![]() |
konwertery wide i tele mozna kupic na allegro
jest specjalna kategoria na ten sprzet najlepsze robia renomowane firmy - minolta, raynox, nikon itd itd - ale ceny skutecznie zniechecaja (tyle co srednie obiektywy do luster...) tanie a calkiem niezle sa kinga, tamy - ale tylko te japonskie ponoc kategoria dno totalne to wszelkie wynalazki typu selco i wiele innych konwertery montuje sie na gwint filtra do obiektywu lub tulei i nawet jesli w instrukcji aparatu nie ma slowa na ten temat to musi to wspolpracowac - nie ma wyjscia soczewki macro wchodzace w sklad konwerterow wide to dno - nie umywaja sie do soczewek sprzedawanych odddzilnie ujedyny problem to aberacje chromatyczne - tu wiele zalezy od ceny szkla czesciowo mozna zlikwidowac podnoszac liczbe przyslony no i winietka przy tele to pius, ale przy wide widac ja - optyki nie oszukasz w koncy rybieoka maja winietke taka, ze zdjecie to kolko posrodku ^_^ link: http://www.allegro.pl/16278_akcesori...onwertery.html o szarych polwkach napisze zaraz ;) ide sobie kawe zrobic - od dwoch ogdzin siedze przed monitorem... |
Co jeszcze omijac oprocz selco ?
No i szkoda ze nic z dolnego slaska nie ma. |
wiesz - to nie tak ze omijac
malo ktora z tanich firm robi cos samodzielnie wiec najlepiej przymiezyc sie z aparatem do konwertera wiem - latwo mi mowic - jak nie jestes z 3masta lub wawy to praktycznie nie masz takiej mozliwosci sam tez kupowalem "w ciemno" szukajac wczesniej recenzji w necie ten king ktorego kupilem wiedzialem na bank ze jest japonski i ze nowka kosztuje wiecej niz analogiczny raynox - poszukalem recenzji (zaczynajacych sie od "king to g..no") i na podstawie zdjec testowych a nie sponsorowanych opisow kupilem go zanim kupisz MUSISZ znalesc zdjecia testowe przy podanej ogniskowej i z podanym modelem aparatu - najlepiej nie zmniejszane niektore duze sklepy fotograficzne maja takie galerie bo zapewnienia sprzedajacego nie wiele wnosza - inaczej wyglada winieta konwertera jak masz ogniskowo w aparacie 35mm, a inaczej jak masz 50mm aberacje zaleza od szkla konwertera i obiektywu lacznie... majac aparat HP konwerter mocno pogorszy sprawe, ale ten sam z aparatem canon bedzie dzialac dobrze - tak dla przykladu |
@nimal, kaw***281; ju***380; chyba wypi***322;e***347;, to napisz co***347; o tych szarych po***322;***243;wkach. :pisze:
Orientujesz si***281; jakie kluczowe s***322;owa poda***263; ebayowej (ang.) szukajce? BTW osobi***347;cie z polara jestem bardzo zadowolony, ale nie przecz***281;, ***380;e po***322;***243;wki to fajna rzecz do testowania... :fiu: |
szary polowkowy to po ang graduated grey
filtry cokina sa w dwoch rozmiarach A i P (amatorskie mamniejsze i profesjonalne wieksze) - ceny zaleza od rozmiaru i formy produkujacej (nie jest to zamnkniety standard, wiec kazda czesc mozna kupic z chin za kilka zlotych lub z francji za kilkaset...) sa to prostokatne szkla daje to mozliwosc zmiany polozenia miejsca przejscia na filtrze polowkowym - czyli horyzont nie musi byc dokladnie posrodku, co jest zdecydowana zaleta w stosunku do filtrow nakrecanych o filtrach cokina mozna poczytac http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...i-poradnik.htm wiec nie bede sie bez sensu powtarzac ja mam polwki cokina francuskie zywiczne kupione na allegro za mniej niz polbanki kazda nie mam holdera - trzymam je w reku przed obiektywem |
Dzi***281;ki wielkie, zielenina posz***322;a z g***243;ry. :D
Kt***243;ry z TYCH by***347; poleci***322; do S3 ? :hmm: |
sam tez mam 120, czyli to z Twoich linkow
tylko ja w rozmiarze A (mniejszym) do S3 tez A wystarczy (P jest do naprawde duzych obiektywow - chyba do 80mm srednicy stracza A - szczegoly na stronie cokina) czyli wszystkie te linki spelniaja zalozenia, co najwyzej bedziesz mial wieksza plytke ;) tylko dbaj o nie, bo to delikatne filterki i latwo sie rysuja :) na szczescie przychodza w specjalnych platikowych pudelkach kazdy teraz ZAWSZE jak ide w dzien z aparatem, to moge nic nie brac, ale w kieszeni jest szara polowka :) |
Cytat:
Jeśli tak, to mógłby ktoś podać link do jakiejś przejściówki? |
Kupi***322;em.
http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?...m=220008561831 Nawet tanio wysz***322;o. :D Testy wkr***243;tce. :fiu: |
milego testowania :)
masz pdobny do mojego - z miekkim przejsciem jak bedziesz focil morze to moze troche przeszkadzac, ale w normalnym terenie sprawuje sie lepiej :) |
Cytat:
|
Cytat:
Foci***263; b***281;d***281; du***380;o, wczoraj wreszcie dosz***322;a dwugigowa karta pami***281;ci. :jupi: |
Cytat:
Inne mi niepotrzebne :) A czy ten caly osprzet - filtry, konwertery, itp - nie sprowadza sie do znalezienia takiego o gwincie odpowiedniej wielkosci? W sumie sa jakies reduktory i inne bajery wiec teoretycznie prawie wszystko powinno pasowac. Najwazniejsze to znalezc cos porzadnego. Czy sie myle ? |
Czy kto***347; ma taki filtr po***322;***243;wkowy lub co***347; o nim wie ?
http://www.allegro.pl/item116513770_...nd4_121m_.html |
Przeciez to wypisz wymaluj co kupil joujoujou.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:35. |