![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#2851 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
z marudzenia malkontenta
mam nowe, duze auto z ktorego jestem zadowolony potrzbuje jednak drugie, tylko na dojazdy do pracy wiec najlepiej tanie - tanie w zakupie, tanie w eksploatacji mysle o kwocie kilku tysiecy zlotych i tu pojawiaja sie watpliwosci: - moge kupic okolo 10-letnie male auto ze sporym przebiegiem - jednak male silniki i spore przebiegi to zwykle sa po prostu gigantyczne klopoty, czesto niespodziwane takze zawieszenia malych aut i inne uklady lubia nawalac (pisze o wiekowych uzywakch), sa po prostu gorsze niz w duzych w dodatku brak np ABS w tego typu autach - moge kupic ciut drozej ciut mlodsze auto - wtedy trzeba je ubezpieczyc (AC dodatkowo by wypadalo), jest szansa, ze pojezdzi dluzej - moge kupic auto pelnoletnie za psie pieniadze, za to duze, z ABS, o duzym przebiegu wieksze silniki zwykle dobrze znosza spore przebiegi i tu raczej nie powinno byc niespodzianek ceny tez niskie tylko to sa zwykle zajezdzone i zniszczone auta naprawy drobne zwykle tanie, ale te powazniejsze sa po prostu nieoplacalne generalnie mi sie nie spieszy, czekam na dobra okazje - np 2 tygodnie temu ogladalem za rowne 10 000 Toyote Avensis 2.0 diesel, przebieg 180k rok 2001 mocno walnieta pare lat temu, zrobiona, jezdzi, ale jakos po przejazdzce zaden magik ani ja sam nie mogl polecac tego auta (halasy w zawieszeniu po walnietej stronie, dziwne sprzeglo) - pozniej 2003 cinkus przebieg 205k, super zadbany, pierwszy wlasciciel, full historia, silnik 900 - na na takie auto taki przebieg to ksiega rekordow ginesa (ponoc na znajomym serwisie Fiata, jak mieli Tipo z przebiegiem kolo 250, to sie caly serwis zbiegl powiedziac! taka to byla niesamowita historia!), wiec pas, mimo, ze cena to 2800 dzis mam potezny dylemat - Mazda 626, 1.8 gaz, 1993, 265k przebiegu, lekka rdza, auto mocno zniszczone wewnatrz, bagaznik w stanie tragicznym, deska zdejmowana wieloktornie przez milosnika tuningu obtycznego (poobtykal to biedne auto - ledy, swiatelka, naklejki...) super wyposazenie (to akurat totalnie niewazne), skrzypienie w tylnym zawieszeniu, silnik na moje amatorksie ucho igla auto prowadzi sie lepiej niz wiele nowych! cena dla mnie 3k po totalnych ogledzinach (znaczy sie beda zrobine w moim warsztacie w tej cenie), jak nie wezme to jest nastepny w kolejce, auto stoi w komisie, poprzedni wlasciciel (rozmowa PO SPRZEDAZY!) polecal je i teraz nie wiem... co sadzicie? wiadomo - jak na ogledzinach cos nieciekawego wyjdzie, to pas latwy ale jak bedzie wszystko OK? pakowac w pelnoletnie juz prawie auto? jak sie zepsuje, to juz tylko na zlom... z drugiej strony to japoniec - powienien jeszcze pohulac...no i ten gaz...
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 12.03.2010 o godz. 23:28 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2852 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Ja ci powiem, jak ja bym zrobił.
Do takich celów, znaczy tłuczenia do roboty czy do sklepu po piwo, kupiłbym własnie jakiegoś cinkusia. Ten z przebiegiem ponad 200k to faktycznie rekordzista, ale jeśli reszta zadbana, to bym brał. Cena śmieszna w sumie, a jak silnik padnie, to za podobnie śmieszne grosze zrobisz wymiankę i jeździsz dalej. Jeśli te km zrobił w trasach i oleje były wymieniane jak pan bóg przykazał, to jest szansa, że ten silnik jeszcze się pokula. Praktycznie każda naprawa to niewielkie pieniądze, dużo jesteś w stanie sam nawet zrobić/wymienić. Moja kobita ma takiego (starszego, też 900ccm) i, o dziwo, nic w tym specjalnie się nie dzieje. Nic lepszego nie trzeba, wierz mi ![]() Każdy nie nasz, a zwłaszcza japoniec, jak się zepsuje to już wkładasz konkretną kasę, albo kasujesz gada. |
|
|
|
|
|
#2853 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Szukaj Seicento od 2000 roku, to są auta moim zdaniem nie do zajechania... szukaj wersji z silnikiem 1.1, spokojnie na tym pojeździsz, a wydasz nie dużo
|
|
|
#2854 |
|
Author
Zlotowicz
dobrze prawicie, tylko ja juz troche rozbestwiony jestem
jak wsiadam np do NOWEGO Colta, to klne, z RAV4 to uciakac chcialem, taki to badziew! a ludzie kredyty biora, zeby takie gowna kupowac ![]() no nic - jeszcze pare dni na decyzje mam Mazda na razie jezdzi znajomy (pozyczyl od wlasciciela firmy) i poleca je drugi kolega ustawil sie w kolejce za mna do auta ![]() jeszcze pohulam w tygodniu co tam stoi (musze obezjzec tego seiko, jezeli jeszcze jest ) i sie zobaczygaz tez kusi - jakby na to nie patrzyc, to na dojazdach do pracy tylko jest sie z poltora kafla do przodu rocznie (w stosunku do takiego samego uzywania benzyny - dwa lata i auto sie zwraca (koszt to 3k, instalacja w cenie) przy zalozeniu, ze sie nie rozleci po drodze
|
|
|
|
|
|
#2855 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Na małym autku gaz nie ma sensu. Znaczy jak już ma, to niech sobie ma, ale zakładać i płacić za to bez sensu.
Andzi cinkus pali 5 w trasie, koło domu 7....mnie on w trasie pali 7/100 ale ja oczekuję po nim rzeczy dla niego trudnych.Te 1100 są wyraźnie żwawsze (możesz się zdziwić), ale silniki mniej elastyczne, tzn trzeba więcej biegami mieszać. Spalanie niewiele większe niż 900. Nie bierz tylko pod uwagę 700, to pierdaki którymi nie da się jechać. Każde stare auto ma prawo się psuć, a w tym koszty napraw są prawie pomijalne |
|
|
|
|
|
#2856 |
|
Author
Zlotowicz
nie mam zamiaru zakladac gazu da zadnego auta
![]() po prostu w tej Mazdzie juz jest i to tez kusi - dosc znacznie ![]() qrde - nie wiem tez bylem zwolennikiem kupna drugiego auta malego tylko te problemy cenowe... mam paru znajomych co to sie zawdowo zajmuja uzywkami ciezko konkrety z nich wydobyc choroba zawodowa jakas ![]() w kazdym razie nie polecaja malych tanich gratow, bo to to rozleciez sie niby moze w kazdej chwili (albo kosmiczne przebiegi, albo powypadkowe, albo drogie) ja kupowac nic drozszego nie chce z drugiej strony co do szukania niezaleznie to tez unikam - wiele aut przechodzilo przez wycene u nas i sie nasluchalem sam tez z Polo juz raz wtopilem (i potem kolejna osoba, ktora tez kupowala oczami a nie glowa)wiec dodatkowym ograniczeniem, ktore sam sobie postawilem to auto z komisu przy mojej firmie (niezalezna ocena, czesto mozliwosc pogadania z ex wlascicielem jak juz ma papiery i siano w rece, ze auto sprzedal) mysle, ze w pon, wto przepuszcze mazde przez diagnostyke, przejade sie jeszcze seikiem dla porownania, zobaczymy... |
|
|
|
|
|
#2857 | |
|
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Sam mam możliwość czasem popracować w firmie ściągającej autka z zachodu (południa??) - często ściągają jakiegoś rozbitka i drugiego dawce... potem jest składak. Do roku to ma szanse być całkiem sprawnym produktem. Ale potem lepiej nie mówić co się dzieje z samochodem. najlepsze motywy są jak samochód zostawia 3 (TRZY) ślady - kiedy jedna ćwiartka zaczyna uciekać najlepsze że podpisują barany w umowach że w pełni są świadomi staniu auta i nie będą dochodzić roszczeń z tego względu. Nie wiem jak dokładnie to zostało napisane, ale wiem że w sposób balansujący na granicy prawa, wykorzystujący wszystkie możliwości. Wiem jak łatwo zrobić auto, że będzie wyglądać jak nowe. Pomiar grubości lakieru - nie wierzcie w to, teraz szpachluje się szpachlami z dodatkiem metali (na wierzchu po warstwie zwykłej) na stacji stan techniczny dobrze zbadać, czasem dać w łape 50zł pracownikowi który robi, aby dobrze się przyjrzał. o dziwo wychodzi więcej rzeczy wtedy na jaw. i jedz na jakaś dalsza stację niż proponuje sprzedający - często jest umówiony. |
|
|
|
|
|
|
#2858 |
|
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
W nie za długim czasie będę rozglądał się za kupnem czegoś do jeżdżenia do roboty
50km.w jedną stronę w tym ok.5 km.drogi gruntowej ,która teraz po zimie jest tragiczna .Samochód ma być ekonomiczny i bezawaryjny-ma mnie przewieźć od punktu A do B więc nie potrzebuję bajerów itp.Mogę wydać tak z 10tys. ale im mniej-tym lepiej.Asfaltu szybko się nie doczekam więc szkoda dobijać coś lepszego.Jeżeli benzyniak - to coś z małym silnikiem-a jak duży silnik to diesel ,gazu nie chcę,miałem kiedyś instalację w fiacie 125p-nie narzekałem ,ale jest mała różnica benzyny i oleju więc nie ma co zawracać sobie głowy. ![]() Po komisach jeszcze nie chodziłem,na razie odwiedziłem jeden wirtualnie w mojej okolicy , i wstępnie ''wpadły mi w oko'' ![]() Mazda626 97r. 2.0 D 5.400 Mitsubishi Galant 94r. 2.0 D 7.500 Opel Corsa 94r. 1.2 B 6.500 Peugeot 306 98r. 1.4 B 7.000 Volkswagen Polo 96r. 1.9 D 7.500 (nie podoba mi się kolor) Fotki i inne autka są tu: http://www.autohala.pl/ No i czekam na Wasze opinie na samochodach zbytnio się nie znam miałem:fiat 125p,fiat 126p,syrena R20,dacia 1300,golf 3,tarpan
|
|
|
|
|
|
#2859 | |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
Byle była Made In Japan (a nie UK).
|
|
|
|
|
#2860 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Nie pchałbym się w samochód starszy niż 10-letni. Dobrą Corollę E11 poniżej 10k zł ciężko będzie znaleźć, ale gdyby się udało...
Nie za bardzo rozumiem tego podejścia - mała benzyna, albo duży diesel. Ok, ze spalaniem rozumiem - podobnie. Ale jeśli chodzi o awaryjność, to dwa końce skali.
|
|
|
#2861 |
|
Author
Zlotowicz
masz podobny dylemat jak ja
![]() to poddam Ci jeszcze jeden element pod rozwage, ktorego sam wczesniej nie uwzglednialem i dzis dopiero, gdy mialem klepnac auto (ta Madzie 626 o ktorej byla mowa powyzej) kolega mnie uswiadomil UBEZPIECZENIE wiesz, jakie sa chore stawki na starsze auta? samo OC na ta Madzie przy 40% znizkach wyszlo mnie kolo 1000 za caly pakiet (AC+OC+NW+ZK+...) na moje podstawowe auto place kolo 1400 q chore a propos duzych diesli i malych benzyn i awaryjnosci - przy autach z lat 90' duze diesle byly faktycznie pancerne, wiec to dobry wybor male benzyny im mlodsze tym lepszej konstrukcji zalezy tez co - fiata z przebiegiem 200k omijam szerokim lukiem, madzia 265k to maly przebieg warto tez myslec - widzialem oferty typu Cronos z polowy lat 90' z przebiegiem 85k... jak ktos kupuje Cronosa to chyba rocznie tyle kula ![]() dzis odzucilem Madzie 626 z 93' - jak jestes zainteresowny, to stoi w Poznaniu (edit: dobra - skoros z okolic Elku to nie jestes ), po przegladzie robionym przez mojego znajomego w ASO, moge Ci da liste rzeczy do zrobienia, ma gaz (kozystac nie musisz) i jeden z najekonomiczniejszych silnikow benzynowych z tamtych lat, wyposazenie full wypas, stan optyczny ponizej sredniejsam bym ja wziol, gdyby nie ubezpieczenie - nie mam zamiaru tyle placic za auto do dojzdow do pracy...
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 18.03.2010 o godz. 00:04 |
|
|
|
|
|
#2862 |
|
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
Właśnie-kupić coś nie problem
gorzej jak trafi się jakiś awaryjny sprzęt Nie wiem jak to teraz jest z tymi ubezpieczeniami- ja mam 70% zniżki ostatni ''samochód'' jaki miałem to był maluch 3lata temu zły nie był , ale jeśli chodzi o eksploatacje to nie nadaje się na zimę z racji ogrzewania,bo po śniegu idzie dobrze Mógłbym ostatecznie wziąć nawet jakiegoś ciękusia lub ticka ale nie wiem czy nie były by za słabe na ten odcinek 5km gdzie trzeba dojechać do asfaltu Teraz obecnie ''jeżdżę'' golfem 3 młodszego brata (zrobił 2 lata temu prawko) ale on opuszcza ''rodzinne gniazdo''tak więc muszę coś kupić na dojazd do pracy-w golfie na naszych dziurach to tylko siada zawieszenia a z resztą jest ok' Kiedyś jak więcej ludzi miało pracę to był pociąg-na stacje mam 900m ale rano to jest tylko szkolny 7.10 więc do pracy za późno . Pozostaje PKS tylko aby nim jechać trzeba dojść na przystanek 5km latem to spacerek,zimą nie lada wyczyn
|
|
|
|
|
|
#2863 |
|
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
właśnie
, gofry i polówki z tamtych lat są dobre a raczej były bo znalezienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem ,części tanie jak blacha ok i nie były to przystanki autobusowe to może szukać coś z tego segmentu
|
|
|
|
|
|
#2864 |
|
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
Nie myślałeś o astrze?
|
|
|
#2865 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Jak masz zamiar jeździć te 5 kilometrów do PKSu, to zapomnij o dieslu, bo się w zimie nie rozgrzeje nawet i palił wcale mało nie będzie. Jak już na miejsce, to można myśleć...
Do wożenia własnej osoby do pracy tylko, to chyba trzeba szukać jakiegoś Seicento z w miarę małym realnym przebiegiem... Wszystkie okazje, szczególnie takie z internetu, to kaszana. Kumpel sprzedawał Fiata Punto, rzęcha po przejściach, jak dał ogłoszenie wieczorem, to już w nocy dzwonili handlarze, a o świcie go kupili za realną niską cenę, potem na pewno poszedł jako super bryczka.
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 17:39 |
| Czym się zajmuję, co robię? | czechoj | Off topic | 93 | 18.01.2022 00:15 |
| Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 24.01.2019 00:37 |
| Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |