Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.03.2006, 21:46   #1141
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Data rejestracji: 08.05.2005
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
[..] a dobre samochody i świetne warunki bycia niektórych księży inna. I może mi ktoś zarzucić, że odbieram im prawo do komfortowych warunków życia.. I w sumie tak, częściowo - ze względu na ich własne decyzje drogi życiowej - im to odbieram. Jakoś mimo wszystko nie widzi mi się ksiądz milioner, a przynajmniej mniej od biznesmena milionera. Takie moje osobiste przekonanie..
hehe, oni ślubowali ubustwo, tak samo jak pare innych rzeczy których nie przestrzegają.
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.03.2006, 22:34   #1142
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez czechoj
Po pierwsze nie wierzę w to ze zbierali pieniądze na cmentarzu w czasie pochówku, od tego jest msza bądź nabozeństwo.
(...)
A ja w to wierzę - bo po prostu ludzie - Polacy, są do wszystkiego zdolni - taka jest prawda niestety - choć wiem, że teoretycznie to jest nierealne.
A jakby nam ktoś z 10 lat temu powiedział, że sanitariusze z pogotowia będą uśmiercać ludzi i brać pieniądze od zakładów pogrzebowych - uwierzył byś ?? Bo ja nie. Wiem, że to przykład z innej zupełnie strony - ale mi ta afera uświadomiła, że ludzie są do wszystkiego zdolni ...a przy tym zbiórka na cmentarzu nie wydaje się jeszcze taka straszna ...
Cytat:
Napisany przez czechoj
(...)
Po drugie na tacę nikt nie ma obowiazku dawać. Po trzecie NIE MUSISZ CHOWAC ZMARŁEGO ZGODNIE Z OBRZADKIEM KATOLICKIM - są cmentarze komunalne. Idąc dalej zastanów się skąd w kościele jest prąd, cipło zimą, za co kupują świece itp. chodzisz do Kościoła chcesz to mieć, nie chodzisz więc nie dajesz ani grosza. (...)
Prawda, prawda, prawda ... a w miastach są głównie cmentarze komunalne.

Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
To dofinansowanie i uprzywilejowanie wynika z nielegalnego podpisania konkordatu przez Polske, ktory jest de facto niezgodny z konstytucja Najjasniejszej. ok 65 mld zl poszlo z budzetu panstwa na rzecz Krk (Kosciol rozkradajacy kraj ) a ta juz kwota znaczna. Zamiast 480 mld zadluzenia mozna by miec 415 mld zadluzenia (w zl). O zlych ksiezach mozna czytac nie tylko w (znakomitaj wszakze) gazecie "NIE" badz tez "FiM" jak rowniez, w regionalnych niskonakladowych pismach (vide "tygodnik podchalanski"). Mimo, iz smy sa biali - Polska pograzona jest przez czarnych.
A to już przesada ...nie mam nic przeciw ateistom - szanuję ich - dla mnie mogą być wspaniałymi ludzmi, przyjaciółmi itd. - ale jak widzę wojujących ateistów to zaczyna mi się robić niedobrze ....
Nie obrać się @Banana Coctail, ale taka jest prawda

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A tak mamy ten jeden Pałac Kultury (załóżmy, że to rzeczywiście jakiś powód do dumy..), tysiące blokowisk i co ulicę kościół, który pasuje do krajobrazu, jak..(...)
Wiesz - raczej nie widzę, żeby co ulicę był kościół ; a blokowiska mogły by wyglądać dużo lepiej, tylko ludzie o nie nie dbają, niszczą i przypięto im "łatkę" najgorszych miejsc ...

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2006, 22:50   #1143
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A tak mamy ten jeden Pałac Kultury (załóżmy, że to rzeczywiście jakiś powód do dumy..), tysiące blokowisk i co ulicę kościół, który pasuje do krajobrazu, jak.. ..
Poleciałes bardzo wybiórczo i zapomniałes o tysiacach zabytków pobudowanych przez naszych praojców w imię Boga. Faktycznie skoro zamek w Malborku jest za stary i nie pasuje do blokowiska stworzonego przez PRL to tylko brać młot pneumatyczny i dawaj robimy porządek (zaznaczam iż wiele kościołów architektonicznie przynależy do gotyku tak jak zamki Krzyżackie) bo nie pasują na ulicy. Zauważ że nowe Koscioły budowane sa w takim stylu by nie odbiegać architekturą od otaczajacego go otoczenia co zresztą podyktowane jest Palnem zagospodarowania.
PS Pałac kultury nie jest powodem do dumy tym bardziej ze wzniesiono go z tysięcy cegieł pochodzących z rozbieranych po wojnie zabytków architektonicznych.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Natomiast co do płacenia podatków - ty płacisz i chcesz, żeby część została przekazana na twoją religię. Podobnie może chcieć wyznawca innej wiary i średnio będzie mu się pewnie widzieć, że jest sponsorem budynków religii, która go nie interesuje (czy też może nawet jest sprzeczna z jego wyznaniem)...
Czy Ty naprawdę nie rozumiesz że innowiercy (bez urazy) stanowia odsetek społeczeństwa Polski. I nie wierzę, że proporcjonalnie do płaconych podatków nie dostają takich czy innych dotacji na funkcjonowanie (nie mówimy oczywiscie o Jehowych który nie są kościołem stricte definicyjnym).

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Z innych kwestii - kościoły owszem, muszą się z czegoś utrzymywać, a i prąd nie jest za darmo. Ale utrzymanie kościoła to jedna sprawa, a dobre samochody i świetne warunki bycia niektórych księży inna. I może mi ktoś zarzucić, że odbieram im prawo do komfortowych warunków życia.. I w sumie tak, częściowo - ze względu na ich własne decyzje drogi życiowej - im to odbieram. Jakoś mimo wszystko nie widzi mi się ksiądz milioner, a przynajmniej mniej od biznesmena milionera. Takie moje osobiste przekonanie..
Ilu znasz księży którzy tak komfortowo żyją? Co znaczy żyć komfortowo? A to czemu Ksiądz nie może być milionerem (odziedziczył fortune po rodzicach)?jest przeciez takim samym człowiekiem jak TY. Ma marzenia i swoje jakieś tam życie. NIe przeczę ze znajdzie się tuzin "oszustów" kanonicznych, ale tych prawdziwych z powołaniem jest zdecydowanie więcej. Wieszacie psy nie na bandytach i złodziejach a na społeczeństwie ludzi którym Polska zawdzięcza swoją dzisiejszą obecność na mapach świata.
Stary 15.03.2006, 23:08   #1144
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@czechoj tylko do tej czarnej stonki od upadku komuny coraz mniej ludzi chodzi. Ciekawe czyz nie? Ruch socjalistyczny niepodleglosciowy tez istnial - spoko, bez kleru bysmy sie obeszli.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2006, 23:44   #1145
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj
Poleciałes bardzo wybiórczo i zapomniałes o tysiacach zabytków pobudowanych przez naszych praojców w imię Boga. Faktycznie skoro zamek w Malborku jest za stary i nie pasuje do blokowiska stworzonego przez PRL to tylko brać młot pneumatyczny i dawaj robimy porządek (zaznaczam iż wiele kościołów architektonicznie przynależy do gotyku tak jak zamki Krzyżackie) bo nie pasują na ulicy. Zauważ że nowe Koscioły budowane sa w takim stylu by nie odbiegać architekturą od otaczajacego go otoczenia co zresztą podyktowane jest Palnem zagospodarowania.
Jakoś niestety w przypadku nowobudowanych kościołów nie mogę tego zaobserwować.. Jeden przykład widzę codziennie wracając do domu.. Ładny duży plac przed blokowiskami z widokiem na odrę w oddali mały port, a od kilku lat (ciągle w budowie, która pewnie nigdy się nie skończy) kościół.. jakaś brązowa ogromna bryła, jak nie szukając daleko więzienie.. Kto i za jaką łapówkę zgodził się na postawienie tego tu, to nie wiem, ale to tylko jeden z licznych niestety przykładów, które miałem okazję w Polsce obserwować..

Co do wybiórczości to zarówno moja jak i twoja wypowiedź była bardzo ogólna i bardzo upraszcza rzeczywistość.

Cytat:
Czy Ty naprawdę nie rozumiesz że innowiercy (bez urazy) stanowia odsetek społeczeństwa Polski. I nie wierzę, że proporcjonalnie do płaconych podatków nie dostają takich czy innych dotacji na funkcjonowanie (nie mówimy oczywiscie o Jehowych który nie są kościołem stricte definicyjnym).
Oczywiście, że rozumiem, że większość społeczeństwa jest wyznania katolickiego. Napisałem zresztą to we wcześniejszym poście, że jeżeli społeczeństwo potrzebuje świątyni, to nie jestem przeciwnikiem jej budowy. Po prostu po pierwsze są ważniejsze potrzeby, a po drugie - staram się nie zapominać nigdy o mniejszościach.

Cytat:
Ilu znasz księży którzy tak komfortowo żyją? Co znaczy żyć komfortowo? A to czemu Ksiądz nie może być milionerem (odziedziczył fortune po rodzicach)?jest przeciez takim samym człowiekiem jak TY. Ma marzenia i swoje jakieś tam życie. NIe przeczę ze znajdzie się tuzin "oszustów" kanonicznych, ale tych prawdziwych z powołaniem jest zdecydowanie więcej. Wieszacie psy nie na bandytach i złodziejach a na społeczeństwie ludzi którym Polska zawdzięcza swoją dzisiejszą obecność na mapach świata.
Osobiście nie odbieram nikomu prawa do dostatniego życia i guzik mnie obchodzi, jaki stan konta posiadają księża. Jednak jak widzę starszą kobietę żyjącą w ubóstwie oddającą ostatni grosz na mszę w kościele, a później spod tego samego kościoła odjeżdżającego nowiutkim audi księdza, to już tak - uważam, że coś tu jest nie tak.

Czy księża ślubują życie w ubóstwie, czy nie - pewną moralność posiadać powinien każdy człowiek.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2006, 00:58   #1146
Burt
Precz z internetem

Data rejestracji: 20.10.2005
Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
@czechoj tylko do tej czarnej stonki od upadku komuny coraz mniej ludzi chodzi. Ciekawe czyz nie? Ruch socjalistyczny niepodleglosciowy tez istnial - spoko, bez kleru bysmy sie obeszli.
Mimo ,że też jestem antyklerykałem to uważam ,że kosciół katolicki jest nam potrzebny.Jakby nie patrzec to jest on ostoją patryjotyzmu oraz ''batem na społeczeństwo''.Kościół katolicki zdziałał wiele dobrego w walce z komunizmem(tym złym),prowadzi wiele akcji charytatywnych,w pewnym sensie kształci ludzi.Sam mam złe wspomnienia jeśli chodzi o księży(kleryków) którzy byli czasowo w mojej parafi.Proboszcz jest O.K zachłanny ale O.K. natomiast klerycy to tragedia. Jeden był psychopatą, bił strasznie dzieci,następny był hmmmm...nosił czerwone skarpetki (jakby to określiła posłanka Anita Błochowiak)no i ostatni, bardzo ale to bardzo lubił dzieci(jeśli wiecie co mam na myśli).To co pisze to prawda a nie pogłoski.Nie uważam ,że wszyscy księża są tacy, ale ja niestety nie spotkałem na swojej drodze innych.
Burt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2006, 12:47   #1147
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dyskusja nie na temat.

Kosciol katolicki jest w tym kraju dosc wazna instytucja, jednak nie uwazam zeby byl zbyt wazna niz powinien ani za malo wazna. Jest dobrze. Panstwo w bardzo znaczym stopniu jest swieckie (choc niektore ostatnie wydazenia wprowadzaja niesmak - limuzyna Jurgiela, konferencja "paktowa" Trwam exclusive) i tak powinno pozostac, oczywiscie walczac przy okazji ze zlymi incydentami jak przedstawione wyzej.

Sama instota Kosciola odgrywa coraz mniejsza role. Ja widze ze Koscil jest raczej instrumentem walki - zarowno prawej strony (J.Kaczynski w sejmie kilka dni temu mowil cos w stylu ze liberalowie zabiegaja o wolnosc sex-shopow i walcza z Kosciolem, chociaz dyskusja byla zupelnie na inny temat i taka klamliwa teza udezala tym bardziej ze zostal w nia wmieszany Kosciol), jak i lewej strony (chociaz centro-lewica niespecjalnie juz interesuje sie Kosciolem - w zasadzie tylko jak centralnie ktos chce kase wydac na Kosciol poprzez jakis nowy wydatek, natomiast ultra-lewica w tym kraju jest marginalna).

Na sam koniec, Kosciol powinien w Polsce pelnic role SPOLECZNA, nie powinien i nie moze pelnic roli POLITYCZNEJ. Niestety prawa strona probuje Kosciol wmieszac w sfere polityczna, a lewa pomniejszac jego role SPOLECZNA. Kosciol generalnie sie przed tym dosc skutecznie i slusznie broni, jednak istnieja jednostki ktore wykorzystujac dobre wiatry mieszaja sie w polityke. A to jest woda na mlyn srodowisk, ktore chcialyby ograniczyc rowniez spoleczna role Kosciola. Wiec osoby Koscielne mieszajace sie w polityke nie prowadza do zwiekszenia roli Kosciola, tylko w dluzszej fali do jego destrukcji wewnetrznej i zewnetrznej.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2006, 14:04   #1148
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Na sam koniec, Kosciol powinien w Polsce pelnic role SPOLECZNA, nie powinien i nie moze pelnic roli POLITYCZNEJ. Niestety prawa strona probuje Kosciol wmieszac w sfere polityczna, a lewa pomniejszac jego role SPOLECZNA. Kosciol generalnie sie przed tym dosc skutecznie i slusznie broni, jednak istnieja jednostki ktore wykorzystujac dobre wiatry mieszaja sie w polityke. A to jest woda na mlyn srodowisk, ktore chcialyby ograniczyc rowniez spoleczna role Kosciola. Wiec osoby Koscielne mieszajace sie w polityke nie prowadza do zwiekszenia roli Kosciola, tylko w dluzszej fali do jego destrukcji wewnetrznej i zewnetrznej.
W moim odczuciu państwo (rząd) nie tylko nie powinno próbować mieszać kościoła w sprawy polityczne, ale dodatkowo powinno zapobiegać temu, żeby sam kościół w takie sprawy się mieszał - przykład radia Maryja czy ojca Rydzyka. To jednak w Polsce pozostaje póki co mrzonką..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2006, 22:11   #1149
Banana Coctail
Banned

Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Podpisanie konkordatu = religia w szkolach = zniechecenie mlodziezy do religii. Dzisiaj ksiadz grzmial z ambony jak to coraz mniej jest mlodziezy w oazach etc. Ja sie nie dziwie - nie kazdy chce miec pranie mozgu i spotykanie sie z ograniczonymi ludzmi, lecz znam przypadki ze dzieki kosciolowi czesc biedniejszych dzieci pojechala do Wloch na wycieczke, gdzie ich rodzicow normalnie na to nie byloby stac. To jest takie jakby kupowanie dusz.

Osobiscie znam moze 3 osoby gleboko i autentycznie wierzace w prawdy objawione i rzeczy wieczne, reszta to wybiorczo robi lub tylko dla spokoju. Presja spoleczenstwa jest podobna do tej z czasow PRL, gdy sie chodzilo do kosciolka bylo to karane, teraz za niechodzenie jest sie wykletym - nie o to chodzi w cywilizowanym spoleczenstwie. Narzucanie sie Krk tu i tam robi odwrotny skutek. Mlodziez nie lubi ciemnoty i ograniczen. Nie przecze, ze czesc nauki kosciola jest sluszna (pare przykazan z dekalogu, ktorego nie umiem z pamieci wymienic) a reszta to sa skisniete poglady powleczone plesnia sredniowiecza.

@ro29 - jezeli rozdzialem Krk od panstwa nie zajma sie trzezwi katolicy, to pozostaja wojujacy ateisci. Nie obrazam sie za stwierdzenie faktu, bo to nie jest nic zlego. Wlasnie drukuje postulat do samorzadu o zdjecie krzyzy w szkole. Moge sie pochwalic, ze jeden moj kolega przyrownal mnie do Urbana (dumny jestem z tego).
Stary 17.03.2006, 07:57   #1150
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nic Tylko gratulować ideałów...........
Stary 17.03.2006, 08:39   #1151
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tylko ze religia w szkole nie ma charakteru politycznego, tylko charakter spoleczny i nie uwazam zeby z gory miala kogos do czegos zniechecac. Wszystko zalezy od czlowieka po jednej i po drugiej stronie.

Druga sprawa - u nas na wydziale dziala jakas oaza i jest tam kilku doktorantow informatyki, wiec generalizacja o spotykaniu sie z ograniczonymi ludzmi mi sie nie podoba - czesc pewnie jest ograniczona, ale to jest normalne w zyciu, ze czesc ludzi z ktorymi sie spotyka jest ograniczona, z tym ze nawet w takiej oazie spotykanie ich jest bezbolesne, natomiast w zyciu (codziennym) moze miec przykre konsekwencje.

Ja nie chodze do Kosciola (nie widze powodu zeby sie tym chwalic, ale juz zeszlismy na ten temat) i bardzo dobrze zyje z tutajszym ksiedzem. Jak robilem biezmowanie 'po czasie', bo jakos wczesniej nikt tego w szkole nie przypilnowal i bylo to moje pierwsze powazniejsze spotkanie 'z parafia' (bo sie przeprowadzilem w obecne miejsce dosyc niedawno) to nie sprawial ZADNYCH problemow, tylko dal mi jakas ksiazeczke i sobie o niej rozmawialismy - generalnie ja przedstawialem mu swoje uwagi i przemyslenia nt. tamtych tekstow. No i jakos naprawde nie czuje sie wyklety ... wrecz uwazam ze to jeden z najmilszych gosci jakich spotkalem - mimo ze nie chodze do kosciola ...
Stary 17.03.2006, 09:31   #1152
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Dokładnie Paweł jest jak mówisz. Nic na siłę... jeśli ktoś nie chce nie musi. Wszystko zależy od ludzi.... Martwi mnie po prostu uogólnianie co ćwiczą w niniejszym temacie poniektórzy - skądinąd wyśmienity materiał na przyszłych pieniaczy społecznych czy politycznych - czyż kłamstwem nie byłoby stwierdzenie, że kolega @banana czy tez Ja SAM reprezentujemy poglądy polityczne całego forum cdrinfo? Mamy jedą wspólną cechę zamiłowanie do komputerów i na tym podobieństwo sie kończy.
Stary 17.03.2006, 09:58   #1153
Banana Coctail
Banned

@pawelblu watpie zeby dla studentow dziala oaza - predzej KIK - Klub Inteligencji Katolickiej.
Stary 17.03.2006, 15:10   #1154
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
@pawelblu watpie zeby dla studentow dziala oaza - predzej KIK - Klub Inteligencji Katolickiej.
Szczerze mowiac to nie wnikalem co to jest dokladnie. Znalazlem cos takiego:
http://www.mimuw.edu.pl/~mikon/effatha.html
Stary 18.03.2006, 17:12   #1155
janko100
Bywalec

Data rejestracji: 08.05.2003
janko100 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Podpisanie konkordatu = religia w szkolach = zniechecenie mlodziezy do religii. Dzisiaj ksiadz grzmial z ambony jak to coraz mniej jest mlodziezy w oazach etc. Ja sie nie dziwie - nie kazdy chce miec pranie mozgu i spotykanie sie z ograniczonymi ludzmi, lecz znam przypadki ze dzieki kosciolowi czesc biedniejszych dzieci pojechala do Wloch na wycieczke, gdzie ich rodzicow normalnie na to nie byloby stac. To jest takie jakby kupowanie dusz.

Osobiscie znam moze 3 osoby gleboko i autentycznie wierzace w prawdy objawione i rzeczy wieczne, reszta to wybiorczo robi lub tylko dla spokoju. Presja spoleczenstwa jest podobna do tej z czasow PRL, gdy sie chodzilo do kosciolka bylo to karane, teraz za niechodzenie jest sie wykletym - nie o to chodzi w cywilizowanym spoleczenstwie. Narzucanie sie Krk tu i tam robi odwrotny skutek. Mlodziez nie lubi ciemnoty i ograniczen. Nie przecze, ze czesc nauki kosciola jest sluszna (pare przykazan z dekalogu, ktorego nie umiem z pamieci wymienic) a reszta to sa skisniete poglady powleczone plesnia sredniowiecza.

@ro29 - jezeli rozdzialem Krk od panstwa nie zajma sie trzezwi katolicy, to pozostaja wojujacy ateisci. Nie obrazam sie za stwierdzenie faktu, bo to nie jest nic zlego. Wlasnie drukuje postulat do samorzadu o zdjecie krzyzy w szkole. Moge sie pochwalic, ze jeden moj kolega przyrownal mnie do Urbana (dumny jestem z tego).
I oczywiście bardzo dobrze znasz czasy peerelu, tak samo jak średniowiecze. (wątpię).
Nie chodzę do kościoła i nikt jeszce mnie nie wyklął. To są typowe brednie własnie z rodzaju urbana, który jeszcze chyba słowa prawdy nie powiedział. A czasy peerelu i jego wypowiedzi jeszcze pamiętam.

POzdr.
janko100 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: