Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Miedzynarodowe zakupy - linki do sprawdzonych sklepow (https://forum.cdrinfo.pl/f5/miedzynarodowe-zakupy-linki-sprawdzonych-sklepow-82531/)

andrzejj9 15.05.2010 20:38

Obawiam się, że jako Polacy nie jesteśmy do takiego poważnego traktowania przyzwyczajeni. A szkoda..

joujoujou 15.05.2010 20:46

Nie masz się czego obawiać - jak na razie takie traktowanie zbyt często się nie zdarza, co wskazuje na to, że akurat ci umiejący kupować za granicą są raczej uczciwi. ;p

Berion 16.05.2010 11:06

Jak dojdzie do mnie ta przesyłka będę chyba każdemu polecać ten sklep. Autentycznie jestem w szoku.

(...) I tak jak popytałem po kolegach/znajomych, to wcale nie jest jakimś wyjątkiem. Tutaj jakieś promocje, tu jakieś przeceny etc. etc. i to nie o 10%, tylko czasem na jakieś starocia nawet 80% :wow:

Oktawian89 19.05.2010 08:20

i zapewne Nigeria :D

Czokobambo walą w ciula z całym światem :D

demek 19.05.2010 09:05

nigeria to od kiedy w poludniowej ameryce? :P

Oktawian89 19.05.2010 12:39

przeczytałem z rozpędu afryce :D

Ameryka swoją drogą, ale bambusy też walą w czoko :D

andrzejj9 19.05.2010 13:30

Dwa pytania odnośnie tego sklepu TheHut.com.

Po pierwsze, ile wynosi przesyłka do Polski. Przejrzałem, ale nie widzę tej informacji, a darmowa jest chyba tylko do UK. Ceny rozumiem są ostateczne i żadnego dodatkowego podatku się u nas nie dolicza?

Druga sprawa - dotyczy wydania Earth, który chciałem sobie sprawić:
http://www.thehut.com/blu-ray/planet-earth/8635359.html

To normalne, pełne wydanie? (trochę tanie, więc chce się upewnić). I co to jest ten "Certificate: E"? (kategoria wiekowa? "Everyone")

nimal 19.05.2010 16:57

Andrzej - ile razy mozna pisac, ze NIE MOGA DOLICZYC PODATKU DODATKOWO! :sciana:

andrzejj9 19.05.2010 18:19

Cła nie mogą, bo to Unia. Ale mamy coś takiego jak VAT (który w przypadku kupna w Stanach doliczany jest razem ze cłem, a w obrębie Unii teoretycznie nie powinien) i podawanie cen netto, co się zdarza. A że ceny w tym sklepie są dość niskie, to wolałbym się upewnić, że nie ma żadnych haczyków. Jeśli jest to normalny sklep, jak amazon czy sprzedawcy np. na Ebay'u to ok. Cena jest ostateczna i dochodzi tylko przesyłka (w jakiej wysokości?). Wolę się jednak upewnić, jako że już ktoś zamawiał i będzie wiedział na pewno.

Berion 19.05.2010 21:08

Podliczyli mi koszt gry + funciak. Aha i wciąż czekam na ten replacement...

nimal 19.05.2010 23:11

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1098513)
Cła nie mogą, bo to Unia. Ale mamy coś takiego jak VAT (który w przypadku kupna w Stanach doliczany jest razem ze cłem, a w obrębie Unii teoretycznie nie powinien) i podawanie cen netto, co się zdarza. A że ceny w tym sklepie są dość niskie, to wolałbym się upewnić, że nie ma żadnych haczyków. Jeśli jest to normalny sklep, jak amazon czy sprzedawcy np. na Ebay'u to ok. Cena jest ostateczna i dochodzi tylko przesyłka (w jakiej wysokości?). Wolę się jednak upewnić, jako że już ktoś zamawiał i będzie wiedział na pewno.

nie mam sil na Ciebie
PRZECZYTALES PIERWSZEPOSTY W TYM TEMACIE?
PRZECZYTALES "TERMS AND CONDITIONS" SKLEPU?
Cytat:

Napisany przez TheHut.com
11. Price and Payment

All prices shown are inclusive of VAT (only where applicable - see below) at the current rates and are correct at the time of entering the information onto the system. We reserve the right, however, to change prices at any time without notice to you.

If your delivery address is within the United Kingdom and Guernsey, no additional taxes will be charged to you. If your delivery address is outside of the United Kingdom and Guernsey you may be subject to import duties and taxes (including VAT), which are levied once a delivery reaches your destination country. Any such additional charges must be borne by you. You should note that customs policies and practices vary widely from country to country. We recommend that you contact your local customs office for information.

juz kilka razy bylo walkowane, kiedy i jak jest naliczany VAT w EU, w tym Tobie

Cytat:

Napisany przez nimal
w EU nigdy cla nie placimy a VAT wedlug kraju sprzedazy (czyli dla nas kozystnie, bo nasz jest wyjatkowo wysoki)
sklepy, ktore przekraczaja pewien obrot w EU, sa zobowiazane za to do naliczania VAT wedlug stawek kraju dostawy
w takim przypadku ZAWSZE musi ta stawka byc naliczona przed ostatecznym zakupem, nigdy nie jest to stawka podwojna (w praktyce, poniewaz polski VAT jest wyjatkowo wysoki, plaicmy o te kilka procent wiecej niz mieszkancy innych krajow) i dotyczy tylko najwiekszych sklepow

andrzejj9 20.05.2010 06:18

hmm.. dzięki za wyjaśnienie, ale szczerze to nie rozumiem tych wszystkich wywodów.

Zadałem proste pytanie, aby się upewnić i można było na nie odpowiedzieć jednym krótkim zdaniem. Znam zasady naliczania CŁA i Vatu, sam nie raz różnym osobom o tym pisałem, przejrzałem także wcześniej regulamin sklepu. Jednak jest wiele sklepów próbujących w różny sposób oszukiwać, czy to bezpośrednio, czy to po prostu nie mówiących wszystkiego. Dlatego wolę się upewnić.

Doceniam odpowiedź, ale naprawdę szkoda czasu miejsca, żeby aż tak dokładnie to rozważać. Wystarczy krótkie potwierdzenie (jedyne co, to nie sprawdziłem wcześniej sklepu w pierwszym poście, gdzie podane są teoretyczne koszty przesyłki - zrobiłem to teraz i mam nadzieję, że się potwierdzą).

andrzejj9 24.05.2010 22:37

Może nie do końca w temacie, ale kilka niedrogich tytułów na BR:

http://shop.ebay.pl/directoffersuk/m...=&_trksid=m270

Ceny od 30 do ~50 zł, plus darmowa przesyłka. U nas te same tytuły 3-4 razy drożej...

Berion 25.05.2010 19:22

Uroczyście informuję iż replacment dotarł, a sklep nie pobrał zań ponownie pieniędzy.
Poczułem się Europejczykiem. :D

frog 26.05.2010 02:43

No juz mialem pisac @Berion ze napewno ci przysla bo to porzadna firma. Sam dzisiaj dostalem kolejna od nich przesylke (@andrzej funciaka do sztuki za wysylke). Znow przesylka rowny tydzien szla. I jakie bylo moje zaskoczenie ze gratis do kazdego egzemplarza gratis FRONTIER GUIDE (poradnik:) U nas chyba tego nie daja do Red Dead Redemption. takze po raz kolejny moge polecic Thehuta. Tyle ze na te promocje to jak wszedzie nalezy patrzec z przymrozeniem oka. Niby maja nagle gre w promo iles tam% znizki a gdzie indziej mozna ja kupic bez promo i to czasami ciut taniej. Albo pisza ze jest znizka a przeciez kupowalem ta gre od nich wczesniej za ta sama cene wiec zadna 24h okazja ;P Takze uwaznym trzeba byc caly czas i porownywac rozne sklepy.

Przy okazji tez ostatnio poczulem sie jak Europejczyk. Kupilem na ebau ciuch z chin i wsiaklo paczke. Napisalem emaila i dostalem odp ze moze wyslac drugi raz lub zwrot $. Co za zaufanie :) A z USA ostatnio dostalem paczke 10$ za wysylke i przyszla do 10dni. No bylem pozytywnie zaskoczony. I caly czas monit gdzie paczucha jest. Zeby tak wszedzie bylo...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:00.