![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#76 |
|
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jak ktoś słusznie zauważył wcześniej - wątpliwości jest tu tysiące i wątpię w ogóle, żeby to wszystko było ściśle regulowane przez prawo. Wszystko znowu wydaje się zależeć od wiedzy i życzliwości ewentualnej kontroli, co moim zdaniem jest chorą sytuacją.. Utrzymuję się więc przy stwierdzeniu, że najgorsza rzecz, jaką można zrobić, to pozwolić sobie komputer skonfiskować. Bo wtedy się już go pewnie nie odzyska, nawet jeśli w rzeczywistości jest się bez winy... @ radosio - ja tylko przytoczyłem wypowiedź jednego prawnika, ale nie musi być ona wiążąca prawnie. Tu trzeba by chyba w końcu dostać jakiś prawomocny wyrok, żeby było się na czym opierać.
|
|
|
|
#78 |
|
Cogito ergo doleo
Data rejestracji: 24.04.2005
![]() |
Ja np. mam w domu firmowego laptopa. Logiczne jest, że nie mam i mieć nie mogę żadnych licencji na zainstalowane na nim oprogramowanie. I co, też mi go skonfiskują?
Moim zdaniem kontrole podczas nalotu instalują na kompie oprogramowanie poszukujące "ciasteczek", seriali itp. Jeżeli coś znajdą, to masz problem. Jeśli nie, to może dadzą spokój. |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Wujek Cięta Riposta ;D
Data rejestracji: 22.11.2005
![]() ![]() |
|
|
|
|
#80 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Okolo polroku temu, kamienica dalej, ta sama siec internetowa (nazwijmy ja amatorska siecia), jeden z mieszkancow mial nalot, pisalem o tym na forum wtedy. Zabrano mu komputer. Z tym ze kolega sie bardzo postaral, bowiem sprzedawal za pare groszy piraty, ktos na niego doniosl. Mial juz rozprawe, dostal w zawiasach i kare grzywny, ktorej koszty zapewne poniesli jego rodzice. Nie wiem jak i co, bo to osobnik stosunkowo mlody i znam go jedynie z widzenia na "czesc", a zagajac rozmowy nie chcialem i nie mialem odwagi. Z tego co mi opowiadano - sasiedzi, to komputer mu zwrocono, ale bez dysku twardego. Stracil kolekcje programow i gier pirackich, muzka i filmy a mial tego pokazne rozmiary. Teraz widze tego goscia, snujacego sie po podworzu w czarnym kapturze... przyznaje sie ze mialem pietra czy nie zacznie wsypywac pozostalych czlonkow tej sieci, teraz staram sie legalizowac co mozliwe.
|
|
|
#81 | |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
Cytat:
Zmienil srodowisko, albo zrobili mu pranie mozgu ^^. |
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mysle ze sie w jakis tam sposob zalamal, poza tym obciazenie psychiczne, moralne, presja rodzicow, ktorzy zapewne konsekwencje tego musieli poniesc sami, teraz jego droga sie rozwidlila, taki czyn moze spowodowac u maniaka komputerowego nie odwracalne zmiany, zabrano mu komputer, ulubiona kolekcje filmow, gier itp. pytanie tylko czy bedzie sie staral to odbudowac na poziomie legalnym powoli od poczatku czy sie stoczy w strone jakis tam hiphopowych blokersow i zacznie np. cpiac. A ja mam wrazenie ze juz to nastapilo.
|
|
|
#83 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Poza tym, czy samo posiadanie seriali, czy nawet cracków jest nielegalne? Ich użytwanie na pewno, ale posiadanie? Sam wczoraj jak przegladałem dysk, znalazłem przy kilku programach plik "serial", ale.. ja go sam utworzyłem.. Nie chce mi się za każdym razem przy instalacji programów szukać płyt, więc trzymam je na dysku z numerami seryjnymi zanotowanymi właśnie w takim katalogu, żebym ich też nie musiał szukać.. To kolejny z tych ciekawych przypadków. I co wtedy..? Ja raczej trzymałbym się wersji, że przychodzą na podstawie logów internetowych, a podstawowy (i może jedyny) zarzut to udostępnianie nielegalnych plików przez internet. Jak już są to pewnie sprawdzają Windowsa i Office'a i może patrzą też na filmy i muzykę, ale najważniejszym zarzutem pozostaje paserstwo.
|
|
|
|
#84 | |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
W CHIPie numer 12/2006 (edycja DVD) dali na płycie zestaw "wytrychów do programów" więc posiadam to jak najbardziej legalnie
|
|
|
|
#85 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Ale to zalezy od szczegolnych przypadkow. Jezeli watpliwych programow jest niewiele i tlumaczenie jest wiarygodne, to nie bedzie problemow i sobie daruja wogole - nic nawet nie trzeba bedzie donosic. Jezeli do wiekszosci programow beda zastrzezenia to moga wziac dysk. |
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Ale ok - na takie tłumaczenie lepiej przystać, bo nic lepszego i tak nie wymyślimy. Nie podoba mi się tylko, że jak zawsze wszystko zależy od dobrej woli i pewnie nastroju osoby, z którą coś się załatwia. Jakby to wszystko nie mogło być jasno uregulowane w przepisach..
|
|
|
|
#87 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
Najgorsza jest wlasnie niepewnosc, bo moga:
1. Wejsc i zabrac wszystko, nigdy nie oddac i dac kare 2. Wejsc, obejrzec, ew. do czegos sie przyczepic i wyjsc I tak jak andrzejj napisales - nie wiadomo, na ktora opcje "akurat my" trafimy :-/. |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Wujek Cięta Riposta ;D
Data rejestracji: 22.11.2005
![]() ![]() |
chcia***322;bym doda***263; jeszcze, ***380;e nie zawsze zdarza si***281; tak, ***380;e oddaj***261; komputer ale bez dysku. Jak wcze***347;niej pisa***322;em by***322;em prawie ***347;wiadkiem nalotu, wtedy te***380; skonfiskowano ca***322;y komputer i nie zosta***322; on zwr***243;cony bez dysku lecz jest trzymany w depozycie do teraz. Podobno czekaj***261; a***380; sprawa si***281; przedawni czy co***347; takiego.
|
|
|
|
#89 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
W tym momencie, jeśli już rzeczywiście chcą zarekwirować komputer, na logikę biorąc powinni umożliwić wymontowanie wszelkich części, które z popełnieniem przestępstwa nic nie mogły mieć wspólnego. Zresztą.. ciekawe jest też, jaka jest w ogóle prawna (uznawana prawnie) definicja słowa komputer.
|
|
|
|
#90 | |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|