![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#2521 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A dlaczego miałby nie służyć do filmów?
Kręci, w dodatku na poziomie kamer wielokrotnie od niego droższych. Bezlusterkowce kręcą filmy na poziomie kamer za $3000. Budowa cyfrowego aparatu i kamery jest w zasadzie identyczna. Kamerę dostajemy gratis. Funkcjonalność wideo nie kłóci się z aparatem, jeżeli nie ma lustra. W lustrzance trzeba się go na chwile pozbyć (podnieść lustro) i przełączyć na kontrastowy AF. Ale ostatnio coraz częściej do filmów wykorzystuje się także lustrzanki, a ich możliwości rosną. Można powiedzieć że lustrzanki nabywają niektóre cechy kompaktów (np. kontrastowy AF). Mój brat kręci czasem Canonem 50D z Magic Lantern i jakość jest powalajaca ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.07.2012 o godz. 11:22 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2522 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Raczej odwrotnie
![]() I generalnie tak - bo tak jest (poza nielicznymi wyjątkami, o których wspomniałem - oczywiście, każdy ma inne potrzeby i tym samym inaczej postrzega wady i zalety każdego segmentu) Cytat:
![]() |
![]() |
#2523 | |
Jukebox Hero
Cytat:
![]() Co do LX5 vs lustro - pomijając że porównywanie jest bez sensu bo to dwa inne światy - o ile w przypadku matrycy jest dokładnie jak mówisz o tyle w przypadku optyki jest dokładnie na odwrót. LX5 zjada kit Canona na śniadanie (mam 2 takie kity 18-55), a kitowe światło F3.5-F5.6 pożre większość zysku z większej matrycy. Oczywiście nie pożre właściwości fizycznych - np ładnego rozmycia tła, niedostępnego w kompakcie, ale zdjęć 24mm też nie zrobi... Ponadto trzebaby raczej porównać EOSa 550 bo LX ma już dwa lata. edit: żeby kitem zrobić ostre zdjęcia z ostrymi brzegami kadru należy zejść z przysłoną do powiedzmy F8, minimum F5.6. To znaczy że będziemy robić zdjęcia najczęściej w zakresie ISO400-ISO1600. Podczas gdy w LX najczęściej nie opuszczamy ISO80, bo jest ostry już przy F2 z niewielką poprawą przy F3.2. Aż takiej przewagi matryca lustrzanki nie ma i na zdjęciach z lustra też są szumy. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.07.2012 o godz. 12:11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2524 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jest jeszcze dawno już poruszana sprawa, że dla normalnego śmiertelnika niezły aparat kręcący dobre filmy to wygoda, nie trzeba praktycznie mieć drugiego kosztownego odważnika z sobą, a z doświadczenia wiem, że te filmy, szczególnie te długie beznadzieje z wakacji, bardzo rzadko się ogląda.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2525 |
Jukebox Hero
Ja nie uważam ani że kompakt>lustro ani że lustro>kompakt.
Najlepiej mieć oba, zależy do czego. A drugi odważnik wkurza bardzo, to prawda. Przede wszystkim brakuje rąk na obsługę obu i można czasem coś upuścić, albo obwiesić się sprzętem jak Schwarzenegger w Commando i jeszcze zmieniać szkło. Bardzo wygodne gdy np przechodzimy przez wąwóz Samaria, albo po prostu wybraliśmy się na spacer...czy potrzeba nam wtedy ISO pierdylion? Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.07.2012 o godz. 14:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2526 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Poza tym, skoro robisz na tak niskich czułościach, to po cholerę Ci stabilizacja? Robię sobie zdjęcia, odkąd pamiętam, bez stabilizacji. Oczywiście przydałaby się, ale... jakoś żyję z tym. Poniżej niestabilizowany szerokokątny fiszaj za osiem stów podpięty do D200. Szum wyszedł niezły, ale... na wydrukach go nie widać. Brak stabilizacji też nie przeszkadzał. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2527 |
Jukebox Hero
Właśnie po to stabilizacja żeby robić na niskich czułościach
![]() LXem powyżej ISO400 nie ma co iść, bo nie ma potrzeby. Ta czułość wystarcza do zdjęć nocnych z ręki, a jak jest ciemniej to w zasadzie nie ma co fotografować - bo i tak nic nie widać ![]() Przyzwyczaiłem się do stabilizacji, że mam statyw w łapie i zdjęcie 1/3 sekundy to nie problem...bez tego nie kce ![]() Pentaxa nie rozważałem, mamy w rodzinie dwa Canony i dwa Olympusy, szklarnie i osprzęt - więc pewnie kupiłbym coś Canona. Ale najbardziej prawdopodobne jest, że bym kupił Panasonica G3 (ze względu na wymiary i wideo) plus takie coś: http://allegro.pl/adapter-panasonic-...482872310.html (ciekawe czy AF działa, ale pewnie nie). Tylko nie widze potrzeby, poza portretami których nie robie. PS. Fotka świetna, ale ze stabilizacją byłoby pewnie bez szumu ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 15.07.2012 o godz. 00:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2528 |
Jukebox Hero
No i jest LX7.. i po początkowym zachwycie nad specyfikacją mam mieszane uczucia...
na papierze robi wrażenie, jednak mam duże wątpliwości co do jakości sensora i szkła. Widziałem sample na jakiejś ruskiej stronie i szczerze - nie zachwyciły mnie ani troche (ani chyba nikogo kto je widział ![]() Zdjęcia mają CMOSowy posmak którego nie lubię, kolory bez życia, szum nie wydaje się drastycznie mniejszy a redukcja szumu zjada detale. Miejscami normalnie Picasso :/ Są do zassania tutaj: http://thenewcamera.com/?p=11693 Znalazłem na szczęście też sample tu : http://www.ephotozine.com/article/pa...n-review-19706 I one wyglądają na szczęście całkiem nieźle. A sam sensor został..... zmiejszony ![]() ![]() Panasonic zapowiedział też FZ200 z zoomem 24x i stałym światłem F2.8 Leica łamie prawa fizyki ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.07.2012 o godz. 08:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2529 |
the one
CDRinfo VIP
Nowy FZ
![]() Kurde.. a ja cały czas przymierzam się do 150, tylko coś nie chce stanieć... Chociaż jednak (tylko nie pytaj czemu..) zdecydowałem się na SX40 i niewykluczone, że w najbiższych 2 tygodniach go sobie sprawię ![]() (swoją drogą.. nie słyszałeś nic może o jego następcy? Generalnie całość aparatu mi odpowiada, ale jedną rzecz faktycznie mogliby trochę poprawić - ekranik) ----- btw - ojciec ma jakiegoś starego FZ (jednego z pierwszych) - zoom x12 i stałe światło 2.0 na całej długości ![]() ------- btw 2 ![]() Na Fotopolisie jest już też kilka sampli z LX7 i prezentują się w sumie zupełnie nieźle. Jak na kompakt plastyka obrazu robi bardzo pozytywne wrażenie.
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 18.07.2012 o godz. 07:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2530 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2531 |
Jukebox Hero
Były były, np FZ20. Ale to było oczywiście F2.8.
Myślałem ze te czasy odeszły wraz z wyścigiem na długość zooma. Mam nadzieje jednak że FZ200 nie dostał w związku z tym sensora wielkości główki od szpilki... Są już sample LX7 na Imaging Resource, właśnie paczam ![]() edit: LX5 i LX7 idą w zasadzie łeb w łeb...ciezko powiedziec który lepiej... raz jeden raz drugi...więc jednak nic chyba nie zepsuli, a nowy ma F1.4 i 1080p60 ![]() Jeżeli jednak chodzi o jakość obrazu to o poprawie raczej mowy nie ma. Sony RX100 jest klase wyżej. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.07.2012 o godz. 08:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2532 |
the one
CDRinfo VIP
A cenowo LX to ma być 1500-2000, 2-3 tys., czy >3000?
Bo RX gdzieś widziałem wstępną cenę 2999zł ...
![]() |
#2533 |
Jukebox Hero
Pojęcia nie mam, ale nie powinien być droższy od LX5.
Podejrzewam $499 lub mniej na starcie, co by sie przełożyło na cenę rzędu ~1800zł. Optyka LX7 jest chyba nawet nieco ostrzejsza od piątki (ponoć dzięki nowym soczewkom ED). Generalnie więc chyba udana poprawka, ale za mało zebym myślał o zmianie. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.07.2012 o godz. 09:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2534 |
the one
CDRinfo VIP
No to za tyle to byłaby całkiem niezła oferta - poważna alternatywa dla S100 (pod wieloma wzgledami lepsza, pod kilkoma gorsza..). Ale coś obawiam się ceny sporo powyżej 2, a możę i 2,5 tys. Bo coś tak ostatnio te lepsze kompakty lubi się cenić..
Przy okazji - mam właśnie propozycję nowego SX40 za ok 1100 zł, ale sprowadzonego ze Stanów. Podobno serwis Canona honoruje dowody zakupu z zagranicy (czego nie udało mi się potwierdzić na internecie). Ale pomijając już gwarancję, czy poza różnicą w ilości klatek na sekundę w filmach (nawet nie wiem, czy u Canona też - na pewno w Panasonicu) są jeszcze jakieś różnie między US a Europą?
![]() |
#2535 |
Jukebox Hero
LX7 nie jest alternatywą dla S100, to inny segment
![]() Sensor podobny ale klasa wyżej, konkurentem będzie Canon G13. Podobno ma się pojawić. Różnic poza video chyba nie ma, przynajmniej nic o tym nie wiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
aparat, filtr |
|
|