![]() |
mozna refresh, ale stracisz na starcie kilka cykli (to akurat nie probilem) i kilka dni życia (to juz większy).
Jeżeli zawsze bedziesz ładować poprzez "discharge" to tym samym przez cały czas będziesz robił małego refresha. Refresh to nic innego jak cykliczne ładowanie i rozładowywanie i nie ma chyba przeciwwskazań, aby większość rozładowania wykonał aparat ;) Ale jeżeli potrzebujesz od razu max pojemności to tak, na pewno warto. Bo leżenie w sklepie dobrze na kondycje nie wpływa. |
Wystarczy ze dasz Discharge 100mA zamiast od razu Charge i nie bedziesz potrzebowal refresha dlugo. Wtedy nawet jak masz aku uzywane w komplecie i nierowno rozladowane naladujesz je do pelna.
|
Ok, czyli wystarczy Discharge.
Swoją drogą akumulatorki ładują się od wczoraj, dwa już skończyły na około 2200 mAh, natomiast dwa doszły już do 2640 i idą dalej. Wiem, że to niekoniecznie musi się przekładać na pojemność, ale jak na 2000 mAh to i tak chyba dość sporo. |
Trzeba liczyć że max 70% z tego to pojemnosć. Sprawność ładowania nie jest tak wysoka jak przy li-ion i wynosi mniej więcej właśnie z 60-70%.
Ale z akku 2,0Ah może 2,1 a nawet 2,2 realnej pojemności czasem uda sie uzyskać. A równie dobrze moze być 1,8 ..loteria. |
hmm.. może nie wszystkie cztery, ale jeden akumulatorek jednak o nieskończonej pojemności chyba mam.. Na razie 3,24 Ah i rośnie ;)
|
Cytat:
Tak naprawdę funkcja testowania też nie jest miarodajna jeżeli chodzi o stan akumulatorów. Najlepiej naładować, poczekać kilka dni i sprawdzić, ile akumulator odda jeszcze prądu. Funkcja test najpierw doładowuje aku a potem od razu je rozładowuje i pokazuje pomiar rozładowania. A zużyte aku potrafią mieć całkiem sporo tuż po naładowaniu, ale w kilka dni ta energia ulega zniknięciu. Wbrew tradycyjnej zasadzie, że trzeba ładować natężeniem nie więcej niż 1/10c twierdzę inaczej. Ładowarki impulsowe przy wyższym natężeniu wcale tak bardzo nie szkodzą aku a jak mają jeszcze zabezpieczenie przed przegrzaniem, to ja używam i polecam ładowanie stopień wyżej. Mam też wrażenie, że przy ładowaniu 200mA procesor nie potrafi tak dobrze rozpoznać stopnia naładowania aku i je nieco przeładowuje (objaw właśnie taki, że "upycha" więcej, niż powinien). Przy 500mA nie zauważyłem czegoś takiego. Przy wyższym natężeniu precyzyjniej określa stopień naładowania aku i kończy ładowanie co jest korzystne dla żywotności aku. |
Przy większym prądzie akumulator wcześniej wykazuje wyższe napięcie (niezależnie od typu NiMH czy inny), przez co upycha w niego nieco mniej prądu.
Zależy więc jak patrzeć - albo na mniejszym upycha trochę za dużo albo na większym troche za mało ;) Z moich obserwacji BC700 upycha na 200 i 500 praktycznie tyle samo (choć dokładnych testów robić mi sie nie chciało). 500 jest najzupełniej OK, ale jak nie musze to nie używam. Chociażby dlatego, że jestem leniwy i nie chce mi się klikać ;) Tak czy inaczej ładowarka raczej nie przeładuje akku. Naładowany akku doznaje lekkiego spadku napiecia i to jest zazwyczaj sygnałem dla ładowarki, że to koniec (ładowarka typu delta-V). |
To jak traktować to 3,27 Ah :>
(do tylu ostatecznie doszło) |
Cieżko powiedzieć, skuteczność ładowania również sie waha. Jeżeli ogniwo ma duży opór wewnętrzny, to będzie sie grzać a nie ładować.
Ale tak na oko to właśnie powinno być nieco ponad 2Ah w rzeczywistości. |
Jak będę miał kilka dni na zablokowanie baterii to z ciekawości wrzucę na test i zobaczę, jak naprawdę wypadają.
|
Kupiłem akumulatorki Tronic w Lidlu, rozmiar AA i AAA.
AA po pierwszym ładowaniu i rozładowaniu pokazują ok. 1000 mAh z deklarowanych 2500... AAA po odświeżaniu na BC-700 mają ok. 750-800 z deklarowanych 900 mAh. Jak ładowarka zakończy pracę z AAA wrzucę na odświeżanie AA... |
Cytat:
Dzisiaj ładowałem nią 4 akku (program 500) po jakiś 3 godzinach zaczęła piszczeć, coś jakby piezo rozładowywało kondensator - hałas jednostajnie cichnący. Co się dzieje ? |
Pewnie szlag ją trafił.
Ja mam teraz problem inny, bo telefon zabił mi 2 akumulatorki AAA Duracela, nie dadzą się odratować w BC-700, teraz pytanie, czy jak kupię nowe, to ta słuchawka zrobi z nimi to samo? Chyba lepiej ją wywalić... |
wywalić, szkoda akku :taktak:
|
Sprawdź co zrobi na bateriach.
Może te aku padły tak same z siebie... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:12. |