędach PI/PIF.
Więc ostrożnie z modowanymi biosami. Lepiej pozostać przy firmowych biosach zwłaszcza gdzie poprawność i dobór strategii bada się laboratoryjnie. :taktak:

Przypominam dotyczy to napędów z aktywnym OPC.

Świadectwem tego są już pierwsze testy, które dobrze nie świadczą o nowych modowanych biosach.

tytusdezoo 18.11.2004 00:57

Ilość załączników: 1
No wiec mamy kolejne firmware tym razem z nagrywarki TDK, bazujące na firmware NECa 2.18 , ale mamy fabryczny bitsetting (działający na wszystkich nośnikach). Strategie zapisu te same co w 2.18. Osoby którym zależy bardzo na booktype polecam to firmware.

http://www.micheldeboer.nl/firmware/NEC_279RPC.rar

PS. TAK JAK NAPISAŁ JUŻ SŁAWEK, JA RÓWNIEŻ NIE POLECAM WGRYWANIA MODYFIKOWANYCH FIRMWARE DO NECA ROBIONYCH PRZEZ LIGGY I Quikee, MOŻNA SOBIE BARDZO POGORSZYĆ ZAPIS LUB NAWET USZKODZIĆ NAPĘD.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:33.