![]() |
Cytat:
Co do pytania wcześniej - Panasonic spełnia wszystkie wymagania poza jednym (tzn. w Polsce jeszcze drugim - ceną. Na Allegro co prawda dostanie się za ok. 1300 (w sklepach 1500), ale to dalej trochę więcej. W Stanach kosztuje ok. 300 dolarów, więc jeśli miałbyś możliwość sprowadzenia..) - dźwiękiem. Sam jeszcze nie testowałem, ale w licznych recenzjach czytałem, że bardzo słabej jakości dźwięk nagrywa. Z tym, że generalnie jeśli chodzi o aparatu to o dobrym dźwięku słyszałem tylko Canonie, o ktorym właśnie pisałeś (i jego kolejnych modelach). W pozostałych jest jeden mały mikrofon to i nagrywany dźwięk nie może być super jakości. |
@Andrzej no u mnie w Zabrzu juz za 1,1tys bym go mial. Z USA nie mam mozliwosci takze cena taka raczej pozostanie. No ale i tak mam odlozony tys tak liczylem takze nie ma zle. Co do dzwieku no to tak jak mowisz nie mam chyba na co liczyc lepszego ale chodzilo mi tylko o taka tolerancje na DUZE BASSY bo ogolna jakosc wiem ze jest kijowa w aparatach no ale zobaczymy. Chyba nie znajde nic lepszego. Tutaj mnie te parametry ogniskowych i zoom 10x i male wymiary i fajny duzy wyswietlacz wciagnal ;> Powiedz mi tylko bo slyszalem ze malo tam ustawien manual ... ale zdjecie w spei czy czern biel bede mogl w roznych warunakch zrobic i czy lampe bede mogl wylaczac kiedychce w roznych ustawieniach ??? Tak jak mowie np w dyskotekach bo tam czasami lamp nie wlaczam jak jest duzo laserow i innych swiatel i wtedy fajnie wychodza zdjecia. I pytanie co do karty I drugie pytanko jeszcze jaka masz karte ? Bo nie wiem czy brac tego SANDISK ULTRA II czy KINGSTONA CLASS 6. Podono te class6 najszybsze... No i jak mowisz ze masz 8gb to taka tez wezme...
|
Sandisk ultra II SDHC jest zazwyczaj sprzedawany wraz z czytnikiem, bardzo dobrym sk***261;din***261;d. :taktak:
http://forum.cdrinfo.pl/f115/test-sa...dhc-8gb-76911/ :czytaj: |
Cytat:
Dodatkowo jest fajna i bardzo rzadka w aparatach funkcja używania zoomu (optycznego) podczas filmowania. Co do zdjęć w ciemnościach to jeszcze nie testowałem, ale to, co już widziałem, to że bardzo dobra jest lampa błyskowa, więc nie powinno być problemu. Dodatkowo są długie czasy naświetlania i wyższe czułości (ISO 1600 w ustawieniach standardowych plus podbicie nawet do 6400). Jeśli chodzi o kartę to będę musiał sprawdzić w domu, bo teraz nie pamiętam. W każdym razie 8GB szóstej klasy jeśli chodzi o szybkość. Firma dla mnie nieznana, ale na Amazonie było kilkaset komentarzy i wszyscy bardzo zachwalali. |
Cytat:
Wyatarczy sie przybliżyć do filmowanego obiektu i juz ma sie dowolny zoom optyczny :D |
Cytat:
Poza tym aparat jest genialny - super duży i jasny LCD, optyczny stabilizator + zoom optyczny do 10x (matka z trzęsącymi się rękoma też zadowolona ;-) ). Aparat służy głównie do cykania fotek na imprezach, na działce, na wycieczkach, przedmiotów do wystawienia na allegro itp., nic artystyczno-profesjonalnie i do tych wymienionych przeze mnie celów sprawdza się... idealnie :-). Co do dobrych dźwięków to faktycznie Sony mają dobre i kumpla Canon S3 mnie zachwycił (zarówno pod względem jakości obrazu jak i dźwięku w filmach). |
A nie wiecie czy nie szykuje si***281; nast***281;pca Panasonica FZ-8 ?
Nosi***322;em si***281; z zamiarem zakupu tego aparatu, ale to stary sprz***281;t i jest ju***380; wycofywany. Niestety o nast***281;pcy nic nie s***322;ycha***263; :/ Mo***380;e powinienem bra***263; p***243;ki s***261; ... za ~800z***322;? Widzia***322;em aparacik na ***380;ywo u brata i bardzo mi si***281; spodoba***322;. Zastanawiam si***281; czy nie zrobi***322;em g***322;upoty ***380;e nie kupi***322;em na wyprzeda***380;y w Media za 799 :sciana: Mo***380;e to koniec serii FZ? A jak wypuszcz***261; nast***281;pce za 1300z***322; to te***380; lipa... za t***281; cen***281; widzia***322;em lustrzanki Olympus E430 i Nikona D40 |
Cytat:
:D Niedawno go nabyłem w MM i puki co to daje rade ;) |
No i koledzy zescie mnie namowili ;) Dzis kupilem TZ5tke ;> A na Allegro znalazlem taka karte SanDisk SDHC 8 GB EXTREME III Polecaliscie Sandiska a to jest chyba jeszcze nowsiejszy szybszy model takze chyba go kupie dla juz swietego spokoju.
No i jak piszecie to aparacik powinien spelniac wszystkie moje oczekiwania (no poza tym dzwiekiem) ale nie mozna miec wszystkiego. Bede sie cieszyl jak pozostale cechy ktore wymienilem beda i beda sie dobrze sprawowac. Co do zoomowania podczas filmowania to w S2 IS tez mialem takze dobrze ze i tu to jest. Bardzo dziekuje siopaki za informacje. Przynajmniej mi to wszystko poszlo szybko i sprawnie. Jesli dojdzie do weekendu aparacik to w sobote biore go na BALETY i po weekendzie wrzuce sample photos and movies jak to nim uda mi sie zrobic :> Jeszcze raz dzieki ! @Mgit. Moze i nie ***379;adka ale RZadka bardziej ;) |
Cytat:
Juz nie masz swietego spokoju|| |
@Andrzejj znalazlem taki komentarz na fotoclub.pl do Lumix DMC-FX35 "...Nale***380;y wspomnie***263; jeszcze o jednej rzeczy, a mianowicie o jego szerokim k***261;cie. Wida***263;, ***380;e przy szerokim k***261;cie jest znaczna dystorsja(geometryczne zniekszta***322;cenie obrazu)...." Czy tez zauwazyles takie anomalie u siebie w TZ5 ???
|
Cytat:
Funkcja na pewno występuje jeszcze w jednym, czy dwóch modelach, ale generalnie zdecydowana większość aparatów tego nie ma, bo jest to trudne do zrobienia (łapanie ostrości, dźwięk zoomowania..). Można to więc uznać za coś raczej niespotykanego i przy okazji bardzo przydatnego. @ Frog Nic takiego nie zauważyłem, ale zrobiłem dopiero kilka zdjęć i dokładnie im się nie przyglądałem. Wcześniej jednak czytałem sporo na internecie i nikt na taki problem nie zwrócił uwagi. Wręcz przeciwnie - o wszystkich potencjalnych zniekształceniach pisali, że są na bardzo dobrym, niskim poziomie. Inna rzecz, której jeszcze nie wypróbowałem, a co może ci się przydać. Podczas zoomowania przy nagrywaniu aparat dość długo łapie ostrość i zdarza mu się ją gubić. Na jednej stronie znalazłem sposób, jak sobie z tym poradzić. Jest trochę zachodu, ale chyba jest tego warte. Otóż ktoś pisał, aby przede wszystkim wyłączyć autofocus i przed rozpoczęciem filmowania ustawić zoom na maksimum. Później zacząć nagrywać i cofnąć go do właściwej pozycji. Ostrość powinna być zachowana. |
AAA, znaczy sie wylaczyc w menu AUTOFOCUS i dac zoom na x10 i dopiero REC i potem do x0 zoom i juz moge nagrywac i zmieniac zooma... No w Canonie tez mi czasami ostrosc gubil przy filmowaniu... zobaczymy jak tu bedzie....
|
W zwi***261;zku z tym ***380;e Panasonic FZ8 jest ju***380; wycofywany, szukam czego***347; podobnego, nowszego i oczywiscie w podobnej cenie.
Panasonic najwyra***378;niej nie ma ochoty wypu***347;ci***263; FZ9/FZ19. Wi***281;c... Moj***261; uwag***281; przyku***322; Kodak Z812 IS. Do tej pory by***322;em napalony na Panasonica i tej firmy nie bra***322;em pod uwag***281;. Recenzje aparacika w sieci s***261; bardzo dobre. A przynajmniej takie mam wra***380;enie ;) Co mi si***281; podoba: - wygl***261;d jak FZ8, LCD ~250tys pixeli i tyle samo w wy***347;wietlaczu EVF (wy***347;wietlacz EVF to jedna z tych rzeczy kt***243;re mie***263; BARDZO chce ;) ) - zoom 12x - 8 Mpix - bardzo szybki (jeden z najszybszych w swojej klasie) - niez***322;a podobno jako***347;***263; zdj***281;***263; do ISO400 + podobno w ciemniejszych scenach lepiej sobie radzi od FZ8 (komentarz w necie od posiadacza obu modeli) - stabilizator obrazu (w racenzji dzia***322;a***322; do***347;***263; skutecznie) - filmy MPEG4 w HD 720p@30fps z dzwi***281;kiem stereo, zoomem (!) i IS. Kamery nie zast***261;pi ale takie co***347; jest dopiero w TZ5. - manualne ustawienia lub tryb idiot - CENA 800z***322;!!!! (tylko tyle jestem w stanie da***263; - wy***380;ej ju***380; celowa***322;bym w lustrzank***281;). Ale ***380;eby by***322;o jasne ja chce kompakta bo jest mniejszy ;). U***380;ytkownicy zadowoleni - nikt nie narzeka. Wi***281;c jest OK. Niestety nie ma r***243;***380;y bez kolc***243;w - z baterii NiMH podobno d***322;ugo nie podzia***322;a i nawet BC700 nic tu nie poradzi. Trzeba kupi***263; albo KLIC8000 (drogi jak cholera) albo akku CR-V3. Interesuje mnie ta druga opcja. Akku s***261; tanie ~30z***322;, ***322;adowarki te***380;. Czy kto***347; korzysta z tego rozwi***261;zania? Naprawd***281; podoba mi si***281; ten aparacik :) ***379;ebym m***243;g***322; go tylko jako***347; tanio nakarmi***263;.. ;) Oczywi***347;cie wszelkie sugestie tak***380;e co do samego aparatu mile widziane, chocia***380; wygl***261;da na to ***380;e w tej cenie nic innego nie znajde. Musze szybko co***347; kupi***263; bo braki mojej 5-letniej Kyocery s***261; ju***380; BARDZO odczuwalne. (3mp, u***380;yteczne ISO max 160 (nie ma redukcji szum***243;w), lampa kt***243;ra ustawia migawk***281; na 1/64s, przepalanie zdj***281;***263;, brak AF assist , sk***261;pe ustawienia manualne, jedno zdj***281;cie na pare sekund ... d***322;ugo by wymienia***263;) |
Lepiej podaj kwote jaka chcesz dac zanizona o powiedzmy 200 zeta bo i tak beda ci drozsze polecac.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28. |