Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

andrzejj9 19.05.2008 11:08

Cytat:

Napisany przez frog (Post 931405)
Kurde ten Panasonic mnie zafascynowal ;> Powiedzcie mi tylko jakie roznie sa miedzy tym TZ5 a FX35 ? Aha i czy do takich aparatow jak nagrywaja HD to rozumiem szybka karta musi byc. CZy pojemnosc 8GB nie bedzie zadnym problemem czy max 4gb oczywiscie wersje jakas SPEED wziasc SANDISKA Ultra II czy KINGSTONA.... Class 6 czytalem ze to najszybsze niby obecnie karty....

Mam od mniej więcej tygodnia Panasonic-a TZ5, do niego kartę 8GB. Nie miałem jeszcze czasu dokładniej potestować (liczę na ten weekend), ale na pewno poprawnie ze sobą współpracują.

Co do pytania wcześniej - Panasonic spełnia wszystkie wymagania poza jednym (tzn. w Polsce jeszcze drugim - ceną. Na Allegro co prawda dostanie się za ok. 1300 (w sklepach 1500), ale to dalej trochę więcej. W Stanach kosztuje ok. 300 dolarów, więc jeśli miałbyś możliwość sprowadzenia..) - dźwiękiem. Sam jeszcze nie testowałem, ale w licznych recenzjach czytałem, że bardzo słabej jakości dźwięk nagrywa. Z tym, że generalnie jeśli chodzi o aparatu to o dobrym dźwięku słyszałem tylko Canonie, o ktorym właśnie pisałeś (i jego kolejnych modelach). W pozostałych jest jeden mały mikrofon to i nagrywany dźwięk nie może być super jakości.

frog 19.05.2008 12:15

@Andrzej no u mnie w Zabrzu juz za 1,1tys bym go mial. Z USA nie mam mozliwosci takze cena taka raczej pozostanie. No ale i tak mam odlozony tys tak liczylem takze nie ma zle. Co do dzwieku no to tak jak mowisz nie mam chyba na co liczyc lepszego ale chodzilo mi tylko o taka tolerancje na DUZE BASSY bo ogolna jakosc wiem ze jest kijowa w aparatach no ale zobaczymy. Chyba nie znajde nic lepszego. Tutaj mnie te parametry ogniskowych i zoom 10x i male wymiary i fajny duzy wyswietlacz wciagnal ;> Powiedz mi tylko bo slyszalem ze malo tam ustawien manual ... ale zdjecie w spei czy czern biel bede mogl w roznych warunakch zrobic i czy lampe bede mogl wylaczac kiedychce w roznych ustawieniach ??? Tak jak mowie np w dyskotekach bo tam czasami lamp nie wlaczam jak jest duzo laserow i innych swiatel i wtedy fajnie wychodza zdjecia. I pytanie co do karty I drugie pytanko jeszcze jaka masz karte ? Bo nie wiem czy brac tego SANDISK ULTRA II czy KINGSTONA CLASS 6. Podono te class6 najszybsze... No i jak mowisz ze masz 8gb to taka tez wezme...

joujoujou 19.05.2008 15:21

Sandisk ultra II SDHC jest zazwyczaj sprzedawany wraz z czytnikiem, bardzo dobrym sk***261;din***261;d. :taktak:

http://forum.cdrinfo.pl/f115/test-sa...dhc-8gb-76911/

:czytaj:

andrzejj9 19.05.2008 17:17

Cytat:

Napisany przez frog (Post 931445)
@Andrzej no u mnie w Zabrzu juz za 1,1tys bym go mial. Z USA nie mam mozliwosci takze cena taka raczej pozostanie. No ale i tak mam odlozony tys tak liczylem takze nie ma zle. Co do dzwieku no to tak jak mowisz nie mam chyba na co liczyc lepszego ale chodzilo mi tylko o taka tolerancje na DUZE BASSY bo ogolna jakosc wiem ze jest kijowa w aparatach no ale zobaczymy. Chyba nie znajde nic lepszego. Tutaj mnie te parametry ogniskowych i zoom 10x i male wymiary i fajny duzy wyswietlacz wciagnal ;> Powiedz mi tylko bo slyszalem ze malo tam ustawien manual ... ale zdjecie w spei czy czern biel bede mogl w roznych warunakch zrobic i czy lampe bede mogl wylaczac kiedychce w roznych ustawieniach ??? Tak jak mowie np w dyskotekach bo tam czasami lamp nie wlaczam jak jest duzo laserow i innych swiatel i wtedy fajnie wychodza zdjecia. I pytanie co do karty I drugie pytanko jeszcze jaka masz karte ? Bo nie wiem czy brac tego SANDISK ULTRA II czy KINGSTONA CLASS 6. Podono te class6 najszybsze... No i jak mowisz ze masz 8gb to taka tez wezme...

Jedyne, czego ten aparat nie ma to ręcznego ustawiania przesłony i migawki. Wszystko inne, czyli nasycenie bieli, podbicie kolorów itp. możesz spokojnie ustawiać.

Dodatkowo jest fajna i bardzo rzadka w aparatach funkcja używania zoomu (optycznego) podczas filmowania.

Co do zdjęć w ciemnościach to jeszcze nie testowałem, ale to, co już widziałem, to że bardzo dobra jest lampa błyskowa, więc nie powinno być problemu. Dodatkowo są długie czasy naświetlania i wyższe czułości (ISO 1600 w ustawieniach standardowych plus podbicie nawet do 6400).

Jeśli chodzi o kartę to będę musiał sprawdzić w domu, bo teraz nie pamiętam. W każdym razie 8GB szóstej klasy jeśli chodzi o szybkość. Firma dla mnie nieznana, ale na Amazonie było kilkaset komentarzy i wszyscy bardzo zachwalali.

Sunna 19.05.2008 17:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 931481)
Dodatkowo jest fajna i bardzo rzadka w aparatach funkcja używania zoomu (optycznego) podczas filmowania.

Jak to rzadka ?
Wyatarczy sie przybliżyć do filmowanego obiektu i juz ma sie dowolny zoom optyczny :D

Smartek 19.05.2008 19:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 931418)
(...)Sam jeszcze nie testowałem, ale w licznych recenzjach czytałem, że bardzo słabej jakości dźwięk nagrywa. Z tym, że generalnie jeśli chodzi o aparatu to o dobrym dźwięku słyszałem tylko Canonie, o ktorym właśnie pisałeś (i jego kolejnych modelach). W pozostałych jest jeden mały mikrofon to i nagrywany dźwięk nie może być super jakości.

Mam TZ3 (model niższy) i to jest chyba jakaś wada całej serii TZ, bo u mnie dźwięk z filmików jest tragiczny.
Poza tym aparat jest genialny - super duży i jasny LCD, optyczny stabilizator + zoom optyczny do 10x (matka z trzęsącymi się rękoma też zadowolona ;-) ).
Aparat służy głównie do cykania fotek na imprezach, na działce, na wycieczkach, przedmiotów do wystawienia na allegro itp., nic artystyczno-profesjonalnie i do tych wymienionych przeze mnie celów sprawdza się... idealnie :-).

Co do dobrych dźwięków to faktycznie Sony mają dobre i kumpla Canon S3 mnie zachwycił (zarówno pod względem jakości obrazu jak i dźwięku w filmach).

sobrus 19.05.2008 20:52

A nie wiecie czy nie szykuje si***281; nast***281;pca Panasonica FZ-8 ?
Nosi***322;em si***281; z zamiarem zakupu tego aparatu, ale to stary sprz***281;t i jest ju***380; wycofywany.
Niestety o nast***281;pcy nic nie s***322;ycha***263; :/
Mo***380;e powinienem bra***263; p***243;ki s***261; ... za ~800z***322;?

Widzia***322;em aparacik na ***380;ywo u brata i bardzo mi si***281; spodoba***322;.

Zastanawiam si***281; czy nie zrobi***322;em g***322;upoty ***380;e nie kupi***322;em na wyprzeda***380;y w Media za 799 :sciana:
Mo***380;e to koniec serii FZ?

A jak wypuszcz***261; nast***281;pce za 1300z***322; to te***380; lipa... za t***281; cen***281; widzia***322;em lustrzanki Olympus E430 i Nikona D40

mgit 19.05.2008 22:20

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 931481)

Wcale nie żadka Nikon P60 zoom 5x optyczny na fotkach i na filmach, ręczne ustawenie przesłony i migawki (tryb M) do tego tryb P, ustawienie iso od 80 do 2000, pomiar światła, zdjęcia seryjne (bss, seria 16, itd), tryb pól AF, ustawienia trybu AF, kompensacja błysku, VR jak na kompakt troszke tego ma

:D

Niedawno go nabyłem w MM i puki co to daje rade ;)

frog 19.05.2008 22:52

No i koledzy zescie mnie namowili ;) Dzis kupilem TZ5tke ;> A na Allegro znalazlem taka karte SanDisk SDHC 8 GB EXTREME III Polecaliscie Sandiska a to jest chyba jeszcze nowsiejszy szybszy model takze chyba go kupie dla juz swietego spokoju.

No i jak piszecie to aparacik powinien spelniac wszystkie moje oczekiwania (no poza tym dzwiekiem) ale nie mozna miec wszystkiego. Bede sie cieszyl jak pozostale cechy ktore wymienilem beda i beda sie dobrze sprawowac. Co do zoomowania podczas filmowania to w S2 IS tez mialem takze dobrze ze i tu to jest. Bardzo dziekuje siopaki za informacje. Przynajmniej mi to wszystko poszlo szybko i sprawnie. Jesli dojdzie do weekendu aparacik to w sobote biore go na BALETY i po weekendzie wrzuce sample photos and movies jak to nim uda mi sie zrobic :> Jeszcze raz dzieki !

@Mgit. Moze i nie ***379;adka ale RZadka bardziej ;)

prometeusz 19.05.2008 23:09

Cytat:

Napisany przez frog (Post 931575)
Polecaliscie Sandiska a to jest chyba jeszcze nowsiejszy szybszy model takze chyba go kupie dla juz swietego spokoju.

najszybsze sa lexary UDMA x300:D
Juz nie masz swietego spokoju||

frog 20.05.2008 02:05

@Andrzejj znalazlem taki komentarz na fotoclub.pl do Lumix DMC-FX35 "...Nale***380;y wspomnie***263; jeszcze o jednej rzeczy, a mianowicie o jego szerokim k***261;cie. Wida***263;, ***380;e przy szerokim k***261;cie jest znaczna dystorsja(geometryczne zniekszta***322;cenie obrazu)...." Czy tez zauwazyles takie anomalie u siebie w TZ5 ???

andrzejj9 20.05.2008 08:43

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 931568)
Wcale nie żadka Nikon P60 zoom 5x optyczny na fotkach i na filmach, ręczne ustawenie przesłony i migawki (tryb M) do tego tryb P, ustawienie iso od 80 do 2000, pomiar światła, zdjęcia seryjne (bss, seria 16, itd), tryb pól AF, ustawienia trybu AF, kompensacja błysku, VR jak na kompakt troszke tego ma

:D

Niedawno go nabyłem w MM i puki co to daje rade ;)

Żadka to nie, ale rzadka na pewno ;)

Funkcja na pewno występuje jeszcze w jednym, czy dwóch modelach, ale generalnie zdecydowana większość aparatów tego nie ma, bo jest to trudne do zrobienia (łapanie ostrości, dźwięk zoomowania..). Można to więc uznać za coś raczej niespotykanego i przy okazji bardzo przydatnego.

@ Frog

Nic takiego nie zauważyłem, ale zrobiłem dopiero kilka zdjęć i dokładnie im się nie przyglądałem. Wcześniej jednak czytałem sporo na internecie i nikt na taki problem nie zwrócił uwagi. Wręcz przeciwnie - o wszystkich potencjalnych zniekształceniach pisali, że są na bardzo dobrym, niskim poziomie.

Inna rzecz, której jeszcze nie wypróbowałem, a co może ci się przydać. Podczas zoomowania przy nagrywaniu aparat dość długo łapie ostrość i zdarza mu się ją gubić. Na jednej stronie znalazłem sposób, jak sobie z tym poradzić. Jest trochę zachodu, ale chyba jest tego warte. Otóż ktoś pisał, aby przede wszystkim wyłączyć autofocus i przed rozpoczęciem filmowania ustawić zoom na maksimum. Później zacząć nagrywać i cofnąć go do właściwej pozycji. Ostrość powinna być zachowana.

frog 20.05.2008 10:52

AAA, znaczy sie wylaczyc w menu AUTOFOCUS i dac zoom na x10 i dopiero REC i potem do x0 zoom i juz moge nagrywac i zmieniac zooma... No w Canonie tez mi czasami ostrosc gubil przy filmowaniu... zobaczymy jak tu bedzie....

sobrus 21.05.2008 11:04

W zwi***261;zku z tym ***380;e Panasonic FZ8 jest ju***380; wycofywany, szukam czego***347; podobnego, nowszego i oczywiscie w podobnej cenie.
Panasonic najwyra***378;niej nie ma ochoty wypu***347;ci***263; FZ9/FZ19. Wi***281;c...

Moj***261; uwag***281; przyku***322; Kodak Z812 IS. Do tej pory by***322;em napalony na Panasonica i tej firmy nie bra***322;em pod uwag***281;. Recenzje aparacika w sieci s***261; bardzo dobre. A przynajmniej takie mam wra***380;enie ;)

Co mi si***281; podoba:
- wygl***261;d jak FZ8, LCD ~250tys pixeli i tyle samo w wy***347;wietlaczu EVF (wy***347;wietlacz EVF to jedna z tych rzeczy kt***243;re mie***263; BARDZO chce ;) )
- zoom 12x
- 8 Mpix
- bardzo szybki (jeden z najszybszych w swojej klasie)
- niez***322;a podobno jako***347;***263; zdj***281;***263; do ISO400 + podobno w ciemniejszych scenach lepiej sobie radzi od FZ8 (komentarz w necie od posiadacza obu modeli)
- stabilizator obrazu (w racenzji dzia***322;a***322; do***347;***263; skutecznie)
- filmy MPEG4 w HD 720p@30fps z dzwi***281;kiem stereo, zoomem (!) i IS. Kamery nie zast***261;pi ale takie co***347; jest dopiero w TZ5.
- manualne ustawienia lub tryb idiot
- CENA 800z***322;!!!! (tylko tyle jestem w stanie da***263; - wy***380;ej ju***380; celowa***322;bym w lustrzank***281;). Ale ***380;eby by***322;o jasne ja chce kompakta bo jest mniejszy ;).

U***380;ytkownicy zadowoleni - nikt nie narzeka. Wi***281;c jest OK.
Niestety nie ma r***243;***380;y bez kolc***243;w - z baterii NiMH podobno d***322;ugo nie podzia***322;a i nawet BC700 nic tu nie poradzi. Trzeba kupi***263; albo KLIC8000 (drogi jak cholera) albo akku CR-V3.

Interesuje mnie ta druga opcja. Akku s***261; tanie ~30z***322;, ***322;adowarki te***380;. Czy kto***347; korzysta z tego rozwi***261;zania?
Naprawd***281; podoba mi si***281; ten aparacik :) ***379;ebym m***243;g***322; go tylko jako***347; tanio nakarmi***263;.. ;)
Oczywi***347;cie wszelkie sugestie tak***380;e co do samego aparatu mile widziane, chocia***380; wygl***261;da na to ***380;e w tej cenie nic innego nie znajde.

Musze szybko co***347; kupi***263; bo braki mojej 5-letniej Kyocery s***261; ju***380; BARDZO odczuwalne. (3mp, u***380;yteczne ISO max 160 (nie ma redukcji szum***243;w), lampa kt***243;ra ustawia migawk***281; na 1/64s, przepalanie zdj***281;***263;, brak AF assist , sk***261;pe ustawienia manualne, jedno zdj***281;cie na pare sekund ... d***322;ugo by wymienia***263;)

Sunna 21.05.2008 12:10

Lepiej podaj kwote jaka chcesz dac zanizona o powiedzmy 200 zeta bo i tak beda ci drozsze polecac.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28.