![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1996 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
heh - co epsze - boze narodzenie czy wielkanoc
hybrydy a lustra to aparaty dla innych grup docelowych Sorbus - masz racej, ze czesto ludzie chcac hybryde siegaja po lustro i to nie ejst najlepszy wybor ale swiadomie kupiona lustrzanka to juz jest cos tak dla przykladu - makro - w przypadku hybrydy najlepszym rozwiazaniem jest zakup raynoxa za kilkaset zlotych dla lustra dobra wersja ekonomiczna to bedzie np Tamron 90/2.8 Makro - dwa razy drozej niz raynox ale tez nie ma porownania jakosci i szybkosci takiego zestawu ptaszki - to samo (sa bez problemu w sklepie dla idiotow dobre szkla 200/2.8) portrety - nawet pomijajac obiektywy manualne, to bez problemu kupujemy szkielko np 50/1.4 rybie oko - 8mm manualne albo 10mm AF bez problemu do kazdego systemu - przy hybrydzie jest to po prostu w zaden sposob nie osiagalne pisze tu tylko i wylacznie o szklach dostepnych dla przecietnego polaka! nie wymyslam zadnych po nascie tysiecy! itd itd hybryda laczy to wszystko w sobie ale troche ciemniej, troche gorzej, o wiele taniej lustro to tylko wejscie w swiat mozliwosci, ktore potem rozbudowujemy szklarnia jak ktos nie chce uzbrajac sie w dodatkowe szkla - to faktycznie lustro nie dla niego
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 30.06.2010 o godz. 09:33 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1997 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wiecie co, z ciekawości zerknąłem jak na Photographyblog wypadł kiedyś mój FZ8.
I musze przyznać, że zdjecia które tak zamieszczono są fatalne! Zupełnie jakby nie z tego aparatu, potwornie przetworzone nawet w ISO100, chyba nawet bardziej niż moje z ISO200. Nie dziwie sie, że otrzymał opinię szumofona i malarza impresjonistycznego. Wyglada na to że wiele zmieniło sie przez nowe firmware (ja kupiłem aparat w maju 2008, półtora roku po premierze i ma FW1.09 - chyba ostatnie). Nowe aparaty Panasonica wypadają już ładnie, natomiast wiem że do HS10 również są wypuszczane nowe firmware (1.02 widziałem). Może za pół roku jakość w nim sie troche poprawi. Optyki sie nie przeskoczy ale matryca BSI może mieć jeszcze potencjał ![]() Tylko kto za pół roku zrobi recenzję? Ostatnio zmieniany przez sobrus : 01.07.2010 o godz. 08:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1998 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
House plus Canon = Reklama Canona.... Normalnie seriale kręci się kamerami. Jeśli aparaty kręciłyby tak superfilmy to używałyby ich telewizje newsowe. A nie szły w kamery DV czy XDCAM. A Sony i inni przedstawiają nowe propozycje kamer z zapisem nie tylko na płytę ale i HDD, SSD..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1999 |
Jukebox Hero
Tak to chyba reklama, ale słyszałem że dzięki temu ten odcinek zyskał bardzo ciekawy klimat. Nie taki wyreżyserowany, bardziej reporterski i naturalny.
W każdym razie czuć ze jest kręcony czym innym. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 01.07.2010 o godz. 10:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2000 | |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Oczywiście operator kamery musi wiedzieć co i jak ![]() Bo zyskał. Przeciętny widz zauważy, że jest "coś nie tak" z odcinkiem porównując je na tle innych. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2001 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
nie wyobrazam sobie siebie z aparatem co wazy 1kg. ! dla mnie osobiscie maly aparacik wystarcza !
![]() |
#2002 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
"Lustrzankowość" bardzo wciąga. Kupujesz amatorskie body ze średniej klasy szkłem. Zauważasz kolosalną różnicę pomiędzy lustrzanką a dobrej klasy kompaktem. Dokupujesz więcej, więcej i kilogramy przestają mieć znaczenie ;] efekt jest ważny i co najważniejsze nieosiągalny dla kompaktów (o aparat w telefonach komórkowych nie wspominając)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2003 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
klimat reporterski uzyskujemy za pomocą kamery reporterskiej.... Widziałem już paru reporterów, o nawet jeden przebiegł korytarzem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2004 |
Jukebox Hero
Bawilem sie niejedna lustrzanka glownie 40D i450D i choc jestem mysle zaawansowanym amatorem - to nie dla mnie.
Zdjecia ktore robie w iso100 lustro zrobilo w iso800. Ciemny obiektyw (kit) ,duza waga, slaba lampa i mala glebia ostrosci powoduja ze zrobienie ostrego zdjecia jest trudne. A ja lubie bardzo ostre. Nie zamienilbym sie choc matryce bija kompakt na glowe. Optyka dokladnie na odwrot - w lustrze tylko srodek kadru jest udealnie ostry w tanim szkle. Brak dlugiego zooma i dobrego makro wkurza i ogranicza. Generalnie to dwa rozne swiaty. Rozne mozliwosci i ceny. Mi bardziej pasuje hybryda. Wycisnalem z FZ8 ostatnie poty - jestem bardzo zadowolony z efektow. To genialny sprzet jesli chodzi o normalne codzienne fotografowanie nawet w bardzo trudnych warunkach. Choc lustrzance z dobryn osprzetem nie dorowna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2005 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
Nie kupuje się lustrzanek dla kitów. (chociaż kupując 5DMKII masz w kicie 24-105 L f4
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2006 |
Jukebox Hero
Otoz to! Choc obiektyw brata za 1800zl rowniez nie dorastal FZ8 do piet.
Ani ogniskowymi ani jasnoscia ani ostroscia (nie pamietam modelu, canon z IS min F chyba 4.0 zoom ok 6x) I wlasnie o to tez chodzi. FZ8 za 900zl wazacy 350g robil lepsze zdjecia w plenerze niz 40D z tym szklem. Jak ktos ma fortune i chce targac 3kg to ok... Na pewno jakosc bedzie lepsza ale to nie dla mnie... Dla przypomnienia FZ8 ma stabilizowane optycznie (ruchoma soczewka i zyroskopy) 36-432mm F2.8-F3.3 praktyczie idealnie ostre w calym zakresie. Troche mieknie na max tele. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 01.07.2010 o godz. 18:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2007 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
ponieważ jestem leń od urodzenia
powiedz mi Sobrusie jeden, jak wyglądają zdjęcia w auto w Panasonocach bo nie dla mnie te autofocusy, iso i inne trudne rzeczy ![]() chciałem kupić FZ38, ma on sensowne auto ![]() i jak wyglądają fotki na maxymalnym zoomie.
![]() |
#2008 |
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Mam FZ38 od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony z tego aparatu. Mogę podesłać jakieś przykładowe fotki w wolny czasie tylko jakie ekspozycje Cię interesują?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2009 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jak ustawiłeś full auto, nie pomyślałeś, to i mogło tak zrobić. Co do ostrości - z jaką rozdzielczością Twój super-ostry Panas zdjęcia zapisuje (dpi)? Z jaką rozdzielczością lustrzanka, którą robiłeś? Weź to do wspólnego mianownika sprowadź, wyostrz, porównaj nie tylko ostrość, bo to jeden z wielu parametrów i pokaż te różnice. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2010 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
no np. fotki z maksymalnym zoomem przy słabym oświetleniu, auto oczywiście.
![]() |
Tagi |
aparat, filtr |
|
|