Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nasi kandydaci na najwyszy stolek RP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nasi-kandydaci-najwyszy-stolek-rp-53431/)

CIAPEK 24.10.2005 09:31

Cytat:

Napisany przez Morris
Przesadzasz z tym dramatyzowaniem. Pamiętaj, że mogło być znacznie gorzej. W pierwszej turze był jeszcze Lepper, Bubel, Pyszko... Wolałbyś któregoś z nich? Przegrał nasz kandydat, ale tragedii nie ma, bo tak bardzo się nie różni politycznie od DT. Najważniejsze, że buractwa mniej będzie. I to jest pozytywne.

PS:
Tusk ma jeszcze czas - zobaczymy za 4 lata, gdy zaczną sie przygotowania do kolejnej kampanii. Przez ten czas ma szansę nabrać "osobowości", której niewątpliwie mu brakuje. ;)

wiem, że nie ma tragedii, ale takie są fakty - poczytaj sobie nasze forum, poczytaj opisy swoich znajomych na GG, podziękujmy Rydzykowi, Gierkowi, Lepperowi - qrwa sama elita.
Duże miasta i cały zachód Polski chcą Tuska - a tu ***s sołtys się trafił nie prezydent (nawet go Wawa nie chciala), ja nie wiem na prawde kto na niego głosował.

woitas 24.10.2005 09:47

przeważnie ludzie biedni z małych miast, miasteczek i wsi.
ludzie, którzy żyją na garnuszku państwa korzystając z luk w systemie (znam takich na pęczki).
fanatycy radia maryja, elektorat samoobrony, lpr.

Na wsi :balwan: Kaczyński zdobył 68 proc. głosów, a w miastach do 50 tys. mieszkańców - 52 proc. W miastach od 50 do 200 tys. mieszkańców Tusk uzyskał 52 proc., a w miastach powyżej 200 tys. - 58 proc. Także w Warszawie, której prezydentem jest :balwan: Lech Kaczyński, wygrał kandydat PO z 53-procentowym poparciem.

:balwan: Kaczyński zwyciężył wśród wyborców z wykształceniem podstawowym, zasadniczym i średnim; Tusk - wśród studentów i osób z wyższym wykształceniem. Na :balwan: Kaczyńskiego głosowało 57 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet. Tusk wygrał wśród najmłodszych wyborców - do 24. roku życia; :balwan: Kaczyński - we wszystkich pozostałych grupach wiekowych.

Według sondażu TNS OBOP i PBS dla TVP, każdy z kandydatów wygrał w ośmiu z 16 województw: :balwan: L. Kaczyński - na ścianie wschodniej, a Tusk - w zachodniej Polsce. :balwan: Kaczyński największe poparcie uzyskał w Podkarpackiem (75 proc.) i w Lubelskiem (69,7); Tusk w Opolskiem (62,5) i Pomorskiem (58,1)

a do tego to :blink:

Prezes PiS Jarosław Kaczyński dziękował zarówno Radiu Maryja i jego dyrektorowi :balwan: o. Tadeuszowi Rydzykowi , jak i :balwan: Ryszardowi Bugajowi i :balwan: Adamowi Gierkowi za poparcie :balwan: Lecha Kaczyńskiego. Jak powiedział, jeśli Tusk wyrazi wolę objęcia funkcji marszałka Sejmu, to PiS nie będzie przeciwny.

"Wygrał :balwan: Lepper - skomentował publicysta Leopold Unger. - :balwan: Kaczyński dostał głosy ludzi ubogich, mniej wykształconych, głosowała na niego większość Polski prowincjonalnej, wsi, małych miasteczek. To jest cała prawda o Polsce. Większość polskiego społeczeństwa jest z życia niezadowolona, a :balwan: Kaczyński reprezentuje ambicje, aspiracje i poglądy większości polskiego społeczeństwa".

źródło

icemac 24.10.2005 10:44

http://acn.waw.pl/gwrog/bober/kaczor.jpg

legion 24.10.2005 11:03

Cytat:

Napisany przez Dorian
Gratuluję Legionie niniejszym wyboru i szczerze wątpię by dla Ciebie i Twojego Wrocławia był to dobry wybór. Jeśli Lech umie skopać prezydenturę Warszawy popartą kliką kolesi i braku zaangażowania w życie bądź nie bądź Stolicy to gratuluję właściwiego poparcia.

Dziekuje za gratulacje ale raczej to nie musisz mi gratulowac tylko Kaczynskiemu
zacznyjmy od tego ze Wroclaw jest chyba miastem a wielkiej tradycji i z tego co widzialem to wiekszosc mieszkancow Wroclawia glosowa na Tuska.
Ja tez mialem taki zamiar ale po jego wypowiedziach po tym ze sklamal (chodzi o sprawe dziadka choc to nie bylo ladne zagranie :) ) ale juz tu stal sie dla mnie nie wiarygodny zreszta wystarczy popatrzec na historie jego urzedowania w panstwie gdzie wil sie jak waz i zachowywal sie jak teraz Lepper gdzie zawialo jakimis przywilejami tam zawsze Tusk sie pojawial :).
Po drugie Tusk calkowicie sprzyjal zamoznym ludzia a takze dawnym kacyka ktorym obiecal nietykalnosc a to jest raczej nie ladne z jego strony mysle ze narescie Kaczynscy zrobia moze inaczej dokoncza lustracje na takim poziomie jaka odbyla sie w Niemczech czy w Czechach.
Nastepan sprawa jest nasza pozycja w europie moze narescie nie bedziemy sie musili podlizywac i lizac tylek Rosij jak to miejsc mialo za kadencji
Kwasniewskiego a takze wzmocni sie nasza pozycja w uni bo jak narazie jestesmy tam pionkami.
Nastepna sprawa jest oczyszczenie panstwa z korubcji (70 miejsce jako najbardziej korupcyjne panstwo :D lol ) zmniejszenie ilosci urzedasow ( w pokoju siedzi sobie w urzedzie miejski 10 pan a jedna tylko przyjmuje ludzi reszta kawe pije :) ) .
Ostania rzecz wprowadzenie kary smierci doprowadzi moze do mniejszej ilosci brutalnych morderstw.
P.S
Ja sie wszystkim dziwie czy wyglad jest wazny czy prezydent jest garbaty czy co nie rozumiem tego jak tu pisza niektorzy :).
A z ta Warszawa przesadzacie we Wrocku tez rzadzil czlowiek paltwormy Zdrojewski ktory tez sie umoczy za nie placenie podatkow od strony miasta pieniadze nie wiadomo gdzie poszly :)
@ed wypowiedzial madre slowa zacytuje kolege :
kto ma jechać - niech jedzie

kto czytać wyborczą - niech czyta

kto słuchać radyja - niech słucha

a przeciwnicy Kaczyńskich niech się pogodzą z zasadami demokracji i do cholery dadzą im chwilę porządzić zanim zaczną krytykować.
Cytat:

Napisany przez CIAPEK
opisy swoich znajomych na GG

a ty dalej z tym opisem ja niemam na opisie takich rzeczy ale ty je masz wiec dlatego okreslasz swoja miara cale gg :D

Air 24.10.2005 11:13

Cytat:

Napisany przez legion
Ja tez mialem taki zamiar ale po jego wypowiedziach po tym ze sklamal (chodzi o sprawe dziadka choc to nie bylo ladne zagranie :) ) ale juz tu stal sie dla mnie nie wiarygodny .

Jak ja kocham polski naród. Ciągłę zwracanie się ku przeszłości, teczki, wojna itp. Czemu mamy cały czas ponosić odpowiedzialność za czyny naszych przodków w tym przypadku dziadka?? Głosujesz na Tuska czy na jego rodzinę?

-edit-

Rządowi daję 1-2 lat, bo więcej ze sobą nie wytrzymają.

demek 24.10.2005 11:19

Cytat:

Napisany przez sobi1
...a co moze prezydent? Czy w Polsce ma on tak wielkie znaczenie?
Jak mówi prof. Andrzej Bałaban: "Prezydent przede wszystkim stoi na straży bezpieczeństwa państwa, przestrzegania konstytucji, suwerenności państwa. Ma też inicjatywę ustawodawczą i prawo weta - może też skierować ustawę do Trybunału Konstytucyjnego. Prezydent w świetle zadań rządu jest organem biernym, czuwającym nad ogólna sytuacją państwa, natomiast rząd ma bardzo konkretne zadania do wykonania. Gdyby jednak rządu nie udało się powołać, to właśnie prezydent będzie miał prawo do rozwiązania Sejmu. "
edit
"Dla przypomnienia - Polska jest republiką parlamentarno-gabinetową, co oznacza, że ustawy przyjmuje parlament, a rząd je wykonuje. "

a prezencja tego prezydenta w skali 1-10 to 0

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kurde panowie.. nabazgraliście tu od wczoraj prawie 4 strony i jak widzę większość z tego to wzajemne obelgi.. pięknie.. Mam nadzieję, że nie jest to zapowiedź dalszych prac nad skonstruowaniem rządu w Polsce, bo coś widzę tu pewne podobieństwa jeśli chodzi o zrozumienie wzajemnych racji..

Nic to, krew się nie polała, więc postów nie kasuję, ale na przyszłość proszę o trochę mniej wybuchowe wyrażanie wzajemnych opinii..

i tak bedzie w nowym rzadzie jak miedzy mna a legionem na ostatnich stronach

Cytat:

Napisany przez Air
Jak ja kocham polski naród. Ciągłę zwracanie się ku przeszłości, teczki, wojna itp. Czemu mamy cały czas ponosić odpowiedzialność za czyny naszych przodków w tym przypadku dziadka?? Głosujesz na Tuska czy na jego rodzinę?

-edit-

zgadzam sie

kaczynski wygral bo wsioki glosowaly na niego bo ksiadz im kazal i towystarczy - oni nie maja swojego zdania bo liczy sie tylko to co powie ksiadz - wkoncu nic dziwnego bo zyjemy w katolandzie

legion 24.10.2005 11:19

Cytat:

Napisany przez Air

-edit-

nie o to chodzi tylko chodzi o to ze sklamal Tusk i tyle :)
a jezeli chodzi o dawne rzeczy zwiazane z przeszloscia to teraz patrzysz na kraj zdegradowany przez kolesi z dawnej nomeklatury i zeby to naprawic trzeba ich odsunac od wladzy :) chodz to trzeba bylo zrobic 10 lat temu ale jeszcze nie jest zapozno :D

Dorian 24.10.2005 11:25

Ale czas przestać żyć przeszłością. Kaczki mają się zabrać za naprawę naszego kraju,za wprowadzenie go wreszcie w XXI wiek, bo nadal jesteśmy za murzynami - wystarczy wyjechać na zachód. Na to Kaczki proponują nam "rozliczenia przeszłością" na początek rządzenia. Ja wymagam efektów - a przeszłość rodziny Donalda - naprawdę niewiele mnie obchodzi. Myślisz ,że Kaczka wyczyści kraj z kolesi? Ok może i tak - czyszczenie zajmie mu więcej czasu niż działania dot. poprawy życia w tym kraju. Nie od dziś wiadomo ,że kaczki to złośliwe bestie - które jak się zaprą to nic wokoło nie jest ważne.

Edit: http://wiadomosci.onet.pl/1184272,,,...,itemspec.html

ciekawy artykuł.

demek 24.10.2005 11:30

Cytat:

Napisany przez Dorian
Ale czas przestać żyć przeszłością. Kaczki mają się zabrać za naprawę naszego kraju,za wprowadzenie go wreszcie w XXI wiek, bo nadal jesteśmy za murzynami - wystarczy wyjechać na zachód. Na to Kaczki proponują nam "rozliczenia przeszłością" na początek rządzenia. Ja wymagam efektów - a przeszłość rodziny Donalda - naprawdę niewiele mnie obchodzi. Myślisz ,że Kaczka wyczyści kraj z kolesi? Ok może i tak - czyszczenie zajmie mu więcej czasu niż działania dot. poprawy życia w tym kraju. Nie od dziś wiadomo ,że kaczki to złośliwe bestie - które jak się zaprą to nic wokoło nie jest ważne.

alez ty sie mylisz drogi kolego bo kaczki nie chca calkowitej dekomunizacji bo ich partia wcale nie jest tak czysta jakby sie wydawalo:)

para 24.10.2005 11:32

Strasznie się tu nerwowo zrobiło, ale wystarczy porażki kandydata nie traktować jako osobistej i od razu humor się poprawi.
Nie podobają mi się natomiast proste porównania typu w Warszawie Tusk wygrał - czyli co? wieśniacy głosowali na Kaczyńskiego?

Wystarczy pamiętać prostą regułę co to znaczy być dobrym prezydentem.
1. Najpierw należy zostać prezydentem.
2. Później być dobrym.
a nie odwrotnie.

i życzę więcej spokoju oraz mniej nerwów.

Pozdrawiam

ed hunter 24.10.2005 11:33

odsunięcie kolesi i zerwanie nieformalnych układów to podstawa do naprawy, nie da się naprawić porządnie czegoś nie wymieniając wadliwych części.

Dorian 24.10.2005 11:34

Cytat:

Napisany przez demek
alez ty sie mylisz drogi kolego bo kaczki nie chca calkowitej dekomunizacji bo ich partia wcale nie jest tak czysta jakby sie wydawalo:)

Ależ drogi Demku;) gdzież ja napisałem o czystości Kaczek . Mając w swoich szeregach ( do niedawna ) imć pana " dezertera z LPR " Kurskiego - wystawionego na jeden cel - czyli pobruździć i uciec - partia ta sympatii mojej nie ma. Pomijam wszelkie korupcyjne sprawy w PO, ale mam wielu znajomych z Warszawy i słyszałem to i owo o sposobie doboru stanowisk w naszej stolicy przez Kaczkę i jego ludzi. Ręka rękę myje, a kaczuszka tyje.

demek 24.10.2005 11:35

Cytat:

Napisany przez para
Strasznie się tu nerwowo zrobiło, ale wystarczy porażki kandydata nie traktować jako osobistej i od razu humor się poprawi.
Nie podobają mi się natomiast proste porównania typu w Warszawie Tusk wygrał - czyli co? wieśniacy głosowali na Kaczyńskiego?

Wystarczy pamiętać prostą regułę co to znaczy być dobrym prezydentem.
1. Najpierw należy zostać prezydentem.
2. Później być dobrym.
a nie odwrotnie.

i życzę więcej spokoju oraz mniej nerwów.

Pozdrawiam

mnie draznia 2 rzeczy a nie to ze wygral
1.chec (pewnie goloslowna) odsuniecia balcerowicza
2.kompletny brak prezencji

Dorian 24.10.2005 11:43

A tutaj zapowiedź - czyli mały trailer .

http://media.putfile.com/jakbynamsieudalo

prometeusz 24.10.2005 11:57

proponuję szanownym kolegą zawieśić tę rozmowe na 5 lat i wtedy dopiero ja wznowić :piwo:

demek 24.10.2005 11:59

hahaha no i trafione w sedno
a co do porazki mojego kandydata to nie startowal w wyborach

Cytat:

Napisany przez prometeusz
proponuję szanownym kolegą zawieśić tę rozmowe na 5 lat i wtedy dopiero ja wznowić :piwo:

ale my chcemy teraz popsioczyc jak to robil pis w tej kampanii co to nie bedzie jak wygraa tusk i po :D

ed hunter 24.10.2005 12:01

Cytat:

Napisany przez Dorian

o! to jest konstruktywna krytyka ;p

demek 24.10.2005 12:02

Cytat:

Napisany przez ed hunter
o! to jest konstruktywna krytyka ;p

poparta slowami samych zaintersowanych funkcjami panstwowymi ;)

i cos dla ciebie ormi
pis nie mial i nie mial planu gospodarczego ale bedzie mial bo pan Marek Zuber juz go konczy - a jesli nie wiesz kto to ten pan to podpowiem ci ze wspolpracownik balcerowicza czyli kaczka klamala i z iscie faszystowska propaganda zdobywala nowych wyborcow

pops 24.10.2005 14:32

Cytat:

Napisany przez Dorian

jakby ktos to chcial na dysku
=> http://x802.putfile.com/videos/d9-29109475167.wmv

teraz juz troche ochlonalem i mam nadzieje, ze bedziemy mieli dobra wladze w polsce, mam nadzieje, ze tym razem nie bedzie juz oszustw i korupcji, mimo, ze nie jestem sympatykiem pis i kaczynskich, to wierze w polske i mam nadzieje, ze ich sposob zdobywania wladzy nie bedzie regula w naszym panstwie.
bo jak tak sie nie stanie to sie obawiam, ze nastepne wybory zdominuje lepper. wtedy to dopiero bedzie katastrofa.
ktos wczesniej napisal, ze po to byla uw, to zaden argument, bo pis to byla aws i to dopiero nie jest powod do dumy.

demek 24.10.2005 14:44

az tylu idiotow w kraju chyba nie mamy zeby lepper wygral

Ormianin 24.10.2005 14:50

Cytat:

Napisany przez demek
i cos dla ciebie ormi
pis nie mial i nie mial planu gospodarczego ale bedzie mial bo pan Marek Zuber juz go konczy - a jesli nie wiesz kto to ten pan to podpowiem ci ze wspolpracownik balcerowicza czyli kaczka klamala i z iscie faszystowska propaganda zdobywala nowych wyborcow

Nie ma co komentowac i sie emocjonalnie podniecac... rozne dziwne i malo prawdziwe rzeczy pojawiac sie beda teraz od przeciwnikow... tymczasem dajmy zwycieskiemu prezydentowi aby przeszedl do dzialania i wkoncu zrobil porzadek z ludzmi ktorzy defraudowali pieniedzie panstwa od 1989 i jesli nie maja tego zrobic Kaczory to Bog raczy wiedziec kto juz moze uzdrowic ta polska sytuacje... chyba nie sam Leper?

demek 24.10.2005 15:03

pozyjecie zobaczycie:)

mallow 24.10.2005 15:29

A ja powiem ze 50%frekwencja nie odwzorowuje woli spoleczenstwa... tyle.

Loczek 24.10.2005 15:42

Cytat:

Napisany przez mallow
A ja powiem ze 50%frekwencja nie odwzorowuje woli spoleczenstwa... tyle.

Ależ żeś wymyślił. Twoje stwierdzenie ma się nijak do rzeczywistości. To są wybory demokratyczne. Próg został przekroczony i pisanie o woli społeczeństwa jest bezsensem. Możesz to powiedzieć tym którzy nie poszli do wyborów.

pawelblu 24.10.2005 18:15

Cytat:

Napisany przez Ormianin
prawdziwi swiatli nie glosowaliby na liberala,
widze ze *****zm ubecji i innych tajnych sluzb co chcialyby sterowac polskim spoleczenstwem robi akcje pelne groteski, ja tam ciesze sie z wynikow wyborow, ubiore sie jak na karnawal i bede swietowal...
mam nadzeje ze teraz Kaczory rozlicza tych co najwiecej nakradli od 1989 roku przyczyniajac sie do takiej sytuacji gospodarczej jaka obecnie mamy

@pawelblu - Warszawa nie jest pępkiem Polski, a do tego zawsze smiesza mnie "Warszawiacy" tlum pochodzacy z prowincji osiedlajacy sie dla pracy w stolycy, poza tym nie ukrywajmy w Warszawce sa najbogatsi ludzie w kraju - dla nich liberal Tusk byl jedyna opcja

Wrecz przeciwnie - wracamy do socjalizmu rowniez dzieki Tobie. To socjalisci chca sterowac spoleczenstwem a nie liberalowie. To socjalisci korzystaja ze sluzb specjalnych pelna geba - na tym polega ich ideologia. Na sterowaniu od gory.

Widze ze rowniez jako socjalista uwziales sie na okreslenie liberal, ktorych to Kaczor juz od dawna oczernial. Liberty znaczy wolnosc. To znaczy zeby wplyw ingerencji wladz w cokolwiek zostaje ograniczony do minimum. To znaczy ze polityka nie ma wplywu na gospodarke, sluzbe zdrowia i mnostwo innych dziedzin w ktorych psuje naturalne zasady zdrowego rozsadku.

Jezeli liczysz na to ze Kaczynski zrobi cokolwiek co przelozyloby sie na lepsza kondycje gospodarki i spoleczenstwa za 5 lat to jestes conajmniej naiwny. Moze do tamtej pory dojedziemy do 7. Rzeczpospolitej, ale kraj tego realnie nie odczuje.

Chociaz tak naprawde jezeli zostalby wybrany Tusk, to rowniez wiele by sie nie zmienilo. Zeby w tym kraju zmienic cos na dobre (czyli zaplikowac duzy liberalny zastrzyk do gospodarki), potrzeba prezydenta i wiekszosci konstytucyjnej w sejmie (ale to sie nie uda - ludzie sa w wiekszosci zbyt ograniczeni zeby zrozumiec to, ze zeby bylo lepiej tym ktorzy biora z budzetu, trzeba zachecic tych co wkladaja do budzetu), lub przewrotu. Tak naprawde, to tylko przewrotem mozna wyjsc z demo-socu (demokracji socjalistycznej - bo chyba nikt nie ma watpliwosci, ze demokracja jest dedykowana pod socjalizm). No ale sluzby specjalne socjalistow czyhaja, wiec na tym skocze ten tor dyskusji :)

I meritum - zrozumcie, ze gdyby wprowadzono prawdziwy liberalizm (nie to co proponuje Tusk, tylko Korwin), to niewazne kto by rzadzil, bo ten czy inny, tak samo nie mialby wplywu na gospodarke - nie mialby jak czegokolwiek spleprzyc.

A Warszawa nie jest pepkiem swiata, ale ta sama Warszawa kilka lat temu wybrala Kaczynskiego, a teraz ustosunkowala sie do tego co zrobil przez te lata. To bylo WOTUM NIEUFNOSCI, ktore za 5 lat wystawia mu tak samo wszyscy Polacy i wyjdzie na to ze Warszawa miala racje - bo byla kilka lat z doswiadczeniami do przodu. Ale wtedy oczywiscie wszyscy o tym zapomna i znow Warszawa bedzie beee, bo zaglosuje na jakiegos liberala ktory moglby postawic gospodarke glowa do gory, co wyraznie nie pasuje socjalistom.

Acha i jeszcze zobaczcie jak wygladala Wawa na tle calego Mazowsza:

http://www.prezydent2005.pkw.gov.pl/...N/W/140000.htm

icemac 24.10.2005 19:18

Cytat:

Napisany przez Dorian

@Dorian

jak dla mnie bomba ^_^

Banana Coctail 24.10.2005 20:09

@legion post nr 504
Jezeli myslisz, ze kaczor wprowadzi kare smierci to sie gleboko mylisz. Tego zakazuje UE i katolicka moralnosc.
Z Rosja trzeba sie lubic tak jak z USA. Rosja to nasz sasiad i dostawca wielu waznych surowcow i powazny kontrahent nie to co, np. Ukraina. UE i Rosja sie nie wykluczaja. Nie dogadasz sie z obiema stronami to widac skutki, rurociag zbudowany ponad naszymi glowami. Polska solidarna (nacjonalistyczno-utopijno-socjalistyczna) wprowadzi wiekszy zastoj niz wzrost obecnej gospodarki, kaczorek chce dac wszystkim wg potrzeb ale skad? Tego nikt nie wie :D Wg mnie zrodlo jest bardzo latwe do znalezienia, mianowicie wszelkie dobra ziemskie kleru. Wypowiedzenia z dnia na dzien konkordatu i wziecie krotko kleru daloby by wielkie dochody do kasy panstwa; ale na to sie nie za nosi - poparcie RM etc.
Jezeli kaczucha ma nas oczyscic z korupcji to mi wyrosnie penis na czole :D Kaczorek zrobi jeden wielki przewrot w biurach, wywali obecnych zlych i niedobrych "komuchow" i zastapi swoimi dziadami.
Jak tak sie Tusla przeszlosci czepiacie to wiedzcie, ze papa Kaczynskiego byl jawnym komunista. Zapraszam do lektury najnowszych FiM.
Lustracja jako priorytet to pieniadze wyrzucone w bloto. Co nam po tym, ze jakis emeryt poniesie kare? Zadna, wieksza korzysc by dalo dofinansowanie biednych dzieci.
Ja jestem ogolnie przeciwny wiekszosci polskiej prawicy (procz Korwina). Katolickie panstwo leee. Polska to rezerwat we wspolczesnej Europie. Nadal bedziemy w tym syfie tkwic puki nie staniemy sie panstwem laickim, bez konkordatu.
[+]
Wg mnie z 4 lata prawdziwego socjalizmu/komunizmu podniosloby status zycia przecietnego polaka, potem wszelkie liberalne pomysly bylyby dobre gdyz bieda stanowilaby margines.

Dorian 24.10.2005 20:58

Dla rozluźnienia...

http://m.onet.pl/_m/85e36e832b48b94e...4fb388,5,1.jpg

szanuję znajomość języków pani Kaczyńskiej i tutaj jako pierwszej damie niewiele można zarzucić - podobnie wykształcenie i kultura osobista. Prezydentura to funkcja typowo reprezentacyjna i pomimo wszystko jakoś to nie za dobrze wygląda.... na tym jpgu wyglądają troszkę jak mieszkańcy mchu.

ed hunter 24.10.2005 21:12

już wiem czemu przez całą kampanię Donald Tusk miał ten strach w oczach - wszystko przez Gołotę :haha: ^_^ :hahaha:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,31116,wi...ml?ticaid=16bd

Banana Coctail 24.10.2005 22:07

@Dorian pani Kaczynska ma problemy z dykcja, nie wiem czemu zawsze bierze takie glebokie wdechy przed kazdym nowym zdaniem.

Desden 24.10.2005 23:00

http://www.wp.pl/r/1d1145
ponad 50% wiedziało na kogo głosuje,alez cuż :D

Dorian 24.10.2005 23:02

@ Banana Coctail

Tak, też to zauważyłem - jednak to sprawa dla logopedy. Co do samej kultury osobistej jak i spraw edukacyjnych nie mam większych zastrzeżeń. Powtórzę jednak,że funkcję pełnić będzie typowo reprezentacyjną ... tutaj edukacja i klasa nie wystarczą , a na pewno nie w nowoczesnym świecie. Nieładnie jest pisać o sprawach takich jak przymioty fizjonomii pary prezydenckiej lecz tutaj ominąć tej sprawy się nie da. Doszły mnie już słuchy,że w telewizjach zachodnich rozpoczęły się seanse " O dwóch takich co ukradli księżyc" jak i pokazali państwo Kaczyńskich w konwencji - jak to opisali na bbc.co.uk - "Gnomes from Poland" ... niby mnie to nie obchodzi co piszą ci, którzy nie mieszkają w naszym kraju lecz jednak - nie cierpię gdy śmieją się z Polski ... Funkcja reprezentacyjna jest jedna ... i tutaj niestety choćbym chciał - plusów widzę dla nas niewiele.

Lukash 24.10.2005 23:10

ekstra Tusk chyba szybciej powinnien sie tam udac

Ormianin 24.10.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Wrecz przeciwnie - wracamy do socjalizmu rowniez dzieki Tobie. To socjalisci chca sterowac spoleczenstwem a nie liberalowie. To socjalisci korzystaja ze sluzb specjalnych pelna geba - na tym polega ich ideologia. Na sterowaniu od gory.

[...]

Kwa, kwa, Kaczor zadbał my mu Ojciec Rydzyk poparł i drugi Ojciec (Le pere, po francusku "ojciec", wymawia się "le-per") poparł, a ten osioł Tusk licząc że PO dorwie się do rządowego koryta, obok PiSu, nie chcial PiSu drażnić i ma jakieś anty-sldowskie fobie, więc żeby nie zerwać pseudokoalicji z PiS nie umizgnął się do Olejarki. Olejarka więc, nikogo nie poparła i z osób mi znanych popierających lewicę, nikt na wybory nie poszedł.
No więc Tuskowi wyszło z tego: już był w ogródku, już witał się z... kaczką! Porażka Tuska na własne życzenie. Dla Polski być może o tyle lepiej że wygrał najwyraźniej ten mądrzejszy z kwa-kwa-kwandydatów.

Lukash 24.10.2005 23:28

Kim sie Tusk otoczyl trzeba zobaczyc ....karierowicze sami Hołowczyc, Religa, jacys aktorzy myslal ze zwiciestwo ma w kieszeni a i jeszcze dostal zabojcze poparcie od Walesy i jego nowego kolegi Kwasniewskiego

demek 24.10.2005 23:33

sld poparcie wyszlo na dobre ale jak widac na wiesniakow to bylo za malo:)

Dorian 24.10.2005 23:40

Cytat:

Napisany przez Lukash
Kim sie Tusk otoczyl trzeba zobaczyc ....karierowicze sami Hołowczyc, Religa, jacys aktorzy myslal ze zwiciestwo ma w kieszeni a i jeszcze dostal zabojcze poparcie od Walesy i jego nowego kolegi Kwasniewskiego

Oj na to ja mam jedno nazwisko jako odpowiedź: Jacek Kurski

Wynajęcie tego kolesia do brudnej roboty to lekkie przegięcie - właściwie bardziej było to w interesie PiS niż Lecha Kaczyńskiego gdyż za przyjęciem Kurskiego był Jarosław - a Lech przeciwko...no ale cóż.... gdy gość który rozwalił ROP, później jako członek ZCHn i AWS zapracował sobie na opinię specjalisty od PR, który przechodzi po trupach - członek słynnego LPR - przyjęty do PiS właściwie, który wzorując się na opinii tego człowieka właściwie obrali mu już zadanie. Zrobił to co musiał i wywalili go ... pozornie, bo pewnie coś tam działa - no ale cóż - to już 6ta partia Kurskiego i jemu to różnicy nie robi. Osiągnęli co chcieli i Kaczuszki mają pełne brzuszki. Gdy piszesz o aktorach i osobach publicznych - wsparcie wątpliwej jakości śpiewaka - imć Cugowskiego i jego obecność w spotach PiS również może być odpowiedzią na zarzut kumoterstwa.

demek 24.10.2005 23:50

kacza grypa nadeszla :czar:

Air 25.10.2005 07:38

Dodatkowo prezydentowa jak półelektoratu jej męża to kura domowa, której zadaniem jest gotowanie objadów i sprzątanie. Średniowiecze :(

Ormianin 25.10.2005 08:05

Cytat:

Napisany przez Air
Dodatkowo prezydentowa jak półelektoratu jej męża to kura domowa, której zadaniem jest gotowanie objadów i sprzątanie. Średniowiecze :(

przynajmniej nie bedzie zakladala bandyckich fundacji jak Kwachowa

ed hunter 25.10.2005 08:17

trochę to mi żal Tuska, sprał się na kampanii wyborczej, teraz będzie wszystkiemu winny i pójdzie w odstawkę całkowitą.

i ****a nie chcę więcej pisaniny o wyborach na Prezydenta RP w stylu z gazety Bravo - ten jest brzydki i mały a ta sepleni - zajmijcie się sobą i sąsiadami, ewentualnie silikonowo - liftingowanymi gwiazdami pop.

:wsciekly:

pawelblu 25.10.2005 08:22

Cytat:

Napisany przez Lukash
Kim sie Tusk otoczyl trzeba zobaczyc ....karierowicze sami Hołowczyc, Religa, jacys aktorzy myslal ze zwiciestwo ma w kieszeni

No to ja w sztabie Lecha znalazlem lepszych:

Olgierd Lukaszewicz - najbardziej funkcyjny aktor (doczolgal sie do szefa ZASP)
Ewa Blaszczyk - wyplynela nagle, znikad i prowadzi fundacje co jej chyba zle nie wychodzi (oczywiscie z poparciem Lecha)
Krzysztof Cugowski - senator pelna geba w doslownym tego slowa znaczeniu (ciekawe czy na posiedzeniach bedzie siedzial w czarnych okularach)

No i znany juz Jacek Kurski.

A jak wczoraj zobaczylem kandydatow PiS na ministra pracy, to mi szczena opadla. Komolowski i Tomaszewska. Dwa nazwiska najwiekszych destruktorow budzetu z AWS.

MQs 25.10.2005 11:15

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A jak wczoraj zobaczylem kandydatow PiS na ministra pracy, to mi szczena opadla. Komolowski i Tomaszewska. Dwa nazwiska najwiekszych destruktorow budzetu z AWS.

Spoko, najbogatszym się zabierze (mamy solidarność) - nie oglądałeś RobinHood'a i Janosika ? :> (w czsach komunizmu wytępiono obszarników i jest ich troche przymało, ale na szczeście "prywaciarze" się szybko odrodzili - bedzie git).

Ps. Popieram apel o powstrzymanie się od Bravo-argumentów (@ed hunter).

Ormianin 25.10.2005 11:19

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Widze ze rowniez jako socjalista uwziales sie na okreslenie liberal, ktorych to Kaczor juz od dawna oczernial. Liberty znaczy wolnosc. To znaczy zeby wplyw ingerencji wladz w cokolwiek zostaje ograniczony do minimum. To znaczy ze polityka nie ma wplywu na gospodarke, sluzbe zdrowia i mnostwo innych dziedzin w ktorych psuje naturalne zasady zdrowego rozsadku.
[...]
I meritum - zrozumcie, ze gdyby wprowadzono prawdziwy liberalizm (nie to co proponuje Tusk, tylko Korwin), to niewazne kto by rzadzil, bo ten czy inny, tak samo nie mialby wplywu na gospodarke - nie mialby jak czegokolwiek spleprzyc.

pierwsze słyszę aby to co proponuje Korwin było liberalizmem. Jego program to ukryty anarchizm. Jeżeli rola państwa ma być ograniczona do wydawania dokumentów to tą rolę chętnie wezmą na siebie fałszerze i będą to robili
szybciej i taniej. A rolą sądowniczą z powodzeniem zajmie się Pruszków, Wołomin i im podobni. Taki ustrój panuje już w jednym kraju w Europie co to sam siebie nazywa Shqiperią.

A swoją drogą ciekawe jest z hodowaniem potworów. Przecież Lepper to potwór wyhodowany przez Millera i spółkę aby zwalczać ówczesnego koalicjanta, czyli PSL. Korwina swego czasu wyhodował Jaruzel aby odbierał poparcie demokratycznym siłom co to przystąpiły do Okrągłego Stołu. Jak w filmie, obydwie wersje nowoczesnych Frankensteinów, zwróciły się przeciwko swoim twórcom.

Na koniec przytoczę cytat - tekst pewnej piosenki:

Władza, jaka to miła rzecz,
Czyś jest kapitan czy też cieć,
Żeby też władzę w ręku mieć!
Władza, jaka to miła rzecz,
Chociaż okręt płynie całą wstecz!

Autorem tekstu jest niejaki Zulu Gula (Tadeusz Ross) a tekst pochodzi ze schyłkowego okresu prezydentury Lecha Wałęsy.

demek 25.10.2005 11:48

Cytat:

Napisany przez Ormianin
przynajmniej nie bedzie zakladala bandyckich fundacji jak Kwachowa

masz poparte te slowa jakimis dowodami? wyrokami? itp ?

Ormianin 25.10.2005 11:55

Cytat:

Napisany przez demek
masz poparte te slowa jakimis dowodami? wyrokami? itp ?

Gazet nie czytasz? Telewizji nie ogladasz? Radia nie sluchasz?

demek 25.10.2005 12:16

ostatnie kilka dni nie
tylko nic nie pisali i nic nie mowili
chyba ze radio maryja i tv trwam to moze ale nie slucham i nie ogladam

ed hunter 25.10.2005 12:18

przejdźcie na czat :\

legion 25.10.2005 12:19

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
@legion post nr 504
Jezeli myslisz, ze kaczor wprowadzi kare smierci to sie gleboko mylisz. Tego zakazuje UE i katolicka moralnosc.
Z Rosja trzeba sie lubic tak jak z USA. Rosja to nasz sasiad i dostawca wielu waznych surowcow i powazny kontrahent nie to co, np. Ukraina. UE i Rosja sie nie wykluczaja. Nie dogadasz sie z obiema stronami to widac skutki, rurociag zbudowany ponad naszymi glowami. Polska solidarna (nacjonalistyczno-utopijno-socjalistyczna) wprowadzi wiekszy zastoj niz wzrost obecnej gospodarki, kaczorek chce dac wszystkim wg potrzeb ale skad? Tego nikt nie wie :D Wg mnie zrodlo jest bardzo latwe do znalezienia, mianowicie wszelkie dobra ziemskie kleru. Wypowiedzenia z dnia na dzien konkordatu i wziecie krotko kleru daloby by wielkie dochody do kasy panstwa; ale na to sie nie za nosi - poparcie RM etc.
Jezeli kaczucha ma nas oczyscic z korupcji to mi wyrosnie penis na czole :D Kaczorek zrobi jeden wielki przewrot w biurach, wywali obecnych zlych i niedobrych "komuchow" i zastapi swoimi dziadami.
Jak tak sie Tusla przeszlosci czepiacie to wiedzcie, ze papa Kaczynskiego byl jawnym komunista. Zapraszam do lektury najnowszych FiM.
Lustracja jako priorytet to pieniadze wyrzucone w bloto. Co nam po tym, ze jakis emeryt poniesie kare? Zadna, wieksza korzysc by dalo dofinansowanie biednych dzieci.
Ja jestem ogolnie przeciwny wiekszosci polskiej prawicy (procz Korwina). Katolickie panstwo leee. Polska to rezerwat we wspolczesnej Europie. Nadal bedziemy w tym syfie tkwic puki nie staniemy sie panstwem laickim, bez konkordatu.
[+]
Wg mnie z 4 lata prawdziwego socjalizmu/komunizmu podniosloby status zycia przecietnego polaka, potem wszelkie liberalne pomysly bylyby dobre gdyz bieda stanowilaby margines.

Kolego czy ja mowilem cos o wojnie tylko mowilem o rownchy rozmowach z Rosia jako partner a nie jak to robil kwachu w pas klania sie putinkow no bez przesady a co do tego co napisales powinienes mieszkac w Holandi gdzie jest wolna amerykanka i liberalizm na maxa :).
A zacznijmy od tego kto niemial ksiazeczki partyjnej :) tu szczeliles kula w plot
kazdy praktycznie wywodzil sie z solidarnosci a zanim powstala wszystcy byli
w parti tak historia Polski dopiero sie ockneli zaczeli walczyc z patria :)
A z radiem maryjka to juz przesadzasz :) chcial bym widziec co byscie pisali jakby Tusk wygral "ciesze sie bardzo ze Tusk wygral kolega kwacha i SLD a przyjaciel urbanka" :) dajcie spokuj trzeba sie pogodzic liberalowie przegrali wiec musza wiac do Holandi :haha: bo w Polsce juz nie sa wolni :)
Cytat:

Napisany przez pawelblu
No to ja w sztabie Lecha znalazlem lepszych:

Olgierd Lukaszewicz - najbardziej funkcyjny aktor (doczolgal sie do szefa ZASP)
Ewa Blaszczyk - wyplynela nagle, znikad i prowadzi fundacje co jej chyba zle nie wychodzi (oczywiscie z poparciem Lecha)
Krzysztof Cugowski - senator pelna geba w doslownym tego slowa znaczeniu (ciekawe czy na posiedzeniach bedzie siedzial w czarnych okularach)

No i znany juz Jacek Kurski.

o Kukisie nie napisales jeszcze :)
oczerniasz pis a nie widzisz co po ma w swoich szeregach jestes normalnie smieszny :) widac ze nie mozesz sie pogodzic ze liberalizm w tych wyborach zostal odrzucony przez polakow :)

Air 25.10.2005 12:44

Koniec, zobaczcie lepiej co się zaczyna dziać z koalicją :D

Długo tak nie pociągną. Będzie PIS + mahoniowy Andrew + PSL

ed hunter 25.10.2005 13:04

jasne i PiS jest wszystkiemu winien a PO tak jak UW ofiara biedna... uuuuuuu....... :hahaha:

Air 25.10.2005 13:22

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jasne i PiS jest wszystkiemu winien a PO tak jak UW ofiara biedna... uuuuuuu....... :hahaha:

a gdzie to napisałem ???

PO jest inne partie są mi obojętne. Nastały czasy wyboru mniejszego zła.

MQs 25.10.2005 13:23

@legion: Zgadzam się co do Korwina - nazywanie go liberałem jest naciągane. Tak samo jak utożsamianie holandii z liberalizmem, gdzie obywatelom powodzi się znacznie lepiej BTW (tak jak w zdecydowanej większości "liberalnych" krajów)
Jest zasadnicza różnica między liberalnym "sterowaniem" gospodarką, a liberalnym podejściem do obyczajów i moralności, a mówimy o tym pierwszym. (można się też "solidaryzować" z pedofilami, co nie znaczy że "Polska solidarna"...itd.)
Przy okazji: jest to typowy zabieg z kampanii PiS, co bardzo źle o nich świadczy - jeżeli obrońcy sprawiedliwości są nieuczciwi (albo nieświadomi) na tyle aby posługiwać się taką argumentacją (typu: przy dzwonieniu po karetkę będzie trzeba podać numer karty kredytowej; prywatyzacja służby zdrowia; policja dla bogaczy; no i dziadek z wermachtu;*) to coś chyba mam prawo podejrzewać prawda ? (Rzeczowa i merytoryczna kampania PiS - jak to słyszałem to mnie szlag trafiał normalnie.)

Najbiedniejsi pod rządami liberałów prawdopodobnie zostaliby najbiedniejsi, ale prawdopodobnie też byliby bogatsi. (a PiS prawdopodobnie wyciąłby drugi człon zdania zamiast udowadniać że drugi jest nieprawdziwy).

Moim zdaniem PO dobrze zrobi, jeśli nie wejdzie do koalicji - nie będą sobie później nimi gęby wycierać. Wcześniejsze "rządy liberałów" to tak jak dzisiejsza koalicja "PiS-PO", a tak przynajmniej będą mieli własne zdanie (i w większości wypadków tych, których reprezentują).

*edit
Zapomniałem o szczeniackim,...(brak mi słów) argumencie, jakim był "popierający" Tuska J.Urban

Dorian 25.10.2005 13:24

Ja tam niczego jeszcze nie skreślam. Niech będzie koalicja jaka ma być,ale niech wreszcie coś z tego będzie. Może taka koalicja Air nie będzie taka zła? Ile już było szans? Lepsze to niż od początku żrąca się PiS-PO. Z walki zostają pogorzeliska, a tu potrzeba zmian, spokoju ... konstruowania od fundamentów ... Głosowałem za PO i Tuskiem , ale to co robi teraz PO jest nieco zabawne - Rokita mówi,że skoro PiS wygrało wybory to skład rządu powinien być zrekompensowany większą ilością ludzi z PO - jest to nieco śmieszne.Wolę więc widzieć PO w opozycji niż w koalicji.

pawelblu 25.10.2005 13:29

Cytat:

Napisany przez Ormianin
pierwsze słyszę aby to co proponuje Korwin było liberalizmem.

W takim razie ciesze sie ze moglem pomoc. UPR jest obecnie jedyna partia prawciowa w tym kraju. Jest to partia liberalna gospodarczo i konserwatywna ideowo - taki jest model partii prawicowej.

UPR i JKM sa liberalni. Gdyby byli anarchistami to nie startowaliby wogole w wyborach - to chyba oczywiste. Poza tym widze ze stosujesz retoryke PiSu ktory mowil - kto nie jest za socjalizmem jest za 'liberalnym eksperymentem'. Ty mowisz - kto nie jest za centralizacja i zwiekszaniem wplywu panstwa na obywatela oraz wieksza kontrola roznych dziedzin zycia jest anarhista. Slyszales kiedys o czyms takim jak decentralizacja i spoleczenstwo obywatelskie? Akurat spoleczenstwo obywatelskie to raczej pasuje do PO niz do UPR, gdzyz UPR jest radykalny w pogladach liberalnych - chcesz sie ubezpieczac OK, nie chcesz - Twoja sprawa. Chcesz zapinac pasy OK, nie chcesz - coz selekcja naturalna. UPR jest za ograniczeniem wplywu panstwa do minimum, nie za wyeliminowaniem jego wplywu.

A ta wizja z falszowaniem dokumentow i sadem sprawowanym przez mafie jest na tyle niepowazna ze nie chce mi sie do niej ustosunkowywac.

Co do obierania przez Korwina roli jaka pelni demokracja - przeciez on nigdy nie byl zwolennikiem demokracji? On popiera model monarchii (jak prawdziwy prawicowiec).

Co do przegranej liberalizmu. Rzeczywiscie PJKM i sam JKM poniosl kleske, ale druga partia PO, ktora tez w pewnym duzym stopniu, jest za podjeciem krokow liberalnych odniosla jednak spory sukces. Zwyciezyla wsrod ludzi mlodych (zarowno Tusk, jak i PO) no i przede wszystkim PIERWSZY RAZ partia ktora otwarcie deklaruje sie jako liberalna (w rzeczywistosci prawie liberalna) uskala tak duze poparcie w wyborach prezydenckich (Tusk) i pralamentarnych (PO). UPR i JKM niestety nie przekroczyly 2%. Ludzi z pogladami socjalnymi szacuje sie w Polsce na okolo 60-80%. Wynik 45% Tuska jest mimo przegranej bardzo optymistyczny.

Co do sztabu PO (ew. partii) - prosze wymienic wszystkich ktorzy maja wyrok sadowy w jakiejkowiek sprawie karnej (ew. cywilnej jak nie znajdziecie). Jezeli nawet znajda sie jakies drugoplanowe osoby to znaczy ze partia jest przekreslona? Odpowiedzialnosc zbiorowa, to nie te czasy (chyba ze kierownictwo nie zareagowalo na wyrok skazujacy). No i na koniec nie wiem po co mam bronic PO i Tuska, skoro to nie moja partia i kandydat. Tak jak wielu Polakow w II turze wybralem tego ktory lepiej aproksymowal moje poglady. W I turze i w parlamentarnych glosowalem na JKM.

PS, Ja bardzo przepraszam, ale jezeli UPR/Korwin nie sa liberalami to kto nim jest? To jest 100% tzw. liberlany-konserwtyzm, ktory oznacza, caltowity liberalizm/wolnosc gospodarczo-spoleczna (w sensie braku ograniczen gospodarczo-spolecznuch dla obywateli tych na dole) z poszanowaniem tradycji (w sensie modelu panstwa prawicowego).

demek 25.10.2005 13:36

za odpowiednio 4 i 5 lat nastapi zwrot takze powinno byc lepiej o ile za ten czas nie bedzie jeszcze wiekszego burdelu niz teraz a ja sadze ze bedzie

Air 25.10.2005 13:45

Cytat:

Napisany przez demek
za odpowiednio 4 i 5 lat

:rotfl:

przecież ten sejm nie wytrzyma nawet 2 lat. Prezydentura napewno będzie 5 letnia o ile nie nzjdzie się jakiś gej szaleniec :)

Dorian 25.10.2005 13:59

Ha dyskusja gore , ja już swoje powiedziałem i znów dam mały link dla rozluźnienia atmosfery.

http://rapidshare.de/files/6735080/A...24.10.mp3.html

Link ów nie jest sponsorowany przez żadną gazetę;) Jest przejawem emocji prowadzącego w ten jakże piękny poniedziałkowy poranek. Polecam .

legion 25.10.2005 14:46

Cytat:

Napisany przez MQs

*edit
Zapomniałem o szczeniackim,...(brak mi słów) argumencie, jakim był "popierający" Tuska J.Urban

ja tylko odpowidzialem jak ty to mowisz na szczeniackie teksty kolegow na temat Kaczynskiego bo juz mnie to smieszy jezeli jestes takim zwolenikem PO i Tuska poczytaj sobie parenascie postow na temat Kaczynskiego a potem bedziesz mowil o szczeniackich tekstach
edit
znalazl sie nastepny obronca ucisnionych :D

demek 25.10.2005 14:57

Kaczyński przedstawia swój program w sejmie, kolejno wymienia postulaty:
- ..chciałbym stworzyć 3 mln mieszkań, ograniczyć inflację,
- zwiększyć wydatki publiczne, wprowadzić nieodpłatne kształcenie dla wszystkich studentów,
- 2 krotnie zwiększyć emerytury i renty,
- ograniczyć dziurę budżetową
Nagle wypowiedź przerywa głos z sali :
- Panie Kaczyński, tak to Panu tylko w Erze dopasują...

mallow 25.10.2005 15:01

Cytat:

Napisany przez Loczek
Ależ żeś wymyślił. Twoje stwierdzenie ma się nijak do rzeczywistości. To są wybory demokratyczne. Próg został przekroczony i pisanie o woli społeczeństwa jest bezsensem. Możesz to powiedzieć tym którzy nie poszli do wyborów.

A ja mowie ze ma znaczenie. 50% frekwencja oznacza tez tych (bo nie tylko) ktorzy nie widzieli w tych wyborach kandydata na ktorego bogliby zaglosowac. Tak i ja. Jednak do urby poszedlem, ale tylko w I turze. Przypuszczalnie (i dosc nierealnie, ale nie do konca) podziel sobie te 100% frekwencje tak:
100% - 50% poszlo glosowac, 50% nie
Z 50% ktore poszlo ~28% bylo za kaczynskim ~22% za tuskiem.
Czy nie wydaje Ci sie to troche za male poparcie spoleczenstwa?
Pozdro.

woitas 25.10.2005 15:46

już się zaczyna.
do trybunału konstytucyjnego poszła uchwalona niedawno głośna"ustawa górnicza".
górnicy się rzucają, a pis chyba się ugnie i ją wycofa :blee:

ed hunter 25.10.2005 15:58

Cytat:

Napisany przez mallow
A ja mowie ze ma znaczenie. 50% frekwencja oznacza tez tych (bo nie tylko) ktorzy nie widzieli w tych wyborach kandydata na ktorego bogliby zaglosowac. Tak i ja. Jednak do urby poszedlem, ale tylko w I turze. Przypuszczalnie (i dosc nierealnie, ale nie do konca) podziel sobie te 100% frekwencje tak:
100% - 50% poszlo glosowac, 50% nie
Z 50% ktore poszlo ~28% bylo za kaczynskim ~22% za tuskiem.
Czy nie wydaje Ci sie to troche za male poparcie spoleczenstwa?
Pozdro.

takie są zasady demokracji - nie głosowałeś to teraz głosu nie dawaj.

bo się ośmieszasz. :|

Banana Coctail 25.10.2005 16:24

Cytat:

Napisany przez legion
Kolego czy ja mowilem cos o wojnie tylko mowilem o rownchy rozmowach z Rosia jako partner a nie jak to robil kwachu w pas klania sie putinkow

A czy ja mowilem cos o wojnie? Ja wspominal tylko o tym, ze oziebienie stosunkow dylpomatyczno-gospardczych z Rosja jest bardzo niepozadane.
Cytat:

Napisany przez legion
(...)powinienes mieszkac w Holandi gdzie jest wolna amerykanka i liberalizm na maxa

Liberalne pogladowo spoleczenstwo to jest cos do czego powinna Polska dazyc. Obecne panstwo wyznaniowe jest rezerwatem w Europie, nigdzie kler nie ma takich przywilejow. Sa poza prawem.

Cytat:

Napisany przez legion
A zacznijmy od tego kto niemial ksiazeczki partyjnej :) tu szczeliles kula w plot
kazdy praktycznie wywodzil sie z solidarnosci a zanim powstala wszystcy byli
w parti tak historia Polski dopiero sie ockneli zaczeli walczyc z patria

Ty tez strzeliles kula w plot, np. APP Racja nie ma korzeni w rzadnej z tych organizacji, jest czysto lewicowa partia. Prawdziwie lewicowa.
Z partii to sie wywodza KPP, PPS reszta juz nie.
Prawica procz PJKM mnie nie interesuje.
Cytat:

Napisany przez legion
A z radiem maryjka to juz przesadzasz :) chcial bym widziec co byscie pisali jakby Tusk wygral "ciesze sie bardzo ze Tusk wygral kolega kwacha i SLD a przyjaciel urbanka"

Dla mnie akurat Jerzy Urban to jeden z najwiekszych autorytetow.
Cytat:

Napisany przez legion
dajcie spokuj trzeba sie pogodzic liberalowie przegrali wiec musza wiac do Holandi :haha: bo w Polsce juz nie sa wolni

Jezli PO nazywasz partia liberalna pod wzgledem swiatopogladowym jestes w bledzie, zadna z partii prawicowych procz UPR i PJKM nie planowala ograniczyc samowolki kleru.
[/QUOTE]
Polsce nie potrzeba wielkiej gospodarki zeby sie uniesc z kryzysu, wystarczy zabrac wszyskie skarby kosciolowi.
Wiem, ze jestem kolejnym czerwonym dziadem :) Ale to niemozliwe ja mam ledwo 15 lat. Najpierw z 4 lata prawdziwego socjalizmu (odebrac nieco bogatym i wzbogacic biednych, wyniesc 40% ze skrajnej biedy) i potem liberalna gospodarka moze na spokojnie wejsc

legion 25.10.2005 16:27

Cytat:

Dla mnie akurat Jerzy Urban to jeden z najwiekszych autorytetow.

szkoda gadac ja dla ciebie urban jest autorytetem :)

Banana Coctail 25.10.2005 16:32

Urban jako jeden z nielicznych redaktorow nie poswiecil calej gazety na opisnie jakze strasznego i wiekopomnego zdarzenia jakim byla smierc jana pawla (dwiescie) drugiego. Przedstawil racjonalny (wyznaczony mozgiem nie bzdurna wiara) poglad na sytuacje. Pisze o rzeczach o, ktorych wielu boi sie wspominac.
@legion jezeli jpII jest twoim autorytetem to szkoda mi z toba rozmwiac. Analogia wzgledem twojej wypowiedzi dot. Jerzego Urbana.

demek 25.10.2005 16:46

na urbanie psy wieszaja bo byl rzecznikiem rzadu
ale na kims trzeba a ofiara znajdzie sie zawsze
jesli urban klamie to pozwij go do sadu bo jakos inni ktorych rzekomo oczernia tego nie robia - jak sadzicie dlaczego?
bo mowi prawde?

legion 25.10.2005 16:47

Cytat:

Urban jako jeden z nielicznych redaktorow nie poswiecil calej gazety na opisnie jakze strasznego i wiekopomnego zdarzenia jakim byla smierc jana pawla (dwiescie) drugiego. Przedstawil racjonalny (wyznaczony mozgiem nie bzdurna wiara) poglad na sytuacje. Pisze o rzeczach o, ktorych wielu boi sie wspominac.
@legion jezeli jpII jest twoim autorytetem to szkoda mi z toba rozmwiac. Analogia wzgledem twojej wypowiedzi dot. Jerzego Urbana.

ale ty jestes naprawde dziwny czy ja gdzies napisalem ze JP2 jest moim autorytetem to ty napisales cytuje "Dla mnie akurat Jerzy Urban to jeden z najwiekszych autorytetow." to chyb raczej ty jestes nie powazny jak czytasz gazete "NIE" urbanka :) a tak wogole co do wyborow ma JP2 ty masz jakies zaleganie afektu i manie przesladowcza a po nocach ci sie sni jak zmieszac z blotem jakis kler i zmarlego JP2 to moze fora pomyliles :)

pykson 25.10.2005 16:47

Cytat:

@Banana Coctail

nie chce mi sie wdawac w wojenki, ale generalnie po Twoich wypowiedziach widac, ze masz swoje zdanie, cos Ci swita, tyle ze wiedzy brak

antyklerykalem to Ty sobie mozesz byc, ale za pare latek, pochodzisz do szkoly to sie jeszcze dowiesz tego i owego, wtedy moze Twoje wypowiedzi nabiora jakiejs barwy, to teraz to jakas papka.
rzeczywiscie anytklerykalna, ale papka

p.s.
Jan Pawel piszemy WIELKIMI LITERAMI

jezeli robisz to celowo to po raz kolejny popularnosci sobie nie przysparzasz
jakze to dziecinne - bazowac na tak oklepanym temacie jak niechec do Jana Pawla II

demek 25.10.2005 16:55

@legion
to polecam do czytania dziennik niedzielny czy jak tam to sie zwie (do kupienia w kosciele)
mowienie ze jest niepowazny bo czyta nie jest tak trafione jak wybranie leppera na prezydenta

@pykson
lepiej byc *******onym kosciolkowym i wtedy doznasz zbawiania
aha najwazniejsze zebys sypal na tace jak najwiecej wtedy bedzie latwiej
najlepiej oddaj im caly swoj majatek bo ksieza to bardzo biedna grupa spoleczna

legion 25.10.2005 17:06

Cytat:

Napisany przez demek
@legion
to polecam do czytania dziennik niedzielny czy jak tam to sie zwie (do kupienia w kosciele)
mowienie ze jest niepowazny bo czyta nie jest tak trafione jak wybranie leppera na prezydenta

no jak czytasz to gratuluje ci wyboru lektory ale myslalem ze juz wyjechales z tego koscielnego panstawa :blee:

pykson 25.10.2005 17:13

@demek
masz jeszcze mniej lat niz Banana?
wow, alez nam forum odmlodnialo

nie przejmuj sie, poczytasz swoje posty jak troche podrosniesz, to zrozumiesz o co mi chodzi

p.s. moj majatek jest tak maly, ze jednego ksiedza by nie uszczesliwil, wiec nie widze sensu sie go pozbywac

pawelblu 25.10.2005 17:15

Cytat:

Polsce nie potrzeba wielkiej gospodarki zeby sie uniesc z kryzysu, wystarczy zabrac wszyskie skarby kosciolowi.

To jest stasznie populistyczna glupota. I dlaczego Panstwo mialoby zabierac jakiejkolwiek powiedzmy organizacji cokolwiek. Ideologia UPR i JKM nie ma z tym wiele wspolnego ...

Poza tym gdyby zebrac to wszystko to pewnie wyjdzie ok 10% tego co panstwo wydaje rocznie na socjal, wiec jakby jeden miesiac socjalu do przodu - i co ... po miesiacu wracamy do stanu poprzedniego. Nie tedy droga do reform.

Nie uwazam zeby teraz wplyw Kosciola na polityke byl taki, by wymagal ograniczenia - baaardzo duzo sie zmienilo przez ostatnie 15 lat, szczegolnie przez ostatnie 3. Jedynie niektore organizacje pseudo-koscielne naduzywaja swoich przywilejow misyjnych, ale to nie oznacza ze panstwo ma zwalczac caly kosciol jak socjalistyczna UBecja. Ksieza to w wiekszosci dobrzy ludzie.

MQs 25.10.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez legion
ja tylko odpowidzialem jak ty to mowisz na szczeniackie teksty kolegow na temat Kaczynskiego bo juz mnie to smieszy jezeli jestes takim zwolenikem PO i Tuska poczytaj sobie parenascie postow na temat Kaczynskiego a potem bedziesz mowil o szczeniackich tekstach
edit
znalazl sie nastepny obronca ucisnionych

Mówiąc o szczeniackich argumentach miałem na myśli argumenty wysuwane przez środowiska opiniotwórcze, a do postów tego typu na forum odniosłem się tutaj:
Cytat:

Napisany przez MQs
Ps. Popieram apel o powstrzymanie się od Bravo-argumentów (@ed hunter).

A z tym "obrońca uciśnionych" to nie bede polemizował :P (bynajmniej, mnie to nie uraża, ale ironiczny ton tej wypowiedzi jest właśnie tym, co... nie, no nie ma sensu w kółko powtarzać)

Ps. @Banana C. - :nie:

demek 25.10.2005 17:29

Cytat:

Napisany przez legion
no jak czytasz to gratuluje ci wyboru lektory ale myslalem ze juz wyjechales z tego koscielnego panstawa :blee:

przeczytaj moje posty a sie dowiesz kiedy jade bo o tym pisalem
i tu sa zle wiesci dla ciebie bo mam tam internet takze dalej bede pisal tu na forum
a jak ci sie nie podobaja to mozesz ich nie czytac wkoncu zyjemy w panstwie prawa i sprawiedliwosci wiec masz wybor ;)
a co do czytania "nie" to raczej malo cie powinno interesowac co kto czyta a tym bardziej komentowanie jest nie na miejscu

powiedz otwarcie "ja mam tylko racje i tylko ja robcie, czytajcie, ogladajcie to co ja bom jam jest pan wasz"

to jest zle tamto zle
ta gazeta do dupy i ta tez to co mamy czytac? to co ty nam nakazesz?
czy ja napisalem ze czytam nie?

Cytat:

Napisany przez pykson
@demek
masz jeszcze mniej lat niz Banana?
wow, alez nam forum odmlodnialo

nie przejmuj sie, poczytasz swoje posty jak troche podrosniesz, to zrozumiesz o co mi chodzi

p.s. moj majatek jest tak maly, ze jednego ksiedza by nie uszczesliwil, wiec nie widze sensu sie go pozbywac

nie wiem czy mam mniej bo nie wiem ile on ma lat
w kazdym razie jestem pelnoletni i dawno mam skonczone 20 lat

mallow 25.10.2005 17:42

Cytat:

Napisany przez ed hunter
takie są zasady demokracji - nie głosowałeś to teraz głosu nie dawaj.

bo się ośmieszasz. :|

Mam prawo do swojego glosu i opinii. Nie glosowalem jedynie w II turze, bo nie bylo tam dla mnie kandydata. W calych wyborach nie bylo kandydata, ale w I turze zaglosowalem na czlowieka ktoego program byl mi najblizszy. A ze nie dostal sie do II tury to tez nie widzialem sensu glosowania ani na Kaczynskiego ani na Tuska, gdyz obie te persony poprostu mi nie odpowiadaja.
Szanuje zasady demokracji, opisuje tylko swoje odczucie co do jej osiagniec w Polsce. Mowie tu o 50% frekwencji, ktora jest liczba zalosna, i jak dla mnie nie jest praktycznie zadnym odzwierciedleniem pogladow spoleczenstwa. Sklania to mnie do refleksji, czy przypadkiem tak radykalny program JKM niebylby dobry dla Polakow.
Pozdrawiam.

Banana Coctail 25.10.2005 17:55

@pawelblu Moze odbierac, gdyz wiele ziem zostalo zbyt nisko wycenionych lub wrecz danych jako zbedne zadoscuczynienie. Gdyby zlikiwdowac tzw fundusz koscielny, wprowadzic podatek dla kleru (UPR i PKJM tego chca), z wielu majatkow ziemskich kosciol by musial zrezygnowac. Jak sie myle, 70 mld zl z tytul funduszu koscielnego poszlo na zadosc uczynienie kosciolowi.
W Czechach od poczatku kler trzymano kler krotko i jest porzadek. Zamordyzm w przypadku klechow polskich jest bardzo pozadany.
@pykson temat JPII jest oklepany jak temat ludzi niewygodnych kosciolowi katolickiemu w Polsce. Na wielu rzeczach nie mam wieszkego pojecia to fakt, na gospodarce sie nie znam ale swiatopoglad jasno mam nakreslony.
@legion czytanie prasy niepopularnej nie oznacza bycia kims niegodnym uwagi. Zwroc uwage, ze NIE i FiM mialy mniej sprostowan niz taka Rzeczpospolita. Po artykulach FiM wyszla na jaw afera ksiezy pedofilow. Jezeli ich nazywasz szmatlawcem to znaczy, ze nie doceniasz ich pracy.
Po pierwsze oddzielic panstwo od kosciola, zlikwidowac oredzie do narodu Polskiego czytane z kartki w orydarny sposob przez (grzyba) Glempa i inne tego typu dywagacje,np. pielgrzymke policji na Jasna Gore (czy jakos tak). Nastepnie odebrac klerowi co nam bezprawnie zabral i nadal zabiera. Potem dopiero mozna zaczac panstwo odbudowac, zapewniam was ze bedzie z czego.
@demek mam 15 lat. Jestes starszy.

demek 25.10.2005 17:58

ale on tego zrozumiec nie moze najwyrazniej ze ludzie czytaja cos innego niz on

ed hunter 25.10.2005 18:01

51% frekwencja była wyższa w II turze więc o co chodzi z tym, że rodacy mieli więcej opcji w pierwszej a się nie ruszyli? - chodzi o to, że mieli wszystko gdzieś i niech mają nadal, ale nie psioczyć.

wyprowadzanie równań matematycznych rodem z psychiatryka jest równie śmieszne jak pienienie się, że nie wygrał Tusk - "a wszyscy których znam głosowali na niego" :hahaha: i snucie katastroficznych wizji dla Polski jak to dwóch bliźniaków znowu zapitoli Księżyc.

a zdanie każdy może mieć.

demek 25.10.2005 18:04

no widzisz ja mam swoje zdanie i na sile nie chce go wpierac innym w przeciwienstwie do kilku osob
jak np mowienie ze ta i ta gazeta to szmelc, jak szmelc albo klamia to do sadu z nimi i ich zamkna
ale niektorym jest to ciezko zrozumiec ze nie zawsze oni maja racje

Banana Coctail 25.10.2005 18:11

Cytat:

Napisany przez demek
ale on tego zrozumiec nie moze najwyrazniej ze ludzie czytaja cos innego niz on

Popieram. Sam czasem smieje sie z niektorych wydawnictw czy stacji radiowych, np RM ale zawsze mam jakies argumenty. Krytykowac to kazdy umie, ale nie kazdy konstruktwynie krytykowac potrafi.
Sam mam kolege (z bidula) co lubi Leppera ale sam w sobie jest czlowiekiem naprawde dobrym, poza tym wielu moich kolegow ma poglady prawicowe, ja sie wybijam (lewica) ale nam to nie przeszkadza. Spory musza byc, inaczej by bylo za pieknie :D

demek 25.10.2005 18:24

zanim znowu sie ktos zacznie czepiac to dopowiem tylko ze czytam wiekszosc prasy jaka dociera do kiosku kolo mojego bloku
tak na wszelki wypadek to mowie zeby nie pwoiedzieli ze czytam tylko komunistyczna prase

Banana Coctail 25.10.2005 18:30

NIE ma daleko do komunistycznej prasy :D Ja pare razy probowalem przeczytac, np. Tylko Polska to po pierwszej stronie mialem juz dosyc. Po prostu tamtejsze nawolywanie do nienawisci mnie zbytnio odrzucilo. Skrajna prawica jest naprawde ciezka do przelkniecia dla mnie. Lubie Angore bo tam jest przeglad prasy (dobry) i sa madre komentarze, np. JKM.
+
@legion JPII z blotem nie mieszam, tylko przekazuje fakty i mity dotyczace jego postaci. Idolatria w tym przypadku jest naprawde wnerwiajaca, a propaguja ja najwieksi znawcy wiary tj kler => oni nie wiedza w co wierza.

demek 25.10.2005 18:52

http://www.muglets.com/1GTI

pawelblu 25.10.2005 19:01

Cytat:

@pawelblu Moze odbierac, gdyz wiele ziem zostalo zbyt nisko wycenionych lub wrecz danych jako zbedne zadoscuczynienie. Gdyby zlikiwdowac tzw fundusz koscielny, wprowadzic podatek dla kleru (UPR i PKJM tego chca), z wielu majatkow ziemskich kosciol by musial zrezygnowac. Jak sie myle, 70 mld zl z tytul funduszu koscielnego poszlo na zadosc uczynienie kosciolowi.
W Czechach od poczatku kler trzymano kler krotko i jest porzadek. Zamordyzm w przypadku klechow polskich jest bardzo pozadany.
@pykson temat JPII jest oklepany jak temat ludzi niewygodnych kosciolowi katolickiemu w Polsce. Na wielu rzeczach nie mam wieszkego pojecia to fakt, na gospodarce sie nie znam ale swiatopoglad jasno mam nakreslony.
@legion czytanie prasy niepopularnej nie oznacza bycia kims niegodnym uwagi. Zwroc uwage, ze NIE i FiM mialy mniej sprostowan niz taka Rzeczpospolita. Po artykulach FiM wyszla na jaw afera ksiezy pedofilow. Jezeli ich nazywasz szmatlawcem to znaczy, ze nie doceniasz ich pracy.
Po pierwsze oddzielic panstwo od kosciola, zlikwidowac oredzie do narodu Polskiego czytane z kartki w orydarny sposob przez (grzyba) Glempa i inne tego typu dywagacje,np. pielgrzymke policji na Jasna Gore (czy jakos tak). Nastepnie odebrac klerowi co nam bezprawnie zabral i nadal zabiera. Potem dopiero mozna zaczac panstwo odbudowac, zapewniam was ze bedzie z czego.
@demek mam 15 lat. Jestes starszy.

Ksieza placa podatek od ilosci mieszkancow przypadajacych na parafie - jest to specyficzna szacunkowa odmiana podatku dochodowego. Nie wiem ile poszlo na kosciol z budzetu (bo rozumiem ze to budzet zasila fundusz koscielny), ale szczerze watpie by bylo 70 mld. Bardzo, bardzo watpie.

No i to wolny kraj - nie wiem dlaczego chcesz zabrac ludziom kosciol, ktory jest dla nich przejawem wiary. Jezeli tak duzo jest tych ludzi to dlaczego w wyjatkowych przypadkach nie ma byc oredzia. Naprawde tak czesto z tego prawa korzysta kosciol katolicki, ze Cie to tak denerwuje. Ja jeszcze NIGDY nie widzialem oredzia prymasa, choc TV ogladam nierzadko. Kosciol jako globalna instytucja ma naprawde maly wplyw na panstwo, a lokalnie ma taki jaki jest ksiadz na parafi i to do niego powinienes kierowac ew. zazalenia lub do jego przelozonego.

Co nam kler znowu bezprawnie zabiera. Piszesz cos co dla mnie jest zupelne oderwane od rzeczywistosci i zdrowego rozsadku.

A pielgrzymki policjantow - nierozumiem. Chca niech chodza. Czy to obywatele drugiej kategorii? Dlaczego chcesz ludziom w tym policjantom zabraniac chodzic na pielgrzymki. Kazdy ma do tego prawo, ale to nie jest obowiazek i to jest dosc normalne.

demek 25.10.2005 19:06

kosciol nie ma wplywu? czlowieku wlasnie taka mysl jest oderwana od rzeczywistosci :)
widac po wyborach kto ma wlasnie wplyw w kraju

pawelblu 25.10.2005 19:11

Cytat:

Napisany przez demek
kosciol nie ma wplywu? czlowieku wlasnie taka mysl jest oderwana od rzeczywistosci :)
widac po wyborach kto ma wlasnie wplyw w kraju

Prosze mi pokazac w takim razie wplyw kosciola (dla ulatwienia powiem ze Radio Maryja i TV Trwam nie zalicza sie do organizacji koscielnych - sa to niezalezne podmioty).

demek 25.10.2005 19:24

pierwsza lepsza wioska ksiadz mowi na kogo glosowac i 80% ludzi tak zaglosuje

nie dzasz ksiedzu na tace to cala wies o tym mowi

czy to nie sa wplywy?

czechoj 25.10.2005 19:35

Cytat:

Napisany przez demek
pierwsza lepsza wioska ksiadz mowi na kogo glosowac i 80% ludzi tak zaglosuje

nie dzasz ksiedzu na tace to cala wies o tym mowi

czy to nie sa wplywy?

uogólniasz.... jeden taki ksiądz (a nie przeczę ze tacy się też znajdą)
w Twoim mniemaniu daje obraz całego Koscioła.
Przykładem może być nasze forum czyż można powiedziec że kilka czarnych owiec bedących na ostatnich pozycjach listy reputkowej daje obraz CDRINFO.... nie.

pykson 25.10.2005 19:38

@demek

ale co, Jaworzno to wies? czy tez moze slyszales od ciotki/kuzyna/prababki, ze ich wiocha obrabiala jak nie rzucili na tace?

powtarzasz oklepane hasla, napisz cos konkretnego, jakis przyklad konkretny
bynajmniej nie mam zamiaru bronic Kosciola czy kleru, nie uwazam zeby bylo to potrzebne - po prostu nie ma przed czym
tylko irytuje mnie powtarzanie, za "uswiadomionymi" bezmyslnych sloganow

jak Ty to sobie wyobrazasz? ksiezulo zbiera w niedziele do koszyka ofiare, jak demek nie da to jak przyjdzie w nastepna niedziele do kosciola to ksiadz z ambony powie, ze demek nie dal? skad ksiadz bedzie pamietal demka? chyba ze w calym Jaworznie tylko jeden demek chodzi do kosciola a nie rzuca do koszyka

chlopie, bez zadnej antypatii, czy mozesz napisac cos sensownego? w jakiej parafii, ktory ksiadz i dlaczego nie wrzuciles?

tak, OT sie robi, ale wrocimy do prezydenta, bo skoro mowa o Kosciele to pewno przejdziemy przez RM do Kaczynskiego, dla niektorych te trzy pojecia to wlasciwie synonimy

rycho 25.10.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez pykson

...chyba ze w calym Jaworznie tylko jeden demek chodzi do kosciola a nie rzuca do koszyka...

:D:D:D

demek 25.10.2005 19:50

Cytat:

Napisany przez pykson
@demek

ale co, Jaworzno to wies? czy tez moze slyszales od ciotki/kuzyna/prababki, ze ich wiocha obrabiala jak nie rzucili na tace?

powtarzasz oklepane hasla, napisz cos konkretnego, jakis przyklad konkretny
bynajmniej nie mam zamiaru bronic Kosciola czy kleru, nie uwazam zeby bylo to potrzebne - po prostu nie ma przed czym
tylko irytuje mnie powtarzanie, za "uswiadomionymi" bezmyslnych sloganow

jak Ty to sobie wyobrazasz? ksiezulo zbiera w niedziele do koszyka ofiare, jak demek nie da to jak przyjdzie w nastepna niedziele do kosciola to ksiadz z ambony powie, ze demek nie dal? skad ksiadz bedzie pamietal demka? chyba ze w calym Jaworznie tylko jeden demek chodzi do kosciola a nie rzuca do koszyka

chlopie, bez zadnej antypatii, czy mozesz napisac cos sensownego? w jakiej parafii, ktory ksiadz i dlaczego nie wrzuciles?

tak, OT sie robi, ale wrocimy do prezydenta, bo skoro mowa o Kosciele to pewno przejdziemy przez RM do Kaczynskiego, dla niektorych te trzy pojecia to wlasciwie synonimy

zacznijmy od tego ze jaworzno to nie wies i nie mowilem o moim miescie
przypadek ktory podalem z taca jest z zycia wziety z wioski do ktorej jezdzilem na wakacje podobnie jak przypadek z glosowaniem na to co mowil ksiadz

staram sie nigdy nie powolywac na to co ktos mowi tylko opierac to o czym mowie z wlasnego doswiadczenia

pawelblu 25.10.2005 19:59

Cytat:

Napisany przez demek
zacznijmy od tego ze jaworzno to nie wies i nie mowilem o moim miescie
przypadek ktory podalem z taca jest z zycia wziety z wioski do ktorej jezdzilem na wakacje podobnie jak przypadek z glosowaniem na to co mowil ksiadz

staram sie nigdy nie powolywac na to co ktos mowi tylko opierac to o czym mowie z wlasnego doswiadczenia

To powiedz to ksiedzu ze nie powinien tak robic, moze proboszczowi, biskupowi... Kosciol nie daje przyzwolenia na agitacje ksiezy wsrod wiernych.

Co do tego ze jak nie dasz to cala wies o tym mowi - to nie wina ksiedza tylko calej wsi. Wiec twoje zale sa skierowane w zla strone.

Banana Coctail 25.10.2005 20:22

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie wiem ile poszlo na kosciol z budzetu (bo rozumiem ze to budzet zasila fundusz koscielny), ale szczerze watpie by bylo 70 mld. Bardzo, bardzo watpie.

A ja bardzo watpie zeby FiM i PPP klamalo w oczy.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No i to wolny kraj - nie wiem dlaczego chcesz zabrac ludziom kosciol, ktory jest dla nich przejawem wiary. Jezeli tak duzo jest tych ludzi to dlaczego w wyjatkowych przypadkach nie ma byc oredzia. Naprawde tak czesto z tego prawa korzysta kosciol katolicki, ze Cie to tak denerwuje. Ja jeszcze NIGDY nie widzialem oredzia prymasa, choc TV ogladam nierzadko. Kosciol jako globalna instytucja ma naprawde maly wplyw na panstwo, a lokalnie ma taki jaki jest ksiadz na parafi i to do niego powinienes kierowac ew. zazalenia lub do jego przelozonego.

Oredzie mnie wrecz nerwuje okropnie. Na nowy rok nowe oredzie w TVP! Ja nie walcze z wiara tylko z organizacja zwana Kosciolem.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Co nam kler znowu bezprawnie zabiera. Piszesz cos co dla mnie jest zupelne oderwane od rzeczywistosci i zdrowego rozsadku.

Np budynek sierocinca jest przerabiany na zakon. Bez oporow dzieci sa na bruk wyrzucane bo klecha musi sie napchac.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A pielgrzymki policjantow - nierozumiem. Chca niech chodza. Czy to obywatele drugiej kategorii? Dlaczego chcesz ludziom w tym policjantom zabraniac chodzic na pielgrzymki. Kazdy ma do tego prawo, ale to nie jest obowiazek i to jest dosc normalne.

Policjant w czasie pelnienia sluzby to nie obywatel tylko policjant a takowemu zakaz jest uczestniczenia w tego typu akcjach, chyba ze chodzi o jej zabezpieczanie, ale jezeli pan policjant x skonczy dzien pracy i stanie sie obywatelem x moze isc nawet na czarna msze.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To powiedz to ksiedzu ze nie powinien tak robic, moze proboszczowi, biskupowi... Kosciol nie daje przyzwolenia na agitacje ksiezy wsrod wiernych.

Wies to jest takie zgromadzenie ludzie gdzie ksiadz jest jedynym autorytem, pasterzem etc Sprzeciw wywola wybiegniecie parafian z widlami :D

Cytat:

Napisany przez pykson

Jezeli juz to wyrazy bliskoznaczne. Popracie tak wielkiej organizacji, ktora ma dusze 98% ludzi wierzacych jest naprawde mocnym glosem w Polsce, nie jest tanie.
@pawelblu sprostawnie nie 70 mld a 65 mld zlotych. Przepraszam, moja pamiec widac jest zawodna.

pawelblu 25.10.2005 22:19

Tu nie chodzi o klamanie. Generalnie wyliczenia zaleza od tego co wyliczajacy chca pokazac. Krotko mowiac inaczej wygladala ta sama dziura budzetowa liczona przez Bauca, inaczej przez prominentnych dzialaczy AWS (to bylo cos w stylu jak ponad 100 mld do ok. 40 mld).

Sprawe z sierocincem zapewne wyolbrzymiles i pewnie jest to gruba nadinterpretacja (w naszym kraju eksmisja na bruk jest nielegalna).

Pielgrzymka w czasie sluzby policjanta nie powinna miec miejsca.

Co do tekstu z autorytetem ksiedza. W kraju rzadzi cos takiego jak prawo i podlegaja jemu wszyscy jak komus stanie sie krzywda, moze dochodzic swoich praw, niezaleznie od tego co uwazal tlum i kogo interesow bronil. Generalnie rozmowa z ksiedzem w moim zamysle miala byc prywatna.

demek 25.10.2005 22:26

mowisz o naszym kraju ze obowiazuje prawo? szkoda ze nie obowiazuje ono wszystkich

Banana Coctail 25.10.2005 22:26

@pawelblu jednak podzielasz moje zdanie co do pielgrzymki w czasie sluzby.
Co do sprawy sierocinca, przeszukam pare ostatnich wydan FiM.
Co do rozmowy z ksiedzem, przecietny ksiadz na wsi jest bardziej ograniczony niz 4 uczen gimnazjum.
Co do wyliczen, zgodzisz sie ze kazdy 1 mld zloty wydany w bloto, bez zadnej potrzeby i niezgodny z konstytucja, jest o 1 mld pln za duzo.

Loczek 25.10.2005 22:53

Cytat:

Co do rozmowy z ksiedzem, przecietny ksiadz na wsi jest bardziej ograniczony niz 4 uczen gimnazjum.

Banana ... zastanów się co Ty mówisz ? Wypisując takie rzeczy obrażasz wiele ludzi. Ksiądz to nie byle gówniarz z gimnazjum.

Aby zostać księdzem trzeba skończyć 6-cio letnie seminarium.

PS. nie wiem czy jesteś katolikiem, muzułmanem, ateistą czy może wyznajesz boga RA. Powiem Tobie tylko, że człowiek na poziomie nie obraża, nie wytyka i nie szykanuje innej religii. Robiąc to zniża się do "gimnazjalisty".

legion 25.10.2005 22:56

Cytat:

Napisany przez demek
przeczytaj moje posty a sie dowiesz kiedy jade bo o tym pisalem
i tu sa zle wiesci dla ciebie bo mam tam internet takze dalej bede pisal tu na forum
a jak ci sie nie podobaja to mozesz ich nie czytac wkoncu zyjemy w panstwie prawa i sprawiedliwosci wiec masz wybor ;)
a co do czytania "nie" to raczej malo cie powinno interesowac co kto czyta a tym bardziej komentowanie jest nie na miejscu

powiedz otwarcie "ja mam tylko racje i tylko ja robcie, czytajcie, ogladajcie to co ja bom jam jest pan wasz"

jestes mlody mozna ci to wybaczyc :D a jezeli chodzi o gazete "Nie" jest to dno jakich malo ale moze sobie czytac co chce zreszta ty tez mozesz czytac co chcesz ale czlowiek ktory mowi ze urban jest autorytetem to daj spokuj sobie i innym wypowiadajac sie na temat mojej krytki bo mnie to nie interesuje :)
a co do twojego wyjazdu mowilem ci ze mnie to nie interesuje ty sie tym afiszujesz nie ja
czytac ciebie nie musze ale czytam bo piszesz :) jak przestaniesz pisac nie bede cie czytac proste i logiczne :)

pawelblu 25.10.2005 22:59

Cytat:

Napisany przez demek
mowisz o naszym kraju ze obowiazuje prawo? szkoda ze nie obowiazuje ono wszystkich

Kazdy obywatel moze skladac zawiadomienia o podejrzeniu popelnienia / o popelnieniu przestepstwa. Korzystaj !!

Cytat:

@pawelblu jednak podzielasz moje zdanie co do pielgrzymki w czasie sluzby.

To akurat wydaje mi sie dosc naturalne. Policjant w czasie sluzby ma kodeksowe obowiazki. Pielgrzymka to jest jego prywatna sprawa - nie ma nic wspolnego z porzadkiem publicznym, chyba ze ja zabezpiecza.
Cytat:

Co do sprawy sierocinca, przeszukam pare ostatnich wydan FiM.

Wiesz ... podejrzewam ze wlasnie stamtad bierze sie to wyolbrzymienie. Generalnie mozna napisac 2 razy prawde, ale za kazdym razem bedzie to prawda z inna teza. Gazeta FiM niezaprzeczalnie jest gazeta tendencyjna - antyklerykalna.
Cytat:

Przesadzasz. Chyba, ze ja jakos spotykalem do tej pory tych ponad przecietnych.
Cytat:

Co do wyliczen, zgodzisz sie ze kazdy 1 mld zloty wydany w bloto, bez zadnej potrzeby i niezgodny z konstytucja, jest o 1 mld pln za duzo.

No ba.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:07.