Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.03.2006, 17:20   #1126
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
W kwestii dofinansowania budowy Świątyni Opatrzności Bożej (pośrednio - bo tak naprawdę dofinansowano muzeum), to też jestem raczej przeciwny. Bo jeśli już - teoretycznie finansować - to buduje się w Polsce wiele kościołów, brak pieniędzy na ich dokończenie - a tutaj wielką sumą się jedną budowlę dofinansowuje.
Z tym, że w sytuacji braku pieniędzy na inne ważniejsze cele - jak napisał @andrzejj9 - nie powinno się w ogóle dofinansowywać nowych budowli sakralnych .
Natomiast w kwestii obiektów sakralnych zabytkowych - tutaj Państwo powinno pomagać - szczególnie, że ich stan jest często bardzo zły - i te 20 milionów przydało by się tutaj zdecydowanie bardziej !!!

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.03.2006, 17:36   #1127
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj
A dlaczego nie? Ja płacę podatki i chcę aby jakieś kwoty zostawały przeznaczane na Polski Kościół. Gdybyś pomyślał to niegadał byś o "zabytkach", które często powstawały w imię Boga. Dzięki takiemu ateistycznemu społeczeństwu jakie Ty prezentujesz, nie mielibyśmy nic prócz Pałacu Kultury i tysięcy blokowisk.
Jezeli chcesz aby tak bylo, to wnies projekt ustawy o podatku od wiary. Licz sie z tym, ze nie kazdy wierzy w Boga, sa wyznawcy Allacha, Jahwe, Jah, Buddy... Po co im kosciol obrzadku rzymsko-katolickiego? Ja sie nie zgadzam z tym by panstwo dawalo na tak "szczytny" cel pieniadze,coraz wiecej osob w kraju ma podobny poglad. Jak finansowac budowle sakralne to wszystkie i w 100%. Albo dla wszystkich albo dla nikogo (egalitaryzm gwarantowany przez konstytucje RP).

Co do blokowisk - spokojnie niedlugo wszystkie runa, wiec beda gruzy zamiast ohydnych reliktow PRL. Kosciol to malo ciekawe urozmaicenie krajobrazu - parki by sie bardziej przydaly (i ladnie wygladaja i bezdomni mieliby gdzie mieszkac).
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2006, 18:16   #1128
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Data rejestracji: 08.05.2005
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj
A dlaczego nie? Ja płacę podatki i chcę aby jakieś kwoty zostawały przeznaczane na Polski Kościół.[....]
a dlaczego nie na świadków jehowy, buddystów czy islam ? a może od razu wprowadzimy obowiązek płacenia im abonamentu jak za tv? to są złodzije i tyle, nie dość, że okradają ludzi na mszach itp to jeszcze biorą z kasy państwa !
ja ostatecznie stałem się przeciwnikiem kościoła po pogrzebie mojej babci, na którym, nie dość, że ksiądz dostał w łape, kościelny dostał w łape, organista dostał w łape i grabaż dostał w łape, to jeszcze chodził jakiś cymbał i zbierał na tace !! no bez przesady !! na pogrzebie !! myślałem, że mu tą tacą w morde przywale !!
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2006, 18:27   #1129
Burt
Precz z internetem

Data rejestracji: 20.10.2005
Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez mp666
a dlaczego nie na świadków jehowy, buddystów czy islam ? a może od razu wprowadzimy obowiązek płacenia im abonamentu jak za tv? to są złodzije i tyle, nie dość, że okradają ludzi na mszach itp to jeszcze biorą z kasy państwa !
ja ostatecznie stałem się przeciwnikiem kościoła po pogrzebie mojej babci, na którym, nie dość, że ksiądz dostał w łape, kościelny dostał w łape, organista dostał w łape i grabaż dostał w łape, to jeszcze chodził jakiś cymbał i zbierał na tace !! no bez przesady !! na pogrzebie !! myślałem, że mu tą tacą w morde przywale !!
Dobrze gadasz.Ja jestem chrześcijaninem ale nie katolikiem.Dla mnie kościoły to tylko prywatne firmy,nie byłem w kościele od 5-6 lat i pewnie tak zostanie.
Pamiętam , że na pogrzebie dziadka też kościelny zbierał kase i miałem takie same odczucia jak ty.
A wydawanie naszych pieniędzy z podatków na ''świątynie pychy'' to skandal.
Burt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2006, 18:50   #1130
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Jezeli chcesz aby tak bylo, to wnies projekt ustawy o podatku od wiary. Licz sie z tym, ze nie kazdy wierzy w Boga, sa wyznawcy Allacha, Jahwe, Jah, Buddy... Po co im kosciol obrzadku rzymsko-katolickiego?...
Faktycznie masz racje a odmienność potwierdza regułę, popatrz ilu ludzi chodzi dziś do kościołów (katolickich), wyznania inne niż katolickie stanowią margines. Więc po co wnosić podatek w kraju który jest praktycznie w 100% katolicki, rzymsko - katolicki? Tylko nie mów mi zaraz, co z innymi wyznaniami? Państwo może również wspomóc takie inwestycje jeśli zajdzie taka potrzeba. Poza tym demokracja ma to do siebie, że wybierając kogoś, coś itp. liczymy się z jego właściwościami, konsekwencją czego będzie dany sposób np. rządzenia krajem. NP. JA NA CIEBIE NIE BEDĘ GŁOSOWAŁ BO JESTEŚ KOSMOPOLITĄ I DO TEGO RUSOFILEM (bez obrazy ale tak Ciebie odbieram z setki Twoich wypowiedzi dotyczących Polski).
Cytat:
Ja sie nie zgadzam z tym by panstwo dawalo na tak "szczytny" cel pieniadze,coraz wiecej osob w kraju ma podobny poglad. Jak finansowac budowle sakralne to wszystkie i w 100%. Albo dla wszystkich albo dla nikogo (egalitaryzm gwarantowany przez konstytucje RP)....
A kto powiedział, że budowa Koscioła ma być finansowana w 100% z kasy państwowej? Moze być to np 10%. Z drugiej strony pytam się dlaczego moje podatki maja iść na np. kształcenie osób mających Polskę w d***, tylko dlatego ze sa obywatelemi naszgo kraju.
Przeczytaj definicję słowa EGALITARYZM a następnie odnieś ją do realiów obecnej, komunistycznej czy średniowiecznej Polski (lub też każdego innego kraju), w żadnym ustroju za wyjatkiem czystego Socjalizmu (nie znam przykładu) Egalitaryzm nie istnieje (i nigdy nie istniał) bo niszczy go kapitalistyczne dążenie do zarabiania. Ekonomia zabija ludzkie odruchy, emocje, wiarę... czego Ty jesteś najlepszym przykładem.
Cytat:
Co do blokowisk - spokojnie niedlugo wszystkie runa, wiec beda gruzy zamiast ohydnych reliktow PRL. Kosciol to malo ciekawe urozmaicenie krajobrazu - parki by sie bardziej przydaly (i ladnie wygladaja i bezdomni mieliby gdzie mieszkac).
Faktycznie zamki Zakonne (np. Krzyżackie), katedry, pałaca Biskupie itp. są małą atrakcją turystyczną....... bez komentarza
No, no egzalitaryzm powiadasz a bezdomnych w parkach chcesz umieszczać? Może stworzyć dla nich rezerwaty? Czyżby istniały elity? Przeciez to elitaryzm przeciwieństwo demokracji.
Stary 15.03.2006, 18:53   #1131
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez mp666
wybacz że nie odpowie Tobie na to zagadnienie ale robie to ze wzgledu na szacunek dla zmarłe bliskiej Ci osoby.
PS Zapytaj administratorów tego forum czy i ile kosztuje utrzymanie. Do tego dolicz, że nikt nie jest filantropem bo za cos trzeba sobie chociaż jedzenie kupić.

Ostatnio zmieniany przez czechoj : 15.03.2006 o godz. 18:57
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2006, 18:57   #1132
Banana Coctail
Banned

Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@mp666 i @Burt myslalem, ze w tej kwestii jestem osamotniony. Dzieki za wsparcie
Stary 15.03.2006, 19:23   #1133
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj
wybacz że nie odpowie Tobie na to zagadnienie ale robie to ze wzgledu na szacunek dla zmarłe bliskiej Ci osoby.
PS Zapytaj administratorów tego forum czy i ile kosztuje utrzymanie. Do tego dolicz, że nikt nie jest filantropem bo za cos trzeba sobie chociaż jedzenie kupić.
możesz odpowiadać, nie ma problemu, ale argumenty, że muszą za coś kościół utrzymać są dla mnie puste, ponieważ oni mieli zapłacone za msze i to nie mało. no chyba, że ksiądz to co dostał wpakował sobie do kieszeni, co świadczy o nim jeszcze gorzej.
Stary 15.03.2006, 19:28   #1134
ro29
Guru

Witam !
Cytat:
Napisany przez mp666
(...)
Tylko, że jak jakiś jeden czy drugi ksiądz coś źle powie czy zrobi, to nie można stawać się zaraz przeciwnikiem kościoła. A po drugie - zawsze trzeba rozgraniczyć wiarę i kościół jako instytucję.

A co do opisanej sytuacji - zazwyczaj na Mszach za zmarłego zbierają na tacę (bo chyba nie miało to miejsca na pogrzebie) i masz rację, że jest to tak trochę nie w porządku - ale cóż (u nas nawet jak ksiądz święci samochody to za nim idzie ministrant z koszyczkiem na ofiarę i obrazkami) - a co do reszty - ja zmarł mój Dziadek - to nikt w łapę nie musiał dawać, normalnie się złożyło ofiarę za Mszę pogrzebową, organista grał mimo iż nikt mu nie zapłacił dodatkowo (ma przecież pensję), kościelnego u nas nie ma (są siostry zakonne). Jedynie byliśmy przygotowani na zwyczajową małą ofiarę dla księdza na cmentarzu - ale przyjechał nasz z parafii więc i to nie było konieczne.
Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie wygląda to tak dobrze. Szczególnie na wiejskich parafiach

Cytat:
Napisany przez mp666
(...) to są złodzije i tyle, nie dość, że okradają ludzi na mszach itp to jeszcze biorą z kasy państwa !(...)
To już lekka przesada - szczególnie, że nie napisałeś np. że niektórzy księża, albo, że część z nich - bo z tym to bym się niestety zgodził (wszędzie się tacy ludzie znajdą, więc czemu nie w kościele) - ale bez takich uogólnień ...

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 15.03.2006 o godz. 19:31
Stary 15.03.2006, 19:39   #1135
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez ro29
[...]
(bo chyba nie miało to miejsca na pogrzebie)
właśnie o to mi chodzi, że to się odbyło na pogrzebie. gość trzymał tacę (prawie) nad trumną mojej babci !!
Cytat:
Napisany przez ro29
[...]
ale bez takich uogólnień ...
ok, nie wszyscy księża są złodziejami, może jakiś 1% ma naprawdę powołanie, ja w swoim życiu osobiście miałem styczność tylko z 1 (słownie: jednym) księdzem który wierzy w to co głosi i postępuje tak jak powinien będąc księdzem.
Stary 15.03.2006, 19:49   #1136
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez mp666
właśnie o to mi chodzi, że to się odbyło na pogrzebie. gość trzymał tacę (prawie) nad trumną mojej babci !!(...)
Jeśli tak, to już była przesada - jak widać pomysłowość ludzka (a księża to przecież ludzie), nie ma granic - cóż - tylko wstyd (niestety takie zachowanie wpisuje się chociażby do stosunku firm pogrzebowych itd. - gdzie zmarły traktowany jest jak towar )
Cytat:
Napisany przez mp666
(...)
ok, nie wszyscy księża są złodziejami, może jakiś 1% ma naprawdę powołanie, ja w swoim życiu osobiście miałem styczność tylko z 1 (słownie: jednym) księdzem który wierzy w to co głosi i postępuje tak jak powinien będąc księdzem.
Tak się składa, że nie miałem styczności z wieloma księżmi - a z tymi co miałem to raczej bym powiedział, że stosunek był 60% to uczciwi i z powołaniem, a 40% to niestety ta gorsza (mniej lub bardziej) część.

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 15.03.2006 o godz. 19:51
Stary 15.03.2006, 20:36   #1137
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez mp666
właśnie o to mi chodzi, że to się odbyło na pogrzebie. gość trzymał tacę (prawie) nad trumną mojej babci !!

Po pierwsze nie wierzę w to ze zbierali pieniądze na cmentarzu w czasie pochówku, od tego jest msza bądź nabozeństwo. Po drugie na tacę nikt nie ma obowiazku dawać. Po trzecie NIE MUSISZ CHOWAC ZMARŁEGO ZGODNIE Z OBRZADKIEM KATOLICKIM - są cmentarze komunalne. Idąc dalej zastanów się skąd w kościele jest prąd, cipło zimą, za co kupują świece itp. chodzisz do Kościoła chcesz to mieć, nie chodzisz więc nie dajesz ani grosza. Jakiekolwiek dofinansowanie Kościoła stanowi promil podatków płaconych przez Polaków. Ciekawe czy krzyczałeś jak przez ostatnie kilkanaście lat układ UW(UD, PO) - SLD rozkradali naszą gospodarkę? Zdecydowana większość naszych obecnych biznesmenów (za wyjatkiem takich ludzi jak Kluska z Optimusa) dorobiła sie majątków nie takich jak legenda Ojciec Dyrektor.
PS. Co do Twojego obeznania ze stastystyką powołań nie dziwię się, że kalkulujesz na poziomie 1% skoro Twoje zaangażowanie w życie kościoła jest zerowe a czytasz o złych księzach w czasopismach typu "Nie" (domniemanie).
Stary 15.03.2006, 21:31   #1138
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez czechoj
(...) NIE MUSISZ CHOWAC ZMARŁEGO ZGODNIE Z OBRZADKIEM KATOLICKIM (...)
ja tylko odnośnie tego, bo na temat reszty mi się nie chce.
masz rację, nie muszę, ale o tym akurat nie decyduję ja tylko osoba umierająca, nie ? jeśli ktoś sobie zażyczy żeby go spalić i wysypać do wisły to będziesz na siłę go pchał do kościoła bo Tobie się tak podoba i Ty wierzysz w "jeden kościół powszechny", czy jakoś tak, i Twoim zdaniem to jedyna droga do zbawienia ?

a wiedzy nt księży nie biorę z gazet, tylko z doświadczeń własnych (sprostowanie).

a jak chcesz poznać moje doświadczenia z "następcami św. piotra" to już na pw.
Stary 15.03.2006, 21:37   #1139
Banana Coctail
Banned

To dofinansowanie i uprzywilejowanie wynika z nielegalnego podpisania konkordatu przez Polske, ktory jest de facto niezgodny z konstytucja Najjasniejszej. ok 65 mld zl poszlo z budzetu panstwa na rzecz Krk (Kosciol rozkradajacy kraj ) a ta juz kwota znaczna. Zamiast 480 mld zadluzenia mozna by miec 415 mld zadluzenia (w zl). O zlych ksiezach mozna czytac nie tylko w (znakomitaj wszakze) gazecie "NIE" badz tez "FiM" jak rowniez, w regionalnych niskonakladowych pismach (vide "tygodnik podchalanski"). Mimo, iz smy sa biali - Polska pograzona jest przez czarnych.
Stary 15.03.2006, 21:40   #1140
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj
A dlaczego nie? Ja płacę podatki i chcę aby jakieś kwoty zostawały przeznaczane na Polski Kościół. Gdybyś pomyślał to niegadał byś o "zabytkach", które często powstawały w imię Boga. Dzięki takiemu ateistycznemu społeczeństwu jakie Ty prezentujesz, nie mielibyśmy nic prócz Pałacu Kultury i tysięcy blokowisk.
A tak mamy ten jeden Pałac Kultury (załóżmy, że to rzeczywiście jakiś powód do dumy..), tysiące blokowisk i co ulicę kościół, który pasuje do krajobrazu, jak..

Natomiast co do płacenia podatków - ty płacisz i chcesz, żeby część została przekazana na twoją religię. Podobnie może chcieć wyznawca innej wiary i średnio będzie mu się pewnie widzieć, że jest sponsorem budynków religii, która go nie interesuje (czy też może nawet jest sprzeczna z jego wyznaniem).

Z innych kwestii - kościoły owszem, muszą się z czegoś utrzymywać, a i prąd nie jest za darmo. Ale utrzymanie kościoła to jedna sprawa, a dobre samochody i świetne warunki bycia niektórych księży inna. I może mi ktoś zarzucić, że odbieram im prawo do komfortowych warunków życia.. I w sumie tak, częściowo - ze względu na ich własne decyzje drogi życiowej - im to odbieram. Jakoś mimo wszystko nie widzi mi się ksiądz milioner, a przynajmniej mniej od biznesmena milionera. Takie moje osobiste przekonanie..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: