Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kościół, wiara.... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kosciol-wiara-78403/)

Stanley 16.11.2009 05:04

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1059281)
Moglbym zapytac a jak z p2p i jazda samochodem (byc moze mpk). Ale po co.
:ysz:

Znaczy sugerujesz, że katolicy p2p nie używają, tak? Nie bądź śmieszny.
O co chodzi z jazdą samochodem/mpk, bo nie załapałem?

demek 16.11.2009 00:50

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1059275)
prawda :)
trzeba by sie umowic jakos :D na neutralnym gruncie w Loncynie? :>
joke off course
qrna, nie wybieram sie na razie na poludnie
ale jakbys mial byc w poblizu to KONIECZNIE daj znac ;)
:spoko:

spokojna twoja o to, ze dam znac :D

superrrmario 16.11.2009 00:13

A może wynika to wszystko z naszego narodowego charakteru? Bardziej lubimy walczyć "przeciw" niż "za"?

grzeniu 16.11.2009 00:02

http://wiadomosci.onet.pl/2078396,11...woli,item.html
może odosobniony przypadek, a może zaczyna się robić gorąco?

Zetoxa 15.11.2009 23:50

a no, dziwna kraina ta Polska:sciana:

Sunna 15.11.2009 23:45

Cytat:

Napisany przez Stanley (Post 1059278)
Nie kradnę, nie biję się, nie ćpam. Da się bez wiary?

Moglbym zapytac a jak z p2p i jazda samochodem (byc moze mpk). Ale po co.
:ysz:

Stanley 15.11.2009 23:32

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1059239)
Zawsze to słyszę - oni nie żyją w zgodzie z kanonami. Jeśli wiesz coś o chrześcijaństwie to tworzą je ludzie grzeszni, którzy upadają ale starają się coś z tym robić. I jak widać udaje się to wielu z nich. inaczej może więcej byłoby zła na ulicy.... Czemu narzekamy na młodzież ? Że ćpa, bije się , kradnie, bluźni ? Bo w nic nie wierzy tylko w kasę. Może gdyby w coś wierzyli, mieli by te parę procent szacunku dla innych. Choćby ze strachu,że ich diabeł za d...weźmie i do Hell wsadzi ..

Bez urazy, ale głupoty gadasz. Nie wierzę. Nie kradnę, nie biję się, nie ćpam. Da się bez wiary? Da. Kwestia charakteru człowieka, niczego więcej IMO.

Co do samego pomysłu, uważam go za bardzo dobry. Będąc państwem świeckim powinniśmy zachowywać się jak państwo świeckie.

Co do kościoła... Kościół tak naprawdę niewiele ma wspólnego z religią od bardzo dawna. To jest zwykła instytucja, mająca wielu ślepych zwolenników. Po ki grzyb wymyślanie jakichś praw kościelnych, nad interpretowanie dla swoich celów Biblii itd? Skoro są posłannikami Boga, powinni trzymać się tylko tych praw, które Bóg wyznaczył, a nie ustanawiać swoje własne. Toż to paranoja.

Inna kwestia - szlag mnie jasny trafia, jak ksiądz na kazaniu mówi, że dobra materialne są nam niepotrzebne, nie powinniśmy się o nic martwić, Bóg nas nakarmi. Skoro tak, po co zgłaszają roszczenia o ziemie utracone 50, 100, 200 i kij wie ile lat temu? Po co im to? A no, pieniążki potrzebne...
Może i sama wiara w Boga jest dobra, nie mnie to oceniać. Jednak kościół jest instytucją kierowaną przez bardzo złych ludzi wykorzystujących naiwność wiernych. Niestety.

nimal 15.11.2009 23:23

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1059264)
zaraz wsiade w pociag i z wodka przyjade :D
PS
to juz rok jam my browara nie wychylili

prawda :)
trzeba by sie umowic jakos :D na neutralnym gruncie w Loncynie? :>
joke off course
qrna, nie wybieram sie na razie na poludnie
ale jakbys mial byc w poblizu to KONIECZNIE daj znac ;)

Smartek 15.11.2009 23:21

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń (Post 1059266)
Sprawy religijne są ładnie rozwiązane w Kanadzie. Szkoła katolicka wychowuje po katolicku, żydowska po żydowsku itd.
Szkoła państwowa jest państwowa "ateistyczna".
Kościoły są opodatkowane, wierny odpisuje sobie datki na "tacę" płacone imiennie z podatku deklarując tym samym przynależność lub nie do danej religii i zobowiązując się tym samym do wpłaty jakiegoś ułamka podatku na poczet danego kościoła. I nie wprowadzili tego tam komuniści!

Nawet nie wiedziałem, że tam to tak wygląda. Faktycznie fajnie rozwiązane, byłoby bezkonfliktowo. Tzn. byłoby, gdyby wprowadzono taki "porządek" kilkadziesiąt lat temu, bo teraz "przejść" nie ma szans.

Btw. taka dygresja - czasem w kółko nieświadomie powtarzane formułki modlitw, które słyszę za ścianą przypominają mi darcie się o różnych porach dnia (nigdy nie pamiętam jakich) do Allaha w odpowiednich krajach (coraz bliżej do fanatyzmu). Przypomina mi to troszkę taką... sektę, która pierze ludziom mózgi, tutaj - przeważnie ludziom starszym, czego moja sąsiadka jest idealnym przykładem, no i chyba nie ma co ukrywać, że 90% ludzi, których widywałem w Kościele na mszach to zazwyczaj ludzie >70 lat. Tak się zastanawiam, może oni tam po prostu chodzą z nudów? Nie znają czegoś takiego jak Internet i zamiast siedzieć bezczynnie w domu (starsi ludzie potrzebują mniej snu i rzeczywiście śpią mniej) wstają wcześnie rano, idą na zakupy (najczęściej rynek), a potem do Kościoła i tak z przyzwyczajenia? ;-)

andrzejj9 15.11.2009 23:08

Mi krzyże również nie przeszkadzają, ale argumenty za ich usunięciem są oczywiste. Zdziwiła mnie również ostatnia wypowiedź prezydenta na ten temat. Ja rozumiem, że musi on szukać popularności, ale też co najmniej dyskusyjna jest wypowiedź prezydenta kraju, która wyraźnie sugeruje, że osoby oczekujące respektowania obowiązującego prawa, nie mogą na to liczyć.

Co by na ten temat nie mówić argumenty są oczywiste. Kwestią jest jedynie, czy pojawi się ktoś, kto zgłosi sprawę do rozpatrzenia, jak to było w innych krajach, czy na razie będzie spokój. Może nikt się nie odważy, bo zaraz rzuciłoby sie na niego grono chętnych do rozszarpania go osób, które będą bronić krzyży do ostatniej krwi. A to, że w życiu z zasadami chrześcijaństwa nie mają nic wspólnego to inna sprawa.

Najbardziej podobała mi się wypowiedź jednej kobiety, która stwierdziła, że żądanie usunięcia krzyży ze szkół jest skandaliczne, bo - i to jest najlepsze - szkoła nie jest miejscem na manifestowanie swoich uczuć regilijnych... Najlepsze, że ona nie zdawała sobie sprawy, o czym świadczą jej argumenty..

Wojtek Toruń 15.11.2009 22:53

Jabba the Hutt
Cytat:

Klerykał, zwolennik klerykalizmu. Rzecznik politycznych dążeń duchowieństwa do dominacji we wszystkich sferach życia społecznego, a w szczególności w dziedzinie moralności i obyczaju.
Za takie coś to dziękuję.
To też przerabialiśmy i wtedy palono czarownice.

ed hunter nikt nie namawia do zamykania kościołów i przerabiania na magazyny. Ta epoka też minęła.

Ktoś kiedyś ładnie powiedział :" co boskie - bogu co cesarskie - cesarzowi"
i tego się trzymajmy. Obecnie Polska jest jeszcze państwem świeckim.
Szkoły są świeckie. A jak ktoś chce mieć koniecznie w szkole krzyż to niech go sobie założy na szyję na łańcuszku tak jak to było za moich czasów.
No chyba ze to będzie szkoła np naszego ukochanego ojca dyrektora to proszę bardzo. Tam można nawet krzyżyk na każdym kroku i ścianie.

Sami zobaczcie jak to było .
Jak ja chodziłem do szkoły to była komuna.
Religia była w kościele w salkach przy kościele które społecznie budowali nasi rodzice ( teraz tam są pokoje nie wiadomo do czego ).
Potem wprowadzili krzyże do szkół.
Potem była religia wprowadzona do szkół na początek podstępnie za darmo.
Potem trzeba było księżulkom za to zapłacić. Potem się księżulkom już nie chciało i powstali katecheci. Teraz za religię w szkole płaci już państwo i to czasem więcej niż nauczycielom zwykłym. Wymuszono wpis oceny z religii na świadectwie.
Czekam tylko kiedy będzie obowiązkowa na maturze.
Przemyślcie tę kolej rzeczy.

A jak chcecie zobaczyć prawdziwych polskich katolików to idźcie na spotkanie na Jasną Górę i wśród tłumu powiedzcie głośno że nie lubicie Rydzyka.
Wyniki tego już możecie zobaczyć na Youtube.

Sprawy religijne są ładnie rozwiązane w Kanadzie. Szkoła katolicka wychowuje po katolicku, żydowska po żydowsku itd.
Szkoła państwowa jest państwowa "ateistyczna".
Kościoły są opodatkowane, wierny odpisuje sobie datki na "tacę" płacone imiennie z podatku deklarując tym samym przynależność lub nie do danej religii i zobowiązując się tym samym do wpłaty jakiegoś ułamka podatku na poczet danego kościoła. I nie wprowadzili tego tam komuniści !

Ciekawe co by było w Polsce gdyby to wprowadzono u nas.
Po pierwsze to kościoły by się na opodatkowanie nie zgodziły.
A po drugie ciekawe ile wtedy byłoby katolików w Polsce.
Bo nie każdy ochrzczony - bo tak nakazuje polska tradycja - jest jako dorosły katolikiem.
Swoją drogą to ciekawy jestem skąd wiadomo że 90% polaków to katolicy.
Kto to wyliczył?

demek 15.11.2009 22:51

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1059258)
?
na tym wlasnie polega piekno dyskusji z fanatykiem
ktos (np ja) napisze, ze symbole wiary (podobnie jak symbole np partii politycznych) nie powinny byc wywieszane w szkolach
i tyle chcialem powiedziec
a juz fanatyk (no offence Ed) napisze, ze chce zbuzyc koscioly, zmieniac tradycje i zabijac ksiezy (czy cokolwiek w tym stylu)

NIE, NIE CHCE
ale nie chce tez, by ktokolwiek mi czy mojej rodzinie nazucal swoje przekonania
szczegolnie, gdy tym kims jest banda hipokrytow

zaraz wsiade w pociag i z wodka przyjade :D
PS
to juz rok jam my browara nie wychylili

nimal 15.11.2009 22:31

?
na tym wlasnie polega piekno dyskusji z fanatykiem
ktos (np ja) napisze, ze symbole wiary (podobnie jak symbole np partii politycznych) nie powinny byc wywieszane w szkolach
i tyle chcialem powiedziec
a juz fanatyk (no offence Ed) napisze, ze chce zbuzyc koscioly, zmieniac tradycje i zabijac ksiezy (czy cokolwiek w tym stylu)

NIE, NIE CHCE
ale nie chce tez, by ktokolwiek mi czy mojej rodzinie nazucal swoje przekonania
szczegolnie, gdy tym kims jest banda hipokrytow

grzeniu 15.11.2009 22:11

Oczywiście, że są, Jabba. Zarówno jedni, jak drudzy, próbują narzucać innym swoją ideologię.
Jedni są warci drugich.

ed hunter 15.11.2009 22:10

Ateizm to ideologia dążąca do samounicestwienia, bo jak nie będzie wiary, to z czym będą walczyć? :>

Zdejmijmy krzyże i zlikwidujmy święta, potem kościoły przeróbmy na magazyny, a klechów wywieźmy na sybir.

Już to było ćwiczone, nie tak dawno temu w skali 2000 lat...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:16.