Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nasi kandydaci na najwyszy stolek RP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nasi-kandydaci-najwyszy-stolek-rp-53431/)

Banana Coctail 23.12.2005 23:53

Moze by mala reaktywacja naszej dyskusji?
Co myslicie o uczynieniu RM platforma do przedstawiania projetkow rzadowych? Moze by przeniesc stolic do Torunia - mniej na beznzyne pojdzie.
Co myslicie o dzisejszym zaprzysiezeniu Leszka Olka Kaczynskiego? Wg mniet totalna porazka. Szczegolnie jego nieokrzesana zoncia. I te wylewne powitania wszelkich eminencji etc blee.
Jak się wam oredzie podobalo? Jakos je znioslem, nic ciekawego. Wg mnie powinni naszego prezydetna zawiesc na kurs poprawnej obslugi szutcznej szczeki oraz prawidlowej wymowy.

ro29 24.12.2005 00:43

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Moze by mala reaktywacja naszej dyskusji?
Co myslicie o uczynieniu RM platforma do przedstawiania projetkow rzadowych? Moze by przeniesc stolic do Torunia - mniej na beznzyne pojdzie.
Co myslicie o dzisejszym zaprzysiezeniu Leszka Olka Kaczynskiego? Wg mniet totalna porazka. Szczegolnie jego nieokrzesana zoncia. I te wylewne powitania wszelkich eminencji etc blee.
Jak się wam oredzie podobalo? Jakos je znioslem, nic ciekawego. Wg mnie powinni naszego prezydetna zawiesc na kurs poprawnej obslugi szutcznej szczeki oraz prawidlowej wymowy.

Witam !
Oj, ostre słowa, i trochę przesadzone ....
W kwestii RM - powiem tak - ponieważ ostatnio musiałem Ojcu nagrać wizytę Premiera w TVTrwam, to znaczną część jej oglądałem. I wiecie jakie mam zdanie - otóż w pewnym stopniu - pomijając już inne argumenty - to nie dziwię się premierowi, że lubi tam występować - może się swobodnie wypowiedzieć, nikt mu się nie wtrąca, nie przerywa, nie łapie za słowa - a tak niestety często się dzieje jak oglada się różne programy z udziałem polityków itd. czy to w TVP czy Polsacie itd.
Co nie oznacza, że całość tego programu wzbudziła mój zachwyt - szczególnie jak pojawiły się niektóre telefony, czy też pytania studentów WSKMiS zgromadzonych w studiu - to było akurat momentami śmieszne, albo smutne np. - jak jakiś telewidz, przez telefon skarżył się, że od iluś tam lat pisze do ministerstwa sprawiedzliwości - i owszem dostaje odpowiedzi - ale go wcale nie zadawalają - no i teraz znów napisał i myślał, że mu wreszcie sam Ziobro odpowie - a tu nic !!).
Pomijam kwestię prowadzenie - ale taka stacja, więc widocznie tak musi być.
No i jeszcze strasznie mnie drażni to, że ludzie tam pracujący nie mają chyba ...nazwisk !! Chodzi o to, że jak np. pojawia się na końcu programu lista osób - kamery itd. - to są zawsze tylko imiona !!! Mnie osobiście to irytuje !!

W kwestii zaś dziejszego zaprzysiężenia - nie uważam tego za jakąś porażkę - aczkolwiek zachwycony to zbytnio nie jestem. Oczywiście jest radość, że wreszcie skończyły się rządy Kwaśniewskiego - i liczę że mimo wszystko Kaczyński będzie zdecydowanie lepszym prezydentem.
A co do żony - cóż - jest jaka jest - ale za to córka jest ładna ;)

Natomiast jeśli chodzi o orędzie - to było dla mnie trochę za mocno "premierowskie" - a za mało "prezydenckie". Za mało powiedział np. o sprawach zagranicznych, o sprawach wewnętrznych w sumie też mówił wybiórczo.
Jak dla mnie - trochę krótkie, za mało porywające (poza dobrą końcówką i jeszcze kilkoma momentami) - tak na słabe 3, niestety....

Ale oczywiśie życzę Prezydentowi aby mu się udało zrealizować choć połowę zamierzeń - i aby nie tracił, a zdobywał zaufanie Polaków.

Pozdrawiam
ro29

P.S. Ale dzisiejszy dzień miał także inny plus - dawno Tato nie był tak szczęśliwy, radosny i dumny - nic mu dzisiaj nie mogło popsuć nastroju !!

ed hunter 24.12.2005 01:41

@ro29 szkoda klawiatury na polemiki z tym człowiekiem.
niech tkwi w swojej fobii i dajmy mu żyć.
nic więcej.

pawelblu 24.12.2005 11:08

No zobaczymy jak to bedzie, nie ma sensu sie rozwodzic nad przemowieniem, goscmi czy innymi *******ami bo to tylko FORMA (no poza tym ze "przejecie wladzy" odbylo sie w milej atmosferze, to sie chwali kaczynskiemu i kwasniewskiemu). Teraz dopiero zobaczymy jak rzad PiSu i prezydent z PiSu (ale z PiSu, a nie PiSu - mam nadzieje), poradzi sobie w najblizszych tygodniach. Ustawa o KRRiT nie napawa mnie optymizmem, bo widac tam wyrazne uprzywilejowanie RM (nadawcy speleczni maja przedluzana koncesje automatycznie - Rada nie ma tutaj glosu). Za to Rada bedzie mogla pograc nadawcom prywatnym na nosie, a jej sklad, to moze byc GTW2, tym bardziej ze beda nominowani prawie w calosci z jednego srodowiska (pewnie bedzie 4 z rekomendacji PiSu i 1 z rekomendacji samoobrony lub LPR).

Banana Coctail 24.12.2005 11:28

@ro29 zgodze sie z tym, ze premier moze sie swobodnie wypowiadac w RM. W koncu dostaje od o. Rydzyka ciche rady jak rzadzic krajem ;)
Jego swoboda wypowiedzi jest dlatego, ze wszystko co mowi ojcu dyrektorowi bardzo sie klesze podoba. Ciekawi mnie jakby wygladala rozmowa na antenie gdyby jakis gej zadzwonil i sie zapytal, dlaczego nie moze byc Parady Rownosci. Nie widzialem, ani nie slyszalem na antenie tego radia zadnego przedstawiciela lewicy, tej prawdziwej. I juz chyba wtedy nie ma swobody? Akurat dla wielu ludzi RM i pochodne sa mediami o najmniejszym stopniu obiektywizmu. Najgorsze jest to, ze media niepanstwowe sa miejscem gdzie najpierw sa prezentowane strategie rzadu, wydaje sie to byc niepokojace. Czyby TVP bylo tak "masonskie" ;)?
Jezeli ktos kogos lapie za slowa lub wtraca sie do jego wypowiedzi - jest nieokrzesany. Najpierw wysluchac, potem pytac; inaczej mamy tendencyjna rozmowe majaca na celu osmieszenie rozmowcy.

pops 24.12.2005 14:53

heh, znowu ktos to wykopal :rozga:
jejku, malo ich w tv, radio, gazetach, portalach z newsami, jak to ktos kiedys powiedzial, boje sie otworzyc lodowke, to jeszcze tutaj. :bluzga: :zygi:

Banana Coctail 24.12.2005 17:09

@mp666 ale tam nie wyrazasz sie Ty tylko ktos inny, tutaj sam mozesz to zrobic. To jest zaleta ;)

Burt 24.12.2005 19:01

A osochozi?

ed hunter 24.12.2005 23:39

Cytat:

Napisany przez Burt
A osochozi?

w tej chwili to chyba o wybory za 5 lat :hahaha:

ro29 25.12.2005 00:22

Cytat:

@ro29 zgodze sie z tym, ze premier moze sie swobodnie wypowiadac w RM. W koncu dostaje od o. Rydzyka ciche rady jak rzadzic krajem ;)
Jego swoboda wypowiedzi jest dlatego, ze wszystko co mowi ojcu dyrektorowi bardzo sie klesze podoba. Ciekawi mnie jakby wygladala rozmowa na antenie gdyby jakis gej zadzwonil i sie zapytal, dlaczego nie moze byc Parady Rownosci. Nie widzialem, ani nie slyszalem na antenie tego radia zadnego przedstawiciela lewicy, tej prawdziwej. I juz chyba wtedy nie ma swobody? Akurat dla wielu ludzi RM i pochodne sa mediami o najmniejszym stopniu
obiektywizmu.(...)

W tym akarat się z Tobą w większości zgodzę - w RM i TVTRwam nie ma dyskusji, wymiany poglądów - wg. nich jest jeden słuszny pogląd, wizja - a o innych się tylko mówi, ośmiesza ich itd. - z nimi się nie dyskutuje. I to jest jedna z największych wad tego radia i telewizji - ja choć też mam swoje poglądy - to jednak uważam, że u podstaw demokracji i wolności, leży właśnie dyskusja, wymiana opinii - po prostu wolność słowa itd.
Cytat:

(...)
Jezeli ktos kogos lapie za slowa lub wtraca sie do jego wypowiedzi - jest nieokrzesany. Najpierw wysluchac, potem pytac; inaczej mamy tendencyjna rozmowe majaca na celu osmieszenie rozmowcy.

No niestety takie wtrącanie się jest jak ostatnio widać domeną zarówno TVP jak i innych stacji - i co gorsza - odnowszę wrażenie, że od momentu zwycięstwa PiS i kaczyńskiego pogłebiło się to jeszcze bardziej :smutny:

Pozdrawiam
ro29

Divxtom 25.12.2005 11:20

Nie lubię takiej dwulicowości jaką reprezentują RM i TV Trwam - do czasu pierwszej tury popierano "swoich" ludzi między innymi Macieja Giertycha a krytykowano PIS, natomiast po pierwszej turze gdy ich kandydat przepadł... nagle "przerzucono" poparcie dla Lecha Kaczyńskiego :wow:

legion 11.01.2006 18:08

dzisaj dopiero jazda jest w sejmie bez trzymanki boja sie wszystkie partie zwlaszcza Platforma rozpisaniania nowych wyborow ze az Jurka chca odwolac i ktos napisal w tym temacie ze Platforma jest porzadna i mysli tylko o ludziach oraz biednych :D

andrzejj9 11.01.2006 20:43

Cytat:

Napisany przez legion
dzisaj dopiero jazda jest w sejmie bez trzymanki boja sie wszystkie partie zwlaszcza Platforma rozpisaniania nowych wyborow ze az Jurka chca odwolac i ktos napisal w tym temacie ze Platforma jest porzadna i mysli tylko o ludziach oraz biednych :D

O, to ja na bieżąco nie jestem.. A jaki to ma być powód nowych wyborów? :)

ed hunter 11.01.2006 20:53

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
O, to ja na bieżąco nie jestem.. A jaki to ma być powód nowych wyborów? :)

nieuchwalenie budżetu, ale PO chce gadać, bo jak będą przedwczesne wybory to (jak pokazują sondaże) PiS będzie sam rządził (co nie jest wcale dobre na dłuższą metę)

co z tego wyjdzie to się spodziewam po minie strusia... może nie on w końcu zacznie podejmować decyzje, bo w nim problem.

pops 11.01.2006 22:22

hahaha, ale kabaret to dziś niezły odstawili, no ja się uśmiałem już chyba za cały rok. niech rozpiszą nowe wybory, pis będzie miało połowe głosów, to dopiero będzie śmiesznie, w kraju to chyba zostaną tylko emeryci i słuchacze radia m.

Lukash 11.01.2006 22:30

to co dzisaj stalo sie w sejmie to na prawde az zal...poslowie to ostre tepaki R.Girtych klocil sie najwiecej a wniosku formalnego nie umie zglosci ofiara, byl wywiad przeprowadzony z konstytualista9nie wiem czy dobrze napisalem ten wyraz), ktory to powiedzial ze marszalek Marek Jurek nie zlamal prawa..poniewaz Giertych zle zlozyl wniosek formalny..ja sie nie orientuje jak sklada sie taki wniosek, ale skoro profesor powiedzial ze zle on zostal zlozony to raczej mu wierze....po za tym fajnie zachowywali sie poslowie..jakis okrzyki, wrzaski, tupanie, stukanie...jak stado mamutow...i jak tu odbudowac zaufanie ludzi...bo chyba nie takim zachowaniem.

andrzejj9 11.01.2006 22:49

Cholera.. a ja dzisiaj tego cyrku nie miałem okazji oglądać..

Lukash 11.01.2006 22:56

na TVN24 daja powtorki:)

Predi 11.01.2006 23:51

wyczytalem fajna rzecz w Angorze:

"Koalicja rzadowa z Prawem i Sprawiedliwoscia nadal miesci sie w strategii politycznej Platformy Obywatelskiej - powiedzial lider PO Donald Tusk - Ostatnim testem, czy jest ona mozliwa bedzie glosowanie nad nowymi czlonkami KRRiT - postawil warunek.

O ile dobrze zrozumielismy, Platforma, w zamian za stanowisko KRRiT, zechce pogadac o koalicji z PiS, ktore, zdaniem Tuska, jest banda nieudacznikow, notorycznie "skacze na kase", upartyjnie panstwo, a na dodatek zamierza lomotac o 5 rano w drzwi swoich przeciwnikow"

:spoko: :D

ed hunter 12.01.2006 00:00

Cytat:

Napisany przez Predi
wyczytalem fajna rzecz w Angorze:

"Koalicja rzadowa z Prawem i Sprawiedliwoscia nadal miesci sie w strategii politycznej Platformy Obywatelskiej - powiedzial lider PO Donald Tusk - Ostatnim testem, czy jest ona mozliwa bedzie glosowanie nad nowymi czlonkami KRRiT - postawil warunek.

O ile dobrze zrozumielismy, Platforma, w zamian za stanowisko KRRiT, zechce pogadac o koalicji z PiS, ktore, zdaniem Tuska, jest banda nieudacznikow, notorycznie "skacze na kase", upartyjnie panstwo, a na dodatek zamierza lomotac o 5 rano w drzwi swoich przeciwnikow"

:spoko: :D

szef Tusk zaczyna odzyskiwać świadomość po szoku pourazowym, dotarły sondy i instynkt samozachowawczy działa. zobaczymy jak ma się własna świadomość domniemanej wielkości do chęci przetrwania...

pops 13.01.2006 18:48

z dnia na dzień jest coraz zabawniej, przed chwilą w panoramie usłyszałem, że pis chce stworzyć koalicję z samoobroną !!!
baHAHAHAHHBAUUAUAHHAHAAHAH
no nie moge !!!!
i leppera chcą na wicepremiera !!!!
no ja z wersalki spadłem ze śmiechu.
PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ chce do rządu człowieka z WYROKIEM !!!
przypomnę, że jak rządziło sld i mianowali wicemarszałkiem naszego ulubionego wieśniaka to pis najgłośniej krzyczał, że on jest przestępcą !!!
no i co ?? teraz tego nie widzą ???
teraz każdy dobry byle zostać przy władzy ?
no ***** bez jaj !!!!
a wyborcy pisu to co ?? ślepi i głusi ??
a jak widzę w tv tych kurdupli K. to przełączam na inny kanał bo :zygi: mi się chce jak ich widzę.
już myślałem, że mi to wisi i nic mnie nie wyprowadzi z równowagi, a już na pewno nie polityka, ALE JUŻ ***** TERAZ TO NIE WYTRZYMAŁEM !!!
NA MADAGASKAR Z NIMI !!!

adixo 13.01.2006 19:42

Ich wyborcy to "moherowe berety" i jakoś to im nie przeszkadza
Aby tylko "ich" radio i ich ksiądz mieli z górki :blee:

Lukash 13.01.2006 22:40

dobra dobra smiejcie sie z pisu a co robi PO..oni to dopiero jaja "gabinet cieni" do dzisaj nie moga pogodzic sie z tym ze nie wygrali wyborow i tworza drugo rzad..taki na niby to jest dopiero smiechu warte

adixo 13.01.2006 22:56

Dopiero będziesz się śmiał jak Leper dorwie się do rządzenia :blee:

pops 13.01.2006 23:33

tusk i jego po też są żałośni, pis tyle razy ich wydymał, błotem w nich rzucał, obrażał, wyzywał od wehrmahtu, a oni dalej do nich na kolanach chodzą, ewidentnie postępują jak każe biblia, nadstawiają drugi policzek, tak średnio raz na tydzień, hahaha, w tym roku to sejm nam się wyjątkowo udał.

Lukash 14.01.2006 01:07

teraz w Tv PO krytykuje i smieje sie ze PiS chce koalicji z Samoobrona..ja sie zastanawiam co by PO zrobilo jak byly by wybory wygrali by je ale tez nieznacznie i PiS nie chcial by z nimi koalciji...chyba poszli by do SLD

ro29 14.01.2006 23:03

Witam !
Cóż można powiedzieć - znam takich, co tym się pasjonują i czekają aż będziemy mieli rewolucję na ulicach (to nie żart !!), a inni znowu w ogóle się tym nie interesują ...

A według mnie, wyrażnie z jednej strony widać, że wszyscy mają Polaków gdzieś i zależy im na utrzymaniu władzy, miejsc w sejmie itd. A kto tu jest uczciwy, prawdomówwny - sam już nie wiem. Mimo iż głosowałem na PiS, to wybór Jurka na marszałka mi się nie podobał - i jak widać, szybko się okazało, że to człowiek konfliktowy. Ale z drugiej strony PO też zachowuje się dziwnie ...
Więc kto tu miał rację i tak naprawdę o co chodziło - to sam nie wiem ...

ro29

pops 15.01.2006 00:39

ja dziś w tv słyszałem, jak jeden z panów K., nie wiem który, niestety miałem daleko do pilota, wzieli mnie z zaskoczenia i nie zdążyłem przełączyć, no ale na temat, jeden z panów K. mówił, że jak się nie uda dogadać to żeby społeczeństwo wyraziło swoją opinię, A WIĘC TAK !! ja chcę wyrazić swoją opinię !! w referendum !! które by brzmiało tak:
Cytat:

co zrobić z politykami ?
a) wysłać na madagaskar
b) wysłać na syberię
i muszę przyznać, że bym to musiał głęboko przemyśleć.

joujoujou 15.01.2006 01:35

Brakuje mi tu kilku opcji, np.:
  • rozstrzelać
    utopić
    powywieszać
i tu również bym się poważnie zastanawiał nad wyborem. :>

rycho 15.01.2006 01:45

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Brakuje mi tu kilku opcji, np.:
  • rozstrzelać
    utopić
    powywieszać
i tu również bym się poważnie zastanawiał nad wyborem. :>

Wybór jest tyko jeden.
Niestety.

legion 15.01.2006 11:56

A slyszeliscie ze Kaczynski ma jakies papiery na pana Tuska o wspolprace prawdopodobnie
z komuchami no ciekawe czy to prawda heheheh :)

Banana Coctail 15.01.2006 18:42

A jezeli ja Ci napisze, ze ojciec Kaczynskich byl komunista i szerzyl ta ideologie?

joujoujou 15.01.2006 18:48

Cytat:

[...] ojciec Kaczynskich byl komunista i szerzyl ta ideologie?

Jeśli nawet, to co z tego? :P

legion 15.01.2006 20:39

Cytat:

A jezeli ja Ci napisze, ze ojciec Kaczynskich byl komunista i szerzyl ta ideologie?

no wiesz naprawde dziekuje ze mi to powiedziales i ciesze sie ze masz takie poglady swiat by byl nudny jakby takich jak ty nie bylo w tej rzeczywistosci dlatego nie dziwie sie ze Polska jest tak porypanym krajem :D

Banana Coctail 15.01.2006 21:05

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Jeśli nawet, to co z tego? :P

Tak samo jak co z tego, ze dziad Tuska byl w Wermachcie. Tyczy sie wyborcow PiSu. Ale co tam - nie przejmujmy sie tym.

joujoujou 15.01.2006 22:41

Cytat:

[...] dziad Tuska byl w Wermachcie. [...]

No właśnie mnie też i to wali, niby dlaczego ktoś miałby ponosić konsekwencje działań swych przodków? http://fishki.net/smile/37.gif

pops 15.01.2006 23:13

Cytat:

Napisany przez joujoujou
No właśnie mnie też i to wali, niby dlaczego ktoś miałby ponosić konsekwencje działań swych przodków? http://fishki.net/smile/37.gif

no myślę, że np. dzieci hitlera to mogły by mieć problem w niektórych środowiskach.

ed hunter 16.01.2006 09:05

ostatnio przy braku argumentów, stwarza się fakty medialne - najlepszy przykład to co napisał @Banana Coctail -
Cytat:

i plotka poszła - nieważne
Cytat:

Tak samo jak co z tego, ze dziad Tuska byl w Wermachcie. Tyczy sie wyborcow PiSu. Ale co tam - nie przejmujmy sie tym.

- tylko, że to prawda (niezależnie od tego jak się tam znalazł), nad faktem medialnym przechodzimy do porządku dziennego
Cytat:

Napisany przez joujoujou
No właśnie mnie też i to wali, niby dlaczego ktoś miałby ponosić konsekwencje działań swych przodków?

i
Cytat:

Napisany przez mp666
no myślę, że np. dzieci hitlera to mogły by mieć problem w niektórych środowiskach.

i co zostaje, jeśli nie w świadomości to w podświadomości? Że ojciec Kaczyńskich był komunistą??? a tam, przecież to było tylko pytanie, ale kto o tym jeszcze pamięta ???

joujoujou 16.01.2006 11:30

Ja pamiętam. :taktak:

Poza tym i tak mnie to nie obchodzi. :P

pops 16.01.2006 16:38

Cytat:

Napisany przez ed hunter
...Że ojciec Kaczyńskich był komunistą??? a tam, przecież to było tylko pytanie, ale kto o tym jeszcze pamięta ???

dla mnie to jego ojciec może być nawet kobietą.
myślę, że zbyt głęboko analizujesz coś co nawet nie jest warte przeczytania :D
tak wiem, ja też tam troche napisałem.

Banana Coctail 16.01.2006 17:30

Jezeli tak chcecie moge przytoczyc artykul FiM dot. zagadnienia ojca Kaczynskich. Poza tym: rozstrzasanie dosc odleglej przeszlosci (ponad 25 lat) nie ma wiekszego sensu - przynajmniej dla mnie, komunista tez moze duzo dobrego dla panstwa zrobic.
@legion zalezy jeszcze kogo nazywasz komunista - autentycznego czlonka PZPRu lub KPP czy tez po prostu czlowieka o lewicowych pogladach.

ed hunter 16.01.2006 19:38

kto wierzy w UFO? :>

Lukash 16.01.2006 22:41

Po ogłoszeniu, że PiS wchodzi w koalicję z PSL i Samoobroną, "Fakt" zorganizował konkurs, w którym można wygrać 50 tys. biletów lotniczych.

ed hunter 16.01.2006 22:58

Cytat:

Napisany przez Lukash
Po ogłoszeniu, że PiS wchodzi w koalicję z PSL i Samoobroną, "Fakt" zorganizował konkurs, w którym można wygrać 50 tys. biletów lotniczych.

cholera - te bilety to dla nosicieli aksamitnych kapeluszy? ;) :P

legion 17.01.2006 12:55

Cytat:

przynajmniej dla mnie, komunista tez moze duzo dobrego dla panstwa zrobic.
@legion zalezy jeszcze kogo nazywasz komunista - autentycznego czlonka PZPRu lub KPP czy tez po prostu czlowieka o lewicowych pogladach.

no to wlasnie dobrze napisales komunista w Polsce to juz wiadomo o co chodzi wskaz mi moze takiego ktory zrobil cos dobrego dla Polski bo ja takiego nie widzialem i nie widze nawet po przemalowaniu sie na lewicowca demokratycznego :D

Banana Coctail 17.01.2006 17:48

@legion naucz sie czytac. Moze zrobic a zrobil to znaczna roznica.

legion 17.01.2006 18:08

Cytat:

@legion naucz sie czytac. Moze zrobic a zrobil to znaczna roznica.

Ale wlasnie ciebie sie czyta miedzy wierszami i nie trzeba sie uczyc czytac by to zrozumiec a przy twojim mniemaniu oraz swiatopogladzie to "moze" byc stwierdzenie bo kazdy wie jakie masz poglady oraz jak je przectawiasz a o utopi niemasz co marzyc :D

Banana Coctail 17.01.2006 18:14

@legion uwazasz, ze komunista nie moze zrobic niczego dobrego dla Polski? Ciekawe. Kazdy lewak jest zlym czlowiekiem? (pytanie retoryczne, zebys nie nadintepretowal i odpowiadal). Daj sobie siana z czytaniem tego czego nie napisalem - do szukania schowanych znaczen jest cos takiego jak interpretacja wierszy. Co pisze, pisze tak aby bylo zrozumiale i jasne, a nie zagmatwane i z jakimis podtekstami i polem do zbednej interpetacji. To nie byl wiersz, wiec czytaj jak jest napisane i nie obrazaj mnie.

legion 17.01.2006 20:06

Cytat:

@legion uwazasz, ze komunista nie moze zrobic niczego dobrego dla Polski?

zacznijmy od tego ze niema prawdziwych komunistow chyba mylisz ze Lenin nim byl to super tylko zyc w takim kraju i czekac az bedzie pieknie wszystcy beda sie cieszyc z zycja w kolektywie :) no i prosze do czego panowie komunisci doprowadzili jaki teraz ladnie mamy w kraju :)
Cytat:

Ciekawe. Kazdy lewak jest zlym czlowiekiem?

tak bo nie ma prawdziwych lewakow i nigdy nie bedzie :D wystarczy zobaczyc co sie dzialo w przeszlosci i wskaz mi dobrego lewaka ? tylko nie mow ze to Urban :D

Cytat:

no wiesz nie kazdy socjalista czy lewak to komunista chyba mylisz pojecja

No niewiem czy ty czytasz sam siebie patrz co napisales:
"przynajmniej dla mnie, komunista tez moze duzo dobrego dla panstwa zrobic."
wiec teraz nie mieszaj pojec napisales o komunistach ze moga zrobic cos dobrego dla panstwa a teraz wlanczasz w to socjalistow niewiem dziwne masz pojecja no to w koncu socjalisci moga zrobic cos dobrego czy komunisci dla panstwa ?
Cytat:

Daj sobie siana z czytaniem tego czego nie napisalem - do szukania schowanych znaczen jest cos takiego jak interpretacja wierszy.

no wlasnie dlatego interpretuje to siano ktore z butow ci wyszlo :D
Cytat:

Co pisze, pisze tak aby bylo zrozumiale i jasne, a nie zagmatwane i z jakimis podtekstami i polem do zbednej interpetacji. To nie byl wiersz, wiec czytaj jak jest napisane i nie obrazaj mnie.

No dla ciebie napewno jest to zrozumiale :blee: i gdzie ja cie obrazilem moze inaczej obrazilem twoje poglady :D

pops 17.01.2006 20:21

Lewak ???

Banana Coctail 18.01.2006 16:02

Komunista jest socjalista ale socjalista nie musi byc komunista. Komunista dazy do komunizmu przez socjalizm, a socjalista dazy do socjalizmu. Kazdy z nich moze zrobic cos dobrego do panstwa. Moze istniec narodowy-socjalista (nazista), mimo ze narodowy tez jest socjalista ale nie pelni zalozen marksizmu lub pogladow rewizjonistow, przez co nie jest pelnym socjalista.
Lewak to czlowiek gloszacy poglady skrajnie lewicowe do takich mozna zaliczyc nastepujace:
* komunizm
* leninizm
* maoizm
* trockizm
* stalinizm
* anarchokomunizm
* anarchosyndykalizm
* anarchokolektywizm
Wszystkie powyzsze mowia o pewnym typie ustroju panstwa. Nie liczac tych co zaczynaja sie na "anaracho-" mozna zaliczyc do komunizmu. Podstawa komunizmu to marksizm (teorytyczna), praktyczna to leninizm i stalinizm. Zalozenia Marksa bylyby jedynie sluszne gdyby ludzie nie byli chciwi i przebiegli, a uczciwi i pracowicie i wiedzieli, ze to co dostaja jest owocem wysilku ich samych i wielu innych.

joujoujou 18.01.2006 16:26

Fajna dyskusja, dołącz jeszcze dysleksję i arachnofobię. :haha: ^_^

Banana Coctail 18.01.2006 16:34

Moze jeszcze dyskalkulie?

Lukash 18.01.2006 16:37

komunsita w realiach dzisejszych w Polsce to czlowiek ktory chcial by polaczenia Polski z Rosja:)

ed hunter 18.01.2006 18:37

jest się czerwonym, bo rodzice tak mieli, wiec zamiast wstydzić się za rodziców brnie się w to bagno.

Białoruś stoi otworem - można jechać, prosić o azyl i srać na Polskę.

ro29 19.01.2006 00:09

Witam !
Jak na to wszystko patrzę co się dzieje dziś w sejmie, rządzie, co mówią Prezydent, a także dziś Jarosław Kaczyński, a i czasem Rokita, Tusk itd. - to albo płakać się chce, albo tylko śmiać ...
Tak bardzo ogólnie powiem - głosowałem na PIS i mi wstyd, miałem lekką sympatię do PO - i ich nie rozumiem, a co do działań LPR i Samoobronny - to już nie wspomnę - im zależy na Polsce - akurat ;)

A tak poważniej - chyba jak widać po ostatnich sondażach - PiS przeliczył się z tym pomysłem na nowe wybory - wydawało mu się, że zgranie wszystko - a zaczyna być jasne, że niewiele może się zmienić - i nie za bardzo wiedzą jak się z tego wycofać.

ro29

Banana Coctail 19.01.2006 18:40

@ed hunter moja mama ma 40 lat, jedyne co ja laczy z PRL to to, ze w nim zyla, otrzymala edukacje. "Czerwonego" mam dziadka, szanuje go bardzo. Jest naprawde zyczliwym czlowiekiem, jako jeden z wyzej postawionych w partii wielu ludziom pomogl.
Po tym jak juz nie nalezal do partii, nagle wielu jego "przyjaciol" od niego odeszlo.
Jak juz wspomnialem - komunizm jest realny tylko wtedy gdy ludzie beda bardziej swiadomi tego co dostaja i dlaczego oraz gdy nie bede zbyt chciwi i przebiegli.
Co do brniecia w bagno - juz dziadka zapewnilem, ze zrobie rewolucje w tym kraju jak nadarzy sie okazja: czerwone flagi, sierpy, mloty, kosy na sztorc, portrety Lenina...

ed hunter 19.01.2006 19:52

Cytat:

@ed hunter moja mama ma 40 lat, jedyne co ja laczy z PRL to to, ze w nim zyla, otrzymala edukacje. "Czerwonego" mam dziadka, szanuje go bardzo. Jest naprawde zyczliwym czlowiekiem, jako jeden z wyzej postawionych w partii wielu ludziom pomogl.
Po tym jak juz nie nalezal do partii, nagle wielu jego "przyjaciol" od niego odeszlo.
Jak juz wspomnialem - komunizm jest realny tylko wtedy gdy ludzie beda bardziej swiadomi tego co dostaja i dlaczego oraz gdy nie bede zbyt chciwi i przebiegli.
Co do brniecia w bagno - juz dziadka zapewnilem, ze zrobie rewolucje w tym kraju jak nadarzy sie okazja: czerwone flagi, sierpy, mloty, kosy na sztorc, portrety Lenina...

a komu to zabrać?

powoczenia z tą rewolucją z kosami na sztorc :D ;)

Banana Coctail 19.01.2006 23:01

@ed dzieki. Na kosy sie nabije wszelkich oszolomow.
To - bezpieczenstwo, zatrudnienie, pieniadze, pokoj, tolerancje... aby dac, trzeba zabrac wladze idiotom.

malaczarna 27.01.2006 18:18

To Chuck zadecyduje czy będą wybory. Dlatego Kaczyński nie umie podać żadnych konkretów.

pawelblu 02.02.2006 18:28

no comment: http://www.wp.pl/r/Ew1157

Lukash 02.02.2006 18:56

hehe dziennikarze sie obrazli jaka szkoda:/

pops 02.02.2006 19:06

hehe, czekałem kto to pierwszy wykopie, ja nie chciałem, żeby potem na mnie nie było.
właśnie oglądam to co się dzieje w tv i się po podłodze turlikam ze śmiechu.

czero 02.02.2006 22:22

wlaczcie sobie Polsat - leci 'Co z ta Polska' :D

pops 02.02.2006 22:35

hehe, zaraz się lać będą :D

Patrix 02.02.2006 22:49

od jutra przestaje kupowac G. Wyborcza - popiera bezwzględnie jedna strone, tendencyjna jak zwykle tez i polsat, onet i wp...

demek 02.02.2006 22:50

Cytat:

Napisany przez pawelblu

no comment do tego kto to relacjonowal...

yahol 02.02.2006 22:52

RAJ albo JAR...

Jarek, Andrzej oraz Romek
zbudowali nowy domek
a ten domek, w rzeczy samej
to jest znany dom bez klamek
W domku będa trzy klęczniki
i solarium z Ameryki
i jak w pakcie zapisane -lustra będą zakazane
A dlaczego? - bo po prostu
goście są różnego wzrostu,
i jak by się Jarek czuł,
widząc się do Romka pół?
I, o zgrozo, nasz narodzie,
zbudowano go na lodzie
Przyjdzie wiosna i ciepłota
pozostanie plama błota...

pops 02.02.2006 22:57

Cytat:

Napisany przez yahol
RAJ albo JAR...

Jarek, Andrzej oraz Romek
zbudowali nowy domek
a ten domek, w rzeczy samej
to jest znany dom bez klamek
W domku będa trzy klęczniki
i solarium z Ameryki
i jak w pakcie zapisane -lustra będą zakazane
A dlaczego? - bo po prostu
goście są różnego wzrostu,
i jak by się Jarek czuł,
widząc się do Romka pół?
I, o zgrozo, nasz narodzie,
zbudowano go na lodzie
Przyjdzie wiosna i ciepłota
pozostanie plama błota...

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

ro29 03.02.2006 00:56

Witam !
Jak już napisałem w innym temacie - mi jest po prostu żal, że przede wszystkim PIS (a także LPR, samoobrona, a także RM i TVTrwam - choć na nich to już mi dużo mniej zależy ;) ), wbiły sobie "samobója" - szkodząc sobie naprawdę mocno :smutny:
I po co to im było ?? Żeby przypodobać się "świetym mediom" ??
To był błąd - który już odbił się echem, a w następnych dniach odbije się jeszcze bardziej.
I tak oto zamiast budować zgodę narodową itd. każdy każdego będzie atakował i niszczył - dziennikarze sygnatariuszy paktu i TVTrwam, a TVtrwam i RM dziennikarzy ...
A czy o to chodzi ??
Rzozumiem, że czasem nie można patrzeć na to co mówią media itd.
Ale nie można też zwalczać wolności i demokracji, o którą tyle lat walczono ...

Przykro mi po prostu ...

Pozdrawiam
ro29

pawelblu 03.02.2006 15:09

Cytat:

Napisany przez demek
no comment do tego kto to relacjonowal...

no comment oznacza ze sie nie komentuje, a taki dopisek oznacza komentarz :)
Cytat:

Napisany przez Patrix
od jutra przestaje kupowac G. Wyborcza - popiera bezwzględnie jedna strone, tendencyjna jak zwykle tez i polsat, onet i wp...

Pozwole sie z tym nie do konca zgodzic. Zeby byc juz konkretnym, niestety musze jednak skomentowac i powiem jasno. To byl skandal, zeby na najwazniejsze wydazenie polityczne po wyborach (ktore ksztaltuje porzadek ustaw na rok) przyjeto zasade reglamentacji dostepu do informacji. Dwukrotne podpisywanie aktu, raz dla jednych mediow, raz dla drugich, to byl jakis kompletny cyrk.

Lukash 04.02.2006 15:18

http://wiadomosci.onet.pl/1254626,11,item.html

dobrze zrobil..prosze bardzo wolnosc mediow...co za idioci musieli ta karykature pokazac...i teraz powinni wyslac ludzi z "Rzeczpospolitej" do kraju muzulmanskiego...to wlasnie media w Polsce wszytko na pokaz....pisza ze wlasciele hali w Katowicach nie zwazali na ludzi tylko liczli zysk, a prosze tu to samo nie licza sie Polacy ktorzy przez to moga byc zagrozeni liczy sie zysk moze wiecej ludzi kupi gazete zeby zobaczyc ta karykature:(

luminat 13.02.2006 10:09

PO wreszcie postanowilo stanac twarza w twarz z partia braci Kaczynskich i oglosilo ze zglosi do Sejmu pomysly z kampanii wybroczej PiS - nizsze stawki podatkowe i ulgi prorodzinne. Wedlug specjalistow (czyt wrozbitow) glosowanie na NIE byloby klopotliwe dla PiSu

pops 13.02.2006 15:45

hahaha, słyszeliście ?
kaczor chce rozwiązać parlament !
hahaha.
komedii ciąg dalszy.

legion 13.02.2006 23:23

Cytat:

Napisany przez mp666
hahaha, słyszeliście ?
kaczor chce rozwiązać parlament !
hahaha.
komedii ciąg dalszy.

no i jednak komedia sie nie udala ze strony PO :D lodowka wypelniona telewizorem kontra zmnieszenie podatku to dopiero komedia czarnego minista finansow gabinetu cieni misterstwa Rokity heheh :D

ed hunter 13.02.2006 23:32

z hotelu sejmowego (czyli akademika władzy) jadąc na południe, przy tej samej ulicy, której nazwa po drodze zmienia się z Belwederskiej w Sobieskiego, jest świetny szpital psychiatryczny, gdzie wyleczyli już nie jednego Napoleona, Chrystusa itd.
gabinet cieni ma więc blisko - schizofrenia naprawdę da się leczyć!!! :spoko:

AleX69 14.02.2006 08:36

Cytat:

Napisany przez ed hunter
z hotelu sejmowego (czyli akademika władzy) jadąc na południe, przy tej samej ulicy, której nazwa po drodze zmienia się z Belwederskiej w Sobieskiego, jest świetny szpital psychiatryczny, gdzie wyleczyli już nie jednego Napoleona, Chrystusa itd.

:rotfl:

Zetoxa 14.02.2006 09:08

Cytat:

Napisany przez ed hunter

... wiesz to oczywiście z autopsji :respect:

Ormianin 23.02.2006 13:59

Mnie zastanowiła wizyta Kaczora w Waszyngtonie. Spodziewałem się że Bush
złapie go w objęcia i wyściska, wydawało mi się powiem że obaj są ulepieni z
podobnej
gliny. Poglądy prawicowe, bezkompromisowe tępienie przeciwników politycznych,
zakompleksienie, religijność bardziej ostentacyjna aniżeli fanatyczna, dążenie
do
pisania historii od nowa. Tymczasem nic takiego się nie stało. Dlaczego? Nie
sądzę
aby Kaczor mógł Busha czymś urazić: Kaczor nie mówi po angielsku - trochę duka
na poziomie jednorocznego kursu tego języka, tłumacz z pewnością wygładzał
wypowiedzi a Bush jest wbitym w garnitur prostakiem z Teksasu, który karierę
zawdzięcza bogactwu i sławie ojca. Chamskie wypowiedzi nie robią na Bushu
specjalnego wrażenia, spływają po nim jak... po kaczce. Jeżeli więc nie dogadali
się to Kaczor się Bushowi nie spodobał; Bush najwidoczniej uznał Kaczora za
zbyt myślącego i nie dającego się łatwo sterować. Czyli po prostu że nasz Kaczor
poniekąd przewyższył tamtego inteligencją.
Skoro tak - to szok.

jamnik 24.02.2006 02:10

1.Fanatyków religijnych to masz w Teheranie
2. Misia robiło sie w Moskwie
3.Kaczyński nie da się sterować jak Kwaśniewski

ed hunter 24.02.2006 06:56

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Mnie zastanowiła wizyta Kaczora w Waszyngtonie. Spodziewałem się że Bush
złapie go w objęcia i wyściska, wydawało mi się powiem że obaj są ulepieni z
podobnej
gliny. Poglądy prawicowe, bezkompromisowe tępienie przeciwników politycznych,
zakompleksienie, religijność bardziej ostentacyjna aniżeli fanatyczna, dążenie
do
pisania historii od nowa. Tymczasem nic takiego się nie stało. Dlaczego? Nie
sądzę
aby Kaczor mógł Busha czymś urazić: Kaczor nie mówi po angielsku - trochę duka
na poziomie jednorocznego kursu tego języka, tłumacz z pewnością wygładzał
wypowiedzi a Bush jest wbitym w garnitur prostakiem z Teksasu, który karierę
zawdzięcza bogactwu i sławie ojca. Chamskie wypowiedzi nie robią na Bushu
specjalnego wrażenia, spływają po nim jak... po kaczce. Jeżeli więc nie dogadali
się to Kaczor się Bushowi nie spodobał; Bush najwidoczniej uznał Kaczora za
zbyt myślącego i nie dającego się łatwo sterować. Czyli po prostu że nasz Kaczor
poniekąd przewyższył tamtego inteligencją.
Skoro tak - to szok.

gdzieś Ty ten fakt medialny wynalazł :O

ja widziałem, że się panowie prezydenci "obwąchiwali" ostrożnie - pierwszy raz się widzieli, niechęć??? bzdura na kaczych łapach, tak jak i cała Twoja wypowiedź.

ro29 24.02.2006 11:43

Witam !
Cytat:

Napisany przez jamnik
1.Fanatyków religijnych to masz w Teheranie
2. Misia robiło sie w Moskwie
3.Kaczyński nie da się sterować jak Kwaśniewski

Ogólnie prawda, prawda ...

Nie śledziłem zbyt dokładnie relacji z wizyty Prezydenta w USA - ale z tego co słyszałem i czytałem wypadła ona nie najgorzej - to było bądź co bądź ich pierwsze spotkanie.
Dla mnie natomiast pozytywnym aspektem było spotkanie Prezydenta z Polonią w Chicago (i nie tylko chyba). Może nie wszystko było tam zorganizowane jak trzeba (kwestia biletów itd.), ale sam fakt, że po raz pierwszy urzędujący Prezydent odwiedził tak wielką Polonię amerykańską - to plus. Bo niestety - nie zdobył się ani na to Prezydent Wałęsa, ani Kwaśniewski - który przez dwie kadencje urzędowania w USA bywał wielokrotnie. Cóż to coś świadczy o podejściu do Polaków ...

Pozdrawiam
ro29

Ormianin 24.02.2006 12:13

> 1.Fanatyków religijnych to masz w Teheranie

To tak. Ja takoż i nie twierdzę że PiS to fanatycy religijni. Daleko im do tego.
Postrzegam ich raczej jako naśladowców Tartuffe'a (Świętoszek), którzy chcą
wyglądać na bogobojnych ale którzy takimi naprawdę nie są.

> 2.Misia robiło sie w Moskwie

Carter robił misia z Breżniewem, a poza tym nie chodziło mi o fizyczny pokaz
miłości Busho-Kaczej. W USA załatwia się to inaczej. Wróciłby Kaczor z
obietnicami jakichś wielkich amerykańskich inwestycji, podpisanoby umowy o współpracy w
różnych dziedzinach. Nawet w sprawie słynnych wiz nie jest tak że Bush nie może niczego
zrobić. Amerykanie dają darmowe wizy jeżeli sami kogoś zapraszają, wystarczyłyby więc
umowy o współpracy i odpowiednia amerykańska instytucja rządowa wystawiałaby takie
zaproszenie; ktoś z Polski podróżujący do USA służbowo nie musiałby płacić za wizę. Byłby to
jakiś sukces bez zmiany amerykańskiego prawa. A tu nic. Kopa w dupę, a raczej w kuper.

> 3.Kaczyński nie da się sterować jak Kwaśniewski

No cóż. Poniekąd tak to jest. Kwaśniewski jest w zasadzie pragmatykiem i
oportunistą więc nie trzeba nawet nim bezposrednio sterować - wystarczy stworzyć odpowiednie
warunki a sam znajdzie drogę do takiego celu jak ktoś chce. Porównałbym Kwaśniewskiego do kury, która podąża za rozsypanym ziarnem, a Kaczyńskich (pomimo nazwiska) do psa który wiernie pilnuje domu ale nie wiadomo kiedy strzeli mu do głowy żeby ugryźć listonosza (lub sąsiada), rzucić się i zagryźć
kota, czy nawet kurę. Obcy może rozsypać ziarno i kura sama przyjdzie do niego. Do takiego psa można
gadać, rzucać mu kości a i tak się go nie przekona bo ten pies ma swojego pana w Toruniu. I nie znaczy to że ten pies nie może kiedyś tego swojego pana też ugryźć - taki to bowiem pies.

andrzejj9 28.02.2006 17:40

Miło przeczytać, że gdzieś coś się robi dla obywateli :)

http://biznes.interia.pl/news?inf=722760

Przy okazji podoba mi się jeden komentarz - wypowiedzmy wojnę Norwegii i się od razu poddajmy ;)

pawelblu 28.02.2006 18:13

No tak ... jeden norweski fundusz ma na starcie tyle co 3letni polski produkt krajowy brutto ||

jamnik 01.03.2006 11:25

bo Norwegia nie miała 45 lat komunizmu

legion 02.03.2006 10:35

ogladal kotos wczoraj konfrontacje tvp2 normalnie szok przezylem :) ze taki program mial miejsce w telewizi publicznej lol
"Czy służby mają wpływ na media?"
http://www.itvp.pl/konfrontacja/odci...cat/84/lp/1620
jeszcze niema w arichiwach tego odcinku ale polecam obejrzec naprawde :)

Ziele 03.03.2006 01:55

Widzieliście jak się "pięknie" wypowiadał nasz Pan Prezydent po premierze filmu o Janie Pawle Drugim? Tego się słuchać nie dało... już mój najmłodszy brat potrafi ładniej się wypowiadać. Kompromitacja....

Burt 03.03.2006 03:20

Cytat:

Napisany przez jamnik
bo Norwegia nie miała 45 lat komunizmu

Ile można się zasłaniać komunizmem.Polacy bardzo lubią zwalać wszystko na historię,nie widząc przy tym jacy naprawdę jesteśmy.Gdyby nie było komunizmu, winę za nasze niepowodzenia zwalilibyśmy pewnie na zabory.
Pamiętam trochę komunę,uczyłem się w szkole ''Na barykady'' i stałem w kolejce za kawą.To co nasi ojcowie wybudowali przez 50 lat,kolejne demokratyczne rządy sprzedały w 15.Nie wiem czego teraz uczą w szkołach ale komunizm nie był taki straszny , żeby nie można było się z niego otrząsnąć przez 15 lat.
Osobiście to co pamiętam z tamtych lat budzi miłe wspomnienia.(no ale wspomnienia z dzieciństwa są zawsze miłe). :)

Zetoxa 03.03.2006 07:47

... uwierz mi Burt, mam trochę lat i powiem ci, że komunizm był niestety straszny.

Banana Coctail 03.03.2006 08:04

@Zetoxa zalezy kto jak byl ustawiony wtedy (teraz rowniez).

ed hunter 03.03.2006 08:14

i są tacy, co Polakom cały czas tłumaczą, że jest z nami coś nie tak, ale to nie wina komunizmu, wtedy było cool... :zygi:

są tacy i to nie przypadek, którzy wyrabiają w nas poczucie, że jesteśmy gorsi, żyjemy w chorym kraju, tylko narzekamy, że nam źle, jednym słowem mamy mieć kompleks niższości.

a cieszyć się mamy z hipermarketów, zagranicznych banków, tunelu pod Wisłostradą :P....

to tyle z rana, przed kawą, pozdrawia DJ ED ;p

Ormianin 03.03.2006 22:14

Cytat:

@Zetoxa zalezy kto jak byl ustawiony wtedy (teraz rowniez).

Ustawiony? Czyli co masz na mysli?
Czy to ze:
1. mial bony PKO do PEWEXu?
2. Jezdzil do Niemiec i pracowal na budowie a za zarobione marki kupowal stare mercedesy (12-letnie), ktore tutaj uchodzily za samochody super-luxusowe, albo przywozil ze szperu stare AGD i chwalil sie wszem i wobec ze ma luxus?
3. mial znajoma sklepowa co zostawiala mu co piatek wieczor mieso za lada?
4. Kupil sobie telewizor kolorowy marki Rubin i szpanowal?
5. Byl wysoko postawionym partyjnym i mial talon na trabanta?
6. Handlowal na Wegrzech koralikami z modeliny?
7. Byl przodownikiem pracy i mial mnostwo orderow na marynarce...
itp.

Banana ile ty masz lat, co tak naprawde pamietasz z PRLu?

jamnik 03.03.2006 22:36

No i mamy dyskusje.
Mówiąc ,że mieliśmy 45 lat komunizmu chodziło mi o to,że nie wytworzyły się w tym kraju mechanizmy wolnorynkowe to trzeba nadrobić.NIe da się przeskoczyć 45 lat zastoju w dziesięć piętnaście lat- z tego ostatnie 4 lata to neosocjalizm.A tak na marginesie to w Polsce nie można było bez zgody Moskwy robić niczego , nawet produkować samochodów ,czy elektroniki .A Polacy nie są gorsi od innych i nie powinni tak o sobie myśleć czas prowadzić politykę międzynarodową na miarę 39 milionowego marodu a nie Białorusi.

pawelblu 03.03.2006 23:04

Tylko ze Norwegia tego ze ma tyle kaszy dla tego funduszu nie zawdziecza gospodarce wolnorynkowej, tylko zlozom ropy i gazu.

ro29 03.03.2006 23:05

Witam !
Cytat:

Napisany przez Burt
Ile można się zasłaniać komunizmem.Polacy bardzo lubią zwalać wszystko na historię,nie widząc przy tym jacy naprawdę jesteśmy.Gdyby nie było komunizmu, winę za nasze niepowodzenia zwalilibyśmy pewnie na zabory.
Pamiętam trochę komunę,uczyłem się w szkole ''Na barykady'' i stałem w kolejce za kawą.To co nasi ojcowie wybudowali przez 50 lat,kolejne demokratyczne rządy sprzedały w 15.Nie wiem czego teraz uczą w szkołach ale komunizm nie był taki straszny , żeby nie można było się z niego otrząsnąć przez 15 lat.
Osobiście to co pamiętam z tamtych lat budzi miłe wspomnienia.(no ale wspomnienia z dzieciństwa są zawsze miłe). :)

Co do zasłaniania się historią - to z jednej strony ma ona mniejszy lub większy wpływa na czas obecny - nieprawdaż ?? Z drugiej zaś strony - to na pewno racja, że pewna część społeczeństwa żyje nadal historią - znam takie osoby (i znałem) - które 50 lat po II wojnie światowej liczą czas na: przed wojną - wojna - po wojnie, i był to dla nich czas jakby miesiąc temu.
Tak samo z kominizmem - część osób nadal nim żyje, chce go rozliczać i zwala wszystko na tamten okres.
Wiesz - z jednej strony to tak ładnie wygląda - za komuny prawie każdy miał pracę itd. Tylko, że to tak pięknie nie wyglądało - i @Zetoxa ma tutaj sporo racji.
Ja też mam wspomnienia z komuny z dzieciństwa - i w sumie złe nie są ;)
Jak popatrzę jakby moje dzieciństwo mogło wyglądać dzisiaj - to może i było by gorzej - choć to nikt nie przewidzi
Oczywiście jak ktoś był dobrze ustawiony to żyło mu się nieźle ...

A prawdę mówiąć temat jest jak rzeka ...

Pozdrawiam
ro29

joujoujou 04.03.2006 22:00

Cytat:

Napisany przez Ormianin
[...]

Banana ile ty masz lat, co tak naprawde pamietasz z PRLu?

Nic nie pamięta, bo nie może, zajrzyj do jego profilu.
15,5 roku

mallow 04.03.2006 22:18

Za komunizmu (chociaz wole okreslenie poststalinowskie rzady totalitarne) bylo zle, a teraz jest jeszcze gorzej ;)

Ormianin 05.03.2006 00:13

Cytat:

Napisany przez mallow
Za komunizmu (chociaz wole okreslenie poststalinowskie rzady totalitarne) bylo zle, a teraz jest jeszcze gorzej ;)

Skoro wtedy bylo zle a teraz jest gorzej, to co wtedy bylo lepiej?

mallow 05.03.2006 11:50

chociazby fabryki elektroniki, ktore nalezaly do najlepszych w europie i juz ich nie ma, a teraz wszystko z chin i japoonii, nawet glupi kondensator czy opornik...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28.