![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1126 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
W kwestii dofinansowania budowy Świątyni Opatrzności Bożej (pośrednio - bo tak naprawdę dofinansowano muzeum), to też jestem raczej przeciwny. Bo jeśli już - teoretycznie finansować - to buduje się w Polsce wiele kościołów, brak pieniędzy na ich dokończenie - a tutaj wielką sumą się jedną budowlę dofinansowuje. Z tym, że w sytuacji braku pieniędzy na inne ważniejsze cele - jak napisał @andrzejj9 - nie powinno się w ogóle dofinansowywać nowych budowli sakralnych . Natomiast w kwestii obiektów sakralnych zabytkowych - tutaj Państwo powinno pomagać - szczególnie, że ich stan jest często bardzo zły - i te 20 milionów przydało by się tutaj zdecydowanie bardziej !!! Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1127 | |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Co do blokowisk - spokojnie niedlugo wszystkie runa, wiec beda gruzy zamiast ohydnych reliktow PRL. Kosciol to malo ciekawe urozmaicenie krajobrazu - parki by sie bardziej przydaly (i ladnie wygladaja i bezdomni mieliby gdzie mieszkac). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1128 | |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
ja ostatecznie stałem się przeciwnikiem kościoła po pogrzebie mojej babci, na którym, nie dość, że ksiądz dostał w łape, kościelny dostał w łape, organista dostał w łape i grabaż dostał w łape, to jeszcze chodził jakiś cymbał i zbierał na tace !! no bez przesady !! na pogrzebie !! myślałem, że mu tą tacą w morde przywale !! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1129 | |
Precz z internetem
Data rejestracji: 20.10.2005
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Pamiętam , że na pogrzebie dziadka też kościelny zbierał kase i miałem takie same odczucia jak ty. A wydawanie naszych pieniędzy z podatków na ''świątynie pychy'' to skandal. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1130 | |||
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Przeczytaj definicję słowa EGALITARYZM a następnie odnieś ją do realiów obecnej, komunistycznej czy średniowiecznej Polski (lub też każdego innego kraju), w żadnym ustroju za wyjatkiem czystego Socjalizmu (nie znam przykładu) Egalitaryzm nie istnieje (i nigdy nie istniał) bo niszczy go kapitalistyczne dążenie do zarabiania. Ekonomia zabija ludzkie odruchy, emocje, wiarę... czego Ty jesteś najlepszym przykładem. Cytat:
No, no egzalitaryzm powiadasz a bezdomnych w parkach chcesz umieszczać? Może stworzyć dla nich rezerwaty? Czyżby istniały elity? Przeciez to elitaryzm przeciwieństwo demokracji.
![]() |
![]() |
#1131 | |
Dziadek
Zlotowicz
Cytat:
PS Zapytaj administratorów tego forum czy i ile kosztuje utrzymanie. Do tego dolicz, że nikt nie jest filantropem bo za cos trzeba sobie chociaż jedzenie kupić.
czechoj APLIKATOR _ REKULTYWATOR ![]() Ostatnio zmieniany przez czechoj : 15.03.2006 o godz. 18:57 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1132 |
Banned
![]() ![]() |
@mp666 i @Burt myslalem, ze w tej kwestii jestem osamotniony. Dzieki za wsparcie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1133 | |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1134 | ||
Guru
![]() |
Witam !
Cytat:
A co do opisanej sytuacji - zazwyczaj na Mszach za zmarłego zbierają na tacę (bo chyba nie miało to miejsca na pogrzebie) i masz rację, że jest to tak trochę nie w porządku - ale cóż (u nas nawet jak ksiądz święci samochody to za nim idzie ministrant z koszyczkiem na ofiarę i obrazkami) - a co do reszty - ja zmarł mój Dziadek - to nikt w łapę nie musiał dawać, normalnie się złożyło ofiarę za Mszę pogrzebową, organista grał mimo iż nikt mu nie zapłacił dodatkowo (ma przecież pensję), kościelnego u nas nie ma (są siostry zakonne). Jedynie byliśmy przygotowani na zwyczajową małą ofiarę dla księdza na cmentarzu - ale przyjechał nasz z parafii więc i to nie było konieczne. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie wygląda to tak dobrze. Szczególnie na wiejskich parafiach ![]() Cytat:
Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 15.03.2006 o godz. 19:31 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1135 | ||
Zdezorientowany
Zlotowicz
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1136 | ||
Guru
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 15.03.2006 o godz. 19:51 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1137 | |
Dziadek
Zlotowicz
Cytat:
PS. Co do Twojego obeznania ze stastystyką powołań nie dziwię się, że kalkulujesz na poziomie 1% skoro Twoje zaangażowanie w życie kościoła jest zerowe a czytasz o złych księzach w czasopismach typu "Nie" (domniemanie).
![]() |
![]() |
#1138 | |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Cytat:
masz rację, nie muszę, ale o tym akurat nie decyduję ja tylko osoba umierająca, nie ? jeśli ktoś sobie zażyczy żeby go spalić i wysypać do wisły to będziesz na siłę go pchał do kościoła bo Tobie się tak podoba i Ty wierzysz w "jeden kościół powszechny", czy jakoś tak, i Twoim zdaniem to jedyna droga do zbawienia ? a wiedzy nt księży nie biorę z gazet, tylko z doświadczeń własnych (sprostowanie). a jak chcesz poznać moje doświadczenia z "następcami św. piotra" to już na pw. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1139 |
Banned
![]() ![]() |
To dofinansowanie i uprzywilejowanie wynika z nielegalnego podpisania konkordatu przez Polske, ktory jest de facto niezgodny z konstytucja Najjasniejszej. ok 65 mld zl poszlo z budzetu panstwa na rzecz Krk (Kosciol rozkradajacy kraj
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1140 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Natomiast co do płacenia podatków - ty płacisz i chcesz, żeby część została przekazana na twoją religię. Podobnie może chcieć wyznawca innej wiary i średnio będzie mu się pewnie widzieć, że jest sponsorem budynków religii, która go nie interesuje (czy też może nawet jest sprzeczna z jego wyznaniem). Z innych kwestii - kościoły owszem, muszą się z czegoś utrzymywać, a i prąd nie jest za darmo. Ale utrzymanie kościoła to jedna sprawa, a dobre samochody i świetne warunki bycia niektórych księży inna. I może mi ktoś zarzucić, że odbieram im prawo do komfortowych warunków życia.. I w sumie tak, częściowo - ze względu na ich własne decyzje drogi życiowej - im to odbieram. Jakoś mimo wszystko nie widzi mi się ksiądz milioner, a przynajmniej mniej od biznesmena milionera. Takie moje osobiste przekonanie..
![]() |
![]() |
|
|