Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki akumulator do samochodu? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-akumulator-samochodu-94711/)

misiozol 26.11.2018 10:39

:) :spoko:

Patrix 26.11.2018 00:52

Akumulator jest ok, żadnych problemów, zaliczyłem już nawet pierwsze -1 tej zimy ;)
W tym sezonie wymieniłem też kable i świece na irydowe tak więc wrażenie jakby coś extra dodatkowo wałem kręciło ;)
W każdym bądź razie kropek "pali na dotyk".

mgit 25.11.2018 22:21

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1413964)
Dobra opowiadaj :> minely przeszlo 3 lata jak tam akumulator ?

Umarł :szczerb:

misiozol 25.11.2018 22:12

Dobra opowiadaj :> minely przeszlo 3 lata jak tam akumulator ?

Patrix 25.01.2017 19:16

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1376837)
a jak większy ?

dłuższy, czy wyższy, czy może szerszy ?

Nick dzik zobowiązuje, zapewne Teslą się wozi ;)

Jarson 25.01.2017 19:10

Tak, i też połączyć je szeregowo. Wtedy elektronika będzie miała większą moc.

ed hunter 25.01.2017 12:16

Najlepiej dwa, jak w ciężarówce. :szczerb:

misiozol 25.01.2017 10:42

Podobno rozmiar nie gra roli :szczerb:

icemac 25.01.2017 10:34

Cytat:

Napisany przez dzik21 (Post 1376829)
Ja wolę większy bo więcej dzwignie elektroniki

a jak większy ?

dłuższy, czy wyższy, czy może szerszy ?

dzik21 25.01.2017 10:03

Ja wolę większy bo więcej dzwignie elektroniki

icemac 18.01.2017 15:11

Cytat:

Napisany przez pozyczkasa (Post 1376436)
ja też moje e90 odpalałem przy -20 stopniach. dodatkowo stał na mrozie 2 dni. Krecił chyba z 5min ale udało się. Niestety nie pamietam co tam za akumulator jest ale jeszcze ani razu nie był ładowany a mam goponad 3 lata.

jeszcze CZTERY, JESZCZE cztery

choć może mniej :>

misiozol 10.01.2017 00:27

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1375793)
Dziś słychać było i czuć na plecach jak fura zmartwychwstaje, popychacze klekotały i ogólnie trzęsło,
sprzęgło to już sami wiecie.

Średnia -20 stopni przez 3 dni, a przy gruncie nawet -25 stopni
a ja dziś sobie pięknie z rańca odpaliłem :D

Od zakupu ani razu pod prostownikiem nie był.

:spoko: ;)

Patrix 10.01.2017 00:25

Dziś słychać było i czuć na plecach jak fura zmartwychwstaje, popychacze klekotały i ogólnie trzęsło,
sprzęgło to już sami wiecie.

Średnia -20 stopni przez 3 dni, a przy gruncie nawet -25 stopni
a ja dziś sobie pięknie z rańca odpaliłem :D

Od zakupu ani razu pod prostownikiem nie był.

grzeniu 10.01.2017 00:07

Oczko to 'wziernik' z jednej celi i coś tam pokazuje, domyślnie że we wszystkich jest tak samo.
Chodzi mi o to, że żeby dolać wody/elektrolitu to trzeba do każdej z sześciu cel dojść. W centrze futura się nie da, podobno w centrze plus można.
Dolanie tylko do celi z oczkiem, to oszukiwanie samego siebie.

Jarson 09.01.2017 23:54

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1373917)
Przerobiłem dwa Bannery (zachwalane ze porządne austriackie), w busie i w osobówce - max 4 lata. Miałem Molla (też ponoć dobre) - wytrzymał tydzień po gwarze. Teraz w avenie mam Centrę z 'oczkiem', ma już 4 lata i trzyma, choć oczko od 2 lat mówi że do wymiany. Żeby nie było, ładowania zawsze miałem wzorcowe. Jak się wkurzę to porobię dziurki i wstrzyknę wody i znowu będzie zielone...ale on trzyma, a mnie się nie chce. :D
W busie od nowości aku minęły 4 lata i już zaczyna słabnąć, nie wiem czy do wiosny dożyje. Nie wiem jakiej marki bo nie zaglądałem aż tak dokładnie poza tym że jest duży (pewnie 110-120Ah ma). Jakieś które fabryka wsadzała, więc chyba godne zaufania.

Najlepsze teraz jest to, że aku potrafi paść nagle bezobjawowo. Odpalasz np rano i jedziesz, gasisz auto na chwilę i już zero, nawet kontrolki nie żyją. Przerwa wewnątrz akumulatora. Złom!

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1373921)
Nowe Centry z oczkiem nie mają możliwości dolania wody/elektrolitu (teraz to coraz częstsze), jedynie na chama robiąc dziurki. Mam taką swoją prywatną teorię, że te gnoje zalewają je minimalną ilością elektrolitu, żeby jak najszybciej wykazało potrzebę wymiany. One niby w jakiś sposób nie pozwalają wydostawać się na zewnątrz odparowującej wodzie, ale wymianę gazową umożliwiają. Jakoś w to nie wierzę.
W normalnej eksploatacji poziom elektrolitu ma prawo się obniżyć, co jest normalne. Jednak teraz nie da sie go uzupełnić, ale przecież masz kupić nowy.
Teraz jeśli moja teoria jest słuszna (a głowy nie dam), to by trzeba dolać jak najmniej tej wody - byle tylko oczko 'oświeciło'. Oczywiście nie bedę wiercił wielkich dziur, żebym mógł pomierzyć areometrem, bo czym to potem zatkać.

Zastanowiłem się nad tym co napisałeś i postanowiłem sprawdzić - jesteś pewien, że się nie da? Bo u mnie jest tak:

Załącznik 85847

Znaczy - da się i to bez najmniejszego problemu, chociaż też na pierwszy rzut oka jest to model bezobsługowy ;) Okazuje się, że "bezobsługowy", ale nie z zablokowaną możliwością obsługi :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:25.