![]() |
Zgadza sie akumulator dedykowany to plus. Za 70zł możesz kupić przyzwoity zamiennik marki hama.
W przeciwieństwie do wielu innych modeli panasa to fz28 nie ma w firmware wpisanej kontroli oryginalności baterii, więc można stosować zamienniki. We wszystkich nowych biosach panasonic wprowadza taką kontrolę... |
wsrod moich aparatow sa i takie na aku dedykowane i takie na uniwersalne
roznic w uzytkowaniu brak dla mnie osobiscie zawsze lepiej, jak jest jednak na uniwersalne - bo jakby co to mozna sie zaopatrzyc w baterie to, ze nie bedzie dzialac na bateriach z kiosku to tylko czesciowo prawda - na alkalicznych i lepszych bedzie! tylko na syfach niealkalicznych nie chce (co zreszta jest napisane w instrukcjach aparatow) ;) a pomysly o braku mozliwosci stosowania zamiennikow to juz bardzo powazny minus bo jak dobry zamiennik mozna dostac za kilkanascie zlotych (do 30pln powiedzmy, zaleznie od aparatu), to oryginaly to juz paranoja cenowa a np komplet 4xAA Sanyo Eneloop to cos kolo 40pln! najlepsze aku na swiecie! przezyja aparat i dalej beda sie nadawac do kolejnego :haha: wiec same zalety ;) |
Dzięki za konkretne wypowiedzi. Z ciekawości byłem w media markt i zapytałem o radę w sprawie aparatu. Sprzedawca zaproponował mi aparaty w podanej kolejności i tak to umotywował:
- Sony DSC-HX1 i Canon SX1 IS - lepszy przetwornik (CMOS), mniej MPix niż Panasonic, odkładane wyświetlacze. - Panasonic FZ38 - podobno ma najsłabszy (starszy) przetwornik (CCD) z podanych, co wg. sprzedawcy dyskwalifikuje go na samym początku i dalej nie było tematu, a szczerze mówiąc Panasonic od początku był moim faworytem. Poza tym w media było tylko kilka modeli Panasonica więc nie dziwie się, że bardziej promowane są produkty Sony i Canona. |
Jezeli sony nadal wykorzystuje memory sticki to jest kolejna rzecz nad ktora nalezy sie zastanowic. Cenowo oczywiscie.
|
Cytat:
|
http://forum.cdrinfo.pl/f43/zdjecia-...1/index60.html
Zamiescilem kilka fotek. Byc moze pomoga podjac decyzje. |
Świetne zdjęcia.
|
|
Cytat:
którzy równie dobrze mogliby sprzedawać ziemniaki to ja juz nie zabieram głosu:sciana: matryce cmos sie nie spawdziły w wiekszosci kompaktów, robote robią dopiero w droższych konstrukcjach wepchną Ci to na czym najbardziej zarobią, a jak nie przekonują cie moje słowa, to troche lektury: http://www.photographyblog.com/revie...x_dmc_fz28.php http://www.dpreview.com/reviews/q109...oup/page16.asp http://www.photographyblog.com/revie...c_fz38_review/ http://www.photographyblog.com/revie...hot_sx1_is.php http://www.photographyblog.com/revie...ot_sx10_is.php http://www.photographyblog.com/revie...x20_is_review/ |
Pracownicy MM brzmią tak samo fachowo, jak Ty.
Oni też używają słów. Mądrych. Tylko w innej kolejności. W jaki sposób innej? Chyba nie da się powiedzieć - przypadkowej? Jak się ich posłucha, to można uwierzyć, że mają jakieś pojęcie :sciana: |
Używanie słów, a wiedza... to 2 różne rzeczy.
Pozdrawiam. |
@Ghost_mode
Stąd moja ironiczna wypowiedź :) Tobie w żadnym wypadku nie zarzucam braku wiedzy. Chodzi jednak o to, że ci bardzomądrzypanowie z MM dla kogoś kto się tym nie interesuje na co dzień, naprawdę mogą się wydać kompetentni. Zresztą - ja nie wiem, może i oni jakąś wiedzę mają. Jest tylko mały problem - oni nie doradzają w zgodzie ze swoją najlepszą wiedzą, a zgodnie z tym, co im szefostwo każe. Cytat:
|
Raz zaufałem sprzedawcy z MM w sprawie wyboru cyfraka. Było to 6 lat temu i więcej tego nie zrobie. To co polecił mi za 1399 było tydzień później w promocji za 999zł.
A jak widze co polecają kompletnie niezorientowanym to włos mi sie na głowie jeży. @Krzycho83 niezależnie co mówią w MM, w tej klasie aparatów najlepsze są Panas i Canon - a konkretnie właśnie FZ38 i SX20. Idą łeb w łeb, choć Panas wciąż o włos prowadzi (tak to trwa od dłuższego czasu). Rzeczywiście upchanie 12Mpix w obu modelach nie było najszczęśliwszym pomysłem i są głosy ze FZ38 bardziej szumi od poprzednika - choć pierwsze porównania wskazują że tak nie jest, no i ma dodatkowo ISO80 w którym zapewne będzie 80-90% zdjęć. +1EV na stabilizacji też moim zdaniem rekompensuje nieco większe szumy. W wyższych ISO FZ38 radzi sobie nieco lepiej od SX20, choć szału nie ma. Co innego jak sie użyje trybu RAW. Ten model wszędzie zbiera praktycznie same najwyższe oceny i po prostu aż żal go nie kupić za te pieniądze. Dodatkowo zyskuje sie niezłą kamerę HD z optyczną stabilizacją i zoomem 18x! W moim MM panasoniców FZ już nie ma. Jest cała reszta producentów i modeli ale FZ-tek nie widziałem. To nic dziwnego że nie polecają. Swoją drogą chętnie bym sobie z nimi pogadał o tych wspaniałych CMOSach... Z tego co zauważyłem domeną CMOSów w kompaktach są filmy i zdjęcia seryjne. Praktycznie każdy model ma jakąś z tych funkcjonalności - np zrobienie 3 zdjęc pod rząd i połączenie ich w celu redukcji szumów. Ale nie zmienia to faktu że jakość obrazu często była gorsza na SX1 niż na tańszym SX10... Teraz mam FZ-8 i sam sie zastanawiam czy nie kupić 38, ale chyba sobie odpuszcze. Po prostu FZ8 bardzo dobrze sie sprawuje (a stan jak nowy) i wyłożenie 1300zł dla paru rzeczy (głównie szerszy kąt i filmy) mi sie nie opłaca. Może jak stanieje. |
ale Duszek pisał, że w 38-ce nie pójdą już akumulatorki nieoryginalne,
a w 28-ce owszem. |
Cytat:
każdy kto zaktualizuje firmware w tych aparatach lub kupi je z najnowszym Cytat:
dla FZ28 po prostu nie wyszedł nowszy bios, bazowy jest wystarczająco dopracowany ;) więc w fz28 można korzystać do woli jak to ma sie w 38... nie mam pojęcia, polityka firmy była za wprowadzeniem do każdego modelu kontroli, czy zrealizowali plan... musiałby potwierdzić aktualny użytkownik. |
Cytat:
|
Tylko ktory panasonic ?
8-28-38 ? |
Mój zakup niestety ogranicza się tylko do MM (wiem że przepłacę ale mam karty podarunkowe do MM, które chcę wykorzystać), a tam widziałem jedynie model FZ38, więc jeśli nic się nie zmieni w najbliższym czasie, to pewnie kupie FZ38.
|
Za ile tam stoi ?
Moze warto te karty wykorzystac na cos innego ? |
Cytat:
|
[OT ON]
1.Czego klienci szukają w Media Markt? - kije do golfa - płetwy - części do kombajnów - tchórzofretki - piły spalinowe - skutery - talerze - wycieraczki - buty - brony - krzesełka obrotowe - zapachy do samochodu - brodziki pod prysznic - bombki - skakanki do fitnesu - pudełka na prezenty - sedesy - taczki - czepek do pływania - stolik pod komputer - okulary - struny do gitary klasycznej - zlewozmywaki - kafelki 2. Chciałbym iPoda firmy Samsung 3. de derwix (Divx) 4. Dzień dobry, chciałem kupić taki ten, ale nigdzie nie widzę. Czy można? 5. Gdzie jest plajtejszyn 6. Szukam czegoś, czego nie ma. 7. Czy są jakieś przecenione pendraki? (pendrive) 8. Co to jest repet? 9. Nowe nazwy subwoofera - tubasu - subserwer - subwory - subfolder - subbaser - subwonder - subworwer - subwonter - turbobumboxy - subfor - superufer - turbodziura 10. Czy jest u Was dżepeis? (GPS) 11. Karty czipsowe 12. Kerawite (Creative) 13. Palmot z nawigacją. 14. Tutaj jak montażysta zakładał radio to odbierało, ale samochód nie odbierał. A jak zmienił to potem radio nie odbierało 15. Czy dostanę i gdzie...tą, jak to się nazywa...no do ubrań, no.. odkłaczarka. 16. Czy ta MP3-ójka ma wbudowany akumulator? - Tak - Acha, to nie trzeba jej ładować? 17. Głośniki trzydrogowe 18. Telewizor stuplazmowy 19. Czy pilot do bladego punkta to obsługuje? (Blaupunkt) 20. Co może mi pan powiedzieć coś o tym dżiwidżi dajewo 21. -Przepraszam, gdzie tu jest IDEA? - IDEI już dawno nie ma. - k***a, jak tu wchodziłem to jeszcze była. 22. Empedrajwy 23. Ile to ma volt - pytając o głośność 24. Sytuacja na dziale z odtwarzaczami MP3 - przepraszam, gdzie tu są odtwarzacze MP3? na dziale foto-przepraszam, gdzie tu są aparaty fotograficzne? 25. Kaseta z ogonkiem na dżeka. 26. Są empetri? 27. Czy te plazmowe telewizory to są LCD? 28. -Co wy za chujnie sprzedajecie, k***a! Z kierownikiem! - Nie ma - To z szefem! - Nie ma. - A kto jest? - Ja. - A c**j, idę stąd. 29. Według klientów TV LCD to: - krystaliczne - ciepło krystaliczne - płynno krystaliczne - cienko krystaliczne - elsidikowce - cieknące kryształy 30. Korektor dźwięku (kreator dźwięku) 31. - Czy są krótkofalówki? - Są tam na regale. - Tak, ale jak ja mam w niej zupę ugotować? 32. Funkcja pendrajwera. 33. Samsungi z baterią poligraficzną. 34. Adaptor do kasety. 35. Czy depresja ma wpływ na jakość odbioru telegazety? 36. Wyjście USB angolowe (analogowe) 37. Przepraszam, potrzebuję aparat cyfrowy fotograficzny, który miałby min. 4mln hektopascali 38. Czy mają państwo BLUTUFY na kabelku? 39. Gdzie znajdę magnetofony MP3? 40. Radio z dobrą rozdzielczością 41. Przepraszam, czy dostanę nagrywarkę, ale na płyty? 42. W waszej ulotce reklamacyjnej... 43. Jakiegoś discmana dla dziecka, które nie widzi, tylko żeby nie był zielony. 44. Mac drajwy. 45. Konserwatory (kondensator) 46. Siwudi. 47. Fanta emperator (manta) 48. DVD z teletextem 49. - Jaka jest różnica między kontrastem 700, a 1000? -300 50. Proszę zwrócić mi pieniądze za to MP3, bo to stara technologia sprzed kilkunastu lat. 51. Widziałem cyfrowe ramki na zdjęcia ale nie u was. To u was? 52. -Gdzie są TE aparaty? - Które? - Te, co to w nich karta jest. 53. Kartusze z tuszem 54. Ceny tych zdjęć są brutto czy z VATem? 55. Od której mają państwo czynny ten gabinet? 56. Przyszedł ojciec z synkiem (dziesięcioletnim) odzyskać zdjęcia z karty. Pytamy się ojca czy formatował kartę, a synek się odzywa: "nie chodzi o to, żeby formatować kartę ale o to, że nam zdjęcia wy***ało" 57. Pani chciała szybko zamówić zdjęcia z dwóch płyt, więc włożyła dwie płyty do napędu 58. Pani włożyła pytę do napędu, nachyliła się i do komputera powiedziała : poproszę wszystkie 59. - Gdzie są dekamadery? - A co to jest? - Tam chłopaki z telewizorów mi mówili, że taka walizka co cyfrę odbiera. 60. Małe radyjka na ju si bi (usb) 61. Włożyłam babci płytę do napędu, a babcia stwierdziła, że będzie sama pociskać? 62. Można u was zeskanerowac zdjęcie? 63. Ile ten aparat ma megapascali? 64. Czy dostanę kamerę z twardą pamięcią? 65. Do której jest czynny ten supersam? 66. A jak zamówię u was to zdjęcie 25x38 za 8 zł to płacę tylko za zdjęcie czy jeszcze za format? 67. Dzień dobry. Jestem fotograf profesjonalista, będę robić zdjęcia na ślubie. jakie filmy mam kupić? 68. Chciałam spuścić zdjęcia. 69. Pana Kasjana dzisiaj nie ma? (Kosmy) 70. SĽ baterie do aparatów NIKON KLOPIK? (coolpix) 71. Czy 50 zdjęć to musi być z jednego? 72. Czy można u państwa doładować aparat? 73. Kredyty to gdzie się zamawia? 74. Pani oglądając MP3 pyta: a kasetki to gdzie się tu wkłada? 75. W serwisie facet chciał oddać płyty, które kupił do komputera, bo sobie przypomniał, że nie ma komputera. 76. Siostra zakonna daje płytę CD do wywołania i mówi, że jak sobie w domu oglądnęła to nie przewinęła do początku i zdjęcia będą się od końca otwierać. 77. Przepraszam, ten dział Akcesoria naprzeciwko kas to gdzie jest? 78. Przepraszam co to jest cena promocyjna? 79. Acha AWARIA? A gdzie jest najbliższy PHOTOSHOP? 80. Czy akumulator ładuje się prądem czy jakoś inaczej? 81. Można zrobić kolorowe zdjęcie z czarnobiałego? 82. Z USB to tylko na tym ploterze? 83. Co jest lepsze plazma czy LSD? 84. -Gdzie tu są bułki? - Tu nie ma bułek. - Taki duży sklep i nie ma bułek? 85. Sam kadłub bez obiektywu można dostać? 86. A to szybkozłączka szybkozłączce nierówna? 87. Macie telewizory wysokiej rewelacji? 88. Pani chciała rekompensatę za to, że jej syn zobaczył u nas aparaty w obudowie wodoszczelnej włożone do akwarium i w domu wrzucił jej aparat do akwarium (bez obudowy) 89. Stoi bardzo długa kolejka a z końca przepycha się jakiś facet. Wszyscy na niego krzyczą Że tu jest kolejka, a on mówi, że ma tylko jedno pytanie. Ludzie mówią, że oni tu wszyscy czekają, ale ten mówi, że ma tylko jedno pytanie. Jak już się dopchał spytał :-przepraszam, gdzie tu się wchodzi 90. Jak długa jest u was kolej do zdjęć? 91. Pan wybłagał ludzi, żeby go przepuścili do terminala, bo mówił, że ma tylko jedno zdjęcie i będzie bardzo krótko. Przepuścili go, ale jak już zaczął wybierać to stał 20 minut i jeszcze nie kończy. Dziewczyna, która go przepuściła zaczęła się na niego wydzierać, że go przepuściła bo miał być krótko. A on sięodwraca i bardzo powoli, wręcz anemicznie do niej mówi: - No wie pani, robię co mogę. 92. Jak chcę przeglądnąć zdjęcia to mam wcisnąć z przeglądem czy bez przeglądu? 93. Karty do TIC TAKA 94. Robicie zdjęcia w formacie dżipidżi? 95. Ta cena 13.99 to jest za 50 odbitek, czy zdjęć. 96. W których okolicach macie depilatory? 97. Tylko dwie szafy są do zamawiania zdjęć? 98. A te 50 zdjęć to za każde, czy za wszystkie? 99. Klientka złożyła 2 zamówienia. Pytam się jej czy spakować je razem, czy osobno, a ona mówi: - jedno razem, a jedno osobno. 100. Czy do tej skrzynki wchodzą malutkie karty? 101. Gdzie są takie małe kwadraciki kwadratowe do przyklejania zdjęć? 102. Proszę mi przelać zdjęcia na CD 103. A czy takie kwadratowe trójkąciki są w zestawie do albumu? 104. Interesuje mnie jakiś KANION, najlepiej ISI 23 105. Czy cena tej antyramy obowiązuje dla tej antyramy w ramie? 106. - Przepraszam gdzie znajdę MP3 - Tam skąd pani przyszła - Za ścianą? (przyszła z HiFi) 107. Klientka (z CZIKAGO) do sprzedawcy na telekomie: - A pani to ma oczy w dupie, a na dodatek cztery (Aga była w okularach) 108. Samoochraniacze na MP3 109. Przepraszam ja te zdjęcia zamawiałam w środku tygodnia a one są matowe. A to na pewno nie był piątek [na kopercie jest data 15.09.2006. Sprawdzam w kalendarzu i okazało się, że to był piątek a my w piątki robimy tylko matowe zdjęcia] klientka mówi: -dziwne, w moim kalendarzu to nie Był piątek 110. Sprzedawca:- Mogę w czymś panu pomóc? Klient: -Nie, to ja mógłbym panu pomóc 111. Sparat ze zoomem 112. Gdzie są drivepeny? 113. A dlaczego płyty powyżej 5MB nie będą przyjmowane? (jest napisane "pliki") 114. Gdzie znajdę kable CIN CIN? 115. Promotorka do klienta: - Czy mogłabym w czymś panu pomóc? Klient: - Może się pani zająć moją córką? 116. Na pendriva nie ma tutaj gniazda? 117. - Kiedy będą zdjęcia? - Za godzinę? - Ale dzisiaj za godzinę? - Tak, za godzinę? - Ale dzisiaj za godzinę, czy jutro za godzinę? 118. -Przepraszam dlaczego jedne są cienkie a inne grube? Basia opowiedziała panu o optyce, zoomie optycznym itp. ale pan i tak powiedział: - No dobrze, ale ja chciałbym wiedzieć dlaczego jedne są cienkie a jedne grube 119. Babcia zamówiła zdjęcia i mówi do dziadka: - Schowam płytkę do porcelany, po czym włożyła ja do plastikowego pudełka na płytę 120. -Ile kosztuje zdjęcie 9x13 z filmu? - 39 groszy - A trzeba mieć swój film czy wasz film? 121. Gdzie znajdę NET FOR SPET? 122. Facet włożył płytę DVD i komputer szuka zdjęć. Znalazł juz 6 tysięcy i dalej szuka, a facet się pyta: - a jak dam rezygnację to będę mógł sobie sam poszukać?? 123. Przyszłem tu do Media Marku... 124. Dostanę u was czarny film? 125. Telewizja nowej regeneracji. 126. - Co to znaczy 9 iks 13 albo 10 iks 15? - To jest rozmiar zdjęć. - W calach? 127. Kobieta patrzy na cennik i mówi: - Widzę, że robicie zdjęcia 9x13 i 13x18 a nawet większe, ale dlaczego nie robicie 10x15? - Robimy - A ile one kosztują?? - 49 groszy - A dlaczego nie ma ich w cenniku? - Są - Gdzie? - Pomiędzy 9x13 a 13x18 Kobieta znowu patrzy i mówi: - A faktycznie. Nie zauważyłam. 128. Chodzi facet z żółtą karteczką z Rossmanna i szuka zdjęć. Mówię mu, że to nie u nas tylko na dole galerii. A on się wydarł na mnie: - Przecież wiem gdzie oddawałem. 129. Macie obiektywy ze stabilizacją obrazu do ZENITA? 130. Mają państwo karty mini SB? 131. Mógłbym dostać jakiś gadżet na pamiątkę, że byłem w galerii? 132. Podchodzi klient do informacji i pyta gdzie jest biuro obsługi Galerii Dominikańskiej. Dziewczyny mówią mu, że na dole jest informacja galerii. Po czym pan podszedł? do zegara przy schodach i pokazując na niego paluchem pyta czy to tutaj. 133. Przepraszam czy dzisiaj jest obecna promocja? 134. Pani kolega w czerwonej koszulce powiedział mi, że pani tu spod lady sprzedaje tańsze komórki. 135. Przepraszam, gdzie znajdę kasetę z ogonkiem. 136. Chciałam oddać film do wywołania i zrobienia zdjęć tylko nie wiem jaki wybrać metraż 137. Macie laba z napędem na DVD? 138. Zdjęcia błyszczące wg naszych klientów: - lśniące - mieniące - połyskujące - nabłyszczane - połyskliwe - świecące - szkliste - lakierowane 139. Przychodzi babcia z wywołanym filmem i mówi: - Proszę mi włożyć ten film za szybkę jak zwykle (chodziło o za foliowanie) 140. Gdzie jest kabel, który się wkłada w kabel, żeby się nie połamał? 141. Przepraszam, jak duży telewizor ma ten aparat? 142. Przepraszam, zdjęcia na matowym będą matowe? 143. Czy żeby obejrzeć telewizory potrzebny jest koszyk? 144. Udają, że płacą, udawaj, że pracujesz. 145. - Są podklejki do zdjęć? - Są. - A ile to gówno kosztuje? - 7 zł? - Za***iście, a miał być najtańszy sklep na świecie. 146. Facet zamawia zdjęcia, nic nie potrafi zrobić, ale wybiera wszystkie zdjęcia 15x21. Pytam się go czy wie, ze jedno kosztuje 2,50. A on do mnie: - Ja, proszę pani, zarabiam więcej niż 2,50 za godzinę? Nie to co pani. 147. - Przepraszam, gdzie jest onet? - W internecie. - Ale gdzie to jest? - Na stronie internetowej - A jak tam wejść? - Włączyć komputer, otworzyć Internet i wpisać http://www.onet.pl - A mogę tam kupić lodówkę? - A chodzi panu o Onet czy o Allegro? - No nie wiem - taką czerwoną gazetkę dostałem. - Może chodzi panu o Neonet? - No, no właśnie o Neonet. 148. A jak chcę wszystkie pojedyncze zdjęcia razy jeden po kilka sztuk ale nie wszystkie to co mam zrobić. 149. Czy dostanę klej do albumu? Najlepiej introligatorski. 150. Chciałabym kupić redukcję. 151. Jest przyklejona karteczka: "na papierze matowym". Dziewczyna na nią patrzy i mówi: - To dzisiaj robicie na papierze błyszczącym? Jak zaprzeczyłam powiedziała: "Myślałam, że ta karteczka od wczoraj tu wisi". 152. Podchodzi kobieta, która mówi, że przeczytała w instrukcji, że do jej aparatu pasuje każdy rodzaj baterii i próbowała włożyć w miejsce paluszków płaską baterię? A potem się tłumaczy, że instrukcja była po angielsku, a ona angielski zna bardzo dobrze, ale tylko z widzenia. 153. Przychodzi facet do serwisu i prosi, żeby sprawdzono, czy zabrana od niego stara lodówka jest jeszcze u nas na magazynie, bo musi pilnie odzyskać? pewna miskę?, która była w środku w tej lodówce. Pracownik pojechał po tą lodówkę do magazynu zewnętrznego bo myślał, że ta miska jest jakaś wartościowa. Okazało się, że w tej misce była jeszcze galareta z mięskiem (na kolację) 154. Przepraszam, a czy te aparaty w akwarium są prawdziwe, czy nieprawdziwe? 155. Przepraszam, wczoraj odebrałam tu zdjęcia, ale okazało się, że przez pomyłkę zrobiłam je podwójnie. Czy da to się jakoś odkręcić? 156. Czy może mi pan zrobić stymulacje rat? 157. A jak chcę odbitkę większą niż zdjęcie to co mam zrobić?? 158. Mogę zrzucić zdjęcia z empetrójnika? 159. - Pani zawiaduje statywami? - Nie - A jest tu jakiś zawiadowca? 160. Czy to DVD odbiera Czechy? 161. Facet ogląda przykłady formatów zdjęć na ścianie i pyta: - Czy to zdjęcie 9x13 jest takie samo jak to 25x38, bo tak jakoś inaczej wygląda. 162. Moje zdjęcia miały być na dwunastą. Jest za dziesięć, ale widzę, że one już są. Mogę je sobie zabrać, czy muszę czekać jeszcze te 10 minut? 163. Przepraszam, gdzie znajdę karty pamięci, ale większe niż Compact Flash? 164. - Gdzie tu jest wyjście? - Tam gdzie wejście - Ale te płoty są takie wysokie, że się zgubiłam. 165. Facet gada przez telefon: - Słuchaj, jest super aparat za 1500 zł. Prawie lustrzanka. 166. Chciałbym zrobić zdjęcia z kliszy. Czy płaci się coś za otwarcie negatywu? 167. - Chciałabym wywołać filmy z aparatu cyfrowego, bo zamiast zdjęć przez pomyłkę nakręciłam film. - Ale tego się nie da wywołać. - Jak to, dlaczego? - No bo film to jest obraz ruchomy. - A w czym to przeszkadza, żeby filmy na zdjęciu oglądać? 168. Sprzedawca: - Może pan przymierzyć futerał do aparatu Klient: - A co to, przymierzalnia jest? 169. - Gdzie tu jest zero? - Po co panu zero? - No, żeby zaznaczyć, że ma być zero razy. 170. Mogę zaznaczyć taki format jak ja chcę, czy musi być taki jak wy chcecie? 171. - Mogę przynieść swój elektroniczny paluch? - ??? -No, żeby z niego zdjęcia wywołać. 172. -Gdzie tu jest sklep Foka Jacka? (tak babcia w gazetce przeczytała Fotojoker) 173. Przepraszam, czy te aparaty to są tylko aparaty, czy też telefony? 174. Mogę już wycisnąć płytkę? 175. Mogę już sobie popukać? 176. Chciałem dostać fakturę platformę na raty. 177. Dziewczyna wybrała płytę na monitorze i pojawił się napis: "proszę włożyć nośnik danych do odpowiedniej stacji" i narysowana jest płyta CD. A ona swoją? płytę przyłożyła do tej narysowanej na monitorze i czeka. 178. Przychodzi facet z fakturę proforma i pyta: a czy ja poszewkę na to gdzieś dostanę?? 179. Te baterie są samowładowujące? 180. Gdzie jest dział Artykuły Gospodyń Domowych? 181. - Przepraszam, na którym piętrze jest CCC? - Tu nie ma w ogóle. - Nie ma? A wczoraj było. 182. Czy oprócz Media Markt jest w galerii jeszcze coś wartego zwiedzania? 183. Facet wybrał zdjęcia "bez przeglądu" i pyta się dlaczego nie ma podglądu. Mówię mu, ze przecież wybrał bez przeglądu, a on na to: - To, ze wybrałem bez przeglądu, nie oznacza, że nie powinno być podglądu. Bo przegląd to nie jest podgląd. I za chwilę znowu pyta: - Jak sobie włączę "przegląd zlecenia" to będę mieć przegląd czy podgląd, bo przegląd mnie nie interesuje. Chciałbym podgląd. 184. Te 50 zdjęć za 13,99 to jest za 50 zdjęć czy za 70? 185. Była awaria i rozebraliśmy maszynę tak, że było widać wszystkie kable i rurki w środku. Przychodzi facet, patrzy i mówi: - To ta maszyna w środku tak wygląda? To jest takie gówno To ja się nie dziwię, że wy takie gówniane zdjęcia robicie. 186. Facet przybiega i wydziera się na pół działu: - k***a, tylko trzy kasy otwarte, a kolejki długie. Zamiast łazić po sklepie posadzilibyście te dupy na kasie. Zupełnie go ignorując powiedziałam, że nie ma więcej kasjerek, a on do mnie: - k***a, ja dla pani miły byłem, a pani to już dla mnie nie może być miła? 187. - Przepraszam czy ja właśnie minąłem ramki? - A o co panu chodzi? - Bo jak ostatnio szukałem ramek i się tu jednego pana spytałem to mi powiedział, że właśnie minąłem 188. Gdzie dostanę piloty samouczące się same? 189. Można tu kupić karpia? 190. Chciałabym coś takiego, żeby mi się choinka sama włączyła 191. - Przepraszam jakie polskie programy Mogę? odbierać? z satelity - Polonia, Polsat2.........telewizję Trwam - Ooo k***a, Rydzykowo! No tego ***** to ja oglądać nie będę, dziękuję, nie biorę?... 192. - Gdzie się płaci za zdjęcia? - W kasie. - Ale tam są takie długie kolejki, nie Mogę tu zapłacić ? - Nie. - Ale niech pani weźmie ode mnie pieniądze, ja nie będę stać w tych kolejkach - Ale nie wyjdzie pani bez paragonu - To niech mi pani napisze, że zapłaciłam. - Nie mogę. - Może pani, tylko pani nie chce. 193. Czy Kodżak robi dobre zdjęcia? 194. -Czy od ceny tych zdjęć odejmujecie VAT? - Nie - A ja przeczytałem w gazecie, że za wszystkie zdjęcia z CD do końca rokuodejmujecie VAT - VAT odejmujemy od płyt CD i DVD, które pan tu kupi. - A jak mi pani to udowodni? - Co ja mam panu udowadniać?! - Że ja tak nie przeczytałem. 195. Czym się różni plazma od LG? 196. - To wszystkie telewizory jakie macie? - Tak. - A są jeszcze jakieś inne? 197. Gdzie są odtwarzacze z DIVIDIVIXEM? 198. Czy są lepsze LCD czy plazmowce? 199. Są baterie do pendriv-ów? 200. - Ile kosztuje nagrywarka Panasonica z twardym dyskiem? - 1999 zł - A z miękkim? 201. - Przepraszam, mam kilka pytań do telewizorów - Proszę pytać, wszystkie są do pana dyspozycji. 202. Gdzie są obieraczki do ubrań? (golarka do zmechaconego ubrania) 203. Dostanę taki pokrowiec na telefon, żebym mogła z nim nurkować? 204. Jak jest napisane przy telewizorze "sprzedane" to co to znaczy? 205. - Ile kosztują zdjęcia 9x13 i 10x15? - 39 i 49 groszy - zaraz, zaraz, powoli, bo się pogubiłem. 206. - Ja chciałem tu u pana zapłacić za zdjęcia. - Płaci się w kasie. - Ale ostatnio tu u pana płaciłem. - To niemożliwe. - k***a, a c**j tam niemożliwe, ja *******ę jaka kolejka. 207. Poszukuję urządzenia do ucinania kudełków od swetrów 208. Ile ten aparat ma megapenów. 209. - Przepraszam, gdzie są łazienki? - W Warszawie (odp. sprzedawcy) 210. Przyszła babcia na skargę i mówi: - Ci panowie, którzy przywieźli lodówkę, ukradli mi okulary. I ja podejrzewam, że to nie ten inteligentny, nie, nie, nie. To ten drugi, taki prosty. Kierownik zmiany: Ale po co komuś pani okulary? Babcia: A niech pani go spyta, na pewno ma w domu kogoś starszego. 211. - O której będą zdjęcia? - O 14-tej. - A jak przyjdę parę minut po 14-tej, to będzie ta sama cena? 212. Przepraszam, kupiłam tu lodówkę i chciałam ją? zareklamować?, bo oprócz tego, że chłodzi, to jeszcze wieje i to tak ziuuuu, ziuuuu.... 213. - Kiedy będziecie mieli karty Smart Media? - Raczej nie będziemy ich mieć, bo nie są już produkowane. - Jak to, przecież ja mam nowy aparat, kupiłam go w 2000 roku 214. - Kiedy będą zdjęcia? - Za dwie godziny - To znaczy, że nie będą za godzinę?? 215. - Proszę włożyć płytę. - Obojętnie gdzie? - Do CD romu. - Obojętnie jak? 216. A macie tu zamek na klucz? (klientowi chodziło o wyjście USB na pendrive''a) 217. Przepraszam, a ta promocja, że 10 zdjęć w formacie 13x18 za 50 zł? jest aktualna? (50 zdjęć w formacie 10x15 za 13,99 zł?) 218. Dostanę tutaj maszynę do mycia garnków? 219. Dostanę tu transfuzor? 220. A to 13,99 za 50 zdjęć płaci się ze zdjęciami czy bez zdjęć? 221. A Żeby skorzystać z tej promocji na 10x15 za 50 zdjęć można sobie wywołać w większym formacie? 222. Czy to prawda, że jak się wywołuje zdjęcia po raz kolejny to za każdym razem są one już coraz gorszej jakości? 223. Czy dostanę aparat z zoomem czterocyfrowym? 224. Klient opisuje kopertę, bo chce zostawić film do wywołania. Pokazuje na puste pole, gdzie jest napisane "nazwisko" i pyta się: - Co mam tutaj wpisać?? - Nazwisko - Czyje? 226. FOLDERY według naszych klientów to: - paczki [OT OFF] :haha: |
Cytat:
fz38 w większosci rozsadnych sklepów do 1400 http://www.ceneo.pl/2876719 |
Wydaje mi sie ze w FZ28 pchać sie już nie warto.
Zamienniki akku to nie problem, bo trzeba naprawde być napalonym aby zajeździć oryginalny akumulator. Z aparatu korzystam dość często a ładuje raz na miesiąc, podejrzewam że przeżyje aparat. To prawda że FZ38 szumi, ale wszyscy zgodnie twierdzą że w FZ28 nie szumi jakoś mniej. edit: no chyba ze komuś wisi dodatkowy 1EV na stabilizacji i filmy w HD, wtedy moze te 300zł warto zaoszczędzić ;) Po obejrzeniu zdjęć z FZ38 stwierdziłem, że postęp w stosunku do FZ8 nie jest duży. Przybyło pixeli, ubyło nieco szumu (raczej dzięki nowemu procesorowi niż dołożeniu 5Mpix), ale tez niestety ubyło ostrości i jasności szkła. RAW odsunięto na plan dalszy, zmiejszono EVF z 0.44'' do 0.20'' . Upgrade za 1400zł sie nie opłaca, dalej będę katować FZ8 :) Temu modelowi przyświecała nieco inna filozofia niż serii FZx8, to taki mniejszy FZ50 - jakość szkła liczyła sie bardziej niż wielki zoooom od 27mm. Linia FZ zmierza niestety w kierunku bajeranckich (i dość tanich...) superzoomów, a miejsce "profesjonalniejszego" sprzętu zajął Lumix G. Szkoda tylko że GH1 kosztuje 5000zł. Co nie zmienia faktu że z tego co można dostać w sklepie FZ38 jest najlepszym wyborem. |
No i decyzja zapadła - od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem FZ38 :) Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze.
|
Żałować nie będziesz, w tej cenie nic lepszego po prostu nie ma.
|
|
Cytat:
warto czy nie warto ??? |
A ja z uporem maniaka powtarzam: "...abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa."
Canonierem jestem także będę polecał coś z Canona. |
aparat kupuje sie nie ze wzgledu na cene, a ze wzgledu na potrzeby mozliwosci
wybor jakiejs tam lustrzanki "bo jest w promocji" nie nalezy do odpowiedzialnych decyzji najpierw trzeba sie zastanowic CO chcemy focic, potem ILE mamy na to siana i na tej podstawie mozna zaczac myslec o odpowiednim zestawie |
Czasami facet potrzebuje sobie kupic jakis gadzet.
Raz jest to ferrari a raz aparat w promocji. Brak LV dla kogos w okularach to chyba samobojstwo. Jedyna rysa jaka znalazlem w tym modelu. |
tyle ze to nie ferrari, tylko najnizsza polka lustrzanek :)
zrobisz, jak chcesz ceny porownac umiesz sam a o pomoc w wyborze... jakim wyborze, skoro nie przedstawiles ani celow ani nic innego ;) |
NIe bylo pytanai o wybor ale o to czy warta jest tej ceny zabawka :>
Widzialem wczoraj w MM fz38 za 1499. Ciekawe ile zainteresowany za niego zaplacil ? |
szuaksz najtanszej mozliwie lustrzanki z kitem - warto
jednak w sporej ilosci przypadkow okazac sie moze, ze nie warto, bo najtansze puszki pozbawione sa pewnych mozliwosci, ktore moga dac o sobie znac w konkretnych zastosowaniach |
Cytat:
|
Ludzie powinni wreszcze zrozumieć, że nie da sie kupić tanio lustrzanki. Bez sensu jest kupowanie lustrzanki z kitem i nic więcej. Pierwsza lepsza hybryda rozłoży ją na łopatki w takiej konfiguracji. Zwłaszcza kiedy ktoś kto ją obsługuje zna sie na rzeczy. I co z tego że lustro nie szumi w ISO800 (bo to praktycznie jedyna zaleta kitowej lustrzanki)? Nie szumi ale zdjęcia i tak są najczęściej słabe.
Jak juz ktoś sie pakuje w lustro, to raz ze powinien co nieco wiedzieć o fotografii, a dwa że powinien przygotować się na wydanie sporego siana. Na dzień dobry jakiś dobry obiektyw - kit to kit. Ani nie ma szerokiego kąta, ani nie jest ostry, ani nie ma dużego zoomu, ani nie jest jasny. Takie coś zeby sobie pstrykać na początek. Jeżeli ktoś chce mieć przy tym szeroki zakres ogniskowych to niestety będzie musiał kupić dwa czy trzy szkła i nie oszukujmy sie te tańsze hybrydom do pięt nie dorastają. A jak jeszcze chcemy by obiektyw był jasny (jak na przykład w FZ8 czy Canonie S5 ~ F2.8 -F3.3) to mamy cene samochodu. Z takim szkłem rzeczywiście każda hybryda sie chowa. Chowa też sie jeżeli kupimy szkło 50mm F1.8 czy nawet F1.4 tylko że taki obiektyw nie jest szczególnie uniwersalny i też swoje kosztuje. Dwa to lampa, ta wbudowana to w lustrach bardzo często okazuje sie niewystarczająca (bo np obiektyw jest ciemny). W tych lepszych w ogóle jej nie montują bo to strata miejsca. A kiedy juz wydamy kupe siana na kilka kg sprzętu trzeba sie zastanowić czy warto go brać, bo może wygodniejszy na wycieczkę będzie kieszonkowy kompakt a nie kolejny plecack. Reporter czy zawodowy fotograf nie ma tego problemu - dla niego to jedyne narzędzie pracy więc sie nie zastanawia, ale na spacer wyłazić z lustrem+dwa obiektywy? Wciąż jednak panuje przekonanie że kompakt to syf, lustro jest najlepsze i z każdego zrobi profesjonaliste :sciana:. Niestety w 90% przypadków słabe zdjęcia to wina fotografa nie sprzętu. Pomijając małpki w których nie da sie nic ustawić i tu nic nie pomoże. Dla przykładu prawidłowego wykorzystania lustrzanki Diliff z wikipedii. Robi po prostu PIĘKNE zdjęcia :D LINK Średniej klasy Canon 5D, ale za to siedem porządnych obiektywów, dobra lampa i dwa statywy. Tutaj lustro ma co robić :D Takich zdjęć nie zrobimy raczej żadną hybrydą. Jakość po prostu powala. |
Mowisz o rzeczach oczywistych.
Zakup body z kitem ? Od czegos trzeba zaczac. A jak mi sie nie spodoba i zechce wrocic do hybrydy ? Po co wywalac od razu wielka kase. Moze nie mam kasy na porzadny obiektyw w tej chwili. Kit to, kit tamto. Jakby sie nie dalo tym zrobic porzadego zdjecia. Duza czesc ludzi pytajaca o lustra ma juz jakies tam przygody ze zdjeciami i czuje sie w pewien sposob ograniczona. Nastepnym krokiem (po kompaktah i hybrydach) wiadomo co jest. A tu palanie na stosie jak za uprawianie czarow. Jak te wywody maja sie do pytania o wartosc nikona ? Czy ktos pisal ze przesiadka na lustrzanke gwarantuje dobre zdjecia z palcem w dupie ? Czy ktos pisal ze sie przesiada bo mu na hybrydzie/kompakcie zdjecia nie wychodza ? itd Wiecej luzu proponuje. |
Może dla Ciebie to rzeczy oczywiste, ale nie dla każdego. Moj post nie odnosi sie do poprzednich, tak mnie napadło aby coś napisać po świątecznych obserwacjach ;) A to najlepszy temat do tego.
Znam pare osób które kupiły lustro w nadziei na lepsze zdjęcia - lepsze co prawda są, ale wciąż nie takie jak by sie chciało. I mówią że ja robie piękne zdjęcia (aparatem za 700zł). Dużo pieniędzy wydanych, a okazuje sie ze trzeba jeszcze sporo dołożyć :( Ja sie tu bron Boże nie unosze ani nic z tych rzeczy, chciałem tylko zwrócić uwage na stwierdzenia w stylu "zakup tego kompaktu (powiedzmy SX20 IS) jest bez sensu bo za tyle możemy prawie mieć najtańszą lustrzankę". No i właśnie - "najtańsza lustrzanka" to troche mylące, bo body to część zestawu. Ktoś mający na wydanie na aparat 2-3k zł raczej o lustrzance myśleć nie powinien, a jeżeli już sie decyduje to sprawę porządnie przemyśleć, wybrać system (od tego będzie zależało jakie obiektywy będzie "kolekcjonował" itd). No chyba że złe ulokowanie paru tysięcy mu nie przeszkadza. Oczywiście może sie zdarzyć ze komuś lustro z kitem w zupełności wystarczy i będzie zadowolony, ale wydaje mi się że zakup lustrzanki powinien być świadomy, tzn trzeba znać sie na sprzęcie żeby wiedzieć co kupić, jaki obiektyw jest MI potrzebny (czy fotografuje krajobrazy, wnętrza itd), co oznaczają te wszystkie "magiczne" cyferki itd. Przy okazji obliczyć czy koszty zestawu mnie nie przerosną. Inaczej mozna sobie zafundować problem. Jeżeli kogoś hybryda ogranicza, to kitowa lustrzanka będzie prawdopodobnie ograniczać jeszcze bardziej. Kitem oczywiście można zrobić porządne zdjęcie, ale wielu zdjęć też nie zrobimy. Np makro... |
zna ktoś te "pierwsze" e-sklepy?
Chcę gdzieś kupić tę kartę. Na pewno nie na Allegro, ale na cenie też mi zależy a najbardziej na pewności, że to nie podróbka. http://www.ceneo.pl/4384346 pozdr |
kup w mymemory.co.uk - bedziesz mial pewnosc
wysylka do PL darmowa |
Cytat:
|
Co myslita o powystawowym sprzecie z fotojokera ?
|
Cytat:
dostajesz paragon z wyszczegolnionym VAT i pelnymi danymi kupujacego oraz sprzedajacego - nie znam szczegolow ksiegowania tego chlamu (nie prowadze dzialalnosci), ale sie da zreszta - faktura potrzebna do odpisania VAT? jak nie odpiszesz to i tak sie oplaca faktura potrzebna ksiegowej bys dostal zwrot - sie dopytaj ksiegowej czego potrzebuje ;) |
Cytat:
Zajrzyj do EXIFa - czasem rejestruje przebieg aparatu. Będziesz wiedział jak bardzo 'macany'. |
Cytat:
Musze kupic jednak w Polsce... |
Chciałbym spytać naszych fotografów i pasjonatów focenia o taką rzecz : czy opłaca się kupno taniego obiektywu z VR czyli ze stabilizacją. Mam Nikona D70, którego używam od kilku lat ze standardowym kitem 18-70 DX.
Czy VR typu Nikkor 18-105 VR f/3.5-5.6G ED AF-S DX albo tańszy 18-55 VR spowodują,że da się zrobić zdjątko z ręki w gorszych warunkach oświetleniowych ? W pomieszczeniu (bez lampy) albo w nocy na dworze (przy światłach miasta) ? |
Nie znam się na nikonach. Ale mogę odpowiedzieć w miarę ogólnie.
W nocy stabilizacja Ci nic nie da. No chyba, że ustawisz ISO na 1600 i będziesz miał czas naświetlania rzędów 0,2 minuty. A poza tym nie powinno się używać stabilizacji przy dłuższych czasach :) (powyżej 1 sekundy) Ja w gorszych warunkach oświetleniowych zawsze podnoszę ISO i obniżam wartość przysłony. Nie lepiej kupić jakąś stałkę? Tylko ostrzegam, że stałki wciągają ;) Kupisz jedną i spodoba Ci się. W szczególności bokeh. |
A to nie jest tak że nikon ma stabilizacje w body (ruchoma matryca)? A w szkle (ruchoma soczewka) ma canon?
Co do samej stabilizacji to mozna uzyskac max ok 4EV (16x wydłużenie expozycji) Czyli zamiast ISO1600 wybierasz ISO100. A w ISO1600 zrobisz to co musiałbyś zrobić w ISO 25600 bez stabilizacji ;) Oczywiscie przydaje sie tylko do fotografowania obiektów nieruchomych. Mam w kompakcie stabilizacje 3EV (FZ8) i spisuje sie rewelacyjnie. Im dłuższa ogniskowa tym lepiej (strzelałem nawet z ręki foty F3.3 432mm 1/2 sekundy i nawet dość ostro wyszły). Oczywiscie trzeba wprawy, samowyzwalacz i wstrzymać oddech ;) |
Sony ma stabilizację w body. Nie wiem jak z nikonem.
|
Cytat:
|
Sony i Pentax maja w body
reszta DSLR w szklach co do wymiany jednego kita na drugiego to tez uwazam, ze to bez sensu lepiej zainwestowac niewiele wiecejj w cos o tym samym zakresie ogniskowych a lepszym swietle np Tamrona 17-50 albo 28-75 2.8 (pisze z apmieci, wiec zakresy ogniskowaych moglem z lekka pomylic o pare mm) |
18-105 ma niezłe recenzje i kosztuje koło 800 zł . A ów Tamron za to 1400 i nie ma VR.
A nie wiedziałem,ze mam sklep patronacki ;) : http://jabbafoto.pl/opis/id,188150/from,skapiec/ |
Tu masz tabelki z testem vr, w tabelkach jest procent ostrych zdjęć z włączonym i wyłączonym VR na tym obiektywie.
http://www.kenrockwell.com/nikon/18-105mm.htm#vr |
Dopiero teraz trafiłem na informacje na temat Sony DSC-HX1. Przyznam, że gdyby nie pewne zastrzeżenia odnośnie jakości zdjęć (choć nie we wszystkich recenzjach) to byłby to aparat ideał, przynajmniej jeśli chodzi o 'nielustrzanki'. Naprawdę funkcjonalność, możliwości i ciekawe rozwiązania (automatyczne robienie panoram i inne) zwracają uwagę. Będę go musiał przy okazji przetestować.
Specyfikacja: http://www.sony.pl/product/dsc-h-ser...technicalspecs Opis (po polsku): http://sonyhx1.fotopolis.pl/index.php?n=8990 Recenzja (angielski): http://www.dcresource.com/reviews/sony/dsc_hx1-review |
Cytat:
http://www.allegro.pl/item901929578_...ego_f_vat.html |
Cytat:
|
Witam!
Chciałem poznać Waszą opinię na temat lustrzanek Sony Alpha. Tak oólnikowo... po prostu czy warto. Aparat chcę używać do celów prywatnych, może ktoś od razu wypowiedziałby się na temat obiektywu do niego. Obiektyw uniwersalny. pozdr |
Cytat:
Ja tam Nikoniarz zapalony. :mruga: Zadałeś pytanie w stylu - wypowiedzcie się na temat samochodu. Ma mieć koła i być uniwersalny. :D |
bez przesady z tym porównaniem do samochodu :)
Oferta Sony nie jest, aż tak obszerna. Jeśli to wyklaruje sprawę to mogę podać budżet... ok. 2000 zł. Obiektyw na pewno nie tele, na pewno nie makro i rybie oko jednocześnie :) To już powinno więcej mówić. |
Sony bardzo odstaje od Nikona i Canona. Moim zdaniem nie warto.
|
nie Ciapek - nic nie mowi
juz wiecej mowi to, ze nie wiesz do czego ma byc aparat - bo to zwykle oznacza "imieniny cioci" jak napisano powyzej - sa ciekawsze systemy Sony na potezne "wsparcie" w postaci pozostalosci po Minolcie - super szkla osobiscie mialem z lustrzankami Sony malo do czynienia - to co kazdemu sie zuca w oczy to ich badziewne wykonanie i straszne szumy oraz elektroniczne wsparcie dla laikow - czyli programy myslace za nas proponuje, skoros nie swiadom potrzeb, udac sie w masowke typu Canon czy Nikon - ceny te same, jakosc chyba troche za te same pieniadze lepsza a w miare rozwoju szerokie mozliwosci dostosowywania - i szkiel i puszek i reszty osprzetu w brud tym bardziej ze sam szalejezsz teraz, jak dobrze pamietam, Canonem i swietne zdjecia robisz chyba, ze sie wgryziesz i wybierzesz (ze swiadomoscia potencjalnych skutkow) cos ze stajni Olympusa - mniejsza klatka! - lub Pentaxa - czesto koniecznosc kupowania szkiel przez net i na chwile obecna brak w systemie pelnej klatki za to sporo ciekawych rozwiazan za ktore u innych trzeba slono doplacic, ale nie kazdy z nich kozysta |
Cytat:
A zdarzają się jeszcze gorsi, którzy nie wiedzą nic. Tak wiem - nie jesteśmy w sklepie. W takim przedziale cenowym i dla ogólnego wykorzystania aparatu po prostu wydajesz opinię na temat konkretnego modelu - jak to się mówi "do wszystkiego". Zdjęcia z wakacji i imienin cioci polepszają sprawę? Przecież wiadomo, że jak bym szukał porady o sprzęt do zastosowań profesjonalnych to na pewno bym nie szukał na tym forum i za te pieniądze, ale za conajmniej 5 razy większe. A to, że nie wiem do czego służy aparat rozbawiło mnie najbardziej :) Do czego Ty stosujesz aparat jeśli nie jest to Twoje narzędzie pracy? (z tego co wiem to faktycznie nie jest-miałem okazję poznać Cię na żywo przecież). Odpowiedź na to jest przecież prosta jak marchewka. Nimal :piwo: Tak czy owak dzięki za opinię, którą na pewno wezmę pod uwagę :) Trochę mnie poniosło, ale cóż. |
pracuje z klientami face-to-face od wielu lat
i fakt, ze im tak nie jade :szczerb: po zdjeciach, jakie zamieszczasz (a sa bdb :spoko: ) zdziwilo mnie, ze nie opisales potrzeb - i stad moja reakcja wiekszosc z nas uzywa aparatow hobbistycznie i mamy jakies tam potrzeby i mozliwosci podtrzymuje rady wziecia czegos firmy, ktora foto sie zajmuje: Canon/Nikon/Olympus/Pentax niekoniecznie w tej kolejnosci ja zdecydowalem sie na Pentaxa z prostego powodu (w zasadzie kilku) - najtansze uszczelnione body, bezprzewodowa lampa w standardzie, szynchro szybkiego blysku dzis wziolbym to samo - nadal te elementy wyrozniaja Pentaxa na tej konkretnej polce cenowej gdybym szukal pelnej klatki (lub planowal rozwoj do niej) to wybralbym Canon/Nikon Olympus dla fanow 4:3 Sony dla fanow... Sony :szczerb: oferta nowych szkiel do wszystkich systemow jest podobna, tylko do Pentaxa trzeba sie liczyc z zakupami przez net (jak i tak kupuje, bo jest o wiele taniej), bo z nieznanych mi powodow polskie sklepy foto olewaja ten system, ceny praktycznie identyczne ale np do nurkowania z lustrem wziolbym cos z Nikona - bo podwodne armory sa tansze wiec, wchodzac w lustro, warto sie zastanowic naprawde mocno, co chcemy robic solidne podstawy masz, wiec mozesz przewidziec czym sie bedziesz zajmowal jak pamietam, to sporo focisz na powietrzu, na wycieczkach -> moze wiec Pentax? najtansze uszczelnione body! oczywiscie inne systemy tez to maja - zalezy ile chcesz wydac ;) |
zapytam wprost... jakiś konkretny model z Canona i Nikona z obiektywem do tej kasy jesteś/jesteście w stanie podać?
Porównam sobie. P.S. Zaskoczyłeś mnie z tymi wiadomościami o mnie :) |
Wydaje mi sie że model absolutnie dowolny pomijając moze te najbardziej uproszczone. Ale z aktualnej oferty (chyba że chcesz używke bo taniej).
Body w lustrzance liczy sie najmniej i generalnie lepiej kupić nowsze gorszej klasy niż starsze lepszej klasy. Np u canona model 500D ma prawie całą elektronikę od droższego modelu 50D. Brakuje moze jakiejś zaawansowanej funkcji ale jezeli ktoś nie jest reporterem to pewnie mu to wisi. Matryca i procesor te same co w 50D, zdjęcia piękne. A nowszy 550D ma 18Mpix. Dużo lepiej kupić moim zdaniem 500 lub 550 niż starszego "o klase lepszego" 40D który ma starszy procesor i i starszą matrycę 10Mpix. To raczej wybór systemu. Body możesz mieć rok dwa, a szkła nieco dłużej. Za to od razu przygotowałbym kase na lampę błyskową i obiektywy. Lustrzanka bez lampy nie będzie konkurencją dla S5 IS. Ta wbudowana jest tragicznie słaba i w pomieszczeniach poniżej ISO400-800 sie raczej nie schodzi (tam gdzie kompakt z obiektywem f/2.8 daje ISO100). Z kolei na wycieczkach da sie we znaki brak długiego zoomu i waga tego całego zestawu. Tańsze obiektywy nie grzeszą też ostrością. |
Panowie!
Nie powiedziałem jednego, ale to też wiadomość z ostatniej chwili w sumie. Mogę mieć nówke Sony Alpha DSLR-A450L http://www.sony.pl/product/dsi-body-...ens/dslr-a450l za 1750 zł. Ok 500 zł taniej. Sprzęt całkiem zacny... |
Nigdzie nie widze porzadnej recenzji tego aparatu.
Poprzednie Soniaki miały dośc wysokie szumy. A450 ma matryce Exmor czyli backside illuminated. Więc sytuacja moze sie zmienic. (osobiście czekam na backside illuminated superzooma lumix ;) ) Cena rzeczywiście atrakcyjna. Propozycja godna rozważenia :) Nawet jeżeli nie jest tak dobra jak Canon czy Nikon to za 1750zł tragedii nie będzie. |
wszystko prawda
trzeba tez pamietac, ze lusto to tak naprawde sam poczatek wydatkow - szybko dojda kolejne szkla, wymiana kita na cos lepszego, lampa, moze grip, moze filtry, statyw (juz musi byc solidny, bo lustro + szklo + lampa sporo waza), moze pilot, torba/plecak... na start polecam lampke ;) co do atrakcyjnosci oferty ciezko mi sie wypowiadac, bo szczerze to cen nie sledze od jakiegos pol roku w ogole, nawet szkiel wlasnego systemu szczerze radze zajzec do tematu o zakupach miedzynarodowych i poszukac ofert z UK - moze wyjsc duzo taniej, szczegolnie w przypadku kupowania rozbudowanych zestawow (niektore sklepy tak robia - przygotowuja paczke z np body+2szkla+torba+karta+cos tam i potrafia to zaoferowac TANIEJ NIZ SAMO BODY! to nie zart - mozna na takie promocje trafic!) kupowalem juz lampy czy szkla z nawet chin z dostawa do PL i na razie bylem tylko pozytywnie zaskakiwany ;) uwazac tylko trzyba z Ameryki - clo moze popsuc zabawe (kolega sie na to naciol, ja kiedys czekalem miesiac na zwrto pieniedzy, jak sie okazalo, ze dostawa pewnego towaru byla o skromne 150$ drozsza niz wynikalo z ceny w koszyku sklepu - ale fakt faktem nic nie stracilem! po prostu cala transakcje dalo sie cofnac) |
potrafi ktoś odnaleźć jakieś przykładowe zdjęcia z A450?
Mi ciężko cokolwiek znaleźć. Będę wdzięczny za pomoc. pozdr |
Tak jak napisałem wcześniej cieżko znaleźć coś o tym modelu.
Jest zbyt świeży (Feb 2010). Tutaj jest kilka: http://www.whatdigitalcamera.com/equ...s-gallery.html Mam podobny problem ze znalezieniem czegość o Fuji HS10. Ale juz z tego co znalazłem widze że Fuji zrobiło krok w tył w porównaniu do S200EXR :( A już miałem na niego chrapkę. |
Seria lustrzanek od A500 do A450 jest całkowicie odmienna serią, porównując z starszymi modelami np. A300.
Osobiście miałem A300, obecnie mam A550 i co do szumów, ich strawności jest różnica kolosalna (na korzyść A450,A500,A550). Mógłbym powiedzieć że dzieli ich przepaść. Doszło do tego że aparat Sony semi pro A700 wypada pod względem gorzej niż entry level (A550). Różnice te są widoczne szczególnie przy wysokich ISO. Model A550 posiada rewelacyjny wyświetlacz, sprawdzający się nawet w mocnym słoncu, Exmor CMOS, najlepiej dopracowany system LiveView, z manualnym doostrzeniem i innymi *******kami (z którego osobiście mało korzystam). Szukając lustrzanki w stajni Sony należy jednak przejrzeć testy, porównania, oraz dokładnie zweryfikować swoje potrzeby względem lustra. Często okazuje się nie warto przepłacać za dodatki tylu LV. Następna sprawa dotycząca nowej serii Alph to lepsze kitowe obiektywy oraz szybszy i celniejszy AF. Zasadnicza sprawa, w każdej stajni to obiektywy. Trzeba niestety się zdecydować ***8211; albo pstrykamy kitem na urodzinach cioci, wtedy najtańsza lustrzanka dostarczy nam zachwytów , ochów i achów cioci albo decydujemy się na krok dalej i kupujemy obiektyw/y które zbliżą nas do jakości lustrzanki. Sony ma potężny spadek w postaci szkieł Minolty i to jest duży plus. Minolta oprócz chłamu wypuściła szkła, które do dziś są przedmiotem pożądań. Samo Sony z obiektywami z serii G to także czołówka. Lustrzanki Sony z niższej półki mają oczywiście wady w postaci plastiku w korpusie, może niektórym nie leżą w łapie, niektórzy niechętnie wyzbywają się nawyków w postaci guzikologii, innego meny czy też samej firmy (Sony), która ostatnio nie kojarzy się najlepiej. Nie namawiam nikogo, trzeba samemu dotknąć i sprawdzić. Zakup pierwszej lustrzanki nie jest łatwy, kontakt ciężkim korpusem może przestraszyć ***8211; to normalne. Niemniej warto poprosić w sklepie o wyjęcie kilku lustrzanek Canona, Nikona czy nawet Sony w przybliżonym przedziale cenowym i porównać. Na opinie użytkowników raczej nie licz ***8211; na tym rynku panuje wojna :), coś w stylu wojny Intel kontra AMD kilka lat wstecz. Prośba o zdjęcia ***8211; też kiedyś myślałem podobnie ale to ślepy zaułek. Jeśli Cię wciągnie ta zabawa to i tak sprzedasz wszystko to co kupiłeś i to kilkakrotnie w krótkich odstępach czasu. Zanim doszedłem do punktu, w którym jestem teraz przez ręce przeszło mi kilkanaście obiektywów i trzy puszki. http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=28986 - klika słow o A450 PS. Zdjęcia z A550, zmniejszone (nie powinny się różnić od tych z A450 znacznie) są tu http://forum.cdrinfo.pl/f43/zdjecia-...ml#post1092872 |
sobrus dzieki!
januszp... widze konkretna wypowiedź bardzo przekonywująca. Więc A450 to już jak czytam nowa ulepszona seria. Warto dopłacić do A550? Te foty co są w galerii pstrykałeś na kitowym obiektywie? |
Moja wypowiedz nie miala na celu bycia przekonywującą :)
Foty z galerii byly pstrykane z odleglosci ok. 25m od obiektu teleobiektywem o dlugosci 500mm. Na kitowym obiektywie trudno cokolwiek pokazać - nie moja sfera zainteresowań. W dziale ogłoszeń są zdjęcia ALESIS-ów zrobionych kitowym obiektywem, jednach po tych pstryknięciach nie licz na jakieś wnioski, czy porównania. Kiedyś myślałem że wystarczy kupić puszkę ze śrdodka półki, jakis obiektyw w cenie połowy puszki i będa super zdjęcia. Zdjęcia były niezłe ale po kolejnych testach obiektywów apetyt rósł w miare jedzienia. Do pewnego momentu widać jaki kolosalny wpływ na body może mieć obiektyw. Chcac mieć optimum trzeba niestety odszukać (czyt. przetrzepać kieszenie i to zdrowo) złoty środek. Aby nie popaść z zbyteczne koszta - analizować rynek obiektywów. Jeśli aparat będzie służył do zdjęć z urodzin, jaieś tam ujecia z codzienności - kłopot mniejszy, nawet z kitowego obiektywu będziesz zadowolony. Jeśli jednak nastawia się ktoś na focenie (mój przypadek) np. ptactwa to niestety koszt obiektywu przekracza często znacznie koszt puszki. Ładna plasytka obiektywu, bokeh...to kolejne wymagania, które przychodzą z czasem i zawężaja pole wyboru optymalnego obiektywu, przy ciągle rosnacej w górę cenie. Na początku jesteśmy zadowoleni z obiektywu za 3000zł, po kilku dniach stwierdzamy że mogliśmy dozbierać 1000zł i mieć naprawdę ostre, ładne szkiełko, a najgorszy w tym jest tzw. efekt pętli ...zanczy - nigdy się to nie kończy, rujnując naszą kieszeń :). Czy warto doplacic do A550 ? trudno powiedziec - przeanalizuj: http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...01vs1759vs1758 |
Tutaj jest bardzo dobre narzędzie do porównywania aparatów:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM Z przykrością stwierdzam że postęp jaki dokonał sie w jakości zdjęć aparatów kompaktorych w ciągu dwóch lat jest minimalny. I tak zdjęcie w ISO100 z mojego "szumofona" FZ8 jest moim zdaniem lepsze niż z flagowego ciężkiego wypasionego Fuji S200EXR. Sytuacja zmienia się w wyższym ISO (choć dramatycznej różnicy nie ma) ale co z tego jeżeli w 90% używamy najniższego? Optyka panasonica tez jest zdecydowanie lepsza (Fuji rozmywa brzegi). Chciałem zamienić FZ8 na HS10 ale skoro ma mieć gorszą jakość od S200 to chyba byłby strzał w kolano. No nic poczekam do jakiegoś sensownego testu. Na innych stronach zdjęcia z S200 bardzo mi sie podobały (ale z drugiej strony nie widziałem tych samych zdjęć z FZ8 tak jak tutaj). Nie wydam po dwóch latach 1500zł na super hiper wypasiony aparat z super hiper matrycą 12MP i bajerami który robi zdjęcia niewiele lepsze albo wręcz gorsze niż poprzedni 7MP... Najbardziej śmieszą mnie najnowsze konstrukcje na matrycach CMOS BSI. Owszem mają małe szumy, ale przy tym w porównaniu do FZ8 absolutnie zero detali. I pomyśleć że 2 lata temu FZ8 krytykowano za nadmierne odszumianie. To jest postęp.... ps. nie chce lustrzanki |
Ciapek - właściwości matrycy łatwo porównasz w DXO marku:
http://www.dxomark.com/index.php/eng...rand3%29/Nikon |
a jest cos po polsku?
|
Przy okazji przeglądania różnych testów trafiłem na informacje na temat aparatu Fujifilm FinePix HS10. I szczerze mówiąc po przejrzeniu specyfikacji mam wrażenie, jakby był to aparat idealny (do pewnych potrzeb ;) ).
http://www.fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,s,89.html Co zwróciło moją uwagę: - ogromny zoom optyczny (30x) zaczynający się dodatkowo od szerokiego kąta (24mm), na dodatek według recenzji bardzo dobrze działający. To umożliwia praktycznie wszystkie możliwe zastosowania aparatu (w przypadku potrzeb amatorskich). Pamiętam, jak wiele lat temu sprawłem sobie aparat Pentaxa, z bardzo dużym jak na tamte czasy zoomem do 160mm i to była to jedna z najbardziej przydatnych dla mnie funkcji. Jeśli na dodatek cały zakres zoomu w przypadku Fujifilm jest uzyteczny, to może to być naprawdę bardzo funkcjonalny aparat. - filmy w FullHD oraz możliwość filmowania z bardzo dużą szybkością (nawet 1000 klatek na sekundę). Filmy w FullHD powoli zaczynam uważać za standard, niemniej jak aparat ma taką możliwość, to jest to bardzo duży plus. Dodatkowa możliwość kręcenia filmów z kilkuset klatkami na sekundę to coś, czego nie miałem jeszcze okazji przetestować, ale co wydaje się bardzo ciekawą możliwością. Nawet rozważałem w przeszłości jeden model, który miał taką opcję, ale poza tym oferował niewiele innego, więc ostatecznie bym się na niego nie zdecydował. Tutaj jest to 'tylko' dodatek, do bardzo dobrej całej reszty. Dodatkowo możliwość używania zoomu optycznego (w pełnym zakresie) podczas filmowania. To ciągle rzadkość w aparatach cyfrowych, a funkcja bardzo przydatna. - duży, odchylany ekran - również robi się powoli standardem, ale jednak trafiają się jeszcze aparaty - zwłaszcza w tym segmencie, które odchylanych ekranów nie mają. Też duży plus. - potrójna, i z tego co czytałem, bardzo poprawnie działająca (przy tak dużym zoomie bardzo ważne) stabilizacja obrazu. - szybkie zdjęcia seryjne (do 7 zdjęć w serii z prędkością 10/s). - kilka ciekawych dodatkowych funkcji (między innymi: Tryb Panoramy (robienie łączonych zdjęć panoramicznych z ręki) oraz robienie zdjęć poklatkowych i Motion Remover - funkcja usuwająca ruchome obiekty ze zdjęć). - zapis w Rawie. Różnych funkcji i możliwości jest naturalnie sporo więcej, ale te wyżej to zestaw, który można było do tej pory znaleźć jedynie w różnych aparatach, ale nigdy w jednym. To sprawia, że funkcjonalność aparatu wydaje się ogromna. Właściwie jedyna wada, ale tak właściwie mały mankament, jaki widzę po takiej suchej specyfikacji, to dość mała (w porównaniu do czołówki) rozdzielczość ekranu. Jednak z tego, co czytałem, obraz na nim jest bardzo dobrej jakości. Poza tym naprawdę trudno byłoby mi się do czegokolwiek przyczepić (a praktycznie zawsze jak czytam jakąś specyfikację podobającego mi się modelu, to pojawia się przynajmniej kilka 'ale' i 'szkoda, że czegoś nie ma'). Oczywiście co innego opis, a co innego rzeczywistość, niemniej aparat na tyle mnie zainteresował, że chętnie zapoznam się z nim bliżej. A kto wie, jeśli nie zdecyduję się jeszcze na lustrzankę, może sprawię go sobie jako uzupełnienie podstawowego kompaktu. Jeszcze jedna z recenzji użytkowników: Cytat:
http://www.fujifilm.pl/products/digi...c_front_01.jpg |
@andrzejj9
interesuje sie tym aparatem od paru miesięcy, jednak dopiero niedawno zaczeły pojawiać sie ciekawe recenzje. Byłem w MM i nawet mialem go w ręku, rozważałem zakup jako następce mojego Panasonica FZ8. Pierścień zoomu, 30x, Filmy w HD, matryca CMOS BSI, hotshoe itd. Funkcje cięzko wyliczyć - jest to aparat szalenie uniwersalny a przy tym dużo mniejszy i lżejszy od S200 EXR (którym też byłem zainteresowany, ale jest za duży i nie ma filmów w HD ani RAW). Niestety po przeczytaniu wszystkich recenzji zrezygnowałem z zakupu. Powód? Jakość zdjęć mnie po prostu nie zadowala :( Niestety wydaje mi sie ze mój stary FZ8, słynny szumofon sprzed 3 lat, robi ładniejsze. Na pewno ostrzejsze (może dlatego że ma tylko 7mpix?). Fuji radzi sobie lepiej z szumami niz Panasonic (choć szczerze to szału nie ma w S200 było lepiej), ale nawet w ISO100 zdjęcia są dla mnie co najwyżej średnie, na pewno nie ta klasa co S200 EXR, który robi zdjęcia właściwie jak lustrzanka. Najbardziej razi brak ostrości, zwłaszcza na rogach kadru. Leica w Panasonicach radzi sobie lepiej, ale nie ma aż 30x. Fuji chyba przegieło.. Jeśli dodamy do tego cene prawie 1800zł (FZ8 kosztował 900zł 2 lata temu) stwierdziłem że jednak sobie daruje. Może gdybym mógł pożyczyć go i pobawić sie samemu to bym sie przekonał, jednak nie mam takiej możliwości. Poczekam na FZ48 :D To moja bardzo stara galeria, ale można zobaczyć mniej więcej jak wyglądają fotki z FZ8 (niektóre są z RAW, niektóre nie). http://obrus.homeip.net/fz8/ (Wolno działa bo mam takie marne łącze) HS10 według internetu takich nie robi, a kosztuje dużo siana :( Poza tym zgadzam sie - to aparat idealny (dla mnie również). edit: obejrzałem jeszcze raz sample z photographyblog. Nie są złe właściwie, ale i tak dla mnie nie warto sie przesiadać. Jak ktoś nie ma jeszcze aparatu może sie zastanowić, funkcjonalność tego sprzętu to mistrzostwo świata, ale cena niestety też. |
A podobno ten segment aparatów umiera, "zabijany" przez lustrzanki. Faktycznie, co trzecia osoba targa "lustro' na spacerze. Albo mały kompakcik. I zdjęcia z lustrzanek wychodzą bardzo dobre.
Oczywiście kupując lustro wiążemy się z systemem : obiektywy, statywy, filtry, lampy. Ale zauważam,ze ludzie kupują teraz kit (body plus obiektyw, albo dwa obiektywy) i pozostają przy tym. Ewentualnie wymieniają podstawowy obiektyw kitowy (producent raczy nas zwykle 18-55 mm czyli g... - gdzie te czasy kiedy Nikon dodawał z buta 18-70 mm) na spacerzoom 18-105 mm a nawet 18-200 mm. Dla laików są lustra typu D5000 czy D3000 (tańsze ale słabsze niż D90). Zdaje się,że niektóre kręcą już filmy HD. Oczywiscie normalne lustro to spory ciężar ale odchudzanie też już jest wdrażane.. |
Niestety ten segment faktycznie wymiera a to bardzo źle. Moim zdaniem to najlepsze aparaty :)
Nie chce wymiennych obiektywów skoro moge mieć 1 uniwersalny :) Ten w FZ8 bije na głowe lustrzankowe obiektywy droższe niż on sam i oferuje 432mm przy F3.3 i całkiem niezłej jakości! Panasonic nie wypuszcza następcy FZ50, zastąpił go linią G. Fajnie ale taki aparat kosztuje prawie 5 tysięcy złotych! To samo Sony NEX. Mniej więcej do czasu FZ8/FZ50 były to aparaty dla fotografów. Ale ludzie ich nie docenili, chcieli małe szumy, dużo mpix i długie zoomy. To samo u Fuji, zamiast SuperCCD i EXR dają nam zoom 30x i tonę bajerów. Ta klasa aparatów obrasta w bajery ale jakość obrazu nie bardzo idzie naprzód, albo wręcz spada. Jakością HS10 nie może sie równać z tańszym teraz S200 EXR w żadnym wypadku. A co do ludzi to fakt 90% posiadaczy luster wydało pieniądze w błoto. Jak sie nie ma 10 tysięcy, fotografia to nie hobby albo nie jest sie zawodowcem - to nawet nie warto zaczynać. |
E tam. Lustro staje się aparatem dla każdego. Przy odrobinie dobrej woli nawet na automacie robi dobre zdjęcia. I wystarcza kitowy zestaw za 4 000 zł góra (a można i za 2000 zł). Obiektywy albo body mają VR, ludzie patrzą w uczciwy wizjer a nie elektroniczny ekran.. To nie są pieniadze w błoto - lustro ze spacerzoomem i robisz fotki. A potem łapiesz bakcyla i stajesz się amatorem fotografii i kupujesz obiektywy albo masz ten sam zestaw cały czas (dopóki nie pojawią się aparaty 3 D HA Ha HA !)
A często się mówi,że jak coś jest uniwersalne to jest do niczego ;)... Nie jest tak z superzoomami ? |
Co do jakości zdjęć, to jeszcze nie wyrobiłem sobie jednoznacznej opinii. Widziałem kilka bardzo dobrych, widziałem także słabe pod względem jakości. Trudno powiedzieć.
Na pewno w oryginale (100%) na monitorze nie wyglądają rewelacyjnie, ale już po pomniejszeniu, czyli na dobrą sprawę sposobie, w jaki przegląda się je w 99% przypadków, jest już znacznie lepiej. Na odbitkach również, z tego, co czytałem, wychodzą dobrze. Z pewnością nie jest to jakość lustrzanki, ale czy jest duża różnica w porównaniu do innych aparatów z tego segmentu, nie byłbym już taki pewien. Muszę jeszcze poczytać opinie na zagranicznych portalach. Mam kilka adresów stron, na których przeprowadzają bardzo dokładne i profesjonalne testy. Zobaczę, jak tam był oceniany. Co do ceny to 1800 raczej bym za niego nie dał. To już trochę za blisko lustrzanki i nawet z taką funkcjonalnością cena nie jest uzasadniona. 1500 to max, a liczbyłbym jeszcze na mniej. Z tym, że ja rzadko patrzę na ceny w Polsce, bo te nawet przy obecnym kursie dolara, potrafią być bardzo zawyżone. ----- EDIT Naprawdę, jeśli jakość zdjęć będzie zadowalająca, to aparat ideał :) http://www.youtube.com/watch?v=f7EoAE14Z9k |
@jabba
Problem w tym że lustro sporo waży, a tanie obiektywy są do bani. Brat miał podłączone do EOSA 40D obiektyw za prawie 2000zł (zoom 6x canona). Niestety nie ani tak ostry jak FZ8, który ma zoom 12x, ani tak jasny (zaczynał sie od F4.0 podczas gdy lumix ma F2.8-F3.3). I zaczynał sie od węższego kąta nawet niż słabe 36mm w FZ8. I to wszystko za cenę w sumie prawie 7 tys złotych i dobry kilogram w łapie. Dla mnie taki aparat sie nie nadaje, drogi i nieporęczny. Na większość spacerów czy wycieczkę rowerową cięzko go zabrać. EOS juz sprzedany, razem z obiektywami. Będzie nowy, z lepszym szkłem itd. I na pewno będzie lepszy niż lumix, ale on kosztował 900zł.... Następna rzecz to lampa. Lampa wbudowana w EOS to jakieś nieporozumienie. Zdjęcia w pomieszczeniach z lampą i kitowym obiektywem często są w ISO400 a nawet ISO800. Nawet lustro szumi przy takiej czułości, ostrości brak zupełnie (głębia ostrości przy najmniejszej przysłonie leci na łeb bo matryca jest duża). A FZ8 sieje fleszem na pare metrów przy ISO100, a przy ISO400 można fotografować właściwie wszystko. Jakość może nie najlepsza (choć tragedii nie ma) ale zdjęcia są. Wg mnie lustro nie jest aparatem dla każdego. Owszem każdy moze kupić, tylko po co? Dużo lepiej zrobią kupując S200 EXR. Obsługa jak lustrzanka, za ułamek ceny, zoom 14x itd. i piękne zdjęcia z matrycy SuperCCD EXR. @andrzejj9 no właśnie ja bardzo często oglądam zdjecia powiekszone na 100%. JPG z Panasonica są powiedzmy średnie gdy sie je tak ogląda. Ale z RAW+NeatImage wyglądają świetnie. Z HS10 chyba tak wyglądać nie będą ze względu na optykę. Świetnie w kwestii jakości zdjęć wypada S200 EXR ale to koromysło i nie tak uniwersalne jak HS10 (FZ8 waży ponad 300g, HS10 ponad 600 a S200 EXR - prawie kilogram). |
O lustrzance myślę, ale.. jakkolwiek to zabrzmi nie znalazłem jeszcze żadne tak funkcjonalnej, jak wspomniany wyżej superzoom. I pomijam tu już kwestie samego zoomu, bo to oczywiście kwestia obiektywów (chociaż, aby mieć porównywalną funkcjonalność to trzeba by ze sobą nosić przynajmniej 2-3, może więcej), natomiast przykładowo - patrząc na dwa najnowsze modele: Sony Alpha 550 i Canon EOS 550. Ten ostatni jest naprawdę ciekawy i generalnie większość potrzebnych funkcji ma, ale.. nie ma odchylanego ekranu. Niby nie jest to kwestia życia i śmierci, ale kupując aparat za kilka tysięcy, robi się to raczej na dłużej i dobrze by było już mieć wszystkie funkcje, które powoli robią się standardem.
Z kolei Sony również wypada bardzo dobrze, ma również świetnie zapowiadającą się funkcję robienia zdjęć o podwyższonej rozpiętości tonalnej, ale.. nie ma możliwości filmowania. Dla mnie w dzisiejszych czasach rzecz niedopuszczalna i całkowicie skreślająca ten model. Tak więc znowu, coś za coś. W przypadku HS10 nie widzę konieczności takich wyrzeczeń. Co do S200 EXR. Zarknąłem na opis i tak jak nie przeczę, że zdjęcia robi dobre, tak już w specyfikacji wielu rzeczy brakuje - akceptowalny (choć znacznie mniejszy niż w HS10) zoom, ale mała rozdzielczość (640 x 480) filmów, brak szerokiego kąta, z tego, co widzę, brak odchylanego ekranu, nie wiem, jak z zoomem optycznym podczas filmowania.. I znowu - za dużo tu ale i za dużo tu kompromisów, których w HS10 nie ma. Pozostaje jedynie kwestia jakości zdjęć (w sumie rzecz najważniejsza), ale jeśli to ten sam producent, to może doczekamy się następcy, który połączy jakość zdjęć z S200 EXR z funkcjonalnością HS10. Wtedy będzie można już bez żadnych zastrzeżeń powiedzieć, że powstał aparat idealny :) ----- BTW: http://nowetrendy.pl/index.php/news/id/6104 |
Niestety zoom 30x i mniejsza waga to właśnie powód gorszej jakości zdjeć.
HS10 ma mniejszą matryce niż S200 EXR. Dzięki temu obiektyw jest proporcjonalnie mniejszy i można było wydłużyć zooma. Ale niestety jakość zdjęć spadła. Matryce CMOS nie bardzo sprawdzają sie w kompaktach jak do tej pory, ta jest troche lepsza bo BSI. Nie dorównuje jednak SuperCCD EXR. Lepsza byłaby chyba CCD BSI (za to CCD jest wolniejsza i o filmach 1000fps można zapomnieć). Albo SuperCCD EXR BSI ;) Gdyby następny kompakt Fuji miał SuperCCD EXR BSI to byłoby super. Tylko że nikt takiego czegoś nie zrobi, bo po co zabierać rynek lustrzankom? Superzoom ma być uniwersalny, mały z bajerami. Jakość zdjęć drugorzędna, sprzeda sie za uniwersalność i nie zagrozi lustrzankom. Tak chyba rozumują producenci :( |
@andrzej - dlaczego filmy są tak ważne.... ? Aparat jest do zdjęć, kamera to inny sprzęt ;)
|
Ja bym właśnie chciał rówież filmy.
Kiedyś tak, ale dziś kamera to wcale nie inny sprzęt. Taka sama matryca, ten sam kodek AVCHD, zapis na kartach pamieci. Kamera HD sporo kosztuje, rozumiem że aparat kręci troche gorzej ale moim zdaniem wystarczająco. Do tego specjalny przycisk umożliwiający w jednej chwili przejście z fotografowania do kręcenia. Bezcenne na wszelkiego rodzaju imprezach gdzie zmiana sprzętu=strata okazji. Jedna osoba nie odrywając oka od wizjera ma jednocześnie kamere i aparat. Super :) To jeden z powodów dla których byłbym w stanie wydać ok 1500zł za nowy aparat, choć stary jest OK. Bo sama kamera tyle kosztuje, a ja za darmo moge dostać nowy aparat :D Ale rzecz jasna oczekuje że nowy aparat za 1500zł będzie lepszy od 2 letniego za 900... w końcu powinien być jakiś postęp. A własnie coś nie bardzo postęp widze. Nie wiem moze to wina matryc CMOS ze te zdjecia z HS10 wyglądają na takie troche wyprane? A obiekty troche zgubiły pojęcie "krawędzi"... Na forum Fuji sa przykładowe fotki, dużo gorsze o ile pamietam od tych z Photographyblog. Czasem mi sie wydawało ze zrobione lepszym telefonem komórkowym. Z kolei widziałem zdjęcia z jakiegoś ostatniego aparatu Sony i miło mnie zaskoczył. Nigdy nie lubiłem tej firmy ale były OK! Gdyby nie te wstrętne Memory Sticki... |
A ja Wam powiem, że ostatnio kupiłem rodzicom aparat... na dzień matki... w promocji w MediaExpercie, stał sobie Canon Powershot A480 za dwieścieileśtam... to wziąłem, z wystawy ostatnią sztukę.
To gówno mimo tego, że jest małe, lekkie, zgrabne, wygląda jak mydelniczka, robi za***iste zdjęcia. Jakościowo są naprawdę dobre. Byłem w szoku. :) |
Zgadzam sie małpki Canona robią świetne zdjęcia :)
|
Cytat:
Zresztą, nie tylko na imprezach - wszędzie, gdzie coś się dzieje, to (zgodnie z którymśtam prawem Murphy'ego) mając jednocześnie kamerę i aparat akurat to bardziej nadające się do okazji urządzenie będzie leżało na dnie torby. :D Poza tym - zdecydowanie wygodniej jest targać ze sobą jednego grata zamiast dwóch. :spoko: |
Cytat:
Czasy, kiedy kręcenie filmów w aparatach było tylko bajerem, minęły już dawno. Czasy, kiedy kamery miały wyraźną przewagę jakości również powoli przechodzą do przeszłości. Dla mnie przeszłością jest aparat bez funkcji kręcenia filmów. A co do kompaktów Canona.. Są świetne :) Sam mam tego Ixus'a, którego kupowałem kilka lat, i zrobiłem nim masę świetnych zdjęć. Małe, szybkie, praktyczne.. Jak na takie gabaryty, te aparaty właściwie nie mają wad. |
U Housa byl EOS 5D MkII :)
W Panasonicu G nawet obiektywy są tak robione, aby mogły bezszelestnie i bez widocznego stopniowania zmieniać przesłonę (płynne rozjaśnianie scen itd). Takie obiektywy mają specjalne oznaczenie, że nadają sie do kręcenia filmów. Filmy HD robione aparatami z wyższej półki jakościowo są świetne :) Ale i kompakty radzą sobie juz nie najgorzej. |
Nie porównujmy C5DmkII i jego pełnoklatkowej matrycy z idiotenkamerą z matrycą wielkości paznokcia małego palca u nogi. :mruga:
|
Panasonic G wiele lustrzance nie ustępuje, natomiast kompakty - tak jak napisałem tez radzą sobie nie najgorzej.
Film w HD Ready ma około 1Mpix, w FullHD całe 2Mpix i nie jest problemem dla matryc powiedzmy 12Mpix. Owszem w ciemniejszych miejscach może szumieć, ale nawet zwykłe kamery szumią. Najlepiej sprawdzić samemu. Ja widziałem sample z Panasonca G i FZ38 i jakość tego drugiego by mi starczyła, natomiast G to rewelacja. Nie ma żadnego porównania z tradycyjnymi kamerami SD (miniDV itd). Wracając do HS10 na forum fuji toczą sie zacięte batalie o ten model. Wielu krytykuje go właśnie za jakość obrazu, są bezlitośnie tępieni argumentami typu "od Skody Fabii nie mozna wymagać", że i tak nikt nie drukuje 20x30, że do zdjęc nocnych trzeba lustrzankę itd. Dyskusje toczą sie kilkadziesiąt stron i generalnie nie robią dobrego wrażenia. I zgadnijcie co? Ci którzy mieli największe zarzuty zostali usunięci za złamanie regulaminu. Mieli dobre argumenty, wklejali linki do zdjęć, nie chce mi sie sledzić kiedy i w jakich okolicznościach zostali usunieci. Najlepiej byłoby sie nim pobawić osobiście. Niesety to nie USA gdzie jak coś sie nie podoba to mozna return to store i dostać refund. Z doświadczenia wiem ze zdjęcia z internetu prezentują sie zauważalnie gorzej niż tego które zrobi sie samemu. Trzeba też wziąć pod uwage bardzo szeroki kat obiektywu HS10. Może po ustawieniu go na 36mm (wide w FZ8) ostrość wcale by tak bardzo nie odstawała. Do tego porównanie szumów, porównanie RAW, lampy, prędkości. Te same sceny to samo oświetlenie. Wtedy mógłbym coś powiedzieć a tak moge tylko sie zastanawiać. Recenzje tego modelu nie zachęcają do kupowania w ciemno jak to było z S200 EXR. Nie ma następcy S200 EXR, nie ma następcy FZ50, nie ma następcy LX3. Wyglada na to że dobre kompakty są tępione przez drogie hybrydy z wymienną optyką. A do zdjęć nocnych wcale lustrzanki nie potrzeba, ja FZ8 robie zdjęcia w ISO400 z czasem naświetlania do 1s bez statywu. Dobra stabilizacja i troche wprawy ;) Panasonic w między czasie ulepszył OIS o 1EV :) edit: PhotographyBlog Fuji HS10 vs Panasonic TZ8. To nawet nie sama klasa aparatu, a TZ8 który jest praktycznie małpką z zomem 12x i tradycyjną matrycą CCD 12Mpix jakością zdjęć moim zdaniem po prostu miażdży nowy produkt fuji. http://www.photographyblog.com/revie...sample_images/ http://www.photographyblog.com/revie...sample_images/ Dalsze zastanawianie sie nad HS10 nie ma sensu, poczekam na FZ48 moze bedzie miał filmy FullHD. |
Sobrus - jakość matrycy to nie tylko rozdzielczość MPx... ważniejszym parametrem jest jej wielkość oraz dynamika tonalna, dlatego nie porównywałbym tych aparatów.
Słynny film promocyjny Laforeta z C5DmkII: http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2326 Wiem, wiem, film reżyserowany z pierdylionem speców od światła itp., ale pokaż mi coś podobnego robionego tym panasem... Na pewno w sieci leży gdzieś w wyższej rozdzielczości. |
Ale o którym panasie mówisz?
Seria G ma wymienną optyke i duże matryce (choć nie tak wielkie jak lustro), jest bezpośrednim konkurentem tańszych lustrzanek. Sampli nie dam teraz, ani nie obejrze, bo jestem w pracy i prawie wszystko tu poblokowane. Możesz poszukać, Panasonic GH-1 (już chyba G2 wyszedł). Myśle ze jakość z G nie będzie znacząco odbiegać od Canona (bo jakością zdjęć nie odbiega od tańszych lustrzanek), choć w jakimś stopniu na pewno tak. Zaletą aparatów Panasa jest też kodek video AVCHD, co prawda w wersji lite, ale jest on stosowany w prawdziwych kamerach HD. A FZ to wiadomo, malutka matryca, ale przeciez zwykłe kamery nie mają większych. A i dynamika w nich kuleje i to bardzo. Dlatego uważam ze mi wystarczy. Z rozdzielczością mi chodziło o to, że matryca która jest w stanie dać porządne zdjęcie w 12Mpix, bez problemu zrobi 2Mpix ze zredukowaną ilością szumu (uśredniając wartości 6 pixeli na każdy jeden. Coś jak pixel binning w Fuji EXR). Od czasu LX3 panas robi całkiem niezłe matryce, nawet SuperCCD EXR nie są od nich wyraźnie lepsze. edit: A jeszcze dodam, że kamera mi jest potrzebna do zastosowań czysto amatorskich, doktora House kręcić nie zamierzam, więc kompakt na pewno starczy ;) Z reszta GH-1 z obiektywem 10x kosztuje prawie 5 tysięcy złotych, a 5D nawet więcej - kompakt MUSI wystarczyć :) |
heh - co epsze - boze narodzenie czy wielkanoc
hybrydy a lustra to aparaty dla innych grup docelowych Sorbus - masz racej, ze czesto ludzie chcac hybryde siegaja po lustro i to nie ejst najlepszy wybor ale swiadomie kupiona lustrzanka to juz jest cos tak dla przykladu - makro - w przypadku hybrydy najlepszym rozwiazaniem jest zakup raynoxa za kilkaset zlotych dla lustra dobra wersja ekonomiczna to bedzie np Tamron 90/2.8 Makro - dwa razy drozej niz raynox ale tez nie ma porownania jakosci i szybkosci takiego zestawu ptaszki - to samo (sa bez problemu w sklepie dla idiotow dobre szkla 200/2.8) portrety - nawet pomijajac obiektywy manualne, to bez problemu kupujemy szkielko np 50/1.4 rybie oko - 8mm manualne albo 10mm AF bez problemu do kazdego systemu - przy hybrydzie jest to po prostu w zaden sposob nie osiagalne pisze tu tylko i wylacznie o szklach dostepnych dla przecietnego polaka! nie wymyslam zadnych po nascie tysiecy! itd itd hybryda laczy to wszystko w sobie ale troche ciemniej, troche gorzej, o wiele taniej lustro to tylko wejscie w swiat mozliwosci, ktore potem rozbudowujemy szklarnia jak ktos nie chce uzbrajac sie w dodatkowe szkla - to faktycznie lustro nie dla niego |
Wiecie co, z ciekawości zerknąłem jak na Photographyblog wypadł kiedyś mój FZ8.
I musze przyznać, że zdjecia które tak zamieszczono są fatalne! Zupełnie jakby nie z tego aparatu, potwornie przetworzone nawet w ISO100, chyba nawet bardziej niż moje z ISO200. Nie dziwie sie, że otrzymał opinię szumofona i malarza impresjonistycznego. Wyglada na to że wiele zmieniło sie przez nowe firmware (ja kupiłem aparat w maju 2008, półtora roku po premierze i ma FW1.09 - chyba ostatnie). Nowe aparaty Panasonica wypadają już ładnie, natomiast wiem że do HS10 również są wypuszczane nowe firmware (1.02 widziałem). Może za pół roku jakość w nim sie troche poprawi. Optyki sie nie przeskoczy ale matryca BSI może mieć jeszcze potencjał :) Tylko kto za pół roku zrobi recenzję? |
House plus Canon = Reklama Canona.... Normalnie seriale kręci się kamerami. Jeśli aparaty kręciłyby tak superfilmy to używałyby ich telewizje newsowe. A nie szły w kamery DV czy XDCAM. A Sony i inni przedstawiają nowe propozycje kamer z zapisem nie tylko na płytę ale i HDD, SSD..
|
Tak to chyba reklama, ale słyszałem że dzięki temu ten odcinek zyskał bardzo ciekawy klimat. Nie taki wyreżyserowany, bardziej reporterski i naturalny.
W każdym razie czuć ze jest kręcony czym innym. |
Cytat:
Oczywiście operator kamery musi wiedzieć co i jak :] laik "za***istości" od tak nie osiągnie. Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:15. |