Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nasi kandydaci na najwyszy stolek RP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nasi-kandydaci-najwyszy-stolek-rp-53431/)

georg 27.10.2005 18:07

Cytat:

Napisany przez **mondeo**
Nie utrudniajmy sobie życia ,lepiej powiedzcie czy teraz aby będzie się nam lepiej i bogaciej żyło

Raczej bym na to nie liczył... :ysz:

andrzejj9 27.10.2005 18:10

Cytat:

Napisany przez georg
Raczej bym na to nie liczył... :ysz:

No jak to, nie słyszałeś obietnic wyborczych? Ja na wybory szedłem spokojny jak nigdy, w końcu bez względu na wynik będzie nam się żyło szczęśliwie i dostatnio.. ;)

adixo 27.10.2005 20:35

Z oszołomem lepperem na pewno będzie super ((

pawelblu 27.10.2005 21:01

Bez komentarza:
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...88&ticaid=1705

andrzejj9 27.10.2005 21:14

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Ale jak to dzisiaj wypowiedział się jeden z senatorów PiS-u to czwarte, utworzone dzisiaj stanowisko wicemarszałka, jest ich prezentem dla PO. Generalnie.. faktycznie szkoda słów.. ;)

pops 27.10.2005 21:31

a najlepszy jest tekst ktoregos z pisowcow, ze niesiolowski jest kontrowersyjny HAHAHAHAHA, to co w takim razie ten pisowy erudyta moze powiedziec o lepperze ktorego dzien wczesniej wybrali na wicemarszalka sejmu.
niestety nie wiem ktory inteligent to powiedzial.

pawelblu 27.10.2005 21:48

Powedzial to wicemarszalek senatu - Krzysztof Putra (charakterystyczny wasacz - czyba pozuje sie na Pilsudskiego). Podaje za wp.pl - link dalem wczesniej:

Szef senatorów PiS Krzysztof Putra powiedział, że kandydatura Niesiołowskiego była dla jego klubu nie do przyjęcia. Zdaniem Putry, który został wicemarszałkiem, Niesiołowski jest zbyt kontrowersyjny.

adixo 27.10.2005 21:56

Partia Prawa i Sprawiedliwości :nie: a pozwala przestępcy zostać wicemarszałkiem sejmu, gdzie już mieliśmy z tym głąbem do czynienia na tym stanowisku.
Ehhh jeden gościu fajnie napisał "głosowałem na pis a tu się okazało że jednak na samoobrone i mam teraz kaca"
nic dodać, nic ująć
A kaczorów mam głęboko w :wsciekly:

pops 27.10.2005 22:01

no to teraz juz wiemy, ze pan lepper kontrowersyjny nie jest i nadaje sie zeby reprezentowac nasze panstwo na eksponowanym stanowisku. (( :klnie:

ehh....

Ormianin 27.10.2005 22:40

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Swieta prawda. To jest odwieczne prawo natury - nazywa sie selekcja naturalna. Jak jestes idiota, to dlaczeo inni maja za Ciebie cierpiec. Jak wspominalem jestem liberalem i nie godze sie na to zeby ludzie cierpieli, a juz szczegolnie przez innych. Plan jest ogolnie realny z jednym ALE. Trzeba naprawde wielkiej odwagi i wielkiej woli politycznej zeby ruszyc ZUS i wprowadzic zdrowy rynek do ubezpieczen. ZUS to jest moloch ktory pozre dowolna ilosc kasy i nadal bedzie mial dlugi.

Zgoda, ale jest to stan zastany. W warunkach wolnego rynku żaden ubezpieczyciel nie weźmie ci takiego kogoś kto przekroczyl dobre 50 lat, bo na swoją emeryturę bedzie zarabiał już tylko przez jakieś 20 lat a nie przez cały spodziewany 40-letni okres aktywności zawodowej. Oczywiście, w warunkach wolnego rynku taki ubepieczyciel może wziąć tylko że jak przejdzie ten ktos na emeryturę będzie płacił tylko połowę emerytury. Dlaczego on miałby dostawać połowę emerytury tylko? A co zrobić z tymi którzy już są emerytami? Jakiż ubezpieczyciel weźmie ich na garnuszek, nie dostając od nich niczego miałby płacić im emerytury? Te emerytury musiałyby być płacone przez państwo które nie może każdego Kowalskiego uwzględniać w budżecie więc musi powołać jakąś agencję emerytalną. Czy będzie się nazywać ZUS czy ŚMUS, jakaż to różnica? Jakaż to róznica że zamiast 36% składki na ZUS pracownik opłacałby sobie 15% składki (dobrowolne) na towarzystwo emerytalne, skoro ten ŚMUS musiałby skądś mieć pieniądze, skądś to znaczy z budżetu, z budżetu to znaczy że stawki PIT podniesionoby z obecnych 19% do poziomu około 40%. Te 40% byłoby liczone od całości, łącznie z tym co pracownik wpłaca sobie na swoje towarzystwo emerytalne. Jeżeli policzyłbyś ile pracownikowi pozostanie pieniędzy na rękę po opłaceniu podatków i składki na swoje towarzystwo - wyszłoby że mniej niż ma teraz. O paradoksie!

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Po drugie w sprawie MSWiA trwaly negocjacje, kotore przerwal wybor marszalka i tak sie sprawa skonczyla. Dlaczego PO potrzebne jest MSWiA. Ano dlatego ze min. Sprawiedliwosci (ktore naturalnie PiSowi sie nalezy) + Sluzby specjalne (ktore sa w dyspozycji premiera) + MSWiA (ktore nie wiadomo dlaczego PiS chce zachowac dla siebie), daja taka wladze, ze codziennie mozna robic akcje typu zatrzymanie Modrzejewskiego i afera Orlen i nikt nie bedzie mial nic do powiedzenia.

Ale mnie się wydaje że raczej co innego: że PO boi się co Kaczyńscy są w stanie wynaleźć w archiwach MSWiA, a być może - mając służby specjalne, co są w stanie sfabrykować. Skoro osioł Tusk sfabrykował Jarucką przeciwko Cimoszewiczowi, strach pomyśleć co mogą sfabrykować mądrzejsi od niego Kaczyńscy. Jeśli tylko będą chcieć, a nie będą tylko w jednym wypadku: jak ktoś w cokolwiek zamieszany będzie ze strachu o tyłek tańczył dokładnie tak jak mu Kaczyńscy zagrają. Skądś ja te metody znam.... aha, z pobytu na placówkach PRL, gdzie przeciętnie było 10% merytorycznej obsady a pozatem same służby specjalne.
Sposób działania braci Kaczyńskich nasuwa mi myśl że może i sami (ani ich
rodzice) do PRLowskich służb specjalnych nie należeli, ale z całą pewnością obracali się w tym subśrodowisku, w tej swoistej subkulturze esbeckiej, poznali je jak własną kieszeń.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Tlumaczenie sie ze PO dostanie silowy resort MON jest po prostu przecudnie zabawne. MON nie ma zadnej wladzy, a poza tym wojsko podlega prezydentowi, wiec dlaczego mialby byc tam minister z PO.

No właśnie dlatego, że można ten resort PO gdyż i tak rządzi nim ktoś z PiS.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
PO slusznie ma roszczenia co do MSWiA. Poza tym wybieg Marcinkiewicza jednoznacznie mowil ze lezy cos na rzeczy (chce dac PO min. Administracji ktore sztucznie by oderwal od MSW).

A niech sobie PO weźmie w cholerę wójtów jeżdżących po pijaku po szosach, straż pożarną, a nam z PiS wystarczą teczki, teczki, teczki, teczki, teczki, teczki, teczki, teczki,....

To jest jawne szydzenie z potencjalnego koalicjanta i rozmowy z każdą inną partią byłyby już zerwane raz na dobre. Z każdą inną niż PO i PSL, bo PSL to partia-prostytutka, a PO partia która jest niczym ten Żyd w Izraelu co to sprzedawał broń Arabom w myśl zasady biznes to biznes.

pawelblu 27.10.2005 23:21

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Zgoda, ale jest to stan zastany. W warunkach wolnego rynku żaden ubezpieczyciel nie weźmie ci takiego kogoś kto przekroczyl dobre 50 lat, bo na swoją emeryturę bedzie zarabiał już tylko przez jakieś 20 lat a nie przez cały spodziewany 40-letni okres aktywności zawodowej. Oczywiście, w warunkach wolnego rynku taki ubepieczyciel może wziąć tylko że jak przejdzie ten ktos na emeryturę będzie płacił tylko połowę emerytury. Dlaczego on miałby dostawać połowę emerytury tylko? A co zrobić z tymi którzy już są emerytami? Jakiż ubezpieczyciel weźmie ich na garnuszek, nie dostając od nich niczego miałby płacić im emerytury? Te emerytury musiałyby być płacone przez państwo które nie może każdego Kowalskiego uwzględniać w budżecie więc musi powołać jakąś agencję emerytalną. Czy będzie się nazywać ZUS czy ŚMUS, jakaż to różnica? Jakaż to róznica że zamiast 36% składki na ZUS pracownik opłacałby sobie 15% składki (dobrowolne) na towarzystwo emerytalne, skoro ten ŚMUS musiałby skądś mieć pieniądze, skądś to znaczy z budżetu, z budżetu to znaczy że stawki PIT podniesionoby z obecnych 19% do poziomu około 40%. Te 40% byłoby liczone od całości, łącznie z tym co pracownik wpłaca sobie na swoje towarzystwo emerytalne. Jeżeli policzyłbyś ile pracownikowi pozostanie pieniędzy na rękę po opłaceniu podatków i składki na swoje towarzystwo - wyszłoby że mniej niż ma teraz. O paradoksie!

Na to jest bardzo zdrowe (nawet kilka) rozwiazanie. Same emerytury moze zalatwic fundusz skladajacy sie z ok 50 osob na wojewodztwo - trzeba obliczyc podstawe, przelewac ludziom na konta zleceniem stalym i modyfikowac/usuwac wtedy gdy cos sie zmieni. Jak ktos nie umie zalozyc sobie konta bankowego, to jego sprawa. Jezeli ktos ma 50 lat to dostanie emeryture z funduszu tylko niska. Zeby dociagnac druga polowe, bedzie musial sie rozejrzec za prywarnym funduszem (takim jak juz istnieja, tylko ZUPELNIE prywatnym, a nie ze kasa przechodzi przez kilka instytucji i trafia na konto obywatela z opoznieniem lub wogole). Zreszta z tego jak dzialaja dzisiaj prywatne fundusze emerytalne (tzn procedura przyznawania im pieniedzy przez ZUS) za jakies 10-20 lat wybuchnie awantura i beda stawiali szefow ZUS i ministrow przed trybunalem stanu za latanie dziury budzetowej z pywatnych pieniedzy. Jezeli nie takie panstwowe fundusze ktore wyplacalyby czesc naleznej emerytury naliczonej na podstawie zaplaconych skladek, a reszta w nowych, prywatnie, to drugie rozwiazanie jest takie: Tam gdzie sie ubezpieczyles emerytalnie przelewana jest twoja skladka (odpowiednio wyliczona z tego co placiles) i dalej ja obraca wybrany przez Ciebie prywatny ubezpieczyciel, LUB komornik likwidujacy ZUS oglasza otwarty, jawny przetarg na zajecie sie skladkami ludzi (odpowiedni zespol wyznacza kryteria). Kto zaoferuje propozycje ktora na podstawie kryteriow zdobedzie najwiecej pktow dostaje dana grupe skladkowiczow (nie wszystkich zeby nie robic znowu monopolisty - przetargi trzeba bedzie jakos porozdzielac i ustalic limit ilosciowy co do udzialu/wygrania przetargow przez jakas firme).

legion 28.10.2005 10:33

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No coz - sam wbiles sobie bramke - w przytoczonym poscie odpowiadam (jest cytat) wlasnie na Twoja zaczepke w stosunku do mnie - trzeba bylo przeczytac calosc na nie urywki posta. Cala reszta Twojego posta ktorego napisales przed chwila, tzn reszta ktorej nie zacytowalem rowniez na mnie naskakuje, ale to to swiadczy zle o Tobie, a nie o mnie. Po prostu sobie juz daruj.

Tak tylko moja zaczepka byla grzeczna i mogles na nia grzecznie odpowiedziec a ty wybrales droge sporu i przekupstwa wiec tak wyszlo jak sobie wbijasz samoboje tak to po tem jest ze rozmowa polega na wspolnych oskarzeniach. Wiadomo ze nie oddzisaj sie nie lubimy wiec ta rozmowa niema sensu ty jestes liberalem masz swoje racje ja jestem radykalem i tyle wiec nigdy sie ze soba nie zgodzimy twierdzisz ze PO ma racje a ja twierdze ze PiS ale ok bedzie rzad miejszosciowy z poparciem Giertycha i Lepperka wiec moze PO powinno przyjac to co oferowal PiS ale tu wyszla wlasnie uparta postawa PO ze oni wiedza najlepiej co jest dobre dla nich i nie ida na kompromis choc powinni bo przegrali wybory.
Kazdy z nas glosowal albo na PO albo na PiS kazdy mial nadzieje ze po wyborach oni razem bez przepychanek wspolnie beda rzadzic krajem ale nie wyszlo wiec jak tak dalej pojdzie Lepperek juz nie bedzie 3 sila w parlamecie tylko niedlugo pierwsza i to dopiero bedzie LOL

pawelblu 28.10.2005 11:30

Cytat:

Napisany przez legion
wiec moze PO powinno przyjac to co oferowal PiS ale tu wyszla wlasnie uparta postawa PO ze oni wiedza najlepiej co jest dobre dla nich i nie ida na kompromis choc powinni bo przegrali wybory.

Powedzmy ze co do reszty sie zgadzam, ale co do tego nie. Moim zdaniem wyszlo tu zaklamanie PiSu. Poza tym proba zwalenia winy na PO jest tutaj dowodem najwiekszego kretactwa - niby ich zapraszaja, a glosuja przeciwko PO i wczesniejszym ustaleniom. Po co wiec robic nastepne ustalenia, skoro i tak PiS zaglosuje po swojemu.

Kolejna kwestia jest to, ze w PiS jednak juz dojrzewa swiadomosc ze zrobili zle. Wczoraj senator Romaszewski z PiS w programie 'Co z ta Polska' negatywnie odniosl sie do tego co sie stalo w senacie tego dnia i mialem swiadomosc jakby mowil do swoich kolegow senatorow z PiS.

Marcinkiewicz tez wydaje sie miec kaca i zaproponowal jakies ustepstwa programowe. Dobrze by jednak bylo jakby PiS zwolal konferencje prasowa i powidzial - OK Komorowski marszalkiem sejmu, Niesiolowski wicemarszalkiem senatu - tak jak ustalilismy wczesniej wczesniej podzial stanowisk w sejmie i senacie i teraz siadamy rozmawiac o programie, ktory z nowymi propozycjami Marcinkiewicza jest juz prawie dogadany. Jedyna drazliwa kwestia pozostaloby tylko MSWiA, ale podejrzewam, ze to nie jest jakis wielki problem - wystarczy zeby PO dostalo dostazna reprezentacje wiceministow i mysle ze bedzie OK (chociaz Dorn w MSWiA nazywany jest juz 'krawym Ludwikiem' - taka bedzie czystka w policji, az do posterunkowego). Ja widze duzo wiekszy problem w wyborze prezesa NBP, kto zastapi Balcerowicza ...

Ormianin 28.10.2005 13:48

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Na to jest bardzo zdrowe (nawet kilka) rozwiazanie. [...] przetargi trzeba bedzie jakos porozdzielac i ustalic limit ilosciowy co do udzialu/wygrania przetargow przez jakas firme).

A po co? Do cholery, jeśli ktoś chce sobie zabezpieczyć starość to niech odkłada część dochodów i inwestuje, a potem kto mu broni po 65 roku życia wycofywać stopniowo te zainwestowane środki i przeznaczać na życie. Po co do tego jakiś prywatny fundusz emerytalny? Chyba że ma chodzić o to żeby ten fundusz przejadł część pieniędzy tego emeryta, no bo każdy fundusz jakieś koszta swojej działalności ponosi i z czegoś to musi być finansowane.

Moi znajomi tak swego czasu zrobili, założyli sobie odnawialną roczną lokatę na atrakcyjnych warunkach, mieli z tego mieć 12% rocznie (wtedy jeszcze były wyższe oprocentowania bo i inflacja była wyższa). Tylko że ich bank zbankrutował, po pół roku od upadłości dostali 30 tys. zł oraz 90% z kwoty przekraczającej 30 tys. O odsetkach mogą zapomnieć.
Ciekawe co będzie jak te prywatne fundusze powtórzą taki scenariusz. Widzę że nalegasz na likwidację ZUS a zacietrzewienie twoje jest ogromne.

System emerytur państwowych, jak każdy system finansowania budżetowego, jest marnotrawny. Jednak istnieje o wiele mniejsza szansa bankructwa państwa niż bankructwa prywatnej firmy i dlatego wszędzie na świecie (mam na myśli świat cywilizowany) państwo przynajmniej częściowo prowadzi system emerytalny. Jeśli chcesz zlikwidować ZUS, to czemu nie zlikwidujesz publicznej służby zdrowia, publicznego szkolnictwa, czemu nie sprywatyzujesz straży pożarnej, nie zlikwidujesz policji, zastępując ją firmami ochroniarskimi. Przecież wszystko to dałoby się zrobić i w wydaniu sprywatyzowanym kosztowałoby to budżet mniej.

Rozejrzyj się po historii, tak świat już kiedyś wyglądał. Generalnie - przed 1791 rokiem. Ludzie mieli dość tego piekła i wyszli na ulice z pieśnią "Allons enfants de la patrie". Znowu kłania się Ted Kaczyński: jemu podobnie jak Tobie nie podobał się dzisiejszy świat, wyprowadził się do chaty w Montanie by żyć tam jak amerykańscy pionierzy.
Podziwiam tego człowieka. Hannibal Lecter był może bardziej spektakularny
ale istniał tylko na filmie podczas gdy Ted istnieje naprawdę. Podobno nawet prokurator był pod wrażeniem jego inteligencji i dlatego nie śmiał występować o karę śmierci.

andrzejj9 28.10.2005 13:54

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Powedzmy ze co do reszty sie zgadzam, ale co do tego nie. Moim zdaniem wyszlo tu zaklamanie PiSu. Poza tym proba zwalenia winy na PO jest tutaj dowodem najwiekszego kretactwa - niby ich zapraszaja, a glosuja przeciwko PO i wczesniejszym ustaleniom. Po co wiec robic nastepne ustalenia, skoro i tak PiS zaglosuje po swojemu.

Kolejna kwestia jest to, ze w PiS jednak juz dojrzewa swiadomosc ze zrobili zle. Wczoraj senator Romaszewski z PiS w programie 'Co z ta Polska' negatywnie odniosl sie do tego co sie stalo w senacie tego dnia i mialem swiadomosc jakby mowil do swoich kolegow senatorow z PiS.

Widzisz, generalnie też mi się tak wydaje, ale dzisiaj zacząłem się zastanawiać, czy jednak nie są to też pewne zagrania ze strony PO.. Może wykorzystali oni to jedno wydarzenie i stanęli całkowitym okoniec wobec PiS-u ponieważ po cichu licząc, że z utworzenia rządu nie wyjdzie, a co za tym idzie odbędą się ponowne wybory, o czym nawet wczoraj wspomniał Kwaśniewski.. Nie wiem, ale taki scenariusz też można wziąć pod uwagę, bo jest duża szansa, że po tym, co się teraz dzieje, to właśnie PO uzyskałoby w nich zdecydowaną przewagę..

pawelblu 28.10.2005 16:33

Cytat:

Napisany przez Ormianin
A po co? Do cholery, jeśli ktoś chce sobie zabezpieczyć starość to niech odkłada część dochodów i inwestuje, a potem kto mu broni po 65 roku życia wycofywać stopniowo te zainwestowane środki i przeznaczać na życie. Po co do tego jakiś prywatny fundusz emerytalny? Chyba że ma chodzić o to żeby ten fundusz przejadł część pieniędzy tego emeryta, no bo każdy fundusz jakieś koszta swojej działalności ponosi i z czegoś to musi być finansowane.

Ale ja nie mowie o OBOWIAZKU upezpieczania sie prywatnego. Jak nie chcesz - wcale nie musisz i dbasz o to sam.

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ciekawe co będzie jak te prywatne fundusze powtórzą taki scenariusz. Widzę że nalegasz na likwidację ZUS a zacietrzewienie twoje jest ogromne.

Wole zeby zbankturowal taki fundusz i wyplacal mniej (ktos by za to odpowiedzial przed sadem), niz jakby 'zbankrutowal ZUS' - tzn bylaby taka sytuacja ze juz wszystko co sie dalo utopic w ZUS zostalo utopione a nadal brakuje. Wtedy bankrutuje panstwo i mamy Argentyne.

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Jeśli chcesz zlikwidować ZUS, to czemu nie zlikwidujesz publicznej służby zdrowia, publicznego szkolnictwa, czemu nie sprywatyzujesz straży pożarnej, nie zlikwidujesz policji, zastępując ją firmami ochroniarskimi. Przecież wszystko to dałoby się zrobić i w wydaniu sprywatyzowanym kosztowałoby to budżet mniej.

Sluzba zdrowia - prywatna (oczywiscie mozna sobie wykupic prywatne ubezpieczenie zdrowotne - mozna, ale nie trzeba, wtedy placisz sam)
Szkolnictwo - no tutaj mialbym najwieksze opory, ale niestety logicznie to tez jest towar/usluga i powinno byc regulowane wolnym wynkiem
Straz pozarna i Policja - organy porzadkowe (straz powiedzmy porzadkowa inaczej) i generalnie deficytowe (firmy orchroniarskie nie spelnia roli policji)

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Rozejrzyj się po historii, tak świat już kiedyś wyglądał. Generalnie - przed 1791 rokiem. Ludzie mieli dość tego piekła i wyszli na ulice z pieśnią "Allons enfants de la patrie".

Ludzie mieli dosc i dlatego panstwo dzisiaj zabiera obywatelom tyle co pan swojemu niewolnikowi w starozytnym Rzymie, a w zamian obywatel nie dostaje nawet utrzymania. (Ja) Mam tego dosc (haslo Korwina z ubieglych wyborow :) )

legion 28.10.2005 21:13

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Marcinkiewicz tez wydaje sie miec kaca i zaproponowal jakies ustepstwa programowe. Dobrze by jednak bylo jakby PiS zwolal konferencje prasowa i powidzial - OK Komorowski marszalkiem sejmu, Niesiolowski wicemarszalkiem senatu - tak jak ustalilismy wczesniej wczesniej podzial stanowisk w sejmie i senacie i teraz siadamy rozmawiac o programie, ktory z nowymi propozycjami Marcinkiewicza jest juz prawie dogadany. Jedyna drazliwa kwestia pozostaloby tylko MSWiA, ale podejrzewam, ze to nie jest jakis wielki problem - wystarczy zeby PO dostalo dostazna reprezentacje wiceministow i mysle ze bedzie OK (chociaz Dorn w MSWiA nazywany jest juz 'krawym Ludwikiem' - taka bedzie czystka w policji, az do posterunkowego). Ja widze duzo wiekszy problem w wyborze prezesa NBP, kto zastapi Balcerowicza ...

jasne wina PiS a PO jak zwsze czyste rece ma no wiem ze PiS mataczy jest gownym specjalista od umoczenia calej Polski w faszystowski rezim i ograniczenie swobody obywatelskiej dla tego trzeba uciekac za granice :D.
Pawelblu napisal:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
chyba raczej odwrotnie to bardziej PO spuszcza z tonu swoje wypowiedzi i chce sie pojednac.
Senator Romaszewski zapomniales ze powiedzial zeby wybory na marszalka powinny wygladac na zasadzie kuraialnej a pan Niesiolowski powiedzial ze to bezsensowny monolog ktory nic nieda choc pan Rokita przyznal racie Romaszewskiemu a to znaczy ze PO jest rozlamane na dwie frakcje czyli:
- Pierwsza frakcja jest za koalicja :D czyli pan Rokita mowi ze jest zle ale jeszcze jest szansa :D
- Druga frakcja mowi ze to jest tragiczne ze PiS jest beszczelny i Niesolowski mowi ze to juz koniec koalicji :)
To ja juz nie rozumiem :) to znaczy ze PO sam w sobie jest podzielona i niewie co chce :D

pawelblu 28.10.2005 21:58

Cytat:

Napisany przez legion
To ja juz nie rozumiem

Zgadza sie. Niesiolowski mowil do Dorna o monogach nie do Romaszewskiego. Natomiast nie zgodzil sie w sprawie zmiany trybu wyboru wicemarszalkow. Jezeli juz sa to glosowania tajne, czego broni Romaszewski, to niech przynajmniej beda jasne i proste a nie jakies pogmatwane bo PiS ma problem. Sprawa jest prosta - drugi klub w senacie nie ma wicemarszalka, bo PiS sie nie zgodzil. Taki jest stan faktyczny i nie ma co tu kombinowac nad sposobem wybierania.
Dalej - Rokita wcale nie przyznal ze problem jest w sposobie wyboru marszalka, bo doskanle rozumie to co sie stalo - gdyby byla dobra wola ze strony PiS to by bez problemu senat wybral Niesiolowskiego. Ten system ktory jest by temu nie przeszkadzal w zaden sposob. Dobrej woli po stronie PiS nie bylo (laczna ilosc glosow na Niesiolowskiego to 43, trzydziesci pare ma PO i 49 PiS - wiec PiS go ewidentnie nie poparl).
A co do koalicji, to wszyscy w PO sa zasmuceni sytuacja w ktorej postawil ich PiS, tylko to zasmucenie jest roznej intensywnosci - jedni sa zasmuceni na tyle ze nie widza juz zadnej mozliwosci, inni (jak wspomniany Rokita) mowia ze musialby sie wydarzyc cud, wiec teoretycznie nie wyklucza, ale sprowadza szanse do minimum. Nie widze tu rozlamu ... po prostu rozna intensywnosc tego samego rozgoryczenia.

rycho 28.10.2005 23:54

legion na premiera!
pawelblu na prezydenta!
Albo odwrotnie.
Będzie raj.:D

pawelblu 28.10.2005 23:57

Cytat:

Napisany przez rycho
legion na premiera!
pawelblu na prezydenta!
Albo odwrotnie.
Będzie raj.:D

Widze ze szykujesz sie na marszalka ... 8 )

demek 29.10.2005 00:00

a wiecie co bedzie oznaczal skrot IV RP jak sie pis dogada z romkiem?
IV Rzesza Pospolita

Ormianin 29.10.2005 00:04

Cytat:

Napisany przez demek
a wiecie co bedzie oznaczal skrot IV RP jak sie pis dogada z romkiem?
IV Rzesza Pospolita

demek daj sobie chlopie spokoj, nic sie na razie nie dzieje konkretnego a robisz afere, poplizm PO juz tak mocno obezwadnil Twoj zdrowy rozsadek?

Koledzy i kolezanki z PO obrazili sie na caly swiat / na Polakow/ za to ze przegrali wybory, a chcieliby dyktowac warunki na calej linii...

demek 29.10.2005 00:09

ale co mnie PO obchodzi? jak na nich nie glosowalem?
a jak komus sie nie podoba to co pisze to moze mnie podac do do sadu
a jak zachowam sie teraz jak roman g czyli po*******e trzy po trzy a porzadnie nic

georg 29.10.2005 00:20

Chwila na uśmiech, w tych ciężkich nadchodzących czasach... ;)

http://img498.imageshack.us/img498/5656/atak9ju.th.jpghttp://img498.imageshack.us/img498/4394/lechu0lz.th.jpghttp://img498.imageshack.us/img498/5169/pisik4ly.th.jpg

pawelblu 29.10.2005 20:34

Ilość załączników: 1
eee tam ja mam autentyk, bez fotomontazu.

woitas 30.10.2005 09:23

Cytat:

Napisany przez pawelblu
eee tam ja mam autentyk, bez fotomontazu.

:respect:

jak dla mnie, to może rządzić nawet "sam diabeł", byleby nam polakom żyło się dobrze.
niech się opluwają, dymają nawzajem, czy zarzynają - mam to głęboko gdzieś.
chcę mieć jakieś perspektywy na normalne życie i godną starość, a nie wegetację za jałmużnę 500 zł/m-c http://img455.imageshack.us/img455/8597/okurde14lv.gif

ale do tego potrzba polityków "z jajami" którzy konsekwentnie będą dążyć do wyznaczonego sobie celu.
polityków, którzy nie uginają się pod groźbami związków zawodowych (ciekawi mnie, czy tradycyjnie przed nadchodzącą zimą górnicy znowu zaczną strajkować :P ).
polityków, którzy potrafią słuchać opini ekspertów.
polityków, którzy potrafią wsłuchać się w głos narodu.
polityków, dla których interes kraju jest ważniejszy od własnej d...py.

dziękuję za uwagę.

Predi 30.10.2005 10:02

ja sie juz od poczatku pazdziernika zaczalem niemieckiego uczyc...
przyda sie po skoczonych studiach.....

legion 30.10.2005 14:19

no to jednym slowem gratulujemy Polaka PO to juz jest beszczelnie co tam za ludzie siedza smiechu warte juz pewnie wystraszyli sie ze straca znaczenie i prosze jak juz chca isc na reke ale nie dokonca widac ze boja sie o tylki swoje :)
http://wybory2005.interia.pl/aktualn...ews?inf=681092
Po prostu juz przesli samych siebie :) teraz Pomyje Obywatelskie chca na premiera Kaczynskiego no normalnie ze smiechu mozna pasc :)

MetalSlug 30.10.2005 14:46

Najbliższe lata zapowiadają się nader zabawnie. Wybór spośród kandydatów naszej "elity" politycznej był trudny. Dostatecznie trudny abym (zaraz ktoś zacznie mnie krytykować) zrezygnował z popierania tego cyrku poprzez oddanie głosu. Sądząc z frekwencji nie byłem jedyną osobą zmuszoną do podjęcia tego trudnego wyboru. Bez wątpienia wiele osób miało problem z zaufaniem do polityków. Podobno w drugiej turze "Wojny Kaczek" ponad 150 tysięcy wyborców oddało pusty głos.

Problemu, tak naprawdę, nie stanowi PiS tylko desperacja która doprowadziła do zwycięstwa tej partii w wyborach. Problemem jest to że praktycznie wszystkie partie i ogromna liczba polityków jest "umoczona". Brak kompetencji, złodziejstwo, populizm, i tym podobne cechy charakteryzują równie prawdziwie SLD jak i PiS. To stara kadra. Pomijam w swojej wypowiedzi takie "cuda" jak Samoobrona czy LPR gdyż są oni poza skalą w jakiej jestem gotów oceniać polityków. PO też nie należy do partii na którą, po przemyśleniu sprawy, byłem gotów oddać swój głos.

Dlaczego to piszę? Miałem ochotę się wygadać.

Jakie wnioski wysunę? Pytanie brzmi: "Kto zgasi światło wychodząc z Polski jako ostatni?" Smutne.

MQs 30.10.2005 15:11

Czekam na definitywne zerwanie rozmów koalicyjnych, chociaż z "charakteru" PiS wnioskuję, że za nieudolne rządzenie państwem obwinią PO tylko dlatego, "że nie chciała koalicji i robiła wszystko aby jej nie było, bo obrazili się na wyniki wyborów".
Dla mnie PO nie stoi nawet przed dylematem "z głupim znaleźć czy z mądrym zgubić" mam tylko nadzieje że PiS (który miał piękne przedwyborcze wizje we wszystkich dziedzinach gospodarki) nie narobi zbyt dużego bałaganu, bo to że narobi to raczej pewne.

MOdy 30.10.2005 15:24

www.kaczor.uk.pl
P.S. Nie wiem czy to już było czy nie, bo nie śledzę tego tematu na bieżąco.

Banana Coctail 30.10.2005 15:50

Ja juz w kosciach czuje, ze nastepne wybory beda zdominowane przez lewice wszelkiej masci, szczegolnie pseudo lewice (SLD, SdPL). POkraki, PiSuary beda wysmiane i na 4 lata zapomniane. Tak juz jest w tym kraju poukladane. Starzy politycy, nowe partie = zapomnienie przeszlosci a to chyba nie tedy droga. Do czasu az do polityki nie "dorwia sie" ludzie majacy ponizej 45 lat nie bedzie wielkiej zmiany i z roku na rok bedzie rotacja swiatopogladowa: a to socjalny-nacjonalizm (PiS), pseudoliberalizm (PO) lub pseudosocjalizm (SLD, SdPL). 4 lata jakiejs jednej partii (z sensownym programem, niepopulistyczno-utopijna papka), ktora by miala ponad 60% wreszcie by cos zmienilo, ale na to sie nie zapowiada.
Dla fanow Tuska polecam pierwsza strone NIE, i czy nadal jest on czlowiekiem z zasadami? Urban ma wszystkich daleko w d*pie, ma kase, co sie bedzie przejmowal. Portret towarzysza Lenina ma nad basenem... chyba tez sobie powiesze Lenina i falge ZSRR w pokoju ;)

demek 30.10.2005 16:57

zostaje tylko rozwiazanie tego cyrku przez aleksandra

Banana Coctail 30.10.2005 17:06

Albo zamach stanu i przewrot/rewolucja ;)

georg 30.10.2005 17:09

Cytat:

Napisany przez demek
zostaje tylko rozwiazanie tego cyrku przez aleksandra

Aleksander raczej rozgląda się za robotą poza granicami kraju i raczej ma w :wsciekly: co się tu bedzie działo... :'(

pawelblu 30.10.2005 18:56

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Albo zamach stanu i przewrot/rewolucja ;)

Niestety demokracja, cywilizacja i poprawnosc polityczna juz tak sie przyssaly do europy, ze na to nie ma szans. Tym bardziej ze mamy na wschodzie rosje i bialorus (moga nam zrobic misje stabilizacyjna).

Co do PO - nie rozumiem dziesiejszego ruchu Tuska - nie wiem po co teraz akurat wrocil do tego tematu, ale to nadal dla mnie nie zmienia faktu kto jest winien zerwania rozmow koalicyjnych i od zdrady jakiej partii zaczal sie ten caly burdel.

Tego co mowi ten glab Bielan tez nie rozumiem. Mowi ze wycofanie kandydatury Marcinkiewicza byloby oszukaniem wyborcow. Prosze wiec o jakies zrodlo, skad Bielan wie ze wyborcy PiS liczyli na premiera Marcinkiewicza, ktory pojawil sie po wyborach z kapelusza. Z tego co ja wiem wyborcy PiSu byli przygotowani na premiera J.Kaczynskiego.

Tak czy inaczej zmiana premiera przed pierwszym glosowaniem ktore zaraz ma nastapic jest bez sensu. I takie jest sensowne wytlumaczenie, a nie to ze Bielan nie chce oszukiwac wyborcow, bo juz to zrobil (jak i jego kiledzy) kilka razy.

czechoj 30.10.2005 19:15

Pawelblu dziś niestety pan Tusk wyraźnie pokazał czego chce... żałosny gość.

demek 30.10.2005 19:26

tak pokazal wyraznie czego chce tylko nie zapominajcie ze na smyczy ich pis caly czas prowadzil i to pis z nimi gral w kotka i myszke

legion 30.10.2005 19:32

Cytat:

Napisany przez demek
tak pokazal wyraznie czego chce tylko nie zapominajcie ze na smyczy ich pis caly czas prowadzil i to pis z nimi gral w kotka i myszke

no raczej chyba oni sami sobie pod nogi klody rzucali :) Tusk po postu powiedzial
co wiedzial i to mi sie podoba ze widac czym jest PO wyszlo szydlo z worka :D

demek 30.10.2005 19:33

http://wiadomosci.onet.pl/1187470,11,item.html
o to ci chodzi?

pawelblu 30.10.2005 19:40

Jezeli to jest ten najwiekszy zarzut wobec PO, to wynika z tego ze niewiele mozna im zarzucic :)

Ja to odbieram raczej tak. Tusk chce powrocic do rozmow, tylko chce pokazac, ze liczy na spore ustepstwa ze strony PiS. Podejrzewam ze jest wiecej niz pewien ze J.Kaczynski nie bedzie premierem, tylko bedzie nim Marcinkiewicz, ale na otracie lez (tzn w zastepstwie za ten warunek) pewnie liczy na marszalka Komorowskiego i wice marszalka senatu Niesiolowskiego. Moze tez PiS zmieknie w przypadki MSWiA. Ruch czysto taktyczny i raczej mimo dosc trudnych warunkow optymistycznie rokuje na ugode.

demek 30.10.2005 19:43

http://wiadomosci.onet.pl/1187360,11...,686,item.html
wierzy ktos w przypadek w tej sytuacji ?
bo ja niezbyt
pamietacie "lub czasopism" ?
widze w tym podobny "przypadek"

pawelblu 30.10.2005 19:49

Specjalnie sie nie wczytywalem z roznice w tych notatkach, ale raczej Marcinkiewicz ma racje. To byly pomylki redakcyjne.

Chyba zamieniono 'w pelni' na 'na pewno' i kilka tego typu przekrecen, czy zamiany koncowek.

Rokita chyba jednak nieslusznie tak sie obuzyl i oskarzyl biednego Marcinkiewicza (bo jak go widze w TV to wyglada na takiego 'biednego Marcinkiewicza').

PS. 'lub czasopisma' ||

legion 30.10.2005 19:49

watpie PO juz mialo swoja szanse na to zeby isc na ugode a teraz mysla ze Pis na to pojdzie juz powiedzieli ze nie wiec mnie to juz zaczyna smieszyc dosc spoznione zagranie jezeli ma byc ugoda :) ale co sie stalo PO przeciesz strasznie sie obrazilo a teraz chca rozmawiac :)

Banana Coctail 30.10.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Niestety demokracja, cywilizacja i poprawnosc polityczna juz tak sie przyssaly do europy, ze na to nie ma szans. Tym bardziej ze mamy na wschodzie rosje i bialorus (moga nam zrobic misje stabilizacyjna).

A kto napisal, ze ja niechcialbym tego zrobic z poparciem Rosji?:> Polsce daleko do cywilizacji jaka znaja na zachodzie, jedynie rzady twarda reka by cos daly. Widoczne to bylo w przeszlosci, byl autorytarny Krol lub Krolowa i Polska cos znaczyla w owczenosci. Dasz polakowi nadmiar swobody to zwiewaj z okolicy. To co jest obecnie mozna nazwac teatrem gdzie aktorzy zmieniaja sie co 4 lata, ale tacy z nich aktorzy, ze nie umieja sie nauczyc swojej roli ani jej dobrze odegrac, ale gaze za to duza biora. Powtorze co juz kiedy pisalem najpierw ciezki socjalizm potem moze liberalna polityke gosp. wporwadzic.

Demokracja w Polsce jest demokracja ludzi, ktorzy maja o niej najmniejsze pojecie tj osob ktore zyly w czasach PRLu. Bez wiekszej wiedzy i jasnego swiatopogladu. Brak gruntownego wyksztalcenia + fanatyczna religijnosc + poczucie obywatelskiego obowiazku + latwowiernosc + podatnosc na populizm + ignoracja partii pozaparlamentarnych = wygrana PiSu. A wsrod ludzi bogatych jest przekonanie, ze nie warto sie w tym g... brudzic (nie ruszaj gie bo smierdzi). Dlatego co 4 lata mamy (pseudo)prawice a potem (pseudo)lewice - partie, ktora rzuci wiecej kielbasy.

Polityczna poprawnosc nie wystepuje w Polsce, moje uczucia estetyczno-relgijno-moralne byly jawnie gwalcone przez TVP - transmisja pogrzebu JPII (nudny jestem?). Co jeszcze... dopuszczanie do glosu bojowek jawnie faszystowskich i szowinistycznych typu ONR czy MW (podobno jest to niezgodne z konstytucja tak jak propagowanie komunizmu vide KMP [chociaz oni do agresji, rasizmu, dyskryminacji nie posuwaja]). Nie mowienie bolesnej prawdy nt Kosciola katolickiego, prawoslawnego etc. Ignoracja ludzi propagujacych panstwo takie jakie ma (niby) gwarantowac konstytuacja (marsze antyklerykalow). Albo wolna amerykanka albo konsekwentne wykonywanie prawa (dot ujawnia pogladow).
Btw ciekawe czy bede mial reprymende od polonistki za uzycie slow typu "naga", "upojne", "zebralem jej krew do butelki"?:>

Loczek 30.10.2005 22:52

Cytat:

A kto napisal, ze ja niechcialbym tego zrobic z poparciem Rosji?:>...

Człowieku opanuj się ! Piszesz takie rzeczy, że kopara opada. Chciałbyś tłumić przewrót z pomocą Rosji ? :glaszcze:

Cytat:

Demokracja w Polsce jest demokracja ludzi, ktorzy maja o niej najmniejsze pojecie tj osob ktore zyly w czasach PRLu. Bez wiekszej wiedzy i jasnego swiatopogladu. Brak gruntownego wyksztalcenia + fanatyczna religijnosc + poczucie obywatelskiego obowiazku + latwowiernosc + podatnosc na populizm + ignoracja partii pozaparlamentarnych = wygrana PiSu. A wsrod ludzi bogatych jest przekonanie, ze nie warto sie w tym g... brudzic (nie ruszaj gie bo smierdzi). Dlatego co 4 lata mamy (pseudo)prawice a potem (pseudo)lewice - partie, ktora rzuci wiecej kielbasy.

Zastanowiłeś się nad tym kto skutecznie ograniczał dążenia do państwa demokratycznego ? To był ZSRR. Przez 55 lat byliśmy pod ścisłą kontrolą. To system totalitarny doprowadził do tego co teraz mamy ! Więc nie pisz o ludziach "bez większej wiedzy i jasnego poglądu, ..." bo nie masz prawa nazywać tak tych, którzy nie mieli wyboru !

Cytat:

Polityczna poprawnosc nie wystepuje w Polsce, moje uczucia estetyczno-relgijno-moralne byly jawnie gwalcone przez TVP - transmisja pogrzebu JPII (nudny jestem?). Co jeszcze... dopuszczanie do glosu bojowek jawnie faszystowskich i szowinistycznych typu ONR czy MW (podobno jest to niezgodne z konstytucja tak jak propagowanie komunizmu vide KMP [chociaz oni do agresji, rasizmu, dyskryminacji nie posuwaja]). Nie mowienie bolesnej prawdy nt Kosciola katolickiego, prawoslawnego etc. Ignoracja ludzi propagujacych panstwo takie jakie ma (niby) gwarantowac konstytuacja (marsze antyklerykalow). Albo wolna amerykanka albo konsekwentne wykonywanie prawa (dot ujawnia pogladow).
Btw ciekawe czy bede mial reprymende od polonistki za uzycie slow typu "naga", "upojne", "zebralem jej krew do butelki"?:>

Jesteś uczulony na wszelkie formy wiary !

pawelblu 30.10.2005 23:06

Cytat:

Napisany przez Loczek
Zastanowiłeś się nad tym kto skutecznie ograniczał dążenia do państwa demokratycznego ? To był ZSRR. Przez 55 lat byliśmy pod ścisłą kontrolą. To system totalitarny doprowadził do tego co teraz mamy ! Więc nie pisz o ludziach "bez większej wiedzy i jasnego poglądu, ..." bo nie masz prawa nazywać tak tych, którzy nie mieli wyboru !

W tym przypadku plytkie analogie sa bez sensu. Bo kto dazyl do tego by w Polsce wprowadzic demokracje - szlachta i magnateria. I do czego to doprowadzilo - do rozbiorow Polski.
Nie nalezy zastanawiac sie nad tym co kto nam kiedys chcial zrobic i dzialac odwrotnie, bo to nie o to chodzi. Trzeba sie zastanowic nad tym co jest dobre. Tylko znowu dochodzimy tutaj do problemu - to co jest dobre wedlug wiekszosci, czy to co jest dobre obiektywnie (jak to stwierdzic?) czy to co jest dobre subiektywnie wedlug jakiejs jednostki do ktorej wlasnie nalezy decyzja.

Nie przekreslalbym tak z marszu wladzy autorytarnej czy nawet monarchii, bo wydaje sie ona coraz bardziej pasujaca do wymagan reform jakie stoja przed nami.

Predi 31.10.2005 00:55

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Bo kto dazyl do tego by w Polsce wprowadzic demokracje - szlachta i magnateria. I do czego to doprowadzilo - do rozbiorow Polski.

ja tam myslalem ze szlachta zawsze dazyla do tego by napchac kieszenie i umyc rece... potem Tagowica i z gorki.... no ale moge sie mylic.....

a co do obecnej sytuacji w polityce.... to mi juz sie nie chce rozsadzac kto ma racje a kto nie, kto jest fe i be a kto nie.... trzeba uciekac bo tu nigdy normalnie nie bedzie

joujoujou 31.10.2005 01:14

Cytat:

Napisany przez Predi
[...] trzeba uciekac bo tu nigdy normalnie nie bedzie

Zapraszam tutaj, też nienormalnie, ale inaczej. ^_^

Banana Coctail 31.10.2005 07:50

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie przekreslalbym tak z marszu wladzy autorytarnej czy nawet monarchii, bo wydaje sie ona coraz bardziej pasujaca do wymagan reform jakie stoja przed nami.

Ktos na ksztalt Jozefa Pilsudzkiego bylbym idealnym wyborem. Jest jedno ale, gdzie znajdzie sie polak ktory chcialby dobrze dla panstwa nie dla siebie?

Cytat:

Napisany przez Loczek
Chciałbyś tłumić przewrót z pomocą Rosji

Ja chcialbym go dokonac z pomoca Rosji ;)

Cytat:

Napisany przez Loczek
Więc nie pisz o ludziach "bez większej wiedzy i jasnego poglądu, ..." bo nie masz prawa nazywać tak tych, którzy nie mieli wyboru !

Zgoda nie mieli wyboru - wtedy (kto bronil do PZPR wstapic?). Teraz masz ponad 15 lat demokracji, wirowanie niczym flagi na wietrze gustow politycznych polakow. Raz socjalizm, solidarnosc, liberalizm etc Nie mam racji, ze obecnie ludzie nie maja jasno sprecyzowanych pogladow? Zastanawiajace jest: w 2001 SLD (czerwoni, post komuchy) dostali ponad 40% poparcia, teraz ledwo 11%. PiS i PO mialy w 2001 wynik jak SLD teraz, a obecnie pseudoliberalowie i prawicowi socjalisci maja wyniki niemalze jak SLD 4 lata temu. Widac cos? Niezadowolenie bez przerwy, nieudolne rzady. 4 letni teatr jest faktem.
Dla mnie mozesz byc muzulmanem, u mnie nie wiara a osobowosc decyduje o czlowieku. Pochodzenie jest niewazne.
Cytat:

Napisany przez loczek
Jesteś uczulony na wszelkie formy wiary !

Ja nie walcze z wiara czy wyznawcami, ja sie niegodze na mydlenie oczu i wyprowadzenie utopijnego obrazu instytucji zwiazanych z wiara. Nie podoba sie mie to, ze wyznawcy innej niz "jedyna sluszna religia" sa dyskryminowani przez media publiczne (prywatne moga byc nawet ultra katolickie, to mi dynda). Ukazywanie pielgrzymek na Jasna Gore i wszystkiego co z nimi zwiazane, a krotkiej relacji z parady antyklerykalow ani widu ani slychu, cisza. Nadmierna klerykalizacja kraju do tego doprowadza, zacytuje sp D. Podrzyckiego: "(...) wszyscy sie Kosciola boja i wszyscy wiedza, ze jak sie mowi i o pieniadzach i o Kosciele to beda klopota, ale ja o tym mowie (...)".

ed hunter 31.10.2005 08:48

@Banana Coctail

oj człowieku, czym więcej tego czytam, tym bardziej wiem, że nie masz pojęcia o czym piszesz... :|

ja też bym chciał kogoś o charyzmie Piłsudskiego - i naucz się pisać nazwisko a potem pisz. :\ chciałbym też być szejkiem. :D

weź książkę do histori i poczytaj co dobrego w dziejach spotkało nas od Rosji...

z jakiego powodu TVP nie pokazuje demonstracji antyklerykałów a pokazuje pielgrzymów na Jasną Góre? - proste, TVP nie pokazuje nieistotnych zdarzeń z małą ilością osób :hahaha:

Banana Coctail 31.10.2005 09:13

@ed hunter przepraszam, za pomylke w nazwisku. Jakby ciagle patrzec na przeszlosc to Polska nie powinna z zadnym krajem utrzymywac stosunkow dyplomatycznych (mam na mysli, panstaw europejskie).
Jezeli twierdzisz, ze takie demonstracje sa nieistotne to dolewasz oliwy do ognia. Takie wystapienia pokazuja, ze sa ludzie ktorzy nie boja sie Kosciola, ktorzy chca panstwa gdzie ludzie sa ocenani wg umiejetnosci i osobowosci a nie religii. Ludzie, ktorzy chca czegos czego w Polsce brakuje - liberalnego swiatopogladu. Wg mnie 1h religii to jest czas zmarnowany, lepiej by bylo dodac wiecej fizyki. Ale jak mnie pamiec nie myli to glosowales na Kaczynskiego - mamy odmienny poglad na religie i wszystko co z nia zwiazane. Jestes za panstwem wyznaniowym i ksenofobicznym? OK.
Religia w Kosciele i szkolach nielaickich nie ma nic przeciw, w publicznych urzedach, szkolach, Sejmie i Senacie: krzyzom i innym ustrojstwom mowie - NIE.
Przewrot o 180 stopni jest bardzo potrzebny Polsce, poparcie Rosji jest przeciez humorystycznym ujeciem. Sytuacja jest tragiczna, zapowiada sie ze Polska splonie a my bedziemy stali na balkonie i patrzyli jak Polska plonie. Jezeli sluchasz Kazika, to chyba nieuwaznie, on lubi poskakac po klerze.

Ormianin 31.10.2005 09:15

@pawelblu
Wole zeby zbankturowal taki fundusz i wyplacal mniej (ktos by za to odpowiedzial przed sadem), niz jakby 'zbankrutowal ZUS' - tzn bylaby taka sytuacja ze juz wszystko co sie dalo utopic w ZUS zostalo utopione a nadal brakuje. Wtedy bankrutuje panstwo i mamy Argentyne.

Jaka to różnica? A od tego co piszesz włos się jeży bo następny krok to powiedzenie że najlepiej jak w tym kawale o ruskim emerycie: jak ktoś
osiąga wiek emerytalny to dostaje Wołgę... do przepłynięcia oczywiście, a nie samochód. Jeżeli przepłynie to jest on zdrowy i silny więc moze dalej pracować. Jeżeli nie - no cóż...

@pawelblu
Sluzba zdrowia - prywatna (oczywiscie mozna sobie wykupic prywatne ubezpieczenie zdrowotne - mozna, ale nie trzeba, wtedy placisz sam)

To jest tak: ubezpieczenie zawierane dowolnie będzie mogło zawierać dowolne postanowienia. Ryzyko że będzie mi potrzebna wysokospecjalistyczna procedura implantu procesora słuchu jest minimalne (akurat moja ciotka to miała, w Polsce jest około 2000 osób z takim implantem), za to koszt jest ogromny (około 150000 zł samo wszczepienie),
ponadto potem trzeba to urządzenie karmić bateryjkami po 50 zł, taka bateryjka wystarcza na tydzień, raz na kwartał musi być serwis kontrolny urządzenia. To wszystko są koszta i ubezpieczalnia musi za to liczyć. Ile -łatwo policzyć: w razie czego wydatki ubezpieczalni wyniosłyby jakieś 300000 zł, składka roczna od ubezpieczenia tylko na tą jedną chorobę wynosić musiałaby około 20 zł. Niby niewiele, tyle że podobnych wysoce
specjalistycznych prodecur jest duża ilość. Od każdej takiej procedury po 20 zł, niech będzie takich procedur 100, robi się z tego niezła sumka. Dwa tysiące złotych rocznie piechotą nie chodzi... W wyniku takiej decyzji konsekwentnie powinno się powiedzieć że ustawowo nie dopuszcza się stosowania żadnych nowoczesnych metod medycznych bo są zbyt kosztowne. To raz. Dwa - to że z punktu widzenia osoby zdrowej sprawy wyglądają zupełnie inaczej niż z punktu widzenia chorego. Jesteś zdrowy i myślisz sobie co by było gdybyś nagle dowiedział się że masz chorobe nieuleczalna? Że czeka ciebie dwa lata gehenny, najpierw będzie Ciebie bolało, potem wezmą ciebie do onkologicznego piekła, podadzą coś po czym wypadną ci włosy, nie będziesz miał sił na nic, a wewnątrz będzie ciebie paliło żywym ogniem. Potem takiego wraka wypiszą do domu, będziesz ciężarem dla rodziny, po trzech miesiącach okaże się że rak powrócił, przejdziesz przez to piekło ponownie.
Problem w tym że taka choroba nie zaatakuje od razu, w początkowej fazie łudzisz się że masz szanse, zwłaszcza że jesteś zdezorientowany i w takiej sytuacji wierzysz głupotom które lekarze ci gadają. Myślisz sobie: miałbym jednak szanse, pod warunkiem zastosowania najlepszego leczenia, domagasz się więc takiego super-leczenia.

@pawelblu
Co do PO - nie rozumiem dziesiejszego ruchu Tuska - nie wiem po co teraz akurat wrocil fo tego tematu, ale to nadal dla mnie nie zmienia faktu kto jest winien zerwania rozmow koalicyjnych i od zdrady jakiej partii zaczal sie ten caly burdel.

Kaczyński popełnił jeden bardzo niedobry krok. Historia zna wprawdzie przypadek kiedy ktoś mianował własnego konia senatorem, rumak zwał się Incitatus. Jeżeli wzorem postępowania Kaczyńskiego jest cesarz Kaligula to powiem na to że Polsce mimo wszystko Rzymu nie bedzie.

Banana Coctail 31.10.2005 09:17

@ed hunter przepraszam, za pomylke w nazwisku. Jakby ciagle patrzec na przeszlosc to Polska nie powinna z zadnym krajem utrzymywac stosunkow dyplomatycznych (mam na mysli, panstaw europejskie).
Jezeli twierdzisz, ze takie demonstracje sa nieistotne to dolewasz oliwy do ognia (pogarszania sie obecnej sytuacji). Takie wystapienia pokazuja, ze sa ludzie ktorzy nie boja sie Kosciola, ktorzy chca panstwa gdzie ludzie sa ocenani wg umiejetnosci i osobowosci a nie religii. Ludzie, ktorzy chca czegos czego w Polsce brakuje - liberalnego swiatopogladu. Wg mnie 1h religii to jest czas zmarnowany, lepiej by bylo dodac wiecej fizyki. Ale jak mnie pamiec nie myli to glosowales na Kaczynskiego - mamy odmienny poglad na religie i wszystko co z nia zwiazane. Jestes za panstwem wyznaniowym i ksenofobicznym? OK.
Religia w Kosciele i szkolach nielaickich nie ma nic przeciw, w publicznych urzedach, szkolach, Sejmie i Senacie: krzyzom i innym ustrojstwom mowie - NIE.
Przewrot o 180 stopni jest bardzo potrzebny Polsce, poparcie Rosji jest przeciez humorystycznym ujeciem. Sytuacja jest tragiczna, zapowiada sie ze Polska splonie a my bedziemy stali na balkonie i patrzyli jak Polska plonie. Jezeli sluchasz Kazika, to chyba nieuwaznie, on lubi poskakac po klerze.

ed hunter 31.10.2005 09:29

ja do kościoła chodzę na pogrzeby i śluby. nigdy nie zauważyłem, aby ktoś mnie zmuszał do wyznawania religii katolickiej. nie widzę też masowej dyskryminacji "niekatolików" (po***y zawsze się znajdą i mogą się spodziewać tego samego po sobie)

poproszę o jeden cytat ksenofobicznego tekstu w wykonaniu Kaczyńkiego.

jeśli chodzi o państwa europejskie i stosunki duplomatyczne z nimi to w każdym kierunku świata powinny być jak najlepsze. tylko bez zapraszania do bratniej pomocy w Polsce :|

religia w szkole nie jest obowiązkowa - reszta ma etykę.

Kazika słucham ze zrozumieniem i zauważyłem, że krytykuje wszystko co jest wypaczone a nie za to, że JEST.

woitas 31.10.2005 09:34

Cytat:

Napisany przez Ormianin
@pawelblu
[...] Wtedy bankrutuje panstwo i mamy Argentyne. [...]

to jest nieuniknione.
w polsce przeprowadzając w latach 90-tych reformy wzorowano się na "argentyńskim cudzie gospodarczym".

abstrachując od tematu:
nie wszycy o tym wiedzą, ale józef piłsudzki był de facto dyktatorem i takiego człowieka w polsce potrzeba.
silnego z charakterem, który będzie chciał zrobić coś dla kraju.

ps. przed II wojną inny dyktator - adolf hitler - w swoim kraju również był uwielbiany.
zlikwidował bezrobocie, ograniczył inflację, zaprowadził porządek na ulicach.
tyle tylko, że troszkę się zagalopował.
piłsudzki zresztą też, co o mało nie zakończyło się ponownym wymazaniem polski z mapy europy.
ocalił nas wtedy doskonały wywiad i świetnie przygotowana obrona.

wracając do tematu, nie podoba mi się obecny system wyborczy.
powinno się głosować na konkretne osoby, które potem dostawałyby bilecik do sejmu.
no i ograniczyć liczbę p(o)słów mniej więcej o 40-50%, bo reszta i tak nic nie robi, będąc jedynie figurantami.

legion 31.10.2005 10:39

no to teraz juz wiemy ze PO jest juz wewnatrz siebie sklocone dziwna partia z nich sie stala bo juz miedzy soba sie niedogaduja a tu jeszcze z PiSem chca sie dogadac LOL :D
jednak taktyka Kaczuszek jest skuteczna :D

pawelblu 31.10.2005 13:29

Cytat:

Napisany przez Ormianin
@pawelblu

Jaka to różnica? A od tego co piszesz włos się jeży bo następny krok to powiedzenie że najlepiej jak w tym kawale o ruskim emerycie: jak ktoś
osiąga wiek emerytalny to dostaje Wołgę... do przepłynięcia oczywiście, a nie samochód. Jeżeli przepłynie to jest on zdrowy i silny więc moze dalej pracować. Jeżeli nie - no cóż...

Nie wiem skad zes wytrzasnal takie wnioski, ale IMO sa chore. Jezeli juz piszesz o wieku emerytalnym, to dla mnie jest to rowniez glupota. Kazdy pracuje do momentu jaki uzna za stosowne i korzysta potem z zebranych pieniedzy. Ja mam wielki szacunek do osob przechodzacych na emeryture (szczegolnie w ustawowym wieku 60/65 lat), bo to sa ludzie ktorzy wsadzili do budzetu kupe kasy przez tyle lat. Szacunek spoleczenstwa im sie nalezy. Nalezy im sie rowniez emerytura ADEKWATNA do tego co placili (czyli de facto sumy jaka zebrali), a nie jakis chore wyliczenia ZUSu. Rozmawialem ostatnio z gosciem ktory niedlugo przejdzie na emeryture i jak dostal wyliczenia od ZUS, to byl tam taki tekst ze jego wyliczona emerytura przekraczalaby ustawowy pulap dlatego musza ja podzielic przez 10. Przeciez ten czlowiek powinien zbierac te kase na swoje konto emerytalne i potem dysponowac nia wedle woli a nie dostawac ja wedle chorych wyliczen panstwowej instytucji w oparciu o jakies porabane ustawy.

Cytat:

Napisany przez Ormianin
@pawelblu

To jest tak: ubezpieczenie zawierane dowolnie będzie mogło zawierać dowolne postanowienia. Ryzyko że będzie mi potrzebna wysokospecjalistyczna procedura implantu procesora słuchu jest minimalne (akurat moja ciotka to miała, w Polsce jest około 2000 osób z takim implantem), za to koszt jest ogromny (około 150000 zł samo wszczepienie),
ponadto potem trzeba to urządzenie karmić bateryjkami po 50 zł, taka bateryjka wystarcza na tydzień, raz na kwartał musi być serwis kontrolny urządzenia. To wszystko są koszta i ubezpieczalnia musi za to liczyć. Ile -łatwo policzyć: w razie czego wydatki ubezpieczalni wyniosłyby jakieś 300000 zł, składka roczna od ubezpieczenia tylko na tą jedną chorobę wynosić musiałaby około 20 zł. Niby niewiele, tyle że podobnych wysoce
specjalistycznych prodecur jest duża ilość. Od każdej takiej procedury po 20 zł, niech będzie takich procedur 100, robi się z tego niezła sumka. Dwa tysiące złotych rocznie piechotą nie chodzi... W wyniku takiej decyzji konsekwentnie powinno się powiedzieć że ustawowo nie dopuszcza się stosowania żadnych nowoczesnych metod medycznych bo są zbyt kosztowne.

Chyba nie rozumiesz podstawowej rzeczy - nie ma nic za darmo. Nawet jak dostajesz jakas usluge lecznicza za darmo, to i tak placisz za nia w skladkach i podatkach. Ja tylko mowie tak: jak placisz to wymagasz, a Ty, placisz bo ustawa tak karze i czekasz (moze rok, moze 2 moze kiedys) na zabieg po ktorym jeszcze bedziesz musial placic np. za lozko w szpitalu.
Moja wizja jest jasna - masz umowe, zadasz relizacji na podanych tam warunkach. A nie placisz kase bo ustawa tak karze i grzecznie czekasz az milosiernie system pozwoli Ci na to czego oczekiwales. Niestety zwykle zrealizuje to nie tak, jak tego oczekiwales, nawet jak juz przyjdzie Twoja kolej.

Cytat:

Napisany przez Ormianin
To raz. Dwa - to że z punktu widzenia osoby zdrowej sprawy wyglądają zupełnie inaczej niż z punktu widzenia chorego. Jesteś zdrowy i myślisz sobie co by było gdybyś nagle dowiedział się że masz chorobe nieuleczalna? Że czeka ciebie dwa lata gehenny, najpierw będzie Ciebie bolało, potem wezmą ciebie do onkologicznego piekła, podadzą coś po czym wypadną ci włosy, nie będziesz miał sił na nic, a wewnątrz będzie ciebie paliło żywym ogniem. Potem takiego wraka wypiszą do domu, będziesz ciężarem dla rodziny, po trzech miesiącach okaże się że rak powrócił, przejdziesz przez to piekło ponownie.
Problem w tym że taka choroba nie zaatakuje od razu, w początkowej fazie łudzisz się że masz szanse, zwłaszcza że jesteś zdezorientowany i w takiej sytuacji wierzysz głupotom które lekarze ci gadają. Myślisz sobie: miałbym jednak szanse, pod warunkiem zastosowania najlepszego leczenia, domagasz się więc takiego super-leczenia.

To jest argument przeciwko prywatnym ubezpieczeniom, a za obowiazkowymi publicznymi? Nie rozumiem - za duzy skok myslowy.

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja do kościoła chodzę na pogrzeby i śluby. nigdy nie zauważyłem, aby ktoś mnie zmuszał do wyznawania religii katolickiej. nie widzę też masowej dyskryminacji "niekatolików" (po***y zawsze się znajdą i mogą się spodziewać tego samego po sobie)

poproszę o jeden cytat ksenofobicznego tekstu w wykonaniu Kaczyńkiego.

jeśli chodzi o państwa europejskie i stosunki duplomatyczne z nimi to w każdym kierunku świata powinny być jak najlepsze. tylko bez zapraszania do bratniej pomocy w Polsce :|

religia w szkole nie jest obowiązkowa - reszta ma etykę.

Kazika słucham ze zrozumieniem i zauważyłem, że krytykuje wszystko co jest wypaczone a nie za to, że JEST.

Zgadzam sie w zupelnosci. Budowanie nowego ladu i reformy na agresji to ostatnia rzecz jaka w tym kraju jest potrzebna. Trzeba znac zdrowa granice pomiedzy wolnoscia w sensie prawa do wlasnej odrebnosci ALE PAMIETAC o szanowaniu przekonan innych. Na tym polega wolnosc. Ja nie widze wolnosci w probie nakazywania TV transmisji wiecow antyklerykalnych. Za to trasmisja z pielgrzymki w ktorej bierze udzial duza liczba i jest to 'duza impreza kulturalno-religijna' nie wydaje mi sie byc zamachem na odrebnosc (wolnosc) osob w zupelnosci laickich.

Cytat:

Napisany przez legion
no to teraz juz wiemy ze PO jest juz wewnatrz siebie sklocone dziwna partia z nich sie stala bo juz miedzy soba sie niedogaduja

Od kilkunastu stron powtarzasz te glupote i jakos poklasku zadnego - wnioski? - jestes w bledzie?

andrzejj9 31.10.2005 14:02

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie wiem skad zes wytrzasnal takie wnioski, ale IMO sa chore. Jezeli juz piszesz o wieku emerytalnym, to dla mnie jest to rowniez glupota. Kazdy pracuje do momentu jaki uzna za stosowne i korzysta potem z zebranych pieniedzy. Ja mam wielki szacunek do osob przechodzacych na emeryture (szczegolnie w ustawowym wieku 60/65 lat), bo to sa ludzie ktorzy wsadzili do budzetu kupe kasy przez tyle lat. Szacunek spoleczenstwa im sie nalezy. Nalezy im sie rowniez emerytura ADEKWATNA do tego co placili (czyli de facto sumy jaka zebrali), a nie jakis chore wyliczenia ZUSu. Rozmawialem ostatnio z gosciem ktory niedlugo przejdzie na emeryture i jak dostal wyliczenia od ZUS, to byl tam taki tekst ze jego wyliczona emerytura przekraczalaby ustawowy pulap dlatego musza ja podzielic przez 10. Przeciez ten czlowiek powinien zbierac te kase na swoje konto emerytalne i potem dysponowac nia wedle woli a nie dostawac ja wedle chorych wyliczen panstwowej instytucji w oparciu o jakies porabane ustawy.

Zgadzam się z tym. Wcześniej w dyskusji przewinęło się stwierdzenie, że płacą na ZUS nie zbieramy na swoją emeryturę, ale na wypłaty dla osób będących na emeryturze obecnie. I guzik, a przynajmniej bzdura w założeniu - dlaczego na przykłąd mój ojciec ma otrzymywać emeryturę zależną od populacji młodych, pracujących osób, skoro przez całe życie na nią pracował i płacił na to składki?? Filozofia ZUS-u jest tutaj z góry absurdalna. A argument, żę niby nie ma pieniędzy. Pomijam już w tym momencie pałace nazywane siedzibami ZUS-u, ale co w takim razie stało się z pieniędzmi od pierwszych osób, które zaczęły płacić? (wedle logiki płacili oni na własną emeryturę, ale skoro dostawali ją z tego, co płaciły kolejne pokolenia, to gdzieś te pieniądze musiały się podziać)..

Ja czasami po prostu nie rozumiem, jak tak widoczne przekręty i oszustwa mogą w normalnie (no, powiedzmy, że normalnie) działającym państwie być na porządku dziennym...

Cytat:

Zgadzam sie w zupelnosci. Budowanie nowego ladu i reformy na agresji to ostatnia rzecz jaka w tym kraju jest potrzebna. Trzeba znac zdrowa granice pomiedzy wolnoscia w sensie prawa do wlasnej odrebnosci ALE PAMIETAC o szanowaniu przekonan innych. Na tym polega wolnosc. Ja nie widze wolnosci w probie nakazywania TV transmisji wiecow antyklerykalnych. Za to trasmisja z pielgrzymki w ktorej bierze udzial duza liczba i jest to 'duza impreza kulturalno-religijna' nie wydaje mi sie byc zamachem na odrebnosc (wolnosc) osob w zupelnosci laickich.
Tu się zgodzę, ale dam przykład czegoś, co dla mnie tego typu atrakiem na odrębność było - kapliczka, a właściwie mały kościół na lotnisku we wrocławiu. Byłem tam swego czasu i jak czekałem na spóźniający się oczywiście samolot, to akurat miała miejsce msza. Ale nie była to kameralna msza w zamkniętym pomieszczeniu, tylko masa ludzi z okolicznych domów, wylanych na pół lotniska, otwarte na ościerz drzwi i oczywiście dźwięk na całe lotnisko... I gdzie w tym momencie zezwolenie na inne wyznania, nie narzucanie się z kolicyzmem itp.. Ja jestem katolikiem (nie praktykującym jednak według "zasad' nauczanych w szkole), ale coś takiego bardzo mi się nie spodobało..

ed hunter 31.10.2005 14:48

@andrzejj9 tylko jedno.

co się stało z pieniędzmi płaconymi na ZUS przez naszych rodziców? - zostały odkreślone grubą kreską.

legion 31.10.2005 16:47

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Od kilkunastu stron powtarzasz te glupote i jakos poklasku zadnego - wnioski? - jestes w bledzie?

a ja sie ciebie o zdanie nie pytam tylko mowie ze PO to partia idiotow i ciebie o poklask nie prosze skad te wnioski wiesz jak gleboko ciebie mam i twoje madrosci
piszesz je bo masz klapki na oczach :) a na te glupoty mozesz sobie pisac co chcesz i tak mnie to nie rusza moze porostu chcesz sie dowartosciowa :taktak:

EOT

czechoj 31.10.2005 22:56

Cytat:

Napisany przez pawelblu

LEGION a więc ja klaszczę Tobie co najmniej od kilkunastu stron niniejszego tematu. Tak trzymać.

Banana Coctail 31.10.2005 23:01

Cytat:

Napisany przez legion
(..)twoje madrosci
piszesz je bo masz klapki na oczach
EOT

Wg mnie tak: @legion ty masz klapki na oczach. Jestes slepo zapatrzony w PiS. Bez zadnej krytki i obiektywizmu. Kolega @pawelblu prezentuje racjonalny (z jego punktu widzenia - no offence :)) i jak najbardziej obiektywny punkt widzenia.
@legion jezeli nie umiesz dojsc do kompromisu - jestes okropnym oslem. Nihilizm to chyba podstawa twojego rozumowania => ktos ma odmienne niz ty zdanie jest glupcem, ma klapki na oczach, robi to dla poklasku etc (niepotrzebne skreslic). Przepraszam, ze ja 15 latek ci moraly prawie.

czechoj 31.10.2005 23:14

Cytat:

Wg mnie tak: @legion ty masz klapki na oczach. Jestes slepo zapatrzony w PiS. Bez zadnej krytki i obiektywizmu. Kolega @pawelblu prezentuje racjonalny (z jego punktu widzenia - no offence :)) i jak najbardziej obiektywny punkt widzenia.
@legion jezeli nie umiesz dojsc do kompromisu - jestes okropnym oslem. Nihilizm to chyba podstawa twojego rozumowania => ktos ma odmienne niz ty zdanie jest glupcem, ma klapki na oczach, robi to dla poklasku etc (niepotrzebne skreslic). Przepraszam, ze ja 15 latek ci moraly prawie.

Właśnie pokazałeś Swój 15 letni obiektywizm i krytycyzm :\ . Nie wspomnę już o madrościach jakie sadzisz. Jesteś TRAGICZNY w (nie)Swoich wypowiedziach. Pozdrawiam zwolennika kompromisów.

Banana Coctail 31.10.2005 23:20

@czechoj, wg mnie (czyli relatywizmu) obiektywizm moralny i swiatopogladowy absoultny nie istnieje. Sprawy dot klerykalizacji, (nie)tolerancji, rownosci (kobiet i mezszczyzn, w dostepie do mediow), sa dla mnie sprawami, gdzie nie ma kompromisu. O reszcie mozemy dyskutowac, przekonasz mnie to przystapie do twoich pogladow, jezeli nie to zostane przy swoich.
Jestem tragiczny? Trudno nikt nie kaze nazywac mnie medrcem. Glupcem bylem i bede, wiec spokojnie - nie musisz mnie uswiadamiac.
Jestem tez oslem, wynika to z mojej glupoty (patrz zdanie wyzej).
Jestem tez wkurzonym dzieckiem, co ma dosyc obecnego systemu i pragnie przewrotu moralno-swiatopogladowego.

Predi 31.10.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez czechoj
LEGION a więc ja klaszczę Tobie co najmniej od kilkunastu stron niniejszego tematu. Tak trzymać.

dolaczam sie...
a ze nie pisalem ze klaszcze/popieram to wynika z tego ze @pawelblu "jest i tak najmadrzejszy", postow Banany juz sie nauczylem niedostrzegac (niech se dzieciak pisze)
noi po co pisac o czyms co jest oczywiste... jakby tak PO chcialo naprawic kraj to by nie pozwolili by powstal rzad mniejszosciowy ktory cale G zmieni/zrobi, a trudno sie Kaczkom dziwic ze stawiaja warunki jezeli (SIC! - zauwaza to ktos?) wygrali
Tusk przez żądanie by premierem zostal Jaroslaw K. tylko pokazal jakim jest matolem....

a cala dyskusja jest imo bez sensu bo jest jak jest... czytaj do wyboru byly dwie "dobre" partie/kandydaci ktore po wyborach staly sie "zle"...... z niecierpliwoscia czekam na kolejne wybory, bo rok po nich bede wy******al za granice... na stale...

Banana Coctail 31.10.2005 23:45

@Predi nie czytaj tego to po pierwsze. Przed wyborami kazda partia jest super, ale gdy dojdzie do czynow po wyborach jest z tym bardzo roznie. Dlatego teraz ludzie tak jezdza po PiS i PO. Miala byc piekna koalicja a jest co jest. Slowa same cisna sie na klawiature.

Desden 31.10.2005 23:50

Cytat:

Napisany przez woitas
...ps. przed II wojną inny dyktator - adolf hitler - w swoim kraju również był uwielbiany.
zlikwidował bezrobocie, ograniczył inflację, zaprowadził porządek na ulicach.
tyle tylko, że troszkę się zagalopował...

Zlikwidował bezrobocie bo powołał armie! A wiadomo nie od dziś, że wojna i ten kierunek nieźle napędzaja gospodarke i się robi z tego niezły interes ;)
Taki był Adolf,a jak to wykorzystał wszyscy wiemy, więc nie mów hop...
Tak samo jest teraz z w Iraku-podobna sytuacja z napędzaniem gospodarki.

Wracając do naszej realności....Na kilku forach padł podobny temat:

Co by było gdybyś się dowiedział, że długo nie pożyjesz,bo choroba cię zabije raz dwa i już na to ratunku nie ma?

Padały różne opinie na ten temat,inni by czekali na swoiste "kaput" w łóżku,a z kolei inni by hulali do woli z życia i zrobili to, co nigdy nie robili albo pomogli innym jeszcze przed własnym końcem.
Oczywiście tu było różnie,od tych z perspektywą bezrobotnych-czyli desperatów nie mających na nic pieniędzy,aż po tych co mu zwisało byle jak najlepiej to wykożystać-ten czas.
Mnie martwi jedno!Ze kiedyś coś się może stanie,tylko dlatego, że z racji olania przez system(rząd,fundusz zdrowia i społeczeńswto-rodzina) takiej osoby zrobi coś, o czym dowiemy się na wszystkich dziennikach.Ostatnio słyszałem historie rodziny która popełniła samobójstwo, bo byli bezrobotnymi,łacznie z ich 10 letnim dzieckiem!!!
Więc ja mówie,jesli nie chcą hodowac cykających bomb to wypadałoby, aby się wzieli wreszcie za robote - nasi politycy,a nie bawili w najlepsze z naszych podatków!

No i kwestia tego co mamy?Mnie martwi ile domowych biznesów upadnie przez nich,ilu będzie młodych zdolnych o pustych żołądkach?I wreszcie,czy po 4-5 latach,społeczeństwo będzie bardziej wykształcone niz teraz?

pawelblu 01.11.2005 00:22

Cytat:

Napisany przez czechoj

Tak wiec prosze o przedstawienie linkow z ktorych wynika ze w PO jest rozlam (bo tego KONKRETNIE dotyczyly obie wypowiedzi).
Dokladnie chodzi o rzeczowa obrone rzuconej tezy:
Cytat:

Napisany przez legion
no to teraz juz wiemy ze PO jest juz wewnatrz siebie sklocone dziwna partia z nich sie stala bo juz miedzy soba sie niedogaduja

Cytat:

Napisany przez Predi
dolaczam sie...
a ze nie pisalem ze klaszcze/popieram to wynika z tego ze @pawelblu "jest i tak najmadrzejszy"

Jak wyzej. Prosze tylko KONKRETNIE o linki w ktorych jest mowa o skloceniu wewnatrz PO (najlepiej dosc powaznych serwisow informacyjnych) a nie o jakies przekrecane relacje z programow TV.
Powazna dyskusja polega tym ze jest teza, argumenty, dowody, dyskusja, a nie tezy, tezy, tezy, tezy, zmienianie tematu i zaczepianie rozmowcy.

PS. Przewrotnie dziekuje za komplement || , jednak najmadrzejszy nie jestem, bo znam osobiscie ludzi ode mnie madrzejszych (nie we wszystkich dziedzinach oczywiscie).

legion 01.11.2005 09:06

Cytat:

moze bys nie malpowal tutaj czy jestem czy nie jestem zapatrzony w PiS to nie twoja sprawa lepiej szukaj jakiegos ksiedza by go zgnoic :\ i jak pawel jest obiektywny to ja naprawde jestem swieta trojca :)
jedno mnie cieszy ze rzad powstal bez tych *****i z platformy chociasz dali im dwa stanowiska a reszta teraz bedzie sie bac bo koniec z gruba kreska :)
Cytat:

Napisany przez pawelblu

Jak wyzej. Prosze tylko KONKRETNIE o linki w ktorych jest mowa o skloceniu wewnatrz PO (najlepiej dosc powaznych serwisow informacyjnych) a nie o jakies przekrecane relacje z programow TV.

jasne a TV i powazne serwisy jak to mowisz sa obiektywne prosze wystarczy poczytac sobie artykuly w onecie i wp oraz ogladac tv24 tam dopiero sa anty Pisowskie opinie oraz wywiady czy artykuly jak ty sie opierasz na taki wiadomosciach to gratuluje :)
a o podziale w PO juz dawno bylo wiadomo bo jak wiesz jedni chcieli juz isc na
ugode z Pisem a druga frakcja nie chciala wiec o co chodzi jasne obiektywne serwisy o tym ci nie powiedza bo raczej skupili sie na wytykaniu bledow Pisowi :D a po drugie trzeba czytac pomiedzy wierszami :)
Cytat:

Napisany przez Mikołaj Wójcik
Jan Rokita i Bronisław Komorowski skupiali się w ostatnim czasie głównie na domaganiu się od Jarosława Kaczyńskiego przeprosin za ostatnie dni i za - według nich istniejącą - koalicję z Andrzejem Lepperem. Liderzy PiS zaprzeczają, jakoby istniało jakiekolwiek porozumienie z Samoobroną, zresztą Lepper sam podejmuje kroki, które podają to w wątpliwość. W sobotę przekazał prezydentowi list, w którym zaapelował, by Aleksander Kwaśniewski w ewentualnym trzecim kroku konstytucyjnym (nastąpi to wówczas, gdy nie zostanie uchwalone wotum zaufania dla rządu Marcinkiewicza i dla kolejnego, wyznaczonego przez Sejm, kandydata na premiera) wskazał na stanowisko premiera polityka... Platformy Obywatelskiej. Nie sposób nie odebrać listu lidera Samoobrony jako ironii skierowanej do głowy państwa. Wyznaczenie na premiera kandydata z PO w praktyce oznaczałoby bowiem, niemal na pewno, przedterminowe wybory.
Na niedzielnej konferencji prasowej w Sopocie przewodniczący Platformy Donald Tusk postawił warunki, pod jakimi PO mogłaby dogadać się z PiS. Nie było już ani słowa o programie, który to podobno miał się stać jedyną kością niezgody. Pierwszy warunek Tuska to "wzięcie pełnej odpowiedzialności za rząd przez Jarosława Kaczyńskiego". Co miałoby to oznaczać? Kaczyński miałby objąć tekę premiera, a więc de facto publicznie potwierdzić teorię Donalda Tuska i Jana Rokity, że kieruje Marcinkiewiczem z tylnego siedzenia. Wówczas lider Platformy miałby zwrócić się do Rady Krajowej PO z wnioskiem o poparcie takiego rządu. To jednak niczego by nie przesądzało - z naszych informacji wynika, że po słynnym wtorkowym spotkaniu: Kaczyński, Marcinkiewicz - Tusk, Rokita, lider PO zgodził się zostać marszałkiem Sejmu, "o ile klub wyrazi na to zgodę". Ale klub PO, czego można się było spodziewać, na taki wariant zgody nie wyraził. Drugi warunek Tuska to natychmiastowe odwołanie Leppera z funkcji wicemarszałka Sejmu. Warunek nierealny, bo tylko brak wyobraźni politycznej może podpowiadać taki scenariusz. Postawienie wniosku przez PiS o wykluczenie lidera Samoobrony z Prezydium Sejmu to pewna awantura, która już na wstępie rozwieje wszelkie nadzieje Polaków marzących o tym, by nowy Sejm stał się areną debat politycznych i sporów programowych, ale nie awantur i ciągłego dzielenia posłów na tych "lepszych" i "gorszych", bo z Samoobrony czy Ligi Polskich Rodzin.
Tusk w Sopocie dużo mówił o koniecznej "pełnej odpowiedzialności dwóch zwycięskich partii", o tym, że Polska potrzebuje silnego rządu, a nie "mniejszościowego rządu ekspertów". Dodał też, że misja Marcinkiewicza była prawdopodobnie "bez szans". Trudno więc powiedzieć, dlaczego tak przenikliwy polityk, za jakiego w kampanii prezydenckiej chciał uchodzić Tusk, nie powiedział tego w chwili, gdy PO miała szansę złożyć "votum separatum" wobec decyzji PiS o desygnowaniu Marcinkiewicza na premiera.

pawelblu 01.11.2005 09:12

Jak zwykle konkretow brak - gdzie jest mowa o rozlamie ??

PS. Prosze o LINKI !!

legion 01.11.2005 09:32

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jak zwykle konkretow brak - gdzie jest mowa o rozlamie ??

PS. Prosze o LINKI !!

sam sobie poszukaj jak jestes taki madry :)

Predi 01.11.2005 10:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Tu się zgodzę, ale dam przykład czegoś, co dla mnie tego typu atrakiem na odrębność było - kapliczka, a właściwie mały kościół na lotnisku we wrocławiu. Byłem tam swego czasu i jak czekałem na spóźniający się oczywiście samolot, to akurat miała miejsce msza. Ale nie była to kameralna msza w zamkniętym pomieszczeniu, tylko masa ludzi z okolicznych domów, wylanych na pół lotniska, otwarte na ościerz drzwi i oczywiście dźwięk na całe lotnisko... I gdzie w tym momencie zezwolenie na inne wyznania, nie narzucanie się z kolicyzmem itp.. Ja jestem katolikiem (nie praktykującym jednak według "zasad' nauczanych w szkole), ale coś takiego bardzo mi się nie spodobało..

w tym momencie walisz takie glupoty ze az (nie)milo
wg Twoich przkonan, mi jest narzucana religia Zydowska dwa razy do roku kiedy to po calym Lezajsku roznosi sie modlitwa Zydowska......
dlaczego koncerty moga zalewac dzwiekiem okolice a koscioly nie? nie narzucanie sie to znaczy ze nikt Ci nic nie kaze,
nie spodziewaj sie ze dla Ciebie i Twojego delkatnego JA kosciol zejdzie w podziemie, zamknie sie za drzwiami i bedzie sobie szeptal.....
Katolik jest wtedy dobry, gdy sobie cichutko siedzi i go nie widac nie?

andrzejj9 01.11.2005 13:02

Cytat:

Napisany przez Predi
wg Twoich przkonan, mi jest narzucana religia Zydowska dwa razy do roku kiedy to po calym Lezajsku roznosi sie modlitwa Zydowska......
dlaczego koncerty moga zalewac dzwiekiem okolice a koscioly nie? nie narzucanie sie to znaczy ze nikt Ci nic nie kaze,
nie spodziewaj sie ze dla Ciebie i Twojego delkatnego JA kosciol zejdzie w podziemie, zamknie sie za drzwiami i bedzie sobie szeptal.....
Katolik jest wtedy dobry, gdy sobie cichutko siedzi i go nie widac nie?

Nienarzucanie się ze swoją wiarą w moim rozumieniu polega na tym, że potrafi się zrozumieć przekonania innych ludzi i nie zmusza się ich do nawet biernego uczestniczenia w uroczystościach związanych z własną wiarą. A takim zachowaniem niewątpliwie było i jest to, co ma miejsce na lotnisku.

A tobie Predi proponuję zachować trochę dystansu do rozmów na forum, bo ostatnio zaczynasz naskakiwać każdego, kto tylko odważy się wyrazić swoją opinię. Uważaj, jak zwracasz się do innych, bo momentami przekraczasz dopuszczalne granice.

Predi 01.11.2005 13:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nienarzucanie się ze swoją wiarą w moim rozumieniu polega na tym, że potrafi się zrozumieć przekonania innych ludzi i nie zmusza się ich do nawet biernego uczestniczenia w uroczystościach związanych z własną wiarą. A takim zachowaniem niewątpliwie było i jest to, co ma miejsce na lotnisku.

A tobie Predi proponuję zachować trochę dystansu do rozmów na forum, bo ostatnio zaczynasz naskakiwać każdego, kto tylko odważy się wyrazić swoją opinię. Uważaj, jak zwracasz się do innych, bo momentami przekraczasz dopuszczalne granice.

hmmmm w ktorym momencie na Ciebie naskoczylem?
w takim razie wg Ciebie, jezeli nienawidze hip-hopu, a w akademiku musze go sluchac gdy sasiad lub kolega z 10-go pokoju go sobie slucha, to on mi sie narzuca ze swoja muzyka i zmusza mnie do biernego uczesnictwa, sluchania hh? w takim razie musze to zglosic.... ze nie zycze sobie czegos takiego, ze nie chce byc dyskryminowany przez sluchaczy hh
nikt Ci tam do kosciola nie kazal isc, a ze sie dzwiek niosl.....
to co ty nazywasz narzucaniem sie kosciola, ja nazwe Twoim brakiem tolerancji.... dla ludzi ktorzy tam w tym kosciele byli.....

edit: a co powiesz na procesje majowa? kurde, przeciez wtedy katolicyzm jest narzucany calym wrecz miastom.... i jeszcze po chamsku z megafonami ida!
i pielgrzymki piesze tez spiewaja piosenki religijne! co z tymi we wioskach przez ktore przechodza... oni im sie narzucaja z wiara!
a gdybym nosil krzyzyk i sie przy Tobie rozebral do pasa, to tez bys poczul ze Ci sie narzucam, ze pokazuje Ci krzyzyk?

legion 01.11.2005 14:04

ja nie rozumiem cos cie tego kosiciola tak uczepili jak Tusk Leppera bo w kazdej wypowiedzi po sto razy mowi o nim jak wy panowie ucisnieni przez kler :D
ps
ja niewidze @andrzejj9 w ktorym miejscu na ciebie @Predi naskoczyl ale ma racie przeciesz mozesz kupic sobie zatyczki do uszu jak dzwony koscielne niszcza twoj spokoj wewnetrzny

andrzejj9 01.11.2005 14:19

Cytat:

Napisany przez Predi
w takim razie wg Ciebie, jezeli nienawidze hip-hopu, a w akademiku musze go sluchac gdy sasiad lub kolega z 10-go pokoju go sobie slucha, to on mi sie narzuca ze swoja muzyka i zmusza mnie do biernego uczesnictwa, sluchania hh?

A nie? Mieszkając w akademiku godzisz się na pewne specyficzne warunki, ale mieszkając w "normalnym" mieszkaniu coś takiego na pewno nie byłoby na porządku dziennym i doprowadziłoby do określonej interwencji. Jednak przykład nie jest dla mnie dobry, bo pomiędzy gustami muzycznymi a wyznaniami religijnymi jednak jest pewna (i to niemała) różnica.

Cytat:

nikt Ci tam do kosciola nie kazal isc, a ze sie dzwiek niosl.....
to co ty nazywasz narzucaniem sie kosciola, ja nazwe Twoim brakiem tolerancji.... dla ludzi ktorzy tam w tym kosciele byli.....
Możesz. Ale zdziwiłbyś się, gdybyś porozmawiał z moimi znajomymi, lub nawet osobami, których ja nie znam, a które znają mnie z widzenia, na temat mojej tolerancyjności do różnego rodzaju "odmienności", niedoskonałości itp.

Widzisz, ja jestem tolerancyjny, ale ta tolerancyjność nie powoduje u mnie ślepoty. Zauważam wiele rzeczy, które z egoistycznego niestety punktu widzenia osób, którym są one na rękę, są złe dla wszystkich pozostałych. A to jest jedna z nich. Dla ciebie czy dla mnie słyszalna msza katolicka może nie być żadnym problemem. Dla osoby innego wyznania może to być śmiertelna obraza, albo nawet śmiertelny grzech uczestnictwo w czymś takim (nawet bierne). Oczywiście, wrocławskie lotnisko nie jest światowym miejscem, gdzie spotykają się różne kultury, ale podobno jesteśmy państwem, gdzie wszelkie oblicza dyskryminacji są zakazane. Podobno.

Dla mnie brakiem tolerancji dla innych nie jest zwracanie uwagi na takie niedoskonałości, ale wręcz przeciwnie - nie zastanawianie się nad odbiorem "drugiej strony" określonych zachowań i przedsięwzięć.

Cytat:

edit: a co powiesz na procesje majowa? kurde, przeciez wtedy katolicyzm jest narzucany calym wrecz miastom.... i jeszcze po chamsku z megafonami ida!
i pielgrzymki piesze tez spiewaja piosenki religijne! co z tymi we wioskach przez ktore przechodza... oni im sie narzucaja z wiara!
Nigdy nie byłem zwolennikiem wszelkiego rodzaju procesji, ale są one już kulturowo zaakceptowane, więc nie widzę powodu, aby się im przeciwstawiać. To tak, jak procesja gejów, która miała odbyć się w Warszawie. Tylko raz w życiu miałem do czynienia z gejem (swoją drogą normalnym, wykształconym człowiekiem), ten "problem" zupełnie mnie w życiu nie dotyczy i jest mi obojętny i na tym właśnie według mnie polega tolerancja, żeby potrafić na coś spojrzeć w ten sposób. Nie interesuje mnie procesja to w danym dniu o określonej porze w to miejsce nie przyjdę. Brak zainteresowania, lub nawet wewnętrzny sprzeciw nie jest jednak wystarczającym powodem, aby innym tego zabraniać.

Natomiast jednak afiszowanie się w miejscu międzynarodowym wiarą, która dotyczy jedynie części ludności świata i nie respektowanie w żaden sposób "inności" (mniejszości) religijnych o innym wyznaniu jest już jednak dla mnie brakiem zarówno tolerancji, jak i po prostu wyczucia dobrego smaku.

Cytat:

hmmmm w ktorym momencie na Ciebie naskoczylem?
Nie musisz komuś bluznąć w twarz, żeby go obrazić. Ton wypowiedzi i odpowiednie ubranie jej w słowa wystarczą. Nie chcę przytaczać ku konkretnych cytatów (a było ich kilka), ale spójrz chociażby na początek:

Uważasz, że to jest normalna, neutralna wypowedź i wymiana zdań? Dla mnie nie jest.

pawelblu 01.11.2005 15:33

Cytat:

Napisany przez legion
sam sobie poszukaj jak jestes taki madry :)

Jezeli moja madrosc jest dla Ciebie autorytetem, to autorytatywnie stwierdzam ze z tego tekstu nie wynika ze w PO jest rozlam. 8 )

legion 01.11.2005 15:59

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jezeli moja madrosc jest dla Ciebie autorytetem, to autorytatywnie stwierdzam ze z tego tekstu nie wynika ze w PO jest rozlam. 8 )

hehehe no zart sie ciebie trzyma ty i autorytet madrosci noromalnie musze ci to przyznac ze mnie rozsmieszyles :haha:

MQs 02.11.2005 09:48

A ja napisze inaczej - Jeżeli ktoś jest wewnętrznie skłócony to świadczy to tylko o tym, że ma dylematy i rozważa różne możliwości (przeciwieństwo wspomnianych gdzieś "klapek na oczach").
Tusk chce Kaczyńskiego na premiera? - Ja też chcę, bo spodziewana (przeze mnie) porażka rządów PiS nie będzie wtedy rozłożona na kilka, teoretycznie innych gabinetów. (Bardziej obrazowo: Kapitan statku nie powinien rozkazywać ze stałego lądu.)

ed hunter 02.11.2005 10:03

Cytat:

Napisany przez MQs
A ja napisze inaczej - Jeżeli ktoś jest wewnętrznie skłócony to świadczy to tylko o tym, że ma dylematy i rozważa różne możliwości (przeciwieństwo wspomnianych gdzieś "klapek na oczach").
Tusk chce Kaczyńskiego na premiera? - Ja też chcę, bo spodziewana (przeze mnie) porażka rządów PiS nie będzie wtedy rozłożona na kilka, teoretycznie innych gabinetów. (Bardziej obrazowo: Kapitan statku nie powinien rozkazywać ze stałego lądu.)

niedocenianie Kaczyńskich kosztowało PO i Tuska przegrane wybory.
ale nic nie nauczyło. :nie:
ja bym się nie martwił porażką rządów PiS - ja bym się zastanowił na miejscu Tuska, Schetyny, Komorowskiego i Gronkiewicz-Waltz ilu im się ludzi uda przy sobie zatrzymać :taktak:

Loczek 02.11.2005 11:00

PO popełniło jeden zasadniczy błąd. Próbowało równać się z "Bogiem" za co zostało ukarane.

Zamiast brać to co mogli woleli się sprzeczać i obstawiać stołki. Zupełnie nie rozumiem dlaczego PO nie chciało wytypować Tuska na marszałka, tylko upierali się przy Komorowskim.

No i na koniec Rokita. Przecież ten koleś zachowuje się jak obrażona dziewczynka. Żądał przeprosin. Chodzi po tym sejmie jakby został szeryfem Warszawy.

legion 02.11.2005 11:23

i tak PO plakalo ze bedzie krach na gieldze a prosze jak WIG do gory poszedl jak rzad powstal i odrazu widac jak ladnie sie spekuluje opinia publiczna :)
--------------
ps
prosze madra opinia :
http://fakty.interia.pl/ziemkiewicz/news?inf=681847

ed hunter 02.11.2005 12:10

Ziemkiewicz ma rację i trafił w 10 z komentarzem :D

może za jakiś czas nieaktualna będzie Polska jaką przedstawił w książce "Polactwo" - gdzie też trafił w dychę ze spostrzeżeniami :spoko:
Cytat:

Napisany przez Ziemkiewicz
Jesteśmy wolnym i autonomicznym krajem. Czy potrafimy z tego korzystać?
W Polsce normą jest nieprzyjmowanie prawdy do wiadomości. Oczywiście tej niewygodnej prawdy. Lepsza ułuda, choć potem zguba?
Jeśli my nie zadbamy o Polskę, a raczej jeśli będziemy dbać o nią tak jak dotąd, wyręczy nas kto inny. Pytanie tylko, kto: Bruksela czy Rosja? I na to wszystko pozwala naród, który od wieków na prawo i lewo mówi o wolności!

MQs 02.11.2005 13:06

PO nie tyle nie doceniało Kaczyńskich, co przeceniło inteligencję wyborców :D
A z tym trafieniem w 10 też bym nie przesadzał - jezeli "namacalny" Lepper nie może być argumentem to niech PiS nie wyjeżdża ze swoimi widzi-mi-się.
Z oceną giełdy też poczekajmy. Z resztą, dość mam tej jałowej dyskusji i spierania się z waszymi subiektywnymi odczuciami. PiS jest u władzy - zaczekajmy na rezultaty.

pawelblu 02.11.2005 16:43

Pytanie do sympatykow PiS:

Dzisiaj minister Ziboro mianowal Prokuratora Krajowego (ktory jest praktycznie nieodwolywalny). Czy uwazacie, ze to normalne ze minister na dzien po zaprysiezeniu, na 8 dni przed glosowaniem nad wotum zaufania (czyli faktycznego zaakceptowania rzadu przez parlament), ktore nie musi zostac przyjete szczegolnie patrzac na to co sie dzieje na scenie politycznej, powoluje Prokuratora Krajowego?

Przypomne ze poprzedni minister sprawiedliwosci kilka tygodni przed dymisja powolal Prokuratora Krajowego i byla z tego ogromna afera (slusznie zreszta). Czy zatem minister Ziobro ma moralne prawo do powolywania Prokuratorow Krajowych przed zatwierdzeniem rzadu (w tym jego samego) przez parlament (przypominam, ze de facto decyzje podjal dzien po jego powolaniu na funkcje ministra)?

Media jeszcze nie podaja tej wiadomosci jako nius, ale wieczorne serwisy pewnie juz o tym wspomna.

Druga sprawa - wiceminister Stasiak zajmujacy sie policja. Raj dla przestepcow || Przeciez temu czlowiekowi nic poza polityczna nominacja na funkcje wiceprezydenta (co rowniez zreszta zmarnowal), nic nie wyszlo.

ed hunter 02.11.2005 20:29

moralne prawo itd. itd....

ja czytam Rzeczpospolitą a nie GW więc znam fakty a nie komentarze opiniotwórcze. :\

M@X 02.11.2005 21:44

Nie chce wtracac sie do dyskusji na temat polityki, bo przy Waszych opiniach wypadlbym mizernie. Chce jednak zabrac glos w kwestii tego co napisales, Ed Hunter. Cos takiego jak obiektywne dziennikarstwo zniknelo z chwila, kiedy dziennikarstwo zostalo wynalezione (albo niedlugo potem). Nie ma mowy, aby jakikolwiek tekst nie byl opiniotworczy i choc troche nie reprezentowal stanowiska piszacego, choc czesto jest to dosc skutecznie w tekscie zakamuflowane, wierz mi.

pawelblu 02.11.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter
moralne prawo itd. itd....

ja czytam Rzeczpospolitą a nie GW więc znam fakty a nie komentarze opiniotwórcze. :\

Wiesz, prezydent tez nie mial obowiazku desygnowac Marcinkiewicza ... to jest po prostu dobry zwyczaj polityczny. Tak samo dobrym zwyczajem politycznym jest niepodejmowanie decyzji personalnych (szczegolnie NIEODWOLALNYCH) przez rzad bez wotum zaufania parlamentu. Podobnie wyglada sprawa z podejmowaniem waznych decyzji przez odchodzacy rzad.

GW widuje tylko zza szyby autobusu w rekach ludzi sprzedajacych prase na skrzyzowaniach. Nie chce zajmowac jakiegokolwiek stanowiska w sprawie obiektywizmu GW, bo gazety po prostu nie znam. Fakt, faktem, widuje ja prawie codziennie. Ogolnie gazet pisanych nie czytuje. W tym roku przeczytalem tylko kilka artow z 'Najwyzszego Czasu' (srednio mi sie podobaly), z Przegladu (wersja Online) - nawet fajne, szczegolnie o prowokacji Miodowicza. Rzepe i Fakt czytalem nad morzem 8 ) bo nie bylo netu i dostep do TV ograniczony - glownie czytalem w Rzepie o Bialorusi, bo wtedy bylo goraco i chyba juz wtdy byly napady na pracownikow placowek polskich w Rosji. W fakcie czytalem glownie *******y, jak wojna jagodziarek z prostytutkami (glosna swego czasu sprawa :) )

Ed - rozumiem wiec ze nie masz nic przeciwko tego typu nominacjom i ten styl rzadzenia akceptujesz?

ed hunter 03.11.2005 06:23

nie mam nic przeciwko tworzeniu wcześniej wirtualnego gabinetu, mało tego uważam, że to lepiej, aby Sejm miał jasną sytuacje przed wotum zaufania.

pawelblu 03.11.2005 09:29

Cytat:

Napisany przez ed hunter
nie mam nic przeciwko tworzeniu wcześniej wirtualnego gabinetu, mało tego uważam, że to lepiej, aby Sejm miał jasną sytuacje przed wotum zaufania.

Prokurator krajowy nie jest wirtualny. On jest przeciez nieodwolywalny. Pewnie bedzie na tym stanowisku az do emerytury. Niezaleznie od tego jaki bedzie w koncu rzad, on juz jest pewien swojego stanowiska.

Air 03.11.2005 10:52

Cytat:

Jan Rokita wciąż wierzy w rząd koalicyjny PO-PiS i proponuje zwycięskiemu urgupowaniu rzetelny podział władzy. Jego przekonań nie podziela szef Platformy Donald Tusk, który widzi partię już tylko w opozycji.

Lider PO Jan Rokita podejmuje na łamach "Gazety Wyborczej" próbę ratowania koalicji PO-PiS. Dziennik zamieszcza jego artykuł "Sarmaci przeciw reformatorom?", w którym niedawny potencjalny wicepremier pisze, że "przywódcy PiS powinni rzetelnie podzielić się władzą z Platformą. Tak należy odczytać racjonalną Wolę Narodu wyrażoną w ostatnich wyborach".

Ale szef Platformy Donald Tusk widzi partię już tylko w opozycji. W czwartek zbiera się Rada Krajowa PO, by podjąć decyzję o stosunku do rządu Marcinkiewicza. - Będę rekomendował przejście do opozycji. Oczekują tego miliony naszych wyborców - oświadczył w środę Tusk. Będzie to opozycja wobec - wyjaśnił - "skrajnie prawicowej koalicji" PiS-Samoobrona-LPR.

- PO jest bardziej jednolita niż kiedykolwiek, zapewnił Tusk. Ale nie miał racji, twierdzi "Wyborcza" przywołując artykuł Rokity, w którym przeciwstawia on tradycję sarmacką (uosabianą przez PiS) i reformatorską (PO). Te dwa obozy, jak pisze Rokita, wiele razy w polskiej historii toczyły beznadziejne spory. I dopiero współpraca PO i PiS w ostatniej kadencji parlamentu stwarzała szansę na ich przełamanie i zbudowanie trwałej "syntezy konserwatywno-liberalnej" zdolnej zreformować Polskę.

Rokita skrytykował braci Kaczyńskich za narzucenie w kampanii wyborczej podziału na Polskę liberalną i solidarną, który doprowadził do skłócenia obu formacji. Jego zdaniem PiS potrzebuje silnej PO jako partnera do rządzenia. A Platforma - pisze - nie będzie efektywną opozycją.

Kto przekona Radę Krajową - Tusk czy Rokita? - zastanawia się "Wyborcza". Tusk mówił, że nastroje w partii są niechętne rządowi Marcinkiewicza i "intuicja podpowiada mu", że Platforma uchwali pozostanie w opozycji. Po Sejmie krążą jednak plotki, że reakcją niektórych posłów PO będzie odejście do PiS. - Nie mam takich sygnałów, dementował Tusk
Czyżby JM Rokita roz******ał kolejną partię??

ed hunter 03.11.2005 11:04

nie musi - samo się stanie :D

a Tusk jak zwykle dowie się na końcu :D :>

pawelblu 03.11.2005 11:28

Hmm - generalnie Tusk to slaby gracz. Rokita moglby go zjesc na sniadanie, bez bekniecia. Rokita jest duzo bardziej wyrachowany i wie jak robic igrzyska. Tusk porusza sie troche jak slon w skladzie porcelany - nie umie grac pod publiczke. Ja Rokity strasznie nie lubilem po tym co pokazywal w komisji Rywina. Robil z siebie gwiazdora, wiekszego niz Ich Troje kilka lat temu. Teraz jednak widze ze tacy goscie sa potrzebni, bo wywalczaja najwiecej. Szczegolnie przydaja sie za granica :)

Jest jeszcze jedna mozliwosc. Obaj graja w 'dobrego i zlego policjanta'. Tzn jeden grozi, a drugi probuje sie ukladac.

Generalnie wielkim bledem PO jest to ze nie akcentuja prawdziwego problemu. Powinni pokazywac duzo wiecej Komorowskiego i Niesiolowskiego, bo to oni zostali zdradzeni przez sojusznikow z PiS. I to jest problem, a nie to ze ktos sie na innego obraza.

Air 03.11.2005 15:13

Ziobro już się wziął do roboty

Cytat:

Lew Rywin został zatrzymany do odbycia kary - poinformowała telewizja TVN24, powołując się na rzeczniczkę Służby Więziennej Luizę Sałapę.
"Rywin jest w areszcie śledczym na Mokotowie" - powiedziała Sałapa w rozmowie z TVN24.

Predi 03.11.2005 15:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A nie? Mieszkając w akademiku godzisz się na pewne specyficzne warunki, ale mieszkając w "normalnym" mieszkaniu coś takiego na pewno nie byłoby na porządku dziennym i doprowadziłoby do określonej interwencji. Jednak przykład nie jest dla mnie dobry, bo pomiędzy gustami muzycznymi a wyznaniami religijnymi jednak jest pewna (i to niemała) różnica.

Możesz. Ale zdziwiłbyś się, gdybyś porozmawiał z moimi znajomymi, lub nawet osobami, których ja nie znam, a które znają mnie z widzenia, na temat mojej tolerancyjności do różnego rodzaju "odmienności", niedoskonałości itp.

Widzisz, ja jestem tolerancyjny, ale ta tolerancyjność nie powoduje u mnie ślepoty. Zauważam wiele rzeczy, które z egoistycznego niestety punktu widzenia osób, którym są one na rękę, są złe dla wszystkich pozostałych. A to jest jedna z nich. Dla ciebie czy dla mnie słyszalna msza katolicka może nie być żadnym problemem. Dla osoby innego wyznania może to być śmiertelna obraza, albo nawet śmiertelny grzech uczestnictwo w czymś takim (nawet bierne). Oczywiście, wrocławskie lotnisko nie jest światowym miejscem, gdzie spotykają się różne kultury, ale podobno jesteśmy państwem, gdzie wszelkie oblicza dyskryminacji są zakazane. Podobno.

Dla mnie brakiem tolerancji dla innych nie jest zwracanie uwagi na takie niedoskonałości, ale wręcz przeciwnie - nie zastanawianie się nad odbiorem "drugiej strony" określonych zachowań i przedsięwzięć.

Nigdy nie byłem zwolennikiem wszelkiego rodzaju procesji, ale są one już kulturowo zaakceptowane, więc nie widzę powodu, aby się im przeciwstawiać. To tak, jak procesja gejów, która miała odbyć się w Warszawie. Tylko raz w życiu miałem do czynienia z gejem (swoją drogą normalnym, wykształconym człowiekiem), ten "problem" zupełnie mnie w życiu nie dotyczy i jest mi obojętny i na tym właśnie według mnie polega tolerancja, żeby potrafić na coś spojrzeć w ten sposób. Nie interesuje mnie procesja to w danym dniu o określonej porze w to miejsce nie przyjdę. Brak zainteresowania, lub nawet wewnętrzny sprzeciw nie jest jednak wystarczającym powodem, aby innym tego zabraniać.

Natomiast jednak afiszowanie się w miejscu międzynarodowym wiarą, która dotyczy jedynie części ludności świata i nie respektowanie w żaden sposób "inności" (mniejszości) religijnych o innym wyznaniu jest już jednak dla mnie brakiem zarówno tolerancji, jak i po prostu wyczucia dobrego smaku.

Nie musisz komuś bluznąć w twarz, żeby go obrazić. Ton wypowiedzi i odpowiednie ubranie jej w słowa wystarczą. Nie chcę przytaczać ku konkretnych cytatów (a było ich kilka), ale spójrz chociażby na początek:

Uważasz, że to jest normalna, neutralna wypowedź i wymiana zdań? Dla mnie nie jest.

powiem tak, nie bede sie wdawal w dalsza polemike, bo bedziemy swoje wypowiedzi cytowac w piecdziesieciu fragmentach i kolocic sie o byle zdanie...

a z tego co widze nie zgodzimy sie i tyle.... powiedz mi tylko, czy mam isc do wladz miasta Leżajska by zakazaly przyjazu Żydom do niego bo godza w moje uczucia religijne?

a co naskakiwania, to istotnie, powiem ze zacytowane przez Ciebie zdanie na koncu jest ostre (jako jedyne imo) lecz nie uwazam go za naskoczenie.... raczej za OSTRY sprzeciw wobec moim zdaniem gadania glupot rownych tym co gadaja pewne "wyzwolone" ze plod jest czescia ich ciala......

ps. a co by bylo gdybym pojechal do Iranu z dziewczyna i nie nosila by ona husty na twarzy? to dlaczego jezeli Iranczyk przyjezdza do Polski to nawet nie moze uslyszec odglosow mszy? nagonka na kosciol i tyle......

noi taka procesja by mi bardziej przeszkadzala (gdybym byl anty-katolikiem) niz jakies tam dzwieki z kosciola

pawelblu 03.11.2005 15:53

Cytat:

Napisany przez Predi
a z tego co widze nie zgodzimy sie i tyle.... powiedz mi tylko, czy mam isc do wladz miasta Leżajska by zakazaly przyjazu Żydom do niego bo godza w moje uczucia religijne?

To jest antysemityzm. To nie jest wolnosc. Przejawem wolnosci byloby, gdybys zlozyl wniosek do wladz miasta o wyciagniecie odpowiedzialnosci wobec np. organizatorow ulicznego obrzadku religijnego, ktory byl w stosunku do Ciebie natarczywy, ofensywny, obrazliwy.
Cytat:

Napisany przez Predi
ps. a co by bylo gdybym pojechal do Iranu z dziewczyna i nie nosila by ona husty na twarzy? to dlaczego jezeli Iranczyk przyjezdza do Polski to nawet nie moze uslyszec odglosow mszy? nagonka na kosciol i tyle......

Tylko taki maly szczegol - Iran to panstwo wyznaniowe...

A ewentualna obraza Iranczyka przyjezdzajacego do Polski, ktory w mieszkaniu, slyszy dzwony koscielne w oddali, nie jest tu chyba problemem.

PS. Mam nadzieje ze oczywiste jest dla Ciebie ze prawo polskie nie obowiazuje w Iranie i na odwrot ||

pawelblu 03.11.2005 18:24

Znikla opcja edytuj a mamy kolejna ciekawa nomincje. Tym bardziej wymuszona dymisja bylego szefa, ale osoba powolana na to stanowisko nie wydaje sie byc rozsadnym rozwiazaniem.

http://www.wp.pl/r/Bf1156

No i prosze - komendant strazy miejskiej z Warszawy, gdzie rzadzi PiS i Kaczynski zostal szefem ABW ... Merytoryczna nominacja - nie ma co :)

Predi 04.11.2005 15:11

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To jest antysemityzm. To nie jest wolnosc. Przejawem wolnosci byloby, gdybys zlozyl wniosek do wladz miasta o wyciagniecie odpowiedzialnosci wobec np. organizatorow ulicznego obrzadku religijnego, ktory byl w stosunku do Ciebie natarczywy, ofensywny, obrazliwy.

jezeli to jest antysemityzm, to ja nazwe to co uwaza andrzejj9 antykatolicyzmem.... logiczne

ed hunter 04.11.2005 15:22

PiS zronbiła straszną, niewybaczałną dla PO rzecz.

wygrała wybory. tego nie można zaakceptować, mało tego, nie wolno nawet przyjąć do wiadomości!!! :D

każdy kandydat PiS na każde stanowisko jest zły - czemu - bo jest z PiS i tyle wystarczy.

jeśli Platformie uda się doprowadzić do przedterminowych wyborów (dzisiaj już winią o to PiS, argument Leppera przy braku argumentów już pada też) to bardzo będzie potem smutno.

wybory wygra PiS druga będzie Samoobrona na trzecim miejscu LPR a na czwartym skuteczna opozycja PO :haha:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:54.