Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

Air 22.07.2006 21:39

Kurcze chyba jest za ciep***322;o i Was nie rozumiem :(

rosol 22.07.2006 23:26

Cytat:

Napisany przez Air
Kurcze chyba jest za ciepło i Was nie rozumiem :(

rychu to Master of the Śmietnik... wiec rzadko kto go rozumie:fiu:

Sunna 23.07.2006 22:27

Potrzebuje pomocy w podjeciu decyzji co dokupic do aparatu. Sony DSC-W5.
Mam juz karte 1 gb i w miare ciekawy statyw.

Nie wiem teraz w co zainwestowac. Moze jakies filtry. Ale marzy mi sie zwiekszenie zoomu, chocby do 6x. Chociaz to pewnie marzenie dlegle jak fatamorgana. W ogole nie siedze w temacie wiec tu pytam. Jak by sie komus chcialo pogrzebac i dacjakies linki to bardzo chetnie sie im przyjrze. Oczami wyobrazni widze juz masakryczna cene i pewnie padnie na jakies filtry z tulejka.
Wczesniej myslalem o makro ale az tak czesto tego nie robie wiec moze poczekac.

joujoujou 23.07.2006 22:37

Cytat:

Napisany przez Sunna
4 akumulatorki AA - MASAKRA !

Nie nad***261;***380;am. :nie:

Sunna 23.07.2006 23:28

A teraz ? :D

4 akumulatorki AA - MASAKRA ! - ktos tu sie zastanawial nad a610 bodajze a ja popatrzylem na jego specyfikacje i wyskoczylo ze 4 akumulatorki. Mam nadzieje ze zle nie popatrzylem. Ot tak sie zdziwilem, tzn wiem ze tak robia ale nie wiem dlaczego az tyle mocy trzeba skoro mozna sobie poradzic na 2. Pewnie sie okaze ze jestem nie doinformowany :)

joujoujou 24.07.2006 00:10

Cytat:

Napisany przez Sunna

[...]

Lepiej. :taktak:

Predi 24.07.2006 00:16

Cytat:

Napisany przez Sunna

4 akumulatorki AA - MASAKRA ! - ktos tu sie zastanawial nad a610 bodajze a ja popatrzylem na jego specyfikacje i wyskoczylo ze 4 akumulatorki. Mam nadzieje ze zle nie popatrzylem. Ot tak sie zdziwilem, tzn wiem ze tak robia ale nie wiem dlaczego az tyle mocy trzeba skoro mozna sobie poradzic na 2. Pewnie sie okaze ze jestem nie doinformowany :)

zgadza sie, a610 ma 4 akumulatorki :taktak:

troche wazy, ale za to pewnie lezy w dloni, co do zywotnosci akumulatorkow, to nie mam zadnego doswiadczenia

ed hunter 24.07.2006 07:05

waga nie jest problemem - mozna kupi***263; nowe Forever 2800 - prawie nic nie wa***380;***261; :hahaha:

a serio to Sanyo lub Energizer made in Japan w ilo***347;ci 4 sztuk b***281;d***261; chyba wa***380;y***322;y tyle co sam aparat lub wi***281;cej, ale potrzymaj***261; troch***281;. :taktak:

andrzejj9 24.07.2006 08:54

Cytat:

Napisany przez Sunna
Potrzebuje pomocy w podjeciu decyzji co dokupic do aparatu. Sony DSC-W5.
Mam juz karte 1 gb i w miare ciekawy statyw.

Nie wiem teraz w co zainwestowac. Moze jakies filtry. Ale marzy mi sie zwiekszenie zoomu, chocby do 6x. Chociaz to pewnie marzenie dlegle jak fatamorgana. W ogole nie siedze w temacie wiec tu pytam. Jak by sie komus chcialo pogrzebac i dacjakies linki to bardzo chetnie sie im przyjrze. Oczami wyobrazni widze juz masakryczna cene i pewnie padnie na jakies filtry z tulejka.
Wczesniej myslalem o makro ale az tak czesto tego nie robie wiec moze poczekac.

Zoomu to nie zwiększysz, bo nie ma jak - to nie lustrzanka. Ale z tego, co pamiętam, to do tej serii trochę osprzętu jest. Ja bym na pewno popatrzył na nie tyle pierścienie, co 'nakładki' macro. Podobno całkiem niezłe efekty dają, a i tak strzanie drogie nie są.

Predi 24.07.2006 19:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a serio to Sanyo lub Energizer made in Japan w ilo***347;ci 4 sztuk b***281;d***261; chyba wa***380;y***322;y tyle co sam aparat lub wi***281;cej, ale potrzymaj***261; troch***281;. :taktak:

kupilem Duracell 2500 (x4) zobaczymy jakie to trwale ;) (niby tez "japa***324;ce" :D)

Sunna 24.07.2006 22:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Zoomu to nie zwiększysz, bo nie ma jak - to nie lustrzanka. Ale z tego, co pamiętam, to do tej serii trochę osprzętu jest. Ja bym na pewno popatrzył na nie tyle pierścienie, co 'nakładki' macro. Podobno całkiem niezłe efekty dają, a i tak strzanie drogie nie są.

No makro to chyba sie nie nadaja do zwyklego foto bo cosik mi sie wydaje ze bedzie duza lipa z ostroscia. Tak mi sie wydaje bo jak np nie wylacze makro i probuje zrobic zdjecie to jest nie ostre, ale nic sobie nie dam uciac :)
Do aparatu byl katalog a produktami tylko ze po ang i go znalezc nie moge. A jak juz mialbym cos kupic to raczej nie sony bo tam sie glownie placi za nazwe, mysle ze mozna nabyc osprzet innych firm taniej.
Chyba przyjdzie mi wystawic sie na osmieszenie i poszukam na jakims forum foto :D Jak oni lubia takie noobowe pytania :) A ja uwielbniam ich odpowiedzi. Koles sie pytal o statyw i mowil ze ma ok 100, to jeden zrobil wyklad ze od 300 sie zaczynaja a ponizej to sam szajs. Tylko ze nie kazdy ma aparat z 3 kawalki.

nimal 25.07.2006 11:54

Sunna - zoom spokojnie zwiekszysz
musisz miec tuleje (bo chyba obiektyw nie ma gwintu na filtry?)
jak juz bedziesz mial to jaki gwient? im mniejszy tym tansze akcesoria
ja mam 52mm i np 3x zwiekszenie zoomu w moim aparacie to konwerter nowka okolo 600pln, uzywke w stanie "igla" mozna za 200 wyrwac, ale trzeba popolowac (tyle ze mnie to nie interesi... mam 420mm max ogniskowa, wiekszej nie utrzymam ^_^ )
niedawno kupilem sobie za to konwerter wide 0,38
za psie pieniadze jak na taki sprzet - 120 razem z przesylka
jakos daje rade, winieta jest, ale tego sie mozna spodziewac przy tak szerokim koncie (prawie rybie oko sie zrobilo), aberracje tyko przy obrzezach, ostrosc lapie poprawnie
na imprezkach w ciasnych pomieszczeniach sie przydaje :D

natomiast akcesoria, ktre kazdy pomija, a naprawde daja efekt to:
- zewnetrzna lampa blyskowa - imprezy, foto w domu itp pomieszczeniach...
- filtr szary polowkowy - foto krajobrazu w sloneczny dzien (filtr polar jest zdecydowanie przereklamowany w takich sytuacjach, lepiej radzi sobie szara polwka)
jaka polowka? ja radze system cokina (sam nie mam holdera - trzymam w rece przed obiektywem), wspolczynnik 2 do 4 to sensowne wartosci, przejscie miejjie, jesli masz poszarpana linie horyzontu (drzewa pojedyczne lub budynku, gory... czyli wiekszosc przypadkow) a ostre jesli masz rowny horyzone (rozlegle pola, morze...)

edit:
wiem, ze moglem czesciowo niezrozumiale napisac
tlumaczenie bardzo dokladne kazdego z akcesorow wraz z ich odmianami i zastosowaniami zajelo by jakas ksiazke ;) wiec jesli zainteresi Cie cos konkretnego to pisz - rozwine temat, dam linki itd :)

andrzejj9 25.07.2006 12:46

Cytat:

Napisany przez nimal
Sunna - zoom spokojnie zwiekszysz
musisz miec tuleje (bo chyba obiektyw nie ma gwintu na filtry?)
jak juz bedziesz mial to jaki gwient? im mniejszy tym tansze akcesoria
ja mam 52mm i np 3x zwiekszenie zoomu w moim aparacie to konwerter nowka okolo 600pln, uzywke w stanie "igla" mozna za 200 wyrwac, ale trzeba popolowac (tyle ze mnie to nie interesi... mam 420mm max ogniskowa, wiekszej nie utrzymam ^_^ )
niedawno kupilem sobie za to konwerter wide 0,38
za psie pieniadze jak na taki sprzet - 120 razem z przesylka
jakos daje rade, winieta jest, ale tego sie mozna spodziewac przy tak szerokim koncie (prawie rybie oko sie zrobilo), aberracje tyko przy obrzezach, ostrosc lapie poprawnie
na imprezkach w ciasnych pomieszczeniach sie przydaje :D

hmm... pewny jesteś, że można coś takiego założyć? Przeglądałem swego czasu dodatki do tego aparatu i nic takiego nie widziałem..

Cytat:

- filtr szary polowkowy - foto krajobrazu w sloneczny dzien (filtr polar jest zdecydowanie przereklamowany w takich sytuacjach, lepiej radzi sobie szara polwka)
jaka polowka? ja radze system cokina (sam nie mam holdera - trzymam w rece przed obiektywem), wspolczynnik 2 do 4 to sensowne wartosci, przejscie miejjie, jesli masz poszarpana linie horyzontu (drzewa pojedyczne lub budynku, gory... czyli wiekszosc przypadkow) a ostre jesli masz rowny horyzone (rozlegle pola, morze...)
Mógłbyś jakiś link do sklepu albo na Allegro, gdzie można to kupić, podać?

Sunna 25.07.2006 13:06

andrzejj9 - Jak sie zamontuje tuleje to dlaczego nie mozna ?

nimal - jak tylko masz ochote to lykam wszystko co napiszesz/wkleisz:) Trzeba w koncu sie wyedukowac w tym zakresie.

andrzejj9 25.07.2006 13:25

Cytat:

Napisany przez Sunna
andrzejj9 - Jak sie zamontuje tuleje to dlaczego nie mozna ?

hmm... a może i tak.. To w takim razie też się chętnie wyedukuję ;) Może znajdę coś ciekawego do swojego Canona :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:53.