![]() |
Potrzebuję porady odnośnie zakupu filtra polaryzacyjnego do Panasonica FZ38 :) na alledrogo mam do wybory filtry takich firm: Lensso, Selco albo Massa. Może ktoś słyszał albo miał do czynienia z tymi firmami?
|
A ogniskowa jaka do tych 1/125? Jaka przysłona? ISO 400 dobrał aparat do przysłony i czasu - możliwe, że był włączony jakiś program tematyczny. Jeśli nie był, to ISO 400 może wskazywać na to, że było mało światła.
Co z tego, że słoneczny dzień? Na zdjęciach słońca nie ma - nie ma ostrych cieni (które są charakterystyczne dla silnie oświetlonych miejsc), co by wskazywało na robienie zdjęć w zacienionych miejscach - a tam trzeba podbić ISO, otworzyć przysłonę, lub wydłużyć czas. edyta// Jaki niewielki zoom? Dla zdjęcia dziecka w Exifie jak wół jest 22.50mm, co daje ekwiwalent 105mm w małym obrazku i to jest najdłuższa ogniskowa dla tego aparatu. Poruszenie przy 1/125 jest bardzo wysoce prawdopodobne dla takiej ogniskowej i czasu. Ma ten aparat funkcję stabilizacji? Była/jest włączona? Może też warto ustawić wyższą jakość zdjęć - mniejszą kompresję w jpg. "W większości podstawy"? A co ja takiego skomplikowanego napisałem? |
To wszystko się zgadza i są to (w większości) podstawy. Jednak to nie jest pierwszy aparat i stąd bezpośrednio porównuje się go z poprzednim. Wiem, że to potrafi być mylące, bo sam pamiętam, jak kupowałem pierwszy kompakt i porónywałem z innym, który mieliśmy. Trochę czasu minęło zanim zacząłem być zadowolony. Ale zgodzę się z siostrą, że efekty póki co najlepsze nie są.
Z tym poruszeniem zdjęcia też mam pewne wątpliwości. Słoneczny dzień, niewielki zoom, ustawienia automatyczne.. Jak rzucisz okiem na exif (wrzuciłem w poprzednim poście paczkę ze zdjęciami) to widać, że jest 1/125 s (i ISO 400.. - skąd, po co?). Trudno jest poruszyć takie zdjęcie nawet kiepskim kompaktem.. |
Nie wiem czy tak się da. Jeśli aparat ma jakieś funkcje wykrywania twarzy, to lepiej niech to włączy. Sprawdzić trzeba, czy nie ma włączonego jakiegoś programu tematycznego. Przysłonę bardziej domykać (może jest takie ustawienie w opcjach w aparacie min. przysłona) - f/4, f/5.6, f/8... zwiększy się głębia ostrości.
Podstawy użytkownik musi znać, nie ma bata. Jeśli jest ostrość ustawiana jednym punktem (np. w centrum - co by w tych przypadkach tłumaczyło nieostrości), musi nauczyć się przekadrowywać (ustawia przyciskiem ostrość i nie puszczając go zmienia kadr i wciska do końca). Jeśli aparat pokazuje ikonę poruszenia zdjęcia, musi wiedzieć jak ew. sobie z tym poradzić. Lampę też można samemu włączyć. To nie jest skomplikowane. Jeśli ktoś kupuje jakikolwiek aparat to musi przeczytać jak się nim posługiwać a nie być zdziwionym, że zdjęcia wychodzą nieostre. Nie wiem, jakie tam szarości widzisz, ale ja na swoim EIZO widzę ładnie wysycone kolory adekwatne do pory roku i zachmurzonego nieba. A nawet w przypadku drugiego zdjęcia zdjąłbym trochę czerwonego i niebieskiego. |
Widzisz.. Ale generalnie chodzi o to, żeby ISO, przysłona, migawka itp. nie miały znaczenia. To ma być aparat, który się włącza i robi dobre zdjęcia. Jeśli zaawansowanym kompaktem jest to niemożliwe (?) to można jeszcze oddać aparat i kupić coś innego (tylko co..?).
Czy użytkownik potrafi posługiwać się aparatem - potrafi wycelować i pstryknąć i do tego ma się to ograniczać. Wiem, że w ten sposób nie osiągnie się cudów, ale i nie o cuda tutaj chodzi. Po prostu o dobre, wyraźne zdjęcia, jasne i dobrze oddające kolory i światło. Wiem, że przerysowane zdjęcia podobają się zwykle bardziej, ale pomiędzy tymi szarościami (wręcz) a przerysowaniem jest jeszcze dużo miejsca. Jeśli da się jakieś ustawienia wprowadzić na stałe (typu kontrast, kolory, ograniczenie (?) ISO) to ok. Jeśli trzeba się tym bawić przy każdym zdjęciu, to lepiej niech siostra poszuka czegoś innego. Ale w tym chciałbym jej właśnie doradzić. ----- EDIT Forum wycina dane exif? Bo ja je zostawiłem i w podesłanych mi zdjęciach są obecne.. Wycina.. Wrzuciłem tu: http://www.sendspace.com/file/o2agbb |
Przede wszystkim:
- czy użytkownik potrafi posługiwać się aparatem? - pierwsza fotka - ustawiona ostrość nie na dziecko i poruszone zdjęcie, - na zdjęciu drugim - to samo - ostrość poza tematem - jest ustawiona dalej na drzewo, - kolory są OK, chyba, że ktoś lubi przerysowaną rzeczywistość, - na zdjęciach widać chmury, co też daje rozproszone światło i mniejszy kontrast na zdjęciach, - jakie były parametry ekspozycji? Trzecie zdjęcie wydaje się poruszone. Poza tym przy wysokim ISO spada dynamika i spada ilość szczegółów, więc cudów się nie spodziewaj. Tu chyba też balans bieli kuleje. Brak danych exif zdjęć - nie wiadomo jakie było ISO, przysłona, czas otwarcia migawki. |
Ilość załączników: 3
Siostra kupiła sobie (trochę pod moim wpływem) Canona S95 i.. na razie jest średnio zadowolona. Miał być aparat, który po prostu robi zdjęcia, ale ponieważ obecne kompakty zaczynają przypominać komórki (pod względem jakości zdjęć) poleciłem przyjrzeć się S95, wiedząc że jest to wyższa półka, z której można być zadowolony. Jak jednak przyjrzałem się kilku zdjęciom, które podesłała, to faktycznie wygląda to średnio.
Dam kilka przykładów (na razie nie mam dużo więcej, a nie chcę dawać zdjęć typowo rodzinnych). Jedno robione w mieszkaniu - problemem jest dziwnie działająca automatyka i lampa błyskowa. Zdarza jej się nie odpalać, kiedy jest dość ciemno (jasny obiektyw i duże ISO robią swoje, ale jednak efekty jak widać), zdarza z kolei błyskać na dworze jak jest jasno i słonecznie. Efekty są złe. Przykład na pierwszym zdjęciu (to z rybami). Pomijając nawet, że jest za ciemne, to jest po prostu bardzo słabe (ilość szczegółów, dynamika, ostrość). Dwa kolejne - takie sobie cyknięte w ramach testu i.. tak sobie wyglądają. Podobno był to piękny słoneczny dzień, a zdjęcia są szare, bez kolorów, przeciętnie ostre. Szczerze mówiąc wyglądają (zwłaszcza to z dzieckiem), jak z przeciętnego telefonu komórkowego. Po zaawansowanym kompakcie nie tego bym oczekiwał. Przykład na zdjęciu drugim i trzecim. I teraz tak. Od początku wiedziałem, że siostra chce przede wszystkim robić zdjęcia na automatyce. Ale zaawansowane kompakty (zwłaszcza te mniejsze, typu właśnie S95) oprócz ustawień manualnych, automat dobry też chyba mają, a poza tym chodziło przede wszystkim o trochę lepszą niż w obecnych kompaktach jakość zdjęć. Przy aparacie z tego segmentu spodziewałbym się też zdjęć lepszych niż z kompaktu sprzed kilku lat, a na razie jest dużo gorzej (porówanie z Ixusem 40 czy 50 - coś koło tego). Na razie doradziłem, że wejść do menu i podbić trochę kontrast, może kolory i ostrość. To powinno trochę zdjęcia ożywić. Zastanawiam się natomiast co z tą lampą. Czy ten zły dobór światła może wynikać np. z punktowego ustawiania ostrości? (poleciłem, żeby zmienić na ważone, jeśli tak nie jest) @ Sorbus (inni jak najbardziej również) - masz już doświadczenie z podobnym aparatem, jak wyglądają twoje wrażenie? Ewentualnie co warto by było zmienić? Wiem, że np. lampę żaden problem dobierać sobie do warunków, ale tutaj ma być automat i tylko pstryk ;) Będę chciał jeszcze przejrzeć instrukcję i popatrzeć, co ewentualnie można spróbować, bo może są jakieś inne opcje, o których nie wiem (np. ustawienie maksymalnego ISO - na niektórych zdjęciach jest 500 i więcej. Fakt, że dla tego aparatu to nie tak źle, ale i tak chciałbym ograniczyć do max. 400). Przykładowe zdjęcia: |
Jeden z pierwszych testów (z tych względnie wiarygodnych) P500 Nikona:
http://www.photographyblog.com/revie...x_p500_review/ Niestety bez zaskoczenia. Funkcjonalność fajna, zdjęcie nie.. Zostaje nowy Sony i na tym koniec nadziei związanych z superzoomami... |
Kupiłem Canona :>
|
Ja mam takie słodkie pytanie: ile płacą za takie, a nie inne opisy? :>
Za te inne też ile płacą? :P |
Cytat:
Prawdopodobnie w II kwartale br. ma się pokazać w sprzedaży Nikon D5100. edit: oczywiście poczytałem opinnie na różnych forach między innymi na dpreview, optyczne, fotopolis i innych portalach. |
Cytat:
DXO mi więcej mówi o własnościach matrycy niż dpreview. :) |
Jest nowy Canon 1000 czy 1100, nie pamiętam symbolu, ale właśnie się pokazał i jak na razie jest dość chwalony.
|
Cytat:
Sprawdzałem na dpreview.com i wypadają porównywalnie. |
A dlaczego nie chcesz Pentaxa k-x? W testach wypada lepiej od pozostałych wymienionych. :D
Jak nie chcesz Pentaxa, to bierz D3100 lub D5000. O Canonach nic nie wiem. :P http://dxomark.com/index.php/Camera-...and3%29/Pentax |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:19. |