Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2007, 09:32   #76
SpeedFreaK
Guru

Data rejestracji: 06.09.2004
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez FatAlbert Podgląd Wiadomości
do nalotu miałem/mam o rzut beretem.

Moherowym??

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.01.2007, 09:46   #77
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu Podgląd Wiadomości
Na Tobie spoczywa ciezar wykazania legalnosci.

Ps. MOZNA POSIADAC SCIAGNIETY FILM LUB MP3 (o ile sie go nie udostepnia osobom obcym) - prawo autorskie, tzw. dozwolony uzytek. Programow to nie dotyczy.
Ale jak tą legalność trzeba wykazać? Od ręki - w wielu przypadkach nierealne, w ciągu tygodnia, miesiąca, pół roku? A co wtedy z komputerem? Czy są podstawy, żeby go skonfiskować? Co z pozostałymi danymi zawartymi na dysku? Przecież mogę mieć tam np. dane firmy, w której pracuję i nad którymi na bieżąco w domu siedzę? Itp. Itd.

Jak ktoś słusznie zauważył wcześniej - wątpliwości jest tu tysiące i wątpię w ogóle, żeby to wszystko było ściśle regulowane przez prawo. Wszystko znowu wydaje się zależeć od wiedzy i życzliwości ewentualnej kontroli, co moim zdaniem jest chorą sytuacją..

Utrzymuję się więc przy stwierdzeniu, że najgorsza rzecz, jaką można zrobić, to pozwolić sobie komputer skonfiskować. Bo wtedy się już go pewnie nie odzyska, nawet jeśli w rzeczywistości jest się bez winy...

@ radosio - ja tylko przytoczyłem wypowiedź jednego prawnika, ale nie musi być ona wiążąca prawnie. Tu trzeba by chyba w końcu dostać jakiś prawomocny wyrok, żeby było się na czym opierać.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2007, 10:45   #78
mdfire
Cogito ergo doleo

Data rejestracji: 24.04.2005
mdfire zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja np. mam w domu firmowego laptopa. Logiczne jest, że nie mam i mieć nie mogę żadnych licencji na zainstalowane na nim oprogramowanie. I co, też mi go skonfiskują?
Moim zdaniem kontrole podczas nalotu instalują na kompie oprogramowanie poszukujące "ciasteczek", seriali itp. Jeżeli coś znajdą, to masz problem. Jeśli nie, to może dadzą spokój.
mdfire jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2007, 10:52   #79
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D

Data rejestracji: 22.11.2005
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez SpeedFreaK Podgląd Wiadomości
Moherowym??
całkiem moherowy
Stary 16.01.2007, 11:07   #80
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Okolo polroku temu, kamienica dalej, ta sama siec internetowa (nazwijmy ja amatorska siecia), jeden z mieszkancow mial nalot, pisalem o tym na forum wtedy. Zabrano mu komputer. Z tym ze kolega sie bardzo postaral, bowiem sprzedawal za pare groszy piraty, ktos na niego doniosl. Mial juz rozprawe, dostal w zawiasach i kare grzywny, ktorej koszty zapewne poniesli jego rodzice. Nie wiem jak i co, bo to osobnik stosunkowo mlody i znam go jedynie z widzenia na "czesc", a zagajac rozmowy nie chcialem i nie mialem odwagi. Z tego co mi opowiadano - sasiedzi, to komputer mu zwrocono, ale bez dysku twardego. Stracil kolekcje programow i gier pirackich, muzka i filmy a mial tego pokazne rozmiary. Teraz widze tego goscia, snujacego sie po podworzu w czarnym kapturze... przyznaje sie ze mialem pietra czy nie zacznie wsypywac pozostalych czlonkow tej sieci, teraz staram sie legalizowac co mozliwe.
Stary 16.01.2007, 14:07   #81
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin Podgląd Wiadomości
(..)Teraz widze tego goscia, snujacego sie po podworzu w czarnym kapturze... (..)
;-D.
Zmienil srodowisko, albo zrobili mu pranie mozgu ^^.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2007, 14:24   #82
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
;-D.
Zmienil srodowisko, albo zrobili mu pranie mozgu ^^.
Mysle ze sie w jakis tam sposob zalamal, poza tym obciazenie psychiczne, moralne, presja rodzicow, ktorzy zapewne konsekwencje tego musieli poniesc sami, teraz jego droga sie rozwidlila, taki czyn moze spowodowac u maniaka komputerowego nie odwracalne zmiany, zabrano mu komputer, ulubiona kolekcje filmow, gier itp. pytanie tylko czy bedzie sie staral to odbudowac na poziomie legalnym powoli od poczatku czy sie stoczy w strone jakis tam hiphopowych blokersow i zacznie np. cpiac. A ja mam wrazenie ze juz to nastapilo.
Stary 16.01.2007, 15:20   #83
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez mdfire Podgląd Wiadomości
Ja np. mam w domu firmowego laptopa. Logiczne jest, że nie mam i mieć nie mogę żadnych licencji na zainstalowane na nim oprogramowanie. I co, też mi go skonfiskują?
Moim zdaniem kontrole podczas nalotu instalują na kompie oprogramowanie poszukujące "ciasteczek", seriali itp. Jeżeli coś znajdą, to masz problem. Jeśli nie, to może dadzą spokój.
Wszystko 'może' i tak naprawdę nie wiadomo, jak naprawdę..

Poza tym, czy samo posiadanie seriali, czy nawet cracków jest nielegalne? Ich użytwanie na pewno, ale posiadanie? Sam wczoraj jak przegladałem dysk, znalazłem przy kilku programach plik "serial", ale.. ja go sam utworzyłem.. Nie chce mi się za każdym razem przy instalacji programów szukać płyt, więc trzymam je na dysku z numerami seryjnymi zanotowanymi właśnie w takim katalogu, żebym ich też nie musiał szukać.. To kolejny z tych ciekawych przypadków. I co wtedy..?

Ja raczej trzymałbym się wersji, że przychodzą na podstawie logów internetowych, a podstawowy (i może jedyny) zarzut to udostępnianie nielegalnych plików przez internet. Jak już są to pewnie sprawdzają Windowsa i Office'a i może patrzą też na filmy i muzykę, ale najważniejszym zarzutem pozostaje paserstwo.

Stary 16.01.2007, 16:17   #84
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Poza tym, czy samo posiadanie seriali, czy nawet cracków jest nielegalne?
Posiadanie jest jak najbardziej legalne !

W CHIPie numer 12/2006 (edycja DVD) dali na płycie zestaw "wytrychów do programów" więc posiadam to jak najbardziej legalnie
Stary 17.01.2007, 01:06   #85
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Ale jak tą legalność trzeba wykazać? Od ręki - w wielu przypadkach nierealne, w ciągu tygodnia, miesiąca, pół roku? A co wtedy z komputerem? Czy są podstawy, żeby go skonfiskować? Co z pozostałymi danymi zawartymi na dysku? Przecież mogę mieć tam np. dane firmy, w której pracuję i nad którymi na bieżąco w domu siedzę? Itp. Itd.

Jak ktoś słusznie zauważył wcześniej - wątpliwości jest tu tysiące i wątpię w ogóle, żeby to wszystko było ściśle regulowane przez prawo. Wszystko znowu wydaje się zależeć od wiedzy i życzliwości ewentualnej kontroli, co moim zdaniem jest chorą sytuacją..

Utrzymuję się więc przy stwierdzeniu, że najgorsza rzecz, jaką można zrobić, to pozwolić sobie komputer skonfiskować. Bo wtedy się już go pewnie nie odzyska, nawet jeśli w rzeczywistości jest się bez winy...

@ radosio - ja tylko przytoczyłem wypowiedź jednego prawnika, ale nie musi być ona wiążąca prawnie. Tu trzeba by chyba w końcu dostać jakiś prawomocny wyrok, żeby było się na czym opierać.
Ogolnie to mozna udowodnic pozniej, ale do tego czasu moga np. skonfiskowac dysk.

Ale to zalezy od szczegolnych przypadkow. Jezeli watpliwych programow jest niewiele i tlumaczenie jest wiarygodne, to nie bedzie problemow i sobie daruja wogole - nic nawet nie trzeba bedzie donosic. Jezeli do wiekszosci programow beda zastrzezenia to moga wziac dysk.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2007, 10:15   #86
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez pawelblu Podgląd Wiadomości
Ogolnie to mozna udowodnic pozniej, ale do tego czasu moga np. skonfiskowac dysk.

Ale to zalezy od szczegolnych przypadkow. Jezeli watpliwych programow jest niewiele i tlumaczenie jest wiarygodne, to nie bedzie problemow i sobie daruja wogole - nic nawet nie trzeba bedzie donosic. Jezeli do wiekszosci programow beda zastrzezenia to moga wziac dysk.
Dysk nie komputer - a powtarzane są historie, że to jednak komputery zabierają..

Ale ok - na takie tłumaczenie lepiej przystać, bo nic lepszego i tak nie wymyślimy. Nie podoba mi się tylko, że jak zawsze wszystko zależy od dobrej woli i pewnie nastroju osoby, z którą coś się załatwia. Jakby to wszystko nie mogło być jasno uregulowane w przepisach..

Stary 17.01.2007, 11:12   #87
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Najgorsza jest wlasnie niepewnosc, bo moga:

1. Wejsc i zabrac wszystko, nigdy nie oddac i dac kare
2. Wejsc, obejrzec, ew. do czegos sie przyczepic i wyjsc

I tak jak andrzejj napisales - nie wiadomo, na ktora opcje "akurat my" trafimy :-/.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2007, 11:54   #88
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D

Data rejestracji: 22.11.2005
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
chcia***322;bym doda***263; jeszcze, ***380;e nie zawsze zdarza si***281; tak, ***380;e oddaj***261; komputer ale bez dysku. Jak wcze***347;niej pisa***322;em by***322;em prawie ***347;wiadkiem nalotu, wtedy te***380; skonfiskowano ca***322;y komputer i nie zosta***322; on zwr***243;cony bez dysku lecz jest trzymany w depozycie do teraz. Podobno czekaj***261; a***380; sprawa si***281; przedawni czy co***347; takiego.
Stary 17.01.2007, 13:07   #89
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez FatAlbert Podgląd Wiadomości
chciałbym dodać jeszcze, że nie zawsze zdarza się tak, że oddają komputer ale bez dysku. Jak wcześniej pisałem byłem prawie świadkiem nalotu, wtedy też skonfiskowano cały komputer i nie został on zwrócony bez dysku lecz jest trzymany w depozycie do teraz. Podobno czekają aż sprawa się przedawni czy coś takiego.
Taa.. No i teraz znowu - komputer jest rekwirowany jako przedmiot służący popełnieniu przestępstwa (bo samym dowodem może być najwyżej dysk twardy i ewentualnie inne nośniki danych). Ale co do popełnienia przestępstwa ma np. karta graficzna (na upartego system uruchomi się chyba i bez niej) czy tym bardziej muzyczna. A co z ewentualnym tunerem telewizyjnym, dodatkowymi napędami, ewentualnym dodatkowym wyposażeniem typu czytniki kart pamięci itp.? Jak to wszystko niby się ma do popełnienia przestępstwa?

W tym momencie, jeśli już rzeczywiście chcą zarekwirować komputer, na logikę biorąc powinni umożliwić wymontowanie wszelkich części, które z popełnieniem przestępstwa nic nie mogły mieć wspólnego. Zresztą.. ciekawe jest też, jaka jest w ogóle prawna (uznawana prawnie) definicja słowa komputer.

Stary 17.01.2007, 13:15   #90
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Taa.. No i teraz znowu - komputer jest rekwirowany jako przedmiot służący popełnieniu przestępstwa (bo samym dowodem może być najwyżej dysk twardy i ewentualnie inne nośniki danych). Ale co do popełnienia przestępstwa ma np. karta graficzna (na upartego system uruchomi się chyba i bez niej) czy tym bardziej muzyczna. A co z ewentualnym tunerem telewizyjnym, dodatkowymi napędami, ewentualnym dodatkowym wyposażeniem typu czytniki kart pamięci itp.? Jak to wszystko niby się ma do popełnienia przestępstwa?

W tym momencie, jeśli już rzeczywiście chcą zarekwirować komputer, na logikę biorąc powinni umożliwić wymontowanie wszelkich części, które z popełnieniem przestępstwa nic nie mogły mieć wspólnego. Zresztą.. ciekawe jest też, jaka jest w ogóle prawna (uznawana prawnie) definicja słowa komputer.
Resztę moga zarekwirować na poczet przyszłych kar

Twoje uprawnienia: