![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1141 | |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1142 | ||||
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
A jakby nam ktoś z 10 lat temu powiedział, że sanitariusze z pogotowia będą uśmiercać ludzi i brać pieniądze od zakładów pogrzebowych - uwierzył byś ?? Bo ja nie. Wiem, że to przykład z innej zupełnie strony - ale mi ta afera uświadomiła, że ludzie są do wszystkiego zdolni ...a przy tym zbiórka na cmentarzu nie wydaje się jeszcze taka straszna ... Cytat:
Cytat:
Nie obrać się @Banana Coctail, ale taka jest prawda Cytat:
![]() Pozdrawiam ro29 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#1143 | |||
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
PS Pałac kultury nie jest powodem do dumy tym bardziej ze wzniesiono go z tysięcy cegieł pochodzących z rozbieranych po wojnie zabytków architektonicznych. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#1144 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
@czechoj tylko do tej czarnej stonki od upadku komuny coraz mniej ludzi chodzi. Ciekawe czyz nie? Ruch socjalistyczny niepodleglosciowy tez istnial - spoko, bez kleru bysmy sie obeszli.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1145 | |||
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Co do wybiórczości to zarówno moja jak i twoja wypowiedź była bardzo ogólna i bardzo upraszcza rzeczywistość. Cytat:
Cytat:
Czy księża ślubują życie w ubóstwie, czy nie - pewną moralność posiadać powinien każdy człowiek.
![]() |
![]() |
#1146 | |
Precz z internetem
Data rejestracji: 20.10.2005
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1147 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Dyskusja nie na temat.
Kosciol katolicki jest w tym kraju dosc wazna instytucja, jednak nie uwazam zeby byl zbyt wazna niz powinien ani za malo wazna. Jest dobrze. Panstwo w bardzo znaczym stopniu jest swieckie (choc niektore ostatnie wydazenia wprowadzaja niesmak - limuzyna Jurgiela, konferencja "paktowa" Trwam exclusive) i tak powinno pozostac, oczywiscie walczac przy okazji ze zlymi incydentami jak przedstawione wyzej. Sama instota Kosciola odgrywa coraz mniejsza role. Ja widze ze Koscil jest raczej instrumentem walki - zarowno prawej strony (J.Kaczynski w sejmie kilka dni temu mowil cos w stylu ze liberalowie zabiegaja o wolnosc sex-shopow i walcza z Kosciolem, chociaz dyskusja byla zupelnie na inny temat i taka klamliwa teza udezala tym bardziej ze zostal w nia wmieszany Kosciol), jak i lewej strony (chociaz centro-lewica niespecjalnie juz interesuje sie Kosciolem - w zasadzie tylko jak centralnie ktos chce kase wydac na Kosciol poprzez jakis nowy wydatek, natomiast ultra-lewica w tym kraju jest marginalna). Na sam koniec, Kosciol powinien w Polsce pelnic role SPOLECZNA, nie powinien i nie moze pelnic roli POLITYCZNEJ. Niestety prawa strona probuje Kosciol wmieszac w sfere polityczna, a lewa pomniejszac jego role SPOLECZNA. Kosciol generalnie sie przed tym dosc skutecznie i slusznie broni, jednak istnieja jednostki ktore wykorzystujac dobre wiatry mieszaja sie w polityke. A to jest woda na mlyn srodowisk, ktore chcialyby ograniczyc rowniez spoleczna role Kosciola. Wiec osoby Koscielne mieszajace sie w polityke nie prowadza do zwiekszenia roli Kosciola, tylko w dluzszej fali do jego destrukcji wewnetrznej i zewnetrznej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1148 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#1149 |
Banned
![]() ![]() |
Podpisanie konkordatu = religia w szkolach = zniechecenie mlodziezy do religii. Dzisiaj ksiadz grzmial z ambony jak to coraz mniej jest mlodziezy w oazach etc. Ja sie nie dziwie - nie kazdy chce miec pranie mozgu i spotykanie sie z ograniczonymi ludzmi, lecz znam przypadki ze dzieki kosciolowi czesc biedniejszych dzieci pojechala do Wloch na wycieczke, gdzie ich rodzicow normalnie na to nie byloby stac. To jest takie jakby kupowanie dusz.
Osobiscie znam moze 3 osoby gleboko i autentycznie wierzace w prawdy objawione i rzeczy wieczne, reszta to wybiorczo robi lub tylko dla spokoju. Presja spoleczenstwa jest podobna do tej z czasow PRL, gdy sie chodzilo do kosciolka bylo to karane, teraz za niechodzenie jest sie wykletym - nie o to chodzi w cywilizowanym spoleczenstwie. Narzucanie sie Krk tu i tam robi odwrotny skutek. Mlodziez nie lubi ciemnoty i ograniczen. Nie przecze, ze czesc nauki kosciola jest sluszna (pare przykazan z dekalogu, ktorego nie umiem z pamieci wymienic) a reszta to sa skisniete poglady powleczone plesnia sredniowiecza. @ro29 - jezeli rozdzialem Krk od panstwa nie zajma sie trzezwi katolicy, to pozostaja wojujacy ateisci. Nie obrazam sie za stwierdzenie faktu, bo to nie jest nic zlego. Wlasnie drukuje postulat do samorzadu o zdjecie krzyzy w szkole. Moge sie pochwalic, ze jeden moj kolega przyrownal mnie do Urbana (dumny jestem z tego). |
![]() |
![]() |
![]() |
#1150 |
Dziadek
Zlotowicz
nic Tylko gratulować ideałów...........
![]() |
#1151 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Tylko ze religia w szkole nie ma charakteru politycznego, tylko charakter spoleczny i nie uwazam zeby z gory miala kogos do czegos zniechecac. Wszystko zalezy od czlowieka po jednej i po drugiej stronie.
Druga sprawa - u nas na wydziale dziala jakas oaza i jest tam kilku doktorantow informatyki, wiec generalizacja o spotykaniu sie z ograniczonymi ludzmi mi sie nie podoba - czesc pewnie jest ograniczona, ale to jest normalne w zyciu, ze czesc ludzi z ktorymi sie spotyka jest ograniczona, z tym ze nawet w takiej oazie spotykanie ich jest bezbolesne, natomiast w zyciu (codziennym) moze miec przykre konsekwencje. Ja nie chodze do Kosciola (nie widze powodu zeby sie tym chwalic, ale juz zeszlismy na ten temat) i bardzo dobrze zyje z tutajszym ksiedzem. Jak robilem biezmowanie 'po czasie', bo jakos wczesniej nikt tego w szkole nie przypilnowal i bylo to moje pierwsze powazniejsze spotkanie 'z parafia' (bo sie przeprowadzilem w obecne miejsce dosyc niedawno) to nie sprawial ZADNYCH problemow, tylko dal mi jakas ksiazeczke i sobie o niej rozmawialismy - generalnie ja przedstawialem mu swoje uwagi i przemyslenia nt. tamtych tekstow. No i jakos naprawde nie czuje sie wyklety ... wrecz uwazam ze to jeden z najmilszych gosci jakich spotkalem - mimo ze nie chodze do kosciola ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1152 |
Dziadek
Zlotowicz
Dokładnie Paweł jest jak mówisz. Nic na siłę... jeśli ktoś nie chce nie musi. Wszystko zależy od ludzi.... Martwi mnie po prostu uogólnianie co ćwiczą w niniejszym temacie poniektórzy - skądinąd wyśmienity materiał na przyszłych pieniaczy społecznych czy politycznych - czyż kłamstwem nie byłoby stwierdzenie, że kolega @banana czy tez Ja SAM reprezentujemy poglądy polityczne całego forum cdrinfo? Mamy jedą wspólną cechę zamiłowanie do komputerów i na tym podobieństwo sie kończy.
![]() |
#1153 |
Banned
![]() ![]() |
@pawelblu watpie zeby dla studentow dziala oaza - predzej KIK - Klub Inteligencji Katolickiej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1154 | |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
http://www.mimuw.edu.pl/~mikon/effatha.html |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1155 | |
Bywalec
Data rejestracji: 08.05.2003
![]() |
Cytat:
Nie chodzę do kościoła i nikt jeszce mnie nie wyklął. To są typowe brednie własnie z rodzaju urbana, który jeszcze chyba słowa prawdy nie powiedział. A czasy peerelu i jego wypowiedzi jeszcze pamiętam. POzdr. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|