Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jutro w Lidlu/Aldim/Biedronce... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jutro-lidlu-aldim-biedronce-72478/)

romanesco 29.06.2009 14:16

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1032914)
:hmm:
zastosowanie w tym miejscu przecinka jest niezgodne z zasadmi polskiej interpunkcji
wiec... jak to bylo... "niech pierwszy zuci kamieniem"
:spoko:

A to zależy jak czytasz takie zdanie i z jaką intonacją. Tutaj obydwie formy są dopuszczalne...

nimal 29.06.2009 14:22

nie da rady - nie naciagniesz zadnej reguly do tego przecinka
orty sadze zawsze i wszedzie (za moich czasow jeszcze nie wymyslili dysortografii, ale pewnie ja mam), ale interpunkcje po prostu "czuje" odruchowo ;)

ale nie o to chodzi - dla mnie to tylko zartobliwe wytkniecie wytykajacemu ;)

Reetou 29.06.2009 14:22

No, pierwsze słyszę, żeby interpunkcja zależała od intonacji...

romanesco 29.06.2009 14:27

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1032918)
No, pierwsze słyszę, żeby interpunkcja zależała od intonacji...

Odwrotnie, odwrotnie... dobrodzieju :taktak:

superrrmario 29.06.2009 15:01

A co to jest "zuci" (kamieniem)?

Prezesik 29.06.2009 15:06

Jakbym miał miotłę to bym Wam pokazał.

icemac 29.06.2009 15:09

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1032930)
Jakbym miał miotłę to bym Wam pokazał.

w Lidlu są na wyprzedaży ;)

Reetou 29.06.2009 15:10

No to masz.

andrzejj9 29.06.2009 15:16

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1032892)
przeceiz nie napisalem, ze krokomierz ma GPS tylko, ze w cenie drogich krokomierzy, ktore sa generalnie zabawkami, mozna kupic juz GPS

A ja wcale tak nie wywnioskowalem :)

Cytat:

krokomierz to gadzet - mozna sobie z ciekawosci sprawdzic ile krokow robisz i nic wiecej
praktycznych zastosowan brak - ani predkosci ani dystansu nie zmierzy (nawet, jak ma taka funckje z kalibracja), bo blad pomiaru jest absolutnie nieprzewidywalny, zmienny w czasie i moze byc gigantyczny przez to
(...)

W pełni zgadzam się z tym, co dalej napisałeś, natomiast myślę, że mimo wszystko, uwzględniając pewien błąd pomiaru, można szacunkowo odległość określić. Wszystkie zmienne, o których wspomniałeś, są jednak w pewien sposób powtarzalne. Jeśli ktoś zna mniej więcej swoją wytrzymałość, może oszacować, kiedy i w jakim stopniu zmienia sposób biegu (a na tej podstawie może zrobić kilka eksperymentów i określić dystans - oczywiście nie jednego kroku, ale.. powiedzmy 'grupy' - czy bedzie to 10, 100 czy inna konkretna wartość). Podobnie można to zrobić w odniesieniu do terenu, po którym się biega.

Oczywiście to wszystko będzie szacowanie obarczone mniejszym lub większym błędem, ale mówimy o zastosowaniach typowo amatorskich, gdzie kilkaset metrów w tą czy w tamtą (większy błąd raczej nie będzie) nie ma większego znaczenia.

Banana Coctail 29.06.2009 16:13

Po co mierzyc dlugosc biegu? Biega sie do drzenia rak;)

ed hunter 30.06.2009 00:22

Nie wiem jak to jest z bieganiem, bo nie biegam (no nie liczę gonitw za autobusem), ale jak się jedzie na rowerze, np. pod wiatr, a człowiek chce zachować tempo, i przy 15 - 20 kilometrze nieprzerwanej jazdy nagle przestaje zwracać uwagę na szczegóły mijanego krajobrazu, typu nazwy ulic, lub okoliczności przyrody, to się trzeba zatrzymać, unieść ręce nad kierownicę, i sprawdzić jak mocno się trzęsą. Jeśli mocno, to trzeba zjeść batona, popić wodą, i za 5 minut można już w miarę bezpiecznie wracać. Jeśli nie ma się batona, to wypić wodę, poczekać minimum 15 minut i lekko zacząć wracać. Jeśli nie ma się nic, to można jechać dalej. Jak się uda, to może nie przejedzie nas samochód, lub nie wyrżniemy w coś.

prometeusz 30.06.2009 09:54

Czego mozecie sie jeszcze spodziewac a co juz bylo .
Duzo instrukcji lidlowski *******ek ;)
http://www.kompernass.com/pages/index.php?lang=pl

ed hunter 30.06.2009 10:01

Jeśli jedziemy na rowerze do Lidla, to nie zapomnijmy zabrać z sobą zapięcia.
Batona mamy na miejscu.
A słodycze z Lidla są w większości dobre.
Jak się komuś trzęsą nadal ręce, to może zadzwonić na kasjera z monopolowego.
Nie wiem co prawda jak się trzęsą ręce następnego dnia po spożyciu wódki za 13 złotych, ale to może być przykre doznanie.
Więc zjedzmy batona.

joujoujou 30.06.2009 11:14

Kupiłem wczoraj w lidlu maszynę do szycia.

Marki Singer. :wow:

Ale jeszcze nawet nie rozpakowałem, więc nie wiem czy działa. :szczerb:

romanesco 30.06.2009 11:17

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1033223)
Kupiłem wczoraj w lidlu maszynę do szycia.

Marki Singer. :wow:

Ale jeszcze nawet nie rozpakowałem, więc nie wiem czy działa. :szczerb:

U nas tydzień temu w ofercie też była maszyna, tylko nie pamiętam jakiej marki.
@jou
Umiesz szyć :pytanie:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:47.