Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Inicjatywa antyblogowa " CHROŃMY JĘZYK I NORMALNOŚĆ ! " (https://forum.cdrinfo.pl/f5/inicjatywa-antyblogowa-chronmy-jezyk-normalnosc-54888/)

pawelblu 03.08.2005 23:58

Cytat:

Napisany przez raven66
no widzisz, a ja zupełnie odwrotnie - nigdy nie używam w mejlach polskich znaczków, bo miałem wielokroć przykre doświadczenia typu krzaczki albo symbole w stylu &34n8 i wolę nie używać bo wiem jak źle się coś takiego potem czyta
natomiast wszędzie indziej staram się używać, szczególnie jeśli wiem że będzie to dobrze interpretowane - vide forumy różnej maści, komunikatory, strony www
wyobrażasz sobie polską stronę www bez polskich znaków? bo ja nie...
(a na czaty nie wchodziłem od 25 lat i raczej się to nie zmieni... 8 ) bo uważam je za takie samo za przeproszeniem g... jak i blogi - no offence, to tylko moja prywatna opinia)
POZDRAWIAM :piwo:

No widzisz - ja w oficjalnych mailach musze uzywac bo zwykle sa to sprawy ktore mozna okreslic jako 'interesy', a w tych kazdy szczegol jest wyjatkowo wazny (ogonki sa konieczne).

Co do czatow (w zasadzie wlasnie chodzilo mi o IRCa, bo coprawda technologia inna to efekt dosc podobny) bywa ze IRCuje czesciej, czasem rzadziej i nie sa to bynajmniej rozmowy na tematy ktore znalezc mozna na blogach ...

Ogolnie pisanie z ogonkami wymaga ode mnie wiekszego skupienia na formie (np. musze dodatkowo 2 razy przeczytac posta zeby wylapywac pol znaki) i nie uwazam by tutaj bylo to jakos szczegolnie niezbedne ...

ORTy natomiast to naprawde kompletnie inna bajka i mieszanie tych dwoch rzeczy jest IMO nieporozumieniem.

(moze jeszcze IMO tez jest brzydkie - akronim, afe ...)

Cytat:

Napisany przez ed hunter
@Bartez większość tak ma.

ja ponieważ nie przepadam za gg itd, używam żadko, piszę bez ogonków, ale jak pamiętam, bo jak nie to ąęłóśźż... :)

Lepiej pisac bez polskich znakow ale z zachowaniem zasad ortografii 8 )

Bartez 04.08.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez pawelblu
ORTy natomiast to naprawde kompletnie inna bajka i mieszanie tych dwoch rzeczy jest IMO nieporozumieniem.

Dokładnie. Zupełnie inaczej interpretuje się np: szczegol, niż szczeguł. W tym pierwszym przypadku wiem, że ta osoba wie, jak to się pisze i jest ok. A czy to jest szczegol, czy szczegół, to dla mnie żadna różnica :)

Weron 04.08.2005 00:02

Cytat:

Napisany przez *Vojtas*

Smieszna ta strona jest. :)

Nie raz juz sie przejechalem na polskich znakach. Jak mi partycja padla i odzyskiwalem dane to odzyskalem wszystko oprocz plikow gdzie byly w nazwie polskie znaki. Jak ostatnio przenosilem forum z serwera na serwer to tez mialem problem z nimi. Teraz jak robie kopie bazy danych to tez nie chca mi sie poprawnie zapisac. A na forum przema jakos nikt nie potrafi odpowiedziec jak temu zaradzic. Dlatego zdecydowanie mowie nie polskim znakom.

Loczek 04.08.2005 00:10

Chodziło o miejsca i sytuacje w, których stosowanie polskich znaków w niczym nie przeszkadza.

Wysyłając meila do osoby w Polsce można, chyba napisać z ogonkami. Tak samo jest z forum. To przecież polskie forum. Tak samo komunikowanie się przez gg.

Partycje, katalogi itp. pierdoły to inna bajka.

Chodzi o treści na polskich forach i stronach.

ed hunter 04.08.2005 00:13

fajnie niech ktoś drugi rzuci kamieniem :)

kto bez winy? :P

pawelblu 04.08.2005 00:14

A co do żółw.pl - ciekawe co na taki adres powie na przyklad lynx. Mam zle przeczucia ...

ed hunter 04.08.2005 00:17

teraz przy braku możliwości edycji będzie widać kto robi najwięcej byków.

ja się nie chwalę ale będę w czołówce. :D

raven66 04.08.2005 00:40

dobra widzę że powoli się robi offtopic w offtopicu i temat schodzi na zupełnie inny tor niż pierwotnie sobie ktoś wymyślił a tym czymś staje się chyba wojna ogonkowcy vs. nieogonkowcy

@Bartez: napisałem moje zdanie - jeśli masz inne, nie zamierzam się z toba kłócić - mi także nie przeszkadza, czy ktoś pisze tak czy inaczej, ja sobie radę dam, a jedynie w czym się nie zgadzamy to fakt, że dla mnie po prostu po polsku jest ładniej
dla mnie... i tyle :piwo:

(ps. jednak ae czy ue to cos zupelnie innego, bo my nie piszemy ae zamiast ą - ale to inna bajka)

@pawelblu: pisząc oficjalne mejle miałem na myśli mejle z roboty, bo tylko takie uważam za oficjalne - i powiem ci że nigdy jeszcze nie miałem nieporozumienia z klientem czy kimkolwiek innym dlatego że nie użyłem polskiego znaczka
co do czatów to chyba się nie zrozumieliśmy - ja nikogo nie osądzam, wypowiadam jedynie swoje zdanie, jeśli natomiast forma lub treść mojej wypowiedzi cię uraziła to oficjalnie przepraszam - nie było to moim zamiarem :piwo:

@ALL: ja osobiście do żadnej utarczki nie zmierzam, jak już kilkakrotnie podkreśliłem, wyrażam jedynie swoje zdanie i szczerze mówiąc, bardzo mało mnie interesuje jak ktoś pisze
ktoś kiedyś napisał (lub powiedział) "prawda jest jak d... - każdy ma swoją" - i tak zapewne jest również i w tym przypadku

tym samym kończę (na dziś, hehe) dyskusję ze swojej strony i życzę wszystkim dobrej nocy

ale jeszcze na koniec taka mała opowiastka, zupełnie bez morału i ukrytych aluzji, po prostu mi się przypomniało:
dawno dawno temu (nie umiem opowiadać bajek, sorry) kiedy w nielicznych polskich domach królowały urządzenia o wdzięcznej nazwie ZX Spectrum ( :serdusz: ) nikt nie myślał o rzeczach typu strony kodowe, strony www, poczta elektroniczna, protokoły, skrętki etc. etc. (a pamięć ich była wielka i całe 48k miała...)
powstawały różne dziwne i śmieszne niekiedy programy, gry na to czarne pudełeczko i czasem nawet co ciekawe autorami ich byli Polacy i po polsku na telewizorni pisało...
i w tym miejscu chcę tylko dodać jeszcze (i już uciekam) że dało się wtedy pokombinować i zrobić z symbolu funta angielskiego literkę Ł a jak zaszła konieczność użycia polskiego ogonka, to się pisało co drugą linię a w starannie wymierzonych miejscach wstawiało się nad lub pod tekstem apostrof lub przecinek, coby zasymulować istnienie znaczka diaktrycznego
zamierzchłe czasy to były, niektórym pewnie kojarzące się jeszcze z początkiem wieku pary i elektryczności, ale chcę tylko powiedzieć, że się dało i się chciało...

to tyle, już nie nudzę :niepow: dobranoc wszystkim!

Weron 04.08.2005 00:40

Cytat:

Napisany przez Loczek
Chodziło o miejsca i sytuacje w, których stosowanie polskich znaków w niczym nie przeszkadza.

Wysyłając meila do osoby w Polsce można, chyba napisać z ogonkami. Tak samo jest z forum. To przecież polskie forum. Tak samo komunikowanie się przez gg.

Partycje, katalogi itp. pierdoły to inna bajka.

Chodzi o treści na polskich forach i stronach.

No tak. Ale napisalem, ze ja mam problem aby zrobic kopie bazy z polskiego forum. Bo zamiast polskich znakow mam krzaki gdy robie kopie, a na forum przema jak do tej pory nikt mi nie udzielil sensownej odpowiedzi jak to zrobic. Dlatego nie uzywam polskich znakow. Malo tego dodam, ze nie chce mi sie wciskac dodatkowo alta. :)
A w ogole wypelniales kiedys aplikacje lub cv w jezyku angielskim?
Jak byk jest napisane. Do not use polish letters. Czy cos w tym stylu.
Owszem jak pisze e-mail w konkretnej, powaznej sprawie to uzywam. A tak to nie i nie bede. To nie jest zaden blad. Tylko swiadome, moje dzialanie i nie uwazam tego za cos zlego, godnego potepienia.

Predi 04.08.2005 00:40

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ale to nie chodzi tylko o forum. Albo piszesz z ogonkami albo bez i ponosisz konsekwencje zwiazane z tym wyborem. Ja uzywam ogonkow TYLKO w oficjalnych mailach/wiadomosciach/publikacjach. W kazdym innym przypadku, w rozmowie na forum/GG/czacie - gdziekolwiek, nie uzywam ich. Krotko mowiac nie uzywam polskich znakow gdzie to tylko mozliwe.
Dlaczego ?? Zagladam w wiele miejsc w necie, juz od dosyc dawna i uwierzcie mi ze w roznych miejscach sprawa formatowania wyglada roznie (choc ostatnio coraz mniej z tym problemow) ...

dokladnie....
ja tez po prostu mam wlaczony tryb -bez ogonek i tylko w oficjalnych sprawach posluguje sie nimi....

chocby na ogame byl ten problem ze zamiast ogonkow wyswietlalo kaszke....
o nie, za 5, 10 lat jak bede pewny ze ogonek to jest ogonek a nie kaszka to zaczne pisac ogonkami....
trudno tez ustalic ze tu pisze z ogonkiem a tu bez... bo na jakiej podstawie? skad wiem gdzie jest strefa przyjazna ogonkom a gdzie nie ;)

pisanie bez ogonkow jest wrecz w niektorych sytuacjach uprzejmoscia dla czytajacego, ktory niestety nie zawsze w przypadku pisania ogonkowego zobaczy dokladnie to, co napisalismy

Loczek 04.08.2005 09:40

Cytat:

Napisany przez Predi
dokladnie....
ja tez po prostu mam wlaczony tryb -bez ogonek i tylko w oficjalnych sprawach posluguje sie nimi....

chocby na ogame byl ten problem ze zamiast ogonkow wyswietlalo kaszke....
o nie, za 5, 10 lat jak bede pewny ze ogonek to jest ogonek a nie kaszka to zaczne pisac ogonkami....
trudno tez ustalic ze tu pisze z ogonkiem a tu bez... bo na jakiej podstawie? skad wiem gdzie jest strefa przyjazna ogonkom a gdzie nie ;)

Predi trudno było ustalić, że na oGame były krzaki ? Nawet ja się zorientowałem i pisałem bez.

Chodzi o to aby pisać tam gdzie można i nie będzie to sprawiało problemów innym użytkownikom.

I nie mów takich rzeczy, że pisanie bez ogonków jest uprzejmością dla czytającego.

Predi 04.08.2005 13:31

tyle ze zeby ustalic to trzeba bylo to zabaczyc i opiep**yc piszacego i powiedziec mu to..... pamietasz ile bylo krzyku o to?

gralem jakies dwa tygodnie na Uni 10.... w sojuszu 300-sto osobowym.... co drugi pisal krzakami.... co drugiej wiadomosci nie rozumialem..... i nie pomagaly prosby drugiej polowy ze jest problem......

i owszem jest.... cofnij sie 5 lat wstecz - irc, linuksy i takie tam..... linuks nie od zawsze ma obsluge polskich znakow...... a i dzisiaj sie zawsze cos przytrafi co ma ze znaczkami problem

np. teraz nalogowo wrecz gram z kumplami w Lineage 2 - to jest koreanska gra z obowiazujacym j. angielskim... gramy po 7,8 godzin i zeby sie nie zanudzic pisujemy do siebie hektary tekstow.... bez polskich znaczkow... dlaczego? bo po prostu po wcisnieciu literki i alta nic sie nie pojawia.... nie karz mi tu pisac tak a tam siak.....

to tak jakbys z mama gadal po niemiecku a z tata po angielsku....... jest po prostu manualne przyzwyczajenie i tyle...... rece chodza po klawiaturze tak a nie inaczej...

ps. a pisać z ogonkami to ja umiem, żeby nie było niedomówień ;)

pykson 04.08.2005 18:32

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A co do żółw.pl - ciekawe co na taki adres powie na przyklad lynx. Mam zle przeczucia ...

:D

noo

i ciekawe, co zrobi Polak na wakacjach w USA, zeby wlezc na żółwia
pewno bedzie musial sobie jezyk i klawiaturke doinstalowac (co moze byc dosyc trudne w miejscu typu 'kawiarenka internetowa'

i w ogole poczytajcie na żółw.pl ile jest jeszcze z tym zachodu, oj, na razie to sie nie ma czym przejmowac

chce widziec strony o adresach www.***1050;***1072;***1084;***1095;***1072;***1090;***1082;***1072;.ru czy www.***913;***952;***951;***957;***974;***957;.gr albo
www.K***248;benhavn.dk :D:D:D

-edit-
o, juz widac, co sie stalo z kamczatka, w operze 7.54 opis linku jest ok, ale sam link wyswieltany jest co najmniej przezabawnie

ogonki tak ale tylko w wordzie, nie w komunikatorach, mailach czy forach (chociaz generalnie wyrazy konczace sie na '-um' sa nieodmienne, chcialem podkreslic liczbe mnoga)

DreamCrusher 04.08.2005 19:00

szczerze mowiac to chocbyscie pisali cale felietony do osob tworzacych takie blogi i piszace tak w necie to i tak nie posluchaja. dlaczego niby mieliby sluchac? taka teraz 'moda' ich kolezanki i koledza tez tak pisza i to akceptuja wiec i tak bedzie jak jest poki sie ta moda nie skonczy lub poki nie dorosna

co do znakow diakrytycznych (nie ma czegos takiego jak znaki dialektyczne!) to ja ich nie uzywm - tak sie przyzwyczilem i nie zamierzam tego zmieniac - taki tekst jest w pelni czytelny dla odbiorcy a argument ze tak jest wg kogos mniej ladnie zupelnie do mnie nie przemawia

Bartez 04.08.2005 19:09

Cytat:

Napisany przez zuk4u
co do znakow diakrytycznych (nie ma czegos takiego jak znaki dialektyczne!)

Znaków diakrytycznych też nie ma ;) Są za to znaki diaktryczne :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:27.