Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kościół, wiara.... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kosciol-wiara-78403/)

Banana Coctail 10.06.2010 13:41

@edu sprawdz kto nie byl przychylny Ustawie Rzadowej z dnia 3 maja, a pozniej wzial ja w poczet celebrowanych swiat.

O ile sie nie myle to wielki Polak, ktorego czci opcja 'patriotyczna' dla ktorej 'najwazniejsza jest Polska' nie byl rzymskim katolikiem oddanym, a nawet rozganial kler watykanski.

Patrzac wstecz i szeroko to namiestnicy ostatniej obecnie monarchii absolutnej w Europie, mieszali nie dla dobra narodu z ktorego sie wywodzil, a patrona zza granicy-trzeba o tym pamietac i nie dac sobie oczu zamydlic pustymi frazesami o pomocy i uczestnictwie w zyciu narodowym. Historia pokazuje, ze te nacje, ktore odrzucily supremacje Watykanu wyszly na tym dobrze; sposob odrzucenia byl rozny: od calkowitego do tworzenia narodowych kosciolow; odrzucenie to jest droga, ktora nalezy podazac; a watpliwosci jak w tych czasach mozna tworzyc nowe zwiazki wyznaniowe, odpowiem: kiedy tamte powstawaly tez lecialy gromy z nieba i ziemi a i tak zrobiono to, co nalezalo zrobic. Miedzynarodowki to dobra rzecz, ale nie na wzor watykanski.

yahol 10.06.2010 12:40

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1101651)
Nie wiem czy są na to plasterki...

Katolików się chowa w tym kraju po katolicku,

No a jak sobie wyobrazasz inaczej?
Cytat:

dzięki Bogu, taki to kraj z taką historią i takim narodem, co się polskości nigdy nie wyparł.
Mylisz katolicyzm z polskością.
Gdybyś się przykładał na lekcjach historii, to z cala pewnością byś wiedział, ze największą potęga i rozwój przypadały na czas największej religijnej tolerancji w Polsce.
I wiedział byś, ze ponad 70 procent tej tolerancyjnej szlachty, mieszczaństwa i ludzi oświeconych to byli kalwini, luteranie i podobni.
I żaden Król Jegomość, biskup, czy inny jezuicki fanatyk nie mógł podskoczyć.
Ten katolicki fanatyzm i potęga kościoła zrodził się z kontrreformacji.
Zauważ, ze upadek Rzeczpospolitej Obojga Narodów (a dokładnie Rzeczpospolitej Trojga Narodów) zaczął sie od kontrreformacji i trwa nadal.

(nawiasem, nawet za patrona mamy zdrajce i oszusta -Sw. Stanisław. O innych nie wspomnę)

ed hunter 10.06.2010 12:26

Nie wiem czy są na to plasterki...

Katolików się chowa w tym kraju po katolicku, dzięki Bogu, taki to kraj z taką historią i takim narodem, co się polskości nigdy nie wyparł.

yahol 10.06.2010 12:13

Cytat:

Napisany przez Qbi@k (Post 1101631)
Siedmiu podejrzanych z Komisji Majątkowej
Według prokuratury zakon elżbietanek otrzymał grunty w Białołęce na podstawie sfałszowanego orzeczenia Komisji Majątkowej. Zarzuty postawiono siedmiu osobom, w tym członkom Komisji i rzeczoznawcom, którzy wyceniali grunt - dowiedziała się "Rz"

Chciwość, zakłamanie i hipokryzja, to nieodłączne atrybuty Kościoła Katolickiego.
To co tu opisują, to wierzchołek góry, bardzo wielkiej góry.
Ale to nie jest groźne, naprawdę groźne jest zawłaszczanie funkcji państwowych i reprezentacji państwa, przez kler (vide uroczystości pogrzebowe pary Prezydenckiej)
Staliśmy się zakłamanym, zinstytucjonalizowanym państwem qwazi religijnym.

Qbi@k 10.06.2010 10:53

Siedmiu podejrzanych z Komisji Majątkowej
Według prokuratury zakon elżbietanek otrzymał grunty w Białołęce na podstawie sfałszowanego orzeczenia Komisji Majątkowej. Zarzuty postawiono siedmiu osobom, w tym członkom Komisji i rzeczoznawcom, którzy wyceniali grunt - dowiedziała się "Rz"

Banana Coctail 09.05.2010 18:57

@yahol marksisci znaja historie i wiedza jak ja interpretowac.
Co do socjalistow i wszelkich prawicowcow-nie mam zamiaru sie w ich sprawie wypowiadac.

Qbi@k 09.05.2010 17:31

mihumitsu 01.03.2010 00:28

A ja powiem tak każdy kto staje się moim wrogiem czyni to na własne życzenie
tak było i będzie. A tak poza tym co są winni niewinni to systemy są nieludzkie i nie obliczalne więc jedyne co mi przychodzi do głowy to miłość wolność i anarchia
w pozytywnym tych słów znaczeniu.

Sunna 28.02.2010 21:11

Polecam obejrzenie Sleeper Cell. Pierwszy sezon.

yahol 28.02.2010 20:41

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1084407)
nie jestem zwolennikiem pozwalania "obcym" na wszystko, ale takich sprzymierzeńców jak Wolniewicz mieć nie chcę

Gdybyś bardziej uważał na lekcjach historii, albo nieco poszerzył swoja wiedzę historyczna, to wówczas byś wiedział, ze od 3 tysięcy lat, pewne hasło, nie tylko nie straciło swej aktualności, ale nawet staje sie coraz bardziej aktualne.
Brzmi ono:
Nie wpuszcza sie barbarzyńców w granice imperium. Przynoszą oni bowiem zamieszanie i nieustannie rosnące zadania. Prowadzące do destrukcji podstawowych wartości państwa.
(vide Francja,.... )
Niestety, nasi ulubieńcy, politycy od 7 boleści, socjaliści, marksiści, EUROPEJCZYCY!- nigdy historii sie nie uczyli, a jeżeli nawet, to niczego sie nie nauczyli

Banana Coctail 28.02.2010 20:03

Sie oplacalo Zydow czy wyznawcow Mahometa trzymac-teraz juz za kupcow nie robia; a kapitaly z ich rodzinnych krajow sa bardziej szkodliwe niz przydatne; z reszta jak kazde zagraniczne.

Zachod musi sie okreslic bo radykalne religie nie odpuszcza; albo agresywny ateizm/katolicyzm/wandalizm/kubizm/potwor spaghetti lub totalna spolegliwosc i dostosowanie sie do silniejszego.

mihumitsu 28.02.2010 01:07

Zdolności bezinteresownego s,,,,,,a są nieograniczone.

Tak Polska wielu narodów ktoś to pamięta ?

Banana Coctail 27.02.2010 23:03

Zburzyc wszystkie swiatynie lub na dyskoteki przerobic.

ed hunter 27.02.2010 20:35

Czasy wrzeszczących staruszków mają się dobrze. :]

W Warszawie jest jeden mały meczet na Mokotowie, czy powinien powstać następny? Jak są chętni to musi. Zabranianie budowy, jak i budowa w pokrętnej tajemnicy, to najgorsze co mogę sobie wyobrazić.

Jarson 27.02.2010 19:01

Bez dwóch zdań. Forma wypowiedzi jak najbardziej nie na miejscu, nie powinna taka być moim zdaniem. Tylko od razu przychodzi na myśl kwestia - a co by było, gdyby tak w kraju muzułmańskim katolicy zechcieli wybudować swoją świątynię?

Dialog, współistnienie - jak najbardziej, czemu nie? Tyle, że to musi działać w dwie strony - jeśli likwiduję płot z sąsiadem to dobrze, będziemy oboje mieli więcej miejsca i nie trzeba będzie naokoło chodzić do siebie, ale jeśli to wygląda tak, że na moim podwórzu sąsiad coś buduje, a jak ja zacznę coś na jego budować, to krzyczy, to już nie jest w porządku...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:48.