Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kościół, wiara.... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kosciol-wiara-78403/)

ed hunter 18.11.2009 06:59

Żyjemy w demokracji? Podobno...
Większość to chrześcijanie?
Zróbmy referendum.
Zdejmowanie krzyża narusza moją wolność i moje prawa. Nikogo nie wolno zmuszać do zdejmowania krzyży, bo prawo tego nie nakazuje. :]

Stanley 18.11.2009 05:08

edowi raczej nie wytlumaczysz...

Reetou 18.11.2009 00:30

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1059692)
Jakie prawo nakazuje zdejmowanie krzyży? No jakie? Może to samo, co nie pozwala malować ścian na jakiś kolor? Bełkot uprawiacie piękny i bezmyślny. Ale to nic nowego.

Skoro już sobie uprawiamy bełkot piękny i bezmyślny i to nic nowego, to może uświadomisz nam jakie prawo zezwoliło na ich powieszenie?

Bo w Konstytucji RP, roz.II, art. 31, pkt 2 stoi: "Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje."

Rozumiem to tak, że wolność i prawa zwolenników wieszania wszędzie krzyży kończą się tam, gdzie zaczyna się wolność i prawa ludzi, którzy nie życzą sobie oglądania półnagiego, okaleczonego gościa przybitego do krzyża. Czyli na przykład w szkole, urzędach, gdzie spotykają się i jedni i drudzy... Gdzie jest to prawo, które nakazuje wieszanie tam krzyży? A może coś źle wymyśliłem? Wyprowadźcie mnie w takim razie z błędu...

polakT 17.11.2009 22:53

prosze moda/admina o przesunięcie dyskusji do http://forum.cdrinfo.pl/f5/kosciol-w...hlight=religia

edit:
Dziękuję :piwo:

nimal 17.11.2009 22:27

tez ciekawe karty historii dla tych, co podkreslaja doniosla role kosciola w dziejach :D

superrrmario 17.11.2009 22:21

Może zmienimy temat, albo ten przeniesiemy do osobnego wątku pt. "Krzyże" ?
Ryszard Lwie Serce jakąś wyprawę krzyżową jeszcze zrobi...

nimal 17.11.2009 22:17

wolnosc wyznania zabrania propagowania jakiejkolwiek religii przez organy panstwowe/urzednikow itd
wieszanie znakow jednej konkretnej religii na scianach szkol nie jest zlamaniem tej zasady konstytucyjnej Twoim zdaniem? :hmm:

ed hunter 17.11.2009 22:14

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1059688)
A jeśli w miejsce "wieszania krzyży" wstawisz cokolwiek innego - nie wiem, kradzież, chodzenie nago, morderstwo? Nie chodzi tu oczywiście o porównywanie tych przestępstw (wykroczeń) 'wagowo', ale o sposób myślenia. Jeśli ktoś nam coś z góry narzuca, to jest to złe. Otóż niekoniecznie. Nikt nie stara się nas zmusić do zdejmowania krzyży ze ścian dlatego, że tak mu się podoba, czy chce nam zrobić na złość, ale dlatego, że takie jest obowiązujące prawo. Prawo, które istnieje również w Polsce i nie zostało nam narzucone przez Unię.

Dalszy tok myślenia jest tu więc dla mnie bardzo przesadzony...

Jeszcze co do stwierdzenia, że ateiści nie powinni się wypowiadać na temat chrześcijaństwa bo nic o nim nie wiedzą. Według mnie jest dokładnie odwrotnie. To wierzący bardzo często bronią religii, tak naprawdę nie mają pojęcia o tym, w obronie czego stają. Ateiści z kolei (oczywiście nie wszyscy) mają pewną wiedzę, która pozwala im podjąć świadomą decyzję. Ich decyzja jest z wyboru, decyzja wierzących często z niewiedzy, czy po prostu założenia, że skoro wszyscy, to ja też.

Jeśli chodzi o wypowiadanie się niewierzących na temat wiaty, to już napisałem wyżej, ale jak widzę nic nie dociera, absolutnie nic. Na tym cuda polegają.

ed hunter 17.11.2009 22:11

Jakie prawo nakazuje zdejmowanie krzyży? No jakie? Może to samo, co nie pozwala malować ścian na jakiś kolor? Bełkot uprawiacie piękny i bezmyślny. Ale to nic nowego.

andrzejj9 17.11.2009 22:07

Cytat:

Napisany przez kasiulcia26 (Post 1059663)
Typowo lewacji bełkot.

Wszelkie sprawy tego typu powinny być rozstrzygane na możliwie najniższym szczeblu. Paranoja, że UE decyduje co będzie wisiało w szkole w Pewli Mniejszej. Najgorsze jest to, że tak wiele osób bezmyślnie popiera te totalitarne decyzje i jeszcze argumentuje niczym Urban w swym periodyku.

Tak sie zaczyna, za kilka lat nie będzie można mówić o Wielkanocy itd. Tak już jest na zachodzie gdzie śpiewanie kolęd w okresie Bożonarodzeniowym jest zakazne.
Zreszta to dotyczy wielu sfer życia. Zawsze zaczyna sie od spraw błahych. Niby tylko ściągniecie krzyży, otworzenie granic dla muzułmanów, parady równości. A później mamy doczynienia z terrorem antykatolickim , zalewem muslimow oraz partiami politycznymi pedofili (vide Holandia gdzie taka partia powstala)

A jeśli w miejsce "wieszania krzyży" wstawisz cokolwiek innego - nie wiem, kradzież, chodzenie nago, morderstwo? Nie chodzi tu oczywiście o porównywanie tych przestępstw (wykroczeń) 'wagowo', ale o sposób myślenia. Jeśli ktoś nam coś z góry narzuca, to jest to złe. Otóż niekoniecznie. Nikt nie stara się nas zmusić do zdejmowania krzyży ze ścian dlatego, że tak mu się podoba, czy chce nam zrobić na złość, ale dlatego, że takie jest obowiązujące prawo. Prawo, które istnieje również w Polsce i nie zostało nam narzucone przez Unię.

Dalszy tok myślenia jest tu więc dla mnie bardzo przesadzony...

Jeszcze co do stwierdzenia, że ateiści nie powinni się wypowiadać na temat chrześcijaństwa bo nic o nim nie wiedzą. Według mnie jest dokładnie odwrotnie. To wierzący bardzo często bronią religii, tak naprawdę nie mają pojęcia o tym, w obronie czego stają. Ateiści z kolei (oczywiście nie wszyscy) mają pewną wiedzę, która pozwala im podjąć świadomą decyzję. Ich decyzja jest z wyboru, decyzja wierzących często z niewiedzy, czy po prostu założenia, że skoro wszyscy, to ja też.

pali 17.11.2009 21:30

a ja grywam m.in. z księdzem w pokera i zaczynam w brydża :)

nie uczęszczam na msze, nie przyjmuję sakramentów - a mimo to uważam, że ten Kościół jest potrzebny i obyśmy nie żyli w czasach jego końca

myślę, że Kościół rzymskokatolicki za mało uczestniczy w życiu społecznym: nie ma żadnej sensownej polityki działań lokalnych, nie występuje jako strona sporów publicznych, nie prowadzi żadnych mediów bez dorobionej gęby

Kościół występuje już tylko, niejako z przymusu urzędu, w obronie swoich podstawowych prawd, jak np. wartość życia sama w sobie

a resztę pozostawił ... nie wiem komu pozostawił

kasiulcia26 17.11.2009 20:49

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1059665)
Typowo pisowski głos w dyskusji.

Nigdy nie oddałam głosu na PiS

Pytanie co uważasz za dowcip Reetou. To, że pokusiłam się o przedstawienie sytuacji z jaką będziemy mieli doczynienia za kilka/kilkanascie lat czy do nadania większej samodzielności samorządom? Co do pierwszego to nie rozumiem dlaczego skoro są tego namacalne dowody. Muzułmanie zalewają Francję, Wielką Brytanie (gdzie brzebudowywuje sie dla nich nich więzienie, bo po jego poludniowo wschodniej stronie byla toaleta), Partia Pedofili faktycznie powstała w Holandii, a morderstwo w Wlk Brytani jest już niekaralne za sprawą legalizacji aborcji (bodajże do 6 m-ca)

ed hunter 17.11.2009 20:44

Cytat:

Typowo lewacji bełkot.

Wszelkie sprawy tego typu powinny być rozstrzygane na możliwie najniższym szczeblu. Paranoja, że UE decyduje co będzie wisiało w szkole w Pewli Mniejszej. Najgorsze jest to, że tak wiele osób bezmyślnie popiera te totalitarne decyzje i jeszcze argumentuje niczym Urban w swym periodyku.

Tak sie zaczyna, za kilka lat nie będzie można mówić o Wielkanocy itd. Tak już jest na zachodzie gdzie śpiewanie kolęd w okresie Bożonarodzeniowym jest zakazne.
Zreszta to dotyczy wielu sfer życia. Zawsze zaczyna sie od spraw błahych. Niby tylko ściągniecie krzyży, otworzenie granic dla muzułmanów, parady równości. A później mamy doczynienia z terrorem antykatolickim , zalewem muslimow oraz partiami politycznymi pedofili (vide Holandia gdzie taka partia powstala)

E tam. Będą nowe kolędy.

Lulajże pingwinku
Lulajże lulaj
A ty go, dwóch tatusiów, w płaczu utulaj.

Reetou 17.11.2009 20:42

Cytat:

Typowo lewacji bełkot.

Typowo pisowski głos w dyskusji.

nimal 17.11.2009 20:30

rozumie, ze to dowcip? :rotfl:

kasiulcia26 17.11.2009 20:26

Cytat:

kościół wtrynia się tam gdzie nie powinien. Jak to księża dokonują agitacji politycznej, a tłum wychodząc z kościoła już wie, na kogo głosować. Jak to święte krowy są nietykalne, jak ciągną kasę od biednych emerytów samemu rozwożąc tyłki wózkami na które mnie nigdy nie będzie stać. Ale żeby tę kasę opodatkować? Nigdy!
Typowo lewacji bełkot.

nimal 17.11.2009 20:04

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1059631)
E tam, obcy... Urodziłem się w rodzinie katolickiej, więc i jestem ochrzczony, i pierwszo ukomunijniony ;) Bo wiecie jak to jest: człowiek jeszcze nie potrafi słowa powiedzieć, samodzielnie pomyśleć, a tu już ciągają go do kościoła. Do dziś telepią mi się po głowie formułki, modlitwy, których musiałem wkuwać za młodu. Później człowiek zaczyna myśleć w miarę samodzielnie, o życiu itp. i dokonuje wreszcie własnego wyboru. Dlatego ślub mam już jednostronny. Dlatego bawi mnie jak osoby, które na codzień i od święta omijają kościół szerokim łukiem, to po urodzeniu dziecka pędzą, żeby je ochrzcić - bo wypada, bo co ludzie powiedzą...

Krzyże, już mówiłem, nie przeszkadzają mi, ale jestem w stanie zrozumieć stanowisko ich przeciwników. Przeszkadza mi natomiast, że kościół wtrynia się tam gdzie nie powinien. Jak to księża dokonują agitacji politycznej, a tłum wychodząc z kościoła już wie, na kogo głosować. Jak to święte krowy są nietykalne, jak ciągną kasę od biednych emerytów samemu rozwożąc tyłki wózkami na które mnie nigdy nie będzie stać. Ale żeby tę kasę opodatkować? Nigdy!

Czy wszyscy? Na pewno nie, ale... Ślubu udzielał nam kolega ze szkoły średniej, świeżo upieczony ksiądz. Pamiętam, że przed ślubem sporo z nim rozmawiałem o wierze, o jej poszukiwaniach - rozmawiało się nam bardzo dobrze, nikt nikogo nie starał się do niczego na siłę przekonywać. Po 16 latach niestety nie da się z nim już rozmawiać, to smutne...

100% :spoko:

ed hunter 17.11.2009 19:27

Zlikwidujmyu znak plus - do krzyża podobny, a co z oknami dzielonymi na krzyż? Skrzyżowania też trzeba zastąpić rondami... o w mordę, to prawie celtycki krzyż..

:P

Stanley 17.11.2009 18:53

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1059631)
E tam, obcy... Urodziłem się w rodzinie katolickiej, więc i jestem ochrzczony, i pierwszo ukomunijniony ;) Bo wiecie jak to jest: człowiek jeszcze nie potrafi słowa powiedzieć, samodzielnie pomyśleć, a tu już ciągają go do kościoła. Do dziś telepią mi się po głowie formułki, modlitwy, których musiałem wkuwać za młodu. Później człowiek zaczyna myśleć w miarę samodzielnie, o życiu itp. i dokonuje wreszcie własnego wyboru. Dlatego ślub mam już jednostronny. Dlatego bawi mnie jak osoby, które na codzień i od święta omijają kościół szerokim łukiem, to po urodzeniu dziecka pędzą, żeby je ochrzcić - bo wypada, bo co ludzie powiedzą...

Krzyże, już mówiłem, nie przeszkadzają mi, ale jestem w stanie zrozumieć stanowisko ich przeciwników. Przeszkadza mi natomiast, że kościół wtrynia się tam gdzie nie powinien. Jak to księża dokonują agitacji politycznej, a tłum wychodząc z kościoła już wie, na kogo głosować. Jak to święte krowy są nietykalne, jak ciągną kasę od biednych emerytów samemu rozwożąc tyłki wózkami na które mnie nigdy nie będzie stać. Ale żeby tę kasę opodatkować? Nigdy!

Czy wszyscy? Na pewno nie, ale... Ślubu udzielał nam kolega ze szkoły średniej, świeżo upieczony ksiądz. Pamiętam, że przed ślubem sporo z nim rozmawiałem o wierze, o jej poszukiwaniach - rozmawiało się nam bardzo dobrze, nikt nikogo nie starał się do niczego na siłę przekonywać. Po 16 latach niestety nie da się z nim już rozmawiać, to smutne...

/signed

@ed, powinieneś wiedzieć, że jeżeli mnie otacza z każdej strony katolicyzm, to coś o nim muszę wiedzieć. To jest logiczne.

Reetou 17.11.2009 18:47

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1059605)
Ja napisałem, że dziwnym trafem, mają zawsze najwięcej do powiedzenia na temat, który powinien chyba być im obcy... :>

Patrix 17.11.2009 18:32

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1059612)
Ed - to tak jak ksiadz pouczajacy o zyciu w rodzinie :P

A co chciałbyś widzieć księdza co ma swoją gromadkę ?
Albo skoro by już pozwolić na powyższe dwóch pedziów w habitach ? :sciana:

nimal 17.11.2009 17:53

Ed - to tak jak ksiadz pouczajacy o zyciu w rodzinie :P
poza tym w panstwie w ktorym zyjemy kosciol wtrynia sie wszedzie, nawet do szkoly, wiec jak niewiezacy ma nie miec z tym BEZPRAWIEM do czynienia?

Patrix 17.11.2009 17:40

@Stanley musisz ze zrozumieniem czytać to co pisze Ed... :>

ed hunter 17.11.2009 17:36

Gdzie ja napisałem, że państwo powinno manifestować swoją przynależność religijną? Nie manifestuje. Nie ma nakazu wieszania krzyży w szkołach, więc niech i nie będzie zakazu.

Gdzie ja napisałem, że niewierzący nie mają prawa wypowiadać się na temat wiary? Ja napisałem, że dziwnym trafem, mają zawsze najwięcej do powiedzenia na temat, który powinien chyba być im obcy... :>

Stanley 17.11.2009 17:06

@ed, nie rozumiesz istoty rzeczy. Jesteśmy państwem świeckim, tak więc instytucje państwowe nie powinny manifestować swojej przynależności religijnej do jakiejkolwiek religii.
Poza tym niewierzący nie mogą się wypowiadać na temat wiary? Niby czemu? Wolność słowa mamy z tego co pamiętam. No, chyba że jesteś fanatykiem Rydzyka i zaraz naślesz mi stado dewotek do domu, to wybacz...

ed hunter 17.11.2009 16:52

I najwięcej na temat wiary mają do powiedzenia niewierzący. :rotfl:

Patrix 17.11.2009 16:31

nimal, nie jesteś katolikiem ? :> bo zazwyczaj tylko niekatolikom to przeszkadza...

nimal 17.11.2009 15:55

a z jakiej racji kosciol, jako organizacja, ma prawo do bezplatnej reklamy na murach klas szkolnych, czyli od najmlodszych lat?
a nikt inny nie
i o to chodzi - nie zgadzam sie z agitacja mojego dziecka przez zadna organizacje czy przedsiebiorstwo czy partie polityczna!
jak ktos chce sobie dom udekorowac - jego sprawa
ale szkola? konstytucji nie czytali? najwidoczniej nie

sobrus 17.11.2009 10:35

@demek
ale co złego Ed napisał?
Stwierdził że artykuł z GW jest do kitu, a godła zmieniać nie powinni.

I taka jest prawda :D

Co do kościoła w Polsce (czy nawet na świecie) to juz nie raz temat był poruszany, że jest to instytucja która niejeden grzech ma na sumieniu i najchętniej zamiotłaby to pod dywan. Ksiądz i pieniążkami często nie pogardzi i dziecko zmolestuje i z SB będzie współpracował.

Nikt temu nie przeczy i nie podoba mi sie to wcale, natomiast nie ma to wpływu na moją wiarę, bo ja nie wierze w księży. A jeżeli ksiądz mówi że nie powinienem kraść a sam kradnie to trudno. Mówi dobrze i temu wciąż nie przecze, szkoda że źle robi.
I oczywiście karę powinien ponieść jak każdy inny.

Kościół na ziemi tworzą ludzie a oni nigdy święci nie będą, ale generalnie propaguje dobro i szlachetne postawy i akurat to nikomu przeszkadzać nie powinno.
Ktoś powie że kościół kupił działkę za pół ceny tu w Polsce. A ja powiem że kościół leczy trędowatych tam w Afryce bo jakoś nikomu sie nie chce.

polakT 16.11.2009 23:31

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1059434)
Mam wrażenie, że Senyszyn reprezentuje poglądy większości ateistów, a Stowarzyszenie Unum Principium nie. Może to przez mój fanatyzm?

Osobiście uważam za niestosowne zmienianie polskiego godła, dopiero od pokolenia jest w tej, całkiem dobrej postaci.

Cytat:

Art. 25.

1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione.

2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.

3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego.

4. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a Kościołem katolickim określają umowa międzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy.

5. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a innymi kościołami oraz związkami wyznaniowymi określają ustawy uchwalone na podstawie umów zawartych przez Radę Ministrów z ich właściwymi przedstawicielami.
jak bedzie pkt 1 i 2 respektowany przez kościół katolicki, porozmawiamy dalej...

Mieszkam na wschodzie i widzę co się dzieje względem prawosławnych i innych wiar... niestety - nie ze strony ludzi są problemy a kleru (niby też ludzie...)

demek 16.11.2009 23:16

@ed
nie chcialem tego pisac ale...
kiedy przestaniec byc zalosny w tym co piszesz?? nie pisze o przekoniach bo kazdy moze miec swoje ale bez przesady...

ed hunter 16.11.2009 20:50

Mam wrażenie, że Senyszyn reprezentuje poglądy większości ateistów, a Stowarzyszenie Unum Principium nie. Może to przez mój fanatyzm?

Osobiście uważam za niestosowne zmienianie polskiego godła, dopiero od pokolenia jest w tej, całkiem dobrej postaci.

Stanley 16.11.2009 20:05

To jest takie samo uogólnienie, jak w poście @Jabby: klik
Tam się już nie zaczepiłeś, że mowa o wszystkich ateistach, mimo iż większości nie znasz. To co Ci pasi zauważysz, to co już jest be jest niewidoczne.

ed hunter 16.11.2009 19:55

Jak pięknie działa manipulacja:

GW najpierw pisze w tytule:
Cytat:

Katolicy chcą umieścić krzyż w polskim godle.
Potem:
Cytat:

Środowiska katolickie domagają się umieszczenia symbolu krzyża w godle narodowym i herbach miast.
Nareszcie uściślają:
Cytat:

Inicjatorem zmian są członkowie Stowarzyszenie Unum Principium.
I stało się jasne, że Unum Principium, to wszyscy katolicy?... a może kilkunastu?... a może więcej?

A jaki przekaz dotarł do Stanley'a?

Cytat:

Aż szlag mnie trafia jak czytam o coraz większych żądaniach katolików
Na tej zasadzie da się pisać o wszystkim, bez problemu.

Stanley 16.11.2009 19:40

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...e__Bedzie.html

Nosz ludzie, nie róbcie sobie jaj... Aż szlag mnie trafia jak czytam o coraz większych żądaniach katolików. Porąbało się im we łbie cosik chyba... Albo mi już pamięć szwankuje - jednak nie jesteśmy państwem świeckim?

ed hunter 16.11.2009 19:10

Cytat:

Napisany przez Stanley (Post 1059397)
edu, Ty masz swoje przekonania, ja mam swoje, jeszcze ktoś inny też swoje. To, że jedne pokrywają się z działaniami rządu, a inne nie, to zwykły zbieg okoliczności. Ale oczywiście Ty mi pewnie zaraz powiesz, że aż tak bardzo mnie zmanipulowali, że tego nie zauważam, nie? Daj se siana z tymi swoimi teoriami spiskowymi...

@demek - świetna riposta

Ja tu nie miałem na myśli dosłownie naszego rządu, to problem szerszy...

Stanley 16.11.2009 16:26

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1059329)
Wiara jest czymś strasznie niebezpiecznym, to ona trzymała przez wieki ten naród w kupie.
Trzeba z nią walczyć, od razu się nie da ostro, ale jak się zacznie od małych kroczków, tam gdzie trzeba - najpierw krzyże w szkołach, to potem można następny mały kroczek, aż do skutku.
W końcu jak się wychowa pustych bezideowców, wierzących tylko w szmal, to łatwo jest takimi ludźmi manipulować, w każde cuda uwierzą.
Małymi kroczkami doczekamy się i eutanazji dla naszego dobra, i innych jakże nowoczesnych, postępowych i europejskich rozwiązań.
Poczucie przynależności narodowej ograniczmy do sportu, przecież cokolwiek więcej, to ksenofobia, ciemnogród, i obciach.
Dla tych co oczywiście nie zrozumieją co mam na myśli mam wiadomość - to nie fanatyzm przeze mnie przemawia, to zdolność przewidywania. :]

edu, Ty masz swoje przekonania, ja mam swoje, jeszcze ktoś inny też swoje. To, że jedne pokrywają się z działaniami rządu, a inne nie, to zwykły zbieg okoliczności. Ale oczywiście Ty mi pewnie zaraz powiesz, że aż tak bardzo mnie zmanipulowali, że tego nie zauważam, nie? Daj se siana z tymi swoimi teoriami spiskowymi...

@demek - świetna riposta

demek 16.11.2009 09:14

masz w domu noz? to wizienia z toba bo przeciez mozesz kogos nim zabic
to tylko spekulacje

Jabba the Hutt 16.11.2009 08:58

Ed dobrze mówi. Małymi krokami pozbawią nas sumienia. Komuna próbowała siłą, a dziś załatwią to kasą, perswazją, trendami, "nowoczesnością".

Są ludzie, którzy bez wiary mają moralny kompas. Ale wielu jest takich co to "hulaj dusza, piekła nie ma" .

ed hunter 16.11.2009 07:10

Wiara jest czymś strasznie niebezpiecznym, to ona trzymała przez wieki ten naród w kupie.
Trzeba z nią walczyć, od razu się nie da ostro, ale jak się zacznie od małych kroczków, tam gdzie trzeba - najpierw krzyże w szkołach, to potem można następny mały kroczek, aż do skutku.
W końcu jak się wychowa pustych bezideowców, wierzących tylko w szmal, to łatwo jest takimi ludźmi manipulować, w każde cuda uwierzą.
Małymi kroczkami doczekamy się i eutanazji dla naszego dobra, i innych jakże nowoczesnych, postępowych i europejskich rozwiązań.
Poczucie przynależności narodowej ograniczmy do sportu, przecież cokolwiek więcej, to ksenofobia, ciemnogród, i obciach.
Dla tych co oczywiście nie zrozumieją co mam na myśli mam wiadomość - to nie fanatyzm przeze mnie przemawia, to zdolność przewidywania. :]

Stanley 16.11.2009 05:04

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1059281)
Moglbym zapytac a jak z p2p i jazda samochodem (byc moze mpk). Ale po co.
:ysz:

Znaczy sugerujesz, że katolicy p2p nie używają, tak? Nie bądź śmieszny.
O co chodzi z jazdą samochodem/mpk, bo nie załapałem?

demek 16.11.2009 00:50

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1059275)
prawda :)
trzeba by sie umowic jakos :D na neutralnym gruncie w Loncynie? :>
joke off course
qrna, nie wybieram sie na razie na poludnie
ale jakbys mial byc w poblizu to KONIECZNIE daj znac ;)
:spoko:

spokojna twoja o to, ze dam znac :D

superrrmario 16.11.2009 00:13

A może wynika to wszystko z naszego narodowego charakteru? Bardziej lubimy walczyć "przeciw" niż "za"?

grzeniu 16.11.2009 00:02

http://wiadomosci.onet.pl/2078396,11...woli,item.html
może odosobniony przypadek, a może zaczyna się robić gorąco?

Zetoxa 15.11.2009 23:50

a no, dziwna kraina ta Polska:sciana:

Sunna 15.11.2009 23:45

Cytat:

Napisany przez Stanley (Post 1059278)
Nie kradnę, nie biję się, nie ćpam. Da się bez wiary?

Moglbym zapytac a jak z p2p i jazda samochodem (byc moze mpk). Ale po co.
:ysz:

Stanley 15.11.2009 23:32

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1059239)
Zawsze to słyszę - oni nie żyją w zgodzie z kanonami. Jeśli wiesz coś o chrześcijaństwie to tworzą je ludzie grzeszni, którzy upadają ale starają się coś z tym robić. I jak widać udaje się to wielu z nich. inaczej może więcej byłoby zła na ulicy.... Czemu narzekamy na młodzież ? Że ćpa, bije się , kradnie, bluźni ? Bo w nic nie wierzy tylko w kasę. Może gdyby w coś wierzyli, mieli by te parę procent szacunku dla innych. Choćby ze strachu,że ich diabeł za d...weźmie i do Hell wsadzi ..

Bez urazy, ale głupoty gadasz. Nie wierzę. Nie kradnę, nie biję się, nie ćpam. Da się bez wiary? Da. Kwestia charakteru człowieka, niczego więcej IMO.

Co do samego pomysłu, uważam go za bardzo dobry. Będąc państwem świeckim powinniśmy zachowywać się jak państwo świeckie.

Co do kościoła... Kościół tak naprawdę niewiele ma wspólnego z religią od bardzo dawna. To jest zwykła instytucja, mająca wielu ślepych zwolenników. Po ki grzyb wymyślanie jakichś praw kościelnych, nad interpretowanie dla swoich celów Biblii itd? Skoro są posłannikami Boga, powinni trzymać się tylko tych praw, które Bóg wyznaczył, a nie ustanawiać swoje własne. Toż to paranoja.

Inna kwestia - szlag mnie jasny trafia, jak ksiądz na kazaniu mówi, że dobra materialne są nam niepotrzebne, nie powinniśmy się o nic martwić, Bóg nas nakarmi. Skoro tak, po co zgłaszają roszczenia o ziemie utracone 50, 100, 200 i kij wie ile lat temu? Po co im to? A no, pieniążki potrzebne...
Może i sama wiara w Boga jest dobra, nie mnie to oceniać. Jednak kościół jest instytucją kierowaną przez bardzo złych ludzi wykorzystujących naiwność wiernych. Niestety.

nimal 15.11.2009 23:23

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1059264)
zaraz wsiade w pociag i z wodka przyjade :D
PS
to juz rok jam my browara nie wychylili

prawda :)
trzeba by sie umowic jakos :D na neutralnym gruncie w Loncynie? :>
joke off course
qrna, nie wybieram sie na razie na poludnie
ale jakbys mial byc w poblizu to KONIECZNIE daj znac ;)

Smartek 15.11.2009 23:21

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń (Post 1059266)
Sprawy religijne są ładnie rozwiązane w Kanadzie. Szkoła katolicka wychowuje po katolicku, żydowska po żydowsku itd.
Szkoła państwowa jest państwowa "ateistyczna".
Kościoły są opodatkowane, wierny odpisuje sobie datki na "tacę" płacone imiennie z podatku deklarując tym samym przynależność lub nie do danej religii i zobowiązując się tym samym do wpłaty jakiegoś ułamka podatku na poczet danego kościoła. I nie wprowadzili tego tam komuniści!

Nawet nie wiedziałem, że tam to tak wygląda. Faktycznie fajnie rozwiązane, byłoby bezkonfliktowo. Tzn. byłoby, gdyby wprowadzono taki "porządek" kilkadziesiąt lat temu, bo teraz "przejść" nie ma szans.

Btw. taka dygresja - czasem w kółko nieświadomie powtarzane formułki modlitw, które słyszę za ścianą przypominają mi darcie się o różnych porach dnia (nigdy nie pamiętam jakich) do Allaha w odpowiednich krajach (coraz bliżej do fanatyzmu). Przypomina mi to troszkę taką... sektę, która pierze ludziom mózgi, tutaj - przeważnie ludziom starszym, czego moja sąsiadka jest idealnym przykładem, no i chyba nie ma co ukrywać, że 90% ludzi, których widywałem w Kościele na mszach to zazwyczaj ludzie >70 lat. Tak się zastanawiam, może oni tam po prostu chodzą z nudów? Nie znają czegoś takiego jak Internet i zamiast siedzieć bezczynnie w domu (starsi ludzie potrzebują mniej snu i rzeczywiście śpią mniej) wstają wcześnie rano, idą na zakupy (najczęściej rynek), a potem do Kościoła i tak z przyzwyczajenia? ;-)

andrzejj9 15.11.2009 23:08

Mi krzyże również nie przeszkadzają, ale argumenty za ich usunięciem są oczywiste. Zdziwiła mnie również ostatnia wypowiedź prezydenta na ten temat. Ja rozumiem, że musi on szukać popularności, ale też co najmniej dyskusyjna jest wypowiedź prezydenta kraju, która wyraźnie sugeruje, że osoby oczekujące respektowania obowiązującego prawa, nie mogą na to liczyć.

Co by na ten temat nie mówić argumenty są oczywiste. Kwestią jest jedynie, czy pojawi się ktoś, kto zgłosi sprawę do rozpatrzenia, jak to było w innych krajach, czy na razie będzie spokój. Może nikt się nie odważy, bo zaraz rzuciłoby sie na niego grono chętnych do rozszarpania go osób, które będą bronić krzyży do ostatniej krwi. A to, że w życiu z zasadami chrześcijaństwa nie mają nic wspólnego to inna sprawa.

Najbardziej podobała mi się wypowiedź jednej kobiety, która stwierdziła, że żądanie usunięcia krzyży ze szkół jest skandaliczne, bo - i to jest najlepsze - szkoła nie jest miejscem na manifestowanie swoich uczuć regilijnych... Najlepsze, że ona nie zdawała sobie sprawy, o czym świadczą jej argumenty..

Wojtek Toruń 15.11.2009 22:53

Jabba the Hutt
Cytat:

Klerykał, zwolennik klerykalizmu. Rzecznik politycznych dążeń duchowieństwa do dominacji we wszystkich sferach życia społecznego, a w szczególności w dziedzinie moralności i obyczaju.
Za takie coś to dziękuję.
To też przerabialiśmy i wtedy palono czarownice.

ed hunter nikt nie namawia do zamykania kościołów i przerabiania na magazyny. Ta epoka też minęła.

Ktoś kiedyś ładnie powiedział :" co boskie - bogu co cesarskie - cesarzowi"
i tego się trzymajmy. Obecnie Polska jest jeszcze państwem świeckim.
Szkoły są świeckie. A jak ktoś chce mieć koniecznie w szkole krzyż to niech go sobie założy na szyję na łańcuszku tak jak to było za moich czasów.
No chyba ze to będzie szkoła np naszego ukochanego ojca dyrektora to proszę bardzo. Tam można nawet krzyżyk na każdym kroku i ścianie.

Sami zobaczcie jak to było .
Jak ja chodziłem do szkoły to była komuna.
Religia była w kościele w salkach przy kościele które społecznie budowali nasi rodzice ( teraz tam są pokoje nie wiadomo do czego ).
Potem wprowadzili krzyże do szkół.
Potem była religia wprowadzona do szkół na początek podstępnie za darmo.
Potem trzeba było księżulkom za to zapłacić. Potem się księżulkom już nie chciało i powstali katecheci. Teraz za religię w szkole płaci już państwo i to czasem więcej niż nauczycielom zwykłym. Wymuszono wpis oceny z religii na świadectwie.
Czekam tylko kiedy będzie obowiązkowa na maturze.
Przemyślcie tę kolej rzeczy.

A jak chcecie zobaczyć prawdziwych polskich katolików to idźcie na spotkanie na Jasną Górę i wśród tłumu powiedzcie głośno że nie lubicie Rydzyka.
Wyniki tego już możecie zobaczyć na Youtube.

Sprawy religijne są ładnie rozwiązane w Kanadzie. Szkoła katolicka wychowuje po katolicku, żydowska po żydowsku itd.
Szkoła państwowa jest państwowa "ateistyczna".
Kościoły są opodatkowane, wierny odpisuje sobie datki na "tacę" płacone imiennie z podatku deklarując tym samym przynależność lub nie do danej religii i zobowiązując się tym samym do wpłaty jakiegoś ułamka podatku na poczet danego kościoła. I nie wprowadzili tego tam komuniści !

Ciekawe co by było w Polsce gdyby to wprowadzono u nas.
Po pierwsze to kościoły by się na opodatkowanie nie zgodziły.
A po drugie ciekawe ile wtedy byłoby katolików w Polsce.
Bo nie każdy ochrzczony - bo tak nakazuje polska tradycja - jest jako dorosły katolikiem.
Swoją drogą to ciekawy jestem skąd wiadomo że 90% polaków to katolicy.
Kto to wyliczył?

demek 15.11.2009 22:51

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1059258)
?
na tym wlasnie polega piekno dyskusji z fanatykiem
ktos (np ja) napisze, ze symbole wiary (podobnie jak symbole np partii politycznych) nie powinny byc wywieszane w szkolach
i tyle chcialem powiedziec
a juz fanatyk (no offence Ed) napisze, ze chce zbuzyc koscioly, zmieniac tradycje i zabijac ksiezy (czy cokolwiek w tym stylu)

NIE, NIE CHCE
ale nie chce tez, by ktokolwiek mi czy mojej rodzinie nazucal swoje przekonania
szczegolnie, gdy tym kims jest banda hipokrytow

zaraz wsiade w pociag i z wodka przyjade :D
PS
to juz rok jam my browara nie wychylili

nimal 15.11.2009 22:31

?
na tym wlasnie polega piekno dyskusji z fanatykiem
ktos (np ja) napisze, ze symbole wiary (podobnie jak symbole np partii politycznych) nie powinny byc wywieszane w szkolach
i tyle chcialem powiedziec
a juz fanatyk (no offence Ed) napisze, ze chce zbuzyc koscioly, zmieniac tradycje i zabijac ksiezy (czy cokolwiek w tym stylu)

NIE, NIE CHCE
ale nie chce tez, by ktokolwiek mi czy mojej rodzinie nazucal swoje przekonania
szczegolnie, gdy tym kims jest banda hipokrytow

grzeniu 15.11.2009 22:11

Oczywiście, że są, Jabba. Zarówno jedni, jak drudzy, próbują narzucać innym swoją ideologię.
Jedni są warci drugich.

ed hunter 15.11.2009 22:10

Ateizm to ideologia dążąca do samounicestwienia, bo jak nie będzie wiary, to z czym będą walczyć? :>

Zdejmijmy krzyże i zlikwidujmy święta, potem kościoły przeróbmy na magazyny, a klechów wywieźmy na sybir.

Już to było ćwiczone, nie tak dawno temu w skali 2000 lat...

Jabba the Hutt 15.11.2009 22:02

Pozwalajcie im na więcej , pozwalajcie a jeszcze zatęsknicie (Wy normalni) za "klerykałami". Nawiedzeni są i wśród zwalczających religię . Przyjrzyjcie się.

grzeniu 15.11.2009 21:57

Senyszyn to taki sam partner do dyskusji, jak ten, co wymyślił "nieważne, czy Polska będzie biedna czy bogata, ważne żeby była katolicka".
Teraz wyleciało mi jego nazwisko... :sciana:

Dyskusje, burzliwe, na temat zasad świeckości państwa już były przy okazji konstytucji i konkordatu. Dla mnie są jasne, ale niestety nieprzestrzegane przez wielu klerykałów i różnych nawiedzonych.
Powiedzcie jeszcze, że te fundamentalne ustawy ustrojowe też podstępnie narzucili nam komuniści :sciana:

nimal 15.11.2009 21:56

w 100% zgadzam sie z Reetou i Grzeniem - krzyze sa symbolami wiary, ktora:
po pierwsze nie kazdy wyznaje!
po drugie - ci co to niby wyznaja w wiekszosci (zdecydowanej) sa po prostu banda hipokrytow

jak ktos w to watpi - zapraszam do mnie, mieszkam kolo kosciola, pokazy totalnej hipokryzji mam na codzien, szczegolnie w niedziele

a konstutucja GWARANTUJE wolnosc przekonan i wyznania

Jabba the Hutt 15.11.2009 21:54

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń (Post 1059243)
Jabba the Hutt i sądzisz że obecność krzyży w szkole to naprawi, a zdjęcie pogorszy ? Powodzenia z taką ideologią.

Może nie pomoże ale krzyż nikomu nie zaszkodził (chyba,że ten niemiecki...).
A zdjęcie w czym pomoże ? Będą tylko walczący ateiści (czyli ci nienormalni, bo normalnym ateistom nie powinno to przeszkadzać - w końcu co im szkodzi znak, w który nie wierzą ?) triumfować i próbować dalej rugować religię i katolików z życia.

Wojtek Toruń 15.11.2009 21:49

Jabba the Hutt i sądzisz że obecność krzyży w szkole to naprawi, a zdjęcie pogorszy ? Powodzenia z taką ideologią.

Jabba the Hutt 15.11.2009 21:28

Senyszyn to żaden partner do dyskusji - wojująca ateistka i komucha. Nie lewicowiec a komuch - czyli odrastający łeb Hydry. Teraz usiłuje się wpisać w nurt "wolności" liberalnej...

Zawsze to słyszę - oni nie żyją w zgodzie z kanonami. Jeśli wiesz coś o chrześcijaństwie to tworzą je ludzie grzeszni, którzy upadają ale starają się coś z tym robić. I jak widać udaje się to wielu z nich. inaczej może więcej byłoby zła na ulicy.... Czemu narzekamy na młodzież ? Że ćpa, bije się , kradnie, bluźni ? Bo w nic nie wierzy tylko w kasę. Może gdyby w coś wierzyli, mieli by te parę procent szacunku dla innych. Choćby ze strachu,że ich diabeł za d...weźmie i do Hell wsadzi ..

Najpierw przeszkadza krzyż, potem inne znaki, potem uśmiech. Dlaczego nie ?

Reetou 15.11.2009 21:14

Krzyż jako taki mi nie przeszkadza. Przyzwyczaiłem się i ich nie zauważam. Ale chciałbym, żeby osoby które tak walczą o symbole swej wiary, chociaż w 50% żyły zgodnie z jej kanonami...

Bo jak do kościoła nie chodzę, najchętniej powyrzynałbym wszystkich ateistów, moskali i żydów, albo przynajmniej zdrowo poobijał klnąc przy tym tak, że nawet szewcom więdną uszy, to walka o krzyż w szkole, czy w sejmie i tak nie doprowadzi mnie do zbawienia.

Smartek 15.11.2009 20:38

No cóż, nie da się ukryć, że nasze państwo jest w dużym stopniu związane z religią chrześcijańską, ale to w dużej mierze wiąże się z historią Polski (tak gdybam, historyk ze mnie żaden ;-) ).
Sam jestem niewierzący i do Kościoła nie chodzę, a do krzyży najzwyczajniej w świecie się przyzwyczaiłem. Myślałem, że starszym osobom tym bardziej nie powinny przeszkadzać.

grzeniu 15.11.2009 20:35

ale znowu znależliście temat :sciana:

Smartek - gdybyś sam się poobwieszał krzyżami, to byłaby twoja sprawa.

Ed - tu raczej sytuacja jest odwrotna, mniejszości bronią się przed narzucaniem racji większości.

Każdy może sobie poszukać szkoły wyznaniowej, poobwieszanej krzyżami ile wlezie, jeśli to mu w czymś pomoże. Jest takich całkiem niemało.
Senyszyn ma jakieś racje w tym co pisze. Niby mamy świeckie państwo, ze świeckimi szkołami itd - obwarowane jest to w konstytucji, konkordacie...
Czy mi to przeszkadza? Nie.
Staram się tylko zrozumieć tych, którym to jednak przeszkadza.

Smartek 15.11.2009 20:13

A co mi te krzyże przeszkadzają? Przecież na mnie nie wiszą.

ed hunter 15.11.2009 20:11

Właśnie, nie wiszą... :>

Ale pokazują się w publicznej telewizji a to mi przeszkadza. Krzyże są w Polsce od tysiąca lat, komuniści od 100, więc trzeba usunąć komunistów.

A tak na poważnie, to imię poprawności politycznej, mniejszości próbują narzucić większości swoje racje. Źle się to skończy.

superrrmario 15.11.2009 19:44

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1059204)
To, że Senyszyn odwali coś takiego było oczywiste. Ja proponuję w związku z tym usunąć z polski wszystkich komunistów, bo mi przeszkadzają. :]

Ale Ona nie chce usunąć krzyży z Polski, a komuniści nie wiszą w klasach na ścianach!

ed hunter 15.11.2009 19:03

To, że Senyszyn odwali coś takiego było oczywiste. Ja proponuję w związku z tym usunąć z polski wszystkich komunistów, bo mi przeszkadzają. :]

Reetou 15.11.2009 18:56

Pomysł niezły. Powinni jeszcze zaproponować, żeby rejestrować imiennie każdą osobę kupującą papierosy. Żeby mogła udowodnić przed sądem na co zachorowała. Przecież wiadomo, że to grozi rakiem.

Znowu sprawa krzyży http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...91c2&_ticrsn=5

Banana Coctail 14.02.2009 17:28

Przeciez mogli takiego kandydata jak Wojtyla zabic w dowolnym momencie bez wiekszych ceregieli a nie zrobili tego-w tym byl jakis glebszy sens, pewnie jak pisze @sobrus ze wladza nie chciala bardziej podjudzac Solidarnosci a szczegolnie jej srodowisk bardzo radykalnie antykomunistycznych zwiazanych z Solidarnoscia Walczaca.

A Wojtyla jako papiez to pewnie plan zachodu na stopniowe zniszczenie Polski Ludowej i calego obozu realsocjalizmu w sposob w miare pokojowy.

sobrus 12.02.2009 12:24

Gdyby ktoś w Polsce zabił Papieża, na 100% społeczeństwo obwiniłoby władze. A nastroje były wtedy jakie były - to po co ryzykować.

Gdyby SB chciało samo zabić Papieża, to mogli zrobić to sami profesjonalnie, bez pomocy wariatów.

Banana Coctail 12.02.2009 12:18

Moze wybor Polaka to plan zachodu poparty przez ZSRR i satelity w celu miekkiego ladowania na mieniu narodowym?:>

romanesco 12.02.2009 11:08

Zamach na JP II

http://wiadomosci.onet.pl/1915120,11,item.html
Ciekawa informacja. Nie znałem dotąd tych faktów. I chyba mało kto je znał :hmm:

pops 31.07.2008 00:14

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 951651)
Nadawał by się do obecnego rządu - takie cuda na kiju, obiecanki i krętactwa powinny go kwalifikować jako bezpartyjnego specjalistę :rotfl:

No widzisz, a był w poprzednim :D

ed hunter 30.07.2008 23:18

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 951534)
szczególnie jak uratował pewną słynną stocznię :rotfl:

Nadawał by się do obecnego rządu - takie cuda na kiju, obiecanki i krętactwa powinny go kwalifikować jako bezpartyjnego specjalistę :rotfl:

Zetoxa 30.07.2008 13:12

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 951520)
Biznesmen z niego pierwsza klasa...:]

szczególnie jak uratował pewną słynną stocznię :rotfl:

ed hunter 30.07.2008 12:39

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 951504)
tylko jest jeden kłopot, tam nie ma żadnych złóż wód termalnych :ysz:

A skąd to wiadomo jak nie szukano? Położenie Torunia daje bardzo duże prawdopodobieństwo, że znajdzie się tam wodę o wystarczającej temperaturze i wystarczająco płytko.
Że chce tego szukać Rydzyk? - Biznesmen z niego pierwsza klasa...:]
Pieniędzy od państwa nie dostał, a jak ktoś chce kupować na to cegiełki, to jego prywatna sprawa co robi z własną kasą :]

Zetoxa 30.07.2008 12:08

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 951487)
Powiem Wam ze mi sie pomysł Rydzyka z geotermalną elektrownią podoba.
Darmowa energia dla miasta pompowana z ziemi. Bez zanieczyszczenia środowiska i bez płacenia ruskim. Jeżeli są tam możliwości żeby zbudować coś takiego, to powinno być zbudowane. A że akurat Rydzyk - coż nikt innym chyba inwestycji nie zabraniał, a coś chętnych nie ma.

tylko jest jeden kłopot, tam nie ma żadnych złóż wód termalnych :ysz:

XeqSdeFaP 30.07.2008 11:28

O "Boże" z wiary się zrobiła polityka. Coś okropnego!:(

sobrus 30.07.2008 11:23

Powiem Wam ze mi sie pomys***322; Rydzyka z geotermaln***261; elektrowni***261; podoba.
Darmowa energia dla miasta pompowana z ziemi. Bez zanieczyszczenia ***347;rodowiska i bez p***322;acenia ruskim. Je***380;eli s***261; tam mo***380;liwo***347;ci ***380;eby zbudowa***263; co***347; takiego, to powinno by***263; zbudowane. A ***380;e akurat Rydzyk - co***380; nikt innym chyba inwestycji nie zabrania***322;, a co***347; ch***281;tnych nie ma.

ed hunter 30.07.2008 11:06

komentarzy si***281; po prostu nie czyta.
niekt***243;rzy chorzy na nienawi***347;***263; do ko***347;cio***322;a nie mog***261; znie***347;***263;, ***380;e ksi***281;***380;a co***347; zarabiaj***261; i wywlekaj***261; jednego czy drugiego co ma nowego merola
prawda jest taka, ***380;e w wi***281;kszo***347;ci parafii si***281; nie przelewa, bo i ludzie maj***261; ma***322;o
mam znajomego organist***281;, facet ju***380; pod siedemdziesi***261;tk***281;, ca***322;e ***380;ycie tylko to robi***322;, w r***243;***380;nych miejscach, widzia***322; wiele - od bardzo z***322;ych rzeczy po bardzo dobre, nie ma regu***322;y, teraz pracuje w ma***322;ej parafii na po***322;udniu Polski, bieda a***380; piszczy, ***322;atwiej od wiernych dosta***263; 30 jajek ni***380; 5 z***322;otych na tac***281;...
A ***347;luby, pogrzeby, chrzciny itd. kosztuj***261;, bo i ksi***281;***380;a i organista musz***261; z czego***347; ***380;y***263;.
W urz***281;dzie stanu cywilnego te***380; si***281; p***322;aci...:]

romanesco 30.07.2008 10:37

Jak zarabia Kościół?

http://wiadomosci.onet.pl/1797746,11,item.html

Przy okazji mo***380;na poczyta***263; posty, kt***243;rych autorzy s***261; oburzeni, ***380;e trzeba p***322;aci***263; za ***347;lub, pogrzeb, chrzciny... No tak, wg nich powinno by***263; za darmo, bo jak trzeba za co***347; ksi***281;dzu zap***322;aci***263;, to***380; to prawdziwy skandal jest. Ko***347;ci***243;***322; przecie***380; ***380;eruje na parafianach a naiwna ciemnota daje si***281; na to nabiera***263;.

Qbi@k 17.07.2008 11:52

Cytat:

Napisany przez pawelblu (Post 948159)
Ja p*** ten wątek jeszcze istnieje !?

Wierzący próbują nawracać niewiernych a niewierzący próbują udowadniać że dobrze robią. Czy przez ostatnie 23 strony coś się zmieniło? Bo o to czy był jakiś efekt (tzn. przekonania jakiegoś oponenta), to się nie ma co pytać ||

PS. Jak się komuś nie odpowiada to nie znaczy że się z nim zgadza, tylko może nie chce się z nim gadać :)

Temat POLITYKA... ;P

Burt 17.07.2008 00:41

Cytat:

Napisany przez pawelblu (Post 948159)

Wierzący próbują nawracać niewiernych a niewierzący próbują udowadniać że dobrze robią. Czy przez ostatnie 23 strony coś się zmieniło? Bo o to czy był jakiś efekt (tzn. przekonania jakiegoś oponenta), to się nie ma co pytać ||

PS. Jak się komuś nie odpowiada to nie znaczy że się z nim zgadza, tylko może nie chce się z nim gadać :)

To nie moja wina to taki jeden na literę "R" wyciął parę postów i stworzył potwora.:taktak:

pawelblu 17.07.2008 00:26

Zetoxa 16.07.2008 23:27

świat się chyba jednak skończy przed 2012 rokiem :(

Qbi@k 16.07.2008 22:59

"Po Janie Pawle tylko ojciec Rydzyk"
Ten utw***243;r Kapela znad Baryczy nagra***322;a z okazji ostatniej pielgrzymki Rodziny Radia Maryja na Jasn***261; G***243;r***281;. Piosenka mia***322;a ju***380; premier***281; na radiowej antenie - podaje blog "G***322;os Rydzyka". W refrenie tw***243;rca Radia Maryja jest stawiany w jednym szeregu z Janem Paw***322;em II. "Bo tylko ojcu Rydzykowi mog***281; ufa***263;, po Janie Pawle tylko on pozosta***322; nam" - ***347;piewa Kapela znad Baryczy.

Qbi@k 03.07.2008 23:20

Ed, wracaj lepiej do swoich PiSowskich blog***243;w ;)

ed hunter 03.07.2008 23:14

Cytat:

Napisany przez Qbi@k (Post 944645)
I kto to mówi :taktak:

A kto się pyta? Czysty kompleks, bojący się otoczenia, reagujący agresją na wszystko co go przerasta, znajdujący sobie wroga i usprawiedliwiający w ten sposób swój sens istnienia (nie raz myślał o samobójstwie), nie mający przyjaciół i mający problemy w nawiązywaniu stosunków koleżeńskich... e tam. Co ja tam wiem.

Qbi@k 03.07.2008 23:04

I kto to m***243;wi :taktak:

ed hunter 03.07.2008 22:55

A ja si***281; boj***281;, ***380;e obsesja p***243;jdzie dalej....

Qbi@k 03.07.2008 22:47

Juz się bałem, że ed nie skomentuje :P

A ja obu Leszków mam głęboko w du... =)

Dziennik serwuje kolejne newsy :)

Tu Twoja poczta głosowa. Amen
Jest sieć komórkowa tylko dla mężczyzn, będzie i sieć... chrześcijańska. Ruszamy już we wrześniu - zapowiada ksiądz Maciej Chibowski, szef projektu kościelnego operatora komórkowego. Jak dodaje, nad kościelną siecią pracuje już od ponad roku zespół warszawskich duchownych. Klienci będą dostawać na przykład sms-y z cytatami z Pisma Świętego i programami rozgłośni i telewizji katolickich.

Konkurencja dla PrałatMobile? :haha:

ed hunter 03.07.2008 22:42

Cytat:

Napisany przez Qbi@k (Post 944489)
"Dla ewangelizacji każde euro ma woń fiołka"
"Abp Józef Michalik podpisał list Prezydium Episkopatu do 12 tysięcy polskich proboszczów. Uczy w nim, jak pozyskiwać środki unijne" - pisze w Onecie Leszek Miller. I ostro krytykuje "Zapach pieniędzy okazał się milszy niż wartości i przekonania, które w okresie negocjacji i referendum akcesyjnego nie pozwalały biskupowi Michalikowi na poparcie wejścia Polski do Unii Europejskiej".

Kochaj Leszka Millera, ale on ci nie da. Nawet od tyłu wejść. W zysk.

Qbi@k 03.07.2008 10:58

"Dla ewangelizacji ka***380;de euro ma wo***324; fio***322;ka"
"Abp J***243;zef Michalik podpisa***322; list Prezydium Episkopatu do 12 tysi***281;cy polskich proboszcz***243;w. Uczy w nim, jak pozyskiwa***263; ***347;rodki unijne" - pisze w Onecie Leszek Miller. I ostro krytykuje "Zapach pieni***281;dzy okaza***322; si***281; milszy ni***380; warto***347;ci i przekonania, kt***243;re w okresie negocjacji i referendum akcesyjnego nie pozwala***322;y biskupowi Michalikowi na poparcie wej***347;cia Polski do Unii Europejskiej".

Burt 02.07.2008 02:29

Prosz***281; w moim temacie stworzonym przez Reetou, nie pisa***263; o polityce.:nie:
Tutaj albo si***281; modlimy albo napierniczamy na czarnych(bynajmniej nie tych z Afryki).:taktak:

||

Qbi@k 01.07.2008 21:58

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 944150)
Jak, to dobrze, że ja nie potrzebuję autorytetów:)

Witam w klubie...

zene_k 01.07.2008 21:54

Jak, to dobrze, że ja nie potrzebuję autorytetów:)

ed hunter 01.07.2008 21:47

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 944121)
oj tak Edziu, Ciebie też to dotyczy... :taktak:

Jasne! Staram się znać wszystko, choć to, czego nienawidzę, przyprawia mnie o zły smak (co najmniej) :>

Prezesik 01.07.2008 20:07

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 944113)
:hahaha:

człowiek zna to co chce znać :rotfl:

oj tak Edziu, Ciebie też to dotyczy... :taktak:

ed hunter 01.07.2008 19:47

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 944109)
Racja... dla mnie żaden polityk nie jest autorytetem :]

Ale większego kłamcy i krętacza niż Kaczyński to ja nie znam xD

:hahaha:

człowiek zna to co chce znać :rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:05.