![]() |
Cytat:
K-r rozpatrywałem zakup tej lustrzanki, niestety jest poza budżetem. EDIT: Canon 500D - b.interesujący i mogę go kupić za 2000zł. Co powiecie? |
Rozejrzyj się za Pentaxem (k-r, k-x).
|
Chcę kupić "prostą" lustrzankę, po wstępnej selekcji wybrałem:
- Nikon D5000 - Nikon D3100 Skłaniam się ku D5000 ze względu na uchylny/obrotowy LCD oraz interwałometr, z kolei D3100 to nowsza konstrukcja, filmy w FHD. Jakość zdjęć z sampli jakie oglądałem w necie, porównywalna w obydwu przypadkach. A może zaproponujecie inną lustrzankę do 2000zł? |
To Panasonic. Ale musi się liczyć z tym, że to jest trochę większe. Do torebki jeszcze, do kieszeni (małej) już nie bardzo..)
|
Ixusy mało zoomu mają, siostra chciała tak z x10 co najmniej
|
Skoro już nie wyróżniamy marek to powiem tylko, że ten Panasonic całkiem spory jest ;)
Serio, Ixusy Canona są znacznie mniejsze, Sony też się kilka modeli znajdzie. |
dla mnie to ostatnimi czasy jedno i to samo.
oczywiście można wchodzić w szczegóły, ale to już zależy od oczekiwań :-) no ale czekaj jeszcze na wypowiedzi bardziej zaznajomionych z tematem. |
no tak, a jakiegoś Canona, Nikona, Olympusa nie znacie,
tak tylko upewniam się :taktak: |
> Zetoxa
to prosty wybór. coś do 700 z dobrym trybem auto i duzym zoomem. np podany przez ciebie panas. będzie siostra zadowolona :-) |
drodzy fachowcy,
siostra kazała mi polecić, dobrego kieszonkowca, ma wejść do szczupłej torebki, z dobrym Autopstrykiem, kobieta kompletnie się nie zna na fotogrfii :nie: i maksymalnie 700zł, aha i spory zoom ma mieć. Pomyślałem od razu o Panasonicu, a skoro kieszonkowy, to pomyślałem o TZ8, co wy na to? http://allegro.pl/panasonic-lumix-tz...486479231.html |
ISO80-200 praktycznie idealne, choć czasem przy ciemnych scenach lub dużych powiększeniach coś tam sie można dopatrzyć. Zależy od światła.
Generalnie jednak do ISO400 włącznie nie ma żadnych problemów i aparat sam 400 chętnie ustawia (np bardzo często przy korzystaniu z wbudowanej lampy). Na powiększeniach trochę delikatnych detali zjada, ale nic czym trzeba by się przejmować, poza tym (kolory, ostrość itd) wygląda to podobnie jak ISO80. Zdecydowanie wole ISO400 z LX5 niż ISO100 ze zwykłego kompaktu. Każdy parametr obrazu ma wiele ustawień (5 poziomów NR, wyostrzania itd) ja używam domyślnych - są nieźle wybalansowane. Także jest pole do "tuningu" ;) Potem następuje wyraźny spadek, ale myśle że ISO800 jeszcze ujdzie (staram się je jednak omijać). To zależy od sceny i nieraz nawet ISO1600 wygląda zaskakująco przyzwoicie. ISO3200 już nie bardzo jest użyteczne (inna sprawa, że gdy trzeba użyć F2.0 i ISO3200 to światło jest już tak marne, że praktycznie jest to półmrok, więc ciężko o śliczne zdjęcie w takich warunkach). Na szczęście jest możliwość ustawiania ISO z dokładnością do 1/3EV, więc jeżeli nie chcemy za bardzo tracić na jakości możemy np. ustawić ISO500 lub ISO640. Lub ustawić na sztywno przysłonę i czas a aparat automatycznie dobierze ISO z taką dokładnością. Tradycyjnie w wysokim ISO można nieco zyskać korzystając z RAW, ale w praktyce JPG są na tyle dobre że mi się po prostu nie chce. Tutaj dałem kiedys ISO400 w słabym świetle (F2.0 czas 1/3 sekundy, troche nieostre bo z ręki): http://www.imghost.eu/img684/761/42p1000125.jpg Jak będę w domu i nie zapomne to coś jeszcze wrzuce. |
>sobrus
maksymalne akceptowalne ISO jakie jest? przeglądałem dpreviewy itp ale opinia usera też ważna :-) btw. ja mam olkowe FL-36. wyglądała by ogromnie z LX5 :szczerb: |
Mam właśnie LX5 z Metzem 36AF-5. Jest super :D
Choć metz mógłby być obrotowy, ale takie są za drogie i za duże :( No i ja z kolei Olka nie mam ... |
choruję na LX5. było by to dla mnie w sumie idelane uzupełnienie lusterka. i jeszcze stopka w którą mógłbym wpięć posiadaną lampę z Olka. mniam :taktak:
|
Poza tym że superzoom ma dłuższy zoom, to możliwości akurat są po stronie kompaktów premium. Jest tam wszystko, co może chcieć w kompakcie ktoś, kto na codzień fotografuje lustrzanką. Pełny manual, rozbudowany bracketing, regulacja wszystkiego co się da i obowiązkowo tryb RAW. Długo by wymieniać, jest tam praktycznie wszystko.
Brakuje tylko zbliżenia. LX5 ma zoom optyczny 24-90, ale z IR i zmniejszeniem rodzielczości do 7-5Mpix można bez problemu dojechać do 170mm z rozsądna jeszcze jakością obrazu (da się więcej, kosztem dalszej utraty jakosci oczywiście). 24-170mm to bardzo użyteczny zakres, a to jest aparat o chyba najmniejszym zoomie wśród kompaktów premium. Nikon ma 7x optyczne. Z doświadczenia (FZ8) wiem że różnica między 6x a 12x była minimalna (w końcu między nimi jest tylko 2x) - także owszem szkoda że nie mam już 430mm na końcu, ale nie jest to coś za czym bardzo tęsknie. 24mm na szerokim i światła F2.0 używam znacznie częściej. Fizyka jest taka, że wszystkiego mieć nie można. Zwłaszcza za 1500zł :) Ceny porównywałem na podstawie komputronika, tam akurat ceny są zbliżone. S95 można kupić za 1550zł, a niektóre zoomy są za ponad 1600. To prawda, kompakty premium bardzo trzymają cenę (nie bez powodu jednak, mało kto się ich pozbywa). LX3 na allegro jest jeden (nowy, używanych brak) i kosztuje 1550zł. Jak za 3 letni model który od pół roku ma następce to całkiem sporo. Starsze modele zoomów szybko tracą na wartości. Co do wyboru między kompaktami premium, to w jakości obrazu idą łeb w łeb (pewnie dlatego, że wszystkie obecne modele bazują na chyba dwóch sensorach - tego z G12 i tego z LX5). Kwestia upodobań i dodatków. Jeden ma większy zoom, drugi jaśniejszy obiektyw, trzeci kręci ładne filmy. Ale wszystkie są mniej więcej jednakowo dobre. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:19. |