![]() |
Cytat:
Podobnie nie odpali się gier ze Steama (Sony nie tylko nie wyda klienta Steam na PS4 aby nie robić sobie konkurencji, ale na dodatek te gry musiałby mieć zmiany w kodzie aby działały na PS4, nawet gdyby w przyszłości dało się postawić Windę). Wspominam o tym, ponieważ w różnych newsach pojawiają się takie fantazje. |
Komórki i inne takie nie mają BIOS, nie mają UEFI itd.
Może i sprzętowo linux by biegał, ale niestety trzeba wiedzieć jeszcze jak go zbootować. A co do tego dlaczego BSD to powód jest bardzo prosty. BSD pozwala na zamykanie kodu, więc można na nim żerować. Biorą gotowy system lub jego fragmenty, a następnie tworzą zamknięte produkty sprzedawane za ciężką kasę jako własne. Gdyby licencja linuksa na to pozwalała, rzuciliby się na niego jak wygłodniałe psy. |
Cytat:
Ale głowy nie dam :P Przy okazji taka ciekawostka: Dysk w PS4 będzie wymienny |
Cytat:
Zdecydowali się na BSD pewnie dlatego, że OrbisOS to CellOS. ;) CellOS jest także na PSV, a ta jest przecież nie na PPC a na ARM (chyba,że wiki kłamie, nie słyszałem jednak aby tam pchali Cella). Także tym w ogóle bym się nie sugerował. Cytat:
|
No i bardzo fajnie, z tego co wyczytałem, to w PS3 i PSP też coś z BSD było.
Wydaje mi się że wybór FreeBSD a nie Linuksa jest podyktowany tym, że SONY nie musi upubliczniać kodu, co z kolei nie pozwoli crackerom na szybkie złamanie konsoli. Choć wydaje mi się że przy znanej od lat architekturze x86 długo nie potrwa, i już w przyszłym roku zainstalujemy na PS4 jakiegoś Linuksa. SONY często używa go w swoich produktach, tu ciekawostka: -niestety za mało postów żeby załączyć link- wpiszcie w Google "Hack A Day Getting root on a Sony TV" Próbowałem ze swoją Bravią ale wygląda na to że z którąś aktualizacją zablokowali ten otwarty port. W komentarzach pod artykułem jest też link do kodów źródłowych dla urządzeń używających Linuksa. |
Cytat:
|
http://www.ps3hax.net/2013/06/ps4-os...etails-leaked/
ORBIS OS bedzie bazowal na BSD, tak jak OS X. Mam nadzieje, ze gwarantuje to legendarna "Makowa stabilnosc". |
PlayStation 4
A ja podjalem decyzje o zakonczeniu romansu. PS3 lezy i sie kurzy - nie mam czasu na granie w "duze gry", ktore zreszta malo nie kosztuja.
Zdecydowanie lepsza inwestycja dla mnie bedzie kolejny iPad... |
Nie oglądałem i szczerze powiedziawszy jakoś mnie to już nie pociąga. Przejrzałem listę zapowiedzianych gier i te zmiotły XBO. Ale to przecież dopiero początek. Pamiętajmy, że Sony nie zdementowało (?) jakoby kwestię blokad używek zostawić w gestii wydawców, a jeśli tak będzie to i efekt będzie niemal identyczny z tym co na nowym klocku.
Druga sprawa, mnie się bardziej podoba wygląd Xbox'a. A więc jak dla mnie obie wyglądają tragicznie. PS4 niczym monolit z Odysei Kosmicznej C.Clarka. ;) Marketingowo wypadają nieźle. Poniższy filmik mnie rozwalił. :] http://www.youtube.com/watch?feature...&v=kWSIFh8ICaA Cytat:
|
Cytat:
|
SONY zmiotło M$ - dobre gry, duże wsparcie dla Indie, do tego FF i KH3...
Brak DRM http://www.youtube.com/watch?v=kWSIF...layer_embedded :party: Jedyny minus ? Z lekka wygląd konsoli ( mi przypomina trochę PS2 FAT ) no i koniec z bezpłatnym multi, ale skoro w skład PS+ ma wchodzić multiplayer, 2 gry na PS3, 1 gra na PS Vite i 1 gra na PS4 co miesiąc za 190 złotych na rok to... k***a |
Jakaś moda na retro to nie wiadomo (np. CECH-4xxx). :D
A sądząc po kształtach z teasera do... teasera, który zaprezentowali kilka dni temu to poszli chyba w ekstremalnie drugą stronę, Tron jakiś. ;P |
Miejmy nadzieję że skoro XOne jest magnetowidem, do PS4 nie zostanie gramofonem.
:szczerb: |
Nowe konsole na horyzoncie - PS4, XBox 720
Wtedy to mnie nie bedzie :-(...
|
Chyba logiczne, że nie o sam filmik tu chodzi, a koncept.
BTW: Exclusive video | PlayStation 4 See it First at E3 | Teaser No to czekamy do 10 czerwca i wszystko będzie jasne :P |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:58. |