Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jutro w Lidlu/Aldim/Biedronce... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jutro-lidlu-aldim-biedronce-72478/)

romanesco 14.01.2009 12:51

W poniedziałek, 19.01.br. bogata oferta dla majsterkowiczów i nie tylko:
http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20090119.index

Podoba mi się poziomica, raczej ją "łyknę" ;)

Ormianin 14.01.2009 14:06

Dziwne jakieś te ceny w tym Lidlu... podobne ceny takich samych produktów, a nawet dużo niższe widziałem ostatnio w Praktikerze we Wrocławiu... nie sądzę aby w Lidlu mieli jakiś lepszy markowo sprzęt od tego z Praktikera... co do Mediona z Aldiego, to trzeba trafić, można kupić całkowity bubel, można trafić na coś dobrego, moim zdaniem ceny w Aldim elektroniki nie są jakieś super atrakcyjne... za dużo mniej można dostać coś markowego i niekoniecznie z wyprzedaży w mediach lub w necie... patrzyłem ostatnio na ten ich telewizor 32 cale LCD HD Ready Mediona za 1699 zł, cena po prostu wysoko śmieszna, bo wykonanie takie sobie a i nic ciekawego, bo LG o podobnych parametrach wyrwać idzie za 1099 zł, wiec nie ma co sobie głowy tym zaprzątać... w Aldim mają dobre półwytrawne wino czerwone za 8.99 zł oraz sery pleśniowe i tyle tam można kupić, bo reszta tych produktów to jakieś substytuty prawdziwych towarów...

ed hunter 14.01.2009 14:15

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 994083)
W ALDI'm ma byc do kupienia uniwersalne urządzenie wielofunkcyjne:
http://www.aldi.pl/OFFER_PL_SA/OFFER_02/BIG01.HTM

Miał ktoś może do czynienia z czymś takim :pytanie:

To zabawka, zaraz się coś w tym rozleci.

Mam do czynienia z czymś podobnym, ale profesjonalnym, made in USA...cena zestawu 20 razy większa :D

grzeniu 14.01.2009 14:52

do paznokci
ale tylko dla odważnych zboków :taktak:

melag 14.01.2009 20:25

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 995501)
...w Aldim mają dobre półwytrawne wino czerwone za 8.99 zł oraz sery pleśniowe i tyle tam można kupić, bo reszta tych produktów to jakieś substytuty prawdziwych towarów...

Dobre mają jeszcze pistacje, 200g za 6zł z hakiem robione przez Felixa.

grzeniu 14.01.2009 23:42

Nie mają tam nadającego się do picia piwa - to jedno.
Usiłowanie zdania butelek, nawet gdy chciałem na wymianę, to jakaś urągajaca ludzkiej godności czynność, nie mieszcząca się w ich pałach - to drugie.
A obsługa, to jakieś nadęte stwory, którym bezczelnie zawracam dupę i próbuję zakłócić spokój - to trzecie!
Tak jest w "moim" lidlu.

I wystarczy :taktak:

Moja noga tam raczej już nigdy nie postanie. Nie będę się narzucał.

czero 15.01.2009 00:27

tja, a najbardziej lubie jak kasjerka nie czekajac az spakujesz wszystkie zakupy do reklamowki, podrzuca ci juz zakupy nastepnego klienta. Biala goraczka mnie wtedy lapie.

romanesco 15.01.2009 07:36

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 995640)
[...]
Moja noga tam raczej już nigdy nie postanie. Nie będę się narzucał.

Nie ma co się obrażać. Ty nie patrz na obsługę, tylko na korzystne ceny i na jakieś fajne rzeczy, które można tam kupić :taktak:
Mnie obsługa może wkurzać ale mam to gdzieś...

Ormianin 15.01.2009 08:20

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 995671)
Nie ma co się obrażać. Ty nie patrz na obsługę, tylko na korzystne ceny i na jakieś fajne rzeczy, które można tam kupić :taktak:
Mnie obsługa może wkurzać ale mam to gdzieś...

Problem tylko taki ze tam nie ma korzystnych cen... (pomijając już fatalna faktycznie obsługę, ja mam wrażenie ze pracownicy rekrutowani są tam z najniższej grupy społecznej - znaczy tym się najmniej płaci).

Tak jak pisałem wcześniej ceny chińskiej elektroniki (TV, komputery, odkurzacze i tp.) zarówno w Lidlu jak i w Aldim są z kosmosu, stoi to długimi miesiącami za szybą a zainteresowania nie widzę, nawet cena nie opada, a sprzęt się starzeje, bo jasna sprawa ze podobne produkty po prostu można dostać w mediach czy innym podobnym sklepie dużo taniej... Przecież chyba nikt nie kupi Mediona vs. LG... chyba że desperat, albo mało zorientowany... Te ich promocje z damską bielizną (Lidl) czy tandetnymi chińskimi świetlówkami kompaktowymi (Aldi) przyprawiły mnie ostatnio o dobry humor...

W Aldim kupuje zazwyczaj śmietanę, ser pleśniowy, mrożonki, ryz, mleko i inny nabiał bo tam jest naprawdę tanio, Lidl przestał być dla mnie jakiś atrakcyjny czy tani i nie chodzę tam już wogole... za to częściej wpadam do Biedronki bo to jest duża cenowa konkurencja do tych w/w dyskontów... zazwyczaj jednak najczęściej bywam w Kauflandzie, Tesco i Auchanie... tam widzę znacznie więcej ciekawych propozycji niż te w Lidlu i Aldim... no i towar normalny jest...

romanesco 15.01.2009 08:33

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 995684)
Problem tylko taki ze tam nie ma korzystnych cen...

Wydaje mi się, że zbyt uogólniasz problem. Dać za taki pilot uniwersalny 30 złociszy, to nie jest dużo a pilot możliwości duże ma. Kiedyś byłem w sklepie "nie dla idiotów" i też mieli uniwersalne piloty: duże jak cegła, bez wyświetlacza i nie z takimi opcjami, jak ten z Lidla no i droższe. Kupiłem również w Lidlu tester do baterii za 20 zł., też fajna rzecz. Tak, że ceny nie są wygórowane, nie dotyczy to rzecz jasna wszystkich towarów, ale ogólnie uważam, że źle nie jest i można czasem coś ciekawego za taniochę kupić.

Ormianin 15.01.2009 10:55

Ależ ja wcale nie neguje ze nie można w tych niemieckich dyskontach na coś ciekawego trafić... uważam nawet ze w Biedronce można trafić na ciekawe tanie rzeczy, a jeszcze częściej trafić można w Auchanie, Tesco i Kauflandzie (a tam jest większy wybór)... Oczywiście wszystko zależy czy są te inne sklepy blisko i można mieć porównanie co tam jest, bo nie tylko istnieje Lidl czy Aldi, np. moi teściowie biorą tylko porównanie z Biedronki i chwalą tamtejszy towar, problem z tym ze nic innego w ich miasteczku już nie ma, wiec nigdzie indziej raczej nie chodzą...

Poza tym jest takie powiedzenie "kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje"... i dlatego powstrzymuje się ostatnio z kupowaniem takich tanich bubli, po prostu z własnego doświadczenia wiem ze nie ma co... większość tej tandety i tak potem wyrzucam... chociaż w jednym przypadku pilota uniwersalnego kupiłem kiedyś w takim sklepie "wszystko za 5 zł" - tania chińszczyzna ale się do dziś trzyma :)

Inna sprawa kaloszy to taka ze ni jak ma się prawdziwy niemiecki Aldi w "Dojczlandzie" do polskiego odpowiednika... niestety to jakby dwa rożne sklepy z rożnym towarem i innymi cenami, w niemieckim Aldi w Niemczech jest dużo taniej i są zupełnie inne towary, ostrożnie napiszę że niestety ale lepszej jakości

romanesco 15.01.2009 11:25

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 995723)
[...]
Inna sprawa kaloszy to taka ze ni jak ma się prawdziwy niemiecki Aldi w "Dojczlandzie" do polskiego odpowiednika... niestety to jakby dwa rożne sklepy z rożnym towarem i innymi cenami, w niemieckim Aldi w Niemczech jest dużo taniej i są zupełnie inne towary, ostrożnie napiszę że niestety ale lepszej jakości

I tu przyznam Ci rację. Jak nieraz "wchodzę" na strony niemieckiego Aldiego czy Lidla, albo też irlandzkich ich odpowiedników, to też stwierdzam że asortyment jest w wiekszości inny. Niektóre towary u nas też się pojawiają ale np. z dwu-, trzytygodniowym opóźnieniem w stosunku do np. Niemiec. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że ok. 70% asortymentu jest inne, niż u nas. Niby ta sama sieć, a towary różne. To chyba tak, jak u nas np. w Media Markt. W Poznaniu są dwa sklepy tej sieci ale niektórych towarów, które są w jednym, to nie ma ich w drugim. Kiedyś uciąłem sobie pogawędkę ze sprzedawcą, który powiedział mi, że każdy market ma swoje własne zaopatrzenie i dany manager zamawia towar tam, gdzie uda mu się zawrzeć umowy. Oczywiście gro towarów się powtarza (sprzęt RTV i AGD, kompy, aparaty, itp.) ale niektóre drobniejsze rzeczy, np. z akcesoriów (pudełka, płyny, itp.) mogą być od innych dostawców. Zawsze myślałem, że jest jakiś centralny magazyn ale okazuje się inaczej. Co do jakości, to się nie wypowiem, bo nie mam porównania.

Reetou 15.01.2009 12:15

Wszystko zależy od tego czy coś jest dobre i tanie, czy dobre, bo tanie. Np. narzędzi elektrotechnicznych nie kupię tylko dlatego, że są tanie. Dostałem kiedyś wiertarkę udarową w zestawie z wiertłami z takiego marketu. Wiertła nadawały się od razu do wyrzucenia, bo to one piłowały się na ścianie, a nie powstawał w niej otwór. Kupiłem porządne wiertła, wywierciłem może z 10 otworów i padł wiertarka. Nigdy więcej. Nie stać mnie na kupowanie takich tanich rzeczy...

joujoujou 15.01.2009 12:22

Miałeś pecha. :P

Co do wierteł to się zgodzę - szczególnie tych do betonu, bo reszta to jeszcze obleci.

Zaś co do wiertarki - to co moja udarówka z lidla przeszła... :wow:

Wliczając pracę podczas ulewnego deszczu + raz na deszczu została całą noc.

I co? I nic - działa. :D

Ormianin 15.01.2009 14:27

@joujoujou nie wczytałeś się... bo Lidl w Irlandii ma większą jakość towarów niż w PL, tak samo jak Aldi w Niemczech i polski Aldi to niebo a ziemia... mam kilka produktów kupionych w niemieckim Aldi... ni jak sie maja do polskich odpowiedników... np. proszki i środki czyszczące kupiłem kilka razy w Fuldzie jak tam byłem, w polskim Aldi kupiłem raz czy dwa ale to jakiś ochłap...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:45.