![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#376 | |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Btw. taka dygresja - czasem w kółko nieświadomie powtarzane formułki modlitw, które słyszę za ścianą przypominają mi darcie się o różnych porach dnia (nigdy nie pamiętam jakich) do Allaha w odpowiednich krajach (coraz bliżej do fanatyzmu). Przypomina mi to troszkę taką... sektę, która pierze ludziom mózgi, tutaj - przeważnie ludziom starszym, czego moja sąsiadka jest idealnym przykładem, no i chyba nie ma co ukrywać, że 90% ludzi, których widywałem w Kościele na mszach to zazwyczaj ludzie >70 lat. Tak się zastanawiam, może oni tam po prostu chodzą z nudów? Nie znają czegoś takiego jak Internet i zamiast siedzieć bezczynnie w domu (starsi ludzie potrzebują mniej snu i rzeczywiście śpią mniej) wstają wcześnie rano, idą na zakupy (najczęściej rynek), a potem do Kościoła i tak z przyzwyczajenia? ;-) |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#377 | |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() trzeba by sie umowic jakos na neutralnym gruncie w Loncynie? ![]() joke off course qrna, nie wybieram sie na razie na poludnie ale jakbys mial byc w poblizu to KONIECZNIE daj znac ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#378 | |
|
noob
Data rejestracji: 26.02.2005
![]() |
Cytat:
Co do samego pomysłu, uważam go za bardzo dobry. Będąc państwem świeckim powinniśmy zachowywać się jak państwo świeckie. Co do kościoła... Kościół tak naprawdę niewiele ma wspólnego z religią od bardzo dawna. To jest zwykła instytucja, mająca wielu ślepych zwolenników. Po ki grzyb wymyślanie jakichś praw kościelnych, nad interpretowanie dla swoich celów Biblii itd? Skoro są posłannikami Boga, powinni trzymać się tylko tych praw, które Bóg wyznaczył, a nie ustanawiać swoje własne. Toż to paranoja. Inna kwestia - szlag mnie jasny trafia, jak ksiądz na kazaniu mówi, że dobra materialne są nam niepotrzebne, nie powinniśmy się o nic martwić, Bóg nas nakarmi. Skoro tak, po co zgłaszają roszczenia o ziemie utracone 50, 100, 200 i kij wie ile lat temu? Po co im to? A no, pieniążki potrzebne... Może i sama wiara w Boga jest dobra, nie mnie to oceniać. Jednak kościół jest instytucją kierowaną przez bardzo złych ludzi wykorzystujących naiwność wiernych. Niestety.
|
|
|
|
#379 |
|
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#380 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
a no, dziwna kraina ta Polska
|
|
|
#381 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
http://wiadomosci.onet.pl/2078396,11...woli,item.html
może odosobniony przypadek, a może zaczyna się robić gorąco? |
|
|
|
|
|
#382 |
|
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
A może wynika to wszystko z naszego narodowego charakteru? Bardziej lubimy walczyć "przeciw" niż "za"?
|
|
|
#383 | |
|
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
|
|
|
|
|
|
#384 | |
|
noob
![]() |
Cytat:
O co chodzi z jazdą samochodem/mpk, bo nie załapałem?
|
|
|
|
#385 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Wiara jest czymś strasznie niebezpiecznym, to ona trzymała przez wieki ten naród w kupie.
Trzeba z nią walczyć, od razu się nie da ostro, ale jak się zacznie od małych kroczków, tam gdzie trzeba - najpierw krzyże w szkołach, to potem można następny mały kroczek, aż do skutku. W końcu jak się wychowa pustych bezideowców, wierzących tylko w szmal, to łatwo jest takimi ludźmi manipulować, w każde cuda uwierzą. Małymi kroczkami doczekamy się i eutanazji dla naszego dobra, i innych jakże nowoczesnych, postępowych i europejskich rozwiązań. Poczucie przynależności narodowej ograniczmy do sportu, przecież cokolwiek więcej, to ksenofobia, ciemnogród, i obciach. Dla tych co oczywiście nie zrozumieją co mam na myśli mam wiadomość - to nie fanatyzm przeze mnie przemawia, to zdolność przewidywania.
|
|
|
|
|
|
#386 |
|
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ed dobrze mówi. Małymi krokami pozbawią nas sumienia. Komuna próbowała siłą, a dziś załatwią to kasą, perswazją, trendami, "nowoczesnością".
Są ludzie, którzy bez wiary mają moralny kompas. Ale wielu jest takich co to "hulaj dusza, piekła nie ma" . |
|
|
|
|
|
#387 |
|
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
masz w domu noz? to wizienia z toba bo przeciez mozesz kogos nim zabic
to tylko spekulacje
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
|
|
|
|
|
#388 | |
|
noob
![]() |
Cytat:
@demek - świetna riposta
|
|
|
|
#389 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#390 |
|
noob
![]() |
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...e__Bedzie.html
Nosz ludzie, nie róbcie sobie jaj... Aż szlag mnie trafia jak czytam o coraz większych żądaniach katolików. Porąbało się im we łbie cosik chyba... Albo mi już pamięć szwankuje - jednak nie jesteśmy państwem świeckim?
|
![]() |
| Tagi |
| kościół |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Czym jest miłosierdzie? Czym jest wiara? Rozmyslania po ataku w londynie.. | Death Man | Off topic | 92 | 18.07.2005 16:36 |
| Kirgizja kościół i świat - spotrzeżenia wilekiego piątku | Ormianin | Off topic | 3 | 25.03.2005 21:19 |