![]() |
:piwko2: do obiadu.
|
Nie. Teraz :piwo:
|
Tak.
:kawa: |
Owszem. :taktak:
:kawa: |
Pora na :kawa:
|
U mnie, to melioracje tylko gdzieś w zaniżonych łąkach, nawet nie wiem czy drożne mają. Normalnie gleby piaszczyste i suche, więc woda z deszczu wsiąka sobie i gdzieś tam idzie to wód gruntowych. Ten poziom jest teraz, jak widzę u siebie, dość wysoki, ale to z czasem się w głębi rozejdzie. Teraz też miała być burza, trochę pobłyskało i pogrzmiało, a nawet powiało i pokropiło...i pewnie rozejdzie się po kościach. Ja na podwórzu cały czas wodę mam :D
To cóż, trzeba coś zadać :piwo: |
@KaiQ
U mnie na szczęście do lustra wody w Bugu jest ponad 9 metrów, zatem nie ma żadnego ryzyka podtopienia. Kiedyś tak budowano, że wszelkie osiedla planowano w miejscach bez żadnego ryzyka. Natomiast obecnie co najmniej kilka - kilkanaście domów powstało na obszarze potencjalnie zagrożonym i to mimo tego, że ukształtowanie terenu sprawia, że trzeba się postarać, żeby budować w niebezpiecznym miejscu. Trzeba celowo nie kupić ziemi na terenach do tego przystosowanych i wleźć w dolinę Bugu. Cóż, działek wyżej skolko ugodno, ale te w dolinie, choć nieliczne, to obszerne i tańsze... Ten rok nas nie rozpieszcza, to bardzo dobrze, że pada, ale to już podchodzi pod hydrologiczną klęskę urodzaju. Natomiast w wielu okolicach widzę pozytywne zmiany - nie udrażnia się celowo wielu kanałów melioracyjnych, pozwala na odtwarzanie czy wręcz aktywnie odtwarza niektóre tereny podmokłe - to wszystko na razie raczej na małą skalę, ale dobre i to. No to :kawa: |
:kawa:
Lać nie przestaje, wkrótce urosną nam płetwy. :szczerb: |
:piwo:
|
Od wczoraj mam imprezkę w stylu RETRO... brak zasięgu jakiejkolwiek sieci, brak prądu a przez to i światła. Jeszcze chwila i zawartość zamrażarki trzeba będzie konserwować starożytnymi metodami. Mam i tak dobrze, sąsiadów podtapia a kilka kilometrów dalej zalewa.
Cudem telefon podładowałem. |
Po kilku całych wczoraj przy grillu. :piwko2:
:kawa: poranna przy ulewnym deszczu za oknem. |
Wczoraj tak, dziś jedynie :kawa:
|
Po całym. :kawa:
|
No i jak? Po całym :piwo:
|
Była burza i pioruny też. Jak zjem obiadek to też odpsyknę :piwko2:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:34. |