Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czym sie rożni manta Emperor 2 od 3? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-sie-ro-ni-manta-emperor-2-od-3-a-59365/)

Mich@ł 03.12.2005 18:02

Cytat:

Napisany przez rosol
Jesli bedziesz mial film zakodowany z dzwiekiem 5.1 badz orginalny film DVD ze sciezka dzwiekowa 5.1 to oczywiscie ze uzyskasz potrzebny efekt. Jesli jednak wlozysz DivX'a z dzwiekiem stereo... raczej takie glosniki Ci sie nie przydadza i bedziesz musial kupic sterownik dzwieku surround.

Czyli przy oglądaniu filmu stereo jak będzie się zachowywał dźwięk? Wykorzysta tylko 2 głośniki, a reszta będzie głucha, czy podzieli dźwięk równomiernie? Oczywiście mówię o sytuacji bez żadnych dodatków, sam DVD + głośniki 5.1 :)

rosol 03.12.2005 17:59

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Sam jednak przymierzam się do kupna jakiegoś obsługującego QPEL i GMC. Jednak mam pewne wątpliwości jeśli chodzi o jakość dźwięku. Czy jak kupię odtwarzacz Prince 2 + głośniki 5.1 np TE , to czy uzyskam dźwięk Surround, czy będę potrzebował dodatkowego wzmacniacza/amplitunera (niepotrzebne skreślić ;) )... Nie chcę wydać zbyt dużo kasy na sprzęt, a chciałbym uzyskać możliwie jak najlepszy efekt w cenie max 450zł (za całość :) )

Jesli bedziesz mial film zakodowany z dzwiekiem 5.1 badz orginalny film DVD ze sciezka dzwiekowa 5.1 to oczywiscie ze uzyskasz potrzebny efekt. Jesli jednak wlozysz DivX'a z dzwiekiem stereo... raczej takie glosniki Ci sie nie przydadza i bedziesz musial kupic sterownik dzwieku surround.

Mich@ł 03.12.2005 17:23

Cytat:

Napisany przez Smartek
kup xboksa to sie odrazu pobawisz..
tam czcionke mozesz zrobic nawet na caly ekran OTV :P
pozdro ;)

Muszę się doczepić, ale nic nie wniosłeś do tematu.. Ostatnio w każdym temacie o odtwarzaczu DVD wchodzisz z XBOX-em. Jeśli ktoś pytałby o XBOX-a, to ok. Ale jak się pyta o konkretny odtwarzacz DVD, to takie uwagi są "trochę" nie na miejscu.

Ostatnio miałem styczność z Emperorem 2 i powiem, że jest całkiem niezły. Filmy DVD/DivX odtwarza płynnie. Powiększanie czcionki (według mnie) odbywało się na zasadzie pogrubiania jej. :) Ale ogólnie odtwarzacz fajny ;)

Sam jednak przymierzam się do kupna jakiegoś obsługującego QPEL i GMC. Jednak mam pewne wątpliwości jeśli chodzi o jakość dźwięku. Czy jak kupię odtwarzacz Prince 2 + głośniki 5.1 np TE , to czy uzyskam dźwięk Surround, czy będę potrzebował dodatkowego wzmacniacza/amplitunera (niepotrzebne skreślić ;) )... Nie chcę wydać zbyt dużo kasy na sprzęt, a chciałbym uzyskać możliwie jak najlepszy efekt w cenie max 450zł (za całość :) )

rosol 03.12.2005 14:26

Polecam Emperora!! Kumpel ma ver 1 i uaktualnia oprogramowanie jak tylko wyjdzie nowe. Jest tam rowniez regulacja napisow. Naprawde polecam ten odtwarzacz szczegolnie najnowsza wersje ktora obsluguje kompresje QPEL. Teraz tylko czekac 4 wersji ktora bedzie mogla odtwarzac RMVB :D

Smartek 03.12.2005 13:41

kup xboksa to sie odrazu pobawisz..
tam czcionke mozesz zrobic nawet na caly ekran OTV :P
pozdro ;)

andrzejj9 03.12.2005 10:05

Cytat:

Napisany przez Maciej

Wygląda nieźle, ale nie rewelacyjnie - chodzi mi głównie o napisy, bo zmiana wysokości i koloru nic nie pomoże jeśli czcionka będzie po prostu za mała.. W Emperorze 2 można było (w ograniczonym zakresie, ale jednak) regulować jej wielkość i to interesuje mnie najbardziej.

Ale, pytanie też, jak wygląda sprawa możliwości ewentualnych ingerencji przyszłym oprogramowaniem, bo w poprzednich modelach (przynajmniej Emperorze) to była duża zaleta i nawet wady początkowe można było szybko usunąć..

Na razie ściągnąłem instrukcje i poczytam jeszcze, co w niej jest. Ale samemu urządzeniu nie mówię nie, tylko chciałbym poznać więcej szczegółów :)

Maciej 03.12.2005 09:41

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A przy okazji - miałem założyć osobny temat, ale może przyłączę się do tego - czym różni się Prince I od Prince II i generalnie czy ten ostatni to dobre urządzenie?

W przyszłym tygodniu w Macro będzie za niecałe 200 złotych i bardzo poważnie się zastanawiam nad sprawieniem go sobie. Co prawda mam już w domu odtwarzacz DVD, ale odstąpiłbym go rodzince, a sobie wziął tego. Podstawowa rzecz, na której mi zależy to poprawne odtwarzanie Divx-ów z prawidłowym wyświetlaniem napisów (również w txt i najlepiej jeśli nie muszą mieć tej samej nazwy co plik filmu) i możliwość regulacji tego wyświetlania (żeby nie była to czcionka 8, której nie widać już z 3 metrów..). No ale jakość obrazu i przede wszystkim dźwięku również nie jest bez znaczenia..

Warto?

hm...myśle, że warto - http://www.manta.com.pl/produkty.php?id=1227&lang=pl

andrzejj9 03.12.2005 09:22

A przy okazji - miałem założyć osobny temat, ale może przyłączę się do tego - czym różni się Prince I od Prince II i generalnie czy ten ostatni to dobre urządzenie?

W przyszłym tygodniu w Macro będzie za niecałe 200 złotych i bardzo poważnie się zastanawiam nad sprawieniem go sobie. Co prawda mam już w domu odtwarzacz DVD, ale odstąpiłbym go rodzince, a sobie wziął tego. Podstawowa rzecz, na której mi zależy to poprawne odtwarzanie Divx-ów z prawidłowym wyświetlaniem napisów (również w txt i najlepiej jeśli nie muszą mieć tej samej nazwy co plik filmu) i możliwość regulacji tego wyświetlania (żeby nie była to czcionka 8, której nie widać już z 3 metrów..). No ale jakość obrazu i przede wszystkim dźwięku również nie jest bez znaczenia..

Warto?

Maciej 03.12.2005 08:56

E2 ...http://toya.net.pl/~piotrza/tech.html
E3 ...http://reklar.ovh.org/html/dane_techniczne.html

Jabba the Hutt 03.12.2005 01:27

DVD 011 Emperor III - Odtwarzacz czytający kodeki takie jak QPEL i GMC. Ponadto, prócz standardowych już dla odtwarzaczy plików DVD, VCD, MP3, CD, SVCD, HD-CD, CD-DA, JPEG i KODAK Picture CD oraz płyt DVD, DVD +/-R, DVD+/RW, CD-ROM, CD-R i CD-RW, urządzenie czyta formaty DivX i bliźniaczy XviD, oraz wyświetla polskie teksty napisów w najpopularniejszym formacje .txt. Ponadto obsługuje dźwięk 5.1. Wszystkie funkcje dostępne z pilota. Odtwarza filmy ze wszystkich stref.

DVD 011 Emperor III:
czyta pliki .txt (TMPlayer, MicroDVD), .srt, .sub,
umożliwia odtwarzanie plików muzycznych (CD, MP3, WMA)
pozwala na przeglądanie zdjęć (JPEG w RGB, Kodak Picture CD)
posiada polskie MENU oraz OSD,
posiada 2 pozycje i 2 kolory (biały i żółty) napisów do formatu DivX i XviD
umożliwia programowanie kolejności odtwarzania filmów oraz muzyki

Jabba

roman01 02.12.2005 23:19

Czym sie rożni manta Emperor 2 od 3?

Czym sie rożni manta Emperor 2 od Empreror 3 ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:49.