Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kościół, wiara.... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kosciol-wiara-78403/)

pali 17.11.2009 21:30

a ja grywam m.in. z księdzem w pokera i zaczynam w brydża :)

nie uczęszczam na msze, nie przyjmuję sakramentów - a mimo to uważam, że ten Kościół jest potrzebny i obyśmy nie żyli w czasach jego końca

myślę, że Kościół rzymskokatolicki za mało uczestniczy w życiu społecznym: nie ma żadnej sensownej polityki działań lokalnych, nie występuje jako strona sporów publicznych, nie prowadzi żadnych mediów bez dorobionej gęby

Kościół występuje już tylko, niejako z przymusu urzędu, w obronie swoich podstawowych prawd, jak np. wartość życia sama w sobie

a resztę pozostawił ... nie wiem komu pozostawił

kasiulcia26 17.11.2009 20:49

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1059665)
Typowo pisowski głos w dyskusji.

Nigdy nie oddałam głosu na PiS

Pytanie co uważasz za dowcip Reetou. To, że pokusiłam się o przedstawienie sytuacji z jaką będziemy mieli doczynienia za kilka/kilkanascie lat czy do nadania większej samodzielności samorządom? Co do pierwszego to nie rozumiem dlaczego skoro są tego namacalne dowody. Muzułmanie zalewają Francję, Wielką Brytanie (gdzie brzebudowywuje sie dla nich nich więzienie, bo po jego poludniowo wschodniej stronie byla toaleta), Partia Pedofili faktycznie powstała w Holandii, a morderstwo w Wlk Brytani jest już niekaralne za sprawą legalizacji aborcji (bodajże do 6 m-ca)

ed hunter 17.11.2009 20:44

Cytat:

Napisany przez kasiulcia26 (Post 1059663)
Typowo lewacji bełkot.

Wszelkie sprawy tego typu powinny być rozstrzygane na możliwie najniższym szczeblu. Paranoja, że UE decyduje co będzie wisiało w szkole w Pewli Mniejszej. Najgorsze jest to, że tak wiele osób bezmyślnie popiera te totalitarne decyzje i jeszcze argumentuje niczym Urban w swym periodyku.

Tak sie zaczyna, za kilka lat nie będzie można mówić o Wielkanocy itd. Tak już jest na zachodzie gdzie śpiewanie kolęd w okresie Bożonarodzeniowym jest zakazne.
Zreszta to dotyczy wielu sfer życia. Zawsze zaczyna sie od spraw błahych. Niby tylko ściągniecie krzyży, otworzenie granic dla muzułmanów, parady równości. A później mamy doczynienia z terrorem antykatolickim , zalewem muslimow oraz partiami politycznymi pedofili (vide Holandia gdzie taka partia powstala)

E tam. Będą nowe kolędy.

Lulajże pingwinku
Lulajże lulaj
A ty go, dwóch tatusiów, w płaczu utulaj.

Reetou 17.11.2009 20:42

Cytat:

Napisany przez kasiulcia26 (Post 1059663)
Typowo lewacji bełkot.

Typowo pisowski głos w dyskusji.

nimal 17.11.2009 20:30

rozumie, ze to dowcip? :rotfl:

kasiulcia26 17.11.2009 20:26

Cytat:

kościół wtrynia się tam gdzie nie powinien. Jak to księża dokonują agitacji politycznej, a tłum wychodząc z kościoła już wie, na kogo głosować. Jak to święte krowy są nietykalne, jak ciągną kasę od biednych emerytów samemu rozwożąc tyłki wózkami na które mnie nigdy nie będzie stać. Ale żeby tę kasę opodatkować? Nigdy!
Typowo lewacji bełkot.

Wszelkie sprawy tego typu powinny być rozstrzygane na możliwie najniższym szczeblu. Paranoja, że UE decyduje co będzie wisiało w szkole w Pewli Mniejszej. Najgorsze jest to, że tak wiele osób bezmyślnie popiera te totalitarne decyzje i jeszcze argumentuje niczym Urban w swym periodyku.

Tak sie zaczyna, za kilka lat nie będzie można mówić o Wielkanocy itd. Tak już jest na zachodzie gdzie śpiewanie kolęd w okresie Bożonarodzeniowym jest zakazne.
Zreszta to dotyczy wielu sfer życia. Zawsze zaczyna sie od spraw błahych. Niby tylko ściągniecie krzyży, otworzenie granic dla muzułmanów, parady równości. A później mamy doczynienia z terrorem antykatolickim , zalewem muslimow oraz partiami politycznymi pedofili (vide Holandia gdzie taka partia powstala)

nimal 17.11.2009 20:04

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1059631)
E tam, obcy... Urodziłem się w rodzinie katolickiej, więc i jestem ochrzczony, i pierwszo ukomunijniony ;) Bo wiecie jak to jest: człowiek jeszcze nie potrafi słowa powiedzieć, samodzielnie pomyśleć, a tu już ciągają go do kościoła. Do dziś telepią mi się po głowie formułki, modlitwy, których musiałem wkuwać za młodu. Później człowiek zaczyna myśleć w miarę samodzielnie, o życiu itp. i dokonuje wreszcie własnego wyboru. Dlatego ślub mam już jednostronny. Dlatego bawi mnie jak osoby, które na codzień i od święta omijają kościół szerokim łukiem, to po urodzeniu dziecka pędzą, żeby je ochrzcić - bo wypada, bo co ludzie powiedzą...

Krzyże, już mówiłem, nie przeszkadzają mi, ale jestem w stanie zrozumieć stanowisko ich przeciwników. Przeszkadza mi natomiast, że kościół wtrynia się tam gdzie nie powinien. Jak to księża dokonują agitacji politycznej, a tłum wychodząc z kościoła już wie, na kogo głosować. Jak to święte krowy są nietykalne, jak ciągną kasę od biednych emerytów samemu rozwożąc tyłki wózkami na które mnie nigdy nie będzie stać. Ale żeby tę kasę opodatkować? Nigdy!

Czy wszyscy? Na pewno nie, ale... Ślubu udzielał nam kolega ze szkoły średniej, świeżo upieczony ksiądz. Pamiętam, że przed ślubem sporo z nim rozmawiałem o wierze, o jej poszukiwaniach - rozmawiało się nam bardzo dobrze, nikt nikogo nie starał się do niczego na siłę przekonywać. Po 16 latach niestety nie da się z nim już rozmawiać, to smutne...

100% :spoko:

ed hunter 17.11.2009 19:27

Zlikwidujmyu znak plus - do krzyża podobny, a co z oknami dzielonymi na krzyż? Skrzyżowania też trzeba zastąpić rondami... o w mordę, to prawie celtycki krzyż..

:P

Stanley 17.11.2009 18:53

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1059631)
E tam, obcy... Urodziłem się w rodzinie katolickiej, więc i jestem ochrzczony, i pierwszo ukomunijniony ;) Bo wiecie jak to jest: człowiek jeszcze nie potrafi słowa powiedzieć, samodzielnie pomyśleć, a tu już ciągają go do kościoła. Do dziś telepią mi się po głowie formułki, modlitwy, których musiałem wkuwać za młodu. Później człowiek zaczyna myśleć w miarę samodzielnie, o życiu itp. i dokonuje wreszcie własnego wyboru. Dlatego ślub mam już jednostronny. Dlatego bawi mnie jak osoby, które na codzień i od święta omijają kościół szerokim łukiem, to po urodzeniu dziecka pędzą, żeby je ochrzcić - bo wypada, bo co ludzie powiedzą...

Krzyże, już mówiłem, nie przeszkadzają mi, ale jestem w stanie zrozumieć stanowisko ich przeciwników. Przeszkadza mi natomiast, że kościół wtrynia się tam gdzie nie powinien. Jak to księża dokonują agitacji politycznej, a tłum wychodząc z kościoła już wie, na kogo głosować. Jak to święte krowy są nietykalne, jak ciągną kasę od biednych emerytów samemu rozwożąc tyłki wózkami na które mnie nigdy nie będzie stać. Ale żeby tę kasę opodatkować? Nigdy!

Czy wszyscy? Na pewno nie, ale... Ślubu udzielał nam kolega ze szkoły średniej, świeżo upieczony ksiądz. Pamiętam, że przed ślubem sporo z nim rozmawiałem o wierze, o jej poszukiwaniach - rozmawiało się nam bardzo dobrze, nikt nikogo nie starał się do niczego na siłę przekonywać. Po 16 latach niestety nie da się z nim już rozmawiać, to smutne...

/signed

@ed, powinieneś wiedzieć, że jeżeli mnie otacza z każdej strony katolicyzm, to coś o nim muszę wiedzieć. To jest logiczne.

Reetou 17.11.2009 18:47

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1059605)
Ja napisałem, że dziwnym trafem, mają zawsze najwięcej do powiedzenia na temat, który powinien chyba być im obcy... :>

Patrix 17.11.2009 18:32

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1059612)
Ed - to tak jak ksiadz pouczajacy o zyciu w rodzinie :P

A co chciałbyś widzieć księdza co ma swoją gromadkę ?
Albo skoro by już pozwolić na powyższe dwóch pedziów w habitach ? :sciana:

nimal 17.11.2009 17:53

Ed - to tak jak ksiadz pouczajacy o zyciu w rodzinie :P
poza tym w panstwie w ktorym zyjemy kosciol wtrynia sie wszedzie, nawet do szkoly, wiec jak niewiezacy ma nie miec z tym BEZPRAWIEM do czynienia?

Patrix 17.11.2009 17:40

@Stanley musisz ze zrozumieniem czytać to co pisze Ed... :>

ed hunter 17.11.2009 17:36

Gdzie ja napisałem, że państwo powinno manifestować swoją przynależność religijną? Nie manifestuje. Nie ma nakazu wieszania krzyży w szkołach, więc niech i nie będzie zakazu.

Gdzie ja napisałem, że niewierzący nie mają prawa wypowiadać się na temat wiary? Ja napisałem, że dziwnym trafem, mają zawsze najwięcej do powiedzenia na temat, który powinien chyba być im obcy... :>

Stanley 17.11.2009 17:06

@ed, nie rozumiesz istoty rzeczy. Jesteśmy państwem świeckim, tak więc instytucje państwowe nie powinny manifestować swojej przynależności religijnej do jakiejkolwiek religii.
Poza tym niewierzący nie mogą się wypowiadać na temat wiary? Niby czemu? Wolność słowa mamy z tego co pamiętam. No, chyba że jesteś fanatykiem Rydzyka i zaraz naślesz mi stado dewotek do domu, to wybacz...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:13.