![]() |
@edu sprawdz kto nie byl przychylny Ustawie Rzadowej z dnia 3 maja, a pozniej wzial ja w poczet celebrowanych swiat.
O ile sie nie myle to wielki Polak, ktorego czci opcja 'patriotyczna' dla ktorej 'najwazniejsza jest Polska' nie byl rzymskim katolikiem oddanym, a nawet rozganial kler watykanski. Patrzac wstecz i szeroko to namiestnicy ostatniej obecnie monarchii absolutnej w Europie, mieszali nie dla dobra narodu z ktorego sie wywodzil, a patrona zza granicy-trzeba o tym pamietac i nie dac sobie oczu zamydlic pustymi frazesami o pomocy i uczestnictwie w zyciu narodowym. Historia pokazuje, ze te nacje, ktore odrzucily supremacje Watykanu wyszly na tym dobrze; sposob odrzucenia byl rozny: od calkowitego do tworzenia narodowych kosciolow; odrzucenie to jest droga, ktora nalezy podazac; a watpliwosci jak w tych czasach mozna tworzyc nowe zwiazki wyznaniowe, odpowiem: kiedy tamte powstawaly tez lecialy gromy z nieba i ziemi a i tak zrobiono to, co nalezalo zrobic. Miedzynarodowki to dobra rzecz, ale nie na wzor watykanski. |
Cytat:
Cytat:
Gdybyś się przykładał na lekcjach historii, to z cala pewnością byś wiedział, ze największą potęga i rozwój przypadały na czas największej religijnej tolerancji w Polsce. I wiedział byś, ze ponad 70 procent tej tolerancyjnej szlachty, mieszczaństwa i ludzi oświeconych to byli kalwini, luteranie i podobni. I żaden Król Jegomość, biskup, czy inny jezuicki fanatyk nie mógł podskoczyć. Ten katolicki fanatyzm i potęga kościoła zrodził się z kontrreformacji. Zauważ, ze upadek Rzeczpospolitej Obojga Narodów (a dokładnie Rzeczpospolitej Trojga Narodów) zaczął sie od kontrreformacji i trwa nadal. (nawiasem, nawet za patrona mamy zdrajce i oszusta -Sw. Stanisław. O innych nie wspomnę) |
Nie wiem czy są na to plasterki...
Katolików się chowa w tym kraju po katolicku, dzięki Bogu, taki to kraj z taką historią i takim narodem, co się polskości nigdy nie wyparł. |
Cytat:
To co tu opisują, to wierzchołek góry, bardzo wielkiej góry. Ale to nie jest groźne, naprawdę groźne jest zawłaszczanie funkcji państwowych i reprezentacji państwa, przez kler (vide uroczystości pogrzebowe pary Prezydenckiej) Staliśmy się zakłamanym, zinstytucjonalizowanym państwem qwazi religijnym. |
Siedmiu podejrzanych z Komisji Majątkowej
Według prokuratury zakon elżbietanek otrzymał grunty w Białołęce na podstawie sfałszowanego orzeczenia Komisji Majątkowej. Zarzuty postawiono siedmiu osobom, w tym członkom Komisji i rzeczoznawcom, którzy wyceniali grunt - dowiedziała się "Rz" |
@yahol marksisci znaja historie i wiedza jak ja interpretowac.
Co do socjalistow i wszelkich prawicowcow-nie mam zamiaru sie w ich sprawie wypowiadac. |
|
A ja powiem tak każdy kto staje się moim wrogiem czyni to na własne życzenie
tak było i będzie. A tak poza tym co są winni niewinni to systemy są nieludzkie i nie obliczalne więc jedyne co mi przychodzi do głowy to miłość wolność i anarchia w pozytywnym tych słów znaczeniu. |
Polecam obejrzenie Sleeper Cell. Pierwszy sezon.
|
Cytat:
Brzmi ono: Nie wpuszcza sie barbarzyńców w granice imperium. Przynoszą oni bowiem zamieszanie i nieustannie rosnące zadania. Prowadzące do destrukcji podstawowych wartości państwa. (vide Francja,.... ) Niestety, nasi ulubieńcy, politycy od 7 boleści, socjaliści, marksiści, EUROPEJCZYCY!- nigdy historii sie nie uczyli, a jeżeli nawet, to niczego sie nie nauczyli |
Sie oplacalo Zydow czy wyznawcow Mahometa trzymac-teraz juz za kupcow nie robia; a kapitaly z ich rodzinnych krajow sa bardziej szkodliwe niz przydatne; z reszta jak kazde zagraniczne.
Zachod musi sie okreslic bo radykalne religie nie odpuszcza; albo agresywny ateizm/katolicyzm/wandalizm/kubizm/potwor spaghetti lub totalna spolegliwosc i dostosowanie sie do silniejszego. |
Zdolności bezinteresownego s,,,,,,a są nieograniczone.
Tak Polska wielu narodów ktoś to pamięta ? |
Zburzyc wszystkie swiatynie lub na dyskoteki przerobic.
|
Czasy wrzeszczących staruszków mają się dobrze. :]
W Warszawie jest jeden mały meczet na Mokotowie, czy powinien powstać następny? Jak są chętni to musi. Zabranianie budowy, jak i budowa w pokrętnej tajemnicy, to najgorsze co mogę sobie wyobrazić. |
Bez dwóch zdań. Forma wypowiedzi jak najbardziej nie na miejscu, nie powinna taka być moim zdaniem. Tylko od razu przychodzi na myśl kwestia - a co by było, gdyby tak w kraju muzułmańskim katolicy zechcieli wybudować swoją świątynię?
Dialog, współistnienie - jak najbardziej, czemu nie? Tyle, że to musi działać w dwie strony - jeśli likwiduję płot z sąsiadem to dobrze, będziemy oboje mieli więcej miejsca i nie trzeba będzie naokoło chodzić do siebie, ale jeśli to wygląda tak, że na moim podwórzu sąsiad coś buduje, a jak ja zacznę coś na jego budować, to krzyczy, to już nie jest w porządku... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:48. |