![]() |
A no widzisz, dobrze że mnie uświadomiłeś :D
|
Cytat:
Pierwszy lepszy film o czyszczeniu matrycy: http://www.youtube.com/watch?v=huOdzpl534k&feature=fvsr Cytat:
Grucha i tyle. |
LX5 ma być dzisiaj :ja_chce:.
Wczoraj firma panasonic troche mnie wkurzyła, bo wyczytałem, że tulejka do nakładania filtrów (lens adapter LA6) kosztuje 50USD. Za kawałek plastiku. W Polsce to będzie pewnie z 500zł :rotfl:. W FZ8 za 899zł (dwa lata temu) taki drobiazg był dołożony do zestawu. Razem z tulipanem. Nie wspominając o tym, że EVF 0.44'' jest wbudowany (w LX5 kolejne 125USD). EVF jeszcze rozumiem, ale ta tulejka to zwyczajne sknerstwo. I to w ich najdroższym aparacie. :sciana: No nic. Na razie i tak nie mam filtrów, ale z zakupem polarka musze sie wstrzymać :(. Pyłek na matrycy to rzeczywiście problem. A może sprężone powietrze w sprayu do czyszczenia komputera? To jeden z powodów dla których nie chce wymiennych obiektywów. W bojowych warunkach bałbym sie zmienić szkło... PS. Gdyby technoligię produkcji matrycy i procesor z LX5 włożyli do FZ8. Matryca tylko 1/2,5'' ale ma tylko 7Mpix i szkło 12x F2.8-3.1.. to byłby pewnie najlepszy superzoom na rynku. A w FZ50 zmieściłaby sie chyba nawet pełna matryca z LX5! Wtedy nikt by nie kupił Panasoników G i tanich lustrzanek :P Zamiast tego zaczeli robić superzoomy z jakością telefonu komórkowego. Słyszeliście że Canon ma wypuścić SX30 z zoomem 35x??? Na roadmapie panasonica widziałem następce matrycy LX5 ok roku 2012, wtedy kompakty będą miały 18-20Mpix :hahaha: I pewnie zoomy 50x będą na porządku dziennym. |
Panowie, patrzac na istrukcje to ten element co widac na moim zdjeciu to lustro i to na nim mam pylek. :)
|
sorbus masz juz te LX5 ? bo musisz wplacic wpisowe w clubie lx :) tak co najmniej 6 piwek
|
Tak, jak @Kris napisał. Włącz opcję podnoszenia lustra i dmuchaj gruchą (bez talku!) lub sprężonym powietrzem. Może też być opcja, że masz brudne obiektywy w środku (wtedy to po ptokach)
|
To na matrycy masz syfa nie na lustrze! Lustro podnosi się podczas robienia zdjęcia i matryca rejestruje obraz i na niej masz jakiś brudek.
Znajdź opcję podnoszenia lustra, gruszka (odpowiednia - te z aptek mają talk i możesz tragicznie załatwić aparat!) i dmuchaj. :) |
Ilość załączników: 3
Wyglada to tak jak zalaczonych obrazkach.
Obiektwy sa czyste bo sprawdzalem na dwoch i jest to samo. Na zdjeciu korpusu zaznaczylem w jakim miejscu wypatrzylem pylek. Nie bedzie go widac, sam go ledwo znalazlem. Ale lusterkowcy beda wiedziec raczej co i jak. Zaczne od gruchy. No i nie chalbym niczym po tym mazac zeby sladow nie narobic. Wlasnie pedzelek (lenspen) wydaje mi sie najbardziej odpowiedni. |
Cytat:
Paprochów na lustrze się nie rusza ze względu na to, że można go łatwo uszkodzić. |
Lenspen nadaje się tylko do czyszczenia obiektywu (chodzi o tą końcówkę nasączoną jakimś płynem). Jeżeli zaczniemy czyścić filtr to powstaną zmazy. Ja filtr czyszczę ścierką z mikrofibry. Kurze usuwam sprężonym powietrzem lub gruchą:>
|
kupliem za grosze na DealExtreme zestaw z oddzielnymi pedzelkiem, gruszka, dwiema szmatkami (mikrofibra i ircha) jakims plynem do szkiel (nie odwazylem sie wyprobowac) i paroma patyczkami do uszu :D to ostatnie bylo cool :D
dziala w kazdym razie jakos takie zestawy mnie bardziej przekonuja niz uzadzenie all-in-one |
Panowie, czy te zestawy do czyszczenia luster (lenspeny) z allegro sie do czegos nadaja ?
Troche niska cena. Przytrafil mi sie paproch i musze go jakos usunac. |
a ja tak z zupelnie innej beczki - mam nowe ulubione szklo - Pentax Fish-Eye 10-17 (na inne bagnety wysterpuje pod marka Sigma za 2x wyzsza cene :P )
stosunkowo male znieksztalcenia, a jak sie chce to potrafi powyginac rzeczywistosc :D 180 stopni widzenia po przekatnych (na APS-C!) pozwala objac dowolny praktycznie obiekt z dowolnej odleglosci kupiony pare dni przed urlopem sprawdzil sie znakomicie probki wkrotce ;) |
Ale chodzi mi o właściwości optyczne - czy przy większej matrycy nie ma większych problemów z ostrością na brzegach kadru, winetowaniem itd?
|
D700 nie ma tak wielkiego wymagania co do szkieł ze względu na rozmiar piksela i stopień ich upakowania na matrycy.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:55. |