![]() |
Najprościej.
Pobierz wersje z installerem. Ja mam stąd: http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/ |
Cytat:
Cytat:
co do tar.gz to zaloguj sie w konsoli jako root (komenda su) i polecenie: tar -vxzf nazwa.tar.gz, potem ./configure, make, make install musisz mieć gcc w systemie |
Linux chodzi. Troche mnie zdziwilo ze podczas instalacji system prosil mnie o czwarta plyte, a ja jej nie mam :|
Sciaglem sobie Firefoxa i Thunderbirda pod Linuxa, ale nie wiem jak je uruchomic. Moze mi ktos powiedziec jak sie instaluje progamy pod Linuxem? |
Cytat:
|
Co do pierwszego pytania w sumie nie mialbym nic do dodania.Tylko moge co najwyzej potwierdzic odp. kol. rycha
A co do drugieo pytania moge dodac, ze jak skorzystasz z wyszukiwarki na forum znajdziesz link, ktory swego czasu podalem i to nawet nie raz.(chyba) Gdzie sa podane programy windowsowe i jego odpowiedniki w linuksie. Aktualnie linku nie pamietam. |
1. Będzie w stanie.
2.Najpierw zainstaluj i popatrz co Mandrake ma na dzień dobry.Potem pogadamy. |
I jeszcze kilka pytanek:
1. Jak sobie taki Mandrake poradzi z NTFS? Chce reszte dysku zrobic na NTFSie. Bedzie on w stanie odczytac te pliki? 2. Jakie odpowiedniki programow dla Linuxa polecacie? |
|
Cytat:
pozdr. |
Power Pack jest płatny. Szukaj na Emule, lub torrencie.
|
Wie może ktoś, skąd ściagnąć Linux Mandrake Oficynal (chyba tak to się pisze) 10.1 PowerPack (jakiś link ftp by się przydał) :)
|
Jesli chodzi o partycje na linuksa to zakladajac, ze przeznaczamy na niego 5Gb dalbym jedna: / ok 4.8 do 4.9Gb a druga to swap, ktory mialby ok 100 do 200Mb.
Jakbym mial instalowac Slackware to napewno wystarczyloby 100Mb.Pewnie w przypadku Mandarake tez tyle wystarczy bo z tego co zauwazylem masz 512Mb ramu. Ja na Slacku dawalem 100Mb przy 256Mb ramu i problemu nigdy nie bylo.tzn, nie zauwazylem aby byl wykorzystywany ale tez jakis zaawansowanych operacji na linuksie nie przeprowadzalem. |
Cytat:
|
1.Wypal normalnie
2. Proponuję zostawić 3-5 giga wolnego miejsca na dysku. 3. Najpierw XP. 4. Przy instalacji linuxa zadysponuj aby wykorzystał wolne miejsce na dysku. Zrobi Ci partycje automatycznie. Jak poznasz lepiej co się z czym je to będziesz mogł instalować inaczej. Rozumiem, że obaj mamy na mysli Mandrake. |
Jutro bede robil formacik i potem instalowal wszystko, wiec mam nastepne pytanka :>
1. Te obrazy trzech plyt iso moge wypalic w Alcoholu jako Normal? Czy musze jakies pliki do bootowania wgrywac jak to ma miejsce przy win xp? 2. Ile na niego przeznaczyc miejsca? Wiem, ze w sumie jakies 4 partycje sie tworzy - ile na kazda? 3. Czy ma znaczenie ze postawie najpierw win xp czy linuxa? 4. Macie jakies wskazowki :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:55. |