Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki Linux ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-linux-46494/)

Predi 06.02.2005 22:47

uuups to mi sie faktycznie cos je*lo z tym fstab :(

ale luminat... mam problem ze zruzumieniem Ciebie ;)
"Widze ze kombinujecie jak kon pod gorke... Wedlug mnie uruchamianie lilo z bootmenu windowsa mija sie z celem. Z tego co wiem to idzie uruchomic linuksa z bootmenu windowsa, calkowice bez lilo" --> ???

luminat 06.02.2005 19:59

Cytat:

Napisany przez Predi
nie, na 100% fstab bo kilka dni temu sprawdalem :)

A ja sprawdzalem dzisiaj pod windowsen (wtyczka do total commandera) i napewno jest to lilo.conf. Fstab - zawiera informacje o montowanych partycjach i chyba nie jest plikiem konfiguracyjnym, bo wszystkie pliki konfiguracyjne w linuksie posiadaja rozszerzenie conf.

Cytat:

Napisany przez mgit
Można prosić o link bezpośredni bo jak klikam na Java 2 Platform, Standard Edition (J2SE) v.1.4 to jest jakaś wersja SDK i pisze 97 MB to chyba o wiele za dużo :)

Mowisz i masz. Zainstaluj wersje 1.5 (oznaczona jako 5.0) - starsze wersje posiadaly problemy z polskimi ogonkami, nowsza jest pozbawiona tego defektu.

http://192.18.97.50/ECom/EComTicketS...linux-i586.bin
po sciagnieciu wpisujesz z konsoli chmod 755 nazwa pliku
instalujesz poleceniem (wymaga roota) ./nazwa pliku

rycho 06.02.2005 19:57

Cała zawartoc pliku fstab:
/dev/hda6 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda8 /home ext3 defaults 1 2
/dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,codepage=852,noauto,ro,exec,users 0 0
/dev/hdd /mnt/cdrom2 auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,codepage=852,noauto,ro,exec,users 0 0
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,--,umask=0,iocharset=iso8859-2,sync,codepage=852 0 0
/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs umask=0,nls=iso8859-2,ro 0 0
/dev/hda5 /mnt/win_d ntfs umask=0,nls=iso8859-2,ro 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda7 swap swap defaults 0 0
A to lilo conf:
default="linux"
boot=/dev/hda6
map=/boot/map
install=menu
keytable=/boot/pl.klt
prompt
nowarn
timeout=10
message=/boot/message
menu-scheme=wb:bw:wb:bw
image=/boot/vmlinuz
label="linux"
root=/dev/hda6
initrd=/boot/initrd.img
append="acpi=ht resume=/dev/hda7 splash=silent"
vga=788
read-only
U mnie jest tak.

luminat 06.02.2005 19:56

Widze ze kombinujecie jak kon pod gorke... Wedlug mnie uruchamianie lilo z bootmenu windowsa mija sie z celem. Z tego co wiem to idzie uruchomic linuksa z bootmenu windowsa, calkowice bez lilo. Narazie jeszcze niczego konkretnego nie znalazlem. Zamieszczam mala probke mich poszukiwan uruchomienie linuksa z dosa:

Cytat:

Ta metoda ładowania systemu jest wykorzystywana najczęściej gdy BIOS nie współpracuje z LILO. Jest to metoda czasochłonna, gdyż wymaga najpierw załadowania DOSa a później z niego dopiero Linuxa.
Aby załadować Linuxa z DOSa wykorzystamy program Loadlin. Znajdziecie go na płytce instalacyjnej z Linuxem.

1. Utwórz katalog vmlinuz na dysku C
2. Skopiuj tam plik z kompaktu i:\dosutils\loadlin.exe (i to mój CD-ROM)
3. Skopiuj jądro - znajdziesz je w i:\dosutils\autoboot\vmlinuz
4. Uruchom DOSa, przejdź do katalogu c:\vmlinuz\ uruchom program loadlin komendą:
loadlin c:\vmlinuz\vmlinuz root=/dev/hda2 ro zauważ, że hda2 to dysk i partycja gdzie jest zainstalowany Twój Linux.

Jeśli nie wiesz jak Linux oznacza dyski i partycje przeczytaj artyuł ***187; Nazwy dysków i partycji w Linuxie

Możesz utworzyć plik wsadowy (bat) z komendą uruchamiającą Linuxa. Nazwij go np. linux.bat i umieść w tym samym katalogi co loadlin.exe. Później wywołasz Linuxa poleceniem linux.
- prawdopodobnie nie dziala na windowsach z rodziny nt, bo one nie maja dosa tylko jego emulator

Predi 06.02.2005 19:53

nie, na 100% fstab bo kilka dni temu sprawdalem :)

mgit 06.02.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez rycho

Można prosić o link bezpośredni bo jak klikam na Java 2 Platform, Standard Edition (J2SE) v.1.4 to jest jakaś wersja SDK i pisze 97 MB to chyba o wiele za dużo :)

rycho 06.02.2005 19:39

Cytat:

Napisany przez Predi
moj blad ;) przyzwyczajenie z innej dystrybucji :) ale napewno da sie ustawic mniej jak 1s (przynajmniej powinno sie dac)

W poprzednich wersjach można było ustawić 0 i działało.
A co do tego etc/fstab to chyba powinno być etc/lilo conf.

Predi 06.02.2005 19:35

Cytat:

Napisany przez rycho
W Mandrake 10.1 przy ustawieniu 0 lilo czeka do usr..ej śmierci.
Wstawiam 1.
Startuje po sekundzie.

moj blad ;) przyzwyczajenie z innej dystrybucji :) ale napewno da sie ustawic mniej jak 1s (przynajmniej powinno sie dac)

luminat 06.02.2005 19:28

Sorka cos nie doczytalem twojego postu, za duzo bylo w nim skrotow...

rycho 06.02.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez Predi
oczywiscie ze tak, w tej chwili nie mam lina pod reka wiec z pamieci:
edytujesz plik /etc/fstab -tj plik konfiguracyjny lilo, ustawiasz tam zeby linux byl domyslnie ladowany i gdzies bedzie linijka ile ma czekac na wybor - ustaw 0

W Mandrake 10.1 przy ustawieniu 0 lilo czeka do usr..ej śmierci.
Wstawiam 1.
Startuje po sekundzie.

Predi 06.02.2005 19:22

Cytat:

Napisany przez mgit
Czy da się w Linuxie ustawić tak żeby lio nie wyświetlało tylko odrazu uruchamiało Linuxa ??

oczywiscie ze tak, w tej chwili nie mam lina pod reka wiec z pamieci:
edytujesz plik /etc/fstab -tj plik konfiguracyjny lilo, ustawiasz tam zeby linux byl domyslnie ladowany i gdzies bedzie linijka ile ma czekac na wybor - ustaw 0

rycho 06.02.2005 19:22

http://java.sun.com/linux/

mgit 06.02.2005 19:13

Jak w Linuxie zainstalowac jave ??? żeby chaty działały :)
Skąd ją ściągnąć ???
Mam Linux Mandrake 10.1 :)

PS.
Czy da się w Linuxie ustawić tak żeby lio nie wyświetlało tylko odrazu uruchamiało Linuxa ??

rycho 02.02.2005 12:31

Cytat:

Napisany przez Predi
moze ktos wie (szczegolnie licze na Rycha :) )
jak zrobic dyskietke startowa (z lilo) spod dzialajacego madrake'a? tzn nie mam plytek instalacyjnych, wiem ze jest jakies polecenie(sposob( zeby taka dyskietke zrobic.. tyle ze a forum linuxowym nie spytam bo mnie zabija i opier** ze napewno gdzies pisze (zreszta mieli by racje, ale ja chcialbym zeby tak pisalo zebym zrozumial ;) )

Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Nie znam takiego polecenia.
Chyba nie obędzie się bez "zabijania i opier..."
Jak do czegoś dojdę w międzyczasie to dam znać.

Predi 02.02.2005 00:22

moze ktos wie (szczegolnie licze na Rycha :) )
jak zrobic dyskietke startowa (z lilo) spod dzialajacego madrake'a? tzn nie mam plytek instalacyjnych, wiem ze jest jakies polecenie(sposob( zeby taka dyskietke zrobic.. tyle ze a forum linuxowym nie spytam bo mnie zabija i opier** ze napewno gdzies pisze (zreszta mieli by racje, ale ja chcialbym zeby tak pisalo zebym zrozumial ;) )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:56.