![]() |
Chyba się nie zrozumieliśmy...
Wszedłeś do tej dyskusji, jak ja z niej wyszedłem. Pewnie dlatego. |
Cytat:
Tu nie powinna większość rządzić, jak wiesz szkoła jest instytucją państwową, i nie muszę chyba dalej powtarzać tego co już mówiłem. |
Większość rządzi i ustala reguły.
A jak mniejszości nie pasuje, to może na religię nie chodzić albo organizować domowe komplety :sciana: |
A mnie w ogóle zastanawia, czemu w szkole pod przedmiotem 'religia' kryje się tylko propagowanie nauk chrześcijańskich, przygotowanie do różnych sakramentów itp. O innych religiach nie wspomina się ani słowa, tym bardziej nie przygotowuje się dzieci do niczego.
|
Kapelan był dziś rzeczywiście w doskonałym usposobieniu. Sam nie zdawał sobie sprawy, że ciągle wychyla się z kazalnicy; raz omal nie wypadł z niej, straciwszy równowagę.
- Chłopcy, zaśpiewajcież coś! - krzyknął w dół. - A może chcecie, żebym was nauczył nowej piosenki? Śpiewajcie więc za mną! Mam ja swoją ukochaną, Z wszystkich panien wybieraną. Nie chodzę też za nią sam, Chodzi za nią innych więcej. Kochanków ma na tysiące. A ta moja najmilejsza To Panienka Maryja! - Ale wy, łobuzy, nigdy się tego nie nauczycie - mówił dalej kapelan. - Jestem za tym, aby was wszystkich powystrzelać. Czy dobrze mnie rozumiecie? Stwierdzam to z tego oto świętego miejsca, wy nikczemnicy, bo wahacie się zwrócić do Chrystusa, wolicie kroczyć ciernistą drogą grzechu. Ale Bóg to coś, co się was nie boi, zakręci wami tak, że aż zgłupiejecie. - A więc już się zaczęło, jest porządnie wlany - szepnął radośnie sąsiad do Szwejka. - Ciernista droga grzechu, wy głupcy jedni, jest walką z występkiem. Jesteście synami marnotrawnymi, którzy wolą raczej wylegiwać się w separatkach niż nawrócić się do Ojca Niebieskiego. Wznieście tylko wasz wzrok, wy ulicznicy, dalej i wyżej, aż pod niebiosa, a zwyciężycie i w duszach waszych zagości pokój. Wypraszam sobie, aby tam z tyłu ktoś parskał. Nie jest koniem i nie stoi w stajni, ale jest w świątyni Pańskiej - zwracam wam na to uwagę, moi najmilsi. No tak, na czymże to ja skończyłem! Ja, über den Seelenfrieden, sehr gut . Pamiętajcie sobie, wy bydlęta, że jesteście ludźmi i że musicie patrzeć nawet skroś ciemny mrok w daleką przestrzeń i pamiętać, że tu wszystko trwa do czasu, a Bóg jest na wieki. Sehr gut, nicht wahr, meine Herren? Musiałbym się za was modlić dniem i nocą, aby miłosierny Bóg, wy głupcy, wlał duszę swą w wasze zimne serca, a miłością swoją zmył grzechy wasze, abyście stali się Jego na wieki, wy gałgany jedne, i żeby was zawsze miłował. Ale wy się mylicie. Ja was do tego raju wprowadzać nie będę! - Kapelan zaczął czkać. - Nie będę - powtarzał uparcie - nic dla was nie uczynię, ani mi się śni, bo jesteście niepoprawni nikczemnicy. Dobroć Pańska nie będzie was prowadziła po drogach waszych, nie przeniknie was tchnienie łaski bożej, ponieważ Panu Bogu nie będzie się śniło zajmować się takimi łotrami. Czy słyszycie to, wy tam na dole w tych gaciach? Dwadzieścia par kalesonów spojrzało w górę i odrzekło jednym tchem: - Meldujemy posłusznie, że słyszymy. |
Edziu zaraz sie wkur... zdenerwuje i bedę Tobie wtórował, mimo, że to nie po chrześcijańsku powiedziane... znowu zaczyna się nienawiść do kleru, Rydzyka i PiS poprzez usuwanie Krzyża w szkole.... a wszystko tak preparowane byle odwrócić uwagę "Polskich Pieniaczy" od prawdziwych problemów drążących obecnie nasz kraj a tak pieknie przygotowanych przez nasz obecny rząd
a jeszcze dodam Nie zdejmę Krzyża z mojej ściany Za żadne skarby świata, Bo na nim Jezus ukochany Grzeszników z niebem brata. Ref.: Nie zdejmę Krzyża z mego serca, Choćby mi umrzeć trzeba, Choćby mi groził kat, morderca, Bo Krzyż to klucz do nieba. 2. Nie zdejmę Krzyża z mojej duszy, Nie wyrwę go z sumienia, Bo Krzyż szatana wniwecz kruszy, Bo Krzyż to znak zbawienia. Ref.: A gdy zobaczę w poniewierce Jezusa Krzyż i ranę, Która otwiera Jego Serce, W obronie Krzyża stanę. A niech ktoś tylko to usunie........... |
|
Cytat:
a jakby która była to znaczy, że lesba :D |
Portrety prezydenta i premiera powiesić.
Jak zacząłem chodzić do szkoły, To Gomułka i Cyrankiewicz wisieli! |
Niech se ateiści patrzą na pustą ścianę obok. :rotfl:
|
zamiast krzyży powiesić plakaty z gołymi babami - wszyscy będą zadowoleni ! :P
|
Cytat:
Pytanie, czy szkoła rzeczywiście jest miejscem na jakiekolwiek symbole religijne.. |
Cytat:
Mam nadzieję, że to, czy krzyże będą w szkołach i innych instytucjach nie będzie regulowane prawem, nakazami i zakazami, bo popadniemy w coraz większą paranoję. Przykłady na podobne problemy można mnożyć, a tak naprawdę są to mało istotne rzeczy, a nasi posłowie powinni się zajmować o wiele ważniejszymi sprawami. Najlepszym rozwiązaniem byłoby wieszanie symboli innych religii, jeżeli ktoś by wyraził taką potrzebę. Pod sufitem jest dużo miejsca, zmieszczą się wszyscy :) |
Cytat:
Cytat:
I na wszelki wypadek przypomnę - ja nie jestem zwolennikiem zdejmowania krzyży, w moim mieszkaniu nawet wisi kilka, nie przeszkadzają mi. Ale rozumiem prawa tych ludzi, o których inni nie chcą słyszeć. |
Cytat:
Cytat:
Należy to rozróżnić zakazywanie ogółowi robienia czegoś, co jest zakazane w jednej tylko religii (czyli np. odkrywanie niektórych części ciała, czy - co ciekawe - praca w niedzielę (chociaż co do tej interpretacji przykazania ja wcale nie jestem przekonany)) od prób publicznego propagowania symboli czy zachowań w niej obowiązujących. To jednak dwie zupełnie różne sytuacje i nie można ich porównywać. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:08. |