![]() |
Pozytywy szukuje sie nocka po lanie ze znajomymi ,zaraz lece po skrzynke lecha :D
|
Cytat:
|
Wczoraj na noc wypi***322;em szklank***281; wina bur***380;ujskiego. I zasn***261;***322;em od razu.
|
Cytat:
|
Nie jedz, potem b***281;dziesz ***380;a***322;owa***263;. Anoreksja teraz mile widziana.
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Cytat:
nori - suszone wodorosty, mozna kupic w sklepach ze zdrowa lub orientalna zywnoscia, ale najlepiej na allegro, uzywac takie jakie sa - nie namaczac - zrobia sie elastyczne od ryzu ktory nalozy sie na niego - ok. 12pln za 10 platow wasabi - japonski zielony chrzan, wyjatkowo ostra bestia || wiekszosc ludzi radzi kupowac sproszkowane (te w tubkach ponoc sa oszukane - zwykly chrzan z barwnikiem i kupa chemii zeby sie trzymalo), najlepiej na allegro (bo najtaniej), proszek mieszamy dodajac po kilka kropel wody az powstanie jednolita, sztywna masa (cos jak plastelina), na ta potrawe zuzylem 2 lyzeczki wasabi - koszt to ok 7pln za 100g proszku ryba - surowa! swierza! NIE MROZONA! ja uzylem pstraga dwa platy (czyli jedna ryba okolo 25cm dlugosci) kroic mokrym nozem po kilku minutach od zawiniecia (zdazy sie skleic), co chwila moczyc - inaczej ryz sie klei noza i calosc sie rozpada jesc maczajac jeden koiec w sosie sojowym i od razu w calosci do buzi sushi nie wolno kroic je sie paleczkami lub rekoma (roznie rozni ludzie radza) mozna nakladac odrobine wasabi na kazda porcje (uwaga - to jest naprawde ostre) jezeli na raz je sie rozne rodzaje sushi z roznymi rybami - miedzy poszczegolnymi rodzajami przegryza sie platkami marynowanego imbiru (tez mozna kupic na allegro) generalnie genialna i prosta przystawka, robi sie latwo i smakuje swietnie co fajne - robi wrazenie, jak sie kogos poczestuje, bo uchodzi za tajemna potrawe i nie jest tania w restauracji co najlpesze - zrobienie sushi wychodzi dosc tanio :) to taki uniwersalny przepis - mam cala ksiazke juz konkretnych rodzaji - wyzszy stopien wtajemniczenia - ale na razie zaden Japoniec mnie nie odwiedza, wiec... || i jeszcze EDIT: co do sosu sojowego - ja uzywam zwyklegop sojowego generalnie uzywam sosu sojowego czesto - w makro mozna kupic litr za cene buteleczki 100ml z supermarketu ;) |
Najlepsze i tak jest z odpowiednim ryzem - nie pamietam nazwy gatunku ale po ugotowaniu przypomina kuleczki (nie nasze ziarna) i bardzo fajnie sie lepi ^^ a do tego smakuje znacznie lepsiej :P
|
nie wiem, bo taki fachowy ryz jadlem tylko w sushibarze a nie w domu, wiec ciezko mi porownywac, ale pewnie tak jest :)
a co do lepienia - dlatego taki dziwny jest przepis gotowania - wtedy kazdy sie lepi :) byle nie uzywac ryzu parboiled ;) |
Cytat:
|
Dzisiaj maj***261; mi przywie***378;***263; neostrad***281;..
Pozytyw czy negatyw? Oce***324;cie.. |
Cytat:
To "to" się przywozi? Miałem kiedyś.. Neostradę. Kak ta tiechnika .... Za dwa lata będą zrzucać z samolotu...;) |
chyba zam***243;wi***281; sobie ze dwa wiadra neostrady bo limit mi si***281; ko***324;czy...
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak ja jestem do ty***322;u... Czas co***347; poczyta***263; tematycznego. Cytat:
Tak. Gdzie***347; o tym czyta***322;em... Ale nie pami***281;tam gdzie. Mo***380;e sam o tym pisa***322;em? Acha! Ju***380; wiem. Ale nie powiem. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:17. |