Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kościół, wiara.... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kosciol-wiara-78403/)

SpeedFreaK 19.09.2010 21:27

Czarna mafia ma sie dobrze :]

Qbi@k 19.09.2010 21:01

Artykuł jest sprzed prawie roku, toteż jestem ciekaw jak wygląda teraz sytuacja tego policjanta. Niestety źródło jest jakie jest. Z tego co jednak wiem to historia jest prawdziwa.

Oktawian89 19.09.2010 20:38

Chcesz mi powiedzieć, że to dzieje się tu i teraz ?!

Wiesz nie można opierać się tylko na jednym artykule ... ale już sama jego zawartość daje do myślenia :|

Qbi@k 19.09.2010 14:48

Policjant uwięziony po dąsach przewodniczącego episkopatu polski
http://iskry.pl/index.php?option=com...504&Itemid=115

:wow:

Banana Coctail 10.06.2010 18:10

Akurat obaj jestesmy wybitnie poprawni politycznie. Taki ex aequo primus inter pares.

ed hunter 10.06.2010 18:06

Skasowałem posta, bo mi się wszystko poplątało przez dzwoniący co chwilę telefon,

Przemyśleń, to ja mam wiele, nie wszystkimi chcę się dzielić, chociaż są całkiem poprawne politycznie... niektóre...

Banana Coctail 10.06.2010 17:42

@ed jak mozna przekonac kogos, kto nie slucha i nie przemysla tego co uslyszal? nie kasuj postow-nie fair.

yahol 10.06.2010 17:41

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1101721)
Yaholu, więc będąc nauczycielem historii, jakbyś wyjaśnił dzieciom sposób odróżnienia barbarzyńcy od szlachetnego odmieńca? Pytanie wcale nie złośliwe, jeślibyś tak pomyślał.

Gdybym, nie daj Panie, został nauczycielem, dajmy na to synów Miłościwie Nam Panującego, to dość łatwo i wprost, wykazał bym różnice miedzy odmieńcem, wygnańcem za wiarę i przekonania, od czerni szukającej poprawy warunków bytowania kosztem moich przyszłych poddanych.
Co więcej,owego odmieńca bym chronił i wspierał, natomiast barbarzyńską tłuszcze, odprawił bym od bram,nie mając litości.

Cytat:

Na marginesie, niekoniecznie chcę z Tobą spierać się, co do samej obecności Azjatów w Polsce. W przypadku Wolniewicza chodziło mi raczej o język używany przez profesora. Jeśli zaczniemy szczekać jak psy, jadem pluć - to czego my mamy bronić przed "barbarzyńcami", jakich wartości? Owszem, nie chciałbym, abyśmy tu mieli drugą Francję, ale też nie chciałbym aby ton nadawali ludzie posługujący się takim językiem.
Nie wdając sie w szczegóły, profesor Wolniewicz, jest etykiem chrześcijańskim, a to tłumaczy wiele,a nawet wszystko.
Ma poglądy kontrowersyjne, i zgodne z tradycyjnymi wartościami katolickimi, co widać, słychać i czuć.
Żeby było zabawniej, z niektórymi tezami, profesora, zgadzam sie częściowo, lub w porywach nawet całościowo.
Z tezami nie implikacjami wynikającymi z owych tez.
Co stanowi pewna drobna, ale istotna różnice.

Cytat:

Napisany przez ed
Komunizm ma za to argumenty wykreowane na daną chwilę, jak się nie da inaczej, to się je bagnetem wycina w masie wiernych przygłupów.

Nie chwytam:
-komunista nie jestem - jeżeli juz to zgniłym liberałem z odchyleniem monarchistycznym.
-przygłupem tez nie - raczej ujął bym to jako - nieszkodliwy wariat.

ed hunter 10.06.2010 17:37

biją w dzwony najpierw o w pół do siódmej a potem a wpół do ósmej...

Banana Coctail 10.06.2010 17:37

@ed chcesz skuteczny przyklad komunizmu-patrz wspolnota pierwotna.
Komunizm pozniej nie zaistnial-w tym od trockistkow, przez stalinistow do zdroworozskadkowych ludzi, ktorzy choc troche lizneli Marksa, panuje zgoda.

Odchodzenie od tematu jest typowe przy braku rzeczowych argumentow.

@Jarson zalozenia sluszne, stosowanie sie do nich i ich ewentualne uaktualnianie pod wplywem doswiadczen-nie; chocby WPRK.

Kosciol funkcjonuje, poniewaz jest elementem nadbudowy wplywa na organa wladzy (jednoczesnie biorac profity) i szeroko pojeta swiadomosc dajac odtrutke i usprawiedliwiajac nieludzkie warunki zastane oraz gwarantujac lepszy zywot po smierci, a odwoluje sie to lekow wyniakajacych z ulomnosci swiadomosci czlowieka(jako wytworu ewolucji) i jego nieumiejetnosci poradzenie sobie z brakiem odpowiedzi czy niemoznosia poniesienia konsekwencji za czyny-co jest prostszym sposobem rozumowania niz wglebienie sie w walke klas. Wiele prac powstalo nt czym jest religia z punktu widzenia walki politycznej i psychologii-nie ma sensu ich tu cytowac to raz, dwa ze przekonanych sie nie przekona inaczej niz olowiem.

pali 10.06.2010 17:18

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1084716)
Gdybyś bardziej uważał na lekcjach historii, albo nieco poszerzył swoja wiedzę historyczna, to wówczas byś wiedział, ze od 3 tysięcy lat, pewne hasło, nie tylko nie straciło swej aktualności, ale nawet staje sie coraz bardziej aktualne.
Brzmi ono:
Nie wpuszcza sie barbarzyńców w granice imperium.
(...)

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1101653)
Gdybyś się przykładał na lekcjach historii, to z cala pewnością byś wiedział, ze największą potęga i rozwój przypadały na czas największej religijnej tolerancji w Polsce.
I wiedział byś, ze ponad 70 procent tej tolerancyjnej szlachty, mieszczaństwa i ludzi oświeconych to byli kalwini, luteranie i podobni.
(...)

Yaholu, więc będąc nauczycielem historii, jakbyś wyjaśnił dzieciom sposób odróżnienia barbarzyńcy od szlachetnego odmieńca? Pytanie wcale nie złośliwe, jeślibyś tak pomyślał.

Na marginesie, niekoniecznie chcę z Tobą spierać się, co do samej obecności Azjatów w Polsce. W przypadku Wolniewicza chodziło mi raczej o język używany przez profesora. Jeśli zaczniemy szczekać jak psy, jadem pluć - to czego my mamy bronić przed "barbarzyńcami", jakich wartości? Owszem, nie chciałbym, abyśmy tu mieli drugą Francję, ale też nie chciałbym aby ton nadawali ludzie posługujący się takim językiem.

nimal 10.06.2010 16:13

Kosciol tez ma mnostwo krwi na swoim sumieniu, mnostwo klamstw itd
wiec co mialo na celu odwolanie do komunizmu?

Jarson 10.06.2010 14:44

Ed, słuszna paralela, ale jakoś nie sądzę, żeby jej słuszność się do czegokolwiek tu przyczyniła.

Kościół Katolicki od dwóch tysięcy lat całkiem nieźle funkcjonuje. Owszem, raz było lepiej a raz gorzej (też przeczytałem w swoim życiu kilka książek historycznych i daleki jestem od idealizacji tej instytucji do której należę), ale porównując to z eksperymentami zwolenników komunizmu... no cóż...

Tylko, że choćby to nie było wiele skaz, ale choćby jedna w historii Kościoła, to i tak byłaby wyliczana na poły z całkowitą niepamięcią całej reszty. Ale niepowodzenie absolutnie i bez wyjątku każdej próby wprowadzenia komunizmu jest całkowicie ok, bo można przecież tłumaczyć, że raz zawiodło to, raz tamto, a raz coś jeszcze innego... To, że przy każdej następnej też coś zawiedzie, bo założenia tej ideologii są całkowicie nierealizowalne - to przecież nieważne, śnijmy dalej.

ed hunter 10.06.2010 14:13

Patrząc we wstecz i szeroko, to nie było jednego przypadku komunizmu, co by się nieszczęściem nie skończył. Wszystkich noszących koszulki z Che Guevarą zapędzam na przymusową lekcję (nawet w Wikipedii) kto to był ten morderca.

Qbi@k 10.06.2010 13:49

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1101645)
Chciwość, zakłamanie i hipokryzja, to nieodłączne atrybuty Kościoła Katolickiego.

Powtórka z historii ;) O Konfederacja targowickiej na pewno wszyscy słyszeli. Nie kto inni, jak biskupi sprzedali Polskę. Z radością przyklaskiwali na takie rozwiązanie. Sam Pius VI był zwolennikiem konfederacji. Wystarczy poczytać. To nie jest nic nadzwyczajnego.

:czytaj:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:44.