![]() |
Cytat:
Co do czatow (w zasadzie wlasnie chodzilo mi o IRCa, bo coprawda technologia inna to efekt dosc podobny) bywa ze IRCuje czesciej, czasem rzadziej i nie sa to bynajmniej rozmowy na tematy ktore znalezc mozna na blogach ... Ogolnie pisanie z ogonkami wymaga ode mnie wiekszego skupienia na formie (np. musze dodatkowo 2 razy przeczytac posta zeby wylapywac pol znaki) i nie uwazam by tutaj bylo to jakos szczegolnie niezbedne ... ORTy natomiast to naprawde kompletnie inna bajka i mieszanie tych dwoch rzeczy jest IMO nieporozumieniem. (moze jeszcze IMO tez jest brzydkie - akronim, afe ...) Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie raz juz sie przejechalem na polskich znakach. Jak mi partycja padla i odzyskiwalem dane to odzyskalem wszystko oprocz plikow gdzie byly w nazwie polskie znaki. Jak ostatnio przenosilem forum z serwera na serwer to tez mialem problem z nimi. Teraz jak robie kopie bazy danych to tez nie chca mi sie poprawnie zapisac. A na forum przema jakos nikt nie potrafi odpowiedziec jak temu zaradzic. Dlatego zdecydowanie mowie nie polskim znakom. |
Chodziło o miejsca i sytuacje w, których stosowanie polskich znaków w niczym nie przeszkadza.
Wysyłając meila do osoby w Polsce można, chyba napisać z ogonkami. Tak samo jest z forum. To przecież polskie forum. Tak samo komunikowanie się przez gg. Partycje, katalogi itp. pierdoły to inna bajka. Chodzi o treści na polskich forach i stronach. |
fajnie niech ktoś drugi rzuci kamieniem :)
kto bez winy? :P |
A co do żółw.pl - ciekawe co na taki adres powie na przyklad lynx. Mam zle przeczucia ...
|
teraz przy braku możliwości edycji będzie widać kto robi najwięcej byków.
ja się nie chwalę ale będę w czołówce. :D |
dobra widzę że powoli się robi offtopic w offtopicu i temat schodzi na zupełnie inny tor niż pierwotnie sobie ktoś wymyślił a tym czymś staje się chyba wojna ogonkowcy vs. nieogonkowcy
@Bartez: napisałem moje zdanie - jeśli masz inne, nie zamierzam się z toba kłócić - mi także nie przeszkadza, czy ktoś pisze tak czy inaczej, ja sobie radę dam, a jedynie w czym się nie zgadzamy to fakt, że dla mnie po prostu po polsku jest ładniej dla mnie... i tyle :piwo: (ps. jednak ae czy ue to cos zupelnie innego, bo my nie piszemy ae zamiast ą - ale to inna bajka) @pawelblu: pisząc oficjalne mejle miałem na myśli mejle z roboty, bo tylko takie uważam za oficjalne - i powiem ci że nigdy jeszcze nie miałem nieporozumienia z klientem czy kimkolwiek innym dlatego że nie użyłem polskiego znaczka co do czatów to chyba się nie zrozumieliśmy - ja nikogo nie osądzam, wypowiadam jedynie swoje zdanie, jeśli natomiast forma lub treść mojej wypowiedzi cię uraziła to oficjalnie przepraszam - nie było to moim zamiarem :piwo: @ALL: ja osobiście do żadnej utarczki nie zmierzam, jak już kilkakrotnie podkreśliłem, wyrażam jedynie swoje zdanie i szczerze mówiąc, bardzo mało mnie interesuje jak ktoś pisze ktoś kiedyś napisał (lub powiedział) "prawda jest jak d... - każdy ma swoją" - i tak zapewne jest również i w tym przypadku tym samym kończę (na dziś, hehe) dyskusję ze swojej strony i życzę wszystkim dobrej nocy ale jeszcze na koniec taka mała opowiastka, zupełnie bez morału i ukrytych aluzji, po prostu mi się przypomniało: dawno dawno temu (nie umiem opowiadać bajek, sorry) kiedy w nielicznych polskich domach królowały urządzenia o wdzięcznej nazwie ZX Spectrum ( :serdusz: ) nikt nie myślał o rzeczach typu strony kodowe, strony www, poczta elektroniczna, protokoły, skrętki etc. etc. (a pamięć ich była wielka i całe 48k miała...) powstawały różne dziwne i śmieszne niekiedy programy, gry na to czarne pudełeczko i czasem nawet co ciekawe autorami ich byli Polacy i po polsku na telewizorni pisało... i w tym miejscu chcę tylko dodać jeszcze (i już uciekam) że dało się wtedy pokombinować i zrobić z symbolu funta angielskiego literkę Ł a jak zaszła konieczność użycia polskiego ogonka, to się pisało co drugą linię a w starannie wymierzonych miejscach wstawiało się nad lub pod tekstem apostrof lub przecinek, coby zasymulować istnienie znaczka diaktrycznego zamierzchłe czasy to były, niektórym pewnie kojarzące się jeszcze z początkiem wieku pary i elektryczności, ale chcę tylko powiedzieć, że się dało i się chciało... to tyle, już nie nudzę :niepow: dobranoc wszystkim! |
Cytat:
A w ogole wypelniales kiedys aplikacje lub cv w jezyku angielskim? Jak byk jest napisane. Do not use polish letters. Czy cos w tym stylu. Owszem jak pisze e-mail w konkretnej, powaznej sprawie to uzywam. A tak to nie i nie bede. To nie jest zaden blad. Tylko swiadome, moje dzialanie i nie uwazam tego za cos zlego, godnego potepienia. |
Cytat:
ja tez po prostu mam wlaczony tryb -bez ogonek i tylko w oficjalnych sprawach posluguje sie nimi.... chocby na ogame byl ten problem ze zamiast ogonkow wyswietlalo kaszke.... o nie, za 5, 10 lat jak bede pewny ze ogonek to jest ogonek a nie kaszka to zaczne pisac ogonkami.... trudno tez ustalic ze tu pisze z ogonkiem a tu bez... bo na jakiej podstawie? skad wiem gdzie jest strefa przyjazna ogonkom a gdzie nie ;) pisanie bez ogonkow jest wrecz w niektorych sytuacjach uprzejmoscia dla czytajacego, ktory niestety nie zawsze w przypadku pisania ogonkowego zobaczy dokladnie to, co napisalismy |
Cytat:
Chodzi o to aby pisać tam gdzie można i nie będzie to sprawiało problemów innym użytkownikom. I nie mów takich rzeczy, że pisanie bez ogonków jest uprzejmością dla czytającego. |
tyle ze zeby ustalic to trzeba bylo to zabaczyc i opiep**yc piszacego i powiedziec mu to..... pamietasz ile bylo krzyku o to?
gralem jakies dwa tygodnie na Uni 10.... w sojuszu 300-sto osobowym.... co drugi pisal krzakami.... co drugiej wiadomosci nie rozumialem..... i nie pomagaly prosby drugiej polowy ze jest problem...... i owszem jest.... cofnij sie 5 lat wstecz - irc, linuksy i takie tam..... linuks nie od zawsze ma obsluge polskich znakow...... a i dzisiaj sie zawsze cos przytrafi co ma ze znaczkami problem np. teraz nalogowo wrecz gram z kumplami w Lineage 2 - to jest koreanska gra z obowiazujacym j. angielskim... gramy po 7,8 godzin i zeby sie nie zanudzic pisujemy do siebie hektary tekstow.... bez polskich znaczkow... dlaczego? bo po prostu po wcisnieciu literki i alta nic sie nie pojawia.... nie karz mi tu pisac tak a tam siak..... to tak jakbys z mama gadal po niemiecku a z tata po angielsku....... jest po prostu manualne przyzwyczajenie i tyle...... rece chodza po klawiaturze tak a nie inaczej... ps. a pisać z ogonkami to ja umiem, żeby nie było niedomówień ;) |
Cytat:
noo i ciekawe, co zrobi Polak na wakacjach w USA, zeby wlezc na żółwia pewno bedzie musial sobie jezyk i klawiaturke doinstalowac (co moze byc dosyc trudne w miejscu typu 'kawiarenka internetowa' i w ogole poczytajcie na żółw.pl ile jest jeszcze z tym zachodu, oj, na razie to sie nie ma czym przejmowac chce widziec strony o adresach www.***1050;***1072;***1084;***1095;***1072;***1090;***1082;***1072;.ru czy www.***913;***952;***951;***957;***974;***957;.gr albo www.K***248;benhavn.dk :D:D:D -edit- o, juz widac, co sie stalo z kamczatka, w operze 7.54 opis linku jest ok, ale sam link wyswieltany jest co najmniej przezabawnie ogonki tak ale tylko w wordzie, nie w komunikatorach, mailach czy forach (chociaz generalnie wyrazy konczace sie na '-um' sa nieodmienne, chcialem podkreslic liczbe mnoga) |
szczerze mowiac to chocbyscie pisali cale felietony do osob tworzacych takie blogi i piszace tak w necie to i tak nie posluchaja. dlaczego niby mieliby sluchac? taka teraz 'moda' ich kolezanki i koledza tez tak pisza i to akceptuja wiec i tak bedzie jak jest poki sie ta moda nie skonczy lub poki nie dorosna
co do znakow diakrytycznych (nie ma czegos takiego jak znaki dialektyczne!) to ja ich nie uzywm - tak sie przyzwyczilem i nie zamierzam tego zmieniac - taki tekst jest w pelni czytelny dla odbiorcy a argument ze tak jest wg kogos mniej ladnie zupelnie do mnie nie przemawia |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:27. |