![]() |
Zrobilem to. I teraz gdy uruchamiam PC to mam najpierw Lilo i gdy wybiore Win XP to pojawia mi sie czany ekran z windowsa z wyborem win xp lub Linux. Gdy teraz wybiore Linux to znow laduje lilo. W lilo po wcisnieciu linux - laduje sie linux :)
Zamotalem. A to chodzi? Moge teraz wywalic lilo? |
Nie wiem jak.Nie robiłem takich rzeczy, ale plik pobrałem i sie jutro pobawię.
|
Oki bede wdzieczny.
A mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko: Pobralem mks'a dla wersji Linux, bo chcialbym z jego poziomu zeskanowac caly dysk. Tylko, ze teraz nie wiem jak go odpalic. Chodiz mi o ten plik: http://80.72.33.122/download/linux/m...i386-1-9-6.tgz |
Cytat:
edit: Walcz chłopie.Napisałem jak dla dziecka. Wejdz do linuxa. Rozwin menu KDE>system>konfiguracja>konfiguracja komputera. Podaj haslo Roota>kliknj OK. Jestes w centrum sterowania mandrake. Zakladka uruchamianie>program ladujacy>urzadzenie startowe>wybierasz/dev/hda7>dalej>zakoncz. Uruchamiasz konsole(ikona czarnego monitora na pasku). W konsoli wpisujesz su >klikasz ENTER. Podajesz haslo ROOTa >klikasz ENTER. Wpisujesz lilo >klikasz ENTER. Jak nie wywalilo bledow wpisujesz: dd if=/dev/hda7 of=/boot.lnx bs=512 count=1 W katalogu domowym HOME/EPOL? idziesz w gore do file i tu znajdziesz plik boot.lnx Kopiujesz go na dyskietke i wychodzisz z linuxa.Uruchamiasz XP,plik z dyskietki kopiujesz na dysk C. Edytujesz boot.ini Wpisujesz: c:\boot.lnx=Linux Restart komputera. Wchodzisz domenu wyboru i tu teraz masz Win XP i Linux. Wybierasz Linux i jak zabootuje i wejdziesz do linuxa to jest OK i będziesz mogl wywalic lilo. Jak nie to znaczy cos zle zrobiles,albo ja o czyms zapomnialem. Plik boot.lnx warto sobie skopiować na zapas i przy krachu XP po nowej instalacji wrzucac go na dysk C. |
hda1 - tu jest win xp
hda5 - dane (z win) hda6 - dane (z win) hda7 - / hda8 - swap hda9 - /home Mam jeden dysk twardy, nagrywarke i flopa. Cos mi sie zdaje ze nie o to Ci chodzi :( |
Ile masz napędów, albo sprawdź na jakiej partycji linuxowej masz linuxa. Chodzi o hda?
|
Cytat:
Linuxa wlasnie mam od kilku dni :) Partycja C - win xp Partycja D - dane Partycja E - dane Linux jest na osobnej partycji, ktora sobie sam stworzyl z wolnego miejsca na dysku. |
Cytat:
Napisze Ci jak byś miał kompa od wczoraj. Dobrze by było gdybyś podał mi ile masz partycji na dysku i czy linux jest na tym samym dysku co XP. |
Cytat:
|
Ja bootuje linuxa z menu wyboru Win XP i przy jakimkolwiek kłopocie z XP przywracam jeden mały pliczek.Lilo zupełnie zlikwidowałem.
Może komuś się przyda ten sposób .Podaję z pamięci: Lilo na partycji linuxowej a nie w MBR. Zapisujemy to i wydajemy polecenie : lilo Jeżeli nie wyskoczyły błędy wpisujemy: # dd if=/dev/hda? of=/boot.lnx bs=512 count=1 gdzie znak [ ? ] oznacza partycję z zainstalowanym Linux-em , Powstały plik boot.lnx przenosimy na dysk C W winXP edytuj boot.ini i wpisz c:\boot.lnx=Linux |
tak, zostanie nadpisane tzn. ono jest w mbr a windows tam sobie zapisze swoje informacje... jak to odzyskac nie wiem ale kilka sposobow na mur jest na
http://forum.mandrake.pl/ edit: wlasnie sie dowiedzialem... podobno win 2000 (i pewnie wyzsze) nie rozwalaja lilo - ale to jest niepewne info, wiec lepiej jakbys sie dowiedzial jak je przyrocic na wszelki, moge Ci tylko powiedziec zebys sprobowal odpalic z plyty w trybie recovery i zobaczyl czy nie ma tam jakies polecenia typu reinstall lilo itd |
hej,
mam problem. Musze niestesty zrobic format c: i na nowo postawic win xp. Czy cos mi sie stanie z lilo? Jak potem odzyskac dostep do linuxa? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Aha, a jest jakis program co obsluguje gg?? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:56. |